توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 190944
رهبران جدید رشد اقتصادی جهانی
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲ تير ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۱۹
روزنامه بین المللی فاینانشال تایمز در گزارشی تحت عنوان«رهبران جدید رشد اقتصادی جهانی» عنوان كرده است كشورهای در حال توسعه برای نخستین بار پس از انقلاب صنعتی در انگلستان در سال 2013 اكثریت تولید كالا و خدمات جهانی را از آن خود خواهند نمود. ساكنان كشورهای ثروتمند و توسعه یافته با وجود سهم جمعیتی كوچك در جهان دارای بیشترین سهم اقتصادی بوده اند اما اكنون این سهم رو به كاهش است و نقش كشورهای فقیر و با درآمد متوسط رو به افزایش است.
 
سهم اقتصادهای نوظهور 55 درصد
این گزارش می افزاید: بر اساس پیش بینی صندوق بین المللی پول تا سال 2018 سهم اقتصادهای نوظهور در اقتصاد جهانی به 55 درصد خواهد رسید و این امر حتی موجب می شود واژه نوظهور هم دیگر برای این اقتصاد مفهوم پیدا نكند، زیرا دیگر ظهور كرده اند. علاوه بر این سه چهارم رشد اقتصادی در 5 سال آینده به پویایی این اقتصادهای نوظهور بستگی پیدا كرده است. بنا به نظر كارشناسان اقتصادی نقش رشد 8 درصدی اقتصادی چین معادل رشد 4 درصدی اقتصاد ایالات متحده آمریكا در اقتصاد جهانی شده است.

بر پایه این گزارش، در حالیكه در سال 1980 نقش رشد 10 درصدی اقتصاد چین تنها معادل 1 درصد اقتصاد ایالات متحده آمریكا بوده است. مركز ثقل اقتصاد جهانی بارها در طول تاریخ جابجا شده است و از قاره اروپا به آمریكای شمالی و بعد به ژاپن و اكنون به جنوب شرقی جهان در حال حركت است. مطالعات اقتصادی نشان می دهد كه مقیاس شهرنشینی و تحولات اقتصادی در چین 100 برابر تحولات در انگلستان به عنوان اولین اقتصاد صنعتی است و سرعت این تحولات نیز 10 برابر است، از اینرو انقلاب صنعتی چین 1000 برابر انقلاب صنعتی انگلستان در حال پیشروی است. با وجودیكه استانداردهای زندگی در كشورهای توسعه یافته تا 5 برابر بالاتر است اما این شكاف از سال 1990 به سرعت رو به كم شدن است.

شایان ذكر است، موتور محركه اقتصاد جهانی در طول 30 سال گذشته از مراحل مختلفی گذشته است كه در اواسط دهه 1980 ایالات متحده آمریكا یك سوم و كشورهای اتحادیه اروپا تقریباً 20 درصد اقتصاد جهانی را داشتند. در اواسط دهه 1990 اقتصادهای آلمان و ایتالیا از 10 اقتصاد برتر دنیا افول كردند و نقش ژاپن به نصف كاهش یافت. از سوی دیگر مكزیك و اندونزی وارد صحنه شدند و در قرن بیست و یكم چین به عنوان بزرگترین منبع رشد اقتصادی پا به عرصه اقتصاد جهانی نهاد.

این گزارش در پایان یادآور می شود علاوه بر چین، هند نیز اقتصاد مهم دیگر آسیا است كه به همراه چین تقریباً نیمی از توسعه اقتصاد جهانی را نمایندگی می كنند.
منبع: سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران