نظر منتشر شده
۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 296388
همه تفاوت های «خندوانه» با «برنامه ۹۰»
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۳۶
خندوانه و ۹۰ اگرچه در ردیف پر مخاطب ترین برنامه های تلویزیون ایران قرار دارند اما تفاوت های جدی و ماهوی نیز دارند. تفاوت خندوانه و ۹۰ را باید در تفاوت بین رامبد جوان و عادل فردوسی پور جست و جو کرد.

روزنامه بهار:رامبد جوان برخلاف عادل فردوسی پور با هیچ یک از افراد جامعه هدف خود مشکل شخصی ندارد یا اگر دارد در برنامه بروز نمی دهد، فلذا نیازی به پوزخند زدن و متلک پرانی نیست. صمیمیت او با هنرمندان و ادای احترام او به هم صنفانش اصلی ترین عامل و سرمایه شکل گرفتن رقابت خنداننده برتر است، بزرگترین کمدین ها و نویسنده های طنز با اعتماد به رامبد جوان ریسک رقابت و دوئل طنز را به جان می خرند.

اکبر عبدی به عنوان شاخص ترین بازیگر پیشکسوت طنز حامی جدی رامبد جوان و از جمله اجرا کنندگان ایستاده با طنز در خندوانه است و چهره ای چون بهروز بقایی برای او میان برنامه ضبط می کند. در مقابل برنامه ۹۰ بارها و بارها به صحنه تسویه حساب شخصی عادل فردوسی پور با مربیان، بازیکنان، مدیران و بدتر از همه پیشکسوتان فوتبال تبدیل شده است.

رامبد جوان هر اندازه در خدمت وحدت جامعه هنری گام بر می دارد، در مقابل عادل فردوسی پور خود عامل اصلی تفرقه و در برابر هم قرار دادن اهالی فوتبال است. رامبد جوان از قضاوت درباره سخن و منش مهمان دوری و آن را به مخاطب محول می کند، در مقابل فردوسی پور اصرار به قضاوت شخصی و علنی کردن آن دارد.

رویکرد رامبد جوان کاملا مساله محور است. مساله رامبد جوان به چالش کشیدن فضای ناامیدی، خلق نشاط و خنداندن مردم و شاید آموختن تواضع به چهره های مشهور جامعه و یادآورای دین آن ها به مردم است. او کاری می کند که سوپر استاری چون امین حیایی روی صحنه سینه خیز برود تا مردم ایران شاد شوند و ساعتی بخندند. خندوانه در کوتاه مدت توانسته برای مسائلی که برای خود تعریف کرده، چاره اندیشی کند و اثرگذاری ملموسی در رفع آن ها بر جای گذارد.

رامبد جوان مردم را وادار می کند به زشتی های خودشان پوزخند بزنند و برای حلشان چاره ای بیاندیشند، فردوسی پور اما ناهنجاری ها را نشان می دهد تا جذابیت کاذب بیافریند و در نهایت آن ها را حل نشده رها می کند.

با گذشت ۱۵ سال از پخش برنامه ۹۰، مشکلات فوتبال ایران نه تنها رفع نشده که تشدید شده است. باید پرسید مساله عادل فردوسی در فوتبال ایران چه بود و بعد از ۱۵ سال این مسائل چه وضعیتی پیدا کرده اند؟ روشن است که قرار نیست همه معضلات فوتبال توسط یک برنامه تلویونی حل و فصل شود و این مساله خارج از ظرفیت های ۹۰ است،

اساسا عوامل گوناگون فوتبالی و غیر فوتبالی در وضعیت امروز این ورزش پرطرفدار دخیل و محل اثر است. با این وجود سهم برنامه ۹۰ در قبال این مسائل چه بوده و آیا این برنامه توانسته است سهم خود را ادا کند؟ لااقل در مساله اخلاق و احترام به پیشکسوتان و وحدت جامعه ورزشی که هیچ عاملی در آن به اندازه برنامه ۹۰ و عادل فردوسی قدرت مانور ندارد، عملکرد برنامه ۱۵ ساله شبکه سوم سیما چگونه بوده است؟ آیا فردوسی پور می تواند از حل یک معضل فوتبالی توسط این برنامه بعد از ۱۵ سال سخن بگوید؟

نحوه برخورد با سیاست نیز یکی دیگر از تفاوت های رامبد جوان با عادل فردوسی پور است. طبیعتا هر چیزی که توجه مردم را جلب کند از دایره طمع گروه های سیاسی بیرون نمی ماند. در خندوانه هرگز ردپایی از هیچ گرایش سیاسی دیده نمی شود. همانقدر که اکبر عبدی و جناب خان حق به چالش کشیدن کلید حسن روحانی را دارند، شقایق دهقان نیز می تواند به دفاع از دیپلماسی ظریف بپردازد.

رامبد جوان با دریافت درست از فضای سیاسی ایران و شناخت دو جریان واقعی سیاسی کشور، ابراز امیدواری می کند تا محمود احمدی نژاد و حسن روحانی روزی در خندوانه حضور پیدا کنند. در مقابل گرایش سیاسی عادل فردوسی پور همواره توی ذوق بخش مهمی از مخاطبان برنامه ۹۰ زده است.

برای عادل فردوسی پور کاملا تفاوت می کند که بی تدبیری در فوتبال از ناحیه فردی مانند محمد عباسی بروز پیدا کرده باشد یا محمود گودرزی. رویکرد دوگانه او در برخورد با افتضاح خصوصی سازی دو باشگاه پرطرفدار پایتخت می تواند ضرب المثل سیاسی کاری در ورزش باشد.
 
کلمات کلیدی : خندوانه‌
 
آریابان
۱۳۹۴-۰۶-۳۰ ۱۲:۵۵:۵۲
ویژگی و علت بارز درخشش برنامۀ خندوانه را باید در این یافت :
ماحصل سالها تجربۀ عملی رامبد جوان ، یعنی کشف رمز و راز و فرمول انرژی-زای خنده بهمراه شناخت درستی از معجزۀ پارامترشادی و شادمانی ، دریک فضائی که از اون بوی سیاسی کاری به مشام نمیرسه ، هدف جذب مخاطب رو دنبال میکنه البته با بهره مندی از بکارگیری عنصر "موسیقی ریتمیک" ، بویژه از نوع پر تحرک "بندری" اون و با حضور"جناب خان" ؛
در مورد مهمترین دلایل درخشش برنامۀ 90 بر اوج آنتن "سیما" هم ، میتوان دو ویژگی منحصر به فرد در او یافت :
یکی اونکه در حال حاضر، ، تنها برنامه ایست که صدای " مخاطب پشت خط " را (هر چند که همۀ مخاطبین دارای اسم و رسم و با هویت کاملا شناخته شده و همگی دست اندر کارند ، نه مخاطبین ناشناس!!!! کوچه و خیابون ) را به طور مستقیم روی آنتن می برد و پخش می کند و دوم هم اینکه در چالشگری اصولا آنقدر جلو رفته که همه رو به جون هم میندازه !!!؛ (3202641) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۰ ۱۳:۱۶:۲۷
تفاوت برنامه 90 با خندوانه مثل تفاوت روزنامه هاي زرد ورزشي است با روزنامه هاي سياسي ،
آيا تابه حال فرد محترم و وجيه المنظري را ديه ايد كه روزنامه ورزشي در دست داشته باشد ؟

چرا به اين نكته اشاره نمي كنيد كه لمپنيسم و بي ادبي توسط روزنامه هاي ورزشي ترويج مي شود در حالي كه آنها مي توانند محترمانه به نقل اخبار ورزشي مشغول باشند (3202689) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۴-۰۶-۳۰ ۱۳:۲۱:۴۵
حق با شماست نمیدونم نقش فردوسی پور در فوتبال چیه دقیقا از زمان پخش برنامه نود و به چالش کشیدن اتفاقات فوتبالی نه تنها فوتبال رشد نکرده بلکه افت شدید هم پیدا کرده چرا که اوج فوتبال ایران دهه هفتاد و اویل دهه هشتاد بود (3202696) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۰ ۱۴:۰۴:۴۷
اصلا قياس درستي نيست چرا سطح مقالات و نقدها اينقدر پايين است هرگز نمي توان به دلايل زيادي از جمله اينكه برنامه نود برنامه بازنگري و نشان دادن وضعيت و پشت پرده هاي فوتبال است طبيعي است درگيري و مشكلاتي دارد ولي خندوانه براي خنداندن است مثلا تصور كنيد آقاي جوان از هنرمندي كه رفتاري غير حرفه اي دارد انتقاد كند و انتظار اين باشيد كه مردم را بخنداند. دوست عزيز عادل ميبايست پشت صحنه فوتبال را نمايان كند و اصلا كسي از عادل انتظار ندارد مردم را بخنداند و طبيعي است كه در اين بين درگيري هم پيش ميايد (3202813) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۶-۳۰ ۱۴:۲۷:۱۷
خندوانه برنامه با ارزشی است اما بهای زیادی به ا ن ندهید بیش از اندازه و حدش بها میدهید (3202889) (alef-3)
 
دکتر یاری
۱۳۹۴-۰۶-۳۰ ۱۵:۴۳:۱۸
کاملا با نظر نویسنده محترم موافقم. برنامه نود کاملا در حاشیه و انحراف گام بر میدارد و صحنه بزرگنمایی انتخابی حواشی و نیز تماشای درگیریهاست. (3203109) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.