نظر منتشر شده
۱۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 255968
صندوق تثبیت بازار سرمایه: از جیب مردم به کام فعالان بورس
محمد حسنی، 24 دی 93
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۳۷
الف- اصل چهل و پنجم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، انفال و ثروت‌های عمومی (که شامل درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز نیز هست) را در اختیار حکومت اسلامی قرار داده که طبق مصالح عامه از آن‌ها استفاده کند.

ماده ۸۴ قانون برنامه پنجم توسعه، صندوق توسعه ملی را با هدف تبدیل بخشی از عوائد ناشی از فروش نفت و گاز و میعانات گازی به ثروت‌های ماندگار، مولد و سرمایه‌های اقتصادی و حفظ سهم نسل‌های آینده از منابع نفت و گاز تشکیل داده است. از مصارف صندوق که در بند ط ماده ۸۴ آمده، اهداف تشکیل صندوق را سرمایه‌گذاری در طرح‌های ملی و اعطای تسهیلات برای بهبود رشد اقتصادی استنباط می‌شود.

ب- ماده الحاقی ۲۶ لایحه رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور که امروز به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، اجازه تأسیس صندوق تثبیت بازار سرمایه به عنوان شخصیت حقوقی غیر دولتی و با هدف کاهش مخاطرات سامانه‌ای یا فرادستگاهی بازار سرمایه می‌دهد. بخش اصلی منابع این صندوق یک در هزار منابع صندوق توسعه ملی در زمان ابلاغ قانون و یک درهزار منابع واریزی پس از آن است که پس از تبدیل به ریال در اختیار صندوق تثبیت قرار خواهد گرفت. مصارف صندوق بر اساس تبصره ۳ به آیین‌نامه‌ای محول شده که به پیشنهاد وزارت اقتصاد و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

ج- بر اساس ماده الحاقی ۲۶، منابع صندوق تثبیت بازار سرمایه دو بخش دارد: یک در هزار منابع صندوق در زمان ابلاغ قانون و یک در هزار منابع واریزی پس از ابلاغ آن. منابع صندوق در حال حاضر حدود ۶۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود که بر اساس نرخ ارز امسال (۲۶۵۰ تومان)، حدود ۱۵۹ هزار میلیارد تومان است که سهم صندوق تثبیت از این مبلغ معادل است با ۱۵۹ میلیارد تومان.

تخمین سهم صندوق توسعه ملی در سال‌۹۴ ( مطابق با لایحه که دولت سهم صندوق را ۲۰% در نظر گرفته) ۶.۸۳ میلیارد دلار است، که با فروش ارز ۲۸۵۰ تومانی در سال آینده، معادل ۱۹۵۰۰ میلیارد تومان (نوزده هزار و پانصد میلیارد تومان) خواهد بود. البته اگر دولت قانون برنامه پنجم را رعایت کند و موظف باشد که سهم ۳۲ درصدی صندوق را پرداخت کند، این رقم معادل ۱۰.۹۳ میلیارد دلار یا به عبارتی ۳۱ هزار میلیارد تومان است. یک در هزار این حداقل و حداکثر در سال ۱۳۹۴ (یعنی سهم صندوق تثبیت پس از ابلاغ قانون) معادل است با حداقل ۱۹ میلیارد تومان و حداکثر ۳۱ میلیارد تومان.

بنابراین منابع صندوق تثبیت بازار سرمایه عبارت است از : یک در هزار منابع صندوق توسعه ملی در زمان ابلاغ قانون (حدود ۱۵۹ میلیارد تومان) + یک در هزار افزایش منابع صندوق توسعه ملی در سال‌های آتی (برای سال ۹۴ حداقل ۱۹ میلیارد تومان و حداکثر ۳۱ میلیارد تومان) که مساوی می‌شود با حداقل ۱۷۸ میلیارد تومان و حداکثر ۱۹۰ میلیارد تومان.

د- بازار سرمایه به دو بخش بازار اولیه و بازار ثانویه تقسیم می‌شود. انتقال منابع از عرضه‌کنندگان وجوه به متقاضیان در بازار اولیه اتفاق می‌افتد و بازار ثانویه نقش نقدشوندگی اسنادی را دارد که در قبال دریافت منابع توسط متقاضی (بنگاه‌های تولیدی و خدماتی اقتصادی) صادر شده است. نحوه مصرف منابع صندوق تثبیت در متن تصویبی مشخص نشده، اما به نظر می‌رسد که هدف متعادل نگه‌داشتن بازار ثانویه به این صورت است که صندوق در مواقع اضطراری (یعنی تشکیل صف خرید و فروش) به بازار ورود کرده و آن را کنترل کند. از این اقدام چند گروه منتفع می‌شوند، نخست سازمان بورس ، شرکت بورس و کارگزاری‌ها که هر کدام درصدی از این مداخله و خرید و فروش دریافت می‌کنند.

دوم خریداران و فروشندگان سهام و اوراق بهاداری که به دلیل ریسک بازار، تصمیم به خرید یا فروش سهام خود گرفته‌اند و سوم بنگاه‌هایی که قصد انتشار سهام جدید را دارند. البته در مورد میزان منفعتی که هر یک از این افراد می‌برند، تخمین وجود ندارد، اما قدرمتیقن این است که تصویب این ماده سازوکاری را بوجود می‌آورد که بخشی از افراد جامعه خطری را که متوجه سرمایه‌گذاری آن‌ها در بورس است را به هزینه اموال عمومی پوشش دهند. به عبارت دیگر، با تصویب این ماده اجازه داده می‌شود تا مبلغ ۱۷۸ میلیارد تومان در اختیار یک صندوق غیر دولتی قرار گیرد، تا ریسک و خطر فعالان در بازار بورس را پوشش دهد.

ه- نتیجه اینکه، تصویب ماده الحاقی ۲۶ لایحه خروج از رکود، به معنای استفاده از حداقل ۱۷۸ میلیارد تومان وجوه متعلق به عموم جهت پوشش ریسک بخشی از افراد جامعه است که در بازار سرمایه حضور دارند. جدای از اینکه وجود ریسک اقتضای همه بازارهای اقتصادی است، اختصاص منابع عمومی به گروهی خاص با اصل ۴۵ قانون اساسی و به دلیل مغایرت با سیاست‌های کلی برنامه پنجم با اصل ۱۱۰ قانون اساسی نیز مغایرت دارد. بنابراین لازم است شورای محترم نگهبان به عنوان حافظ قانون اساسی در بررسی این ماده، به این امر توجه مناسب داشته باشد.
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۰۹:۵۹:۴۷
اتفاقا بورسبازان نیز مخالف این صندوق هستند
1- باعث رانت و فساد عظیمی از کسانی که مطلعند این صندوق در لوای حمایت از بازار سرمایه مثلا قرار است چه سهمهایی را بخرد و بفروشد ایجاد میکند.

2- عملا باعث دولتی شدن و دستکاری کردن بورس و کند و فرسایشی شدن اصلاحههای بورس برای شاخص سازی میشود

3- عملا همین حالا هم در بورس فقط کسانی که از خرید و فروش با هدف حقوقیها، کارگزاریها و اطلاعات شرکتها مطلعند در بورس سود میکنند چه برسد این صندوق درست شود
4- جوانان زیادی از سر بیکاری با سرمایه زیر 50 میلیون وارد بورس شدند و فکر کردند با علم تکنیکال و بنیادی می توانند در بورس سود کنند خدمتشان عرض کنم صد رحمت به قمارخانه که شانس است در بورس جوری پشت پرده عمل میشود که سر جمع شما ضرر کنید و اگر خبر و رانت نداشته باشید بازنده اید

5- موارد زیادی از افسردگی، تصمیم خودکشی و نابودی سرمایه در بورس بخصوص بین جوانها هست به نظرم سازمان بورس و دولت دارد جنایت میکند با دعوت حوانان به این سلاخخانه که اخرش عمر و جوانی و پولشان را نابود میکند

6- بسیاری فرومهای بورسی هستند که جوانان فکر میکنند همه دارند سود میکنند در این فرومها یک کاری شبیه نتورک مارکتینگ انجام میشود برای فریب و مسخ و خالی کردن پول

7- موارد زیادی از فساد در بورس هست که باعث میشود بگویم و اقعا صد رحمت به علمایی که میگفتند بورس حرام است و هنوز هم میگویند

یک جوان با سرمایه و عمر نابود شده در بورس (2610188) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۰:۰۷:۵۶
نمونه ای از دستکاری در قیمت در بورس

شرکت بیسکویت ....پس از افزایش سرمایه در 19.9.93 حق تقدم خود را با قیمت 370 تومان که قیمت بالایی هست و با مجوز ناظر بورس باز میکند

شرکت حقوقی صاحب سهم با صف خرید کردن سهم از روزهای قبل در بازار باعث میشود توجهات سمت حق تقدم برود چون خود سهم گیر نمی اید

در همان روز بازگشایی، بیسکویت ....، خود به صورت میلیونی حق تقدم را می فروشد و در ادامه از فردا سهم هر روز -8 درصد میخورد و جالب است خود شرکت هم با فروش سهم خود باعث ریزش میشود

قیمتحق تقدم به 200 تومان می رسد یعنی در یک ماه نزدیک 50% ریزش و نابودی سهامداران

شرکت ماشین الات جدید خریده و تنوع محصولات دارد ولی تا پایان بازی خود این را اعلام نمیکند

علتهای احتمالی:
شرکت با فروختن حق تقدم در قیمت بالا و بعد اوردن قیمت پایین و باز خرید حقهای فروخته شده یک سود میلیاردی در یک ماه میکند

با پایین اوردن حق تقدم شرکت، شرکت، حق تقدمهای افزایش سرمایه 10% سهامدار غیر خودی را در پایین ترین قیمت می خرد به اجبار

--------------
خود شرکت و سازمان بورس نیز علیرغم تلفن و اعتراض سهامداران هیچ جوابی نمیدهد و دلیل بالا باز کردن قیمت در روز بازگشایی و مشارکت خود در فروش در روزهای منفی و پایین اوردن سهم را توضیح نمیدهد
این تنها یک نمونه از بازیهای غیر اخلاقی اسلامی سهم است (2610215) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۰:۱۳:۳۱
یکی از مدیران صندوقهای سرمایه گذاری که هی سازمان بورس میگوید مردم برای ریسک کمتر ان را بخرند
یک کارمند بود رفت مدیر شد کاری که میکرد با قیمت پایین سهم را به اسم فک و فامیل میخرید و بعد با سرمایه و پول صندوق سهم را میکشید بالا و سهم شخصی خود را به او میفروخت
چون گردش مالی صندوقها خیلی بالاست این یک میلیارد تومانی که وی در یکسال با این روش دراورد توش گم میشه

از مستاجری به خونه 800 میلیونی و ماشین 200 میلیونی رسید و هنوز کارش را ادامه میده

بورس نیست که چیزهایی ادم میبینه و میشنوه (2610237) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۰:۱۵:۴۱
بورس ایران یعنی سفته بازی کاش تعطیل میشد
ما سال 83 ازمایش خریدیم قیمت 200 تومان از بورس اخراج شد و بعد از 10 سال با قیمت 50 تومان بازگشایی شد
خیلیها کل سرمایه شان نابود شد رفت
سازمان بورس هم میگه به من ربطی نداره

سهامداران با این که از مدیران شرکت هم شکایت کردند اخرش هیچ چیزی عاید نشد

پدر مادرها، جوونها مراقب باشید گول این فرومهای بورسی و .. را نخورید در یک لحظه میبینید سرمایه تان نصف شده و دچار افسردگی و ... میشوید (2610243) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۰:۱۶:۲۶
من سراغ دارم جوونی سر نابودی سرمایه اش در بورس ایران در تنهایی و افسردگی خودکشی کرد به همین سادگی (2610247) (alef-13)
 
کاوه
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۰:۳۳:۴۶
جناب آقای حسنی
با تشکر از تحلیل دقیق و مستدل و مستند شما ، مطالبتان کاملا از نظر من صحیح و اعتراض تان کاملا بجا است. آن روز ها که سرمایه گذاران در بورس که عمدتا بانکها و شرکتهای سرمایه گذاری و ارگانها و شرکتهای وابسته به آنها است سودهای کلان می بردند و منابعشان ظرف مدت کوتاهی ، دو یا چند برابر می شد، کسی اعتراضی نداشت. حالا چه شده که برای تامین ضرر آنها باید از جیب مردم مایه گذاشته شود؟ بنده یک قدم تند تر از شما حتی بورس بازی در بازار سرمایه و بورس را به آوردن لاس وگاس به خانه های مردم و علی الخصوص شرکت های سرمایه گذاری شبیه می دانم. واقعا دلالی و خرید و فروش سهام بصورت متمرکز، چه مشکلی از اقتصاد این مملکت حل می کند؟ اگر می شد این سرمایه به سمت تولید و حمایت از آن هدایت میشد، به مراتب مفید فایده تر می شد. اگر حتما بایستی از سرمایه های موجود در بورس حمایت شود بهتر است یک شرکت بیمه و یا شرکتهای موجود بیمه ای وارد شوند و سرمایه گذاران با بیمه کردن سرمایه خود، در صورت بروز خسارت و کاهش ارزش بورس، محافظت شوند اما این سوال در اینجا مطرح می گردد که ایا سرمایه گذاران محترم حاضر می شوند ما به ازای پرداخت بیمه پوشش ریسک سرمایه گذاری خود، محافظت شوند؟ و یا می خواهند بصورت مفت و مجانی پوشش بگیرند؟ (2610299) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۰:۳۵:۳۶
به عنوان یک فعال بازار سرمایه من یکم نفهمیدم !!! مگه دولت پول میده به مردم؟ که بخواد منتم بذاره؟ داره سهام مفتو خریداری میکنه هنر میکنه؟ اگه این کارو نکنه همه متعجب میشن!!! .... لطفا هرچی هرچی ننویسید (2610304) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۰:۳۹:۱۰
موضوعی که اصلا در این قانون مورد توجه قرار نگرفته آنست که فلسفه وجودی بازار سرمایه و بورس در دنیا چیست؟
به نظر من این قانون فقط باعث نوعی دستکاری بازار می شود و بس.

چون طبیعت کار بورس آنست که شرکتها برای تامین مالی، بخشی از سهام خود را تحت عنوان سهام شناور آزاد وارد بورس می کنند و در بازار ثانویه این اوراق مورد خرید و فروش سرمایه گذاران قرار میگیرد.
اینکه سهمی مورد استقبال قرار گیرد یا نه، به عملکرد شرکت EPS و P/E آن مربوط است. هرگونه حمایت دولتی از رونق مصنوعی یک سهم، دستکاری بازار قلمداد می شود که نهایتا مثل سرنوشت 8 سال گذشته بورس، تبدیل به حبابی می شود که روزی خواهد ترکید و خیل سهامداران ورشکسته خواهیم داشت.

چرا دولت باید در این طبیعت عرضه و تقاضای بازار دخالت کند؟
آیا دولت وظیفه دارد از درآمد عمومی کشور برای پوشش ریسک عده ای خاص اسفاده کند؟
آیا سهامداران بورس معادل 80 میلیون ایرانی هستند؟
عمده معاملات در شرکت بورس متعلق به چند نفر است؟
عمده سودآوری بورس گاه تا 300 درصد نصیب چه گروهی شده؟
آیا عملکرد شرکت بورس شفاف و بدون رانت است؟
آیا اطلاعات نهانی موثر بر معاملات در دست چه کسانی قرار می گیرد؟
آیا قوای ناظر بر بازار تاکنون گزارش عملکردی مبنی بر چگونگی نظارت بر صحت معاملات و صلاحیت مدیران دخیل در موضوع ارائه کرده؟
آیا اینکه بورس طبق قانون سال 84 مجلس، نهادی خود انتظام است دخالت دولت را می طلبد؟
آیا امتیاز 100 شرکت کارگزاری که وظیفه انجام معاملات را برعهده دارند چگونه و به چه کسانی اعطا شده؟

به این ترتیب با سوالات فراوانی روبرو خواهیم شد که پاسخ آنها، درستی دخالت دولت در معاملات سهام را تایید یا رد می کند. (2610316) (alef-13)
 
حسین
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۰:۵۰:۱۶
نگارنده محترم بد نیست نگاهی هم به درآمد دولت از مالیات حاصل از فروش سهام بیندازید که چه فروشنده در سود باشد یا زیان، این مالیات اخذ میگردد. در حالیکه در بازارهای دلالی که هیچ ارتباطی با تولید ندارند، دولت حتی از سود حاصله نیز مالیات نمی گیرد. در حالیکه در بورس از اصل سرمایه (حتی اگر زیان ایجاد شده باشد) دولت مالیات اخذ می نماید. این مبلغ در روزهای رونق بورس حدود 3 میلیارد تومان و بطور متوسط حدود 1.5 میلیارد تومان و در سال حدود 300 تا 400 میلیارد تومان می باشد. که خیلی بیشتر از مبلغ فوق است. دقت کنید که این مالیات فقط در ایران از اصل سرمایه گرفته می شود.
ثانیا این مبلغ را دولت سرمایه گذاری می نماید و سود می برد. یعنی این حمایت در ینیمم قیمت انجام و در قیمت های بالاتر فروخته می شود. در واقع این روش بهترین روش سرمایه گذاری در بورس است و بیشترین سوددهی را خواهد داشت. حتی در بازار نزولی افرادی که نقدینگی بالا دارند معمولا به این روش سود می برند.
ثالثا آیا به تصمیمات خلق الساعه دولت که صدها برابر مبلغ فوق به سرمایه گذاران زیان وارد می سازد، توجه نموده اید؟ شایعاتی که منبع دولتی دارند چطور؟
اخذ عوارض مختلف از شرکت ها که دائما در حال تغییر هستند و به محض اینکه سوددهی در یک گروه بالا رود، دولت در فکر اخذ عوارض جدید می باشد.
مطمئن باشید همواره بیشترین ضربه را سرمایه گذاران بخش تولید می بینند و این مبلغ هم اگر انجام شود فقط یک سرمایه گذاری (آن هم با اثر تعیین کننده و لذا سود ده ) می باشد.
آیا سرمایه گذاری دولت در بورس به معنی بخشش از اموال عمومی است و سرمایه گذاری دیگران غارت بیت المال؟!
البته از نظر سرمایه گذاران بهتر است دولت به جای این خمایت ها:
1- ثبات در قوانین داشته باشد.
2- از تنش های سیاسی اقتصادی بپرهیزد.
3- از سوددهس شرکتها عصبانی نشود و فورا عوارض جدیدی را به آنها تحمیل ننماید.
4- توجه شود که نیاز جامعه کار و تولید است. اگر تولید نیست، یا تولید با مشکلات مواجه است، ناشی از نگاه های تنگ نظرانه به کسب سود است. سرمایه های جامعه به جای دلالی در ارز و زمین که خیانت به اقتصاد هستند باید در جهت تولید ، به نحو صحیح و رقابتی هدایت شوند. (2610353) (alef-13)
 
مصطفی
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۱:۲۸:۵۰
سلام
جناب توکلی از شمایی که اقتصاد خوندید بعیده:
مگر بورس انحصار فرد خاصیه و ورود و خروج به اون غیرممکنه؟
اگر به کام بورس باشه که باید خداروشکر کنیم. این چند سال که به کام دلار و طلا بود چه توفیقی کسب کردیم؟
انشالا به کام بورس باشه و مردم عزیز هم بیان و در بورس از کام شریک بشن.
باعث تاسفه درک برخی کارشناسان اقتصادی در این سطح از مسئولیت از بورس همین باشه و از اثرات مثبت اون در اقتصاد بی خبر باشید
البته پر واضحه که دفاعیات شما از افزایش خوراک پتروشیمی و زمین گیر کردن بورس با این صحبتها کاملا مرتبطه.
موفق باشید (2610441) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۱:۵۶:۱۱
جالبه مگه فعالان بورس غیر از همین مردم بدبختن که با تشویق شما و امثال شما پولشونو بردن تو بازار سرمایه و الان یک ساله سرمایشون نصف شده ؟؟ (2610518) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۲:۰۲:۵۶
وقتی بازار بورس رونق بگیره اقتصاد کشور پیشرفت می کند تولید و اشتغال رونق میگیره پول سمت دلالی و خونه و ماشین نمیره ! لطفا جلوتر از بینی خود را ببینید ! (2610540) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۲:۰۳:۳۰
بورس به اقتصاد کمک می کنه ایجاد اشتغال می کنه چرا سد راه بورس می شوید ؟ (2610543) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۲:۰۴:۳۱
جیب مردم ؟ چرا جوک میگی عمو صندوق توسعه ملی هست ! (2610544) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۳:۴۳:۲۵
پول صندوق توسعه, از پول نفته دیگه که متعلق به مردمه (2610781) (alef-3)
 
محمود نظری
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۲:۱۳:۵۷
جناب توکلی اگه منظورتون از جیب مردم جیب بنده هم باشه باید خدمتتون عرض کنم که از یکسال پیش مقداری نقدینگی که داشتم به جای اینکه وارد بازار دلالی طلا و زمین یا دلار و امثالهم کنم وارد بورس که یکی از منابع کمک به گردش چرخ تولید در مملکت میباشد کردم ولی به لطف سیاستهای غلط شما و همکارانتان که حتی معنای بورس را هم نمیدانید و از آن به نام محلی برای کسب درامد از جیب مردم نگاه میکنید زیان مالی دیدم. لطفا در هر زمینه ای که مهارت دارید اعلام نظر کنید مانند چادر و چارقد و در زمینه ای که مهارت ندارین اعلام نظر را به کارشناسان بسپارین .
با سپاس فراوان (2610558) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۲:۱۵:۰۸
انتخابات مجلس کی هست؟من مردم هستم بزار به کام فعالان بورس (2610561) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۵ ۱۸:۳۳:۱۹
واقعا وقتی به اصطلاح اقتصاددانان کشور نظرشون در مورد بورس کشور این باشد ، اگر وضع مملکت از این بهتر بود باید تعجب می کردیم . (2612721) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۰-۲۶ ۱۵:۳۱:۳۸
دولت باید به سمت حرکت کند :

حمایت از بازار سرمایه

تقویت شرکت های سهامی عام

( که باعث به وجود آمدن کارخانه ها (سیمانی و فولادی و...) و شرکت های تولیدی و پالایشگاه ها و پتروشیمی می شوند)

کاهش تحریم ها ( تا زمانی که تحریم هستیم صنایع پیشرفت نخواهند کرد و نمی توانیم تکنولوژی از خارج دریافت کنیم حتی نمی توانیم یک پتروشیمی بسازیم ! ) ....

اینگونه وابستکی به نفت کاهش می یابد نه با شعار و مرگ بر این اون !!! (2613626) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.