نظر منتشر شده
۵۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 237986
درباره مدیریت آب کمی مسئولیت را احساس کنیم
سهیل انوشفر*، 25 مرداد 93
تاریخ انتشار : شنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۳۸
روز جهانی بیابان روز ۱۷ ژوئن مطابق با ۲۷ خردادماه سال جاری در مرکز آموزش دکتر جوانشیر برگزار شد.

شمار شرکت‌کنندگان نسبت به سال‌های پیش از افت محسوسی برخوردار بود و نخستین ایده‌ای که در این خصوص به ذهن می‌رسد بی‌تأثیر بودن مراسمی ازاین‌دست در کاهش روند بیابانی شدن اراضی است!
این پدیده گریبان‌گیر ۱۱۰ کشور جهان است و دلیلی ندارد جز دخالت‌های اشتباه و غالباً بیجای بشر در طبیعت. بر اساس آمارهای جهانی از ابتدای سال جاری میلادی تا لحظه نگارش این سطور بیش از ۴/۱۸ میلیارد تن دی‌اکسید کربن وارد اتمسفر زمین شده که معیار خوبی برای تعیین میزان «توجه» دولت‌ها به این امر حیاتی به شمار می‌آید. کشور ما هم صدالبته از این قافله عقب نیست. اگر در فصول سرد سال آلودگی حاصل از سوخت‌های فسیلی ریه‌های ما را نشانه می‌گیرد و در بهار و تابستان از غبار بهره می‌بریم که ظاهراً ضررش از هیدروکربور‌های زنجیره‌ای حاصل از سوخت‌های فسیلی کمتر نیست. گرما هم که جای خود دارد و مصرف آب را افزایش داده. متأسفانه ما هنوز تفاوت بین آب سد و چاه، آب کشاورزی و آشامیدنی و آب بهداشتی و بازیافتی را نمی‌دانیم و پیشنهاد می‌کنیم که باید ابتدا آب کشاورزی مدیریت شود و پس از آن به آب شهری بپردازیم زیرا کشاورزی ۹۲ درصد کل آب را مصرف می‌کند و شهر ۶ درصد!

فرسودگی شبکه آب شهری نیز مزید بر علت بوده و بر اساس آمارهای رسمی، شبکه آب‌رسانی شهری مانند تهران ۳۵ درصد آبی را که باید به مصرف شهروندانش برسد در طول مسیر تلف می‌کند. با لحاظ مصرف سرانه یعنی ۳۵۰ لیتر منهای ۳۵ درصد یعنی مصرف آب یک شهروند تهرانی چیزی حدود ۲۳۰ لیتر است و باقی آب در شبکه هدر می‌رود. بااین‌همه، رقم مصرف سرانه بیش از ۳ برابر متوسط ۷۵ لیتری سرانه جهانی است. رقمی که باید تعدیل شود. در مقابل، در آب مصرفی کشاورزی ما ۲۲ درصد بیش‌تر از متوسط در دنیا مصرف می‌کنیم. این رقم هم باید تعدیل شود اما مقایسه بین این دو به نظر منطقی نیست. افزایش راندمان کشاورزی نیازمند فن‌آوری و سرمایه‌گذاری قابل‌توجه است، در غیر این صورت راندمان آب کشاورزی کشورهای مشابه ما ازنظر اقلیمی و اقتصادی – اجتماعی در حدود ۵۰ درصد توقف نمی‌کرد درحالی‌که بستن یک شیر آب، جلوگیری از چکه آن، تمیز نمودن اتومبیل با مقدار اندکی آب یا استفاده منطقی از دوش و کاهش زمان باز بودن آب در زمان استحمام کمک مؤثری به تعدیل استفاده از منابع آب شرب نموده و دردسرهای همه ما را کمتر خواهد کرد. شبکه فرسوده آب تهران اجازه جیره‌بندی آب را به مسئولان نمی‌دهد زیرا با هر با قطعی آب، فشار منفی شبکه سبب مکش آب آلوده اطراف لوله‌ها به درون آن‌ها شده و پس از برقراری جریان اصلی آب آلوده به مصرف شرب خواهد رسید.

ایراد دیگر افزایش مصرف آب در صورت قطعی است. ما از هر ظرف ممکن و تا حد افراط آب ذخیره می‌کنیم و پس از عبور از کم‌آبی به‌راحتی آب را بی‌هیچ استفاده‌ای دور می‌ریزیم. غافل از غیرقابل جمع‌آوری بودن آب ریخته. طبعاً هر چه بیشتر مصرف کنیم، کیفیت آب کمتر خواهد بود زیرا مدیران امر ناچار از جبران کمبود آب با استفاده از آب‌های زیرزمینی خواهند بود و با گذر زمان فاصله فیزیکی منابع آب و فاضلاب شهرهای بزرگ کاهش خواهد یافت. مانند حمام‌های عمومی و خصوصی قدیمی که فاصله چاه‌های آب و فاضلابشان در شرایط رؤیایی حداکثر ۱۰۰ متر بود. درنتیجه سختی آب مرتب بالا خواهد رفت و گذشته از افزایش تصاعدی احتمال وقوع فجایع انسانی ناشی از آلودگی آب، ناچار خواهیم بود از انجام یکی از سخت‌ترین کارها در فرهنگ ایرانی که عبارت است از «تغییر عادت» و از آن سخت‌تر؛ «آموختن» چگونگی عدم مصرف آب لوله‌کشی برای شرب. باور بفرمائید آنچه ما را تا مرز فاجعه آورده چیزی جز خودبزرگ‌بینی و عدم پذیرش واقعیات محیط‌زیست کشورمان نیست. برای زنده ماندن فرزندان خودمان هم که شده باید از برج عاج خودپرستی پائین بیاییم و با پذیرش واقعیت‌ها، تجربه تلخ و پرهزینه دریاچه ارومیه را تکرار نکنیم. زاگرس را دریابیم که سوسک‌های چوب‌خوار هم به بیماری زغالی بلوط‌ها و سایر مسائل آن اضافه شده و اگر دیر بجنبیم، مجموع کل آب کشور ۴۰ درصد کاهش خواهد یافت. کاهش مصرف آب در هر بخش اکوسیستم به حفظ پویایی همه آن کمک خواهد نمود.

این روند غیرقابل‌کنترل نیست، زاگرس شش میلیون هکتاری تمام کشور را تحت تأثیر قرار خواهد داد چنان‌که خشکی ارومیه نمک را تا ۷۰۰ کیلومتری خواهد پراکند. دولت به‌تنهایی قادر به حل همه مسائل و مشکلات زیست‌محیطی کشور نیست. هیچ دولتی در جهان بدون همکاری و همیاری ملت خود چنین قدرتی ندارد.

کمی مسئولیت را احساس کنیم. کشاورزان از روش‌های نوین آبیاری بهره بگیرند و شهرنشینان در حفظ آخرین قطرات آب پشت سدها و درون لوله‌های اصلی و فرعی آب شهری با تمام توان بکوشند. برای این هدف کافی است یادمان باشد که کاریز یا قنات، ابداع پیشینیان ما است و دلیل آن‌هم کم آب بودن سرزمین مادری و قرار داشتن آن در یکی از مناطق خشک جهان می‌باشد. بشر امروز چاره‌ای جز زندگی همراه با طبیعت و همگام با اصول مبتنی بر حفظ تنوع اکوسیستم‌ها و کاهش دخالت در آن‌ها ندارد.
* کارشناس منابع طبیعی و سردبیر نشریه دهاتی/ بازنشر از شماره مرداد، ۱۳۰
 
بسیجی ناب
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۸:۴۵:۵۸
مسئولان ؛ اقتصاد و دور ماندن از گرسنگی و بیکاری ملت را مدیریت کنند تا مردم استفاده از منابع آبی را مدیریت و نیز احساس مسئولیت کنند . (2314290) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۳:۱۵:۱۷
بله مسوولان ما چه کرده اند؟ فاضلاب و سامانه های بازیافت آب درست کرده اند؟ الان در بزرگترین شهر کشور بازیافت فاضلاب داریم؟ چقدر لوله های آب را بازسازی و نوسازی کرده اند؟ آب آشامیدنی و شستشو را جدا کرده اند؟ برای کشاورزی مدرن سرمایه گذاری شده است؟ و ... و ...
مقصر اصلی مسوولان هستند. (2315073) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۲۳:۵۴:۴۱
چرا نماز باران در شهرها و روستاها بصورت جمعی اقامه نمی شود؟ (2316441) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۵:۲۵:۳۳
اینطور شرطی حرف زدن و گروکشی درباره استفاده منابع آبی، کاملاً غیر منطقی و بی مسئولانه است. برادر من، چی رو گرو میکشی؟ آب جزو داراییهای خودته، برای دولت نیست، درست مصرف نکن، ببین چی میشه!
ما باید خواسته های منطقی از حکومت داشته باشیم تا پاسخهای منطقی هم بگیریم!
وظیفه دولت سیر کردن مردم و حتی فراهم کردن کار برای مردم نیست، وظیفه حکومت در قبال معیشت مردم تنها و تنها ارتقاء وضعیت فضای کسب و کاره! این خود مردم هستند که باید چرخه اقتصاد رو بچرخونند و از تنبلی و کارمندگری، دلال بازی و یا پشت میزنشینی به سمت تولید و صنعت و کشاورزی و نهایتاً صادرات حرکت کنند و برای خودشون و سایر جامعشون تولید کار و متعاقباً تولید ثروت و ارزآوری داشته باشند. کدام کشوری رو میبینید که آرزوی مردمش استخدام در یک شرکت دولتی باشه(مثل شرکت نفت که به گفته وزیرش بیش از نصف کارمندهاش اضافه هستند!)، یا در کدام کشور وظیفه دولت تأسیس کارخونه و بنگاه اقتصادی و بانک و ... است؟ دولت تنها و تنها باید ثبات اقتصادی ایجاد کنه، نرخ تورم رو به عددی تک رقمی برسونه و سرمایه های سرگردان کشور رو به گردش بیندازه تا به مرور از رکود خارج بشیم، در این صورت دولت تمام دینش رو به مردم ادا کرده و این مردم هستند که باید از فضایی که براشون درست شده برای خودشون ثروت زایی کنند، که اگر نتوانستند، خب بی عرضه هستند! تعارف نداریم که! ناراحت نشید، ولی بیکاری و گرسنگی تمام از بی عرضگی و وابستگی خودمون به نفته، ما مردمی تن پرور و پر مدعا هستیم که فقط از دولت انتظار داریم که پول نفت رو بینمون تقسیم کنه!
در ارتباط با آب بگم که :
واقعیت امر اینه که حجم پرسنل دولت منجر به افزایش سرسام آور بودجه جاری کشور و کاهش بودجه عمرانی شده و سرمایه گذاری دولت در پروژه های ذخیره سازی و انتقال آب، به گردپای خشکسالی هم نمیرسه و اگر این خشکسالی تشدید شونده ادامه پیدا کنه، حتی مناطق پرآبتر مثل زاگرس مرکزی، آذربایجان، ارتفاعات البرز و حتی شمال کشور هم قطره ای آب اضافی نخواهند داشت که به مناطق کم آبتر و دشتها بفرستند و در این صورت هم، پروژه های انتقال آب، حتی با تأمین بودجه( که معمولاً اینطور نیست)، جوابگو نخواهند بود.
شرط گذاشتن برای صرفه جویی در استفاده از آب نهایت بی مسئولیتی ما رو میرسونه.
آب چیزی نیست که پس از مصرف خود به خود به منابعش بازگرده، پس درست مصرف کنیم. (2315499) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۸:۳۸:۰۶
مقصر اول مسئولین در نهایت مردم. (2316014) (alef-3)
 
امید
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۲۲:۰۲:۳۱
"وظیفه حکومت در قبال معیشت مردم تنها و تنها ارتقاء وضعیت فضای کسب و کاره! "
خوب ماهم انتظارمون همینه!آیا وضعیت فضای کسبوکار خوبه الان؟!اما واقعا ربط دادن صرفه جویی به وضعیت اقتصادی ،ابدا درست نیست. (2316278) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۵:۳۸:۱۸
کشورهای دیگه هم مشکل اقتصادی دارن ولی کسی با ماشین 400 ملیونی تو جاده ته سیگار یا اشغال نمیندازه مشکل ایران مشل فرهنگی نه در زمینه اب در همه زمینه ها رانندگی مصرف محیط زیست احترام به حقوق دیگران ووووووو باید از خود شروع کرد (2315535) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۵:۳۹:۳۲
چه ربطی داره؟ خودمون با دست خودمون، خودمون رو هلاک کنیم چون مسئلان چنین و چنانند؟ (2315537) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۶:۵۱:۳۲
مسئولین به خصوص در تهران، بیشتر در فکر فروش تراکم و برج سازی بیشتر و خشک کردن باغها و قطع درختان هستند و در نتیجه اضافه شدن انشعاب آب برای ساکنین بیشتر به خصوص در تهران. آنها فعلا سرگرم امور تجاری هستند و وقتی برای فکر کردن به حال منابع آبی و آینده محیط زیست ایران ندارند چون اگر بودند لااقل از نابود شدن همین منابع معدود جلوگیری میکردند. روزی نیست که درتهران و شمال شهر آن باغی نابود نشود و یک برج زشت به جای درخت از آن سر بر نیاورد. جای یک باغ برجی با صد واحد و در آینده صد مشترک پر مصرف که همیشه هم سونا و جکوزی و استخرشون باید پر آب باشه و اگر هم قرار به قطعی آب باشد، آب پایین شهر و مرکز شهر قطع میشود و شمال شهر همچنان دارای آب و برق خواهد بود. امیدوارم خداوند انتقام ما را از این مسئولین بی فکر به خصوص شهرداری بگیرد. (2315763) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۸:۴۸:۱۳
فعلا" دولت دارد کمبود آب را با حفر چاه های عمیق جبران می کند. آب های که طی ده ها سال در زیر زمین ذخیره شده اند. اگر به همین منوال پیش برود تا چند سال دیگر آب خوردن هم باید از خارج وارد کنیم. (2314292) (alef-10)
 
امير
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۵۷:۴۷
ضمن تائيد نظر اين دوست گرامي بايد اضافه كنم كه متاسفانه برداشت از اين چاهها براي مصارف غير ضروري نظير شستن خيابانها و ابياري چمن و فضاي سبز هاي تزئيني صورت ميگيرد كه جز اتلاف منابع چيز ديگري محسوب نميشود. در حاليكه هزاران سال طول كشيده كه چنين سفره هاي اب زير زميني تشكيل شود كه جزو ذخاير اب شيرين است، استفاده از اين اين ذخاير استرات‍يك براي اموري بي ارزش و صرفا جهت تزئينات و آرايش شهري كاري كاملا مسرفانه است. چطور انتظار داريد كه مردم با مشاهده چنين رقتارهاي اسراف گرايانه به نصايح و پيشنهادات مسئلان در قبال كمبود آب توجه كنند. (2314444) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۳:۱۶:۴۰
به نظر من تا وقتی کشاورزی مدرن نشده از خارج میوه و محصولات را وارد کنیم مقرون به صرفه تر است آخر مشکل ما در این است که آب را جزو هزینه ها در نظر نمی گیریم (2315081) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۸:۴۹:۱۴
دولت قبل کمر به نابودی ان جی او (NGO) ها بسته بود در های که در کشور های مترقی (نه عقب مانده و...) این نهاد های مردمی در تمام امور به آموزش و فرهنگ سازی میپردازند و چون مردمی هستند مردم به آنها اعتماد بیشتری دارند
لازم است این نگرش به نهادی های مردمی تغییر کند (2314295) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۴:۳۷:۱۶
نمی دانم تا کی می خواهید تمام تقصیرها را به گذشته ربط بدهید. (2315342) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۰۰:۵۴:۲۵
ما این گذشته رو ول کنیم تاریخ ول نمی کنه عزیزم (2316517) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۸:۵۳:۰۰
آقاي قاليباف تصميم گرفته فرودگاه مهرآباد را هم مثل باغهاي منطقه 14 شهرداري به مجتمعهاي مسكوني تبديل كند.
مسئولين محترم لطفا جلوي تخريب محيط زيست داخل شهر تهران توسط شهرداري را بگيريد (2314303) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۵:۱۸:۱۹
انرژی مفت سه دریا در کنار کشور .. فقط بی اهمیتی نادانی و حتی نه بی مدیریتی است که مشگل اب در ایران هست اگر اینطور بود الان عربستان باید یک موجود زنده در ان پیدا نمیشد نه اینکه به میلیونها حاجی علاوه بر ملت خودش و کشاورزی رو به گسترش در ان اب دهد بنا بر نظرات علمی و بعنوان دکتر مهندس میگویم با یک دهه کار مهندسی میشود مشگل اب را حل کرد اینطور رانت خواری در جاهای دیگر هم کمتر میشود چون پول بیکار در کشور رانتخوار تولید میکند (2315474) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۸:۵۷:۱۴
فکر می کنم وقتی مردم شاهدن که در بسیاری از بخش ها حیف و میل اموال بیت المال انجام میشه و فساد اداری مالی بیداد می کنه اما دولت تلاشی جدی عملی برای جلوگیری انجام نمی ده، ناخودآگاه در حالت رقابت و عدم همکاری قرار می گیرند
این یک اصل روانی احساسی است.
تبدیل زمینهای زراعی شمال به ویلا و احداث ویلا روی سد کرج از آنجمله است (2314312) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۰۱:۱۰
۹۰ درصد آب در ایران در کشاورزی مصرف میشود، حال کدام دولت و مسئولی را می‌شناسید که این شهامت و آینده نگری را داشته باشد که بگوید فلان تعداد چاه آب غیر قانونی‌ باید بسته شود و البته تمام باغهای مرتبط با آن نیز باید ور بیفتد تا مثلأ منابع آبهای زیرزمینی نجات پیدا کند، آقایان حاضر هستند آب را از تاجیکستان وارد کنند ولی‌ این شهامت را ندارند که قانون را اجرا کنند، فقط در مورد ماهواره و فیلتر اینترنت و وازکتومی و ساپورت و... قوی میشوند و اصلا دولت هم در این مورد هیچ کاره است به جز ایام رای گیری که همه کاره است و ۳ ماهه همه مشکلات و کمبودها را حل می‌کند! (2314314) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۴:۳۷:۲۷
یعنی باید سرمایه و تکنولوژی آبیاری بهینه برای کشاورزان تامین شود و همزمان جلوی چاه آب غیر قانونی گرفته شود. در برخی سالها همین موضوع در بودجه سالانه لحاظ می شد ولی یکدهم بودجه لحاظ شده هم تخصیص داده نمی شد. (2315344) (alef-13)
 
خدایا خودت به دادمان برس
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۰۶:۰۴
برای به دور مانده از بیماری سرطان ناشی از مصرف آب شرب که نشئات گرفته از وجود مقدار زیادی نیتریت در آن می باشد ؛ باید در مصرف آب مدیریت و صرفه جویی کنیم ! (2314318) (alef-10)
 
الویری
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۱۱:۳۳
ای کاش نزولات جوی در کشور ما نیز به اندازه کشورهای اروپایی و آمریکایی بود .
ای کاش . (2314329) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۴۳:۵۷
مرگ بر آمریکا (2314406) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۴۸:۵۰
کاهش نزول خواری = افزایش نزولات جوی . (2314424) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۵۲:۳۱
اونوقت یه عده توی کشور ایران داشتن دعا میکردن که کاش نزولات ما اندازه اروپا بود.
دوست عزیز ایران با همه این مشخصات ایرانه.
ضمنا خیلی از ایالتهای امریکا از خیلی لز شهرهای ما خشک تر و بحرانی ترن ولی به جای ایکاش ،اختراع میکنن،مدیریت میکنن...... (2314429) (alef-14)
 
امیر
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۰:۲۰:۲۰
دوست عزیز ما در عوض کم آبی، منابع عظیم نفتی و معدنی داریم اما هیچ بازدهی نداشته ایم پس آرزوی وفور منابع، اشتباه است! بهتر است آرزو کنیم عقل بلندمدت پیدا کنیم تا منابع کم را مدیریت کنیم که حتی با همین منابع نیز زندگی بسیار بهتر در دسترس مان خواهد بود ...

ژاپن را ببینید که با چه فقری در زمینه منابع و چه گستردگی در زمینه حوادث طبیعی، چه جایگاهی در جهان دارد ... (2314481) (alef-14)
 
نیما
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۱۷:۲۰
تا حکم فرما نشدن قانون، هیچکس به دولت ها اعتماد و البته اعتنا نخواهد کرد و در نتیجه هر کس بدنبال منافع شخصی خود خواهد بود.
در حال حاضر بیشترین پرتی آب در بخش کشاورزی می باشد، دولت باید در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهد و نتیجه کار را اعلام کند.
بعد از بخش کشاورزی بیشترین پرتی آب در شبکه های ابرسانی شهری در اثر فرسودگی می باشد که در این زمینه هم باید اقدامات لازم انجام بپذیرد.
حدود یک دهه پیش دکتر کردوانی اعلام کرد از کاشت چمن در فضاهای شهری باید جلوگیری شود و کاشت درخت های کم مصرف در دستور قرار بگیرد در صورتی که شهرداری ها در کاشت چمن از یکدیگر سبقت گرفته اند.
تا کنون هیچ برنامه جامعی از سوی مسئولین برای وضعیت آب کشور اعلام و پیگیری نشده، و فقط به هشدار برای جیره بندی و هشدار در این زمینه که آب سد ها رو به پایان است هیچ کار دیگری انجام نگرفته است. (2314340) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۴۰:۵۳
متأسفانه ما ایرانیها دچار نوعی بی مسئولیتی همگانی هستیم. این رو میشه از ریختن زباله در طبیعت و سطح شهر، مصرف بیش از اندازه آب و برق، استفاده از لباسهای نازک در فصول سرد سال و بالا کشیدن بخاری، تفکیک نکردن زباله های تر و خشک و هزار و یک مورد دیگه فهمید.
متأسفانه آب زیر قیمت واقعی به مردم عرضه میشه، الان آب تقریباً متر مکعبی 250 تا 350 تومان عرضه میشه در حالی که به طور میانگین با در نظر گرفتن هزینه تصفیه و انتقال، قیمت آب در خوشبینانه ترین حالت مترمکعبی 1100 تومانه! ضمن اینکه هیچ دلیلی وجود نداره که قیمت آب در تمام شهرهای کشور یکسان فرض بشه، مثلاً در شهرهایی مثل تهران، قم، اصفهان و ... که آب از منابعی دورتر به دست میاد و منتقل میشه نباید قیمت آب با استانهای آبخیزی مثل خوزستان، چهارمحال و بختیاری و ... یکی فرض بشه. در یک کلام میگم، هر منطقه ای باید متناسب با پتانسیلهای آبی که داره کسب جمعیت کنه، کما اینکه هزاران ساله که این اتفاق میفته، همیشه مناطق بیابانی و کم آب تر جمعیت کمتر و پراکنده تر داشتند. اما با گسترش تکنولوژیهای آبرسانی و ذخیره آب این تعادل به هم خورده. آب از مناطق پر آب گرفته میشه و به مناطق کم آب فرستاده میشه، اینطوری میشه که مثلاً شهری مثل قم نزدیک به یک میلیون نفر جمعیت پیدا میکنه! یا مجبور میشیم از طالقان و دماوند برای تهران آب بکشیم یا بین طرح تونل گلاب 2 بین نمایندگان استانهای اصفهان و چهارمحال و بختیاری بگو مگو پیش میاد.موضوع انتقال آب تا حدی قابل قبوله در صورتی که :
1- قوانین سختگیرانه ای برای درست مصرف نکردن آب در مناطقی که مقصد انتقال آب هستند فرض بشه.
2- متناسب با اینکه آب به مناطقی که به علت افزایش جمعیت با تنش آبی مواجه هستند منتقل میشه (مثل تهران، اصفهان و سایر قطبهای صنعتی و کاری کشور) ، در مناطقی که مبدأ انتقال آب هستند هم تسهیلاتی برای توسعه یافتگی صنعتی در نظر گرفته بشه. چرا که اگر این اتفاق نیفته مردم مناطق پرآب تر که اتفاقاً به علت کوهستانی بودن این مناطق کمتر توسعه یافته ترند، به مرور به مناطق مقصد انتقال آب که صنعتی تر هستند مهاجرت میکنند و این امر، مجدداً باعث افزایش تقاضای آب در این مناطق و نهایتاً احتیاج به احداث پروژه های بیشتر انتقال آب و ایجاد هزینه بیشتر میشه و این مهاجرت و نیاز به انتقال آب بیشتر وارد یک دور باطل میشوند.
3- قیمت آب در شهرها متناسب با هزینه های واقعی انتقال آب به اون شهرها در نظر گرفته بشه تا مردم قدر آب رو بدونند! (2314400) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۶:۰۳:۱۸
بعضی ها عجب نظراتی دارند
(قیمت آب در شهرها متناسب با هزینه های واقعی انتقال آب به اون شهرها در نظر گرفته بشه تا مردم قدر آب رو بدونند! )

اونوقت مثلا مردم محروم شهر طبس باید 30 برابر یک تهرانی پول آب بدهند. (2315610) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۲۱:۲۲:۰۷
این به این معنی نیست که الزاماً تمام مناطق کم آب مثل طبس باید بهای گزافی بابت آب بدهند. یک منطقه میتونه کم آب باشه ولی جمعیتی متناسب با پتانسیلهای آبی اون منطقه داشته باشه و اساساً احتیاجی به واردات و تزریق آب از سایر مناطق به خطوط شبکش نداشته باشه و برعکس، یک منطقه میتونه در حالت طبیعی از لحاظ ذخایر آب در وضع بدی هم قرار نداشته باشه ولی به علت کسب جمعیت بیشتر از پتانسیل آبی منطقه مجبور به واردات آب بشه، مثل تهران، یا خیلی از شهرهای بزرگ دیگه.
به موضوع از یک منظر دیگه نگاه کنیم تا روشن بشه :
فرض کنید شما در طبس هستید و بیشتر آب منطقه شما از آبهای زیرزمینی تأمین میشه که نتیجتاً هزینه انتقال آب از چاه ها و تصفیه اون یک هزینه معمولی است و تقریباً در تمام شهرهایی که از این سیستم آبی استفاده میکنند کم و بیش مساوی است، فرض کنید که این قیمت باشه مثلاً 10 تومان.
ولی در شهری مثل تهران، منابع زیرزمینی کفاف مصرف رو نمیدهند و برای تأمین آب این شهر، علاوه بر منابع زیرزمینی که در اکثر شهرهای کوچک استفاده میشوند، باید از آب سدهای طالقان، کرج،لیتان، دماوند، ماملو هم استفاده کرد، که قاعدتاً این امر نیاز به چندصد کیلومتر لوله کشی داره، یعنی وزارت نیرو برای آبرسانی به این شهر، باید هزینه ای بیشتر نسبت به شهری مثل طبس متقبل بشه. فرض کنیم که اینبار، به طور میانگین، هزینه تمام شده آب در شهری مثل تهران، با فرض استفاده تؤاماً از آبهای زیرزمینی و آب سدها بشه 20 تومن.
طرح سؤال : آب در کشور(با فرض اینکه همین دو شهر باشند) باید چطور قیمت گذاری بشه تا عدالت برقرار باشه؟
1-اگر قیمت زیر 10 تومان، مثلاً 8 تومان ، پس دولت به شهروند طبس 2 تومان و به شهروند تهرانی 12 تومان یارانه میده.(مثل چیزی که الان هست، همه مشترکین روی آب یارانه میگیرند)
2- اگر قیمت آب 10 تومان باشه، مشترک طبسی یارانه نمیگیره ولی مشترک تهرانی 10 تومان یارانه میگیره.
3- اگر قیمت بالای 10 و کمتر از 20 باشه، شهروند طبسی به دولت یارانه میده، یا میشه گفت که در تأمین آب شهروند تهرانی هم سهیم شده! و شهروند تهرانی یارانه میگیره.
4- اگر قیمت آب بالای 20 تومان فرض بشه، شهروند طبسی، 10 تومان بیشتر از شهروند تهرانی به دولت کمک میکنه!
میبینید که در هر 4 حالت در حق شهروند طبسی اجحاف شده.
چطور باید عدالت رو برقرار کرد و مشکل قیمت گذاری کجاست؟
مشکل اینه که ما عدالت رو مساوات در قیمت آب فرض کردیم و سعی رو بر این گذاشتیم تا همه مشترکین در کشور یک قیمت رو بپردازند، در حالی که این مساوات همیشه منطبق بر عدالت نیست!
عادلانه تر اینه که شهروند تهرانی همون 20 تومان و شهروند طبسی همون 10 تومان رو بپردازه! وقتی قیمت آب در کشور یکسان فرض بشه، شهرهایی که مجبور به واردات آب هستند و به نوعی هزینه تمام شده آب بالاتری دارند، هزینه بیشتری رو به وزارت نیرو نسبت به شهروندانی که هزینه تمام شده آب کمتری دارند تحمل میکنند. یعنی شهرهای با جمعیتی متناسب با ذخایر آبیشون، باید به شهرهای بزرگتر که ناچار به واردات آب هستند یارانه بپردازند!
شاید فعلاً هزینه های انتقال آب در شهرهای گوناگون تفاوت چندانی نکنه، ولی همیشه اینطور نمیمونه!
در حال حاضر آب از سدها به شهرهایی که نیاز به آب دارند منتقل میشه که با توجه به اینکه سدها در ارتفاع قرار دارند، هزینه پمپاژ آب به شهرهای وارد کننده آب مثل تهران یا اصفهان تقریباً صفر است. اما فرض کنید با ادامه خشکسالی، تصفیه و انتقال آب خلیج فارس و خزر توجیه اقتصادی پیدا کنند، در این صورت هزینه پمپاژ بسیار بالایی به وزارت نیرو تحمیل میشه و هر شهری که دورتر از دریا و بالاتر از سطح دریا قرار گرفته باشه، هزینه بیشتری رو به کشور وارد میکنه، در اون موقع است که یکسان فرض کردن قیمت آب کاملاً غیر منطقی و ناعادلانه میشه.
این مورد رو میشه به گاز هم تسری داد، دلیلی نداره مردم بوشهر و همدان قیمت گاز یکسانی بپردازند، چرا که هزینه های انتقال گاز به همدان بیشتر از بوشهره.
گوشزد میکنم که این نظر من منحصر به بخش مصرف (بخش خانگی، اداری،تجاری) است و نه تولید و کشاورزی. قیمت حاملهای انرژی، برق و آب برای مشترکان صنعتی و کشاورزی در تمام کشور باید یکسان فرض شوند تا تمام کشور فرصت رشد شغلی یکسانی داشته باشند.
فقط برای ملموس تر شدن قضیه از شهرها اسم برده شد، امیدوارم کسی ناراحت نشده باشه. (2316227) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۴۵:۱۱
بله درست است و هيچ دولتى هم به يكباره همه چيز را سه برابر نميكند در دوران ركود مالياتها را افزايش نميدهد از مردمش گمرگ هاى كلان نميگيرد و به يكباره ارزش پول مردم را به يك سوم نميرساند ، مردم ان دولتها بيمارانشان در بيمارستانها سرگردان نيستند ، اجاره بهاى خانه هايشان سر به فلك نميزند و ان دولتها مدعى پاك ترين بودن نيز ندارند و ادعاى مديريت جهان را هم ندارند .و كار بجايى ميرسد كه مردم احساس ميكنند كه بى آبى ناشى از جريانات طبيعى نيز بخاطر گرانفروشى دولت است و حتما ميخواهد آب را هم بيشتر از قبل گران كند .... (2314408) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۴۶:۱۶
هر انچه كه حكومت از مردم درخواست ميكند مردم عكس انرا انجام ميدهند بنابرين بايستي يا سكوت كنيد يا تشويق به اسراف نمائيد (2314413) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۴:۵۳:۲۴
من به عنوان یک فرد مطلع در صنعت آب میگم : آب رو درست مصرف نکنید، ببینید دودش تو چشم کی میره!
متأسفانه مردم فقط یاد گرفتن به طرز بی مسئولانه ای لجبازی کنند! برادر من، با کی لجبازی میکنید، وقتی آب تمام شه یعنی تمام شده! برگشتی در کار نیست، یعنی خشکسالی، یعنی بی غذایی،یعنی مهاجرت، یعنی بدبختی، یعنی مرگ و نابودی! شوخی در کار نیست، باید در مصرف آب صرفه جویی کنیم. حالا اینجا جمهوری اسلامی باشه، نظام شاهنشاهی پهلوی باشه، دولت سوئیس و ژاپن مستقر باشن، چه فرقی میکنه، صرفه جویی برای خودمونه و حتی با این صرفه جویی هم معلوم نیست که بتونیم این دوره خشکسالی که هر سال بدتر هم میشه رو پشت سر بذاریم! بد بگید دولت، حکومت، رژیم فلان، رژیم بهمان، انگار کسانی به ما مدیریت و حکومت میکنند که از مریخ اومدند! (2315386) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۸:۴۱:۵۹
حرف شما زمانی درست است که مسئولین به دنبال زمین خواری و فروش تراکم و نابودی محیط زیست نباشند. شما بروید در مورد هتل ساخته شده در کنار رودخانه جاجرود تحقیق کنید، ببینید چه فاجعه ای درکشور ما اتفاق افتاده و آب هم از آب تکون نمیخورد چون دست خیلیها در این فاجعه دخیل است. (2316022) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۴۶:۲۸
توی همه کشورهای خارجی آب شرب از آب مصرفی جداست . چرا مسئولین دو کنتور جدا و لوله کشی جدا انجام نمیدهند (2314414) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۴:۵۶:۰۳
چون بودجه عمرانی کشور کفاف نمیده! 80 درصد بودجه کشور صرف هزینه های جاری و تنها 20 درصد صرف هزینه های عمرانی میشه. همین الان هم دولت بالغ بر 4500 میلیارد تومان به پیمانکاران بخش آب بدهکاره. (2315391) (alef-13)
 
احمد
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۰۰:۵۱:۱۸
خیر عزیز دلم همین بودجه ای که شما میگویید هم بصورت غیر مستقیم صرف هزینهای جاری میشه اگه نمیشد الان ما مشکل آبنداشتیم (2319520) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۰۹:۵۳:۳۶
باید مردم احساس کنند مالک اند نه مستاجر. (2314434) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۹:۰۸:۵۶
مگه ایران کشور دویست میلیونی نیست؟ (2316061) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۰۰:۵۳:۳۷
دقیقا همینطوره مردم باید اعتماد کنند که خود مالکند نه دیگران (2319525) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۰:۱۸:۴۳
این حقیر بزرگ شده روستایی در استان مرکزی هستم در حال حاضر نیز کشاورزی دارم تمام سالهایی را که اوج وفور نعمت آب بوده تا اکنون که در کمبود شدید آب هستیم را به خاطر دارم. بگذارید خیالتان را راحت کنم هیچگونه آموزشی به مردم درگیر در بخش کشاورزی در خصوص اهمیت مدیریت آب از جانب سیستم آموزشی( وزارت کشاورزی، آموزش و پرورش،...) داده نشده و نمی شود. تا حدودا ده سال قبل اندک سرمایه گذاری در بخش اصلاح و نو کردن روشهای آبیاری وجود داشت ولی در حال حاضر تقریبا هیچ سرمایه گذاری از جانب دولت صورت نمی گیرد (روی کاعذ بودجه سالانه کشور ممکن است وجود داشته باشد انکار نمی کنم). کشاورزان که اکثریت قریب به اتفاق فقط روشهای سنتی را میشناسند برای بقای خود به حفر چاه های غیر مجاز دست زده اند که این مساله خود به تشدید مشکلات انجامیده است. (2314475) (alef-14)
 
amiri
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۰:۵۲:۲۶
شما نیز بعنوان یک نشریه الکترونیکی مسئولیت آموزش مردم و پرسش از کم کاریهای مسئولین را دارید.
چندین بار شخصا از شما تقاضا کردم.علت معطل ماندن تونل سوم کوهرنگ را جویا شوید.و در قالب یک گزارش مطرح نمائید.

در صداو سیما بجای آگهیهای رنگ و وارنگ بانکها و خوردنیها و جدیدا بروش شبکه های ماهواره ای بصورت پیامکی بایستی به مردم آموزش داد.
بیشتر صبحها من آشکارا میبینم از ناودان مردم آب کولرها سرازیر است.اما دریغ از یک سازمانی که تذکر بدهد.
به ادارات دولتی که سر بزنید.میبینید در سرویسهای بهداشتی اکثر شیرها چکه میکنه.اما کسی دلسوز نیست.
در آبیاریهای فضای سبز شهرها نظارتی بر رعایت روشهای صحیح مصرف نیست.
و بسیاری از نکات ریز دیگه که میتونه بر ذخائر آبی تاثیرگذار باشه. (2314588) (alef-14)
 
ایرانی
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۱:۴۰:۵۰
آب زیادی صرف میوه هایی می شود که استراتژیک نیستند ... کشت هندوانه و خربزه خصوصاً در مناطق کم آب یک خیانت است ! وقتی برای هر کیلوگرم از آنها بیش از 200 لیتر آب استفاده می شود ... بحران آب خیلی خیلی جدی است ... سری به روستا ها بزنید تا این بحران را دریابید (2314747) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۴:۳۱:۳۳
متاسفانه خیلیها (در منطقه سعادت آباد کوچه های فرعی صرافها و....)دم غروب با آّ بازی میکنند وکوچه را به بهانه آبیاری چند گیاه میشویند آنهم بمدت طولانی جا دارد ماموران سازمان آب -شهرداری ونیروی انتظامی با مجوز در این راه اقدام بکنند (2315324) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۵:۲۷:۱۹
آب در ایران بزگترین چالش آینده این سرزمین است. باید تمام دانشجویان دانشگاه ها مشغول بومی سازی تکنولوژی های تصفیه آب بشوند وگرنه آینده دردناکی در انتظارمان خواهد بود/ میزان آب که کم شود آلودگی های خطرناک در آن زیاد می شود و راهی جز انتقال آب از دریاها به مرکز خشک ایران نداریم حتی با هزینه های سرسام آور (2315501) (alef-13)
 
سعید
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۸:۳۶:۵۴
وقوع جنگ و عدم توجه به توسعه استانهای غربی کشور باعث شده که رشد جمعیت در استانهای غربی و مناطق کوهستانی زاگرس راکد یا منفی باشد. یعنی در دو دهه گذشته مهاجرت داخلی از غرب به مرکز و شرق ایران صورت گرفته است و اینک شاهد شهرهای پرجمعیت مثل قم کاشان اصفهان کرمان... در مناطق کویری هستیم که تهیه آب شرب آنها بسیار چالش برانگیز است. در مقابل در استانهای پرباران غربی مثل لرستان شاهد تخلیه روستاها به دلیل نبودن آب شرب و کشاورزی هستیم! (2316012) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۵ ۱۹:۰۱:۴۰
هر آنچه در این سی چهل سال بعد از انقلاب کاشتید از حالا تا یک قرن بعد باید درو کنید. ذره ذره. مو به مو. (2316051) (alef-14)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۰۱:۰۱:۳۰
جز ویرانی چیزی نکاشتند که درو شود تاریخ قضاوت می کند انهم بد جور (2316523) (alef-3)
 
معین
۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۱۳:۴۱:۵۴
باید اب خلیج فارس رو شیرین کنن بریزن تو کویر های ایران چون خلیج فارس اب ازاده مشکلی براش پیش نمیاد اینجوری هم خشکسالی رفع میشه هم کم آبی
من نمیدونم عربستان کشور های دیگه خلیج فارس که همشون بیابونن چجور اب میارن ما هم همون کارو کنیم (2317587) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۵-۲۸ ۰۸:۵۶:۴۰
اینکه واقعا برخی مردم در مصرف آب و سایر موارد اسراف می کنند شکی نیست اما این مشکل مربوط به امسال و یا سال دیگر و آمدن باران و یا نیامدن و یا الگوی غلط نیست آب ایران باید مدیریت شود وشاید بتوان از الگوهای برخی کشورها که جمعیت آنها صدها برابر جمعیت ایران است و توانسته اند در این زمینه موفق عمل کنند استفاده کرد. اخیرا خبری شنیدم که نمی دانم درست است یا نه ..مثلا در چین برای هر منزل دو ورودی آب هست یکی برای پخت و پز و یکی برای شستشو. فقط دانش و مدیریت صحیح متولی این قضیه و ارداده دولت و همکاری مردم را می طلبد (2323100) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.