نظر منتشر شده
۳۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 266067
۲ پادشاه در اقليم تنظيم بازار
جواد غياثي، 19 فروردین 94
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۹ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۳۳
اين بار قيمت بالاي ميوه شب عيد بهانه اي شد تا مسئولان دو وزارت خانه مهم اقتصادي دولت ضمن مجادله درباره " قانون تمرکز وظايف و اختيارات مربوط به بخش کشاورزي در وزارت جهاد کشاورزي" به انتقاد از عملکرد يکديگر بپردازند.

بعد از آنکه در آخرين روزهاي اسفند ۹۳ در واکنش به ۹ هزار توماني شدن مرغ، خسروتاج، قائم مقام وزير صنعت، جهاد کشاورزي را مسئول بررسي موضوع دانست، رکني معاون وزير جهاد، وزارت خانه اش را متولي توليد و تامين بازار تا "عمده فروشي" اعلام کرد و گفت: "برخورد با متخلفان و گرانفروشان وظيفه دستگاه‌هاي نظارتي است، نه وزارت جهاد کشاورزي". قبل از آن حجتي وزير جهاد کشاورزي نيز وزارت خانه متبوعش را مسئول ايجاد تراز در بازار دانسته بود و نه کنترل قيمت خرده فروشي. در حالي که تا قبل از اين، مشکلات مربوط به "تفسير قانون" بود اما در مورد اخير نيز قائم مقام وزير صنعت با لحن تندتري به انتقاد از وزارت جهاد کشاورزي و قانون انتزاع پرداخت و حتي مجلس را نيز به خاطر تصويب اين قانون مورد سوال قرار داد و از احتمال الغاي قانون سخن گفت.

قانون انتزاع چيست؟ قانون انتزاع در پي ناهماهنگي (بخوانيد انگيزه ها و اهداف متفاوت) بين وزارت خانه هاي صنعت، معدن و تجارت (متولي واردات و تنظيم بازار) و جهاد کشاورزي (متولي توليد محصولات کشاورزي) مطرح شد تا از ضربه خوردن پياپي به توليد داخل اجتناب شود. در شرايطي که سال هاي گذشته وزارت صنعت- به طور دقيق شرکت بازرگاني دولتي- وظيفه خود را تنظيم بازار و ارائه کافي کالا به مصرف کنندگان مي دانست، همواره ساده‌ترين راه يعني واردات را انتخاب مي کرد و در پي اين اقدام در سال هاي متعدد مقدار زيادي از ميوه هاي توليد داخل با بازار اشباع شده مواجه مي گرديد. در اين شرايط سوال مجلس و مطبوعات از هرکدام از وزارت خانه هاي صنعت و جهاد کشاورزي به خاطر ضرر کشاورزان بي معني بود چرا که هرکدام وظيفه خود را به درستي انجام داده بود. لذا بر اساس اين منطق که تنظيم بازار در تمام زنجيره عرضه بايد در اختيار يک نهاد باشد اين قانون وضع شد.

البته اين انتقاد که با تمرکز وظايف در جهاد کشاورزي، امکان جانبداري اين وزارت خانه از کشاورزان به جاي مصرف کنندگان وجود دارد، بي پاسخ ماند اما اين مزيت وجود داشته و دارد که اولا برنامه ريزي و سياستگذاري منسجم تر امکان پذير است و ثانيا امکان طرح سوال از يک نهاد خاص در مورد تلاطمات بازار فراهم مي شود. با اين حال اين طرح از همان آغاز با مخالفت ها و جنجال هاي فراوان به تصويب رسيد و ابلاغ شد.

چرا قانون تمرکز تا اين حد جنجالي است؟ نگاه به تاريخچه اين قانون نشان مي دهد که از زمان طرح آن در دولت دهم با مخالفت جدي رحيمي، معاون اول رئيس جمهور سابق مواجه شد و به همين خاطر دولت تا مدتها از ابلاغ آن طفره رفت تا نهايتا در انتهاي سال ۹۲ اين طرح ابلاغ شود. بعد از ابلاغ هم مشکلات و ايرادات زيادي درباره قانون مطرح شد که اجراي آن را با اما و اگرها مواجه کرد. ايراداتي مثل تفسيرپذير بودن قانون، عدم توجه به حقوق مصرف کننده، جامع و کامل نبودن و . . . که توسط مديرعامل شرکت بازرگاني دولتي مطرح شده بود. فارغ از اينکه اين موضوع درست باشد يا خير، ايجاد اين همه جنجال در مورد يک قانون، از زمان تصويب تا اکنون که در حال اجراست، سوالاتي در مورد علت اين موضوع ايجاد مي کند.

مخصوصا آنکه تمام اين اختلافات رسانه اي مي شود و حتي بعد از ابلاغ قانون، صفايي، معاون وزارت جهاد کشاورزي، از عدم همکاري و مقاومت بخش‌هايي از وزارت صنعت گلايه کرد و اين موضوع را عاملي براي ايجاد مشکل و فرسايش در اجراي قانون خواند. سوال مهم اين است که چرا حتي بعد از ابلاغ قانون، کارشکني در اجراي آن وجود دارد؟ آيا حل اين مشکل که شرکت بازرگاني دولتي به وزارت جهاد کشاورزي منتقل شود يا خير، يک ابهام بزرگ است که قابل حل بين دو وزارت خانه يک دولت نيست؟ اين همه جنجال در مورد اجراي يک قانون و قضاوت هاي فراوان در مورد ناکارآمدي آن درست يک سال پس از اجراي آن، تحليلگران را مجبور مي کند به تحليل هاي بدبينانه بهاي بيشتري بدهند.

گمانه هايي مبني بر اينکه با اجراي اين قانون منافع برخي بازرگانان به خطر افتاده است و اين افراد که احتمالا در بين مديران مياني دولت جايگاه دارند از همان آغاز به تخريب و فضاسازي عليه اين موضوع پرداخته‌اند وجود دارد. واقعيت اين است که مشکلاتي در قانون وجود دارد اما منطق آن در جهت حمايت از توليد و کشاورزي قابل دفاع است چنانچه حمايت از مصرف کننده از طريق سازمان حمايت از توليدکننده و مصرف کننده، تعزيرات و . . . ممکن است اما حمايت از توليد با غير از اين قانون ممکن نيست. ضمن آنکه جهاد کشاورزي به عنوان تنها نهاد متولي مي‌تواند مورد سوال قرار گيرد.

در بلند مدت بايد نياز به قانون انتزاع را از بين ببريم؛ با وجود تمام اين مباحث اين نکته مهم مطرح است که بايد انتظارات براي ورود مستقيم دولت براي تنظيم بازار کمتر شود. چرا که حضور دولت در تنظيم بازار خارج از وظايف نظارتي، به خاطر حجم بالاي گردش مالي، سودجويان را به فکر استفاده از رانت دولتي خواهد انداخت.

ضمن آنکه يک نهاد دولتي توانايي کافي براي تنظيم بازار در برابر برخي تجار و بازرگاناني که با احتکار يک محصول به راحتي مي توانند تمام معادلات را به هم بزنند ندارد. لذا افزايش شفافيت اقتصاد و حضور دولت در جايگاه اصلي خود راهکار اصلي حل اين مناقشات است.
* خراسان
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۸:۴۶:۴۶
پرتقال کیلویی 7 تومن کیوی تومن . باز هم بگویید مقصر احمدی نژاد است. (2801487) (alef-13)
 
مرد باش چاپش کن
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۰:۰۳:۱۵
عزیز جان متاسفانه به علت دادن برخی امتیازات به برخی افراد در گذشته ما تقریبا در تمام امور اقتصادی کشور که نقشی حیاتی در زندگی روزمره دارند پدر خوانده هایی را داریم که همواره سر بزنگاه در زمان اوج مصرف مشغول بهره مند شدن از سود هایی کلان میباشند حالا یا با واردات و یا با بالا بردن قیمت کالاهای داخلی .
این موضوع امروز در مسائلی مثل میوه و تره بار ، مرغ و تخم مرغ ، دارو و وسائل پزشکی ، آجیل و خشکبار ، غلات و حبوبات ، قند و شکر و ... به روشنی و وضوح دیده می شود.
تا زمانی که افرادی خارج از نظام پاسخگویی چنین قدرتی را دارند و از آن طرف دولت و مجلس و قوه قضائیه یا در برابر ایشان نقش ... را ایفا میکنند و یا به نوعی با ایشان همراهی میکنند شما همواره شاهد چنین مسائلی خواهید بود چرا که این اقلام اساسی در سر آن بزنگاه ها علاوه بر نقش سود آوری مالی نقش سیاسی را نیز بازی میکنند کما اینکه مثلا سال قبل که شب عید حرف از توافقی نبود میوه به قدر کفایت و ارزان در دسترس بود ولی امسال ...
جدا از مسائل سیاسی متاسفم که مسئولین در کشوری اسلامی و نظامی اسلامی مردم رو تنها وسیله ای برای رسیدن به امیال شخصی خود فرض میکنند . (2801807) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۲:۴۸:۲۳
تو یوسف آباد که پرتقال 12000 تومان بود و نارنگی 20000 تومان ! (2802652) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۰:۰۹:۵۵
چرا بزرگ نمایی میکنی قبل از عید زیر 3000 تومان بود و الان هم 3500 است در بازارچه های شهرداری (2801832) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۲۰ ۱۲:۴۴:۱۳
اونی که شما می گی سر کوچه شماست یک قیمت از بقیه شهر هم بگیر (2806139) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۸:۵۵:۱۱
بازار کمی گران بود اما برای حمایت از تولید داخلی نیلز بود (2801518) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۲۱:۴۰:۱۴
برای حمایت از تولید داخل یا جیب دلال (2804449) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۲۲ ۱۲:۵۶:۲۴
آخه قوربونت وقتی باغدار مازندرانی توی برنامه حرف حساب اعلام میکنه که پرتقالرو کیلویی 1000تومن فروخته . ماهم که 4500خریدیم چهطو میشهگفت ازکشاورز حمایت شده (2811564) (alef-13)
 
محمدازقم
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۸:۵۹:۰۰
حالاهم گرونه ؟ حالاهم مرغ گرونه ؟ حالا هم گوجه سیب زمینی خیار گرونه ؟
مرغ الان 5800!!
گوجه 600!!
خیار800!!
سیب زمینی 850
پرتغال 2000تومن
درسته از شب عید تا 5 عید شاهد گرانی بودیم ولی ای کاش سایت الف انصاف بخرج میداد و واقعا این کاهش های شدید را هم مطرح میکرد!
اینکه یچیزی گرون بشه ما انواع و اقسام توهین ها را به دولت بکنیم به والله دور از مسلمونیه .
چراسایت الف از کاهش ها تحلیل نمیده ؟
چرا تحریریه سایت این فکر را نمیکند اگر دولت را بابت ارزانی تشویق کنیم دولت تلاش بیشتری در زمینه ی کاهش ها انجام میده ؟
الان یک عده میان آسمون به ریسمون میبافند آی چقدر گرونیه !!ما نمیگیم گرانی نیست ولی رسم مسلمانی به اینه که این کاهش ها هم ببینیم
(((درپایان از سایت الف تشکر میکنم که موقع گرانی لحظه ای تحلیل میزنه )) (2801531) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۹:۳۸:۵۸
از تیپ کامنت ها معلومه دوستان از وزارت بازرگانی ریختن اینجا
بنده خدا حرف الف ساختاره نه الان
بعدشم اینا هنر نیست که تقاضا کم شد قیمتا بیان پایین (2801719) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۲:۵۱:۳۶
پرتقال 2000 تومان کجاست !
مرغ 5800 تومان کجاست !
گوچه 600 تومان کجاست !

تو خواب کجارو داری می بینی جاشو بگو ما هم بیایم تو رویات! (2802663) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۹:۵۶:۳۵
ممنونم از توجیه گریتون (2801784) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۳:۰۶:۱۳
مرغ فروش سر چهارراه ما قبل از عید و داخل عید و حتی ماه های قبلش همیشه حداقل ده تا سبد بزرگ پر و چهارتا یخچالش پر مرغ هر روز با هر قیمتی حتی با قبمت نزدیک نه هزار تومان .اما دیروز که مرغ رو پنج هزار و پانصد تومان میفروخت فقط یخچالهاش نصفه پر مرغ بود چون خریداری بعد از عید نداره. چون مردم الان پول برای خرید ندارن تا حقوق بعدی شون بگیرند .سر تدبیر دولت نیستش سر اینکه خریداری نیستش وگرنه اول اردیبهشت باز قیمتها بالای هفت و هشت هزار تومان میشه (2802711) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۲۱:۴۰:۴۴
بگو من حاضرم از مشهد بیام بخرم (2804450) (alef-10)
 
سروس
۱۳۹۴-۰۱-۲۰ ۰۱:۰۱:۵۳
این قیمتی که آفامحمد نوشته شاید درمغازه خودش موجود باشه ماکه بااین قیمتا مرغ وگوجه وخیارندیم (2805015) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۴-۰۱-۲۱ ۱۰:۱۸:۵۳
این قیمتها متعلق به کجاست؟ ما که این قیمتها را ندیدیم! فکر کنم خواب دیدید! (2808077) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۹:۰۵:۵۷
اگر چه مرغ قیمتش به 8000تومن اسفند 89 رسید ولی بازهم شاهدیم که الان کاهش شدید پیدا کرده فقکر کنم زیر 6000تومنه !
پرتغال هم که 2450 قیمتشه پس ارزان شده (2801567) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۰:۵۴:۳۸
نکنه تو سوپری سر کوچه شما پرتقال کیلیویی 2450 تومنه؟ یه سری به بازار بزن و ببین خشکیده و سرمازده 7 تومنه و پرتقال معمولی 9 تومن (2802040) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۹:۱۰:۵۰
قیمتها از روز 4 فروردین کاهش شدید پیدا کرده این تحلیل های الکی را نزنید (2801589) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۱:۲۳:۱۵
فكر كنم شما نان خور پدر هستي يا به تازگي خريد نرفتي (2802210) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۱:۴۵:۰۱
نه بابا
این مزد بگیر از سازمان های دولتی هستند که کم کاری کردند وبازار رو دادن به دلالها
حالا از عمد یا غیر عمد
محتوای کامنت ها تابلوست (2802337) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۲۰ ۰۹:۵۹:۴۸
بنده خدا واقعا راست میگه اند من کاری ندارم که در پرتقالهای تامسون عید اصلا کیفیت نداشت ولی در گرگان دیروز مرغ 6300،پرتقال 3500،گوجه فرنگی 1000،سیب زمینی 1000،پیاز 1500و....نمیدونی بیخود تهمت نزن .حالا ارزون شده کسی نمیگه ولی گرون بود همه دادشان دراومد. (2805628) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۹:۱۲:۲۱
من نمیدونم چه لزومی داره حالا که قیمت مرغ به کانال 5000تومن برگشته بیاییم تحلیل های مزخرف را دنبال کنیم !
مرد بودن تونستند تو عید کاهش بدند . دستشون هم درد نکنه با هزار تا مشکل این قیمتها را کاهش دادند کار بزرگیه (2801598) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۹:۱۵:۳۲
من نمیدونم واقعا چه فکری میکنید ولی خداییش انصاف داشته باشید و کاهش شدید را بگید (2801612) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۹:۲۳:۵۰
در ایام عید پرتغال را کیلویی 9 هزار تومان خریدم. یعنی تقریباً هر پرتغال 2 هزار تومان برای بنده تمام شد. مسئولان چه پاسخی دارند بدهند؟ (2801650) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۰:۱۱:۵۲
میرفتی بازار شهرداری 2500 میخری دروغ چرا میگی (2801839) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۱:۵۶:۰۸
همه مثل تو نيستن .
مردم جنس خوب ميخوان . نه پرتغالي كه مجبور بشي ساعت 9 شب بذاري جلوي درب خونه . (2802379) (alef-13)
 
مصطفي بروجن
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۱:۲۱:۵۷
پاسخ اين كه تورم شده 14 درصد فقط بلدن فرار رو به جلو بكنن (2802202) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۹:۲۴:۰۹
دولت هزینه انشعاب برق را 7 برابر کرده و روی مبارک خودش نمی‌آورد. حتی حاضر نیستند بصورت اقساطی این پول را از مردم بگیرند. (2801655) (alef-13)
 
razi
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۹:۲۴:۲۹
شما را چه به وزارت . که حالا افتادید به جان هم بخاطر پرتقال . کار مهم دیگری ندارید پس برید آب بازی بهتره. (2801656) (alef-13)
 
مصطفي بروجن
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۱:۱۸:۰۶
آقا رضا اينا تو جور كردن پرتغال موندن چه كار ديگه اي مي تونن بكنن (2802174) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۰۹:۳۶:۰۹
نمره دولت در روابط خارجی 18 در مسائل سیاسی و اقتصادی داخلی 0است (2801700) (alef-13)
 
خداوكيلي من + خانواده ام به روحاني راي داديم . خداوكيلي
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۱:۵۸:۲۱
در روابط خارجي و سياست - 0 - ؛ در اقتصاد هم - 0 -
در به اصطلاح خروج از ركود و شيب ملايم 20 (2802387) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۱:۴۱:۰۶
هر سال این داستان ادامه دارد (2802316) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۲:۰۲:۳۹
بعضی ها فقط میخوان حمایت کنند
درسته الان مرغ و گوجه و خیار و ...... ارزان شده ولی مهم اینه که تو اون موقع دولت جلو گران فروشی را بگیره وگرنه که الان هنری نیست
الان گوجه خیار تو بازار زیاده مشتری هم نداره به قیمت واقعی فرخته میشه
کنترل یعنی اینکه تو مواقع حساس بازار کنترل بشه نه تو شرایط عادی (2802405) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۱۸:۵۸:۰۰
وقتی دولت اعلام میکنه مردم نگران نباشند ، ما به اندازه کافی میوه را برای شب عید ذخیره کرده ایم و بازرسان ما قیمت ها را کنترل میکنند و بعد کنترلی صورت نمیگیرد و بازرسان هم به مرخصی میروند وضع بهتر از این نخواهد بود . میوه ها به جای توزیع شدن در مکانهای اعلام شده بدست دلالان افتاد و آنها هم هر چه میخواستند بر سر مردم آوردند . بنده در ایام عید چند بار با شماره 124 تمناس گرفتم و موضوع گرانفروشی را اعلام کردم و بعد به همان مغازه سرزدم و دیدم قیمت ها را بالا برده . یا به مردم قول ندهید یا اگر در رساناها به مردم قولی دادید کارتان را درست انجام دهید . تعدادی از بازرسان کارشان را خوب انجام میدهند اما تعدادی هم بی تفاوت هستند . بعد نتیجه این میشود که مردم عادی جامعه ضرر میکنند . (2804129) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۹ ۲۳:۴۹:۲۸
بنظرمن دولت نبايد درقيمت اجناسي مثل ميوه دخالت کند . تابازار و توليد خودش به نرخ متعادل برسد (2804820) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۲۰ ۱۲:۵۱:۵۰
وقتی فرو شگا ه کو ثر همد انیا ن اصفهان در قسمت فروش میو ه وتر با رقیمت از مغا زه دار گرا ن تر است وکسی هم توجه نمیکند بهتر از این نیست (2806163) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.