نظر منتشر شده
۵۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 162906
تورم طبيعی و گرانی غيرعادی
سيد احسان خاندوزی، 10 مرداد 91
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۱ ساعت ۰۹:۴۰
آنچه در ماه‌هاي اخير حجم بيشتر گفتگوهاي اجتماعي را شكل مي‌دهد افزايش قيمت‌ كالاهايي است كه سهم زيادي در سبد مصرفي مردم دارند. مساله‌اي كه پيامدهاي رفاهي آن و تاثيرات آن بر اخلاق و امنيت قابل انكار نيست. اما افزايش شديد بهاي كالاها ناشي از چيست؟ آيا اثر هدفمندي يارانه‌ها در حال ظهور است يا بايد به دنبال نقش تحريم‌ها بود؟ آيا سقوط ارزش ريال در دي‌ماه 1390 عامل افزايش قيمتهاست يا دست نامرئي باندهاي فساد اقتصادي مقصر است؟
 
1.  ابتدا اجازه دهيد ميان «تورم» و «گراني موردي» تفاوت بگذاريم: تورم افزايش سطح عمومي قيمتهاست كه البته همين شاخص هم در اقتصاد ما (برخلاف 98 درصد كشورهاي جهان) بالاتر از 20 درصد و روبه افزايش است. اما گراني موردي، افزايش قيمت يك يا چند كالاي خاص نسبت به قيمت قبل يا قدرت خريد عامه است. اقتصاد ايران از اواسط سال گذشته تا كنون با خيز تورمي جديدي روبه‌رو بوده است و اين پديده دلايل كاملا روشن اقتصادي دارد. يعني با قاطعيت مي‌توان گفت رشد سطح عمومي قيمتها در ماه‌هاي اخير ناشي از مداخله هيچ باند فاسدي نيست. ثمره طبيعي سياستهاي سالهاي اخير خود ماست.
 
2.  افزايش قيمت حاملهاي انرژي از زمستان 1389 تاثير روشني بر هزينه تمام شده بنگاه‌هاي اقتصادي داشت (هر چه انرژي‌بري بالاتر، تاثير بيشتر) كه البته با مراقبت‌هاي شديد دولت، تا ماه‌ها اين تاثير ظاهر نشد. جهش شديد نرخ ارز در زمستان گذشته نيز تاثير ديگري بر هزينه تمام شده توليد برجاي گذاشت (هر چه ارزبري بيشتر، تاثير افزون‌تر). تشديد محدوديت‌هاي تجاري و مالي در مراوادات خارجي توليدكنندگان و تاجران ايراني نيز عامل سومي بود كه در قالب هزينه‌هاي مبادله، اثرگذاري روشني بر هزينه‌ برخي محصولات داشت. به اين سه عامل كه فشار طرف عرضه و هزينه را ايجاد مي‌كنند، رشد نقدينگي را نيز اضافه كنيد كه از 270 هزار ميليارد تومان در ابتداي هدفمندي يارانه‌ها به 380 هزار ميليارد تومان رسيده است. به تمام اين عناصربيفزاييد نااطميناني محيط اقتصادي را در شكل انتظارات تورمي و البته تقاضاهاي سفته‌بازانه. خروجي تمام اين عوامل، رشد شديد سطح عمومي قيمتها (حتي بالاتر از نرخ موجود) است.
 
3.  اگر مي‌گوييم يك پديده طبيعي است، مقصود خوبي آن نيست. برخي طبيعي را مترادف مطلوب مي‌دانند.  اين مغالطه‌اي آشكار است. طبيعي يعني طبق قاعده مالوف و مكشوف. خراب شدن خانه روستايي در اثر سيل، طبيعي است اما مطلوب نيست، رشد فقر و فحشاء در برخي بسترها و سياستها طبيعي است اما نامطلوب. بدين معنا تورم ماه‌هاي اخير متوقع و منتظره بود نه شگفتي‌ساز و غيرمترقبه. اين فنرهاي فشرده‌شده تنها نيازمند كمي برداشتن دست دولت بود تا سركوب قيمتي گذشته را يكباره آزاد كند.
 
4.  تاييد ديگري بر طبيعي بودن تورم: شاخص بهاي كالاي توليدكننده (كه مانند لوكومتيو افزايش قيمت‌هاي مصرفي عمل مي‌كند) همبستگي بسياري با شاخص بهاي مصرف‌كننده (تورم رسمي) دارد. روند 20 ساله اين دو شاخص همگرايي و نزديكي زياد آن دو را تاييد مي‌كند. رشد شاخص توليدكننده در سال 1389 به 16 درصد رسيد كه 2 برابر رشد سال قبل بود و همزمان شد با 12 درصد رشد در شاخص مصرف‌كننده. تا سطح 4 يا 5 درصد اختلاف ميان اين دو شاخص در سالهاي گذشته نيز سابقه‌دار بود. در سال 1390 رشد شاخص توليدكننده براي نخستين بار طي 15 سال گذشته از 34 درصد فراتر رفت اما مقارن شد با تورم 21 درصدي، تفاوتي كه هيچگاه در اقتصاد ايران سابقه نداشت. گرچه رشد شاخص توليد مي‌تواند به معناي رشد شاخص مصرف در سال 1391 نيز باشد اما آن درصد اختلاف، گوياي سركوبي بود كه اجازه نمي‌داد رشد قيمت نهاده‌ها، خود را در كالاهاي نهايي مصرفي خانوار نشان دهد. روشن است كه با آزادكردن اهرمهاي فشار قيمتي، راه زيادي تا جهش تورمي باقي نمي‌ماند.
 
5.  هرقدر رشد عمومي قيمتها براي اقتصادشناسان طبيعي بود، گراني موردي چند كالاي خاص غيرعادي مي‌نمود. آنهم كالاهايي كه ارتباط مستقيم با خوراك توده مردم دارد و اكنون اين معضل است كه نقل محافل شده نه آن تورم عمومي. شاخص تورم از عدد 140 در تير 1386به رقم حداقل 330 در تير 1391 رسيده است يعني حدود 135 درصد رشد. بنابراين كالاهايي كه رشدي در حوالي 135 درصد داشته‌اند، افزايش قيمتي طبيعي داشته‌اند. اما بر اساس آمار رسمي در همان بازه زماني، رشد قيمت مرغ 190 درصد، رشد قيمت گوشت گوسفند 230 درصد و رشد قيمت برنج داخلي درجه دو، 200 درصد بوده است يعني بسيار فراتر از رشد سطح عمومي قيمتها. وقتي اين جهش‌هاي مشكوك را در كنار اخبار واصله از سياستهاي غلط حوزه دام و طيور و كشاورزي و همزمان اخبار نفوذ فاسدانه در توزيع يا واردات اين محصولات قرار مي‌‌دهيم، آنگاه مي‌توان گفت كه وضعيت در خصوص اين موارد، غيرطبيعي و بيرون از قاعده مرسوم است. سياستها و نفوذهايي كه ثمره خود را در قالب رشد چشمگير واردات گوشت، نهاده طيور، برنج و اخيرا گندم نشان مي‌دهد و روشن است كه منفعت رشد واردات در حالتي كه قدرت آن در انحصار افراد معدودي است نصيب چه كساني مي‌گردد. آيا مظلوم‌تر از كارگران بيكارشده از واردات و فقراي فقيرتر شده از رشد قيمتها و شعار حمايت از توليد ملي مي‌شناسيد؟
 
6.  الغرض، تورم عمومي موجود غيرطبيعي نيست اما گراني غيرمتعارف چند محصول وارداتي، حتما مشكوك است. بحث كه به فساد و ناكارآمدي مفرط تصميم‌گيران مي‌رسد ديگري بايد دست از تحليل‌هاي اقتصادي شست و به جستجوي علل و مناسبات ديگري بود.
 
کلمات کلیدی : گرانی
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۰۹:۴۴:۲۵
بابا یکی تو این سایت الف پیدا نمی شه که به سوالات من پاسخ بده:
1)آیا می توان برای همه وارد کنندگان و فروشندگان مامور گذاشت تا وقتی جنسی را با ارز دولتی وارد کردند با ارز آزاد نفروشند؟
2) آیا اگر دولت به جای کوپن کالاهای اساسی دلار دولتی را به صورت کوپنی می داد این نوع توزیع ارز بهتر نبود و آیا کوپن ارز دولتی از کوپن کالاهای اساسی بهتر نیست؟
3) اگر دولت دلار دولتی را سهمیه بندی می کرد و به مردم به طور مساوی می داد آیا قیمت دلار الآن بالاتر از 1300 تومان بود؟ لااقل از وضع موجود بهتر نبود؟ (893047) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۱:۲۷:۳۰
تمام مشکلات کشور از جمله تورم و گرانی ناشی از ندانم کاری و بی تدبیری مسئولین است.

بعضی از مسئولین ظاهرا فاقد قابلیت تجربه اندوزی و به کارگیری تجربه هستند. والا یک آدم ناشی هم با چند بار خطا و آزمون کارآزموده می شود. بدبخت این ملت که باید تاوان ندانم کاری آنها را بدهد. (893194) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۲:۰۳:۲۶
یکی از علل مشکلات کشور، حذف و یا ادغام بعضی از سازمانها و وزارت خانه ها است. برای مثال از موقعیکه وزارت های معدن، صنعت و بازرگانی با یکدیگر ادغام شدن، مشکلات این حوزه ها بیشتر شده است.

بازرگانی یک حوزه بسیار مهم و حیاتی است که یک وزارتخانه مستقل را می طلبد. تخصص در حوزه صنعت (مهندسی) چه ربطی به تخصص در حوزه تجارت دارد؟ یک وزیر باید نابغه باشد که در دو حوزه تخصصی کاملا متفاوت دارای تحصیلات و تجربه لازم باشد. نتیجه این کار این است که واردات و صادرات با مشکلات عدیده مواجه شده است. یک نمونه اش هم همین داستان واردات به موقع خوراک دام و طیور است. (893244) (moderator16)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۸:۲۸:۰۵
اضافه کنید ادغام وزارتین راه وترابری ومسکن وشهرسازی..این درست که هردو کار عمرانی میکنند.ولی حوزه خدمات دووزارتخانه کاملا از هم جداست.این چنین است که که الان حوزه راه کاملا فراموش شده ووزیر فقط بنبال مسکن مهر است. (893768) (moderator16)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۱ ۰۹:۴۰:۱۵
در علوم استراتژیک می گویند مدیر استراتژیک لازم نیست تخصصی باشد شما ببینید بین همه امور باید هماهنگی باشد مثلا اگر شهرداری جایی را آسفالت کند سپس اداره گاز آنجا را بکند کاری غیر حرفه ای است پس برای هماهنگی در امور به مدیر استراتژیک نیاز است نه مدیر تخصصی (894172) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۱ ۱۱:۵۹:۴۸
این حرف شما را عده ای بیان می کنند که فاقد صلاحیت لازم بوده ولی می خواهند بدون داشتن تخصص لازم صاحب پست و مقام شوند. برای مثال می توان به شخصی اشاره کرد که با داشتن تخصص را و ساختمان، از ریاست ورزش، به ریاست شیلات، سرپرستی وزارت نفت و..... منصوب شد.

ضریه ای که به مدیریت کشور با علوم استراتژیکی که جنالعالی از آن سخن می گویید وارد شده، بی حد و حساب است. (894359) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۲ ۱۳:۲۵:۱۷
این تعریفی است که خود غربیها ارائه کرده اند اصلا مگر میتوان در تمامی موارد متخصص بود!!! (895664) (moderator16)
 
عباس
۱۳۹۱-۰۵-۱۱ ۰۱:۳۶:۴۰
جریان انحرافی عمدا در حال نابود کردن نظام و در واقع کشور هستند آنها به این روشنگریها میخندند و عمدا به خرابکاری خود ادامه می دهند و اگر جلویشان گرفته نشود ایران را به جنگی نابرابر با دنیا هم خواهند کشاند و این هدف نهایی آنهاست که متاسفانه تاکنون بخوبی به آن نزدیک شده‌اند و یک روز هم فرصت دادن به آنها اشتباهی بزرگ است (894044) (moderator22)
 
احمد
۱۳۹۱-۰۵-۱۱ ۱۸:۰۷:۱۲
خود كرده را تدبير نيست ..... (894851) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۱:۴۲:۵۶
وفتی مسئولین همواره فرمولهای اقتصادی و روابط بین المللی را زیر سوال می برند، آیا انتظار شکوفایی و رونق اقتصادی هم می توان داشت؟ تا موقعیکه واقع بینانه به مسایل نگاه نشود، فرجی در وضعیت اقتصادی بوجود نمی آید.
البته بعضی ها اصلا از پایه منکر مشکلات اقتصادی کشور هستند! (893214) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۱:۴۵:۳۹
مشکل مملکت تفکر امثال شما که دلار 1100 تومان دی ماه 90 با بازی خود دولت قیمت 1226 تومان خورد و شما این دلار را دلار دولتی نامیدی عزیزم دلار دلار است نباید دلار دولتی و نیم یارانه و آزاد داشته باشیم ولی اگر قیمت دلار دولتی میخواستید قیمت دلار طبق محاسابت رییس جمهور 800 تومان نه 1226 تومان مگر رییس جمهور دروغ و محاسبه اش غلط بود که بعید است (893216) (moderator16)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۱ ۰۹:۴۲:۱۶
قیمت دلار را باید بازار آزاد تعیین کند درست ولی همان بازار راهم باید مدیریت کرد نه رها (894175) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۲:۲۳:۰۶
شما بفرمایید که یه جورایی اقتصاد کمونیستی میخوای دیگه این چه سئوالیه؟ (893284) (moderator16)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۱ ۰۹:۴۷:۴۷
از نظر شما این تفکر کمونیستیه که قیمت دلار رو بازار آزاد تعیین کنه یا اینکه با زور بخوایم وارد کننده با دلار دولتی جنسش رو با دلار آزاد نفروشه و با دلار دولتی بفروشه من می گم قیمت دلار رو بازار تعیین کنه ولی بازار مدیریت شده شما ببینید چون سکه دست همه مردم بود قیمت سکه دولتی و آزاد خیلی به هم نزدیکه ولی در مورد دلار توزیع اون نامناسبه یعنی شما می گی بده توزیع دلار بهتر بشه؟ (894178) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۳:۵۲:۲۹
به دلیل تورم انباشته در کشور - مابه التفاوت تورم داخلی وخارجی از سال 78 تا کنون - عملا ارزش پول ملی تضعیف شد اما دولت به برکت دلارهای حاصل از صادرات نقت وگاز دلار را تثیت کرد تا اینکه بالاخره این حباب ترکید وقیمت ارز واقعی شد اما دولت برای اینکه در محاسبه تولید ناخالص داخلی به ارز مرجع نیاز دارد ارز را پایین نگه داشت برایش رانت ایجاد شده نابودی تولید کنند گان کالاهای اساسی وابستگی کشور به مواد غذایی بیشتر می شود . تنها راه فروش دلار به نرخ آزاد وواریز مابه التفاوت به حساب همه مردم مساوی است (893419) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۲۲:۵۷:۴۴
دوست عزیز وقتی در دولت آقایی خاتمی قیمت نفت به 12 دلار کاهش یافت دلار یکباره به 800 تومان افزایش یافت و وقتی قیمت نفت تا 140 دلار افزایش یافت قیمت دلار بجای کاهش که باید حتی به زیر 500 تومان کاهش می یافت به 950 تومان رسید اگر شما تورم ایران و آمریکا را دخیل کنی قیمت دلار بین 600 تا 850 تومان است (893947) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۱ ۰۹:۵۱:۰۳
اگر کسی گفت قیمت دلار از اول گرتن بوده جواب اورا چگونه می دهید؟ در ضمن اگر نتیجه بگیریم دلار باید گرون بشه قیمت اون باید به تدریج رشد کنه رشد ناگهانی به نفع اعتبار پول ملی نیست که از منافع زودگذز مهمتره (894180) (moderator22)
 
بنده خداوند یگانه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۰۹:۴۹:۰۵
در پاسخ به تیتر :
غیر عادی نیست کاملاً هم عادی می باشد
زمانی که تخصص را به حاشیه راندند و متخصص را به بیگاری و .. مجبور کردند باید منتظر این وضع می بودیم
با توجه به وضعیت سرخوردگی متخصصین واقعی ( نه آنها که یک شبه با فشار پارتی و غیره مدرک الکی گرفتند ) و میل به مهاجرت بالا در بین اندیشمندان باید خود را برای روزهای خاصی آماده کنیم
خداوندا به حق بسم الله الرحمن الرحیم به فریاد ما برس ؛ اللهم عجل لولیک الفرج _ صلوات (893054) (moderator22)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۰۹:۵۰:۴۵
اصلا هم غير طبيعي نيست. تازه زماني كه دولت حجم نقدينگي را نسبت به زمان آقاي خاتمي دو برابر كرده بود (سال 85) اساتيد اقتصاد به عواقب آن از جمله تورم هشدار داده بودند، اما كو گوش شنوا. دولت فكر مي‌كرد هميشه ارزي هست و امكنا وارد كردن هر چيزي. حلال نه تنها ارزي نيست بلكه نقدينگي نسبت به زمان آقاي خاتمي 7 برابر نيز شده است علاوه بر آن توليدات داخلي هم مطمئنا نسبت به سال 84 كاهش داشته استو لذا كاملا طبيعي است با بحران تورم و بي‌كاري مواجه باشيم. (893059) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۰۹:۵۴:۳۳
اگر قیمت انرژی تاثیر زیادی روی قیمت تمام شده دارد پس چرا کالاهای ساخت کشور چین و بسیاری از کالاها ارزان تمام می شود؟ پس چرا از رقابت با کالاهای ساخت کشور چین می ترسید؟ (893069) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۰۹:۵۶:۰۲
واقعیت این است که به علت بعضی از سیاستهای اشتباه دلار بالا رفته و رقیب خارجی که به نوعی باعث تنظیم بازار و کاهش قیمت می شد از صحنه خارج شده است حالا یک عده می توانند خوب در بازار جولان بدهند صاحبان قدرت و ثروت نامشروع بین المللی و نوکران داخلی آنها می توانند بازار را مختل کنند اما در این میان عملکرد بعضی از مسئولان ضعیف تر از حد انتظار است (893073) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۰۰:۱۸
گرانی غیر متعارف چند محصول وارداتی مشکوک است؟؟؟؟؟یعنی وقتی ارز دولتی نمی دهید بعد قیمت دلار 1050 تومان ظرف کمتر از یک سال می شود 2000 تومان و الان چند ماه است که قیمت دلار از 1900 تومان کمتر نشده و همین الان هم حدود 1970 تومان است اونوقت شما می خواین کالاهای وارداتی گران نشود.ارزش ریال به شدت افت کرده و این در حالی است که ایران درامدهای ارزی خوبی دارد.به نظر من این شما هستید که تعمدا می خواهید مردم را ضعیف کنید و گناه به گردن وارد کننده ها می اندازید. (893077) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۲:۱۶:۲۵
دولت كه واردات را با ارز ازاد انجام نميده با ارز 1250 توماني گشايش اعتبار ميكنه يعني ارز دولتي پس نبايد قيمت كالاي وارداتي زياد گران شود متوجه شديد (893267) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۱ ۱۲:۵۵:۲۸
چه تضمینی هست کسی که با ارز دولتی وارد کرده با ارز آزاد نفروشه ؟ (894458) (moderator22)
 
ابوالحسن-ع
United States
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۰۰:۵۲
وقتی رئیس جمهورمحترم در اوج تورم ، با خونسردی می گوید تورم تنها 6 درصد است منکر گرانی ها است و آن جمله تاریخی "سر کوچه ما ارزان است" را بیان می کند.و برخی دیگر مسئولان اساساً دست به تکذیب شان در مورد گرانی وتورم خوب است دوست غزیز شما چه می فرمایید! (893078) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۰۳:۵۰
بعضی از تولید کنندگان ایرانی حقوق کارگر رو که نمی خوان درست و حسابی بدن انرژی هم که مفت باشه مرز را هم که ببندیم آقایون هر جنس بنجل و بی کیفیتی که داشتن با قیمت بالا به خورد مردم بدن مسئولین هم که از اونها حمایت کنن و مالیات نگیرن بعد وام بدن آقایون پس ندن آقایون حمایت از تولید ملی این نیست به فکر حمایتهای منطقی باشین (893084) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۰۶:۱۹
حمایت واقعی از تولید این است که مردم عادی جامعه تشکیل تعاونیهایی دهند سپس مسئولین هر سال به این تعاونیها مقداری زمین سرمایه و ماشین آلات بدهند سپس به تدریج این تعاونیها رشد می کنن و مشکل بیکاری ریشه کن می شود اما افسوس که... (893088) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۰۸:۱۳
آیا بهتر نیست با کمک به تولیدکنندگان جهت بهینه کردن سیستمهای مصرف کننده انرژی و ایجاد فروشگاههایی جهت عرضه مستقیم کالا و حمایتهای منطقی دیگر از تولیدکنندگان حمایت کرد (893090) (moderator22)
 
نيازي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۲۲:۱۳
چه اسمشو بزاري گروني ، چه بزاري تورم ، مهم نيست.مهم اينه كه مردم نمي توانند ساده ترين كالا را بخرند و شرمنده زن و بچه هاشون هستند. (893105) (moderator22)
 
علي
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۲۶:۵۰
كاهش شديد ارزش ريال بدليل سياستهاي نادرست اقتصادي دولت باعث جهش حدود 90 درصدي مواد اوليه وارداتي توليدات كشور شده است .متاسفانه با افزايش غير عادي مواد اوليه شركتهاي توليدي كه بدليل كاهش ارزش ريال در برابر ساير ارزها حتي افغان افغانستان اتفاق افتاد تغييري در تجديد نظر در برخي از تعرفه هاي واردات كالاها ومواد اوليه از طرف دولت مشاهده نگرديد. همچنين تحريم هاي بين الملي نيز بر افزايش برخي از كالاها اثرگذار بوده است .چرا كه در حال حاضر نقل وانتقال پول بين بانكهاي خارجي و ايراني با مشكلات قابل توجهي مواجه است. عدم حمايت موثر از توليد داخل و افزايش نرخ بهره و متعاقب آن پر هزينه بودن دريافت وام از بانكا وموسسات اعتباري كه نتيجه آن عدم تمايل بخش خصوصي در سرمايه گذاري در توليد كالاها مي باشد وهمچنين بروز نشدن تكنولوژي هاي توليد اكثر كارخانه هاي كشور كه در بلندمدت اتفاق افتاده است نيز در افزايش غير عادي قيمت ها تاثير گذار بوده است. به نظر بنده راهكارهاي زير در بلند مدت مي تواند باعث تثبيت قيمت ها وكاهش نرخ تورم باشد:
1) حمايت از توليد از طريق تشويق بخش خصوصي براي مثال اعطاي تسهيلات بلندمدت با بهره خيلي پائين به بخش توليد براي سرمايه گذاري در بخش هاي توليدي و بروز كردن تكنولوژي توليد كارخانه هاي كشور
2) كاهش نرخ ماليات بر درآمد كارخانه هاي توليدي كشور
3) دريافت ماليات سنگين براي سرمايه گذاري هايي كه هدفي جز دلالي و كسب سود در كوتاه مدت دارند.
4) تثبيت نرخ ارز و قدرتمند كردن ارزش پول ملي كه نتيجه آن در بلند مدت مواد اوليه ارزان براي كارخانه هاي توليدي ودر نتيجه يهاي تمام شده پائين كالاهاي توليدي خواهد بود. و در آخر حذف تحريمهاي اقتصادي كه باعث تسهيل در واردات و تجارت بين المللي و سهولت در دسترسي بخش توليد به آخرين تكنولوژي هاي توليد خواهد شد. (893111) (moderator22)
 
United States
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۲۷:۲۳
آخه کجا تورم طبیعیه؟؟؟؟؟ کجای دنیا اینقدر تورم وجود داره؟؟ پس مسئولین چیکار میکنن؟؟ دیگه مردم بخوان نفسم بکشن باید پول بدن!!!!!!! ای بابا کمی هم به جای جیب خودتون ، نیم نگاهی هم به جیب مردم بیچاره بندازین... (893113) (moderator22)
 
Canada
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۰:۵۰:۵۶
سلام.
1. گرانی نامتعارف اقلام یاد شده نیز "غیر طبیعی" نیست. نویسنده ی محترم توجه داشته باشند که کشور ما در حال حاضر در شرایط "رکود تورمی" بسر می برد. یعنی هم تولیدمان کم شده است و هم تورم در حال افزایش است. این یک اصل اقتصادی است که در شرایط رکود تورمی مایحتاج ضروری مردم (غذا و پوشاک و مسکن) با شدت بیشتری بالا می رود و البته در این میان "غذا" نقش اول را دارد. بنابراین گرانی نان، برنج ، گوشت سفید و قرمز نیز در همین پایه قرار می گیرد و بالا رفتن آن نه تنها "غیر مشکوک" بلکه کاملا "طبیعی" است و از ابتدا کاملا قابل پیش بینی بود و افزایش بیشتر قیمت این اقلام نیز باز قابل پیش بینی است.

2. با مدیریت دولت فعلی تبعات تورمی آشکار این پدیده (رکود تورمی )باید لااقل سه تا چهار سال قبل اتفاق میفتاد که بالا رفتن قیمت نفت تا حد زیادی پیدایش آن را به تعویق انداخت (بالا رفتن قیمت نفت بمثابه داروی مسکن وارد بدنه ی اقتصاد شد و متاسفانه نگذاشت علائم سرطان موجود زودتر خودش را نشان دهد). اما بالاخره با تاخیر حدود سه ساله اتفاق افتاد و شرایط در صورت ادامه ی سیاست های موجود متاسفانه بدتر نیز خواهد شد.

3. نکته ی قابل توجه اینکه اگر شرایط همین طور ادامه یابد گرانی ها به طور پلکانی بالاتر و بالاتر خواهد رفت تا اقتصاد به مرز فروپاشی برسد و اگر بخواهیم یک سیاست درست اقتصادی نیز پیاده کنیم باز مجبوریم برای راه اندازی تولید و ایجاد شغل و خروج از رکود باز هم یک تورم عظیم دیگر ایجاد کنیم. یعنی چه سیاست غلط فعلی ادامه یابد و چه سیاست اصلاحی اقتصادی جایگزین آن شود در هر دو صورت تورم بسیار بالایی متوجه اقتصاد خواهد شد.

4. باید توجه داشت که این شرایط رکود تورمی که حالا دچار آن هستیم چه تحریم اعمال می شد و چه نمی شد، بوجود میامد و تحریم در این میان صرفا نقش کاتالیزور را بازی کرد. راهی که دولت از ابتدا آغاز کرد نتیجه ای جز این نمی توانست داشته باشد و این مهم را بارها اساتید اقتصاد هشدار دادند که متاسفانه کسی بدان توجه نکرد و پیامدهای آن دامن همه (چه فقیر و چه غنی) را خواهد گرفت.

5. پیامد شرایط فعلی برای فقرا که کاملا مشخص است و تورم بیشترین فشار را روی دوش فقرا وارد می کند. اغنیا نیز نباید خوشحال باشند چون اگر چه تورم به مال آنها میفزاید اما ناامنی اجتماعی شدیدی که وجود خواهد آورد و فاصله ی زیاد طبقاتی ، دیر یا زود دامن آنان را نیز خواهد گرفت .

شبی آه خلق آتشی برفروخت - شنیدم که بغداد نیمی بسوخت
کسی شکر گفت در آن خاک و دود - که دکان ما را گزندی نبود!
جهاندیده ای گفتش ای بوالهوس - تو را خود غم خویشتن بود و بس؟!
پسندی که شهری بسوزد به نار - اگر چه سرایت بود برکنار؟! (سعدی)

با تشکر (893151) (moderator22)
 
بهزاداول
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۲:۲۸:۱۸
کامنت جالبی بود ای کاش بیشتر از این کامنت های تحلیلی داشتیم (893299) (moderator16)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۳:۴۲:۴۶
8 سال حاكميت مطلق اصولگرايان بر دولت و مجلس و نهادهاي ديگر قدرت و حمايت وسيع رسانه هاي فراگير از آنها و .. حاصلش براي كشور چه بوده است؟ در زمينه اقتصاد. سياست داخلي و خارجي. مسائل اجتماعي. فرهنگ. اخلاق. معنويت. محيط زيست. آثار تاريخي و ميراث فرهنگي. گردشگري و ... . چرا اصولگرايان نمي خواهند مسووليت رفتارها و تصميمات غلط خود را بپذيرند؟ چرا مدني رفتار نمي كنند؟ چرا قواعد بازي سياست را رعايت نمي كنند؟ چطور در زمان دولت اصلاح طلب با افزايش تنها 10 درصدي قيمتها. فرياد وااسلاما و وامردمايشان به آسمان بلند بود و سالهاست كه در شرايط تورم بالا و ... توجيه گر رفتارهاي غلط دولت بودند تا اينكه از چند ماه پيش آش آنقدر شور شد كه صداي مراجع هم درآمد و اصولگرايان خارج از دولت . مجبور شدند به مشكلات اذعان كنند تازه باز هم فرافكني كردند و همه تقصيرات را به گردن دولت انداختند و مجالس اصولگرا را مبرا كردند گرچه در سوء مديريت دولتيها هم هيچ شكي وجود ندارد..
توصيه به اصولگرايان واقعي آن است كه مسووليت و هزينه اقدامات و تصميمات خود را بپذيرند چه در دولت چه در مجلس و چه در خارج از ساختار قدرت. اين لازمه و پيش شرط توسعه يافتگي و رشديافتگي سياسي است. به رقيب و مخالف احترام بگذارند. فضا را براي فعاليت آنها طبق قانون و طبق عدالت . باز كنند. ديگر وضعيت وخيم كشور مخصوصا در حوزه معيشتي مردم تا كجا بايد پيش برود و چشم انداز روشني ديده نشود؟ شاخص بورس دو هفته مثبت شد در بوق و كرنا كردند اما دوباره كه نزولي شده كسي از مسوولين حرفي نمي زند...
با مردم صادق باشيد. با مردم صادق باشيد. با مردم صادق باشيد. مردم ما مردم صبوري هستند. اگر مثل مردم باشيد و مثل مردم سختي و فشار براي شما هم باشد مردم تحمل مي كنند در غير اينصورت انتظار همراهي و همدلي مردم. بي مورد است. (893406) (moderator16)
 
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۳:۴۵:۳۳
به خاطر بد عمل كردن در قانون هدفمندي يارانه ها و غيرقانوني رفتار كردن دولت و ندادن سهم توليد. بسياري از بنگاههاي توليدي و كارخانجات با مشكلات هزينه هاي فزاينده و ... مواجه شده و بر خلاف ميل كارفرما. مجبور به اخراج جمعي از كارگران و يا حتي تعطيلي كارخانه شده است. اگر دولت به داد توليد و صنعت نرسد اوضاع بدتر از اينها خواهد شد. متاسفانه قوانين بالادستي و مهمي چون اصل 44 و هدفمندي يارانه ها كه مي توانست سكوي پرش مناسبي براي اقتصاد كشور باشد با غيرقانوني و بد رفتار كردن دولت و خودشيفتگي هميشگي دولتيها. به ضدخود و نقض غرض تبديل شده است و اقتصاد را به حال احتضار و اورژانسي درآورده است. انكار اين وضيعت هم . مشكلي را حل نمي كند. (893411) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۹:۱۷:۵۱
قانون هدفمندی بد عمل نشد بلکه اصلا چنین طرح تقلیدی غیر قابل اجراست چون از محل درامد گرانی انرژی برای پرداخت نقدی به مردم هم کمبود داشت تولید که جای خود را دارد (893814) (moderator16)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۳:۴۶:۰۲
بسم الله الرحمن الرحیم.با نگاهی به تاریخ به راحتی میتوان از ان عبرت گرفت و راه حق را از باطل شناخت.در زمان حکومت امیرالمومنین(ع)دشمنان خارجی مانند معاویه و عمر عاص با کینه قبلی قصد از بین بردن حکومت مبارک شیعه را داشتند.حکومتی که اگر پا برجا میماند امروز قسمتی از سرزمینهای اسلامی به دست صهیونیسم و قسمتی به دست شیخ های سر سپرده نمیافتاد.ان دشمن خارجی از یک طرف حضور داشت و حضرت به راحتی می توانستند انها را از میان بردارند.اما بودند دشمنان داخلی.منافقانی که با توجه به نفوذ و قدرتی که از قبل داشتند از هر فرصتی برای توطئه و فتنه استفاده میکردند. ضربه هایی که اسلام عزیز از این منافقان فاسد خورده بسیار سنگین تر از ضربات خارجی بوده.حال به امروز نگاه کنید.ما تنها کشوری در جهان هستیم که رهبری فقیه ونعمت جمهوری اسلامی را داراست.حکومتی که برایش 50 سال شهید داده ایم.همین مردم کشورهای منطقه حسرت میخورند که ای کاش بجای طاغوت های شهوت پرست دزد رهبری مانند امام خامنه ای داشتند.کدام دشمن خارجی توانست وجبی از خاک این مملکت را بگیرد.کدام امریکا و انگلیس و صدامی توانستند جلوی خمینی بت شکن یا مقام معظم رهبری بایستند.انها امروز بزرگتربن مشکل شان در جهان این است که سدی بزرگ در مقابل اهدافشان به نام ولی فقیه دارند.بیایید اشعث های زمان را شناسایی کنیم.فتنه گرانی که با بعضی کارشکنی های عمدی و توطئه اقتصادی قصد ضربه به ولایت رو دارند.ایران باید به دنیا مرغ و گندم صادر کنه انوقت این منافقین انقدر به تولیدکننده ضربه زده اند که ما به اینجا رسیده ایم. (893412) (moderator16)
 
قاف
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۴:۴۷:۱۹
جلوی این اقا رو بگیرید تو رو به خدا کشور وملت رو تموم کرد اقایون مجلس پس شما چی کاره اید .با این ندانم کاریها 100درصد دولتهای بعدی هم نمیتونند جمعش کنند .پس این ملت کی میتونه رنگ ارامش رو ببینه .زمان را ازدست ندهید وگرنه شما هم مدیون این ملت سختی کشیده خواهید بود.... (893483) (moderator16)
 
سودابه غلامعلی
United States
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۵:۳۲:۵۴
پیامبر می فرمایند انی ما اخاف علی امتی الفقر ولیکن اخاف علیهم سوئ التدبیر

بارها اقتصاد دانان از درست عمل کردن مسئولان خصوصی سازی ومقاومت

مدیران دولتی گفته اند واقعا در شرکتی دولتی که زیان ده است پرداخت پاداش

آخر سال به مدیران آن چه معنی دارد آنهم علاوه بر پرداخت حقوقهای میلیونی

در طول سال والبته همه هم این ها را میدانند ولی چرا حرفی نمیزنند نمیدانم (893546) (moderator16)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۵:۴۱:۵۸
شرايط کنوني اقتصاد ما گونه اي دچار شوک شده که اقتصادي که موسوم به اقتصاد نفتي و اقتصاد دولتي است پايه هاي اصلي خود يعني ارزهاي نفتي را با کاهش شديد مي بيند. به علاوه محدوديهاي بانکي باعث تاثير گذاري بر واردات و کاهش آن را به دنبال داشته است. به نظر مي رسد دولت در شرايط فعلي چاره اي جز اين ندارد که بودجه خود را تعديل کند. بودجه هاي عمراني را به شدت کاهش دهد و قطعا اشتغالزائي با کندي پيش خواهد رفت. دولت وابسته به نفت فقط بايد مايحتاج عمومي وارد کند و احتمالا کسري بودجه خود را با استقراض بيشتر از بانک مرکزي که آن نيز افزايش نقدينگي و بالارفتن تورم را به دنبال دارد دنبال کند. اقتصاد رفاه زده نفتي بايد دوران سختي را تجربه کند که البته اقشار کم درآمد به شدت اس خواهند ديد اما شايد در بلند مدت از اين وابستگي شوم نجات يابد (893560) (moderator16)
 
United States
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۶:۰۲:۱۲
مرد حسابی وقتی بیشتر نیاز های این مملکت از خارج وارد میشود و یه هویی دلار از 1200 به 2000 میرسه و همین دلار 2000 تومانی هم به دست وارد کننده نمیرسه نتیجه این میشه که نهاده ها کم میشن و قیمت ها میرند بالا

آهن توی 8 ماهه اخیر 100 درصد رشد قیمت داشته که همه میدونند علت قسمتی از این افزایش قیمت به خاطر افزایش قیمت دلار بود و علت رشد ناگهانی در روزهای اخیر هم به دلیل نبودن دلار برای ثبت سفارش واردات برمیگرده.

این روزها دنبال خونه اجاره ای میگردم اکثر صاحب خونه ها دو برابر اجاره پارسال قیمت میدن .میگم آخه چرا این قدر زیاد میگی . میگه آهن و مصالح و زمین و ....گرون شده منم مجبورم اینجوری قیمت بدم

به خدا این همه تنش و اضطراب و فشار حقمون نیست . آخه تا کی .مملکت ما فقط برای دلالها و واسطه ها بخوبه .تولید کننده و تحصیلکرده و آدمای دلسوز و قانونمند جز خون دل خوردن هیچ چیز دیگه عایدشون نمیشه! (893595) (moderator16)
 
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۶:۴۱:۳۸
در شهریور وضع دفتر چه خواهد شد که از مرغ هم واجب تر است. (893639) (moderator16)
 
آیا می دانید؟
United States
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۷:۲۱:۰۳
آیا می دانید بیشترین رشد اقتصادی پس از انقلاب در دولت خاتمی تحقق پیدا کرد؟
آیا می دانید کمترین نرخ تورم در ایران در دولت خاتمی بود؟
آیا می دانید بهترین وجه بین الملی ایران در زمان خاتمی بود؟
آیا می دانید . . .

خود کرده را تدبیر نیست (893688) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۱۷:۲۱:۵۴
و حال سوال این است که آیا نمی توان دولت را مجبور کرد تا قطار را به ریل برگرداند قبل از پایان این دولت ؟
توجه دارید که دولت بعدی در شهریور ماه بر سرکار می آید و تا معرفی وزرا و غیره و ذالک ، در بهترین شرایط دولت بعد در زمستان آینده آماده اجرای سیاست های خود خواهد بود .

به نظر شم ادیر نیست ؟
آیا مجلس نمی تواند با تصویب یک سری طرح های دو فوریتی مسیری را برای دولت مشخص کند تا این چندماه آینده را به سلامت از سر بگذرانیم ؟

آیا به اثرات نا مطلوب این نابسامانی اقتصادی بر نوع و حجم مشارکت مردم در انتخابات پیش رو واقفید ؟ (893690) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۲۳:۰۱:۴۵
با کاهش قیمت ارزها به نصف و توقف طرح هدفمندی و برگشت تمام قیمت ها به قبل از این طرح می توان براحتی تا قبل از دولت جدید در ایران اقتصاد را سر و سامان داد (893953) (moderator22)
 
احسان
United States
۱۳۹۱-۰۵-۱۰ ۲۰:۲۶:۰۶
متاسفانه درست یانادرست اقتصادما علیرغم ظرفیت های بنیادی بالا اینروزها بیشترازسالهای گذشته گره خورده است این حالت رابعینه دررفتاربازار سرمایه کشورکه مهمترین وقویترین بنگاههای اقتصادی رادرخود جای داده میتوان دید به نظر بنده انشاء الله باکوچکترین تحول مثبت وسازنده درمذاکرات اتی بسرعت حداقل از هیجان والتهاب منفی بعضاغیرواقعی والقایی براقتصاد کشورکاسته خواهد شد. (893861) (moderator16)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۱ ۰۷:۴۷:۵۲
همه تون ساکت لطفاً.وزیر اقتصاد فصل الخطاب دادند که اگر دلار 10000 تومان شود هیچ .توجه لظفاً هیچ هیچ هیچ تاصیری در اقتصاد ما ندارد کما اینکه دیدین که اقتصاد ما یهو شد هفدهمین اقتصاد دنیا و اگه خدا بخواد تا آخر دولت دهم میشیم اول یا اگه بدشانسی بیاریم میشیم دوم. (894109) (moderator22)
 
بي نام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۱-۰۵-۱۱ ۱۳:۳۵:۰۹
تا زماني كه كشور برنامه نداشته باشد !زماني كه دولت موظف است بودجه 15 آذر ماه به مجلس محترم براي بررسي ارايه دهد. اسفند ماه ارايه ميدهدو وقتي چها رچوب روشن در خصوص وظايف دولت نباشد هر كس صليقه ا ي عمل كند وفقير فقير تر وثروتمند ثروتمندتر خواهدبود!كه در ايران اين را به عينه مي بينيم!خلاصه تا زماني كه احزاب قانوني در كشور نباشد و تا زماني كه شعارها به شعور تبديل نشود و تا زماني كه عد د وارقام اشتغال زايي ورشد اقتصادي عدد سازي شود وضع همينطور ادامه خواهد داشت!وقتي نرخ ارز دستوري و قيمت كالاها هر روز نوسان داشته باشدو كسي هم پاسخگو نباشد وضع همين خواهد بود! (894541) (moderator22)
 
هراق
۱۳۹۱-۰۵-۱۱ ۱۴:۵۸:۵۵
دولت وارد یک جنگ نابرابر با ملت شده است .منعمی با ولی نعمت خود اینگونه باید رفتارکند.تاریخ قضاوت میکند... (894655) (moderator22)
 
علی
۱۳۹۱-۰۵-۱۱ ۲۱:۰۳:۴۸
دوستان عزیز امروز محموله بزرگ مرغ برزیلی وارد ایران شد
نکته جالبش اینه که این محموله از زمان گشایش اعتبار تا امروز که وارد کشور شده یک هفته گذشته ......!
داستان مرغ ترفندی برای اختلاس و رانت خواری که پشت این قضیه است توسط .عده ای بیش نیست
خودتو قضاوت کنید چه راحت یک شبه قیمت را بالا کشیدند بلافاصله محموله را ریختند تو بازار......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 (895023) (moderator22)
 
۱۳۹۱-۰۵-۱۲ ۰۳:۴۵:۳۹
بالاخره مدارک کیلویی آقایان کار داد دست همه و دودش رفت تو چشم ملت بیچاره بدبخت ستمدیده (895254) (moderator22)
 
۱۳۹۳-۰۶-۲۳ ۱۸:۳۴:۲۱
دولت خودش بیشترین علت گرانی و تورم است . لازم نیست برای هرکسی که ارز دولتی میگیرد یک مامور گذاشت تا کالای وارداتی را با ارز آزاد نفروشد . زیرا هر کسی که ارز دولتی می گیرد خودش مامور است جانم

دولت پول نفت را سرمایه کرده با آن کالاهی اساسی و مصرفی وارد می کند و گران می فروشد و در این بین به برخی هم با دادن اعتبار نمایندگی فروش و.. نون می دهد چون پسرخاله هستند . حالا بگویید بزرگترین مانع برای خودکفایی و تولید آمریکاست یا وارد کننده کالا؟! (2374125) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.