توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 218862
چرا پرداخت مالیات جدی نیست؟
بخش تعاملی الف - مجتبی سپیدان
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۰۷:۳۴
هر زمانی که کمبود منابع و بودجه در کشور حاد می شود صحبت از افزایش مالیات و... به وجود میاد پرداخت مالیات از قدیم در اغلب جوامع بشری مرسوم بوده در کشور ما تا قبل از دستیابی به درآمد منظم نفت از اکثر صنوف به روش های مختلف اخذ می شده وغیر از طبقه خاص تقریبا فرار مالیاتی نزدیک صفر بوده شاید دلیل این تحقق مالیاتی اجباری بوده که حاکمیت کشور درتعیین رقم مالیات یک منطقه اعمال می کرده به طوریکه حکمران یک شهر علاوه بر گرفتن مالیات ارسالی به مرکز باید هزینه های جاری حوزه حکومت و درآمد خود و اطرافیان را نیز از مردم می گرفته این ها در شرایط عادی وضع مملکت بوده در زمان جنگ مالیات های زیادتری گرفته می شده.

باتوجه به مطالب گفته شده و یکی از دغدغه ها و آرزوی دیرینه ایران وایرانی عدم وابستگی به بودجه نفت بوده ( که اثرات کم وزیاد شدن درآمدنفتی بر کسی پوشیده نیست ) ومناسب ترین راه اخذ مالیات وهزینه آن در امور کشور است.

در موضوع مالیات جند چالش مهم وجود دارد:

- آیا همه درکشور مالیات می دهند؟
-اثر پرداخت مالیات درارائه خدمات وامکانات به همه مردم قابل مشاهده است؟
باور عموم این است که غیر از حقوق بگیران وبعضی اصناف وشرکت ها که مجبور هستند کسی مالیات نمی دهد برای مثال برخی مشاغل فقط در هنگام خرید فروش دارایی خود مجبور می شوند مالیات دهند درست است عاقبت روزی مالیات خود را می دهند و شاید باجریمه دیر کرد اما اگر قرار است با توجه به دریافت مالیات به کشور خدمات داد باید مالیات در زمان خودش اخذ گردد. ازطرفی وقتی از رقم پرداخت مالیات یک فروشگاه که اجاره ماهیانه آن ۵ ملیون تومان است و بطبع موجر آن باید علاوه بر ۵ ملیون اجاره درآمد خود را که نباید کمتر از ۵ میلیون باشد (درآمد این واحد تجاری ماهانه۱۰ ملیون تومان و اگر ۵ درصد مالیات گرفته شود سالی ۶ ملیون درامد مالیاتی از این فروشگاه ) را سوال میکنی متوجه میشوی که برابر مالیات پرداختی یک کارمند باحقوق متوسط است.

-شفافیت درآمد برای همه یکی از راه های دریافت درست مالیات است کمااینکه در بحث یارانه ها عدم شفافیت درامدی عامل مهمی در اجرا نشدن صحیح قانون هدفمندی است در گذشته دور مردم ما غنی یا فقیر بنا به دلایل مختلف (چشم داشت حاکمیت به مال مردم. خطر غارت توسط اشرار. و حتی چشم زخم و...) مایل به افشای درآمد ویا ثروت خود نبوده اند. در حال حاضر این وظیفه حاکمیت است که باکنترل شریان های مالی متوجه میزان درآمد وراه کسب آن باشد (در برخی از کشور های اروپای به منظور بازدارندگی جرایم رانندگی جریمه تخلف درصدی از درآمد ماهیانه شخص لحاظ می شود. واین نشانگر شفاف بودن درآمد افراد جامعه است وبه نظر شما جریمه ۲۰۰ هزار تومانی برای درآمد های آنچنانی بازدارند است ) نمونه بارز عدم شفافیت وکار از کار گذشتن پرونده بزرگ فساد مالی و بیمه ایران وبابک زنجانی و ..

-وبیان این نکته ضروری است متاسفانه باور عموم این شده چون پرداخت مالیات دردی را از مشکلات رفاهی جامعه کم نمی کند ندادن مالیات از پرداخت آن بهتر است مانند حذف اختیاری یارانه چرا که نمود ان در زندگی مردم به راحتی قابل مشاهده نیست.