نظر منتشر شده
۲۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 255635
تحليلي بر روند بودجه صندوق هاي بازنشستگی، با تاكيد بر اعتبارات حقوق و مزاياي بازنشستگي
سيد محمد هادي سبحانيان، 20 دی 93
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۵۷
۱- مقدمه
اين گزارش با هدف بررسي روند بودجه هاي سنواتي سازمان بازنشستگي كشوري و سازمان تامین اجتماعی نيروهاي مسلح با تاکید بر منابع اختصاص یافته به این دو سازمان به منظور پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگی و ارائه تحليلي از ميزان وابستگي اين دو نهاد بيمه اي به بودجه عمومي كشور تهيه شده است. دلايل افزايش اين وابستگي، پيامدهاي آن و بيان راه كارهايي به منظور كاهش اين وابستگي از ديگر موارد مطرح شده در اين گزارش است.

۲- تحليل كارشناسي
در لایحه بودجه ۱۳۹۴ کل کشور، بودجه پیشنهادی برای صندوق بازنشستگی کشوری ۱۵۵،۰۰۰ میلیارد ریال و برای سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح (بابت بازنشستگان) حدود ۱۳۳،۰۰۰ میلیارد ریال است. این دو رقم نسبت به ارقام مشابه در بودجه سال قبل به ترتیب حدود ۱۴.۸ درصد و ۱۷.۷ درصد رشد نشان
می دهد (جدول ۱).

در بین سازمان ها و صندوق های بیمه و بازنشستگی، دو صندوق یادشده بیشترین سهم را از بودجه دولت دارند و سهم سایر صندوق ها بسیار اندک است.


 
طی چند سال گذشته، سهم صندوق های بازنشستگی مذكور در بودجه عمومی همواره رو به افزایش بوده است. جدول شماره دو نشان می دهد که سهم بودجه صندوق بازنشستگی کشوری در سال ۱۳۸۷ (پیش از اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری) از کل بودجه فصل رفاه و تأمین اجتماعی حدود ۱۵.۷ درصد بوده که این نسبت در لایحه بودجه ۱۳۹۴ به بیش از ۳۱ درصد رسیده است. همین نسبت در مورد سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح در دوره یادشده از حدود ۲۱ درصد به حدود ۲۷ درصد افزایش یافته است. در مجموع سهم دو صندوق مورد بحث از بودجه فصل رفاه و اجتماعی در دوره یادشده از ۳۶.۶ درصد به بیش از ۵۸ درصد رسیده است.

بررسي اعتبارات این دو سازمان نشان می دهد، بخش عمده این اعتبارات صرف برنامه پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگان شده است.

در جداول ۳ و ۴ میزان رشد اعتبارات مصوب برای برنامه های پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگی دو سازمان مذکور و نیز نسبت آن ها به بودجه فصل رفاه و تامین اجتماعی طی سال های مورد بررسی نشان داده شده است.


افزایش سهم حقوق بازنشستگان در بودجه دولت دلایل متعددی دارد. ناكارآمدي مديريت صندوق هاي بازنشستگي و عدم آشنايي مديران اجرايي صندوق ها با محاسبات بيمه اي و منطق مديريت صندوق ها در كنار شرايط نامناسب اقتصادي كشور كه امكان سرمايه گذاري سودآور را براي منابع صندوق ها محدود كرده است، يكي از دلايل اصلي كسري منابع صندوق ها و نياز آنها به دريافت كمك از منابع دولتي به شمار مي رود. دليل ديگر اتخاذ سیاست های حمایتی است. طبق قواعد علمی صندوق های بازنشستگی، ورودی ها و خروجی های صندوق باید به کمک محاسبات بیمه ای متناسب با تغییر شرایط جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی تنظیم شود تا تعادل بین منابع و مصارف آن ها برقرار بماند. اما در سال های گذشته عوامل مختلفی به شرح زیر، موجب سنگین تر شدن کفه مصارف نسبت به منابع صندوق ها و در نتیجه برهم خوردن تعادل آنها شده است:
- عدم پرداخت تعهدات دولت به صندوق ها در پي اجرای بازنشستگی های پیش از موعد
- ممنوعیت استخدام جدید در دستگاه های دولتی و در نتیجه کاهش جمعیت بیمه پرداز صندوق ها،
- عدم تناسب سن بازنشستگی با تغییرات ساختار جمعیتی و نرخ امید به زندگی،
- پرداخت نشدن حق بیمه سهم کارفرمایی دولت و دستگاه های اجرایی در موعد مقرر،
- افزایش قوانین و مقررات تکلیفی فاقد پشتوانه مالی برای صندوق های بازنشستگی،
- افزایش های بی رویه در حقوق بازنشستگان بدون تناسب با رشد حق بیمه ها.

روشن است که کاهش ورودی جمعیت (پرداخت کننده حق بیمه) و تسریع در خروج جمعیت (افزایش حقوق بگیران صندوق) می تواند تعادل منابع و مصارف صندوق را بر هم زند مگر آنکه نرخ حق بیمه هم متناسب با آن افزایش یابد.

در حاليكه بر اساس منطق هاي اقتصادي و بيمه اي مي بايست حقوق شاغلين و بازنشستگان متناسب با نرخ تورم طي ساليان مختلف افزايش پيدا مي كرد تا منابع و مصارف صندوق ها به صورت همزمان افزايش يافته و تعادل منابع و مصارف به هم نخورد، ولي عدم افزايش حقوق شاغلين و بازنشستگان به طوري كه قدرت خريد آنها را ثابت نگه دارد، به فشارهاي اجتماعي دامن زد كه اين امر موجب شد در قانون مديريت خدمات كشوري (مواد ۱۰۹ و۱۱۰) حقوق بازنشستگان لشگري و كشوري كه تا پيش از سال ۱۳۸۶ بازنشسته شده بودند، به يكباره افزايش يابد. اين امر اگرچه از منظر استيفاي حقوق ضايع شده بازنشستگان صحيح تلقي مي شود ولي كسري صندوق ها و وابستگي آنها به منابع عمومي را تشديد نمود.

محاسبات انجام شده نشان مي دهد رشد ناگهانی در حقوق بازنشستگان، به خصوص با اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری از ابتدای سال ۱۳۸۸، سهم کمک های دولت در حقوق بازنشستگان را به نحو چشمگیری افزایش داده است. بر روی جداول شماره ۳ و ۴ قابل مشاهده است که پس از اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری در سال ۱۳۸۹، رشد اعتبار مربوط به کمک دولت به صندوق بازنشستگی کشوری بابت پرداخت حقوق بازنشستگی با یک جهش بیش از ۱۹۴ درصدی روبرو شده و در مورد بازنشستگان نیروهای مسلح نیز ۱۳۲ درصد رشد داشته است.

لازم به توضیح است که افزایش حقوق بازنشستگان کشوری و لشگری در اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری، توقعات مشابهی را مبنی بر همسان سازی حقوق بازنشستگان برای مشمولان قانون تأمین اجتماعی نیز به دنبال داشت که ضمن تحمیل هزینه های سنگین به سازمان تأمین اجتماعی، سهم چشمگیری در بدهی های معوقه دولت به این سازمان داشته است.

گزارش سازمان تأمین اجتماعی نشان می دهد که بدهی های معوقه دولت به این سازمان بابت قوانین حمایتی تصویب شده طی ده سال اخیر، در پایان سال ۱۳۹۲ به حدود ۶۰۰ هزار میلیارد ریال رسیده و رشد سالانه آن حدود ۳۲ درصد است. این در حالی است که در بودجه سال ۱۳۹۴ هیچ مبلغی بابت تسویه این بدهی ها و یا حداقل جلوگیری از افزایش آنها پیش بینی نشده است.

افزایش بی رویه کمک های دولت بابت پرداخت حقوق بازنشستگان، موجب شده است، توان دولت برای مشارکت در حق بیمه های اجتماعی (به منظور سرمایه گذاری برای آینده بیمه شدگان) و همچنین تقویت بودجه حمایت های اجتماعی (کمک به نهادهای حمایتی به منظور کاهش فقر و کنترل آسیب های اجتماعی) روز به روز دولت تقليل پيدا كند. به بيان ساده، در چنين شرايطي شاغلين دولت پس از بازنشستگي، همچنان حقوق بگير دولت محسوب مي شوند.

۳- نتیجه گیری و پیشنهاد
سهم حقوق بازنشستگان در بودجه فصل رفاه و تأمین اجتماعی روند رشد افزایشی نگران کننده ای دارد که علت اصلی آن، ناكارآمدي مديريت صندوق ها، تصویب برخی قوانین و احکام تکلیفی بدون رعایت الزامات علمی و محاسبات بیمه ای و وجود شرايط نامساعد اقتصادي (تورم بالا و ركود اقتصادي) طي ساليان گذشته بوده است. نتیجه این روند، کاهش سهم اعتبارات نظام حمایتی از بودجه کشور و درنتیجه تضعیف برنامه فقرزدایی و توانمندسازی نیازمندان بوده است.
تردیدی نیست که ادامه این روند می تواند به وقوع یک بحران در بودجه عمومی و نظام تأمین اجتماعی کشور منجر شود. اصلاح اين روند ميسر نخواهد بود مگر با:
۱- كارآمد ساختن مديريت صندوق ها، با درنظر گرفتن شرايط حداقلي براي احراز صلاحيت مديريت بر صندوق ها
۲- اصلاح در قوانین تعهدآور قبلی و جلوگیری از تصویب قوانین تعهدآور جدید
۳- بهبود شرايط اقتصادي كشور و آماده شدن بسترهاي لازم براي سرمايه گذاري منابع صندوق ها
 
امیرازقم
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۱۶:۳۶:۵۲
با این حقوق های وحشتناک پایین بازنشسته های تامین اجتماعی بنظرم بازنشست نکنند بهتره چون تا دیروز که شاغل بودند نصف روز کار میکنند حالا هم که باز نشسته شدن تمام روز !!!! (2598016) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۱۹:۰۶:۳۹
بازنشسته ها زمان آبروداری و مهمانداری نوه و عروس دامادند در حالیکه حقوقشون کافی نیست و همیشه شرمنده بچه هایشان هستند بدادشون برسید تو این گرونی ها............. (2598370) (alef-10)
 
اجمد ک
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۱۶:۵۲:۵۰
صندوقها اصولا از کسور بازنشستگی برای صندوق وحق بیمه برای تامین اجتماعی تامین بودجه خود را باید تامین کنند از سنوات دور مرحله اول قانون استخدامی کشوری تا کنون دولت در پرداخت کسور بازنشستگی سهم خود مشکل داشته وهمیشه بدهکار بوده ،حال اضافه فرمایید بی کفایتی مدیران که به صندوقها تحمیل شده اند ودست نشانده دولتها بودند ،کسی کشاورزی خوانده بود رییس سازمان میشد معاونی ومشاوری وخدم حشمی وتاسیس شرکت برای لفت ولیس وخلاصه داستانها من مدتی حسابرس صندوق بودم از پول صندوقکه سرمایه بود به دستور وزیر معادن وفلزات به تو.صیه مرجعی اتوبان قم کاشان احداث شد !!تعجب نکنید نامه ای به رییس جمهور وقت نوشتیم ،کاری نکرد ،مورد دیگر دولت وقت به صندوق بدهکار بود سهم ایرا ن خودرو را از 200تومان به 1200تومان رساند 20 درصد سهام را به صندوق دادند بعد سهم سقوط کردبه همان مبلغ قبلی ،مورد دیگر در اواخر دهه 60 تعداد 16000 تخته فرش از دولت داخل کاخها وادارات به صندوق بابت بدهی داده شد 8000را رییس وقت میفروشد صرف چه شده بود خبر نداشتم ولی 8000 بعدی را توصییه کردیم به شرکت فرش با کارشناسی فروختند پولش را باضافه 11میلیارد تومان دیگر که بی جهت در حساب خزانه بود ودولت استفاده میکرد در حساب بانک صادرات واریز شد که از محل بهره ان وامی که چند سالی است به بازنشستگان پرداخت میشود ازان محل بود ،مورد دیگر 93 ملک در داخل تهران بود که نماینده وکارکنان امور استخدامی وکارکنان عالی رتبه اشغال کرده ویک ریال هم کرایه پرداخت نکردند همه را حکم دادگاه گرفته شد ساماندهی شد خدا رحمت کند ذیحساب سازمان اقای مقدمی مرد با شرف وشجاعی بود ورییس جدید سازمان هم کمک واقدامی درست کردند وهیات حسابرسی هم در جمع کردن سازمان وکمک خوبی کردند ولی بعدها روزی مراجه کردم دیدم دامپزشکی مشاور شده و110 شرکت دولتی که بابت بدهی به سازمان داده شده بود فقط روی تابلو اتاق ایشان نشان داده میشد وسالهاهمین ادم حقوقی نجومی گرفت هیچ اقدامی برای فروش ویا به سود رسانی ان نکرد وان رییس سازمان که اوایل اقداماتی کرد درچنگ ان اقای دکتر دامپزشک گه مسئول اقتصادی سازمان بود قرار داشت ،بعدها کسان دیگری امدند وهرکدام بازی خود را دراوردند ودولت منت نگذارد که به سازمان کمک میکند عامل ورشکستگی صندوق دولت بوده وهست (2598064) (alef-10)
 
1360
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۱۷:۱۳:۴۲
بازنشستگان قبل سال 77 در حقشون انقدر ظلم شده كه نگو حقوقشون 900 تومنه برا چي يه وام و 100 بار قرعه كشي ميكنن برا 2مليون (2598108) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۱۸:۲۴:۱۵
خزانه دولت داره کم کم واقعا خالی میشه با این تدبیر بودجه بستن (2598278) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۱۸:۳۶:۵۰
بازهم کلک وحقه ، نرخ بیمه تامین اجتماعی 30% کم است براتون !!!؟؟؟ چطور 50% ببندی _ بابا ارباب های درقدیم هم 20% درصد می گرفتند !!! (2598308) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۱۸:۳۹:۲۲
سلام
لطفا مجلس به وضعیت صندوق بازنشستگی آینده ساز هم رسیدگی بفرمایند. شایعات زیادی مبنی بر ورشکستگی این صندوق وجود دارد و اعضا را به شدت نگران کرده است.
با تشکر (2598314) (alef-10)
 
فلاح
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۱۸:۵۲:۰۵
نا مدیران صندوق بازنشستگی وعدم برنامه ریزی باعث شده بازنشستگانی که عمرگرانمایه خودرا به خدمت گذراندند اینک سرپیری شرمنده خانواده خودباشند.مجلس ودولت با انتخاب مدیران کاردان وافزایش کسورات دوران اشتغال وتدابیرویژه به وضع تاسف آوربازنشستگان که زجرآوراست ،پایان دهند. (2598344) (alef-10)
 
وحید محمدزاده
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۲۱:۰۰:۲۹
آقای تحلیل گر بسیار محترم و با سواد :
1- شما که مرقوم فرموده اید حقوق بازنشستگان رشد و افزایش ناگهانی داشته است آیا در ایران زندگی نمی کنید و فقط در خیال خود تحلیل می کنید و واقعیتها را نمی بینید یا در برج عاج نشسته ایدو به دلیل حقوق و درآمد مکفی که از آن برخوردار هستید زندگی خوبی دارید و فقط مشکلات افزایش حقوق بازنشستگان را تحلیل می کنید. در حال حاضر یک خانواده 4 نفره در تهران باید حدود 3.5 میلیون تومان درآمد داشته باشد تا بتوانند فقط زنده بماند نه اینکه زندگی کند. متوسط حقوق بازنشستگان دولت حدود 1 میلیون تومان در ماه است . یعنی من بنده خدای بازنشسته فقط با حقوق بازنشستگی می توانم فقط هزینه یک هفته زندگی را تامین کنم.
2- اشاره کرده اید که از تنظیم و تصویب قوانین تعهد آور جدید منجمله قوانین افزایش حقوق ها جلوگیری کنیم تا وضعیت صندوق ها درست شوند. خوب دوست برج عاج نشین و تحلیل گر ، من بازنشسته ای که با این حقوق بازنشستگی فقط یک هفته زنده ام و با این شرایط و کهولت سن و بیماری توان جسمی کار کردن را ندارم باید سر خیابان بنشینم و دست گدائی دراز کنم. شما خبر دارید که من 30 یا 35 سال بهترین دوره جوانی و زندگی ام را صرف مملکت و خدمات دولتی کرده ام . دولت متعهد و مکلف است در مقابل جوانی و انرژی از دست رفته من که برای خدمات دولتی و کشوری صرف نموده ام تا وقتی زنده ام از من حمایت کند و مخارج مرا از طریق حقوق بازنشستگی مکفی پرداخت کند نه اینکه فقط در حال حاضر حقوق یک هفته از زنده بودن یک ماه را به من بپردازد و من بیمار و مسن صورت خود را جلوی همسر و نوه و فرزندانم با سیلی سرخ کنم.
3- خود کفائی صندوق های بازنشستگی طرح و کار یکسال و دو سال و 5 سال نیست یک طرح و برنامه مشترک و بلند مدت از طرف دولت و مجلس نیاز دارد و مدیران اقتصادی متبحر و کار آزموده می خواهد که بتدریج و در دو یا سه برنامه 5 ساله شرایط اقتصادی صندوق ها را خودکفا کنند. بنابراین با این ارقام و تحلیلی که شما بعمل آورده اید مشخص است که در کتابخانه نشسته اید و آمار و ارقام را گرد اوری کرده و برای بازنشستگان نسخه پیچیده اید بهتر است قدری در فضای میدانی و خیابانی حرکت کنید و از فعالان اقتصادی کوچه و بازار آمار و ارقام هزینه ها را جمع آوری و سپس طرح بدهید. (2598591) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۲۳:۰۴:۰۶
أفرین درد دل همه بازنشستگانه بخصوص امثال ما که با وجود امراض مختلفی که حین کار کردن برایمان پیش امده در زمان جنگ و مسیولیت و استرس ، الان دیگه توان کار کردن هم نداریم و باید به همهن حقوق بازنشستگی اکتفا کنیم و یه جوری خودمونو زنده نگه داریم (2598792) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۲۳:۲۸:۱۵
با سلام و تشکر از نقد ارزشمند شما
همانطور که در یکی از پاراگراف های گزارش آمده است: افزایش یکباره حقوق بازنشستگان پس از تصویب قانون مدیریت خدمات کشوری در جهت استیفای حقوق ضایع شده از بازنشستگان تلقی می شود و از این منظر قابل دفاع است، ولی عدم توجه به منطق های بیمه ای در صندوق ها به دلایل گوناگون از جمله عدم افزایش حقوق کارکنان متناسب با تورم، منجر به بر هم خوردن تعادل منابع و مصارف صندوق ها شده که کسری این صندوق ها و کمک دولت به آنها از منابع عمومی را در پی داشته است که این پدیده نیز آسیب های خود را دارد که پیامدهای ناگوار آن می تواند گریبانگیر بازنشستگان و نیازمندان بشود. (2598843) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۲۱:۲۲:۱۰
- تجربه نشان داده است صندوق تأمین اجتماعی نمیتواند اینهمه شرکت و کارخانه را اداره کند و بهتر است بعنوان سرمایه گذار عمل کند و حداکثر 20 درصد از سهام شرکت های سود ده را داشته باشد و در صورت کاهش راندمان آنها را از سبد سرمایه گذاری خود خارج کند.
- صندوق بازنشستگی وزارت نفت و با گرفتن حدود 7000 میلیارد تومان سهام هلدینگ خلیج فارس از شرکت ملی پتروشیمی بابت طلب حداکثر 300 میلیارد تومانی صندوق مذکور از شرکت های تابعه وزارت نفت خود را از مشکلاتی که همه صندوق ها دچارش هستند نجات داد. آیا صندوق های خصوصی دیگر حقی ندارند؟ الف لطفأ در این مورد تحقیق بفرمایید. (2598623) (alef-10)
 
تالی
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۲۲:۱۵:۲۲
برید تحقیق کنید ببینید تامین اجتماعی چندین میلیارد سهام کارخانه ها دارد (2598711) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۰ ۲۲:۵۶:۰۳
این همه تو تامین اجتماعی از جیب کارگرهای بدبخت سورچرانی و حیف و میل و هدیه های چند ده میلیونی ندید بودجه زیاد هم می یاد . (2598778) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۱ ۰۸:۱۱:۵۸
منظور از بودجه کشور مبلغ 15500 میلیارد تومان سهم دولت بایت حق بیمه هاست که معاف از سهم کارفرماهستند وسهم کارفرمایی صندوق کشوری ول شگری است یا اینکه حقوق بازنشستگان را دولت می دهد ؟ (2599164) (alef-10)
 
الف ر
۱۳۹۳-۱۰-۲۱ ۰۸:۳۰:۰۴
همه جای دنیا این گونه سازمانها از نظر ثروت و کسب درآمد جز برترین ها هستند نو کشور مامتاسفانه با سوء مدیریت به این حال روز درآمد من سی سال قبل حق بیمه ای معادل یک میلیون تومن به ارزش فعلی درسال پرداختم جمعا میشه 30 میلیون تومان با توجه به پرداخت اقساطی وبا سود 20درصد جمع اصل وفرع پرداختی ام میشود با توجه به ارزش فعلی حدود240 میلیون تومن حالا ماهی 1.5 میلیون تومن حقوق میگیرم تاز ه کلی هم منت میزارند (2599190) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۱ ۰۹:۲۷:۳۸
ما پول دادیم این همه سال چه ربطی داره بیمه تعهد داره (2599318) (alef-3)
 
کارمند
۱۳۹۳-۱۰-۲۱ ۱۰:۰۸:۲۸
این همه سال پول بیمه دادیم وقتی هم که بازنشسته میشیم میگن صندوق خالیه! پس به کی میشه اعتماد کرد؟ (2599397) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۱ ۱۰:۲۱:۲۰
بورس دارد سقوط می کند ان چه مانده است در بورس بریزید و بگوید دیگر پولی بر ای پرداخت به بازنشسته نیست. مدیر بازنشستگی هم با این اعلام وظیفه قانونی خود را انجام داده است (2599426) (alef-3)
 
كارشناس امور اداري
۱۳۹۳-۱۰-۲۱ ۱۲:۰۷:۰۷
حق كارگر و كارمند حق مغفول مانده در همه قوانين است افسوس هيچ نماينداي هم ندارند (2599760) (alef-3)
 
hamid
۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۰:۲۰:۳۵
سلام خسته نباشید ببخشید کسانی که عضو صندوق حمایت بازنشستگی اینده ساز هستند فردا تشکیل مجمع برای اعضا جدید میباشد چرا که تمامی افراد صندوق در حال فروختن تمامی املاک میباشند من خودم در صندوق حمایت اینده ساز کار میکنم و مدیر عامل ان در حال رفتن به خارج از کشور و اعضای آن میباشد
فردا به ادرس شیخ بهایی جنوبی - شهرک والفجر - خیابان نهم -پلاک 6
موسسه فنی بهره وری منابع انسانی حضور بهم رسانید خواهشمند است سر یع اطلاع رسانی نماید با تشکر (3058316) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.