نظر منتشر شده
۱۵۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 258460
خداحافظ دریاچه ارومیه:
مرگ تدریجی معروف ترین دریاچه ایران
بخش تعاملی الف - علیرضا طالب زاده، 12 بهمن 93
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۵۰
فاجعه‌ها و مشکلات زیست‌محیطی ایران تمامی ندارد. یکی بعد از دیگری از راه می‌رسند. ۳ سال از زمانی که رویترز گزارشی از وضعیت دردناک دریاچه ارومیه با عنوان «بزرگ‌ترین دریاچه ایران در حال تبدیل‌شدن به شوره‌زار» را به جهان مخابره کرد می‌گذرد. در آن گرازش کوچک شدن دریاچه ۶۰ درصد قیدشده بود. در تازه‌ترین گزارشی که پیش رو دارید و توسط ۳ نفر از محققین محیط‌زیست ایرانی دانشگاه‌های میشیگان، کالج امپریال لندن و کالیفرنیا که برای روزنامه گاردین به رشته تحریر درآمده است این نسبت به ۹۰ درصد رسیده است. برگردان این گزارش تحلیلی را در زیر می‌خوانید.

******
جدیدترین تحقیقات حاکی از آن است که معروف‌ترین دریاچه ایران از دهه ۱۹۷۰ تا حدود ۹۰ درصد کوچک شده است. دانشمندان مصرانه خواهان اقداماتی برای نجات آن هستند.

در اواخر دهه ۱۹۹۰ دریاچه ارومیه در شمال غرب ایران دو برابر لوکزامبورگ وسعت داشت و بزرگ‌ترین دریاچه آب‌شور در خاورمیانه بود. از آن زمان این دریاچه به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای کوچک شده است و در سال ۱۳۸۷ از طریق پل میان‌گذری به دو نیم تقسیم شد که عواقب و پیامدهای آن تا به امروز هنوز مشخص نشده است. این پل میان‌گذر به طول ۱۵ کیلومتر برای کوتاه کردن فاصله بین شهرهای ارومیه و تبریز طراحی شد.
ازنقطه‌نظر تاریخی این دریاچه پرندگان مهاجری شامل فلامینگوها، پلیکان‌ها، اردک‌ها و حواصیل‌ها را به خود جذب می‌کرد. خشک شدن دریاچه شبکه غذایی بوم را به‌تدریج از بین برده است، مخصوصاً باعث از بین رفتن بزرگ‌ترین زیستگاه طبیعی میگوی آب‌شور آرتمیا در جهان شده است. آرتمیا گونه‌ای مقاوم است که می‌تواند آبی با ۳۴۰ گرم نمک در لیتر یعنی ۸ برابر شورتر از آب اقیانوس‌ها را تحمل کند و به حیات ادامه دهد.

تأثیرات آن روی انسان حتی پیچیده‌تر هم شده است. بخش توریسم کاملاً از بین رفته است. بااینکه در زمانی نه‌چندان دور گردشگران را که بعضی از آن‌ها به خواص درمانی آن اعتقاد داشتند از دور و نزدیک به خود جذب می‌کرد اما حالا به زمینی خشک و لم‌یزرع و بیابانی سفید و نمکی تبدیل شده است. تصویر تکان‌دهنده قایق‌های به ساحل نشسته ترسیم کننده چیزی است که اتفاق می‌افتد.


خشک شدن دریاچه وقوع طوفان‌های نمک را که از روی بستر آن می‌وزند افزایش و بهره‌وری زمین‌های کشاورزی اطراف را کاهش خواهد داد. همچنین کشاورزان را مجبور خواهد کرد که به مکان‌های دیگری کوچ کنند. پایین بودن کیفیت آب، هوا و خاک تأثیرات جدی بر سلامت مردم دارد و باعث بروز بیماری‌های تنفسی و چشمی می‌شود.

حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران نشان داده است که اهل گوش فرادادن به مردم است. او در تبلیغات انتخاباتی‌اش به دریاچه ارومیه اشاره می‌کرد و متعاقباً قول داد بودجه‌ای معادل ۵ میلیارد دلار برای کمک به احیای دریاچه در طول ده سال هزینه کند. بااین‌وجود راه‌حل‌ها نیازمند توافق روی علل و عواملی است که باعث بروز این مشکل شده است. این مسئله گروهی از محققان علاقه‌مند ایرانی در ایالات‌متحده، کانادا و بریتانیا را واداشته تا به یک ارزیابی دست اول، مستقل و بی‌طرفانه دست بزنند که شروعش ۲۰۱۳ بود. به علت در دسترس نبودن داده‌های معتبر و بودن تناقض بین داده‌هایی که توسط محققان در محل جمع‌آوری شده است، این گروه برای تخمین تغییرات فیزیوگرافیکی دریاچه از مشاهدات و رصدهای ماهواره‌ای ثبت شده در طول چهار دهه سود برد.

نتایج این تحقیق که اخیراً در مجله تحقیقاتی دریاچه‌های بزرگ منتشر شد نشان داد که در شهریور ۱۳۹۳ مساحت سطح دریاچه ۱۲ درصد اندازه میانگین آن در دهه ۱۹۷۰ است که بسیار کمتر از آن بود که قبلاً تعیین شده بود. این تحقیق اهمیت اندکی برای هر نوع اعتقاد به بحرانی که عمدتاً از طریق تغییرات آب و هوایی حادث می‌شود قائل است. تحقیق نشان می‌دهد که الگوی خشک‌سالی‌ها در منطقه زیاد تغییر نکرده است و دریاچه ارومیه خشک‌سالی‌های شدیدتری را درگذشته به‌سلامت پشت سر گذاشته است.

مساحت سطح دریاچه به‌طور طبیعی تا حدودی بین فصول خشک و مرطوب متغیر است و وضعیت آن با بارش‌های فصلی که از شهریور آغاز شد اندکی بهتر شده است؛ اما دامنه گستردگی و مقاطع زمانی کوچک شدن آن‌که به‌طور مکرر توسط مسئولین منابع آبی به سالهای پایین بودن میانگین نزولات آسمانی نسبت داده می‌شود بدون شک ماورای علل عادی است و نشان‌دهنده آن است که دریاچه به یک نقطه بحرانی رسیده است که هر آن ممکن است به مرگ ناگهانی آن منجر شود. اگر قرار است دریاچه ارومیه احیا شود مسئولین باید سریعاً توجه و تمرکز خود را به برنامه ساخت سدها و پروژه‌های آبیاری که برای سرعت دادن به تولید و فروش محصولات کشاورزی و برآوردن نیازهای آبی طراحی شده‌اند معطوف کنند.
مرگ غم‌انگیز دریای آرال در آسیای مرکزی تجربه‌ای ترسناک است. دریای آرال که زمانی یکی از بزرگ‌ترین دریاچه‌های جهان بود به علت منحرف ساختن آب‌های دو رودخانه آمودریا و سیردریا برای کشاورزی ناپدید شد. آب‌های این دو رودخانه قبلاً دریای آرال را تغذیه می‌کرد.

دریای آرال به نمادی از مدیریت ضعیف آب کشاورزی در دوران شوروی تبدیل شد. در خلال پنج دهه مساحت سطح آن به کمتر از ۱۰ درصد اندازه اصلی‌اش در دهه ۱۹۶۰ رسید.

جالب است که نابودی دریاچه ارومیه و دیگر گستره‌های آبی ایران ازجمله شادگان، گاوخونی، بختگان، انزلی و هامون‌ها در کشوری به وقوع می‌پیوندد که کنوانسیون ۱۳۴۸ رامسر در آن امضا شد. معاهده رامسر به‌عنوان پرچم‌دار معاهده بین دول برای حفظ و استفاده پایدار از تالاب‌ها، اقدامات عملی دولت‌ها و همکاری‌های بین‌المللی را ترسیم و پیش روی آن‌ها گذاشت.

درست پنج سال بعد یعنی در سال ۱۳۵۳ یونسکو (سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی سازمان ملل) دریاچه ارومیه را به‌عنوان ذخیره‌گاه زیست‌کره انتخاب و ثبت کرد تا توسعه پایدار بر اساس مشارکت عموم و علوم معقول را ترغیب و تشویق کند.

با در نظر گرفتن تأثیرات گسترده اقتصادی-اجتماعی و اثرات آن بر سلامت انسان‌ که ممکن است از مرزهای ایران فراتر رود مسئله نابودی دریاچه ارومیه مستلزم مشارکت فعال سازمان‌های بین‌المللی است. این سازمان‌ها می‌توانند اطلاعات کارشناسی و تخصصی و منابع مالی را حتی اگر تلاش‌های آنان برای کمک، با بلوکه کردن انتقالات مالی ناشی از تحریم‌ها با مشکلاتی مواجه شود تأمین کنند. این سازمان‌ها عبارت‌اند از یونسکو، برنامه توسعه سازمان ملل، تسهیلات زیست‌محیطی جهانی، بانک جهانی، برنامه تحقیقات آب و هوایی جهانی، اتحادیه اروپا، مرکز پژوهش‌های مشترک و سازمان بهداشت جهانی.


در حالت خوش‌بینانه، افزایش آگاهی عمومی درباره کمبود آب، سوء مدیریت و مشکل زباله‌ها راه را برای ایجاد دوباره توازن بین ذخیره آب طبیعی و تقاضا برای آب هموار می‌کند. سه استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان ‌که حوزه‌های آبریز دریاچه ارومیه را تشکیل می‌دهند به همراه دولت نیروهای خود را برای تولید ایده‌های راهگشا جهت بازگرداندن دریاچه به وضعیت قبلی‌اش بسیج کرده‌اند. این ایده‌ها شامل متوقف کردن ساخت سدها، مدیریت ذخایر آب و ساماندهی استفاده از زمین‌های کشاورزی است. چنین تغییراتی می‌تواند آب ورودی به دریاچه را افزایش داده، استخراج آب‌های سطحی و زیرزمینی را محدود کرده و بادهای نمک و طوفان‌های شن را کم اثر کند.

با تمام این‌ها، این برای خوش‌بینی واقعی کافی نیست. طرح‌های مدیریت بخش تقاضا برای کاهش مصرف آب حوزه‌های آبریز باید فوراً حالت عملی به خود بگیرد و پیشنهاد‌ها انتقال آب که عوارض و پیامدهای جانبی اقتصادی-اجتماعی و اکولوژیکی مخربی در سایر قسمت‌های ایران دارد نیاز به بازبینی و تجدیدنظر کلی دارد. همچنین نیاز مبرم به طرح‌هایی جهت جبران آبی که در حال حاضر توسط مصرف‌کنندگان به هدر می‌رود است.

درحالی‌که کمک‌های بین‌المللی در جای خود اهمیت زیادی دارد اما ایرانیان باید هدایت اقدامات برای احیای دریاچه ارومیه و سایر گستره‌های آبی را بر عهده بگیرند. اصرار ایران برای توسعه، تأثیرات سویی بر منابع آبی در کشوری که عمدتاً خشک و نیمه‌خشک است می‌گذارد چراکه پروژه‌های زودگذر آب را به سمت تأمین آب کشاورزی ناکارآمد و مناطق شهری رو به رشد انتقال می‌دهد.
۱۳۹۶/۰۵/۳۱ ۱۰:۰۹
 
۱۳۹۵/۰۸/۱۵ ۰۶:۲۴
 
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۰۶:۰۰
 
۱۳۹۵/۰۶/۰۹ ۰۹:۵۴
 
۱۳۹۴/۰۹/۲۲ ۰۹:۰۴
 
۱۳۹۴/۰۹/۰۷ ۰۶:۴۶
 
۱۳۹۴/۰۶/۲۹ ۰۷:۵۸
 
۱۳۹۳/۱۱/۱۸ ۰۹:۳۷
 
۱۳۹۳/۰۸/۲۰ ۰۶:۴۶
 
۱۳۹۳/۰۷/۲۴ ۰۹:۵۱
 
 
کلمات کلیدی : علیرضا طالب زاده
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۰۳:۰۱
حال که این دریاچه خشک شده است بهتر است نمک زدایی شود و بر روی خاک آن منطقه توریستی و خانه و ویلا ساخته شود . (2653904) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۱۷:۴۸
به چه صورت ؟ شعار ندهید . وسعت این دریاچه را از نزدیک دیده اید ؟ حتما روش کاشت خیار شور را پیشنهاد می دهید !!!! (2653935) (alef-11)
 
مرتضی
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۴۷:۲۳
میدونی مساحت دریاچه چقد بوده
میدونی خاک ریختن رو این دریاچه یهنی نابودی چند تا کوه
اخه این چه ایده ای مطرح میکنین (2654016) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۴:۱۸:۰۹
متهم درجه اول ایم مشکل خود مردم منطقه که با چاه های غیر مجاز و استفاده بدون برنامه از اب سدهاش ، این مشکل را بوجود اوردند وگرنه مردم تهران که نمی روند از اب پشت سدها استفاده کنند و اونهان که درخت سیب کاشتند و پاش می خوابند (2654700) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۲۱:۲۶:۳۲
شخصی به نزد کریمخان زند امد وگفت همه اموالم را دزدیده اند.کریمخان به او گفت تو کجا بودی شخص گفت خوابیده بودم.کریمخان گفت تو چرا خوابیده بودی واز اموالت مواظبت نکردی .شخص گفت چون فکر میکردم تو بیداری. (2658504) (alef-13)
 
وحید
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۲۲:۴۲:۱۱
نه خیر عزیزم، کاشتن سیب که تازه شروع ع ع ع نشده پسرم. انتقال آب دو رود اصلی و تغذیه کننده دریاچه سیمینه رود و زرینه رود به تبریز شروع جدی کاهش آب این دریاچه بوده است...... (2658643) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۰:۰۵:۴۹
بازم جمله مشکل شماست باید خودتان حل کنید مطرح شد، عجیب است چرا برای دریاچه چیتگر تهران که 6 هزار میلیارد هزینه شد و هنوز گند آبی بیش نیست مشکل تهرانیها نبود؟ چرا موقع برداشت طلا از استان آذر بایجانغربی بعنوان بزرگترین مخازن طلای کشور بدون هزینه ریالی از آن در استان چنین حرفی نمی زنید؟ یک سوزن به خود یک چوالدوز به دیگران !!! (2661692) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۱۰:۱۸:۰۶
قابل توجه افرادی که میگن چرا برای تهرانیها دریاچه ی چیتگر رو با هزینه ی هنگفت ساختن:
حدود پنجاه درصد مالیات کشور از تهرانیها اخذ میشه بعلاوه اینکه عوارض شهرداری در تهران بسیار زیاد است در نتیجه با توجه به پول هنگفتی که از مردم این شهر گرفته میشه عملا کاری برای تهران انجام نمیگردد (2664363) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۲۲:۱۶:۰۴
متهم اصلی کسانی هستند که برای تبلیغات و حیف کردن بیت المال باکی از نابودی ایران با ساخت سد و نابخردی نداشتند (2663733) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۰۸:۲۶:۱۲
خب عزیز همه که نباید پشت میز بنشینند

بایستی کشاورزی و باغداری کنند

نه پس بروند تهران رفته گری کنند (2664204) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۰۸:۲۸:۳۴
کجای کارید بابا احمدی نژاد میخواست آب دریاچه خزر را ببره کویر لوت اونجا را دریاچه کنه
اسمشم بزاره دریاچه کویر (2664207) (alef-13)
 
اورمولو
۱۳۹۳-۱۱-۱۷ ۰۹:۴۰:۵۴
مهندس جان معيشت اصلي مردم منطقه كشاورزي هس تو آذربايجان غربي از كوچكترين كارخونه ها هم خبري نيس تا مردم برن اونجا كار كنن اگه مردم منطقه كشاورزي نكنن پس از چه راهي امرار معاش كنن؟؟؟!!! يكمي اذلاعاتتو بيشتر كن چرا موقعي كه معادن طلا و ذخاير معدني استان ما استخراج ميشه و تو استانهاي مركز تصفيه ميشه و به فروش ميرسه يا پول صادراتش صرف ساخت مترو!!!و كارخونه و...تو تهران و استانهاي مركز ميشه مشكل ما نيس حالا كه بودجه واسه احياي درياچه لازمه مشكل خودمون شد؟؟؟جالبه بدونين كه پولي كه باهاش پياده رو و زيرگذر چهارراه وليعصر رو زدن ميشد ٦٠درصد آب درياچه رو تامين كرد!!!؟؟؟بياييد يكمي منطقي باشيم و به دور از پوچي گرايي نظر بديم مشكل درياچه فقط مشكل اورميه و تبريز نيس و ريزگردهاي نمكش تا كرج و تهران هم خواهد اومد پس كاملا يه مشكل مليه و همه بايد براي حلش به فكر راه حل باشيم نه اينكه به فكر مقصر اعلام كردن اين و آن باشيم يا علي... (2666297) (alef-13)
 
ح.ق
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۴۹:۲۹
و لابد به قول آن نماینده ارجمند مجلس، مردم آذربایجان هم که منبع اصلی درآمدشون یا به طور مستقیم یا به طور غیرمستقیم(صنایع تبدیلی) به کشاورزی وابسته اس، هم برن استان های دیگه ساکن بشن (2654023) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۰۷:۵۱:۱۲
قابل توجه خانم ابتکار.... شعار دادن چقدر ساده است.... (2656569) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۰۹:۱۹:۳۹
خانم ابتکار تا اینجای کار از نام دریاچه اورمیه جهت مطرح کردن خود در مجامع بین المللی زیست محیطی استفاده کرده اند و الا احیاء یک تالاب کوچیک که نتیجه زودتری بده با ارزش تر از امثال دریاچه اورمیه و هامون هست ، دقت کنید در کلیه سمینار ها و همایشها ی پر هزینه ای که از محل اعتبار دریاچه اورمیه تخصیص داده شده ایشان بیشترین استفاده را جهت طرح نام خود در مجامع بین المللی داشته اند در حالیکه همان سمینارها تاکنون بازدهی اجرایی نداشته اند. (2664270) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۵۶:۲۳
من نمي دونم مسئولين كي مي خوان از خواب بيدار بشن
مهمترين و مهمترين مسئله كشور آب هست به قول وزير نيرو اين وضعيت خشكسالي نيست بلكه شرايط ايران اينطوره
فقط بلدن مردم رو به صرفه جويي تشويق كنن مگه چند درصد آب كشور براي شرب مصرف ميشه و تازه توي همين شبكه بعلت كهنه بودن 30 درصد هدر رفت هستش كه مربوط به مردم نيست
البته مقصر خود مردم هم هستن تا يه عده اي اعتراض ميكنن چند نفر ديگه شروع مي كنن مسئله رو قومي و منطقه اي كردن
بنده خدا سيستاني ها كه صداشون در نيومد
خوزستاني ها تا حرفي زدن اومدن گفتن شما از بغض اصفهان دارين اينكارا رو مي كنين
آذري ها هم كه اعتراض مي كنن مي گن تقصير خودشونه كشاورزي نكنين يكي نيست بگه اول انقلاب سطح زير كشت 300 بوده الان شده الان شده حدود 500 در حاليكه جمعيت از 35 تبديل به 80 شده (منبع ulrp.sharif.ir)
اگر آب نباشه هيچ چيزي نخواهد بود خواهشا مساله رو قومي نكنين بايد همه با هم يك فكر اساسي بكنيم تجربه نشون داده كشاورزي كه شغلش رو از دست بده ديگه هيچوقت به سر اون كار بر نمي گرده اين مملكت به اندازه كافي دلال داره خواهشا زيادش نكنين (2654045) (alef-13)
 
رینولدز236
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۲۰:۵۸:۲۹
آفرین برادر محترم!کاملا صحیح است که کشاورزی که فقط یکسال کشاورزی را کنار بگذارد ،دیگر امکان برگشت به آن شغل بسیار کم می شود. (2655898) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۲۲:۱۸:۲۲
آب مهمترین مسئله ی کشور هست ولی مهمترین مسئله ی مسئولین که نیست! (2663738) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۱:۵۴:۴۸
بر فرض هم که چنین چیزی ممکن باشد، آنوقت اگر بر حسب اتفاق بارندگی ها خیلی زیاد شد و آبها به دریاچه سرازیر شد، آن خانه و ویلاهای پیشنهادی را چه باید کرد؟
اگر نظرات غیر تخصصی ندهیم، روزمان شب نمی شود؟ (2654209) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۳:۴۶:۲۷
اقا جان من خودم مهندس معمار هستم که این نظر را دادم . همین جوری که ویلا نمیسازیم اول منطقه را نمک زدایی کرده و سپس با خاک مرغوب پر میکینم و بعد روی ان ویلا و خانه و جنگل و پارک میسازیم . مگر دبی اول چه بود؟ بیابان برهوت بود . شن زار بود ولی الان شده است منطقه توریستی . فقط سرمایه گذاری زیادی میخواهد که ما نداریم و نخواهیم داشت . جریان اب را میتوان به سادگی منحرف کرد تا برود بریزد به زمینهای کشاورزی . (2654570) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۰۹:۱۲:۲۷
اشکال کار همین جاست که شمای مهندس معمار که بزرگترین کاری که انجام داده اید احتمالا طراحی آلاچیق پارک سر کوچه تان است ناگهان از خودتان طرح ملی می دهید و ...

بله با نگاه شما بنده هم نظرم این است که برویم در مریخ خانه بسازیم و یک گنبد بسیار بزرگ شیشه ای هم بسازیم که هوا را در آن تزریق کنیم و برویم خوب و خوش زندگی کنیم. فقط سرمایه گذاری زیادی می خواهد که ما نداریم و نخواهیم داشت. (2659077) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۰:۱۵:۳۶
ها ها ها ها !!!!! آفرین مهندس جان !!!! منم مهندس ارشد عمران هستم عزیزم اونجا بیابان بود اینجا دریاچه ، اول پایلوت کار را داشته باش بعداً نظر بده ، تو رو خدا بس کن ، (2661741) (alef-13)
 
جاوید
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۷:۵۹:۵۳
دوست گرامی مگه شما از جریانات سیلابی رودخانه زرینه رود خبر دارید که پیشنهاد احداث ویلا در دریاچه می دهید. اگه این رودخانه طغیان کنه مسیر نهایی آن دریاچه ارومیه است که در آم قصد ساختن ویلا دارید (2663184) (alef-13)
 
محمدی
۱۳۹۳-۱۱-۲۰ ۱۶:۰۱:۴۴
اقا ی مهندس معمار زمانی است که علم در برابر تغییرات جوی باید سر تعظیم فرود اورد الان چند سالی است که وضع نزولات جوی به هر دلیل مساعد نیست ما باید با توجه به شرایط حاظر پیشنهاد علمی ازائه نماییم اگر دایی شما خانم
بو د الان شما یک خاله داشتید درست نیست (2672532) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۲-۰۲ ۱۱:۱۹:۱۷
آقای مهندس معمار آیا می دانید پس از نمک زدایی باید حد اقل نیم متر خاک را روی دریاچه 5 هزار کیلومتری بپاشیم تا طوفان بلند نشه ؟ حالا بر فرض طبق گفته پدر علم محیط زیست ایران آقای کردوانی انجام دادیم می دانید برای تشکیل یک سانتی متر خاک بر روی زمین چقدر زمان نیاز است ؟ 700 سال !!! حالا شما لطف کنید حجم خاکی که روی دریاچه ریخته خواهد شد محاسبه کنید یعنی 5000 کیلومتر ضربدر نیم متر !!! آیا می دانید همین مقدار خاک را به کشور های عربی خصوصاً امارات بفروشید از پول اون 4 تا دریاچه را میشه احیاء کرد ؟ من نمی دانم چرا محققین طراز اول ما هم اظهار نظر فله ای می کنند. (2694431) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۲:۲۴:۱۱
نمک زدایی چیه؟مگر دکتر روحانی قول نداده بود در صورت انتخاب شدن به ریاست جمهوری اولین کارش احیای دریاچه ارومیه است؟مگر الکیه که میگید خداحافظ دریاچه ارومیه؟خداوکیلی یکی از دلایل من برای رای به ایشو همین احیای دریاچه بود.شوخی نکنید لطفا (2654284) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۴:۰۶:۵۵
کلا همه چی تو هشت ساله دولت احمدینژاد ول شد و دریاچه اورمیه هم یکی از اونها بود و مگه روحانی می تونه هشت سال اب رفته را یکجا برگردونه و همینقدر که در درجه اول سرعتش را کم کنه هنر کرده (2654649) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۲۳:۵۳:۳۸
عکس‌های ماهواره‌ای را می‌بینید و باز هم دروغ می‌گید؟ این فاجعه با طرح‌های بی‌حساب اسماً توسعه‌ای از زمان دولت سازندگی کلید زده شده و در زمان دولت خاتمی به سرعت به فاجعه تبدیل شده. در دو عکس آخر فاجعه در زمان دولت تدبیر رو هم به عینه می‌بینید که در عرض مدت کوتاهی وضعیت چقدر بدتر شده. یادمه آخرین بار که باران آمده بود اعلام کرده بودند مشکل دریاچه ارومیه کاملاً حل شده! (2656229) (alef-13)
 
حامد بی باک
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۳:۰۷:۵۵
اگه چشماتو وا کنی تو عکس ها مشخصه که از سال 91 به بعد به اندازه کل دوران قبل دریاچه خشک شده (2657227) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۲:۲۵:۳۲
فرض کن ویلا و مرکز توریستی ساختیم آدم از کجا بیاوریم (2654286) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۲:۴۲:۰۹
منطقه توریستی ساخته شود ؟ چگونه میخواهی وسط شوره زار منطقه توریستی بر پا کنی ؟ ان موقع که دریاچه بود منطقه توریستی نشد الان که شوره زار است منطقه توریستی شود ؟؟؟!!!1 (2654335) (alef-13)
 
تبریزی
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۳:۲۱:۵۶
اینها که امیدی به احیای دریاچه ندارن حداقل همزمان با خشک شدن دریاچه اون قسمت های خشک شده رو به تدریج آسفالت کنن تا از طوفان های نمکی جلوگیری بشه. فردا پس فردا که همش خشک شد چطوری می خوان جلوی این همه نمک رو بگیرن؟ (2654480) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۷:۳۳:۲۹
که بعدش اگر بارون اومد اکوسیستم بیشتر و بیشتر نابود بشه؛ اونوقت به جای نمک توی آب محدود دریاچه ترکیبات نفتی هم خواهیم داشت :-) (2655333) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۷:۳۷:۵۵
اگر بخاطر طوفان نمک کشاورزی از بین برود دیگر نیازی به سدهایی که روی رودخانه‎های آبریز دریاچه زده‎اند هم نخواهد بود. برای همین، بهتر است از همین الان دریچه‎های تعدادی از این سدها را باز کنند. (2655343) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۷:۵۹:۴۶
نظرات احمدی نژادی ندهید هزینه آسفالت مساحت دریاچه از بودجه کشور میزنه بالا (2655377) (alef-11)
 
تبریزی
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۸:۴۸:۲۵
آسفالت نشه پس چی بشه؟ همینطوری روش باز بمونه که طوفان نمک از غرب تا شرق ایران رو بگیره و مردم چند تا استان مجبور به مهاجرت به بقیه نقاط ایران بشن؟ می دونید اسکان همچین جمعیتی در جاهای دیگه چقدر هزینه بره و در عمل غیر ممکنه؟ فکر هزینه رو اون موقع می کردن که دریاچه داشت خشک می شد. شما راه حل بهتری دارید آیا فرمایید استفاده کنیم. اون دوستی هم که می گه نمک زدایی بشه هیچ می دونه مساحت دریاچه جقدره؟ چند بیل مکانیکی و کامیون و برای چند سال دقیقا باید کار کنن تا نمک زدایی بشه؟ بعد اون همه نمک کجا قراره تخلیه بشه؟ (2655524) (alef-13)
 
امیر
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۶:۱۹:۵۷
تو دنیا این همه جزیره مصنوعی ساختن، کانال سوئز رو مگه با بیل و کلنگ و خر وشتر نکندن؟ نمک دریاچه رو هم ببرن بریزن تو دریای عمان. (2657741) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۰:۳۱:۲۹
به نظر من راه حل بهتری هست من بومی اورمیه هستم هر موقع تصویب شده باروری ابر ها ، تعدادی گفتند اون موقع باروری در سایر استانها اشکال پیدا می کنه در حالیکه ترکیه باروری ابر را از ورودی مرز شروع می کنه و بارش را در تمام نقاط کشورش مدیریت می کنه چیزی که برخی نمی خواهند انجام دهند ، می دونید یک رودخانه از همین استان بنام زاب با دبی 3 میلیارد متر مکعب بدون هر گونه استفاده به رودخانه فرات می پیوندد ؟ هنوز دولت در تکمیل و برگشت آب آن مردد هست ، برای انتقال آب از ارس طرح ارائه می شود بجای کشور آذربایجان و ارمنستان نمایندگان اردبیل به نیابت از آنان مخالفت می کنند و آبی که از ارتفاعات استان آذر بایجانغربی سرچشمه می گیرد ملک طلق استان اردبیل می شود !!! این استان چون به احمدی نژاد کمترین رای داده بود همیشه مورد غضب بود حالا هم همشهری ایشان که بیشترین رای را بخاطر همین دریاچه از مردم سه استان کسب کرده اند به اقدامات لاک پشتی خود سرعت از محبوبیت خود کاسته اند. (2661779) (alef-13)
 
من
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۳:۰۱:۲۹
کی حاضره تو نمکزار ویلا بسازه؟وقتی پراب وسرسبز بود وضعش اون بود چه رسد به الانش . (2654402) (alef-13)
 
سیامک
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۵:۴۳:۰۵
عزیز دل برادر..این منطقه گودترین نقطه آذربایجانه که محل جمع شدن ابهای رودخانه های فصلی ودایمی وسیلابها ی سه استان کردستان وآذربایجان شرقی وغربی هستش...حالا فردا روزی سیلی آمد ..قراره چه بلایی سر ویلاها وساختمانهای پیشنهادی شما بیاد...یه خورده فکرکردن خوبه والا... (2655015) (alef-11)
 
nashenas2
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۷:۵۱:۰۰
با این ایده ها مواظب باش توسط خارجی ها دزدیده نشوید!!؟ (2655363) (alef-11)
 
امير
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۰۸:۵۷:۰۴
من يه زمين 5000متري در اونجا دارم يه ميليون تومن مي فروشم مي خري ؟ !
مرد مومن گر سال بعد بارون زياد بباره اونجا را اب ميگيره چكار بايد كرد ؟ (2656671) (alef-13)
 
حامد
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۰۷:۰۹:۳۴
نمیدونم اهل کجایی ولی واقعا فکر میکنی نمک زدایی میشه کرد اینجارو ؟ حتما سواد هم داری ؟
زندگی از دست رفته مردم و حیات وحش رو چیکار کنن؟ تاکسی درمی کنن بزارن م.زه حیات وحش؟ (2658948) (alef-13)
 
ناشناس
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۰۸:۲۲:۵۹
از بس از درياچه اروميه حرف زدن و نوشتن حالم از آن به هم مي خورد.انگار که ايران شده فقط درياچه اروميه.درياچه هامون خشک شده هيچ کس خبردار نشد.زاينده رود خشک شد انگار نه انگار.خيلي از درياچه هاي داخلي و تالابها خشک شدن انگار نه انگار.بودجه مملکت فقط مال اينها نيست.مي خواستند وسط درياچه اتوبان نکشن و اينهمه سد نسازن و اينهمه چاه حفر نکنن.هم خدا را مي خواهن هم خرما را.الف هم شده بلندگوي اينها. (2659027) (alef-13)
 
قادر انديشه
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۱۲:۰۰:۳۴
علامه دهر نشسته اي انجا كارشناسي درياچه را مي كني هر روز براي تهران درياچه مصنوعي مي سازيد يا براي زاينده رود خشك از استانهاي ديگر با پول بيت المال طونل مي زنيد اب ديگر استانها را غصب مي كنيد بوجه پيدا مي شود ولي نوبت اين چند استان كه شد به من چه مكنيد بوجه ته مي كشد ثانيا اب ارس وساير رودها مال خود اين استانها است فقط بايد به فكر انتقال ان بود (2664634) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۱۸:۰۴:۳۰
11 میلیارتن نمک؟ (2660415) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۰:۰۰:۲۴
مثلاً شما می آیید ویلا رو در منطقه نمکی احداث می کنید؟ خوب برو وسط کویر لوت وبلا بزن مردم یاد بگیرند ! (2661679) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۲۲:۱۳:۰۴
برای این نظر که روی ویرانه های دریاچه منطقه توریستی بسازیم متاسفم آخه کجای نمکزار جاذبه توریستی داره! (2663719) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۱۴:۳۵
متاسفانه تلاش نمایندگان دو استان مجاور دریاچه برای احداث سدهای متعدد که با استقبال کشاورزان برای توسعه 7 برابری کشاورزی ظرف 20 سال اخیر روبرو شد همزمان با احداث جاده از وسط دریاچه و بیرون کشیدن ابهای زیز زمینی به صورت بسیار گسترده و وسیع و وحشتناک که از طریق ده ها هزار حلقه چاه صورت گرفته و همچنین حمایت وزرای نیرو(پرویز فتاح قره داغی) که بومی منطقه بودند و همچنین بدنه وزارت نیرو که اکثرا بومی همین مناطق هستند برای احداث سدهای بیشمار(بیش از 50 سد) و اختصاص اب ان به کشاوری و صنعت همه و همه باعث شد اب دریاچه ارومیه صرف اینن دوستان در این دو استان بشود. وقتی که سوال میکنیم که این همه توسعه برای چه بوده؟ میفرمایند که بله ما داریم برای شما محصول کشاورزی تولید می کنیم! حال انکه واردات محصولات کشاورزی از خارج بسیار ارزانتر و به صرفه تر بوده و محصولات کشاورزی این منطقه اکثرا صرف خود این دو استان میشود هر چه بحث می کنیم که کشاورزی باید به وضعیت 20 سال پیش بازگردد هم دوستان طلبکارانه وارد میشوند و داد و بیداد می کنند که نه نمیشه و از طرف دیگر هم همین عزیزان میفرمایند چرا دریاچه خشک شد؟
سوال اساسی: اب دریاچه صرف چه کاری میشود؟ اب دریاچه را چرا پس نمیدهید؟دوستان اگاه باشند که یک قطره از این اب را عزیزان اجازه نداده اند از این دو استان خارج بشود و علاوه بر این اب استانهای کرد نشین را هم مصرف مینمایند.
بی شک طمع و زیاده خواهی انسان باعث خشک شدن دریاچه شده است و بهانه هایی از قلیل ما داریم محصولات کشاورزی درست میکنیم یا ما بیکاریم فاقد ارزش هستند هرگز نمیتوان به بهانه غذا محیط زیست را ویران کرد. دوستان باید بدانند اب اضافه ای موجود نیست و باید بین کشاورزی و دریاچه ارومیه یکی را انتخاب کنند.
کارشناسانی که بحث میکنند هم واقعیت ماجرا را بیان نمیکنند و هی دارند وقت را تلف میکنند . واقعیت چیی بود که گفته شد حالا شما بیا هی مغالطه کن اگر تونستی با مغالطه دریاچه رو پر کنی به مغالطه ادامه بده (2653925) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۴:۳۸:۰۹
بالاخره یکی یه حرف کا که رشناسی زد (2657432) (alef-13)
 
وحید
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۲۲:۴۸:۴۸
آقای پروفسور، جسارت می کنم در برابر این نظرات کاملاً مطمئن جنابعالی یادآور می شوم که اصلی ترین علت خشک شدن دریاچه انتقال آب آن به تبریز جهت شرب مردم تبریز شروع شده و متاسفانه مسئولین بی عرضه این خطه عرضه جلوگیری یا برگرداندن این آب را ندارند حتی اگر به قیمت انتقال آب از دریای خزر تمام شود که کاملاً غیر اجرایی و حرف مفت می باشد. (2658654) (alef-13)
 
وحید
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۲۲:۵۵:۳۲
لطفاً بجای تامین آب شرب مردم تبریز از منابع تامین کننده دریاچه اورمیه که اصلی ترین عامل خشکی آن میباشد، از آب ارس و نه دریای خزر می توان بهره برد. فکر میکنم هزینه خیلی کمتری از انتقال آب دریای خزر به اورمیه دارد. (2658673) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۱:۰۰:۴۴
عزیز جان لطف کن یک سری به آمار ها بزن ببین کی محصولات کشاورزی صرف دو استان شده اند دوم اینکه باز هم مشکل رو منطقه ای کردین و همه تقصیرات برای مردم منطقه موند ولی دریغ از اشاره به مدیریت آب !!! هر چی رو مجانی جلو دست مردم بزاری که استفاده می کنن !!! عزیز من از اظهاراتت معلومه از داخل سیستم وزارت نیرو هستی ولی کم لطفی کردید ، کمی هم به عملکرد خودتون رو ارزیابی کنید. (2661854) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۱۶:۱۱
از اون پلی که احمدی نژاد روش ساخت چه خبر؟! چقدر شماها ذوق اونو میکردید!!! (2653931) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۱:۰۸:۴۴
آره آخه نه اینکه ما تورکه از کشور بیگانه هستیم و شما ایرانی؟ چون هزینه کردن برای دریاچه به چشم شما عزیزان می آد و از روی علاقه ای که به ما دارید الان دیگه شدیم ما و شما !! هر موقع هم منافع ایجاب کرد همه با هم خواهیم شد نه ؟؟؟ (2661882) (alef-13)
 
ناشناس
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۱۶:۵۶
در حوضه آبريز درياچه اينقدر سد ساختن و چاه کندن که حتا اجازه ندان يک قطره آب به درياچه بريزد.خوب معلومه که خشک مي شود.اگر آبي به اقيانوس آرام نريزد اين اقيانوس هم خشک مي شود.هي سد ساختن و زمينهاي باير را زير کشت بردند.جيک جيک مستونت بود فکر زمستونت بود؟ (2653933) (alef-11)
 
بخشايش
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۱۲:۲۴:۱۵
كجا هي مي گي سد ساختن مگر جاها ديگر سد نساختن به درياچه مي رسيد مي گيد پول نداريم بايد براي زاينده رود وريزگرهاي خوزستان والودگي هواي تهران درياچه هاي مصنوعي تفريهي هم بوجه نداشته باشيم (2664693) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۱۹:۴۳
عدم مدیریت. عدم مدیریت. عدم مدیریت. این نمونه بارز ناتوانی مسئولین کشور است.
لطفا دست از مسئولینی که فقط یقه می بندند بردارید و انسانهای کارآمد را بر سرکار آورید. (2653940) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۳۳:۳۵
یکی از دلایل مهم که باعث خشک شدن دریاچه ارومیه شد ساخت پل تبریز به ارومیه و به دو قسمت تقسیم کردن دریاچه بود که به طور غیرکارشناسی در دولت قبل انجام شد. حداقل می توانستند به جای پر کردن سطح دریاچه برای ساختن پل از پایه های بتنی در فواصل مختلف استفاده کنند!! (2653970) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۰۷:۵۲:۵۶
لطفا نظر کارشناسی بدهید !!!!! (2656572) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۸ ۱۹:۱۵:۲۰
نصف کردن دریاچه چه ربطی به خشک شدنش داره پرفسور؟ (2668672) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۳۶:۲۴
مدیریت ضعیف ؟؟؟؟؟؟ یا نا مدیریت ؟؟؟؟ (2653979) (alef-13)
 
علی سواری
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۴۰:۴۶
من اهوازی هستم و خوب میفهمم معنی این مطلب چیه. برای برادران ساکن منطقه خیلی ناراحتم. امیدوارم مشکل دریاچه ارومیه حل بشه... (2653991) (alef-13)
 
تبریزی
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۳:۵۷:۰۱
درد ما رو فقط دردمندان می فهمند. ما را امیدی به مسیولین بی درد نیست. "هموطن متشکریم." (2654615) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۴:۵۰:۵۱
امیدوارم دریاچه ی ارومیه به سرنوشت دریاچه ی هامون دچار نشه (2654815) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۴۱:۴۵
اولین وعده انتخاباتی روحانی خشک شد ! (2653993) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۵۵:۲۹
چرا هر چه به دوره احمدی نژاد می رسیم دریاچه لاغرتر شده است؟!!!!! (2654038) (alef-13)
 
سید
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۰۸:۳۵:۵۲
تا کی سیاست زدگی؟؟؟؟ متن رو بخونی متوجه میشی که کوچک شدن دریاچخ توی چهل سال اتفاق افتاده و اگر به عکسها نگاه کنی می بینی که در یک سال گذشته بیشتر از همه سالها کوچک شده (2656638) (alef-13)
 
من
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۰:۵۸:۱۶
خدا بیامرزدش دریای خوبی بود.......... (2654050) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۱:۰۵:۰۰
مهمترین بحث که لحاظ نشد مدیریت است
مدیریت بحران آب برعهده کیست
چند بار در صدا سیما راجب مدیریت آب و صرفه جویی در مصرف آب تبلیغ و صحبت شد .چند کارشناس واقعی در این حوزه برای مردم حرف زدند .کدام مسئول دولتی ما در این زمینه صاحب این فن می باشد.چه مقدار در حوزه آبیاری قطرهای بحث و آگاهی و سرمایه گذاری کردیم.چقدر در حوزه محصولات کشاورزی سامان دهی اقلیمی کرده ایم.چه محصولی باید وارد شود و چه محصولی بر حسب شرایط اقلیمی کشور باید کشت و صادر یا به مصرف کشور برسد.چقدر از سیستمهای الکترونیکی مصرف آب در منازل استفاده و یا با سوبسید این وسایل در اختیار اقشار کم درآمد قرار داده ایم تا بهره وری را بالا ببریم .و چقدر از سیستمهای نویین کشاورزی استفاده کرده ایم و در پایان چقدر مردم را از طریق صدا سیما آگاه کردیم (2654058) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۱:۱۳:۳۱
خشکسالی بوده خشک شده دیگه. نمی شه پرش کرد که. اصلا معقول نیست از دریای خزر آب بیاریم بریزیم توش. تثبیت نمک انجام بدین خیالتون راحت بشه از رو نقشه هم پاک شه. (2654074) (alef-13)
 
کمال
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۴:۰۷:۳۳
سلام.
چرا به نظر تو انتقال آب دریای خزر به دریاچه ارومیه معقول نیست!!!؟؟؟ تنها راه نجات دریاچه ارومیه اینه که از دریای خزر آب رو پمپ کنن به دریاچه ارومیه و در نقاط مختلفش آب رو وارد دریاچه کنن. بعدش از نقاط مختلف دیگه ای آب دریاچه رو به دریای خزر برگردونن تا نمک دریاچه زیادتر نشه و نمکش به دریای خزر برگرده. با این کار دریاچه زنده می شه و نمکش هم روز به روز کمتر می شه. آب کشاورزی هم برای پر کردن دریاچه به هدر نمی ره. از برگشت آب دریاچه به دریای خزر هم می شه برق تولید کرد چون دریاچه ارومیه 1200 متر از سطح دریای خزر بالاتره. البته فاصله دریاچه ارومیه از دریای خزر در حدود 300 کیلومتره که فاصله ی کمی هست و هزینه لوله کشی زیادی لازم نداره. ضمنا اگه آب دریای خزر رو قبل از انتقال به دریاچه ارومیه با تاسیسات و تکنولوژی های مدرن ابتدا شیرین کنن و بعدش برای مصارف آب شیرین اطراف دریاچه مصرف کنن نتیجه ی بهتری داره. هم آب کشاورزی و خانگی بیشتر می شه و هم نهایتا به دریاچه می ره و دریاچه رو هم احیاء می کنه.
به هر حال تنها راه حل نجات دریاچه ارومیه انتقال آب دریای خزر به دریاچه ارومیه است و جدیدا یک شرکت اروپایی طی قراردادی رسمی مطالعات اولیه انتقال آب دریای خزر به دریاچه ارومیه رو شروع کرده. (2654656) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۲۲:۴۰:۴۳
یکم رویایی هست ولی ظاهرا تنها راهیه که همکشاورزی کم نشه و هم دریاچه خشک نشه البته پول میخواد پول....... (2656094) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۴:۴۷:۴۴
میخوای بودجه کل کشور رو بذارن برن این کار! مردم خراسان وسیستان سالهاست که از نبود آب برا کشورای وحتا شرب رنج میبرند سالهاست بحث انتقال آب از تاجیکستان مطرح شده،ولی کجاست بودجه، حالا بیان کل بودجه رو به دریاچه ای اختصاص بدن که حتی خود مردم منطقه حاضر نیستند آب کمتری مصرف کنند تا دریاچه خشک نشد،الحق که روتون خیلی زیاده هم خدا رو میخواین هم خرما رو، خودتون به دریاچه رحم نمی کنید بعد از مسئولین مملکتی و بقیه مردم ایران چه انتظاری دارید (2657459) (alef-3)
 
تبریزی
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۷:۱۰:۵۶
دوست عزیز خوبه آدم قبل از نظر دادن یه کم فکر کنه. بله مردم اون منطقه چاه های زیادی حفر کردن ولی شما جوری حرف می زنی که انگار اینجا کسی کار و بار نداره و همه مردم کارشون حفر چاهه اون هم از نوع غیر مجازش. پس مسیولین چی کار می کنن؟ این وظیفه مسیولین بود که جلوی سد زنی ها و حفر چاه های غیر مجاز رو بگیره نه مردم عادی. مردم عادی و کارشناس ها فقط می تونستن به دولت هشدار بدن ولی آیا دولت کاری کرد؟ اگه توی شهر شما دزدی و سرقت اتفاق بیافته و لازم باشه پول بیشتری بابت تامین امنیت شهرتون خرج بشه اون وقت منطقیه یکی بیاد بگه مردم فلان استان جرم و جنایت می کنن بعد انتظار دارن پول صرف امنیتشون بشه؟ خب مسیول انتخاب کردیم که بیاد جلوی این خلاف کاری ها رو بگیره دیگه ولی کدوم مسیول اهمیت داد یا می ده؟ هیچ کدوم. پس لطفا بی خودی تقصیر رو گردن مردم منطقه نندازید. در ضمن فردا پس فردا پانزده الی بیست میلیون نفر به استان شما مهارجت کنن ناراحت که نمی شی؟ بله برای همینه که همین الان باید کلی بودجه صرف نجات دریاچه ارومیه بشه. لطفا اهمیت موضوع رو درک کن. (2657905) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۱۵:۴۱:۱۰
وقتی که با رانت و قومیت گرایی تمام بودجه عمراني و سد سازی رو ميبردند طرف هم ولایتی های خودشون باید این فکر رو میکردن، مسولان و نماینده های مجلس در اون منطقه که از همشهری های خودتون بودند، در ضمن من منظورم الان هم بود که هیچ یک از مردم منطقه حاضر به استفاده کمتر از آب برای کشاورزی نیستندبرا همین گفتم هم کشاورزی وسود زیاد رو میخوان و هم احیای دریاچه رو (2660007) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۲۰:۰۹:۱۴
حالت خوبه می خواهی تمام خاویار های دریای خزر و بقیه موجودات زنده خزر رو هم با افزایش نمک دریای خزر بکشی (2660714) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۱:۴۵:۵۰
عزیز من خراسان و سیستان دو استان کم آب هستند و بایستی برای مصرف آب آنها هزینه و مدیریت کرد در این شکی نیست در ضمن شما نگران بودجه نباشید سری به آمار ها بزنید ببینید کدام استانها بیشترین بهره را در طی 30 سال گذشته از بودجه داشته اند ؟ مطمئناً استان خراسان جزو بهره مند ها بوده است و بایستی در سیستان هم هزینه شود هر چند شما در دلیل خود از استان سیستان فقط استفاده ابزاری کردید . (2662021) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۰۰:۵۶:۵۲
من سر به بودجه زدم در سالهای مختلف و دیدم که استان های آذربایجان شرقی و غربی در کنار اصفحان و تهران بیشترین سهم از بودجه رو داشتن نمونش سال 80 در ضمن در تخصیص بودجه به جمعیت و وسعت منطقه هم نگاه کنید،بحث فقط خراسان نیس بلکه سیستان هرمزگان، کرمان و... هم هست، من گفتم در شرایط فعلی مملکت اختصاص بودجه کلان به این دریاچه غیر منصفانه و ناعادلانه هستش، (2664024) (alef-10)
 
تبریزی
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۱۰:۳۹:۴۶
دوست گرامی اون موقع تخصیص بودجه برای سدزنی و پل زنی بوده که کاری غیرکارشناسانه بوده. الان بحث نجات دریاچه است. حداقل دریچه سدها رو باز کنن و چاه های غیرمجاز رو تخریب کنن. این کار که دیگه احتیاج به بودجه چندانی نداره. شما بحث گذشته رو نباید با الان قاطی کنی و بگی چون اون موقع بودجه زیادی صرف دریاچه شده حالا نباید بشه. اتفاقا الان باید هزینه کنن تا دریاچه نابود نشه. بعدش هم این عادلانه و منصفانه است که مردم چند استان به خاطر اشتباهات مسئولین قبلی مجبور به ترک خونه و استان خودشون بشن؟ باید این مسئولین رو محاکمه کرد تا درس عبرتی بشه برای بقیه مسئولین که با بی توجهی به نظر کارشناسان باعث نابودی زندگی مردم نشن. بقیه استان هایی که گفتید وضعشون به اندازه ای حاد نیست که در اولیوت باشن. متاسفانه کسایی که مخالف تخصیص بودجه برای احیای دریاچه ارومیه هستن اصلا اهمیت و ابعاد مساله رو درک نمی کنن. شما ببین محافل بین المللی دارن از این مساله به عنوان فاجعه زیست محیطی و حتی انسانی یاد می کنن اون وقت شما در داخل کشور خودت می گی هر گونه اقدامی برای نجات بزرگترین دریاچه جهان غیر عادلانه است! (2664416) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۸ ۰۸:۱۳:۰۵
عزیز شما به بودجه نه تنها سر نزدید بلکه پا هم نزدید ، سالنامه آماری بانک مرکزی و مرکز آمار گویای همه چیز هست . متاسفانه امکان ارائه آن مقدور نیست . (2667644) (alef-13)
 
کمال
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۴:۱۴:۳۲
سلام.
احتراما عرض می کنم که در چند سال قبل با استفاده از ابررایانه ها(سوپرکامپیوتر) و نرم افزارهای پیشرفته ی شبیه سازی و با استفاده از داده های ماهواره ها و ایستگاه های هواشناسی و با بررسی الگوهای آب و هوایی کرده زمین و مدل رفتاری و فعالیت خورشید و همچنین سوابق هواشناختی که توسط کشورهای پیشرفته انجام شده مشخص شده که خشکسالی های خاورمیانه تا سال 2050 میلادی سال به سال تشدید شده و وضعیت بدتر خواهد شد. البته تا سال 2050 پیشبینی شده اما بعد از اون هم ممکنه با توجه به گرم شدن کره زمین خشکسالی ها ادامه پیدا کنه و پیشبینی های آینده این رو مشخص می کنه. راه حل خشکسالی خاورمیانه و ایران استفاده از منابع آبی دریاها و بارور کردن ابرهاست و صرفه جویی در مصارف خانگی تاثیر چندانی در حل بحران کم آبی نخواهد داشت زیرا مصارف خانگی درصد کمی از مصرف آب رو شامل می شه. راه حل اینکه که تکنولوژی های بارور کردن ابرها و شیرین کردن آب دریاها رو هر چه زودتر نهادینه و مستقر کنیم. بعدش باید مصرف آب در کشاورزی و صنعت به طور جدی هینه سازی بشه. (2654681) (alef-11)
 
حمومی
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۲۱:۴۲:۱۹
خدمت پروفسور کمال عرض می کنم : شما که بحث باروری ابر را مطرح می فرمایید آیا می دانید که شرایط برای ایجاد ابر مهیا نیست ؟ به قول معروف کو ابر؟ (2655978) (alef-13)
 
افشين -اورميه
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۱:۱۶:۴۶
با عرض ادب واحترام

اميد وارم دلواپسان قدم زدن ، گاهي نيز دلواپس محيط زيست و فجايع آن و خشك شدن درياچه زيباي اورميه نيز باشند.

پيروز و موفق باشيد. (2654080) (alef-13)
 
من
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۱:۱۹:۱۴
خیلی نظر خوبیه. چون دیگه از شمال و اردبیل و خلخال چیزی نمانده که خراب بشه. فقط اینجا مونده، که آن هم با همت بلند مسئولين خراب خواهد شد. وطنم پاره طنم ایراننننننننننننن (2654090) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۸ ۱۹:۲۰:۱۴
تو اصلا شمال رفتی که می گی خراب شده؟ (2668688) (alef-13)
 
علي
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۱:۳۶:۱۴
ما ايرانيان بصورت كلي به محيط زيست اهميت كمتري ميدهيم .رابطه ما ايرانيان با محيط زيست بسيار ضعيف است . تصور بفرماييد وقتي كه نماينده مجلس نظر خود را بعنوان يك راه حل چنين بيان ميكند كه : ( به كشاورزان منطقه پولي پرداخت كنيد تا بروند در استانهاي ديگر كشاورزي كنند ولي اين همه هزينه براي احياي درياچه نكنيد ) فكرش را بكنيد با اين تفكرها اوضاع از اين هم كه هستيم بسيار وحشتناكتر خواهد بود (2654150) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۱:۴۵:۳۰
اب دریاچه را صرف کشاورزی و صنعت نمودید خشک شد بحثی نمیماند.
روزهایی که داشتید ده تا ده تا سد می ساختید باید به اینجای قضیه هم فکر میکردید. از نماینده هایتان بپرسید اونا بهتون جواب میدن که چطور سازمان محیط زیست و وزارت نیرو را برای ساخت سد و جاده و...تحت فشار قرار داده بودن (2654186) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۱:۵۰:۳۳
نه اینکه مثلاً در استان شما موقعی که مسئولین سد سازی می کنند بخاطر محیط ریست متینگ تشکیل می دید و جلوگیری می کنید؟ نه اینکه شما کشته مرده محیط زیست هستید و بقیه کشور ایران متوجه نیستند ؟ میشه اول فکر کنی بعداً چیزی بنویسی ؟ (2662039) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۲:۱۱:۰۴
فک کنم این دریاچه در حال احتضار هست و کاری هم برای برگرداندن اون هم نمیشه انجام داد. بهتره این وضعیت رو درست کرد تا از طوفانهای نمک جلوگیری بشه. (2654250) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۲:۱۴:۲۳
همینطور که در متن هم آمده میشه گفت اکثر دریاچه های ایران خشک شده اند. در استان فارس دریاچه های پریشان و بختگان و ارژن با ماهیان و دیگر جاندارانش کاملا از بین رفته اند (2654255) (alef-13)
 
سیامک
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۲:۲۱:۵۷
باسلام واحترام به جناب آقای دکترتوکلی وهمکاران ....ضمن تشکر ازطرح چندین باره موضوع درسایت وزین الف //من پیشنهاد دارم که احیا این در یاچه وهمچنین هامون درسیستان وبلوچستان را به دیده ملی نگاه کنند وهمانگونه که اکنون لوله های نفت ازپالایشگاه هابه اقصی نقاط کشورکشیده شده است لوله های انتقال آب ازدریای مازندران ودریای عمان به دریاچه ارومیه ودریاچه هامون کشیده شود وباانتقال آب دریاچه ها احیا گردد...هرچقدرهم هزینه شود دردرازمدت بنفع مردم کشوراست انشاا...متشکرم (2654278) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۳:۲۸:۲۴
درياي مازندران خودش مشكل داره. ميخواهيد اونجا رو هم خراب كنين؟ آخه اين چه طرحيه؟ (2654505) (alef-11)
 
123
۱۳۹۳-۱۱-۱۷ ۰۲:۴۲:۴۵
دریای مازندران کجا میشه اونوقت؟؟؟ (2666176) (alef-13)
 
اراکی
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۲:۳۱:۱۸
تغییرات تصویر از سال 1390 تا 1393 بسیار شدید است... آیا این مفهوم خاصی ندارد؟ تغییرات سابق بر آن تدریجی بوده!
البته اولین علت این مسایل مشکل ضعف مدیریتی در ایران جدید است... در حوزه های کشاورزی و منابع طیبعی و محیط زیست و البته صنعت و مسوولین محلی و در مرحله بعد خودخواهی برخی مردم ثروت طلب که تلاش می کنند هر باغی به ویلا و برج تبدیل شود... در اراک نیز این فجایع وجود دارد./.. (2654296) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۷ ۲۰:۳۶:۳۱
لطفا بیخودی جنجال نکنید
سد های زده شده که عامل اصلی هستند طرح های استانی اند که معمولا 10 تا 15 سال از زمان طرح اولیه تا بهره برداری کامل طول میکشن. مقصر اصلی این قضیه در دولت سازندگی و همین خانم ابتکار هستند. مجوز های این سد ها زمان خانم ابتکار داده شده (2667143) (alef-13)
 
amir
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۲:۳۷:۲۴
ساخت ویلا و برج بر روی دریاچه عالی است.بهتر است این کار توسط نمایندگان استان انجام شود که در این سالها به شدت دنبال کشاورزی منطقه بودند. (2654315) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۲:۴۳:۰۵
باتشكر از مسئولين زحمتكش واقعا خسته نباشيد (2654338) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۳:۱۰:۲۵
از مسئولینی که اب دریاچه را خوردند تشکر میکنیم این وسط هم دوستانی که اب را به کشاورزی اختصاص دادند تقصیری ندارند احتمالا مسولان محترم هر روز با بطری های نوشابه خانواده میایند اب پر میکنند میبرند میخورند و دیگه ابی به دریاچه نمیرسه
احتمالا این 60 تا سد روی رودخانه امازون یا می سی سی پی ساخته شده و احتمالا کشاورزان امریکای جنوبی هستند که اب را برذه اند دارند باهاش کشاورزی میکنند و ما هم نیستیم که صد هزار حلقه چاه زدیم و ده برابر داریم کشاورزی می کنیم
از هیات دولت تقاضا داریم از اب دریاچه ارومیه برای مصرف هیات وزران استفاده نکنند. (2654428) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۳:۲۴:۰۱
از اونی تشکر کن که خشک کرده مسئولین هرکاری میتونستند کردند ولی نشد ! (2654491) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۲:۴۸:۴۱
با سلام دوست عزیز چقدر ویلا و چقدر خانه بهتر است به فکر زندگی اجتماعی باشیم مراکز تفریحی و هتل اگر میگفتید بهتر بود (2654353) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۳:۵۴:۲۷
عیسی کلانتری، وزیر پیشین کشاورزی و دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه در برنامه ای که به مناسبت روز جهانی تالاب ها در کنار تالاب بین المللی گاوخونی برگزار شد در جمع اعضای سازمانهای غیردولتی زیست محیطی، دوستداران محیط زیست، اهالی شهر ورزنه و شهرهای اطراف تالاب گاوخونی و برخی مدیران استانی و محلی به نکاتی در خصوص وضعیت فاجعه آمیز منابع آبی کشور اشاره کرد که در ادامه به صورت تیتر وار به آن اشاره می شود.

- از زمان ساسانیان و هخامنشیان تا حدود 35 سال پیش برداشت اضافه از منابع آبی کشور نداشتیم. در این 35 سال فقط 120 میلیارد مکعب آبهای شیرین فسیلی صدها هزار ساله که حدود 75% آبهای شیرین زیر زمینی بود را مصرف کردیم که حدود 75 میلیارد متر مکعب آن در 8 سال گذشته بوده است. یعنی منابع را تاراج کردیم.

- جمعیت را افزایش دادیم غافل از اینکه این جمعیت باید در یک کشور آباد زندگی کند. بدون توجه به نیازهای جمعیت، منابع کشور را برای رفع نیازها به تاراج گذاشتیم.

- امروز هیچ تالاب درون سرزمینی، آب ندارد، از بختگان تا هورالعظیم، گاوخونی و ارومیه.

- آب های زیر زمینی ما در حال شور شدن است.

- ادامه این روند یعنی تخلیه ایران از جنوب البرز تا دریاهای آزاد و از شرق زاگرس تا مرزهای شرقی کشور.

- ما امانتدار بسیار بدی برای این تمدن 7000 ساله بودیم.

- زاینده رود 900 میلیون متر مکعب از سرچشمه های کارون وارد آن می شود، یعنی نصف آب زاینده رود از سرچشمه های کارون می آید.

- در استاندارد جهانی هر کشوری که 20% از آب های تجدید پذیرش را هر سال استفاده کند هیچ خطری از نظر منابع آب متوجه اش نیست. اگر 20 تا 40% استفاده شود به شرطی که برنامه ریزی باشد در خطر هستند اما به شرط مدیریت می توانند در دراز مدت منابع آب را تامین کنند. اما اگر بالای 40% استفاده کنند وارد بحران شده اند. دو کشور در دنیا بالای 40% استفاده می کنند، اولی مصر است با 46% و ایران با 85% ! این یعنی بزودی همه جای ایران مثل گاوخونی خشک خواهد شد. حتی امروز هم دیر شد.

- اگر سیاست هایمان را عوض نکنیم این کشور را همراه نسل خودمان خواهیم کشت.

- کارشناسان و دانشگاهیان مستقل معتقدند آب های تجدید پذیر حدود 99 میلیارد متر مکعب است اما وزارت نیرو معتقد است 120 میلیارد متر مکعب آب تجدید پذیر داریم. اگر حرف دانشگاهیان و کارشناسان مستقل را ملاک قرار دهیم یعنی سالانه 96% از منابع آب تجدید پذیرمان را استفاده می کنیم.

- کاری که ما با آب های زیر زمینی می کنیم یعنی دزدی از نسل بعد. یعنی نسل کشی. نه تنها آب شیرین را تمام می کنیم، همه کشور را بیابان می کنیم.

- در حوضه گاوخونی به اندازه کافی آب از سرچشمه های کارون منتقل می شود و دیگر پتانسیلی برای انتقال آب نیست. آب مصرفی باید کاهش پیدا کند.

- گاوخونی که در زمان قدیم بدون انتقال آب از کارون زنده بود امروز خشک شده. هر چه آب هست در بالادست اصفهان بر می دارند. هر چه صنعت آب بر هست در اصفهان ایجاد کرده اند. نمیشه همه صنایع آب بر را در اصفهان متمرکز کرد. فضای سبز اصفهان اصفهان از رشت و ساری بیشتر است. نمی شود تا قله کوه صفه در اصفهان درخت کاشت.

- دیگر پتانسیل انتقال آب از دیگر حوضه ها را نداریم. همین الان در غرب حوضه شامل غرب اصفهان و چهارمحال و بختیاری حداقل باید 25%صرفه جویی انجام شود. نمی شود هر چه آب هست در بالا دست استفاده کنند. 450 میلیون متر مکعب آب این منطقه را بالا دست دزدیده و باید برگرداند، هیچ راه دیگری وجود ندارد.

- برای کل کشور احساس خطر می کنم. پتانسیل برداشت بیش از حد از آب های زیرزمینی را نداریم. سال گذشته برای 44 میلیون نفر غذا وارد کردیم، فقط برای 33 میلیون نفر در داخل کشور غذا تولید کردیم و بیش از این توانایی نداریم و اگر فشار بیش از حد وارد شود مرگ سرزمین ایران سریعتر اتفاق خواهد افتاد. (2654608) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۰۵:۵۰:۵۷
ان شا .ا. به زودی .... (2658921) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۳:۵۷:۵۷
عالیه (2654620) (alef-3)
 
یک دوست
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۴:۱۵:۲۰
فقط نمیدونم تاریخ در مورد نسل ما چه قضاوتی خواهد کرد.

نسلی که همه چیز رو نابود کرد و چیزی برای فرزندانش باقی نگذاشت.

متاسفم! (2654689) (alef-11)
 
علی
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۴:۱۷:۳۵
دیگه باید اسم دریاچه ارومیه رو از کتاب جغرافی بچه ها حذف و به کتاب تاریخ اضافه کنیم! (2654697) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۴:۳۵:۴۶
بهترین کار ایجاد پارک جنگلی 5200km2 است.آبی که قرار است به دریا برود بهتر است برای جنگل کاری استفاده بشه.الان بارندگی به صفر رسیده.عربها دارند ابرهای ما را می دزدند.دولت تدبیر تصمیم واقعی و نه احساسی بگیرد.
دولت میتواند با تبدیل دریاچه به 20قیمت و دادن 10 درصد سود استخراج به پیمانکار و 10 درصد برای جنگل کاری و آبیاری از این نعمت استفاده کند. (2654744) (alef-11)
 
صادق
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۴:۵۲:۱۷
عزیزم سیستم آبیاریتونو مدرن کنین. مردم بقیه کشور چه گناهی کردن که پولی که باید خرج آبادانی همه کشور بشه این همه بیاد واسه دریاچه ارومیه که عامل اصلی خشک بودنش خود مردم منطقه ان و برین ببینین هر کدوم چنتا چاه حفر کردن؟میدونین واقعا؟ (2654827) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۵:۱۴:۰۳
متاسفانه گوش شنوایی نیست حدود 60 تا سد روی رودخانه های اونجا زده اند و ده ها هزار چاه حفر کرده اد که هه صرف کشورزی شده و باز هم اعتبار طلب میکنند. (2654907) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۲۳:۲۵:۲۸
دوست عزیزم فراموش نکن که خطاکار مردم نیستند. بلکه مسئولین بی تدبیر گذشته باید بار این مشکل را به دوش بکشند و هم اکنون نیز همه مردم ایران به خاطر وطنمان در جهت احیای این دریاچه عمل کنیم. عوارض خشک شدن این دریاچه فقط برای منطقه آذربایجان نیست، بلکه بررسی ها نشان داده که طوفانهای نمک تا حود تهران را هم در بر خواهند گرفت. (2656174) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۴:۵۴:۴۵
حرفت کاملا درست بود (2657486) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۴:۵۹:۰۱
ما همه جای مملکت خشکسالی داریم اگه در ای منطقه خشکسالی. خطر خشک شدن دریاچه ارومیه رو در پی داره در بقیه نقاط خشکسالی زندگی عادی مردم رو داره تهدید میکنه لطفا اینقدر بین مناطق اختلاف نگذارید اگر واقعا به اصل دولت ملت اعتقدی دارید که بعید می دانم! (2657503) (alef-13)
 
ايراني
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۱۱:۳۳:۴۱
اينو ميگن حرف حساب.مي خواستن اينقدر سد درست نکنن و بيابان را زير کشت نبرند.پول باد آورده نفت را با لابي گري بردند در آنجا و وسط درياچه بزرگرا زدند و چند کوه را کندن ريختند توي درياچه تا فاصله تبريز و اروميه نزديکتر شود.با اين کارهاي نابخردانه مي خواستيد درياچه خشک نشود.دوم اينکه ايران تنها درياچه اروميه و آذربايجان نيست.ديگر مردمان ايران زمين هم حقي دارند.اهواز که در گرد و غبار گمه،زاينده رود خشک شده ،درياچه هامون خشک شده و مردم سيستان در فقر دست و پا مي زنند حالا بعضي ها آسمان و زمين را به هم بافتند و هزاران جلسه و اجلاس گذاشتن با هزينه هاي ميلياردي که درياچه اروميه خشک شده.ميخواستند از اول عاقلانه فکر کنند. (2659230) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۰۱:۱۷:۰۰
درود بر ایرانی ولی کو گوش شنوا (2664045) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۰۱:۱۸:۱۵
ایران برای همه ایرانیان.....!!!!! (2664048) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۰۸:۴۶:۱۶
دوست عزیز ما آقای ایرانی ! همانطور که شما با قومیت گرایی ادعای بالا کشیدن پول نفت توسط مردم آذر بایجان را دارید منم بالا کشیدن پول معادن طلای استخراج شده را توسط شما ها را دارم ، مگه شما نمی دانید بزرگترین معادن طلای کشور و شالوده موجودی طلای خزانه کشور وابسته به استان آذر بایجانغربی هست؟ تازه ما عقیده داریم بایستی مشکلات زیست محیطی در همه مناطق محروم ایران حل بشه و منحصر به مناطق برخوردار نباشد . (2664229) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۰۸:۳۷:۵۷
صاق خان اول ببین اصلاً هزینه میشه یا نه بعدا نظر در کن ! ما که بومی منطقه هستیم تا همین الان چیزی ندیدیم تازه شما یک نماینده قوی در محیط زیست بنام خانم ابتکار دارید که مخالف هر طرحی هست جز هزینه در تهران و شیراز و اصفهان !! جهت اطلاع : هزینه احیاء دریاچه 1300 میلیارد ، هزینه ایجاد دریاچه چیتگر 60 هزار میلیارد ، ( هنوز هم ادامه دارد ) هزینه احیاء دریاچه هامون 1100 میلیارد ، این در حالیست که دو پروژه فوق در مقابل دریاچه اورمیه به مثابه استخر می مانند و احیاء دریاچه اورمیه به مراتب دامنه عملیات بیشتری می طلبد. (2664222) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۳ ۰۹:۲۱:۴۷
مثل اینکه بعضی ها عادت دارند بدون فکر و مطالعه چیزی رو به زبان بیارند ! آقا جان استان آذر بایجانغربی استان 28 کشور از لحاظ توسعه و رفاه اجتماعی و سرمایه گذاری است این آمار رو مرکز آمار ایران و سالنامه آماری می گه نه من ! چرا خودتونو به جهالت زدید ؟ کی در این استان سرمایه گذاری شده این همه دور بر داشتید؟ می دانید 99 درصد سرمایه گذاریهای انجام شده در این استان توسط بخش خصوصی هست؟ تمام دولتها این قسمت از کشور رو به امان خدا سپرده اند متوجه باشید. (2676930) (alef-7)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۵:۰۰:۰۶
برای بچه و نوه هام خواهم گفت که من در آن دریاچه شنا کرده بودم (2654851) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۶:۰۷:۰۵
هشتاد درصد آب مصرفی جزء مصارف کشاورزی است آنوقت هر روز هر شب بر مصرف شرب مردم هشدار می دهند تا کی سوء مدیریت را مردم تاوان دهند؟
چرا در کشورهای دیگر با همچنین مسائلی درگیر نیستند؟
یک روز گرد و غبار اهواز
یک روز آلودگی هوای شهرهای بزرگ
یک روز سیستان
یک روز دریاچه ارومیه
و.... (2655107) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۶:۱۴:۵۹
الف اگه يكم....لياقت داشتي نظري رو كه صبح زير اين مطلب نوشتم منتشر مي كردي، ايران به خاطر ادم هاي ...بي دانشي وثل شما به اين روز افتاده، اين بهترين روزهاي ايرانه. فقط بلدي نظر هاي مسخره منتشر كني ... (2655133) (alef-11)
بیننده عزیزلطفا از بی احترامی خودداری فرمایید
 
رینولدز236
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۸:۳۶:۳۲
بخدا راست میگوید اداره کشور بزرگی چون ایران دانش و تخصص میخواهد متاسفانه در همه زمینه ها روز به روز به عقب برمیگردیم!!!
ر....چه چیزی بدست آوردیم و چه چیزهایی را از دست دادیم ؟ لطفا منتشر کنید. (2655475) (alef-11)
 
محمود
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۶:۲۷:۲۸
روزی که توی دریاچه خاک می ریختند تا جاده بکشند چه چهچه و بهبهی بود از بزرکترین پروژه مهندسی کشور و چه سرکوفتی به اگاهانی که التماس می کردنند نکنید (2655182) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۲:۰۴:۰۵
لابد یکی از منتقدین هم شما بودید ؟ شما اصلاً از تاریخ احداث پل خبر دارید؟ طرح احداث این پل متعلق به رژیم گذشته بوده که ژاپنیها در روی آن با استفاده از پایه هایی که ترکیبی از شیشه جهت جلو گیری از خوردگی بود اجرا می شد بعد از انقلاب اومدند و طرح یاالله وسط رو پر کن را اجرا کردند و وسط دو کیلومتر هم پل زدند که در حال حاضر 15 درجه متمایل به سمت چپ هست و مطمئناً در چند سال آینده هم غیر قابل رفت و آمد خواهد شد اون موقع مردم منطقه مقصرند که در قرن 21 هنوز فاقد تکنولوژی قرن 18 یعنی قطار هم نیستند و باید محروم بمانند چون به نظر حضرتعالی گناهکارند !!!! (2662088) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۷:۳۶:۱۹
بزرگترین مرکز سلامی وهبدروترابی جهان بود ولی اولیای امور کشور نفهمیدند
که چه ثروت توریستی عظیمی را از دست دادند (2655337) (alef-11)
 
loss
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۸:۲۳:۲۷
خشک شده که شده...کار مهمتر از این نیست. این قدر خرجش کردین. چرا به دریاچه هامون و یا جاهای دیگه نمیرسین. چرا همش به این دریاچه با لابی نماینده هاش توجه میشه؟ بقیه ایران آدم نیستن؟ (2655429) (alef-3)
 
وحید
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۲۰:۵۱:۵۴
خشک شدن دریاچه ارومیه فاجعه زیست محیطی هست استانهای آذربایجان و حتی استانهای همجوار با ریزگردهای نمک تا شعاع ۷۰۰ کیلومتری مواجه میشن. یعنی از بین رفتن گیاهان در این محدوده و میشه گفت غیر قابل سکونت بودن این منطقه (2655876) (alef-13)
 
رینولدز236
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۲۱:۱۹:۳۴
برادر محترم اولا دریاچه ارومیه خیلی بزرگتر است و ثانیا مساله مهمتر نمک فراوان موجود در آن است که می تواند با وزش بادها استانهای مجاور این در یاچه را به شوره زار تبدیل کند.
ضمنا از سعه صدر مدیران سایت "الف" نشکر میکنم که در حد امکان نظرات بینندگان رامنتش می کند. خسته نباشید. (2655945) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۲۱:۵۳:۵۹
برای شما متاسفم که این تفکر نابخردانه را داری مگر بیان یک مشکل نشانگر این است که بع مشکلات سایر مناطق کشور عزیز ایران نباید رسیدگی شود (2656000) (alef-13)
 
تبریزی
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۷:۰۳:۴۰
کدوم خرج دوست عزیز؟ اگه خرج کرده بودن که الان خشک نشده بود. چرا مسایل رو سر و ته می بینید شما؟ در ضمن فرق دریاچه ارومیه با بقیه دریاچه ها خیلی زیاده. اگه خشک بشه مردم چندین استان و از جمله تهران باید کوچ کنن برن یه جای دیگه. جا هست بیایم استان شما؟ زیاد نیستیم حدود بیست میلوین نفریم. (2657876) (alef-10)
 
ایرانی
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۲۰:۳۵:۰۸
جناب تبریزی اگه نمکهای حاشیه ای برداشت بشه و شما هم لطف کنید به جای ذرت و چغندر محصولات کم آبتر بکارید لازم نیست که به قول خودتون 20 میلیون!!!!! نفر جابه جا بشن. اتفاقا توی اون منطفه خرج زیاد شده، البته برای ساختن سد و توسعه بی مبالات کشاورزی و انتقال آب. (2658431) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۰۱:۰۹:۱۲
درود بر ایرانی خوب جوابش رو دادی،لابد چن وقت دیگه میخوان بودجه کشور رو یه طور دیگه ببرن سمت خودشون هم (2664038) (alef-10)
 
تبریزی
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۱۲:۵۸:۰۳
خب جناب ایرانی اولا مگر ما کشاورزیم که هی میگید شما شما شما......ثانیا این کارها رو باید مسئولین انجام بدن زورتون به مسئولین نمی رسه به کشاورزا می رسه....اگر راره نمک ها برداشت بشه یا کشورزی تعطیل بشه یا جلوی چاه های غیرمجاز گرفته بشه این وظیفه مسئولین هست بفرمایید شکایتتون رو به اطلاعشون برسونید....جوری صحبت می کنید که انگار اگه خودتون یه کشاورز در اون منطقه بودید مثلا طور دیگه ای عمل می کردید.....لابد دریاچه هامون و زاینده رود رو هم ما خشکوندیم؟ در ایران هر کس به فکر خودشه.....

حالا در گذشته خرج زیاد صرف اقدامات غیرکارشناسانه شده دلیل نمی شه که الان از اون اشتباهات درس نگیرن و برای نجات دریاچه خرج نکنن. با کمال احترام شما استدلالتون که مبنی بر قاطی کردن مسایل گذشته و حاله از اساس غلطه.

این بیننده محترم هم که می گه خوب جوابم رو دادید و از هر فرصتی برای کوبیدن ما استفاده می کنه واقعا براش متاسفم. محافل بین المللی به خشک شدن "بزرگترین دریاچه جهان" می گن فاجعه زیست محیطی و انسانی اون وقت این آقا نجات دریاچه رو زیادی و هدر دادن بودجه می دونه. لازم نیست اینقدر پشت این همه "ما" و "شما" و "خودمون" و "خودشون" کردن ها خودتون رو پنهان کنید. همه می دونن این حرف ها از کجا آب می خوره و دلیل اصلیش چیه. فقط سربسته میگم که شماقبل از اینکه غصه ایالت فرگوسن امریکا رو بخوری یه نگاهی هم به آینه بنداز. (2664797) (alef-6)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۸ ۰۸:۲۱:۴۷
درود بر تبریزی ، این آقایان که اسمشان ایران و ایرانی و ... گذاشته اند ایران را در تهران ، اصفهان و شیراز و مشهد خلاصه می کنند با افکار قرن 12در قرن فعلی زندگی می کنند، آخه خود بینی تا کی؟ (2667650) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۶ ۰۹:۰۰:۱۴
ایرانی عزیز کشاورزان منطقه دارند همین کار رو می کنند تازه یه سری به آمار بزن ببین کدام استانها بیشترین استفاده را در سالهای گذشته از بودجه داشته اند بعداً نظر بده ، الان 36 سال هست اصفهان ، یزد ، تهران ، شیراز و مشهد بزرگترین منابع اعتباری کشور را در بیابان ها سرمایه گذاری کرده اند و الان هم همه آنها داد می زنند که مشکل کم آبی داریم ، چرا مردم استانهای محروم اعتراض نمی کنند ولی همینکه به چند استان محروم مرزی مانند سیستان و آذر بایجان اعتباری تخصیص پیدا می کند داد و بیداد راه می اندازید ، لازم نیست از مشکلات دیگر استانها استفاده ابزاری کنید دست امثال شما رو شده شما همه چی رو برای خودتون می خواهید ، امثال شما زمان جنگ و سایر موارد بحرانی که در خطرید استانهای مرزی را می بینند و لا غیر. (2664249) (alef-13)
 
سیدرضا
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۹:۴۸:۱۹
کورش کبیر می گوید:خدایا مملکت ما را از 1-دروغ 2-خشکسالی دور کن که این دو بسر مملکت دارد می آید.بدون کارشناسی وبدون عقلانیت وفقط شعار افراطی دادن همین می شود. (2655716) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۱۹:۵۷:۴۶
روحانی قول داده بودی نمی دانستی چه قولی می دهی؟ ما از رایی که دادیم حمایت می کنیم اما از قولی که دادی نمی گذریم (2655742) (alef-10)
 
ایرانی
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۲۰:۵۰:۳۲
متهم ردیف اول مسئولین و نماینده های همون منطقه هستن. اون وقتی که برای احداث سد و پل و کاشت ذرت و چغندر اعتبار میخواستن بگیرن، میگفتن به ما پول نمیدن و همه چیز رو با مسائل قومی قبیله ای قاطی کردن. خوب حالا پول هم دادن اینطوری شد. 100 تا سد در حوزه آبریز دریاچه ساخته شد که باهاش ذرت و چغندر بکارن و بزرگترین رودخانه ای که به دریاچه میریزه، یعنی زرینه رود که از کردستان میاد، آبش رو بردن برای تبریز. حالا دوباره باید یه پولی خرج بشه که این وضع برطرف بشه. آخه یکی نیست بگه توی ایران میشه واقعا ذرت کاشت؟؟؟؟ اون هم توی شرایط کمبود بارش. حالا هم میخوان از دریای خزر یا مناطق پرآب دیگه مثل زاب کردستان آب بیارن. اینطوری که نمیشه. دوباره یه سری مشکلات دیگه بوجود میاد. بهترین راه اینه که نمکهای حاشیه جمع آوری بشه و قسمتی از آب سدها رو هم بریزن توی دریاچه و به جاش محصولات کم آب تر مثل گندم بکارن. (2655874) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۲۳:۱۶:۴۹
تمام دریاچه های فارس از جمله پریشان مهارلو بختگان کافتر نابود شدند چرا کسی حرفی نزد یا ننوشت (2656162) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۲۳:۳۷:۳۸
مهم نیس بقیه چی فکر کنن ولی همیشه هم همه چیز رو فیزیکی و علمی بررسی نکنید. موج جدید خشکسالی که تو کشور راه افتاده بی سابقه اس دریاچه ها و تالاب ها دارن از بین میرن میزان بارش سالیانه کم شده یه جورایی داره برکت از این سرزمین میره ... حالا اینها رو بزارین کنار رواج ربا تو بازار و بانکها ... با کلاه شرعی از خمس و زکات در میرم .. فساد زیاد شده.. مثل آب خوردن به هم دروغ میگیم.. شاید دوستان بگن اگه به ربا و این حرفا باشه که اروپا و آمریکا چرا اینقدر آباد و سرسبزه من به عقل ناقص خودم میگم خدا از اونها توقع نداره ولی از ما مسلمونا توقع ویژه داره وقتی هم رعایت نکنیم تنبیه مون سخت تر از اونهاست. خلاصه ش که یه جورایی برکت داره از این آب و خاک میره (2656194) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۲۳:۵۹:۲۲
در طول شبانه روز چند بار شما از تلویزیون برنامه ائی در ارتباط با کمبود آب یا آموزش الگوی مصرف می بینید. من فقط یکبار در کلاه قرمزی دیدم. این دریاچه ها و سدها خشک شده و آب چاهها هم بسیار کم شده. این یعنی چه یعنی آب شرب برای جمعیت کمتری در دسترس داریم. (2656237) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۲:۰۷:۰۱
بحران کمبود آب داریم. هوا آلوده است. ترافیک سنگین و غیر قابل تحمل است. اگر زلزله در تهران رخ دهد، معلوم نیست چه وضعیتی ایجاد خواهد شد. مشکلات بیکاری، مصرف بیش از حد انرژی، استفاده بیش از حد و غیر مجاز از منابع آب، و ده ها مشکل مهم دیگر. اما مجلس برای رشد جمعیت تشویق می کند، شهرداری به طور مرتب تراکم فروشی کرده و بر مشکلات جمعیتی، ترافیک، آلودگی، بی آبی، برق، گاز و کاهش ایمنی تهران در برابر حوادث دامن می زند. آیا شما نمایندگان مجلس نباید جلوی این مشکلات را بگیرید؟ همین امروز باید تراکم فروشی در تهران را ممنوع کنید و برای گرفتاری هایی که تاکنون ایجاد شده فکر کنید. همین امروز باید وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو را موظف کنید برای مدیریت منابع آب، بستن چاه های غیرمجاز، جلوگیری از سد زدن های مخرب، و جلوگیری از سایر تصمیمات ویران کننده اقدام کند. آیا دلتان برای کشور و نسل آینده نمی سوزد؟ آیا دلتان برای فرزندانتان نمی سوزد؟ فردا دیر است. (2657086) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۶:۴۸:۲۴
روزي از يك پير مرد پرسيدم كي دريا را احيا مي كنيد
گفت پس زحمتي كه كشيده ايم چه ميشود؟ (2657816) (alef-10)
 
lkh
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۹:۵۷:۰۱
اقایون دعوا فکر کنم بسه 37 سال هست بهم درگیریم راحل ارئه کنید لطفا پیشنهد من اینه که از رود ارس اب بیارن وموثرترینشه (2658307) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۲۰:۱۰:۳۵
عامل خشک شدن کاشت چغنرقند ودیگرهیچ (2658343) (alef-13)
 
بالابان
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۲۱:۲۷:۰۳
با سلام،
بنظر می رسد برخی از دوستان دیدگاه مناسبی به این مسئله ندارند. در پاسخ باید گفت:
1- پیشناهد به فعالیت های عمرانی بدون توجه به مقیاس دریاچه و فعالیت های خاکبرداری است. با چه مقدار خاک حاصلخیز با چه عمقی باید ایجا را پر کرد که قابل استفاده شود؟؟؟؟!!!!!

2- نمک زدایی یعنی چه و به چه صورت باید صورت گیرد؟ خاک شور که تا عمق زیاد شور است را چگونه می توان نمک زدایی کرد

3- در صورت انجام این عملیات محیر العقول و در صورت سرریز آب سد ها در دوران تر سالی آیا این ویلا ها به زیر آب نمی رود!؟

4- آیا هر نقطه از زمین باید تبدیل به مناطق مسکونی و ویلا بشود. آیا نیاز به مواهب و منابع طبیعی و تجدید روحیه نیاز هر فردی نیست؟ آیا کلان شهر های امروز ما دچار مشکلات عدم توجه به مسائل زیست محیطی نیست؟

5- دریاچه ارومیه زیستگاه انواع گونه های جانوری بویژه فلامینگو است. از دست دادن جمعیت های بسیار بزرگ پرنده ها خیانت ایرانیان به کل بشریت و محیط زیست خواهد بود.

6- دریاچه بصورت طبیعی توان بالای جذب گردشگر را خواهد داشت و نیاز به تغییر کاربری و هویت آن نیست.

در آخر به دوستان توصیه دارم که همه چیز را با عینک توسعه نامتوازن و عمرانی نبینند. هر موهبتی در دنیا ارزش خود را دارد. ارزش بیشه ناژوان در شهر اصفهان، جنگل های هیرکانی ایران،سنترال پارک در شهر نیویورک و همین دریاچه ارومیه را چگونه میتوان مشخص کرد؟ (2658506) (alef-13)
 
عرفان ارشاد
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۲۲:۴۹:۵۸
با سلام.
توجه دوستان را به همتای دریاچه ارومیه در کشور همسایه جلب می کنم.منظور دریاچه وان در ترکیه است که از قضا در فاصله حدود یکصد کیلومتری دریاچه ارومیه قرار دارد و بقرار اطلاع صاحبنظران ، مشکلات دریاچه ارومیه را ندارد و این سئوالات مطرح می شوند :
1- چرا شوربختی و مکافات گریبانگیر دریاچه ارومیه می شود آنهم در شرایطی که اوضاع و احوال دریاچه وان ، حکایت از رونق و رضایت دارد؟
2- برای آقای دکتر کلانتری به عنوان نماینده دولت و مجری طرح ، از طرف وزارت نیرو حکم زده اند و در شرایطی که کارگروه 19 محور را برای احیای این دریاچه تائید کرده است ( گزینه انتقال آب از دریای خزر را طبق نظر کارشناسی و دانشگاهی مردود شده است ) یک دفعه ، عده دیگری از تهران وارد قضیه می شود و با خارجی ها( نروژیها) قرارداد بسته اند؟
3-نمایندگان آذ-غربی ( مثل آقای قاضی پور) آقای دکتر کلانتری را به سیاسی کاری متهم می کنند ؟ وا... اعلم.
4- بقول منابع موثق ، رئیس این کارگروه جناب آقای معاون اول و نایب رئیس آن وزیر نیرو است. ضمنا احیاء دریاچه ارومیه جزء شعارهای محوری دکتر روحانی می باشد .بنظر می رسد مشکل فعلی ، پیدا کردن پرتقال فروش است ؟! (2661054) (alef-13)
 
ناشناس
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۳:۲۶:۲۰
در تصاویر آخر آثار اقدامات دولت خدمت گذار (پدیده هزاره سوم) کاملا مشهور است. (2662377) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۲۲:۱۸:۰۰
اولادریاچه مرده است ومرده زنده نمیشود وعلت اصلی آن چاههای غیر مجازکهتوسط ازمابهتران درباغات ارومیه خصوصا امامزاده وتفکیک وتخریب باغات وبرداشتهای غیرمجازمنابع آبی باعث مردن دریاچه شد آقای قاضیپور چرا این قسمت رانمی بینی ودادفریاد نمیکنی شعاربس است خیلی موارددرسطح شهرستان هست که آقایون نمی بینند وفقط درمجلس دادوفریاد میکنند که بگویند ماهستیم والا (2663735) (alef-13)
 
sanaz
۱۳۹۳-۱۱-۱۹ ۰۹:۲۰:۴۱
کشاورز آب می خواهد . بهترین راه حل مشکل این دریاچه در کوتاه مدت رعایت حق آبه این دریاچه و باز کردن سد ها و توسعه کشت های قطره ای و تحت فشار می باشد . باروری ابرها در مناطقی که حوزه های آبریز این دریاچه می باشد باید جدی گرفته شود . و اختصاص بخشی از آب ارس هم در دستور قرار گیرد . در ضمن مشکل ارومیه مشکل همه ایران است . (2669412) (alef-13)
 
اکبر
۱۳۹۳-۱۱-۱۹ ۱۸:۰۵:۰۵
سلام
به عرض شما برسانم که آب نیاز است و مصرف میشود و در این شکی نیست !
بنده خودم در بندر چابهار کار میکنمو به سواحل جنوبی هم آشنایی کامل دارم و نزدیکترین ساحل به دریاچه ارومیه ساحل سمت بندر بوشهر و اهواز هستش ، آب دریاچه ارومیه شور بوده و آب این خلیج فارس که متصل به اقیانوس ها هستش هم شوره، یعنی در واقع تقریبا از یک جنس هستش در واقع میشه با یک شبکه آبرسانی تقریبا به طول 2000کیلومتر میتوان این انتقال آب را انجام داد، توضیحات بیشتر که مورد نیاز بود در ارتباط باشید:
akbarkhalilzade@yahoo.com (2670636) (alef-13)
 
میثم بزی
۱۳۹۳-۱۲-۰۳ ۱۰:۲۴:۰۷
باسلام خدمت شما ما وقتی دومین دریاچه اب شیرین دنیا را از دست دادیم وتبدیلش کردیم به بیابون صدای کسی بلند نشد ولی خدای دمتو ن گرم برای یه دریاچه اب شور این قدر داد حوار راه انداختید (2697152) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
مرگ تدریجی معروف ترین دریاچه ایران