نظر منتشر شده
۱۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 265075
سال سردرگمی و بی‌حوصلگی سهامداران
مهدی حاجی وند، 10 فروردین 94
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۰ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۳
جوانی در مسیر رفتن به شهری در میانه راه، به آبادی ای رسید. از پیری پرسید تا شهر چقدر مانده است و پیر پاسخ داد: نمی دانم؛ و جوان به راه خود ادامه داد. اما پس از چند لحظه، پیرمرد به جوان گفت: بایست تا بگویم تا شهر چقدر مانده است. جوان با تعجب گفت: چرا از ابتدا به من نگفتی و پیرمرد پاسخ داد: آخر نیاز بود تا سرعت گام برداشتنت را دریابم تا پس از آن بگویم چقدر تا شهر فاصله است.
بر این اساس شاید مطابق گامهای لرزان شاخص بورس با ریزش ۱۰۰۰۰ واحدی از ارتفاع ۸۹۵۰۰ واحد و نیز نزول قیمت سهام شرکتها در سه ماه پایانی سال ۹۲ و همچنین شروع ناامید کننده بورس در نوروز گذشته می شد روند بازار سرمایه را در سال ۹۳ حدس زد.

با این حال سهامداران بازار سرمایه در حالی با زیان دستکم ۲۰ درصدی از سال ۹۳ خداحافظی کردند که شاید بتوان سال گذشته را یکی از بدترین خاطرات عمر ۴۷ ساله بازار سرمایه و نیز سالهای پیشین عنوان کرد؛ سالی که از بداقبالی سهامداران علاوه بر فروکش کردن هیجانات رشد شاخص و قیمتها، با افت و خیزهای مربوط به مذاکرات هسته‌ای، ریزش شدید قیمت‌ جهانی کالاهای مختلف به ویژه نفت، سیاست انضباطی و انقباضی دولت و مسایلی از این دست همراه بود و نسبت قیمت به درآمد بازار سهام را نیز به حدود ۵ مرتبه رساند.

همچنین به باور کارشناسان بورسی؛ در ۳۶۵ روز سال گذشته از ۳۶ گروه بورسی، ۲۶ صنعت با افت شاخص همراه شدند و متوسط حجم و ارزش معاملات روزانه سال ۹۳ نسبت به ۹۲ به ترتیب با ۳۳ و ۶۴ درصد کاهش همراه بود.
از نگاهی دیگر بازار سرمایه از دیرباز در کشور ما رقیبی سنتی داشته است به نام بازار پول؛ که از قضا یکی از دلایل ناکامی بازار سهام در سال گذشته را می توان به پیشتازی بازار پول و سپرده‌های بانکی در مقایسه با بورس نسبت داد؛ چرا که در فصل بی رونقی بازارهایی چون مسکن، سکه، خودرو، ارز و بورس بازار سپرده‌های بانکی با بازدهی دستکم ۲۲ درصدی بهترین فرصت را برای جمع آوری نقدینگی فراهم کرد که البته مهر تاییدی هم بر اعمال سیاست‌های انقباضی دولت یازدهم به منظور کنترل تورم بود؛ چرا که سرمایه‌گذاری در سپرده‌های بانکی به‌عنوان یک بازار بدون ریسک و مالیات، علاوه بر این که موجب جذب بخش قابل‌توجهی از نقدینگی جامعه می شود، کاهش نرخ تورم و کمرنگ شدن سفته بازی در بازارهایی چون ارز و سکه را نیز به همراه دارد.

اما با وجود این خوبی ها، بالا بودن نرخ سود بانکی کسادی بورس و بازار سهام را در سال گذشته رقم زد، بازاری که تنها مشکل آن نرخ بالای سود بانکی نبود و به باور کارشناسان حبابی که از افزایش بی منطق شاخص و نیز قیمت سهام شرکتها در سال ۹۲ ایجاد شده بود از اواخر این سال شروع به تخلیه کرد و تا پایان سال ۹۳ هم ادامه داشت؛ تا جایی که روند منفی بازار سرمایه قیمت برخی سهم ها را به زیر ارزش ذاتی خود رساند که به این موضوع باید کاهش خوش‌بینی‌ها به مذاکرات هسته‌ای، افت چشمگیر قیمت جهانی نفت، ریزش قیمت‌های جهانی کالاهای مختلف و تداوم تصمیمات دولت و مجلس از جمله تعیین نرخ خوراک برخی صنایع را نیز اضافه کرد.

با این حال، محمد فطانت، رئیس تازه نفس سازمان بورس اوراق بهادار در این وانفسا تلاش کرد تا با اقداماتی مناسب مانند تغییر فرمول حجم مبنا و ارائه شاخص‌های جدید قیمت و هم‌وزن و نیز تلاش‌هایی برای شفافیت بیشتر در برخی صنایع، خوش‌بینی‌ها را در بازار سهام بوجود آورد و در نهایت هم در روزهای پایانی سال که از آن به عنوان بهترین زمان یاد می کند، اقدام به بازگشایی نمادهای پالایشگاهی پس از غیبت طولانی مدت کرد که ریزش چند هزار واحدی شاخص کل از این رهگذر، انتقاداتی را برای او به همراه داشت.

با این حال و با گذر از اتفاقات بورسی در سال ۹۳، نیم نگاهی به تحولات بازار سرمایه در این سال از نگاه آمار حکایت از معامله ۱۶۵ میلیارد و ۱۸۴ میلیون سهم و حق تقدم به ارزش ۵۴۲ هزار و ۵۲۲ میلیارد ریال در ۱۲ میلیون و ۹۲۰ هزار و ۹۵۶ نوبت توسط ۳ میلیون و ۷۰۹ هزار و ۷۳۳ خریدار دارد و شاخص بورس نیز که ابتدای سال در ارتفاع ۷۹ هزار و ۱۵ واحد قرار داشت پس از ۲۴۱ روز معاملاتی، سرانجام با افت ۱۶ هزار و ۴۸۴ واحدی و نزول تا پله ۶۲ هزار و ۵۳۱ واحد از سال ۹۳ خداحافظی کرد تا از بین رفتن اعتماد سهامداران بورسی به ویژه حقیقی‌ها، سالی که گذشت را سال سردرگمی و بی حوصلگی سهامداران و قیمتها در بورس رقم بزند.

در مجموع سال ۹۴ در حالی برای سهامداران بورسی آغاز شده که این روزها مذاکرات هسته ای در جریان است؛ موضوعی که اگرچه تنها و تنها کلید رونق بورس نیست اما می تواند در روند معاملات و چگونگی حرکت شاخص در سال جدید تاثیر بگذارد.
*تسنیم
 
حمید
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۱:۳۸:۰۸
ایتدا یگم یک اصلاح طلب هستم---سال گذشته آقای ریس جمهور و وزبر اقتصادش چنان به مردم دروغ گفتند و مردم فریب خورده تمام سرمابه زندگیشون رو یه اعتماد حرف این عزیزان توی یورس آوردند و سر مردم شیره مالیدند و نتیجه اش چی شد 75% کلا سرمایه یه مشت کارمند و کارگر دود شد رفت و هیچ کسی هم پاسخگو نبود و هی گفتند اینها نوسانات یازاره آیا نوسانات بازاره ضرر 75% امیشه کجای دنیا به این میگن نوسان بازار؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
و یه دروغ ملاکشون شاخص کل که با معاملات بلوکی نگه داشتنش و به قول آقایان 16% افت کرده و این رو ملاک ضرر سرمایه گذاران در بورس عنوان میکنند و اون 75% رو مخفی میکنند و خیلی هم خنده داره................ (2773810) (alef-10)
 
پاسخ به حمید
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۲:۳۶:۵۷
ابتدا اینکه تو اصلاح طلب نیستی و نخواهی بود !
من هم به تو میگم شاخص کل در خرداد سال 92 حدود57000واحد بود بعد با توجه به نتیجه ی انتخابات و امید به برداشتن تحریم ها بعد 4 ماه به 89000واحد رسد بعد انتظارات منطقی تر شد و حباب شکسته شدو الان به 64000 واحد رسید !
در ثانی چیزی به عنوان تنوع دارایی ها و یا پرتفوی به گوشت خورده ؟ پس وقتی که اصول اولیه ی سرمایه گذاری را بلد نیستی همون بهتره ضرر کنی !!!!
سوما اینکه بورس در ایران غیر واقعی ترین چیز ممکن است ! ماشاهد بودیم در دولت گذشته به هر واحد رشد منفی در GNPحدود 10000واحد به بورس اضافه میشد ! (2773947) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۶:۰۱:۴۸
شما بهتره یه سر به آمار شاخص بزنی. از 12 مرداد 92 تا 15 دی 92 شاخص بورس از حدود 56300 به 89500 رسید. پس افزایش شاخص آنچنان به دولت قبل ربط نداره. اینکه دیدگاه سیاسی شما چی باشه تفاوتی ایجاد نمی کنه دولت برای کنترل تورم ناجوانمردانه سر سرمایه گذاران حقیقی کلاه گذاشت و پس از جذب حجم زیادی سرمایه که بیش از دویست و پنجاه هزار میلیارد تومان می شد حداقل دویست هزار میلیارد آنرا دود کرد و امروز بهش افتخار می کند. (2774321) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۵ ۲۰:۳۸:۰۱
در پاسخ به شماييكه ميگي تنوع دارايي ها و پرتفو ي فكر كنك به گوش خودت هم نخورده و نديدي كه اكثر سهام ها از نصف بيشتر ريزش داشته اند حتي تا دو سوم ريزش داشته اند چجوري پرتفوي مي چيدي كه ريزش نداشت . (2789849) (alef-10)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۲:۵۷:۰۴
ورود به بورس لزوما برابر با سود نیست! وقتی سود بالای ۵۰ درصد میکردید هم میگفتید بورس غیرعادی است؟! (2773982) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۲:۰۸:۵۶
سهامی که با تورم زیاد بالا برود در موقع ثبات اقتصادی و کنترل تورم باید افت کند و دوستان دلال فکر میکنند باید سرمایه گذاری که کردند بالا برود و بهانه جویی میکنند هنوز 30 درصد دیگر افت سهام در راه است تا به قیمت واقعی خود برسد (2773880) (alef-13)
 
دره چايي
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۳:۳۹:۵۵
هيچ سردرگمي وجود ندارد. اگر سهامداران از قوانين بازار سرمايه اطلاع داشتند اينگونه نظر نمي دادند.
از همان سال 90 تا 92 معلوم بود كه سرنوشت بورس ايران چيست:
رئيس بورس در آن سالها گفت برخلاف بازارهاي جهاني كه آنروزها در حال سقوط بود بازار سرمايه ايران در حال تجربه رشدي وسيع است!!!
حال با ثبات اقتصادي، بازار سرمايه در حال جبران پيشرفت سريع خود است تا با سطح قدرت اقتصادي جامعه هماهنگ شود.
در اين بازار آنقدر احساساتي عمل مي شود كه ديگر كسي به حرف حساب گوش نمي دهد و عجيب تر اينكه صاحب نظران هم بجاي روشنگري مردم در حال اظهار نظرهاي عجيب و غريب هستند.
نگاهي به اظهار نظر اينجانب در تاريخ 9 تير 1392 گوياي اين مطلب است و متاسفانه همان زمان هم اين نظر هيچ مشتري نداشته است!!!
http://alef.ir/vdcjxvev8uqehiz.fsfu.html?19txt fdbk1481708 (2774080) (alef-13)
 
دره چايي
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۳:۴۶:۱۴
خواهشمندم مخاطبان الف به نظر اينجانب در تاريخ 3 تير 1393 هم نگاهي بياندازند تا متوجه شوند رفتار غير علمي و روياي رسيدن به سودهاي باد آورده چه عاقبتي دارد. (2774094) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۳:۴۸:۳۷
حالا کجاشو دیدی؟ صبر کن توافق هسته ای نشه اونوقت بهتون میگم سقوط بورس یعنی چی (2774096) (alef-13)
 
بهلول
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۴:۴۲:۱۳
دوست اصلاح طلب عزیز،
ورود به بورس نیاز به اطلاعات و زمان سنجی و علم دارد، اینکه شما بد موقع وارد بورس شدی، ربطی به دولت ندارد.
خیلی از متخصصین بازار در همان زمانی که شما میفرمایید بدلیل اشباع شدن قیمتها و عدم چشم انداز روشن حداقل به مدت یک یا دو سه سال، اقدام به خروج از بورس کنند.
اتفاقا به نظر بنده که خود را متخصص اقتصاد و بورس میدانم و نه اصلاح طلبم و خصوصا بسیار دور از اصولگرایان که خودشان هم نمیدانند واقعا چه هستند!! به هر حال دولت به جای دغدغه داشتن در مورد شاخص بورس و ... در این برهه باید کارهای اصولی اقتصادی انجام دهد، که داده و پیگیری هم دارد میکند، و فعالیتهای اقتصادی ایشان نسبتا اصولی و درست است. حالا اگر شاخص بورس ما رشد نجومی پیدا نکرده که شما خوشحال شوی، بد است، ولی من که در زمان مناسب درصد عمده ای از سرمایه گذاری خود را با سود خوب از بورس خارج کردم بسیار هم از روند کنونی راضی هستم.
در ضمن من تمام صحبتهای مسئولین اقتصادی را از ابتدای دولت جدید پیگیری کرده ام، هرگز به هیچگس توصیه به ورود به بورس نکرده اند و حتی یک بار هم که شاخص با کاهش مواجه بودف اعلام داشتند که قصد کنترل وحمایت صوری شاخص را ندارند. (2774205) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۶:۲۴:۳۹
اگه توافق هسته ای بشه بورس به شدت افزایش خواهد یافت (2774359) (alef-10)
 
امیر
۱۳۹۴-۰۱-۱۱ ۱۰:۴۳:۰۷
وقتی دولت تمام هم و غم کشور را با بی درایتی به نتیجه توافقات هسته ای گره می زند باید هم توقع بهتر از اینی برای اوضاع مملکت و بازار سرمایه نداشت بورس ایران با بی کفایتی مسئولین بدترین سال خود را پشت سر گذاشت ان هم به خاطر تصمیمات غلط و نگرش سطحی کابینه ضعیف دولت به اقتصاد و بورسی که حالا به کما رفته. (2775441) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.