نظر منتشر شده
۱۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 271222
برای منابع درآمدی و تولید ثروت مطمئـن و پایدار؛
ارزهای نفتی را در صنعت "پس انداز" کنیم
جواد نوفرستی، 27 اردیبهشت 94
تاریخ انتشار : شنبه ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۲۰
مقدمه
شايد در ظاهر امر، افزايش قيمت جهاني نفت طي دهه گذشته كه منجر به كسب بالاترين درآمدهاي نفتي قرن اخير در دوره دولت‌های نهم و دهم شد، دولت مردان و مردم را خوشحال كرد كه درآمد کشور افزايش يافته است.

**************
• در این حالت، درآمد حاصل از فروش دارایی افزايش يافت اما توليد ثروتی رخ نداده بود. این درآمد زودگذر است چون درآمدزايي و تولید ثروت حاصل دسترنج كارگر ايراني در خطوط توليد كارخانجات و عرضه و صادرات محصولات با ارزش افزوده بالا نیست بلکه درآمد ناشی از فروش سرمایه و دارايي تمام شدنی است.
باید باور كنيم كه نفت خام را به بهاي ناچيز به بازار جهاني می فروختیم و می‌فروشیم و مشتريان نفت ما، عمدتاً " آن را در چرخه صنعتشان بكار می‌گیرند و به توسعه و پيشرفت و توليد و اشتغال كشورشان كمك می‌کنند و ما در ازاي درآمدهاي نفتي، كالاهاي توليدي كشورهاي مختلف را وارد و مصرف می‌کنیم و به اشتغال و توليد و رشد اقتصادي واقعي كشورهاي ديگر كمك می‌کنیم.

• یعنی ما به دو طریق به صنعت و تولید و رشد اقتصادی دیگر کشورها کمک می‌کنیم: یکی صادرات نفت خام و دیگری واردات کالاهای نهایی.

• ما به "خام فروشي " عادت کرده‌ایم. درآمدهاي سرشار نفتي، ما را تنبل و مصرف كننده بار آورده است نه صنعتگر و توليد كننده.

تحقق اقتصاد مقاومتی با اقتصاد متکی به درآمد نفت خام ممکن نیست اما برای تحقق این هدف، نیازمند منابع درآمدی و تولید ثروت مطمئـن و پایدار برای جایگزینی درآمد نفت هستیم.

• این تولیدثروت و درآمد مطمئـن و پایدار را را باید در صنعت جستجو کرد.
در حال حاضر با تحریم نفتی و سپس کاهش قیمت نفت، درآمد نفتی کشور تقریباً " به یک پنجم درآمد قبل از تحریم رسیده است، یعنی ناخواسته، کاهش وابستگی به نفت را تجربه می‌کنیم هرچند بودجه جاری و عمرانی زیر فشار است.

• آیا نمی‌توانستیم یا نمی‌توانیم با صادرات غیرنفتی کالاها و فراورده‌های باارزش افزوده بالا، جای کمبود درآمد نفت را پر کنیم؟ پاسخ مثبت است.

• این نگرانی جدی وجود دارد که با رفع تحریم فروش نفت، دوباره به درآمدهای سرشار نفت خام وابسته شویم و از تجربه خوب ناخواسته دو سال اخیر استفاده نکنیم و دوباره صنعت را فراموش کنیم همانگونه که تولید از هدفمندی یارانه‌ها سهمی نبرد.

• همچنین با رفع تحریم‌های بانکی، به منابع عظیم دارایی‌های ارزی بلوکه شده سالهای اخیر دست می‌یابیم. ظاهر امر مثبت و خوشحال کننده است اما چه برنامه ای برای این منابع داریم. آیا قرار است مانند قبل، بخش عمده آن به هر نحو بین مردم توزیع یا صرف واردات کالاهای مصرفی شود که نتیجه ای جز تورم بالا، بیکاری، رشداقتصادی منفی، رکود تورمی، اتمام منابع و ... نخواهد داشت یا قرار است با کمک به چرخ تولید و صنعت، به تولید ثروت ملی، رشد اقتصادی، اشتغال مولد و ... کمک کند؟

• پیشنهاد می‌شود تا زمانی که برنامه درستی برای استفاده بهینه از این منابع برای تولید ثروت از طریق توسعه صنایع مولد با ارزش افزوده بالا نداریم، دست به ارزهای بلوکه شده نزنیم و آن را هدر ندهیم و اتفاقاً " از تحریم نفت و کاهش شدید وابستگی بودجه به نفت هم استقبال کنیم.

استفاده از منابع ارزی آزاد شده در صنعت برای تولید ثروت و جایگزینی درآمد نفت
با یک برنامه مناسب (شايد در يك افق ۳ تا ۵ ساله)، با حمایت درست از صنعت دارای مزیت نسبی رقابتی و ارزش افزوده بالا و ايجاد بسترها و زیر ساختهاي مناسب، حتی می‌توانیم به نقطه ای برسیم که از درآمد صادرات نفت خام بی نیاز شویم:
۱. تخصیص بخش عمده ارزهای آزاد شده بصورت تسهیلات ریالی یا ارزی با بهره زیر ۵% به سرمايه گذاري در اولویت‌های داراي بالاترين ارزش افزوده و ترجیحاً " زود بازده (نه با تعريف سابق طرح‌های زود بازده) و داراي بازارهاي جذاب صادراتي یا دارای قابلیت جایگزینی واردات. (مانند سيمان، صنايع پليمري، محصولات كشاورزي و دامي و ...)

*حمايت از توليدكنندگان برای انتقال تكنولوژي، خطوط تولید، ماشين آلات و دانش فنی در توليداتي كه در كشور بازار قابل توجهي داشته يا فرصت‌های صادراتي بزرگي دارند. (استفاده از ظرفیت خالی بنگاه‌های تولیدی، افزایش بهره وری و اشتغال)

*حمايت از سرمايه گذاري بخش خصوصي با جذب سرمايه گذاران خارجي در توليد كالاهاي مصرفي داراي حجم و ارزش بالا در واردات كشور كه كشورمان در توليد آن‌ها داراي مزيت نسبي است يا می‌تواند مزيت نسبي را كسب كند. (مثال: علوفه، دانه‌های روغني، غلات، لوازم خانگي و ...)

۲. ايجاد و توسعه پالایشگاه‌ها و صنایع پتروشیمی جديد و پيشرفته و بازسازي و بهبود فرايندهای موجود براي افزايش راندمان آن‌ها با هدف تولید محصولات فرآوری شده برای جایگزینی واردات و توسعه صادرات.

۳. تعريف بسته‌های تشويقي مالياتي و بيمه اي براي افزايش سرمايه گذاري بخش خصوصي در افزايش توليد براي بازار داخل و صادرات،‌ نوآوري و كاهش مصرف انرژي و افزايش اشتغال.

۴. وابسته كردن درآمد دولت به توليد بخش خصوصي يعني ماليات: بهبود فضاي كسب و كار و حمايت از توليد بخش خصوصي با هدف رشد توليد و اشتغال و كسب درآمدهاي مالياتي ناشي از توليد و حركت چرخ صنعت.

۵. فرهنگ سازي براي ارزش نهادن بر "كار و توليد " و اجراي سیاست‌های كلان اشتغال، ابلاغ شده از سوي مقام معظم رهبري در سال ۹۰

جمع بندی:
بدلایل زیر، صنعت، "مطمئن‌ترین و بهترین حساب پس انداز " برای ارزهای آزاد شده است:
۱. برگشت اصل سرمایه حتی با سود تعریف شده به بیت المال (صندوق توسعه ملی)
۲. کمک به خروج از رکود، رشد اشتغال پایدار، افزایش بهره وری و رشد اقتصادی پایدار
۳. کمک به کاهش واردات کالاهای مصرفی و افزایش صادرات غیر نفتی
۴. کاهش تورم، تقویت پول ملی و افزایش قدرت خرید تورم
۵. کاهش وابستگی به درآمد نفت خام، تحقق اقتصاد غیر نفتی و تحقق اقتصاد مقاومتی
۶. کمک به جذب سرمایه گذاران خارجی در بخش صنعت چه بصورت مستقیم و چه بصورت مشارکت‌های بین المللی تولیدکنندگان داخلی
۷. مثبت شدن تراز تجاری صادرات غیر نفتی، افزایش سهم ایران در تجارت بین الملل و تبدیل شدن ایران به قدرت بزرگ اقتصادی منطقه با توسعه پایدار صنعتی

دست به دست هم دهیم به مهر میهن خویش را کنیم آباد
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۱:۰۰:۳۹
به جای یارانه دادن ایجاد کارخانه و شرکت و اشتغال کنید (2892846) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۲:۱۵:۲۴
کار علمی همینه ولی مردم باید فرهنگشون عوض بشه (2892962) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۸:۱۹:۵۷
باید اول دست از بالا نگه داشتند قیمت مصنوعی دلار برداشته شود و دلار به قیمت واقعی زیر 1000 تومان خودش برگردانند تا قدرت خرید بالا رود و تورم واقعی کاهش یابد

البته باید دو شرط را فراموش نشود جلوگیری از ورود کالاهای خارجی هم کیفیت و هم قیمت با کالاهای داخلی و مبارزه با قاچاق (2893764) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۹ ۱۱:۲۴:۳۰
فعلا باید دلار به قیمت واقعی زیر 1000 تومان خودش برگردد تا اقتصاد ایران تازه بتواند به جریان غادی خودش برگردد (2896825) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۸:۵۸:۰۶
ردیف سه رو بچسب 75% بیکاری و تورم حل میشه.. (2893849) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۳۰ ۱۲:۵۱:۲۲
با ردیف 3 نه تورم کاهش می یابد و نه مشکل بیکاری آن هم تا زمانی که قیمت دلار 3 برابر مصنوعی و بالاتر از قیمت واقعی خود فروخته می شود و همچنان خود تورم مصنوعی ایجاد می کند و قدرت خرید مردم را شدیدا پایین نگه داشته است (2898929) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۲:۱۶:۱۷
چشم الان به اونایی که ارزهای نفتی دستشونه میگم توی صنعت خرجش کنن بزار یه تلفن بزنم خخخخخ!!!!! (2892964) (alef-11)
 
abbas
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۲:۳۷:۰۷
من از دولت میخواهم دست بکشد از بودجه عمرانی و فرهنگی و تماما صنعت ایجاد کند
- بودجه عمرانی دیربازده و یا اصلا بازده نخواهد داشت
- بودجه فرهنگی هم وضعیت مشخص است این همه پول خرج کرده ایم و بعلت بیکاری جوانان فساد بیشتر شده است . بهترین کار فرهنگی دادن کار به جوانان است (2892998) (alef-11)
 
سعید ایرانی
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۲:۳۹:۲۳
اگر ان شاالله مذاکرات به نتیجه رسید و دارایی های بلوکه شده برگشت و دوباره صادرات نفت زیاد شد دولت باید بر خلاف دولت قبلی کمی خسیس باشد. حداقل نیمی از در آمد نفتی را در صندوق ذخیره ارزی پس انداز کند و نیمه دیگر را در زمینه تولید نفت و پتروشیمی و توسعه راه آهن و بهسازی جاده ها و تقویت نظام آموزش و پرورش که بسیار استراتژیک نیز می باشد هزینه کند. دولت بایستی همچنان با دقت و جدیت به شناسایی دهک های پر درآمد پرداخته و یارانه آنان را قطع کند . در زمینه های عمرانی نیز با شرکت های خارجی وارد مذاکره شود و در مناقصه انها را نیز شرکت دهد تا کارها با کیفیت و نیاز سنجی دقیق صورت گیرد و از انجام پروژه ای عوامانه پرهز کند (2893003) (alef-11)
 
سعادت
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۳:۱۳:۴۹
باید قدری از درامدهای نفتی در خرید سهام در شرکت های بزرگ خارجی سرمایه گذاری کرد چون انتقال فن اوری از ان شرکت ها اسان تر می سود (2893051) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۶:۵۶:۴۲
اشتباه نشود اينجاايران است نروژ نيست (2893605) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۳:۱۸:۱۴
اگر تعریف مدون و برنامه ریزی شده برای پول باشد که فردی خود را مسئول بازگرداندن سود پولی که استفاده میکند باشد در هر جا این ارز استفاده شود مناسب است (2893058) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۴:۳۹:۲۳
چنان صنعت صنعت می کنید که اگر کسی نداند فکر میکند ایران دارد با چین، ژاپن یا کره جنوبی رقابت تنگگاتگی میکند. صنعتی که با زد و بند و رانتخواری اداره شود و تولیدات بنجلش را فقط به مردم کشور خودش (آن هم با زور) بیندازد و همیشه متوقع حمایت (آنهم از نوع غیراخلاقیش با جلوگیری از ورود رقبای قدر خارجی و با وضع تعرفه های گمرکی نامعقول) و در راس آن آدمهای مختلس و متصل قرار داشته باشد، هیچ کسی را شفا نمیدهد. (2893218) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۸ ۰۸:۳۷:۲۵
هزار افرين. (2894541) (alef-11)
 
آجرلو
۱۳۹۴-۰۲-۲۷ ۱۵:۴۶:۴۱
با سلام
ارز نفتی نباید در تولید و خدمات مصرف شود ، صنعت و خدمات باید خودشان موازنه ارزی داشته باشند.
ارز نفتی یا گازی و یا ...باید در خود صنعت مربوطه مصرف شود و نیاید اجازه داد اقتصاد ملی با ارز نفتی آلوده شود. (2893428) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۸ ۰۸:۰۱:۵۸
آقای آجر لو چرا آدرس غلط میدهید از کدام اقتصاد حرف میزنید نفت در کشور ما همان اقتصاد است و نباید از کلمه آلودگی برایش استفاده کرد (2894517) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۲۸ ۰۸:۳۷:۳۵
به نظر من بهتره با استفاده از درآمدهای نفتی و گازی صنابع و خدمات رو با وامهای تخصصی و مدیریت شده به نقطه شکوفایی رسوند، البته اگر اون صنعت و خدمات توجیه اقتصادی داشته باشه چه از منظر مزیت نسبی و مطلق و چه سایر شاخص های بازدهی و بعد اجازه داد روی پای خودشون باشن.
حمایت از تولیدی که به هیچ عنوان بازدهی مناسبی نداره مثل صنعت خودروسازی کار اشتباهی هست که فقط برای بالا بردن آمار کمی خوبه وخبری از کیفیت نیست. (2894542) (alef-11)
 
حامد محمدی
۱۳۹۴-۰۲-۲۸ ۰۹:۵۰:۴۲
باید به جناب اقای نوفرستی به عنوان کارشناس مسائل اقتصادی گوشزد نمود که هر گونه تزریق ارزهای نفتی به اقتصاد منجر به واردات بی رویه و عمدتا کالاهای نهایی خواهد شد که به ضرر تولید داخلی خواهد بود.
ارزهای نفتی مانند سم در اقتصاد عمل می کند و برای گریز از تبعات منفی آن باید از ورود آنها در اقتصاد داخلی اجتناب نموده و این ارزها در خارج سرمایه گذاری شود تا یک جریان درآمد با ثبات برای کشور ایجاد شود.
مهمترین عامل برای فعالین اقتصادی در کشور ثبات دربازارهای اساسی است که با تورم دو رقمی و نرخ های ارز متلاطم، ثبات مورد نظر محقق نمی شود. (2894623) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.