نظر منتشر شده
۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 240929
وقتی اسپانسرهای یک سریال از شما تشکر می کنند
بخش تعاملی الف - جواد کرمی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۸ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۰۶:۵۳
پخش کنندگان سریال حریم سلطان (که چند سالی است از شبکه های ماهواره ای به روی آنتن می رود.) برای جلوگیری از تکدر خاطر مخاطبان ایرانی و تثبیت سود تبلیغات میان برنامه ای، تغییرات گسترده ای را در نسخه اصلی سریال که در ترکیه تهیه شده و با نام «سده با شکوه» شناخته می شود ایجاد نمودند.

به گونه ای که جنگ های امپراطوری عثمانی با حکومت نوپای صفویه در ایران به عنوان جنگ با ازبکان در سریال معرفی می شود! و حتی به جای نام برده شدن از شاه طهماسب صفوی (دومین پادشاه صفویه) از عبدالله ازبک که دوره ای حکمران دیار ازبکان بوده است نام برده می شود.

این تغییرات در حالی صورت می گیرد که در دوره ای که موضوع سریال است. ازبکان در شرق دریای خزر ساکن بوده اند و اساساً مرز مشترکی وجود نداشته که جنگی رخ دهد و حتی این دو دولت به علت اشتراکی مذهبی از متحدان آن زمان محسوب می شدند به گونه ای که در زمان حمله به ایران توسط عثمانی از غرب، ازبکان نیز از شمال شرق وارد مرزهای صفویه می شدند تا بیشتر حکومت شیعه ایران را تحت فشار بگذارند.

البته این تغییرات در فصل های قبلی سریال نیز مسبوق به سابقه است که به عنوان مثال در یکی دیگر از جنگ ها با ایران از تبریز با نام تابوسگاه در سریال نام برده می شود و شاه طهماسب را به عنوان جوزف معرفی می کنند تا در ذهن مخاطب تصور جنگ با بلاد اروپایی ایجاد شود.

آن طور که در نصوص تاریخی آمده است سلیمان که پس از پدرش سلیم به قدرت رسیده است چهار بار به ایران لشکر کشی می کند و در ایران شاه طهماسب که از کودکی بر تخت پادشاهی نشسته با در یاد داشتن شکست سپاه دلیر قزلباش (در زمان پدرش شاه اسماعیل) در جنگ نابرابر چالدران از رویایی مسثقیم با سپاه عثمانی (که در برخی منابع عدد سپاهیانش را ۳۰۰ هزار نیز نقل کرده اند) پرهیز می نموده در عوض با کشاندن این سپاه عظیم به داخل ایران و دور نگاه داشتن غلات و آذوقه از این لشکر پر نانخور، آنها را مجبور به عقب نشینی و بازگشت به آناتولی می نموده است.

سرکرده بی رحم و خونریز عثمانی نیز از آنجایی می دانست نمی تواند حکومت با دوامی در شهرهایی مثل تبریز بنا کند بدون جا گذاشتن حتی یک سرباز میدان را واگذار می نمود.

به هر حال ایران و عثمانی سرانجام بعد از ۲۰ سال جنگ قرارداد صلحی امضا می کنند و این صلح تا مدت ها پایدار می ماند و حتی زمانی که شاهزاده بایزید به علت اختلاف با پدر و برادرش (سلیم) به ایران پناهنده می شود. شاه ایران، پس از گرفتن برخی امتیازات بایزید و پسرانش را به نمایندگان سلیم می سپارد تا در میدان اصلی شهر اعدام شوند.

نکته دیگری که در تاریخ در مورد حکومت عثمانی در آن زمان نقل شده است در مورد سپاهیان خونخوار این امپراطوری است که در این سریال نیز به درستی با نام ینی چری ها معرفی می شوند. ترکان عثمانی زمانی که در نبرد با بلاد اروپایی پیروز می شدند مالیات خاصی را بر مردم مسیحی آنجا تحمیل می نمودند تا هر خانواده یک فرزند ذکور از هر پنج فرزند خود را به عنوان برده به دولت عثمانی تحویل دهند این فرزندان از کودکی تحت آموزش قرار می گرفتند و تا پایان عمرشان نیز اجازه داشتن همسر و تشکیل خانواده را نمی یافتند تا اموراتشان از غارت و تجاوز به نوامیس کشور های مغلوب در نبرد بگذرد. شرایط آن زمان عثمانی به گونه ای بود که اگر پادشاهی چند سال دستور به جنگ نمی داد با شورش ینی چری ها مواجه می شد.

که این خونخواری را امروز در دولت عراق و شام (داعش) می توان دید و جالب اینجاست که دولت ترکیه که سودای امپراطوری عثمانی را در سر می پرواراند یکی از حامیان اصلی این گروهک است.
 
کلمات کلیدی : جواد کرمی
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۸ ۱۶:۳۵:۵۷
واقع این همه گفتید که فقط دو خط آخر رو نتیجه بگیرید؟ (2366801) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۸ ۲۰:۵۳:۱۲
كلا تاريخ همه كشورها با اوني كه الان ما فكر مي كنيم قابل قياس نيست . هر دوره اي تاريخ را باب ميل خودمان در آن زمان اعلام مي كنيم (2367103) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۶-۱۹ ۱۱:۲۶:۱۶
چیزی که در زمان خودش مکتوب میشه قابل استناده قاعدتا. (2367861) (alef-10)