نظر منتشر شده
۶
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 261871
زمزمه‌های ارز تک‌نرخی در سال۹۴
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۳۳
زمزمه‌های ارز تک‌نرخی یکی پس از دیگری از زبان اعضای اقتصادی کابینه به گوش می‌رسد، اول وزیر اقتصاد و حال هم محمدرضا نعمت‌زاده. وزیر صنعت می‌گوید ارز مبادله‌ای، واردات را ارزان‌تر از تولید داخلی می‌کند.

به گزارش مهر، ارز تک‌نرخی گویا سیاست جدید دولت یازدهم در سال ۹۴ است، دولتی که اکنون با کاهش قیمت نفت، با کمبود منابع ارزی مواجه است و علیرغم اینکه تاکنون به پشتوانه ارزهای بلوکه‌شده، دلارهای دولتی را با قیمت مبادله‌ای و روزانه به دست تولیدکنندگان می‌داد، اما با نوسان قیمت نفت و پیش‌بینی‌ها مبنی بر اینکه قیمت نفت قصد ندارد به زودی راه صعود را در پیش گیرد، دست به عصاتر از گذشته، عمل می‌کند.

بر همین اساس، زمزمه‌های ارز تک‌نرخی در سال ۹۴ از سوی دولت به گوش می‌رسد. اول علی طیب‌نیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی و بعد هم محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت. برخی اعضای کابینه اعلام کرده‌اند که دولت تلاش دارد تا ارز تک‌نرخی در سال آینده را عملیاتی کند، اما آنها با شک و تردید از عملیاتی شدن این سیاست دولت خبر می‌دهند، گویا موانعی بر سر راه این کار وجود دارد.

نعمت‌زاده که این روزها وزارتخانه متبوعش سرگرم جمع و جور کردن سیاست‌های تجاری کشور در سال ۹۴ و چاپ کتاب مقررات واردات و صادرات است اما می‎گوید که اختصاص ارز مبادله‌ای به واردات سبب شده است که واردات ارزان تمام شود و دلارهای دولتی کشور، صرف ورود کالا شود، در حالی که تولیدکنندگان برای تامین مواد اولیه خود، دسترسی به دریافت ارز دولتی ندارند.

او می‌گوید که دولت قرار است سیاست ارز تک‌نرخی را در پیش گیرد، تا به نوعی تبعیض میان تولیدکنندگان و واردکنندگان از میان برداشته شود. او این سیاست را در راستای حمایت از تولید می‌داند و معتقد است که با تک نرخی شدن ارز، تولید کشور می‌تواند راه صعود را در پیش گیرد و قابلیت رقابت با کالاهای تولید داخل را بیش از گذشته به دست آورد.

البته تولیدکنندگان هم به شدت از سیاست دولت برای پرداخت ارز مبادلاتی به برخی کالاهای نهایی که مشابه آنها با کیفیت بهتر در داخل کشور ساخته می‌شود، ناراحت هستند و معتقدند که دولت با اتخاذ برخی سیاستهای اشتباه خود در اختصاص ارز مبادله‌ای، باعت شده تا سیل عظیمی از واردات کالاها از کشورهایی همچون هند و چین که به خصوص پول‌های بلوکه‌شده نفتی ایران را نزد خود دارند، به کشور صورت گیرد.

شاید همین موضوع سبب شده است تا محمدرضا نعمت‌زاده که سکانداری بخش صنعت را به عهده دارد، در دولت این ایده را مطرح کرده باشد که ارز مبادلاتی به واردات برخی کالاها اختصاص نیابد. آنگونه که یک مقام مسئول در وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌گوید: دولت از وزارت صنعت، معدن و تجارت خواسته تا فهرستی از کالاهایی که نباید مشمول ارز مبادلاتی شوند را تهیه کرده و ممکن است در آنها تجدیدنظر کند.

وی می‌افزاید: البته این در صورتی است که دولت نخواهد سیاست ارز تک‌نرخی را اجرایی کند، چراکه اگر ارز یک قیمت داشته باشد، یعنی شناور مدیریت‌شده که بر مبنای قانون برنامه پنجم توسعه است، دیگر ارز دولتی در کار نیست که منجر به ارایه رانتی به برخی از کالاهای وارداتی شده یا دامپینگی در مقابل کالاهای تولید داخلی صورت گیرد.

همین دی ماه سال‌جاری بود که دولت فهرست ۱۹ گانه جدیدی را اعلام کرد که ارز مبادلاتی بگیرند، این در حالی است که دولت یازدهم، تاکید داشت که تنها برای کالاهای اساسی و مایحتاج ضروری مورد نیاز مردم و برخی صنایع خاص، ارز مبادله‌ای اختصاص دهد، اما در عمل، بسیاری از مواد اولیه مورد نیاز تولید و صنعت کشور، از دریافت ارز مبادله‌ای محروم شده و مجدد به چرخه تامین ارز از منابع صادراتی یا همان ارز متقاضی با نرخ بازار آزاد بازگشتند.

به هر حال اکنون دولت تصمیم گرفته است که ارز مبادلاتی را به ارز تک نرخی انتقال دهد و زمینه‌ساز تغییری بزرگ در فرآیند ارزی کشور شود، بنابراین باید منتظر بود و دید که دولت چه سیاستی را برای سال ۹۴ بر روی ارز ارایه خواهد کرد.
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۰ ۱۱:۴۸:۵۹
قیمت واقعی دلار زیر 1000 تومان هست و دلار باید به این قیمت تک نرخی شود (2713220) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۰ ۱۳:۵۰:۲۳
تک نرخی بکنید اما بیاریدش زیر 2000 (2713595) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۲-۱۰ ۱۴:۰۱:۳۳
یک زمان این صحبت می شد همه فکر می کردند دلار به 2500 تومان فروخته خواهد شد از جمله خود من ولی این 18 ماه از گذشت دولت جدید ثابت کرد . چرا دولت پول راحت را از دست بدهد و دلار را کمتر از 3500 تومان با منت بفروشد ؟ یادش بخیر وزیر قبلی می گفت این افزایش قیمت حباب است ؟ (2713634) (alef-10)
 
بازنشسته
۱۳۹۳-۱۲-۱۰ ۲۱:۵۳:۲۱
انگونه که از متن فوق بر می اید تصمیم دولت برای تک نرخی کردن قیمت ارز حذف ارز مبادله ای و جایگزینی ان با ارز دولتی 2800 تومانی است که خود باعث کم ارزشتر شدن پول ملی و ایجاد تورم بیشتر گرانتر شدن قیمت اقلام مصرفی و غیره و گرانتر شدن ارز ازاد میباشد البته در پشت پرده پنهان تک نرخی کردن ارز به نحوی که شنونده تصور کند نرخ ارز ازاد کاهش میابد . واقعا که ...... با الفاظ چگونه به اقتصاد لطمه میرنند؟ (2714882) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۱۲-۱۰ ۲۲:۵۸:۰۷
جک میگی !!! 1000 تومن رو از کجا آوردی ؟؟؟؟باید این اقتصاد ؟ یعنی حداقل حقوق 800 دلار ؟؟؟؟ نزدیک به آمریکا ؟ قیمت یه خونه 60 متری تو جنوب شهر 180 هزار دلار !!!! قیمت یک پرس چلو کباب سلطانی تو رستوران معمولی 20 دلار! (2715045) (alef-10)
 
جلیل
۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۰۳:۴۰:۱۱
باسلام. مساله یکسان سازی نرخ ارز در اقتصاد بحرانزده و بیمار و عقب مانده ما می تواند منشائ تحولاتی (مثبت و منفی) در کشور گردد؟! بنابراین باید مو شکافانه و دقیق تمام جوانب تاثیرگزار در حوزه های مختلف بررسی شده و سازوکار مناسب طراحی و اجرا شود که در غیر اینصورت لطمات گاها جبران ناپذیر یا سنگینی برای کشور در بر خواهد داشت. از حوزه هایی بسیار مهم که درگیر با نرخ ارز هستند و میتوان اشاره کرد که باید مد نظ ر قرار گیرند . 1- ارزش پول ملی 2-میزان ذخایر ارزی درگیر شونده 3- میزان صادرات و واردات 4-پتانسیل بازار کسب و کار 5- سطح قیمتهای عمومی کالا ها 6- ساز و کار اجرایی و جلوگیری از سوئ استفاده های سازمان یافته وغیره 7- برخورد قاطع با اخلالگران و سودجویان (2715293) (alef-10)