نظر منتشر شده
۱۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 250396
دستاورد مذاکرات وین 8 از نگاه حسین شریعتمداری
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۰۸
حسین شریعتمداری در سرمقاله روزنامه کیهان نوشت:

روز یکشنبه دوم آذرماه در یادداشتی با عنوان «برای هیچ بیهوده مپیچ»! به اسناد و شواهدی از چالش هسته‌ای نزدیک به ۱۳ ساله کشورمان اشاره کرده و نتیجه گرفته بودیم «دستیابی به توافقی که پایان‌بخش این چالش باشد، نه فقط دوراز انتظار، بلکه به یقین ناممکن است» این پیش‌بینی کیهان که دلایل و اسناد غیرقابل خدشه‌ای پیوست آن بود، با اعتراض جریاناتی روبرو شد که رسیدن به «توافق نهایی» در وین را بسیار نزدیک ارزیابی می‌کردند و نگاه کیهان را «بدبینانه»! و «به دور از واقعیت»! می‌دانستند.

گفتنی است همان روز، خبرنگار شبکه تلویزیونی ZDF آلمان که برای مصاحبه به کیهان آمده بود و از متن یادداشت مورد اشاره خبر داشت، پرسید؛ «چرا با این قاطعیت پیش‌بینی می‌کنید که مذاکرات ایران و ۵+۱ هرگز به نتیجه نمی‌رسد»؟ و پاسخ ما، این بود که «مذاکرات یاد شده فقط تابلو و پوشش هسته‌ای دارد و حریف از این مذاکرات اهدافی غیرهسته‌ای را دنبال می‌کند» و این که «نمایندگان آمریکا و اروپا در جریان مذاکرات اگرچه ظاهرا چشم به میز مذاکره دوخته‌اند ولی نگاه آنان با نگرانی در لبنان، فلسطین، سوریه، عراق، افغانستان، مصر، اردن، عربستان، آمریکای لاتین و... پرسه می‌زند و از کابوس وحشتناکی که اقتدار رو به رشد جمهوری اسلامی ایران در جهان اسلام برای آنها آفریده است، دلهره دارند. بنابراین، موضوع اصلی مذاکره از نظر آنان، اقتدار پرشتاب ایران اسلامی است و نه تولید احتمالی یک بمب هسته‌ای.

و اما، نتیجه مذاکرات وین در پایان ضرب‌الاجل ۳ آذر - ۲۴ نوامبر - همان بود که از قبل به آسانی قابل پیش‌بینی بود... و دراین‌باره گفتنی‌هایی هست که به مواردی از آن بسنده می‌کنیم.

۱- در تلاش بی‌وقفه و کار متراکم و پرحجم تیم هسته‌ای کشورمان برای تأمین منافع نظام و احقاق حقوق نادیده گرفته شده ملت جای کمترین تردیدی نیست ولی درباره نگاه آنان به نتیجه مذاکرات وین ۸ تفاوت نظر جدی وجود دارد. آقای دکتر روحانی در مصاحبه تلویزیونی دوشنبه شب خود - ۳آذرماه- نتیجه مذاکرات را «یک پیروزی بزرگ»! نامید و آقای دکتر ظریف در کنفرانس خبری بعد از پایان مذاکرات در وین اعلام کرد «احساس می‌کنم مردم ایران همه‌چیز به دست آورده‌اند»! و... در این خصوص باید گفت؛ ما نیز بر این باوریم که نتیجه مذاکرات وین ۸ «یک پیروزی بزرگ» بوده است ولی نه از آن زاویه نگاه و با آن تعریف از «پیروزی» که رئیس‌جمهور و وزیرامور خارجه کشورمان در نظر داشته و مطرح کرده‌اند. آقایان؛ پیروزی تیم‌مذاکره‌کننده را در «دستاوردها»ی مذاکره می‌دانند و ما معتقدیم، مذاکرات غیر از اثبات غیرقابل اعتماد بودن آمریکا دستاوردی نداشته است و از آنجا که بی‌نتیجه بودن مذاکرات به علت مقاومت و خودداری تیم مذاکره‌کننده در مقابل باج‌خواهی حریف بوده است، تیم کشورمان را «پیروز» و مقاومت آنان را درخور تقدیر می‌دانیم و بدیهی است که تفاوت این دو نگاه اگر از زمین تا آسمان نباشد! فاصله‌ای نزدیک به همین حد و اندازه دارد و باید گفت، «مقاومت» تیم کشورمان در مقابل باج‌خواهی حریف که یک واقعیت است، بسیار ارزشمندتر از برشمردن دستاوردهایی است که واقعیت ندارد! همین دیروز، رهبرمعظم انقلاب در دیدار عالمان دینی جهان اسلام با اقتدار فرمودند «در قضیه هسته‌ای، آمریکا و سایر کشورهای استعمارگر اروپایی دور هم جمع شدند و از همه نیروهای خود استفاده کردند که جمهوری اسلامی را به زانو درآورند، اما نتوانسته و نخواهند توانست».

اکنون جای آن است که به آنچه روز سوم آذرماه در پایان مذاکرات وین ۸ اتفاق افتاده است نگاهی - هرچند گذرا - داشته باشیم. بخوانید!

۲- در پایان مذاکرات وین۸ که قرار بود «توافق نهایی» را در پی داشته باشد، طرفین مذاکره پذیرفتند «توافق ژنو» که یکسال قبل حاصل شده بود برای ۷ماه دیگر - ۱۰ تیرماه ۹۴ - اول جولای ۲۰۱۵- تمدید شود. درباره ماهیت و محتوای توافقنامه ژنو و کلاه‌گشادی که از آن طریق بر سر فعالیت هسته‌ای کشورمان گذارده بودند، پیش از این، تفسیرها و گزارش‌های مستندی داشته‌ایم و در این مختصر، فقط به برخی از مهمترین «امتیازات نقدی» که داده‌ایم و «وعده‌های نسیه‌ای» که در قبال آن گرفته‌ایم اشاره می‌کنیم. مطابق توافقنامه ژنو، غنی‌سازی ۲۰ درصد خود را متوقف کردیم (امتیاز نقد)، اورانیوم ۲۰ درصد غنی‌شده خود را اکسیده کردیم(نقد) فرآیند تحقیق و توسعه هسته‌ای کشورمان را که به تحقیق روی سانتریفیوژهای پیشرفته P۸ با ظرفیت جداکنندگی ۲۴سو- SWU - رسیده بود، به تحقیق روی سانتریفیوژهای P۱ و نهایتا P۲ تنزل دادیم (نقد)، ادامه ساخت رآکتور آب سنگین اراک - R۴۰ - را متوقف کردیم (نقد) و فعالیت‌های در حال انجام دیگری که متوقف و یا به سطح پایینی کاهش دادیم.

اما در مقابل چه گرفتیم؟ با جرأت می‌توان گفت؛ فقط یک مشت «وعده‌های‌نسیه» که تاکنون به هیچیک از آنها عمل نشده است.

ممکن است دوستان محترم ما به آزادسازی بخشی از دارایی‌های بلوکه شده کشورمان اشاره کنند. ۴/۲ میلیارد دلار در شش ماهه‌اول، ۲/۸ میلیارد دلار در تمدید چهار ماهه دوم و برای تمدید ۷ ماهه آینده نیز قرار است به ازای هر ماه ۷۰۰ میلیون دلار از دارایی‌های مسدود شده خودمان را آزاد کنند. همانگونه که ملاحظه می‌شود، حریف هیچ امتیاز نقدی به ما نداده است، بلکه بخش بسیار اندکی از دارایی‌های خودمان را که از قبل مسدود کرده - بخوانید دزدیده بود - به جمهوری اسلامی ایران باز گردانده است، آنهم به گونه‌ای که دسترسی کشورمان به این دارایی‌ها با چند اما و اگر و شرط و شروط همراه بوده و هست که در کیهان چهارشنبه ۲۸ آبان‌ماه، طی گزارشی با عنوان «هزار و یک شرط حریف برای پول‌های آزاد شده در توافق ژنو» به آن پرداخته‌ایم.

بنابراین به وضوح می‌توان دید که در توافقنامه ژنو - یعنی همان که ۷ ماه دیگر تمدید شده است - نه فقط هیچ امتیازی به دست نیاورده‌ایم، بلکه امتیازهای نقد فراوانی به حریف داده‌ایم. تا آنجا که دو روز پیش اوباما با صراحت اعلام کرد، «توافق‌ژنو» به طور قطع پیشروی برنامه هسته‌ای ایران را متوقف کرده بنابراین یک توافق موفق بوده است» و جان کری وزیر امور خارجه آمریکا با اشاره به همان توافق ژنو به کنگره اطمینان می‌دهد که «سانتریفیوژها نمی‌تواند به روند پیشین بازگردد» و تاکید می‌کند «احمق خواهیم بود اگر بخواهیم شرایط امروز را ترک کنیم و به عقب برگردیم» و دهها اظهارنظر مشابه دیگر از سوی مقامات رسمی آمریکا که شرح آن به درازا می‌کشد.

۳- حالا به نتیجه مذاکرات وین۸ برمی‌گردیم لطفا دقت کنید! در مذاکرات پایانی وین، توافق ژنو برای ۷ماه دیگر تمدید شده است. یعنی امتیازات نقدی که داده بودیم برای ۷ماه دیگر به قوت خود باقی است بی‌آن که بعد از ۷ماه قابل‌بازگشت - و یا به آسانی و بدون هزینه کلان قابل بازگشت- باشد. آیا این نتیجه را می‌توان «پیروزی» نامید؟!

نکته درخور توجه آن که با نگاهی دقیق‌تر نمی‌توان گفت مذاکرات وین ۸ بی‌نتیجه بوده و «توافقی» در پی نداشته است! چرا که تمدید ۷ماهه توافق ژنو، «یک توافق» است و اگر توافق ژنو را «توافق بد» - بخوانید فوق‌العاده بد- بدانیم که هست، باید گفت؛ در وین ۸ «یک توافق بسیار بد»! و نه فقط «بد» را پذیرفته‌ایم. اما در مقابل چه امتیازی گرفته‌ایم؟! ماهی ۷۰۰ میلیون دلار از دارایی‌ بیش از ۱۰۰ و دهها میلیارد دلار خودمان را که مسدود کرده‌اند!

آقای روحانی می‌فرمایند؛ سانتریفیوژها می‌چرخند! ولی توضیح نمی‌دهند که چه تعداد از آنها می‌چرخند و چه تعداد از چرخش افتاده‌اند! می‌گویند تحقیق و توسعه R&D ادامه دارد و نمی‌فرمایند در چه سطحی؟! و چه بخشی از آن متوقف شده است؟! اظهار می‌دارند رآکتور آب‌سنگین اراک باقی می‌ماند ولی توضیح نمی‌دهند که مطابق توافق ژنو، افزودن تجهیزات جدید (ساخت و تکمیل) آن متوقف شده و مطابق همان توافق قرار است قلب رآکتور اراک تعویض گردد و یا خروجی پلوتونیوم آن فیلتره شود! و... اما ماجرا به همین نقطه ختم نمی‌شود. بخوانید!
۴- آزادسازی مبالغی که حریف به عنوان یک امتیاز! روی آن مانور می‌دهد، فقط بخش بسیار اندکی از دارایی‌های مسدود شده خودمان است نه آن که از کیسه‌حریف آمده باشد! گفتنی است در مرحله اول توافق ژنو ۴/۲ میلیارد دلار از بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار دارایی مسدود شده خودمان در آن زمان به اصطلاح آزاد شده بود و در مرحله دوم که ۲/۸ میلیارد دلار آزاد می‌شد، میزان دارایی‌های مسدود شده کشورمان به ۱۳۰ میلیارد دلار رسیده بود یعنی در دور اول ۴/۲ میلیارد آزاد کردند و در عوض ۳۰میلیارد دلار دیگر را بلوکه کردند! و قس علیهذا...

۵- در حالی که متأسفانه دولت محترم در کنار مذاکرات هسته‌ای برنامه موازی -PLAN B- دیگری ندارد، حریف با وجود امتیازات نقد فراوانی که گرفته است، چند برنامه موازی دیگر را برای پیشبرد اهداف باج‌خواهانه خود با جدیت دنبال می‌کند که یکی از با اهمیت‌ترین آنها پروژه کاهش قیمت نفت با همکاری مستقیم -‌بخوانید‌نوکری‌مستقیم- دربار آل‌سعود است. آمریکا طی دو ماه اخیر با عملیاتی کردن این پروژه قیمت نفت را از ۱۲۰ دلار در هر بشکه به ۸۰ دلار رسانده و پیش‌بینی می‌شود که این روند تا کاهش ۷۰ دلار ادامه یابد. حالا به این محاسبه سرانگشتی و بسیار روشن و بدیهی توجه کنید.

میزان فروش نفت کشورمان روزانه یک میلیون بشکه است یعنی در صورت عدم کاهش قیمت نفت درآمد نفتی جمهوری اسلامی ایران طی ۷ ماه آینده مبلغ ۲۵‌میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بود. اما با کاهش ۴۰ دلاری در هر بشکه، مبلغ ۸‌میلیارد و ۴۰۰‌میلیون دلار از درآمد نفتی ما طی ۷ ماه آینده کاسته می‌شود یعنی، طی ۷ماه آینده الف: مبلغ ۴/۲ میلیارد دلار از دارایی‌های خودمان را آزاد می‌کنند ب: در مقابل اما دهها میلیارد دلار از دارایی‌های جدید نفتی کشورمان را بلوکه می‌کنند و ج: ۸/۴‌میلیارد دلار نیز از درآمد نفتی ایران می‌کاهند! به بیان دیگر همین امروز دو برابر آنچه که قرار است بگیریم را از دست داده‌ایم! اکنون باید پرسید؛ در کنار مذاکرات هسته‌ای، چه برنامه موازی دیگری تدارک و طراحی کرده‌ایم؟! و آیا به همین علت نیست که تنها راه پیش روی را ابراز امیدواری به مذاکرات هسته‌ای می‌دانیم؟! امیدی که روند یکسال و نیم گذشته نشان از «واهی» بودن آن دارد و انتظار می‌رود دولت محترم در کنار مذاکرات هسته‌ای، برنامه‌های موازی دیگری نیز طراحی کرده و به میدان آورد.
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۰۸:۳۴:۳۶
به نام خدا

با اينکه با خيلى از نظريات اقاى شريعتمدارى موافق نيستم..

ولى..

اين سرمقاله ايشون رو تا حد زيادى منطقى ميدونم. (2511847) (alef-10)
 
الف ر
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۳:۳۷:۰۴
درختی که تلخ است وی را سرشت گرش بر نشانی به باغ بهشت ..................همان میوه تلخ آورد (2512483) (alef-10)
 
آیلین
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۰۹:۰۵:۴۶
بد نیست این اندشمند کشورمان توجه داشته باشند که ما هم اکنون نقد میگیریم و نسیه می دهیم (2511869) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۰۹:۳۱:۱۱
از تحلیل روشنگرانه آقای شریعتمداری سپاسگزارم و خواندن آن را به همگان توصیه می کنم. (2511878) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۰:۱۸:۴۰
اقای شریعتمداری سواره از پیاده خبر نداره و سیر از گرسنه (2511952) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۰:۲۱:۵۲
برای اولین بار با کیهان موافقم (2511961) (alef-13)
 
مرتضي
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۰:۲۳:۰۲
با سلام
با اينكه آقاي شريعتمداري كمي افراطي هستن باز تا حدودي صحبتشون قابل تامل هست (2511966) (alef-13)
 
اسحاق
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۰:۳۱:۰۴
همه دنیا دست به دست هم داده اند تا ما را بیچاره کنند! یعنی هدف کاهش قیمت نفت هم ما هستیم! ...

چه میدان فراخی دارد این تئوری «توطئه»! آن وقت به نظر آقای شریعتمداری: رشد قیمت نفت در 8 سال دولت قبل و درآمد 700 میلیارد دلاری، فرصتی نبود برای این که در این مخمصه نیافتیم ... آیا مسئولیتی می پذیریم؟ (2511982) (alef-13)
 
يك شهروند اصلاح طلب
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۰:۴۵:۱۱
الف عزيز، اين همه انديشمند معتبر در كشور داريم، چرا بايد نگاه سياسي و غير علمي جناب حسين شريعتمداري را منتشر كنيد ؟! (2512011) (alef-13)
 
شهروند بیدار
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۰:۵۴:۱۷
اولا نباید فراموش کرد که بی تدبیری همفکران جناحی جناب شریعتمدار مارا به این روز انداخته. دوم اینکه راه جایگزین غیر از ادامه مذاکرات نداریم (2512028) (alef-13)
 
سجاد
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۱:۰۸:۰۲
الان یه عده میان فقط چون نویسنده مقاله شریعتمداریه شروع به فحاشی میکنند.....

اما به هیچ بخشی از مقاله ایشون یه نقد منطقی و علمی نمیکنن!!! (2512070) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۲:۱۰:۲۷
بابا نصف این هوش و درایت را در زمان احمدی نزاد استفاده کرده بودی اصلا ما تحریم نمی شدیم (2512258) (alef-13)
 
هداوند
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۳:۳۶:۵۱
جناب شریعتمداری
کجاست آن گوش شنوا
ما از شما به خاطر روشنگری تون متشکریم
اما فقط از درون میسوزیم
هر کس که نیم جو غیرت ایرانی داشته باشد خونش بجوش می آید
خداوند آخر این مذاکرات را ختم به خیر کند (2512482) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۳:۵۹:۵۰
جناب آقای شریعتمداری بنده فارغ التحصیل دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی ارشد هستم.30 سال سنم بیکارم کاملا باهوش با پشتکار با ایمان دیندار. مادرم به خاطر وضعیت من بیمار شدند شما درک می کنید... (2512551) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۶:۱۲:۲۸
غالبا اظهارات جناب شریعمتداری را در سایت منتشر می کنید و من هر بار در باره قلمفرسائیهای ایشان نظر داده ام لیکن شما منتشر نکرده اید اما باز می نویسم تا حداقل من به تکلیفم عمل کرده باشم
اگر خدای ناکرده جناب آقای شریعمتداری نیز همچون بنده بود که اجاره نشینم و با حقوق بازنشستگی مجبور به تأمین هزینه های سرسام آور معالجه فرزندم که از بیماری کلیه رنج می برد هستم و... و زندگی آنچنان بر من سخت و طاقت فرسا شده که روزی هزار بار از خدا طلب مرگ می کنم آن وقت اینگونه نمی توانست در فراقت بال داد سخن بدهد و خود را در مورد همه چیز کارشناس و صاحب نظر بداند و هر کس را دوست دارد به باد انتقاد بگیرد و به هر کس دلش می خواهد اتهام ببندد و ...
جناب شریعمتداری چرا از نبوغ خود در راستای رفاه و آسایش و آرامش جامعه و مردم استفاده نمی کنید؟ شما که خود را همه چیز دان می دانید چرا طرحی و برنامه ای برای رفاه مردم ارائه نمی دهید؟ چرا برای گرفتاریها و دغدغه های مردم ارزشی قائل نیستید؟
جناب شریعمتداری از دایره تنگی که دو خود کشیده اید بیرون بیایید با همه مردم و با اقشار مختلف ارتباط برقرار کنید تا دریابید امروز گرفتاری مردم و دغدغه و نگرانیهای اصلی آنان چیست! و برای رفع آنها قلمفرسائی کنید تا قلمتان ارزشمند شود و گر نه این ره که می روید به ترکستان است!!! (2512963) (alef-13)
 
ناشناس
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۶:۱۶:۵۱
جنا ب شریعتمداری : وجود فرد بد بینی مثل شما در کنار خوش بینی های دولت ضروری است . ولی راه حل هم ارائه کنید . شما فقط انتقاد می کنید و با زیرکی خاصی هیچ راه حل روشنی هم ارائه نمی دهید . خودتان بارها در مقاله هایتان و از جمله همین مقاله به قدرت آمریکا در متحد کردن کشورهای همسایه ایران و کشورهای اروپایی علیه ایران اذعان کرده اید . با این دیوانه یاغی چه می شود کرد . اگر شما در خیابان با فرد مست و لایعقل و چاقو بدست که در حال نعره کشیدن است مواجه شوید چه می کنید؟ نه باج دادن و نه سر شاخ شدن . پس دولت هم راهی جزء مذاکره ندارد. جنگ تجربه بدی است که یکبار به ما تحمیل شد . دوباره نه اقای شریعتمداری بزرگوار......... (2512971) (alef-13)
 
عبدا..
۱۳۹۳-۰۹-۰۵ ۱۷:۰۰:۴۰
آقاي شريعتمداري بفرمايند:
اگر مذاكراتي از اين دست در دولت نهم ودهم مي شد به توافقات و امتيازات بتهر و خوبتري دست مي يافتيم يا نه؟؟
اگر موضع گيري هايي از نوع دولت نه وده نمي بود آيا الان صدها ميليارد دلار ما بلوكه شده بود يا نه؟؟
آيا اگر سالهاقبل امتيازاتي را كه برخي آن را آب نبات ناميدند ،گرفته بوديم بهتر بود يا وضعيت الان؟؟
آقاي شريعتمداري شما اگر جاي ظريف بوديد چه موضعي در اين مذاكرات مي گرفتيد؟؟؟واگر پيشنهاد شمارا قبول نمي كردند چه تصميمي مي گرفتيد؟؟ (2513079) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.