نظر منتشر شده
۱۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 255120
مهم‌ترین مطالب اقتصادی روزنامه‌ها؛
سخنان سیاسی روحانی، اصل همایش اقتصادی دولت را تحت تاثیر قرار داد/ جبران کسری بودجه از جیب مردم
بخش اقتصادی الف، 15 دی 93
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۱۸
* اعتماد
- بزرگترین مشکل دولت کسری بودجه است

ابراهیم اصغرزاده به اعتماد گفته است: دولت آقاي روحاني در سال ٩٤ و در واقع سال آينده ميلادي با مشكلات جدي‌تري روبه‌رو است. يكي از اين مشكلات كسري بودجه است. به هر حال اين دولت در بودجه خود كسري دارد. قيمت نفت پايين آمده و هنوز تحريم‌ها برداشته نشده است و بنابراين در پرداخت يارانه به دهك‌ها تحت فشار قرار مي‌گيرد و مجبور به محروم كردن دهك‌هاي بالا مي‌شود. حذف دهك‌هاي بالا نسبت به دهك‌هاي مياني چالش اجتماعي بزرگي به وجود خواهد آورد. همچنين تفكيك دهك‌هاي بالا نيز براي دولت كار سنگيني است اما آقاي روحاني ناچار است كه آن را عملي كند. مساله ديگر فساد است كه او هم چند بار به آن اشاره كرده است. فساد تا به حال متوجه دولت قبل بود. افكار عمومي هم معتقد بودند كه دولت احمدي‌نژاد باعث ايجاد فساد‌هاي زيادي بوده است و آقاي روحاني هم در صحبت‌هاي خود به آن اشاره مي‌كرد اما اخيرا مي‌بينيم كه آقاي روحاني به فاش كردن بخش ديگري از فساد مي‌پردازد. او بيان مي‌كند كه فساد در دستگاه‌ها و دخالت برخي نيروهاي غير اقتصادي در اقتصاد و رانت‌ها در كشور به وجود آمده است. اين طور نيست كه تبعيض و فساد و اقتصاد زيرزميني را تماما به دولت قبل منسوب كنيم. اكنون دولت روحاني براي از بين بردن اقتصاد زيرزميني بايد برنامه ارايه دهد.

* جهان صنعت
- مسکن بیمار لاعلاج دولت یازدهم

این روزنامه اصلاح‌طلب در سرمقاله امروز خود نوشته است: حال این روزهای بازار مسکن به مانند بیماری است که نمی‌توان به بهبود آنها امید داشت زیرا هر راهکار و روشی برای حل مشکل این بخش در نظر گرفته می‌شود در نهایت به جایی نمی‌رسد و یک پای قضیه می‌لنگد.... متاسفانه پاسخ روشن و قاطعی برای هیچ‌یک از این سوالات وجود ندارد. این ابهام البته کاملا طبیعی است زیرا وقتی متولی اصلی این بخش- وزیر راه‌وشهرسازی- از ابتدای وزارت تا چندین ماه در این خصوص حتی یک اظهارنظر کوچک هم نمی‌کند چطور می‌توان از افراد دیگر انتظار پیش‌بینی داشت. شاید اگر عباس آخوندی پیش‌بینی این روزها را می‌کرد و می‌دانست قرار است مشکلات مسکن مهر و رکود عمیق بازار تا این حد دامنش را بگیرد حاضر نمی‌شد در خواب هم وزیر شود. وی که هرازچندگاهی نوای انتقاد سر می‌دهد و به شدت از سیاست‌های دولت قبل به ویژه در بخش مسکن مهر خرده می‌گیرد و حتی اعلام می‌کند شاید چندین دولت آینده هم گرفتار این پروژه باشند در نهایت می‌بیند که گلایه و شکایت فایده ندارد و این طرح به‌عنوان ارثیه اجباری به آخوندی تقدیم شده و باید پرونده این پروژه را ببندد. در چنین شرایطی شاید آخوندی از مسایل دیگر بخش مسکن غافل شده و این حالت باعث می‌شود اکنون پس از گذشت ۵۰۳ روز از وزارت هنوز نتواند برنامه‌ای برای خانه‌دار شدن مردم به اجرا درآورد. نگاهی به عملکرد وی نشان می‌دهد که تاکنون جز افزایش وام مسکن در بخش خرید و ساخت اقدام عملیاتی خاصی برای کمک به خانه‌دار شدن افرادی که نیاز به کمک دولت دارند صورت گرفته نشده است که البته نسبت به این اقدامات هم نقدهای بسیاری وجود دارد. شاید برای حل مشکل مسکن کشور که به عبارتی می‌توان از آن به‌عنوان بیمار لاعلاج دولت یازدهم- دولتی که با تدبیر و امید پا به عرصه حضور گذاشت- یاد کرد باید به عصر گذشته بازگردیم و در انتظار اختراعات جدید بمانیم زیرا تاکنون که شاهد حل مشکل مسکن در کشور نبوده‌ایم. شاید در نظر مسوولان بازار به آرامش رسیده و حباب قیمتی آن تخلیه شده باشد یا اینکه قیمت‌ها به کف رسیده و اکنون وقت معامله مسکن است اما با گشتی در بازار آنچه مشهود است اینکه فاصله میان قیمت‌ها و قدرت خرید مردم مانند فاصله زمین تا آسمان است با این تفاسیر باید از مسوولان پرسید اگر بخواهند به دور از جانبداری و مسوولیت‌های خود پاسخ دهند به راستی قیمت‌های فعلی مناسب و اکنون بهترین زمان برای خرید مسکن است؟

* خراسان
- سخنان سیاسی روحانی، اصل همایش اقتصادی دولت را تحت تاثیر قرار داد

روزنامه خراسان از طرح مباحث سیاسی در همایش دیروز دولت انتقاد کرده و نوشته است: رئيس جمهور در اين همايش با وجود اعلام نياز دولت به مشورت در چند زمينه مشخص از جمله، بررسي اثرات کاهش قيمت نفت، چگونگي شناسايي ثروتمندان يارانه بگير و تبيين کاهش نرخ تورم، سخنان سياسي تامل برانگيزي گفت که اصل اين همايش را تحت تاثير قرار داد. اين همايش ها و جنبه نمادين حضور رئيس جمهور در جمع علماي اقتصاد، مي تواند در گفتمان سازي اقتصادي براي جامعه موثر باشد، اما زماني که رئيس جمهور از وصل نبودن آرمان ها به سانتريفيوژها و ضرورت همه پرسي (فارغ از قضاوت درباره اين مواضع) سخن مي گويد و با کوله بار تجربه سياسي خود مي داند که اين سخنان سياسي، جنبه هاي مهم اقتصادي سخنان وي و حتي اصل همايش را تحت تاثير قرار مي دهد، بايد نشست و نظاره کرد که حداقل بخش عمده اي از ظرفيت گفتمان سازي اين همايش به جاي کمک به اعتلاي اقتصاد کشور، در بازتاب هاي سياسي سخنان رئيس جمهور گم شود. اتفاقي که قطعا خوشايند شخص رئيس جمهور نيست. فارغ از تاثير سياسي صحبت هاي رئيس جمهور، محتواي برخي سخنان ايشان با مقتضيات روز اقتصاد ايران و جهتي که رئيس دستگاه اجرايي بايد به عنوان طرح دغدغه به اقتصاددانان منتقل کند، همخواني ندارد. ترديدي نيست که اقتصاد ايران کم و بيش در مقاطع مختلف با موانع بيروني و اثرات شوک هاي خارجي از تحريم گرفته تا کاهش قيمت نفت، مواجه بوده است. در شرايط فعلي اين ۲ عامل بيروني به شکل پر رنگي سعي در تحت تاثير قرار دادن اقتصاد ايران دارند و در اين شرايط، سخن از رفع تحريم در برخي بخش ها پس از توافق اوليه هسته اي و برخي از ديگر سخنان رئيس جمهور موجب اميدوار کردن اقتصاددانان و برنامه ريزان اقتصادي کشور (حتي با فرض اين که اين اميدواري کاملا واقع بينانه باشد)، مي شود، اين در حالي است که فضاي مذاکرات و حتي در صورت توافق نهايي، راه بدون جايگزين پيش روي اقتصاد ايران، طراحي اقتصادي مقاوم و غير آسيب پذير در برابر شوک هاي بيروني است. از رئيس جمهور انتظار مي رود که فارغ از تصوير سازي خوش بينانه، اقتصاددانان و برنامه ريزان و تصميم سازان اقتصادي کشور را به اين عرصه سوق دهد که با لحاظ شرايط بدبينانه از نظر فشارهاي بيروني براي «رشد پايدار و اشتغالزا» که شعار اين همايش است، براي اقتصاد ايران نسخه بپيچند. در هر صورت اقتصاد ايران بيش از حرف هاي دو پهلو و واکنش زاي سياسي، نيازمند طرح موضوعات جدي و سوق دادن تصميم سازان اقتصادي به سمت موضوعاتي است که براي شرايط حساس امروز اقتصاد ايران ضروري است و رئيس جمهور که در همين جلسه به حق، از سايه افکني هميشه سياست بر اقتصاد ايران سخن گفته است، نبايد در اين عرصه قرار مي گرفت و مهمترين همايش اقتصادي کشور را به سمت فضاهاي چالش برانگيز اقتصادي نمي کشاند.

* رسالت
- هشدار نسبت به افزايش كاذب قيمت خدمات و كالاها، تجهيزات پزشكي و دارو

این روزنامه در یادداشتی درباره طرح تحول سلامت نوشته است: طرح تحول سلامت و اهتمام خردمندانه وزير كاربلد بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در شناسايي گره‌هاي كور كلاف سر درگم امور بهداشتي و درماني و ساماندهي وضع نابسامان دارو و درمان مي‌رود تا كارنامه اين وزير دولت يازدهم را از كارنامه ديگر اعضاي دولت متمايز كند. وجه‌ اين تمايز رضايتمندي نسبي مردم از خدمات بهداشتي و درماني در حوزه بيمارستان‌ها و مراكز درماني است كه مي‌بايستي اين نسبيت رو به تكامل برود. اما بعد به نظر مي‌رسد در طي اين مسير بحراني، عده‌اي از داخل يا خارج از دستگاه اجرايي اين تحول رو به جلو را بر نمي‌تابند و اينها كساني هستند كه منافع خود را در بي‌سر و ساماني حوزه سلامت جستجو مي‌كنند و متاسفانه برخي از همكاران پزشك در كسوت سهامداران و اعضاي هيئت مديره مجتمع‌هاي بيمارستاني، شركت‌هاي توليد دارو، شركت هاي تجهيزات پزشكي چه از نوع توليدكننده و چه از نوع تجارت در واردات دستي در بحراني كردن اين مسير به نحوي دارند كه لزوم توجه و تدقيق وزير محترم و معاونين و مشاورين وي را بيش از پيش مي‌طلبد. يكي از اين مسيرهاي بحراني، افزايش كاذب قيمت تمام‌شده خدمات و كالاها، تجهيزات پزشكي و دارو به حدي است كه منابع تامين اعتبار در بودجه وزارتخانه و اعتبارات تخصيصي و همين طور منابع بيمه‌هاي تكميلي به آن كفاف تداوم طرح تحول سلامت در كشور را ندهد.

* کیهان
- عمل به وعده اقتصادی شاید وقتی دیگر!

این روزنامه در واکنش به همایش اقتصادی دولت نوشته است: همایش اقتصاد ایران در حالی برگزار شد که رئیس جمهور و مردان اقتصادی وی به جای ارائه راهکارهایی برای بهبود شرایط اقتصاد کشور صرفاً به تکرار وعده‌های پیشین و فرافکنی در این زمینه پرداخته و اظهاراتی داشتند که به نظر می‌رسد اطلاعات غلطی درباره برخی مسائل در اختیار آنها قرار می‌گیرد. البته جای خالی اقتصاد مقاومتی نیز از دیگر نکات قابل تامل در این همایش است.

* تعادل
- نه ۹۷ درصدی مردم به دولت، یک همه‌پرسی بود

محمدرضا پورابراهيمي، نايب رييس كميسيون اقتصادي مجلس در واکنش به سخنان روز گذشته حسن روحنی درباره برگزاری همه‌پرسی برای مسائل اقتصادی، به روزنامه تعادل گفته است: برويد از رييس‌جمهور بپرسيد كه چرا ايشان اين نكته را در همايش مطرح كرده‌اند و من نمي‌توانم از ديدگاه ايشان صحبت كنم. درباره همه‌پرسي بايد افراد متخصص نظر بدهند و خبرگان موضوع رفراندوم را مطرح كنند، در موضوعاتي مانند همه‌پرسي درباره موضوعات اقتصادي مانند پرداخت يا عدم پرداخت يارانه‌ها، ثبت‌نام ۹۷درصدي مردم نشان مي‌دهد كه با دريافت يارانه موافقند و اگر هم نظرخواهي شود، همين تعداد نظر منفي خواهند داد و دولت مجبور به ادامه طرح خواهد بود. بنابراين به‌نظر من در اقتصاد چيزي براي انتخابات نيست و ادامه طرح يارانه‌ها موضوع مناسبي براي نظرخواهي محسوب نمي‌شود. من نمي‌دانم هدف رييس‌جمهور از طرح اين ديدگاه در همايش اقتصادي چه بوده ولي نگاه تخصصي در همه‌پرسي ضرورت دارد به‌گونه‌يي كه تاثيرگذارترين موضوع بايد به همه‌پرسي گذاشته شود و بهتر است آقاي روحاني در اين زمينه بيشتر توضيح دهند.

* شرق
- جبران کسری بودجه از جیب مردم

حسین راغفر اقتصاددان در یادداشتی در روزنامه شرق نوشته است: اینکه دولت بخواهد کسری بودجه سال آینده را با اتکا به افزایش نرخ ارز دولتی که در بودجه سال آینده ٢٠٠تومان در نظر گرفته شده است (نرخ ارز در بودجه سال آینده دوهزارو٨٥٠تومان است) جبران کند، نتیجه‌ای نخواهد داشت جز فشار اقتصادی بیشتر بر مردم. این یک خطای اقتصادی بزرگ است که دولت بخواهد کسری بودجه خود را با تکیه به افزایش نرخ ارز که همان تکیه بیشتر به مردم است جبران کند. چنین برنامه‌ای با اهداف اقتصادی اعلام شده از سوی دولت تناقض دارد، زیرا در نهایت نه‌تنها باعث کاهش تورم نخواهد شد، بلکه تلاشی است در جهت جبران کسری بودجه از جیب مردم و این یعنی فقر و تبعیض اقتصادی بیشتر در سطح جامعه... در نهایت می‌توان گفت دولت با تکیه بیش از اندازه به روشن‌شدن نتایج مذاکرات هسته‌ای، تمام راه‌های کنترل تورم را رها کرده است و حتی علیه برنامه‌های خود نیز گام برمی‌دارد. اصولا برای کنترل تورم دو راه وجود دارد؛ کنترل نرخ ارز در دامنه‌ای خاصی از نوسانات و سیاستگذاری بر اساس آن یا نگاه‌داشتن تورم در نقطه‌ای خاص و تعیین سیاست‌های پولی و ارزی در راستای آن. این دو راهکار در شرایطی قابلیت اجرا دارند که به نظر می‌رسد دولت تمام اینها را رها کرده است و با تکرار سیاست‌های نادرست گذشته، عملا جامعه را در مارپیچ تورمی قرار داده است، مارپیچی که نتیجه‌ای نخواهد داشت جز فقر و اختلاف طبقاتی بیشتر.
 
۱۳۹۳-۱۰-۱۵ ۱۱:۲۰:۵۲
بابت سخنان ديروز روحاني :
ايول روحاني . (2587336) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۰-۱۵ ۱۱:۲۴:۱۸
تازه داريم ، از كليد ، تدبير ميبينيم . (2587358) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۰-۱۵ ۲۳:۰۳:۵۵
فعلا که با شیب ملایم جیبمان را خالی میکند (2589280) (alef-3)
 
حمید
۱۳۹۳-۱۰-۱۵ ۱۱:۲۴:۲۸
دکتر روحانی حرف دل یک جماعت عظیم رو زد
نگفتم ملت که به بعضی ها برنخورد.
الف باور کن دیگه این یکی قابل انتشار هست! (2587361) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۰-۱۵ ۱۱:۲۵:۴۰
روحاني به خاطر حرفاي ديروزت ، مچكريم . (2587367) (alef-3)
 
گلمراد
۱۳۹۳-۱۰-۱۵ ۱۱:۲۶:۵۱
تدبير نمايان شد . (2587374) (alef-3)
 
مچكر از روحاني
۱۳۹۳-۱۰-۱۵ ۱۱:۲۸:۳۵
سانتريفيوژها به آرمان ما وصل نيست . (2587380) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۰-۱۵ ۱۱:۲۹:۵۳
راي ام حلالت روحاني . (2587382) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۰-۱۵ ۱۱:۵۰:۳۰
روحاني ديروز ؛ مردمي ؛ صحبت كرد . (2587473) (alef-3)
 
هیهات من ذله
۱۳۹۳-۱۰-۱۵ ۱۱:۵۶:۲۶
گیریم صبوری بکنم چند صباحی....
جناب روحانی بتازد فعلا (2587504) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۰-۱۶ ۱۴:۲۷:۵۷
ديگه دوران شما گذشته و با اين تهديدها اوضاع مملكت درست نميشه , چاره اي جز صبوري نداري . (2590260) (alef-3)
 
حمید
۱۳۹۳-۱۰-۱۵ ۱۳:۰۰:۵۳
انتظاری بیش از این هم نمیرود از دولت راستگویان!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (2587795) (alef-3)
 
بشری
۱۳۹۳-۱۰-۱۶ ۰۸:۳۷:۰۶
ای کاش برای یک بار هم شده منطقی صحبت میکرد همانطور که انتظار دارد منتقدین منصفانه نقد کنند (2589557) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.