نظر منتشر شده
۱۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 262322
 
در حاشيه توقيف چمداني ارز در فرودگاه/ ضرورت ایجاد بورس ارزي
علی رضایی نژاد، 13 اسفند 93
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۲۶
۱- با تشديد تحريمهاي بانکي در سال ۸۹، بخش زيادي از وظيفه نقل و انتقال ارز بانکها به صرافيها منتقل شد. به تبع قدرت بازيگري و تعيين نرخ ارز در بازار نيز تا حد زيادي به صرافيها منتقل شد. این شد که از آن ایام تا امروز برخي صرافيهاي بزرگ در امارات، نرخ روز بازار ارز ايران را تعيين میکنند.

۲- افزايش مستمر نرخ ارز به خصوص در سالهاي پاياني دولت احمدي نژاد آقاي بهمني و تيم ارزي وي را تشويق کرد تا از طريق «مداخله ارزي» يعني فروش ارز به صرافيها (افزایش عرضه در بازار آزاد) در جهت کاهش نرخ ارز اقدام کنند. این سیاست اما از سه جهت مشکل ساز شد:

الف) صرافيهای محدودی به طور رانتی به عنوان کارگزار بانک مرکزی انتخاب و در عملیات مداخله ارزی دخیل شدند.

ب) صرافیها ارز را فوری نفروختند. بلکه از فقدان ساختار نظارتی بانک مرکزی سوء استفاده کرده و ارز را با تاخیر و بعد از افزایش نرخ بازار فروختند. با این ترفند و بعضا فروش صوری بین خودشان حاشیه سود کلانی را به جیب زدند.

ج) بانک مرکزی علی رغم تزریق حدود ۲۰ میلیارد دلار ارز به صرافیها، نتوانست نرخ ارز را کاهش دهد و هنوز نیز مشخص نیست که ارز فروخته شده صرف چه اقلامی شده است!

۳- در آنزمان و در شرایطی که دیگر نهادهای نظارتی در خواب به سر میبردند، اطلاعات سپاه وارد میدان شد و با فساد صورت گرفته در عملیات مداخله ارزی برخورد نمود و عوامل مرتبط را دستگیر کرد. این همان پرونده ای است که توسط معاون اول دولت و البته با انتخاب گزینشی و در راستای کم رنگ کردن فساد برخی دیگر (کرسنت و استات اویل) رسانه ای شده است.

۴- عملیات مداخله در سیاست ارزی توسط دولت وقتی صورت می گیرد که اولا ذخائر ارزی کشور دچار محدودیت نباشد (بر خلاف ایران)، ثانیا دارای تاثیر بر نرخ ارز باشد (بر خلاف ایران) و ثالثا از طریق ساختار نظارتی مشخص قابل رهگیری باشد (بر خلاف ایران). در غیر اینصورت نه تنها اهداف ارزی محقق نمیشود که محتمل است اندک ذخائر ارزی کشور موجب سودجویی دلالان شود.

۵- چند وقت قبل دکتر نادران (نماینده مجلس) از توقیف چمدانهای ارزی بانک مرکزی در فرودگاه خبر داد و مشخص شد بانک مرکزی مجددا همان سیاست انتقال ارز به صرافیهای اماراتی را در دستور کار قرار داده است. سپاه هم مجددا عوامل مرتبط را دستگیر کرده است. علت اقدام بانک مرکزی را میتوان حدس زد!؛ بازار ارز همیشه در اسفند و فروردین صعودی است. تقاضا برای ارز مسافرتی افزایش می یابد. از طرفی مذاکرات و بار روانی آن در بازار ارز هم می طلبد که عرضه افزایش یابد تا نرخ ارز آرام باشد.

۶- اینکه چرا دولت از سیاستهای دولت قبل درس نمیگیرد، جای تامل است. تقریبا در همین مدت کوتاه هیچ اشتباهی نیست که تکرار نشده باشد؛ دست اندازی به صندوق توسعه ملی، حمایت از واردات بجای تولید، آمارهای عجیب تورم و رشد اقتصادی، بگم بگم مفاسد اقتصادی، عدم اعطای یارانه تولید، توزیع یکسان یارانه، حمایت از بدهکاران بانکی و حالا مداخله ارزی و انتخاب رانتی دلالان ارزی و نفتی را هم اضافه کنید. به نظر میرسد دولت به جای سامان دادن به اقتصاد صرفا بر روی مذاکرات متمرکز شده. همین است که مجبور میشود برای انجام امورات جاری به همان گزینه هایی متوسل شود که دولت قبل تمسک جست!

۷- توقف مداخله ارزی همه راهکار نیست. باید نظارت بر مسیر فعلی انتقالات ارزی کشور را درست کرد. چرا صرافیها به دستور العمل بانک مرکزی مبنی بر درج اطلاعات در سامانه سنا۲ توجه نمی کنند؟ آیا مقررات بانک مرکزی ضمانت اجرا ندارد؟ آیا معاونت ارزی توان فنی و انسانی برای نظارت بر حسن اجرای مقررات را ندارد؟ پاسخ را احتمالا نمایندگان مجلس شورای اسلامی میدانند و حتما در حال تدبیری برای آن هستند!

۸- حتی اگر نظارت بر مصارف ارزی از طریق سامانه سنا اجرایی شود، باز مشکل بانک مرکزی برای انتخاب کارگزاران ارزی حل نمیشود. بانک مرکزی به دلیل تحریم نمیتواند مناقصه عمومی برگزار کند. بازار شفافی هم برای تقاطع عرضه و تقاضا و شناسائی صرافی توانمندتر و ارزانتر برای حوالجات وجود ندارد. برای حل این مشکل باید بورس ارزی طراحی شود. محیط رقابتی که هر شخص توانمند در ازای ارائه تضامین لازم بتواند در حوالجات بازار آزاد دخیل شود و با استفاده از امکانات محیط آی تی (امکان پنهان نمودن اطلاعات واقعی اشخاص)، در معرض تحریمها نیز قرار نگیرد.

با پیاده سازی بورس ارزی، از یکطرف نرخ ارز آزاد به صورت شفاف قابل شناسائی است و از طرف دیگر کارمزد حوالجات ارزی رقابتی شده و کاهش می یابد. سازمان بورس تهران کاملا آمادگی برای همکاری و ایجاد بستر فنی بورس ارز را دارد. فقط نیاز است که بانک مرکزی هم کمی از شرایط دیپلماتیک خود خارج شود و اقتصاد مقاومتی را جدی بگیرد.
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۲:۵۰:۰۹
نویسنده پرسیده اند: اینکه چرا دولت از سیاستهای دولت قبل درس نمیگیرد، جای تامل است. تقریبا در همین مدت کوتاه هیچ اشتباهی نیست که تکرار نشده باشد؛

پاسخ این سوال، جواب چرایی عدم اجرای بورس ارز در کشور است.

آیا نویسنده محترم عملکرد بورس اوراق بهادار را مثبت دیده اند که اینک پیشنهاد بورس ارز را هم می دهند؟
در 50 سال عمر بورس کشور و 20 سال عمر فعال، جز حباب قیمتی، رانت مدیریتی، عدم شفافیت اطلاعات، عدم کارایی بازار، ایجاد باند قوی دلالی و زیان میلیونها سهامدار خرد بخصوص در 1 سال اخیر چه خیری از بورس نصیب اقتصاد ملی شده است؟

اگر همین خصوصی سازی (که خود سوالات زیادی دارد) نبود، بورس کشور جزو ورشکسته ترین بنگاههای کشور بود. (2721595) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۳:۱۷:۳۰
الف متشکریم
این یعنی افزایش دوباره نرخ ارز (2721662) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۳:۴۵:۴۷
وقتی مدیران اقتصادی دولت قبل هنوز بر سر کارند و تغییرات فقط در سطح وزیر است باید هم سیاست های اقتصادی دولت قبلی اجرا شود (2721738) (alef-3)
 
صادق
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۴:۴۴:۲۹
بابا جون همه رو با بولدوزر ریختن بیرون کجا قبلیا سرکارن؟
نکنه اینجام تقصیر امدی نژاده؟ (2721941) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۵:۰۳:۱۴
آفرین. دقیقا نظر من همین است. حداکثر مدیران جابجا شده میزاشون. ولی هنوز در بانک ها و بورس همان قبلی ها. (2721984) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۵:۱۹:۰۱
الان رئیس کل بانک مرکزی سیفه که قبلا نبود
معاون ارزی بانک مرکزی هم کامیابه که قبلا نبود
معاون اقتصادی وزارت اطلاعات هم تغییر کرده و قبلا اصلا کاره ای نبود
وزیر نفت هم
وزیر صنعت هم
معاونان و مدیر کل ها هم در همه وزارتخانه ها
فقط آبدارچی را تغییر نداده اند
رئیس بورس تنها بازمانده قبلیهاست که آنهم اخیرا گذاشتند بانک توسعه صادرات چون سیاسی نبود. مثل وزیر خارجه دولت قبل که الان با ظریف میره مذاکرات!

نمیدونم چرا باید الکی از اقدامات غلط دولت حمایت کنیم؟! (2722019) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۵:۳۱:۰۵
اینکه چرا دولت از سیاستهای دولت قبل درس نمیگیرد، جای تامل است. تقریبا در همین مدت کوتاه هیچ اشتباهی نیست که تکرار نشده باشد

واقعا چرا؟؟ (2722054) (alef-3)
 
nashenas2
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۲۳:۳۰:۲۹
در این سی و چند سال گذشته مسئولین و سیاستمداران مملکتی مشابه والیبال گردشی بوده اند به عبارتی دگر یا در ظاهر بوده یا پشت پرده ( قائم مقام، معاون، مشاور، عضو شوراها، بنیادها،نهادها، و.........)!!؟ (2725142) (alef-13)
 
بیسوات
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۲۳:۰۵:۱۹
ادم خوبه یکتنه قضاوت نکنه امارعملکردهای داس و کمباینهای دولت تدبیر رویه نگاه بندازاونوقت میفهمی که تا ابدارچی راهم درونموده اند (2722906) (alef-3)
 
بیسوات
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۲۳:۱۰:۳۷
کاش به جای تکرارفقط اشتباهات دولت قبل.ازکاهای مثبتشون هم الگو برداری وعمل مینمودند یا منتظر تدبیر بیشتر میباشند 4سال تموم شد (2722915) (alef-3)
 
قرتاسي
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۵:۰۳:۱۴
باز هم برويد و جمشيد بسم الله را بگيرد. ببينم وضح ارز درست ميشه؟ (2721983) (alef-3)
 
قرتاسي
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۵:۰۳:۳۹
تا وقتي قوانين كشور براي همه يكسان نباشند اين كشور پيشرفت نمي كند. (2721986) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۶:۳۶:۵۷
شما از کجا میدونید سازمان بورس آماده س؟ (2722204) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۳ ۱۷:۰۳:۳۸
چه خبره در دولت؟! (2722265) (alef-11)
 
زنده رود
۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۰۹:۵۴:۰۷
نویسنده خیلی خوب گفته اند که دولت صرفا روی مذاکرات متمرکز شده و هیچ برنامه ای دیگری ندارد. یعنی اگر ....و از پای میر بره الفاتحه. این دولت 2 سال باقیمانده را ....
.این رییس دولت از اون یکی مردتره!! سفت پای حرفش ایستاده:
... (2723434) (alef-11)
 
سعيد
۱۳۹۳-۱۲-۱۵ ۰۱:۰۱:۵۰
با سلام حضور بينندگان محترم و نويسنده محترم مقاله
در اين كشور بأرها شاهد افت و خيز شديد ارزي بوده ايم و همگي بلحاظ وجود مشكلات سياسي و فقدان روابط خوب در سطح بين المللي و كاهش شديد درامدهاي ارزي بلحاظ افت قيمت نفت بوده چرا كه كشوري تك محصولي هستيم
بانك مركزي هميشه در حد توان خود مجبور به مداخله ارزي و جلوگيري از افزايش خارج از دامنه مجاز أسعار در مقابل ريال ميباشد و يكي از راههاي مداخله هم تزريق نقدي ارز است
رَآه حل برطرف كردن مشكلات ارزي كشور در شرايط حادث ايجاد بورس ارزي و يا حتي ايجاد اطاق مبادلات نيست بلكه بهترين رَآه حل يكسان سازي نرخ ارز حتي در همين شرايط و را اندازي بازار مناطق ازاد براي تمرين عمليات ارزي با نرخ ازاد و ورود ارزهاي حاصل از صادرات كالا و خدمات و خريد انها توسط سيستم بانكي و فروش ان به بانك مركزي ميباشد اين ارزها عمدتا در اختيار شركتهاي تراستي و با ريسك بسيار بالا در خارج از كشور نگهداري ميشود كه متعلق به صادركنندگان كالا و خدمات ميباشد كه در صورت وجود نرخ واقعي انها حاضر به فروش ارز خود ميباشند
بهر حال به عقيده حقير معامله ارزها از طريق بورس نه تنها مشكلي را حل نميكنم بلكه بدليل عدم نظرات كافي ميتواند براي اقتصاد كشور مخرب هم باشد (2725277) (alef-10)
 
احمد
۱۳۹۳-۱۲-۱۵ ۲۱:۳۳:۳۱
شما بی سوات ها به معجزه صفر شدن تورم و عبور تنهایی آقای رییس جمهور از رکود توجه ندارید برای همین بی سواتی (2726321) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۹ ۱۵:۵۲:۲۷
نمیدونم چرا هرچی ضرب و تقسیم میکنم جور در نمیاد ، قیمت دلار تو این سه چهار سال گذشته 3 برابر شد ولی قیمت همه چی خصوصا مایحتاج اصلی مردم 6 و 7 و 8 و 9 و 10 برابر شد !!!!!
یا دارند دلار را حمایت میکنند یا دارند پول چاپ میکنند یا مردم را گیر آورده اند و سودهای کلان داره میره تو جیب بازاریها و مافیایی های دولت فعلی که بلاخره هر چی باشه مدعی هشت سال خانه نشینی و از دست دادن 700 میلیارد دلار پول صادرات نفت تو اون هشت سال هستند (2734109) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.