نظر منتشر شده
۳۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 234639
آلبرت بغزیان در گفتگو با الف ؛
بسته دولت ، سند توسعه است نه راهکار خروج از رکود
بخش اقتصادی الف، 25 تیر 93
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۵ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۲۷
پدیده «رکود تورمی» دولت یازدهم را بر آن برداشت تا برای خروج از آن راهکاری به کار گیرد، راهکاری که در قالب بسته‌ی «چرایی بروز رکود تورمی و جهت گیری‌های برون‌رفت از آن» ارائه شد، این همان بسته ای است که رئیس‌جمهور چندی پیش در اولین حضور خود در جمع صنعتگران از تدوین آن تا پایان تیرماه خبر داده بود.

از آلبرت بغزیان استاد اقتصاد دانشگاه تهران و کارشناس مسائل اقتصادی در مورد بسته خروج از رکود پرسیده‌ایم و اینکه این بسته می‌تواند کشور را از رکود تورمی خارج سازد؟ بغزیان در پاسخ به این سؤال اعتقاد دارد که: بسته به جای اینکه راهکاری بر ای خروج از رکود تورمی باشد، یک سند توسعه ملی و یا سند جامع ملی است که خطوطی را برای آینده ترسیم می‌کند.

بغزیان در گفتگو با الف می‌گوید : با توجه به سابقه رکودی که در کشور به وجود آمده، زمانی رکود ناشی از قدرت خرید کم مردم بود و بنابراین رکود ناشی از تقاضا به وجود آمد، دولت با سیاست‌های انبساطی مالی و پولی و افزایش نقدینگی باعث خروج از رکود شد. اما رکودی که اکنون در کشور وجود دارد ناشی از افزایش هزینه های تولید و فشار هزینه است.

وی ادامه داد: این فشار هزینه تولید به دو دلیل عمده اتفاق افتاد؛ یکی بحث تحریم‌ها و نرسیدن منابع ارزی مورد نیاز جهت واردات قطعات و تجهیزات و نهاده ها است و دیگری بحث نرخ ارز بود، افزایش نرخ ارز بیشترین لطمه را به بخش تولید زد و هزینه تولید را علیرغم اینکه ما ادعای ساخت داخل داشتن بسیاری را محصولات را داشتیم، را افزایش داد. مثلاً در همین بحث خودرو، اکنون مشخص شده است که این خودرویی که همواره آن را ملی می‌خواندند چندان ملی هم نیست و وابستگی شدیدی به خارج کشور دارد.

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: این افزایش هزینه تولید منجر شد قیمت تمام شده تولید کالا و در ادامه آن قیمت خود کالا بالا رود، اینجا بود که توان مردم برای خرید کم شد و کالاها به فروش نرفت، در نهایت شاهد رکود عمیقی شده‌ایم. برای رفع رکود انتظار می‌رفت عکس این چیزی که اتفاق افتاده، اتخاذ شود. یعنی سعی شود که ارز مورد نیاز به صنعت به قیمت مناسب داده شود یا حتی تدابیری اتخاذ شود که نرخ ارز کاهش پیدا کند، اما شاهدیم که تنها نرخ ارز کاهش پیدا نکرد بلکه فاصله ای هم بین ارز مبادله ای و آزاد پیدا شده و دولت در جهت رفع این فاصله اقدامی نکرده است.

بغزیان گفت: از طرفی ارزی که اکنون به بنگاه های تولیدی داده شده به جای اینکه به سمت تولید برود به سمت فعالیت‌های غیر مولد رفته است. در چند صفحه ای که دولت منتشر کرده، رد چندانی از کاهش هزینه تولید دیده نمی‌شود، در این بسته جایی بحث ثبات نرخ ارز پیش آمده و جای دیگر کاهش ضایعات تولید و افزایش بهره‌وری، این دو مورد باید در صدر برنامه دولت باشد. متأسفانه الآن تولید کنندگان ما همه دست به دامان دولت شده‌اند تا با افزایش نقدینگی، سیاست‌های انبساطی و ... بتوانند تولید کنند وگرنه به فکر بهره‌وری و با بالا بردن کیفیت نیستند.

وی تصریح کرد: بسته ای که دولت منتشر کرده، بیشتر یک نگاه بلند مدت دارد تا کوتاه مدت، این چیزی که دولت ارائه کرده اگر قابلیت برنامه شدن را داشته باشد، جزو آن دسته از برنامه‌هایی است که در بلند مدت نتیجه می‌دهد، در این فاصله ی اکنون تا بلند مدت که سه یا ۴ سال طول می‌کشد علاوه بر اینکه رکود عمیق‌تر شده، توان خرید مردم هم می‌کوشد، از طرفی دولت باید یک سری سیاست‌های مسکن اتخاذ کند.

این استاد اقتصاد با اشاره به اهمیت ثبات نرخ ارز اظهار داشت : این بسته بیشتر به یک سند توسعه ملی یا یک سند جامع ملی که خطوطی را برای آینده ترسیم می‌کند شبیه است، تا یک بسته راهکاری برای خروج از رکود تورمی. به نظر من دولت تا موقعی که نرخ ارز را تثبیت و کاهش ندهد و یک انتظار بلند مدتی را برای ثبات نرخ ارز در اذهان ایجاد نکند، سیاست‌های انبساطی و انقباضی هیچ تأثیری بر خروج از رکود نخواهد داشت.

وی گفت: بحث دیگر کاهش نرخ سود بانکی برای تسهیلات گیرنده‌ها است، اگر این امر اتفاق نیفتد چون هزینه های تولید بالاست کماکان باید بر اساس همین نرخ بهره شاهد نرخ رکود در بازار باشیم. دولت تا زمانی که تضمینی ایجاد نکند که کماکان شرایط ثابت می‌ماند، سرمایه گذار نمی‌تواند به سمت تولید و سرمایه گذاری برود. از طرف دیگر سرمایه گذار خارجی نیز منتظر همین مذاکرات است.

این استاد اقتصاد اظهار داشت: آیا موافقت نامه، موافقت نامه محکمی است؟ آیا شرایط آن برقرار می‌ماند و از این گونه سؤالات این‌ها سؤالاتی است که سرمایه گذار خارجی تا مدت‌ها بعد از توافق نیز درگیر آن است. کش دادن مذاکرات هم به سود اقتصاد ما نیست، در هر مرحله از مذاکرات می‌بینیم در بازار ارز یک اتفاقی می‌افتد، باز با یک تلنگر و حرف در مذاکرات نرخ ارز جابه‌جا می‌شود. این در تاریخ هیچ کشوری دیده نمی‌شود که بازار آن این‌گونه متلاطم باشد، در حال حاضر تمام اقتصاد و بازار کشور تحت شعاع همین مذاکرات و حتی تک تک کلمه‌هایی است که در این مذاکرات قرار گرفته است.

بغزیان گفت: این مذاکرات اگر بیش از این کش بیابد حتی در صورت رفع تحریم‌ها و توافق آن انگیزه لازم را برای بهبود اقتصاد ایجاد نمی‌کند، همان‌طور که ابتدا گفتم تحریم‌ها باعث یک شک عرضه شد و حالا باید در جهت رفع آن حرکت کرد، وضعیت نشان می‌دهد که حتی در صورت توافق مدت‌ها طول می‌کشد تا ثابت شود این توافق دائمی و ماندگار است.
 
شیما
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۰:۴۰:۴۱
دولت محترم اون تو نیومده بگه چطور میخواد این وضعیت گل و بلبل و سنبل رو برامون درست کنه ، تا موقعی که فساد و اختلاس و دزدی و رانت و رانت خواری هست هیچی درست نمیشه

تا موقعی که فرهنگ غلط مصرفی مردم درست نشه وضعیت همینطور هست
تا موقعی که دولت دستش تو جیب مردم باشه وضعیت همنطور هست ، من بدبخت مبلغ گاز مصرفیم 2500 تومان بود دولت اومده از من هفت هزار تومان آبونمان گرفته آیا این عادلانه است . (2257482) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۳:۵۲:۳۵
بازار سرمایه و بورس را از سیطره گروهی خاص که 9 سال تمام حباب قیمتی ساختند و خصوصی سازی مسئله دار انجام دادند و دلال بازی رانت بازی سهام را رواج دادند، خارج کنند تا تولید رونق بگیره. بورس باید به کمک دولت در بخش تولید بیاد ولی برعکس شاهدیم بورس از دولت کمک مالی و نقدینگی می خواد. (2258063) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۵:۰۶:۰۱
حل اقتصاد ایران در یک جمله هست.

تا دلار 1000 نشه اقتصاد درست نشه . (2258328) (alef-10)
 
زیدونی
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۱:۰۰:۲۱
روحانی هم داره راه دکتر محمود رو میره ، ضمناً اقای ظریف برگرده اگه می بینه نمی شه به این غربیها اعتماد کرد . (2257519) (alef-13)
 
مهناز نیازی خواه
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۱:۳۸:۵۲
خب آقای آلبرت شما فکر بهتری دارید بیای جلو به رییس جمهور راهکار را بگید ایشان هم که از خودش درنمیاره این طرح ها را مشکل ما اینه هنوز باور نداریم رییس جمهوری داریم که به نخبگان و بخصوص اقتصاد دانان اهمیت بسیاری میده بیایید جلو بر اساس روابط اقتصاد سنجی راهکار بدید اگه قبول نکرد من خودم را دار میزنم الان دوران خود رایی نیست و دوران مشارکته .از سایت الف هم میخواهیم از تحلیل های پدر اقتصاد سنجی ایران دکتر خزایی استفاده کنه (2257589) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۵:۴۷:۱۳
خانم نیازی خواه اقتصاد سنجی فقط ابزار است اونم ابزار ناقص که نمیشه تمام پارامترها رو در اون داخل کرد حتی اگر پدربزرگ اقتصاد سنجی هم کمک کند اول باید مسیر روشن بشه تا با ابزارهای ی مثل مدلسازیهای اقتصاد سنجی به کار برد الگوهای نئوکلاسکی چیزی جز نابود برای کشور به ارمغان نیاوردن این حرف شما به این میمونه ه بگن کجا میرید بگین من بنز سوار هستم یعنی به جای هدف و مسیر مرکب رو هدف بدونین (2258455) (alef-10)
 
اقتصاد پژوه
۱۳۹۳-۰۴-۲۸ ۲۲:۴۱:۳۳
صحبت شما کاملا صحیح است به انضمام اینکه ابزار اقتصاد سنجی در بهترین حالت تحلیل صحیحی از روابط متغیرها در گذشته را دز اخیتار ما می گزارد که بر اساس موقعیت کنونی بتوان سیاست های بهتر و کاراتری پیشنهاد نمود (2262200) (alef-10)
 
اقتصاد پژوه
۱۳۹۳-۰۴-۲۸ ۲۲:۴۹:۲۰
متاسفانه بار ها در ایران و سایر کشورهایی که اقتصادشان دچار بحران گشته شاهد اقدامات شتاب زده بدون در نظر گرفتن آینده بوده و هستیم و به نظر شخصی این بنده در دهه گذشته این اولین مرتبه است که از رییس بانک مرکزی گرفته تا سایر صاحب منصبان اقتصادی کشور,کمر همت بسته اند که به هر قیمتی اقتصاد ایران را در بلند مدت شکوفا نمایند و بنابراین همین موضوع شاید عده ای از دوستان و اساتید تصور می نمایند که نسخه های تجویز شده دردی از این اقتصاد دوا نمیکند.پیشنهاد می شود که با پرداخت هزینه های سیاست صحیح و بلند مدت اقتصادی،به دنبال رسیدن به تعادل پایدار،از این تیم اقتصادی حمایت نماییم (2262211) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۱:۴۰:۱۵
به مسئولان وکسانی که دلشان برای این انقلاب می‌سوزد، عرض می‌کنم که بیدار شوند و با قاطعیت جلوی تخریب‌کنندگان دستاوردهای 35 ساله انقلاب را بگیرند. اینها مثل علف هرزی هستند که اگر اجازه دهید تمام محصول را از بین می‌برند. (2257592) (alef-13)
 
هشتم گروی نه الامان
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۵:۳۱:۴۶
چندتا از دستاوردها را هم نام ببرید نیکوست! (2258405) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۵:۳۳:۱۷
از اینها هم آبی گرم نخواهد شد!!! (2258414) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۱:۴۰:۳۳
مسئولین کارخانه‌های صنعتی اصفهان این پول‌های هنگفتی را که هر ساله هزینه فوتبال می‌کنند به مدت یک سال برای راه‌اندازی و به بهره‌برداری رساندن مترو در این شهرستان مصرف بکنند قول می‌دهم تمام شهروندان دعایشان بکنند. (2257594) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۱:۴۰:۴۴
طبق بودجه 93 مجوز افزایش قیمت بنزین تا 35 درصد بوده ولی دولت در عمل 75 درصد افزایش داده و در عین حال نام آن را شیب ملایم گذاشته است. چرا؟ (2257596) (alef-13)
 
مصطفی
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۸:۰۹:۳۵
ملایمه دیگه... (2258763) (alef-10)
 
ناشناس
۱۳۹۳-۰۴-۲۷ ۱۲:۴۸:۲۲
جناب مصطفی ایاافزایش بنزین مثل مرحله اول باعث گرانی سرسام اور وحبابی قیمت ها وارز وطلا شده یانه؟اگه شده حق باشماست واگه نشده به این می گن شیب ملایم (2260434) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۱:۴۱:۰۲
از رئیس سازمان محیط زیست سؤال می‌کنم آیا امور سیاسی و سیاسی‌کاری فرصت رسیدگی به وضع گرد و غبار خوزستان و آبادان را به وی می‌دهد؟ مواد سمی پالایشگاه و پتروشیمی آبادان، گرد و غبار و گرمای طاقت‌فرسای این شهر باعث شده که به ندرت افراد از ساعت 11 صبح به بعد در معابر دیده شوند. انتظار می‌رود برای حل مشکل مردم آبادان که در جنگ تحمیلی 8 ساله رنج‌ها و خسارت‌های زیادی را تحمل نمودند مساعدت شود. (2257597) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۴:۲۷:۴۰
فعلا محیط زیست کارهای مهتری داره اخوی . باید به وضعیت واردات بنزین بی کفیت یورو 2 برسه (2258186) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۵:۴۸:۰۰
از اون حرف ها زدی ها؟؟؟؟
میخای بیاد یه کولر تو آبادان نصب کنه؟
عزیزم تو عراق جنگه. کشور همسایه از بد شانسی ما ثبات نداره.اینا حتی نمی تونن نخست وزیرشون رو انتخاب کنن اونوقت انتظار داری برنامه ریزی بلند مدت بکنن که گرد و غبار رو مهار کنن.
ضمنا همه می دونن که دکتر ابنتکار واقعا داره تلاشش رو می کنه و مسایل محیط زیستی در این دولت به عنوان یکی از اولویت ها مطرح هستند. (2258456) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۱:۴۱:۲۰
در این شرایط کم‌آبی که با آن مواجه شده‌ایم دولت به جای فشار به مردم عادی جامعه فکری برای افرادی بکند که در منزلشان استخر و جکوزی دارند. چون ‌آن‌ها نرخ تصاعدی آب‌بها چندان تفاوتی برایشان ندارد. (2257598) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۲:۰۳:۴۲
دولت باید در کنار تلاش برای رفع تحریم انحصارات داخلی را هم بشکند و باعث ایجاد رقابت در بین فعالان داخلی بشود. دولت و قوه قضاییه اگر فساد مالی را ریشه کن نکنند و ابر بدهکاران بانکی پول ها را پس ندهند حتی رفع تحریم هم راهگشا نیست.
دولت باید تمرکز خود را بر روی طراحی یک برنامه توسعه بلند مدت اقتصادی داخلی بگذارد طوریکه دنیا دنبال رابطه اقتصادی با ایران باشد نه ما دنبال آنها............ (2257661) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۲:۲۷:۳۲
آقای دکتر محمود رئیس جمهوری سابق به سهو یا عمد ضربات مهلکی به اقتصاد مملکت زده که ملت تا سالها (بدبختانه) باید تاوان پس بدهند. (2257725) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۳:۵۶:۳۴
عملکرد پر اشتباه دکتر محمود هم بهانه خوبی شده تا 5 دولت بعدی هم ناتوانی تیم اقتصادی رو سر او خراب کنن.
من که تا حالا هیچ برنامه اقتصادی از تیم اقتصادی طیب نیا ندیدم. همه اش مصیبت نامه و شرح تاریخ بود که همه میدونیم. (2258080) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۴:۲۸:۱۳
دکتر حسن که داره کولاک میکنه (2258189) (alef-10)
 
مصطفی
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۸:۱۰:۲۷
انصاف رو رعایت کن آقا مهدی... (2258766) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۳:۰۷:۵۳
مطمئنی دکتر احمدی نژاد ضزبه زده است ؟ خدا از ادم دروغگو نگذرد . (2257877) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۵:۳۵:۱۹
کل راهکارهایی که آقای بغوزیان ارایه دادند در دو چیز خلاصه می شود. کاهش نرخ ارز و کاهش نرخ سود تسهیلات. در صورتیکه نتیجه پایین نگه داشتن نرخ ارز را به خصوص در دوران اخمدی نژاد با عمیق تر شدن بیماری هلندی و افزایش گسترده واردات به خصوص واردات مصرفی و آسیب پذیری کشور در مقابل تحریمها و نهایتاً جهش بیش از 3 برابری نرخ ارز دیدیم.
کاهش نرخ سود هم تجربه نشان داده است که می‌تواند به اجرای طرحهای فاقد توجیه فنی و اقتصادی در کشور، طولانی تر شدن صف متقاضیان تسهیلات و سرکوب مالی منجر شود. (2258421) (alef-10)
 
کریم
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۵:۴۷:۱۲
همه مطالب این بسته را خواندم ! ظاهراً این دولت جز تهمت و تخریب دولت قبل چیز دیگری برای عرضه کردن ندارد!!!!!! در بسته پیشنهادی اتهاماتی که یک سال است طی سخنرانی ها و مقالات به دولت قبل زده اند را با نام بسته پیشنهادی ارائه داده اند!!! (2258454) (alef-10)
 
سید
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۵:۴۸:۳۲
همش اتهام به دولت قبل بود! و امید واهی درصورت رفع تحریم ها!!!کدام راهکار؟! (2258459) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۶:۰۳:۴۹
الف لطفا گزارشی هم از یارانه اشتغال به صنایع و جذب افراد که از 50% حداقل حقوق قانون کار دولت پرداخت کند و هر ساله 10% کاهش دهد گزارشی تهیه کنید با حذف 20 میلیون از یارنه بگیران 900 میلیارد آزاد می شود که امکان استخدام حداقل 5/1 میلیون نفر در صنایع بوجود می آیید (2258507) (alef-10)
 
احمد ك
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۶:۴۴:۵۳
اقتصاد كشور مشابه مريضي است كه با دستگاه دارند تنفس وقلب ومغزش را بصورت نامنظم وفقط براي دريافت نشانه هاي حيات اداره ميكنند اين اقتصاد با تحريك وشوك تقاضا وتامين نقدينگي وتسهيلات دهي وازانطرف اجراي هدفمندي جواب نميدهد توان اين اقتصاد انجا بود كه اب وبرق وگاز وگازويل وهمه نهاده هاي انرژي را مفت دريافت انهم چهار برابر نرم جهاني تاتوليدي براي مصرف داخل وانهم با بستن تعرفه بالابه ان اثار حياتي ادامه ميداد اكنون ديگر با اين تكنولوژي وبا اين فن اوري وتحريك تقاضا ويا حتي احياي ان مفتخوريهاي انرژي اثار حياتي ديده نخواهد شد يك راه حل اساسي شامل دوبخش وجود دارد وان رفع تحريم وجذب سرمايه گذار خارجي است واين يعني اوردن تكنولوژي وفن اوري وزيروكردن سمت عرضه اين راه نجات است وخيلي از مسئولين متوجه هستند ازجمله رييس محترم جمهور وتعدادي از اقتصاد دانان در دولت ومجلس كه تمام تلاش خود را دراين راه گذاشته اند كه شايد بتوانند تحريم را رفع كنند ولي دلواپسان ومتوهمين پارازيت مياندازند واين را نميدانند كه ما در كشور قادر به ادامه حيات نيستيم واين با شعار نميشود اقتصاد كشور ويرانتر از ان است كه با شوك جوابگو شود وهيچ بسته اي هم قادر به احياي ان نيست تعهدات نظام بسيار زياد است وقت ان رسيده كه به داخل توجه كند درغير اينصورت مانند مجسمه شني با اولين موج پاك ميشود (2258628) (alef-10)
 
اقتصاد مقاومتی
۱۳۹۳-۰۴-۲۵ ۱۹:۴۶:۰۸
در تمام دنیا ما گرانترین خودرو - اینترنت - سی ان جی و چند تا چیز دیگر را داریم بعد فقط یک عده زوم کردند روی قیمت سوخت خوب شما دستمزد سرانه اون کشورهای که بنزین گران هست را ببین ایران هم ببین (2258940) (alef-13)
 
على عليارى
۱۳۹۳-۰۴-۲۶ ۰۸:۱۷:۳۹
جناب طيب نيا،استاد تدريس است والحق و انصاف هم با سواده ، ولى با اجرا كارى ندارد. تجربه اش را هم ندارد. لذا اين بسته كه توسط تيم اقتصادى كه كاپيتانش ايشان مى باشد تنظيم شده ، تئوريك بوده وحالا حالاها اتفاقى نخواهد افتاد. ركود و تورم سرجاشه ،دعا كنيم سرعت افزايشى آن كم باشد.از ظواهر أمر هم چنين پيداست كه توافق هسته اى يك پروسه بيست ساله خواهد بود. (2259367) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۷ ۱۴:۲۳:۲۹
جناب علیاری اونی که شما میگین محفوظات است و با دانش فرق زیادی دارد، عزت زیاد (2260506) (alef-13)
 
على عليارى
۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۹:۵۹:۰۲
محفوظات ؟؟؟؟؟ نكند منظور مفروضات است. معروض مى دارم باتوجه به تجربيات يكسال أخير اگر حتى فرض هم بوده باشد اكنون عين يقين ودانش است. سايه عالى مستدام. (2263901) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۷ ۰۵:۰۳:۱۲
با سلام خدمت الف عزیز.لطفا یا نظر بنده را به مسئولان زیربط ارجاع دهید.یا خود درباره ی آن مقاله و گزارشی تهیه کنید.
از چهل سال گذشته شصت درصد مردان روستاها و شهر های کوچک جنوب کشور بخاطر کمبود فضای اشتغال خانواده هاشون رو رها کردن و رفتن در کشورهای حوزه خلیج فارس به کار کارگری مشغول شدن و لاجرم اقامه اونجا رو گرفتن. ولی امروز ها مثل این که این داستان تنها دلیل دولت شده تا بیاید و یارانه ی نقدی همه ی این ها رو قطع کند.بر اساس کدام اطلاعات اقتصادی ؟؟؟؟؟؟؟؟خدا میداند؟؟؟؟شاید صرفا بخاطر اینکه طرف اقامه ی یک کشور دیگر را دارد .اصلا دلیل قانع کننده ای نیست.وانگهی عده ی زیادی از این افراد چندین سال است که اقامه خود را کنسل کرده اند و در ایران هستن.مثل اینکه اقای وزیر اقتصاد در خصوص قطع یارانه نقدی مثل همیشه دیواری کوتاه تر از مردم کم بضاعت جنوب پیدا نکردند.اغلب افرادی که در جنوب مقیم کشورهای خارجی هستن به شغل های کارکری مشغول هستند که چون در آن کشورها جز اتباع بیگانه محسوب میشوند درامد شان بدون اضافه کاری هیچ فرقی با درامد قشر کارگر در ایران خودمان ندارد.لذا خواهشمندیم این مشکل را حل کنید و یارانه این افراد را برگردانید.تا فضای اعتماد و امید به دولت همچنان در بین مردم جنوب باقی بماند. (2260316) (alef-1)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.