نظر منتشر شده
۱۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 220794
فرهنگ كليد موفقيت‌هاي اقتصادی؛
شاخص‌هاي مديريت جهادي در اقتصاد و فرهنگ
مجید بهمنی‏، 6 فروردين 93
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۶ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۲۶
مقام معظم رهبری همچون سال های گذشته با نگاهی کارشناسانه امسال را نیز به نام سال "اقتصاد و فرهنگ همراه با عزم ملی و مدیریت جهادی" نام گذاری نمودند .

هرچند، ملت مسلمان ایران در سال ۱۳۵۷ نهضت و انقلاب خود را بر پایه اقتصاد و معیشت و رفاه قرار نداد و مبنا را اقتصاد ندانست و انقلاب اسلامی را بر اساس اندیشه های الهی معمار و رهبر کبیر انقلاب اسلامی امام خمینی(ره) بنیان گذاشته و پا در عرصه مبارزه با طاغوت نهاد، اما با مرور زمان و گذشت ایام و سیر انقلاب اسلامی این واقعیت روز به روز بیشتر از گذشته عیان شد که اقتصاد هرچند به عنوان زیر بنای انقلاب نبوده و نیست، اما به عنوان کلیدی‌ترین ابزار تداوم و حیات انقلاب اسلامی مطرح می باشد.

به بیانی دیگر می توان به صراحت عنوان نمود که ملت ایران در سی پنج سال پیش برای نان و مسکن و معیشت و رفاه دنیوی انقلاب نکردند اما باید اذعان نمود بدون اینان نیز نمی توان به آرمان های بلندی که انقلاب اسلامی برای رسیدن به آن تلاش می نماید؛ رسید. از این رو چندین سال است که بالاترین مقام رسمی و مذهبی کشور سال جدید را با اقتصاد گره زده‌اند.

نقشه راهی که مقام معظم رهبری در رسیدن به اقتصادی شکوفا و مترقی و بدون وابستگی بتواند ما را به آرمان های مترقی انقلاب اسلامی رهنمون سازد همان اقتصاد مقاومتی است. اقتصادی که با تکیه بر توانمندی های داخلی و ظرفیت های درونی کشور‎، با رویکردی دانش محور و تعامل صحیح با دنیای خارج بنیان گذاشته شده است.

سوال مهمی که می توان مطرح کرد این است که چگونه می توان به این اقتصاد رسید و بر این نقشه راه اطمینان نمود؟ این مطلب را مقام معظم رهبری به طور ظریف در تغییر نگاه مردم به چگونگی توانمندی های خود می دانند و این مهم دست نیافتنی نخواهد بود مگر نشاندن این مطلب در باورهای فرهنگی مردم مبنی بر اینکه ظرفیت ها و توانایی های مردمان این مرز بوم حد و مرز نمی شناسد لذا نقش مهم فرهنگ به عنوان یک اصل در کنار اقتصاد خود را نشان داده است.

سال هاست اقتصاد جهانی توسط امپریالیسم رسانه‌ایی از طریق تغییر در نگاه فرهنگی مردمان کشورهای وارد کننده به ترغیب و تشویق آنان به مصرف گرایی و استفاده از محصولات و اجناس وارداتی شرکت های چند ملیتی توانسته است بر تمامی شئون مردمان این کره خاکی چنگ بیاندازد و در نتیجه تولیدات ناخالص ملی کشورها به سمت سود‌دهی هر چه بیشتر برای شرکت های چند ملیتی کشیده شد.

بنابراین برای اینکه بتوان کلید موفقیت‌های اقتصاد را در دست داشته باشیم باید آن را در امتداد فرهنگ بدانیم از این رو است که اهمیت و جایگاه و نقش فرهنگ در اقتصاد برجسته می گردد. لذا از آنجا که نقشه راهی که اکنون در اقتصاد جمهوری اسلامی توسط مقام معظم رهبری ابلاغ گردیده اقتصاد مقاومتی نام گرفته است باید برای عملی کردن این اقتصاد به مهمترین رکن این اقتصاد از باب فرهنگی که همان به باور رساندن واژه "می توانیم" در اعتقاد و ذهن نسل چهارم انقلاب توجه ویژه و خاص نمود و این مهم مستلزم داشتن عزمی بزرگ همراه با یک اراده ملی است که بایستی به منحصه ظهور برسد.

عزم ملی یعنی صرف نمودن فعل خواستن در تک تک آحاد ملت که همچون یک انقلاب بزرگ مردمی که برای دستیابی به آن تمامی افراد بدون ملاحظه به خواسته ها و نیازهای شخصی در آن مشارکت دارند، نمود پیدا می‌کند. در این عزم ملی، منافع جامعه و مردم بر منافع شخصی، گروهی و حتی جناحی و حزبی اولویت خواهد داشت و در یک کلام منافع ملی و کلان بر منافع خرد و مقطعی ارجحیت پیدا خواهد کرد.

اما عزم ملی را نباید تنها در چند شعار و کلمات زیبا جستجو کرد و از انجا که ملت ایران تاکنون نشان داده است در پی تحقق آرمان‌های انقلاب‌اسلامی همیشه پیرو و مطیع اوامر رهبری بوده است ایشان با پرهیز از هرگونه شعار‌زدگی مدیریت جهادی را راهکار اصلی تبلور عزم ملی با بهره‌گیری از فرهنگ مردم برای تحقق اقتصاد مقاومتی دانستند.

مدیریت جهادی هرچند اصطلاحی جدید در ادبیات انقلابی ما نیست اما انصافا مدیریتی است که تنها در مقطع دفاع مقدس بارها با آن مواجه بوده‌ایم‌. مدیریتی که با ر هبری امام خمینی توانست به خوبی در مقطع دفاع مقدس کشور را از پرتگاه جنگ که استکبار جهانی ایران را به سمت ان کشانده بود نجات دهد و کارآیی خود را به خوبی نشان داده است. شاید بکار گیری واژه جهاد نشان و اشاره از یک واقعیت مهم باشد که امروز هم نوعی دیگری جنگ بر این انقلاب و کشور و مردم تحمیل شده است که بایستی همچون دفاع مقدس با یک مدیریت جهادی به مقابله و برخورد با آن پرداخت.

ولی مدیریت جهادی امروز را چگونه می توان دید و آن را تشریح نمود؟ آیا مدیریت جهادی را باید در بالا بردن هزینه‌ها و سختر نمودن سطح اصطکاک و رویارویی با مشکلات و دشمنان تفسیر نمود یا اینکه آن را به معنای بهره‌گیری از عقل، تدبیر و دانش و نرمش قهرمانانه به همراه پایداری بر اصول انقلاب در صحنه مقابله و جنگ اقتصادی و فرهنگی با دشمنان انقلاب بدانیم.

با دیدگاه فوق می توان بخشی از تفسیر مدیریت جهادی را در محورهای ذیل خلاصه كرد:
۱- نگاه کارشناسانه و مدبرانه به مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم
۲- توجه به تولیدات داخلی و صادرات کالا
۳- شناسایی نیازهای ضروری و اساسی مردم در حوزه اقتصاد
۴- سوق دادن هدفمندی یارانه ها به سمت خدمات عمومی و ضروری مردم
۵- نگاه واقعگرایانه به اقتصاد جهانی و چگونگی نحوه تعامل با دنیای خارج و روابط کشورها
۶- شناسایی صحیح ظرفیت‌ها و توانمندی‌های موجود در کشور
۷- سرعت عمل لازم در حل و فصل موضوعات و مشکلات
۸- پرهیز از هرگونه شتاب زدگی در تصمیمات کلان
۹- بهره‌گیری صحیح و به موقع از ظرفیت ها و امکانات و پتانسیل های سیاسی و اقتصادی و فرهنگی در داخل کشور
۱۰- بهره‌گیری صحیح و مناسب از منابع در داخل کشور (حامل های انرژی و...)
۱۱- متناسب کردن قیمت ها با درآمد مردم
۱۲- بالا بردن هزینه های کالاهای تجملاتی وارداتی (خودروهای لوکس و...)
۱۳- توزیع عادلانه بر حسب نیاز در سطح کشور به منظور افزایش انگیزه در جهت حمایت از سیاست های اقتصادی
۱۴- ایجاد فرصت های برابر برای تمامی بنگاه های اقتصادی و سرمایه گذاران داخلی
۱۵- سوق دادن تمامی ابزار فرهنگی کشور و رسانه هایی داخلی در تبلیغ و تشویق مردم به مصرف صحیح محصولات و تولیدات داخلی
۱۶- بالا بردن ساعات بهره‌وری کار در سطح کشور ( ادارات و کارخانجات و ...)
۱۷- کاهش تعطیلات رسمی
۱۸- بالا بردن سرعت گردش سرمایه در کشور و توزیع تسهیلات بدون هرگونه قرطاس بازی اضافه
۱۹- بالا بردن اشراف کامل دستگاه های نظارتی و کنترلی بر اقتصاد کشور
۲۰- ایجاد فضای کامل امنیت اقتصادی برای سرمایه گذاران در اقتصاد داخلی
۲۱- ایجاد سیستم های جدید با حفظ پتانسیل و آمادگی قبلی در جهت حل معضلات و مشکلات پیش بینی نشده در موضوعات اقتصادی
۲۲- بالا بردن نقش بنگاه های خرد اقتصادی در داخل کشور در جهت افزایش تولید
۲۳- تصویب و تسهیل قوانین برای کارآفرینی و حمایت از تولیدات داخلی
۲۴- نگاه ویژه به مناطق محروم و کم برخوردار به منظور ایجاد و برقراری عدالت اجتماعی و بالا بردن انگیزه های حمایتی مردم
۲۵- ...
 
شهروند انقلابي
۱۳۹۳-۰۱-۰۶ ۱۱:۵۸:۳۳
با سلام انچه نمود است و بارز مقام معظم رهبري با بينش والا كه بر گرفته از اعتقادات مذهبي است كه خواص برجسته ومومن و پايبند به شرعيت ناب اسلام است در انها متبلور ميشود و ستون اين انقلاب بوده همواره بدون اغراق و كمال خلوصيت راه و نقشه ملت ما و جهان اسلام را بيان فرمود ند كه جالب بعداز انكه غبار زدود ميشود ميبينم كه راه درست كه سعادت جامعه است اشكار وهرروز حقانيت اين رهبر فرزانه اشكارتر ميشود كه جاي هزاران شكر در درگاه اللهي را دارد و مديريت جهادي ميتواند ما را به سلامت از كاستي ها كه دجار جامعه شد عبور دهد ولي جند نكته لازم است ذكر شود :
1 ايا مقام معظم رهبري رهنمود هاي لازم را در رابط با فساد ستيز و راهكار ان ارايه ندادند و هشدار لازم را صريع و روشن بيان نفرمودند جرا مسولين قادر نبودند اجرا كند ايا اين راه كه معظم ارايه فرمدند باز ما شاهد رانت و فساد بوديم چواب با قاطيعت خير پس عيب كجاست ؟
2 ايا رهبر عزيز از كرسي ازاد انديش (بحث و تبادل نظر در مسايل كلان )در دانشگاه بيان نفرمودند كه اگر اجرا ميشد ايا تحمل افراد در انتقاد و استانه انها اينقدر پايين ميبود ؟ چواب خير اجرا نگرديد يا به صورت ناقص با زهم مسولين قادر نبودند و توانا ان را نداشتند
3 ايا رهبر گرانقدر و فرازنه بصريت را در فتنه 88 ذكر نكردند و جدا كردند خود از صفوف دشمنان قسم خورده به اين ملت پس چرا بعضي از خواص دچار خود بيني شدند و متاسفانه نمره قبولي نگرفتند و مردود دينا واخرت شدند ؟ عيب اين خواص كه قانون مندي را شعار خود ميدانستند كجاست ؟ با زهم توانا اجرا رهنمود رهبري و درك مفاهيم ساده را نداشتند
4 ايا مقام رهبري در مسايل فرهنگي هشدار ندادند و ان را شبيخون فرهنگي ذكر نكردند ايا با زهم مسولين توانا اجرا را داشتند جواب خير و وزير وقت جناب خاتمي هم اكنون متاسفانه در راديو سيا مشاوره ميدهد
5 ايا رييس جمهور كه دم از ولايت پذيري ميزد هشدار مقام معظم رهبري را گوش داد و انجام داد كه صلاح ملت بود جواب خير 11 روز گوشه نشيني و عزلت اختيار كرد بازهم توان و قدرت درك مسولين نبود
جان كلام اميد است امسال خداوند به تك تك ملت ما خصوصا مسولين كوشا و خدمت گزار قدرت توان درك مفاهيم كه بسيار ساده و شيوا مقام رهبري فرمودند به ما عطا كنند كه مديريت جهادي را براي اين ملت عزيز و ايثارگر كه همواره گوش بله فرمان رهبر خود بود چرا كه هر كه امام زمان خود را نشانسد به جاهليت مرده است عطا كند و اين بار مسولين كوشا ماند مردم ليبگ گو انشالله سرفراز و با توان اين مديريت جهادي را اجرا كنند انشالله (2039356) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۱-۰۷ ۱۱:۳۱:۵۸
وأي !!!!!! بابا واقعا خجالت داره ..... چقدر شما !!!! (2040883) (alef-15)
 
۱۳۹۳-۰۱-۰۶ ۱۱:۵۹:۳۳
اضافه کنید

25- حذف مدیرانی که ناپاکی دست و فکرشان را در اقتصاد 8 سال گذشته ثابت کرده اند

26- حذف و مجازات مدیران حباب ساز قیمتها و شاخص های اقتصادی

27- رسیدگی عادلانه و بدون مماشات به پرونده های فساد اداری مالی

28- گندزدایی افراد فاسد از شرکتهای وابسته به وزارت اقتصاد دارایی

29- گشودن درهای نظارت و بازرسی و استقبال از گزارشگران فساد

30- تامین امنیت شغلی گزارشگران فساد اداری مالی(تشویق آنان پیشکش)

31- تصویب مجازات های سنگین برای فاسدین اقتصادی

32- ... بقیه را خوانندگان دیگر اضافه کنند. (2039357) (alef-13)
 
جواد
۱۳۹۳-۰۱-۰۶ ۱۶:۲۵:۵۳
اضافه کنيد : بيرون آوردن اقتصاد از دست دولت و زير مجموعه هاي دولت و سپردن آن به دست بخش خصوصي واقعي (2039833) (alef-13)
 
عليارى
۱۳۹۳-۰۱-۰۷ ۰۰:۱۹:۴۳
تمامى موارد ذكر شده ونشده بامديريت منابع انسانى كه بر محور شايسته سالارى باشد قابل اجرا است درصورتى كه انتخاب اكثريت مديران با لابى و سفارش وپارتى بازى وقوم وقبيله ...مى باشد. لذا امسال هم اقل موفقيت راخواهيم داشت. (2040480) (alef-13)
 
سیدغلامرضاقاضوی
۱۳۹۳-۰۱-۰۶ ۱۴:۴۶:۱۳
انشاالله که ازتمام ظرفیت ها در تمام ابعاد ودر جای خود استفاده شود ودر شعار باقی نماند تا سالهل آتی این موضوع ومشابه آن تکرار شود چون که سئوال اینکه چرا با توجه به اینکه همه چیز خوب در همه زمینه ها (منابع خدادادی وتواتنمندی نیروی کار وامکانات برای بهره برداری ) داریم ولی مشکلات باقیست را در دولت های قبلی هم مطرح نمودیم ولی نتیجه قابل قبولی نگرفته ایم ولی انشاالله امسال با فرمایشات مقام معظم رهبری وحمایت همه (دولت ومردم) نتیجه خوبی حاصل گردد (2039675) (alef-1)
 
بدیع الزمان
۱۳۹۳-۰۱-۰۶ ۱۷:۳۲:۰۲
هزار تا از این مقاله ها هیچ سودی ندارد.......مشکلات اقتصاد و فرهنگ ریشه در بی اعتمادی دارد ....تنها راه هم برخورد حداکثری با مفسدان اقتصادی در هر جایگاه و آقازاده ای هست....اگر یک جا حکم گیوتین زدن وجدان عمومی را راحت کنه اجرای این حکم برای آقازاده های رانت خور مفسد هست....فساد در هر نطامی رخ میده مهم نحوه برخورد با اون هست ...اونوقت دیگه کسی به خودش اجازه نمیده که در یک شورای شهر هم هدفش چپاول باشه ........جامعه نمی پذیرد که حاکمیت با جرائم سیاسی با قاطعیت برخورد بشه ولی مقابل فساد اقتصادی و حتی اخلاقی مسولان مستاصل باشه ..اگر دلسوز هستید ریشه بی اعتمادی این هست...حالا تا سال آینده همایش مدیریت جهادی بگذارید تنها ثمره اش بی اعتمادی بیشتر است.... (2039932) (alef-13)
 
ر
۱۳۹۳-۰۱-۰۶ ۱۹:۰۶:۲۵
قوانین حقوقی در ایران- اقتصاد ایران را یک اقتصاد سرمایه داری افسار گسیخته بدون دستگاه کنترلی مالیات کرده است. مساله اصلی اینجاست که هنوز مجتهدین متخصص در حوزه مساءل حقوقی نسبت مالکیت خصوصی و مالکیت عمومی بر یک شی- ملک و ... را از دیدگاه اسلام به طور صریح تبیین نکرده و قوانین نیز وضع نشده اند. در واقع در ایران وضعیت به اینگونه است که هر کس که ثروت و دارایی بیشتری دارد می تواند از امکانات اجتماعی بیشتر و چندبرابر فرد کم ثروت و نادار استفاده کند بدون آنکه پرداختی کند. در حالیکه در خود کشورهای سرمایه داری مثل آمریکا فردی که دارایی بیشتری دارد باید مالیات بسیار بیشتری پرداخت کند چون دارد از امکانات اجتماعی استفاده بیشتری می کند.
جای تاسف است که پس از ۳۵ سال هنوز هیج فقهی در حوزه مساءل اجتماعی تهیه نشده است. (2040057) (alef-13)
 
خسروسلجوقی
۱۳۹۳-۰۱-۰۶ ۲۱:۱۳:۰۶
بسم الله الرحمن الرحیم
عدم توجه به گفتمان‌سازی اقتصاد مقاومتی، عدم دسترسی به اهداف عالی آنرا، به همراه خواهد داشت.
گفتمان‌سازی نبض توسعه اقتصاد مقاومتی در کشور است.
توسعه زیرساخت‌های اقتصادی، فرهنگی، اصلاح الگوی مصرف، تغییر سبک زندگی، حمایت از تولید داخلی، توجه به کیفیت تولید و سایر عرصه‌های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی کشور بدون مشارکت هوشمندانه و فطری مردم و نخبگان میسر نخواهد گردید. اصولا در دنیای امروزی، بار اصلی توسعه سیاست‌های اقتصادی و فرهنگی را رسانه‌ها و ابزارهای گفتمان‌ساز بر عهده دارند. نگاهی به حجم شبکه‌های ارتباطی ماهواره‌ای و دیجیتالی در جهان، نشان از تلاشی هدفمند، برنامه‌ریزی شده، فرایندی و هوشمندانه در دنیا در ترویج گفتمان‌های حاکم جهانی دارد. بعبارتی هر تصمیم و فعالیت اقتصادی و فرهنگی، بدون مشارکت جمعی و حضور حداکثری جامعه با شکست مواجه خواهد گردید. بعبارتی دیگر، بدون مشارکت بدنه جامعه، تغییر سیاست‌های اقتصادی امری سخت و طاقت فرسا و همراه با هزینه‌های گزاف خواهد بود. این امر را میتوان با مرور فعالیت‌های مختلف اقتصادی کشور و دلایل عدم پیشرفت آن بیشتر مشاهده کرد. مشارکت عمومی مردم در هر فعالیتی نیاز به تبیین کامل ابعاد فعالیت در بدنه دارد و این تبیین، با گفتمان‌سازی تبلور پیدا می‌کند.
هنگامی که از گفتمان‌سازی صحبت می‌گردد، نگاه اندیشمندان، از بخشنامه و ادبیات دستوری، به اقناع فطری و فرایندی زمانبر و برنامه‌ریزی شده منعطف می‌شود. در واقع گفتمان‌سازی امری دستوری نیست و نیاز به طراحی فرایندی علمی با توجه به خصوصیات جامعه هدف دارد. زمانی که از پیوست گفتمان‌سازی در انجام فعالیت‌ها و برنامه‌های کلان اقتصادی، فرهنگی و سیاسی صحبت می‌شود، منظور شیوه‌های تبدیل برنامه به ادبیات حاکم بر زندگی تک تک نخبگان و مردم جامعه می‌باشد.
اگر تلاش نکنیم تا سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بویژه در بحث اصلاح الگوی مصرف، اقتصاد بدون نفت، توجه به اقتصاد دانش بنیان و حمایت از تولید داخلی و تولید کیفی، به گفتمان غالب جامعه تبدیل شود، متاسفانه شاید شاهد شکست این سیاست‌های ابلاغی باشیم و لزوم توجه به این امر به خوبی در بند بیست و یک سیاست‌های ابلاغی اقتصاد مقاومتی نیز آمده است.
مروری بر بیانات چندساله‌ی اخیر رهبر انقلاب نشان می‌دهد که از منظر ایشان، آرمان‌های انقلاب اسلامی و اهداف کلان جمهوری اسلامی تنها از راه تبدیل شدن به «گفتمان» محقق می‌شوند. این تأکید ایشان را می‌توان در ابلاغیه سیاست‌های اقتصاد مقاومتی نیز مشاهده کرد. اصولا توسعه اقتصادی و یا سیاسی یک کشور بدون توجه به مفاهیم فرهنگی و گفتمان‌سازی مبانی آن، امکان‌پذیر نیست. شاید بتوان مهمترین عامل پیشرفت اقتصاد مقاومتی در کشور را گفتمان‌سازی اصول اقتصاد مقاومتی در میان مسوولان و مردم دانست. نامگذاری هم زمان سالجاری نیز با تلفیق اقتصاد و فرهنگ و با تمرکز بر فعالیت ملی، شاید دلیلی بر ضرورت گفتمان‌سازی اقتصاد مقاومتی در بدنه جامعه باشد.
گفتمان، ارائه فکری منسجم و منظم و قابل دفاع مبتنی بر فرهنگ و اعتقادات یک جامعه می‌باشد که از سوی یک رهبر یا ایدئولوگ و یا فعال سیاسی و یا فرهنگی تبیین می‌گردد و محور فعالیت‌ها، تبلیغات و جهت‌گیری‌ها قرار می‌گیرد، به نظام مدیریتی و رسانه‌ای جهت می‌دهد و بر سرنوشت مردم و کشور تأثیر می‌گذارد، رفتارهای سیاسی و اجتماعی خاصی را شکل می‌دهد و پیرامون آن مخالفین و موافقین صف‌آرائی می‌کنند.
گفتمان يك نوع زبان و يك نظام بازنمايي است كه از لحاظ سياسي و اجتماعي توسعه می‌يابد تا مجموعه‌اي منسجم از معاني را درباره يك حيطه موضوعي مهم ايجاد و توزيع کند. اين معاني در خدمت منافع گروهی از اجتماع است كه گفتمان از درون آن سرچشمه می‌گيرد و از طريق عملكرد ايدئولوژيكی‌اش تلاش می‌كند، آن معاني را به عقل سليم تبديل کند. به بيان ساده‌تر هر گفتمان يك ساختار معرفتي است كه در شرايطي خاص در جامعه حاكم می‌شود. گفتمان‌سازی در اصل، فرایند تبدیل و یا ورود نظریه و یا گفتمان‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به ادبیات رایج جامعه و زندگی مردم است و عبارت از راهکارهای فرهنگ‌سازی، آموزش و تبیین مبانی در جامعه است. گفتمان‌سازی فرایندی است که با شناخت جامعه هدف و استفاده از ابزار رسانه و آموزش صورت پذیرفته و اغلب زمانبر و فرایندی است. بار اصلی گفتمان‌سازی بر دوش رسانه‌های مختلف است.
اگر بخواهیم تعریفی از رسانه داشته باشیم باید بگوییم رسانه‌ها، افراد، ابزار يا موقعيت‌هايي هستند كه به وسيله آن¬ها پيام ارایه مي‌شود. در واقع رسانه به كليه امكاناتي اتلاق مي‌گردد كه مي‌توانند شرايطي را در محيط آموزشي به وجود آورند كه تحت آن شرايط، يادگيرندگان قادر باشند اطلاعات، رفتار و مهارت‌هاي جديد را با درك كامل به دست آورند. به عبارت ديگر، رسانه به معنی هر وسیله‌اي است که انتقال دهنده فرهنگ، آداب، عقاید و افکار عده و یا جمعیتی باشد.
رسانه‌ها مي‌توانند ابزار قدرتمندي براي آموزش گستره‌اي از مهارت‌هاي اجتماعي و شناختي باشند. طبق برآوردها، جوانان زير بيست سال به طور ميانگين، یک سوم زمان بيداري خود را با وسايل ارتباط جمعي به صورت مستقيم يا غيرمستقيم مي‌گذرانند. ارتباطات و رسانه‌هاي جديد، بزرگترين مولد رشد ناخالص ملي كشورها بوده و 70 درصد رشد ناخالص ملی را به خود اختصاص می‌دهند.
رسانه‌ها توانايي بالقوه‌اي در خصوص تبیین و ترویج فرهنگ و گفتمان‌های عمومی دارند و در اجراي بسياري از اهداف کشورها كاملاً موثر هستند و یا مي‌توانند باشند. رسانه‌ها می‌توانند امری معلوم را مجهول و مجهولی را معلوم کنند. هنر رسانه، بمباران فکر و اندیشه مخاطب است و در دنیای امروز، حمایت رسانه، راهبرد اساسی گفتمان‌سازی به حساب می‌آید. در واقع، رسانه شاهراه اصلی هویت بخشی و فرهنگ‌سازی جامعه است که مبانی هنر و اندیشه را به همراه می‌کشد.
اما راهکارهای تحقق این امر مهم چیست؟
برای پاسخ به سؤال فوق، باید گفت در هر جامعه‌ای، می‌توان سه بخش مدیریتی، نخبگانی و توده‌ای را از هم تفکیک کرد. هرچند این سه بخش دارای اشتراکاتی هستند، اما تفاوت‌هایی هم دارند که همین تفاوت‌ها باعث تمایز ایشان از هم می‌شود. از مهم‌ترین تمایزات موجود در بین این سه قشر، تمایز در روش درک واقعیت‌ها و رفتار مبتنی بر آن‌هاست. با این توضیح که در بخش مدیریتی جامعه، مجموعه‌ای از سلسله‌‌ مراتب و دستورالعمل‌ها وجود دارد و هر سطح مدیریتی، مبتنی بر قانون بالادستی (قانون بالادستی به مثابه‌ی الگوی رفتار منتج از واقعیت درک‌شده) عمل می‌کند؛ یعنی منطق درک واقعیت و رفتار مبتنی بر آن در نظام سیاسی و مدیریتی جامعه، مبتنی بر قوانین و دستورالعمل‌هاست.
از سوی دیگر، در بخش نخبگانی جامعه، افراد با منطق دیگری روبه‌رو هستند؛ منطقی که مبتنی بر اقناع منطقی و استدلالی فرد نخبه است. به عبارت دیگر، در بخش نخبگانی جامعه، فرد نخبه با یک سلسله فعالیت‌های استدلالی و عقلی محض، دست به درک واقعیت‌های موجود می‌زند و مبتنی بر همین نوع از درک، رفتار می‌کند؛ یعنی بر خلاف منطق موجود در حوزه‌ی سیاسی و مدیریتی جامعه، شما با یک مسیر یک‌طرفه‌ و عمودی انتقال اطلاعات و ارزش‌ها روبه‌رو نیستید. در اینجا فرد نخبه، خودش دست به درک واقعیت می‌زند، اما بر اساس استدلال عقلی و نتایج منطقی.
اما اوضاع در بدنه‌ی جامعه که مخاطب اصلی گفتمان‌سازی‌ است کاملاً فرق دارد. البته عدم درک تمایز موجود است که برخی از فعالیت‌های این‌چنین را به بیراهه می‌کشاند. همین عدم درک تمایز موجود است که باعث شده است برخی مدیران کشور، به خصوص برخی مدیران فرهنگی، فکر کنند که با یک سری دستورالعمل و بخشنامه می‌توانند در بازه‌ی زمانی کوتاه‌مدت دست به خلق و فراگیر کردن یک گفتمان بزنند و یا بعضی از نخبگان کشور توقع داشته باشند که با روش‌های استدلالی و فکری محض، رویکرد جامعه به سبک زندگی و یا تغییر فرهنگ اقتصادی و الگوی مصرف تغییر کند.
فرقی که منطق درک واقعیت و رفتار مبتنی بر آن، در حوزه‌ی عمومی جامعه با دو حوزه‌ی دیگر دارد این است که بر خلاف حوزه‌ی مدیریتی، نه مبتنی بر دستورالعمل و بخشنامه و اعمال‌نظر است و بر خلاف حوزه‌ی نخبگانی، نه بر اساس اقناع فکری و استدلالی‌ است؛ بلکه منطق موجود در این حوزه، مبتنی بر ((اقناع فطری)) انسان‌هاست؛ اقناعی که چندان وابسته به استدلال و سلسله ‌مراتب عقلی نیست (البته در زیربنای خود کاملاً به آن وابسته است)، بلکه مبتنی بر برانگیختن حساسیت‌های فطری جامعه است و شدیداً به مقوله‌ی هنر پهلو می‌زند.
نکات زیر در فرایند گفتمان‌سازی ضروری است:
• گفتمان‌سازی با کارهاى جداجداى برنامه‌ریزى‌نشده حاصل نخواهد شد. این کار احتیاج دارد به برنامه‌ریزى و کار فعال و مثل دمیدن پیوسته‌ پمپ آب است که می‌‌تواند آب یا مایه‌ى حیات یا هوا را به نقاط مختلفى که مورد نظر است برساند، در واقع همچون پمپاژ خون در رگ‌های جامعه است.
• گفتمان‌سازی، مثل هر امر دیگری، مختصاتی دارد. یکی از مهم‌ترین مختصات آن، دوری از رفتارهای دستوری و کنش‌های مبتنی بر اجبار است. نباید تصور کرد که با صدور چند بخشنامه می‌توان گفتمان‌سازی کرد.
• مشارکت فعال حوزه‌های علمیه و دانشگاه در فرایند گفتمان‌سازی ضروری است و بدون همکاری و مشارکت این دو قسمت، کار با مشکل مواجه خواهد گرفت.
• شناخت جامعه هدف در گفتمان‌سازی بسیار مهم است و انتخاب رسانه تاثیرگذار بر جامعه هدف ضروری است.
• گفتمان‌سازی در واقع تغییر نگرش و رفتار است و با اطلاع رسانی تفاوت‌های اساسی دارد.
• گفتمان‌سازی بیلان سازی نیست. فرایندی برنامه‌ریزی شده و هدفمند است.
• گفتمان‌سازی، تک بعدی نیست، مشارکت تمامی رسانه‌های جامعه را می‌طلبد.
• گفتمان‌سازی هزینه‌بر است، اما در گذر زمان فعالیتی بسیار پر بازده می‌باشد.
• گفتمان‌سازی مبتنی بر اندیشه و هنر اصیل است. مشارکت اندیشمندان و هنرمندان را می‌طلبد.
• گفتمان‌سازی تخصص است و نگاه به آن نگاهی، حرفه‌ای و علمی است.
• گفتمان‌سازی فعالیت‌های فرهنگی بلندمدت و متنوع است و در کوتاه مدت اتفاقی رقم نخواهد زد.
• گفتمان‌سازی نیاز به آسیب‌شناسی و آینده‌پژوهی بصورت منظم دارد.
امیرحسین اسدی. پژوهشگر در حوزه گفتمان‌سازی و سبک زندگی (2040249) (alef-13)
 
ایرانی
۱۳۹۳-۰۱-۰۶ ۲۳:۳۹:۲۶
با سلام

یک تعریف ساده برای مدیریت جهادی :

حذف تمامی امتیازات و رانت ها و حقوق و پاداشهای ويژه مدیران دولتی و نظارت محسوس و نامحسوس بر تمامی شوون زندگی مدیرانی که ادعای شیفتگی خدمت ( و نه تشنگی قدرت) دارند.مدیرانی که سواد دیپلم و مدرک دکترا داشته و ادعاهایشان در حوزه معنویت , اقتصاد و دانش گوش فلک را پر کرده است.تعداد این مدیران در کشور آنقدر زیاد هست که گذشت یک نسل برای حذف آنها از مصادر دولتی کم خواهد بود.اما یکی از حوزه های مدیریت جهادی نظارت و حذف همین مدیران هست که البته کار بسیار سختی خواهد بود.چرا که هم اینک صدای آنان برای اجرای مدیریت جهادی ( به نفع خود) از هر صدایی رساتر هست. (2040441) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۱-۰۷ ۱۵:۳۵:۲۲
چه قدر حرفها مثل همیشه قشنگند وبدل می نشیند اما ما مردم سالهاست که این حرفها را میشنویم ولی دوصد گفته چون نیم کردار نیست برخی از این کامنتها نشان میدهد که مردم هم درد را میشناسند وهم درمانرا اما پیدا کنید سن مجریان را.
اقا جان مگر وقتی اما روارقام غیر واقعی ارائه میشد این مجلسی که هرروز یک وزیر روحانی را سین جیم میکنند کجا بودند . همین حالا که بحث فساد در تامین اجتماعی است چه .؟ تا فعالیت های اقتصادی شفاف نباشه ومالیات فعالیتها ومیزان پرداختشان علنی اظهار نشود این شعار ها شعار های ماندگار می مانند وبعنوان بهترین شعارها از انها تقدیر میشه واسمشان هم در رکوردهای گینس ثبت میشه. (2041343) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۱-۰۷ ۱۶:۳۰:۵۷
مدیریت جهادی و حماسه ی اقتصادی و ... برنامه های بسیار خوبی بوده و هستند اما به این شرط که اجرای آن ها به دست افراد باسواد و اقتصاد دان و دلسوز مردم و نظام باشد نه به دست افراد ناتوان و کسانی که فقط به فکر منافع حزبی و شخصی هستند . دقیقا علت عدم موفقیت در سال های طلایی گذشته اجرای بر نامه های بنادین به دست افراد نالایق بوده که سبب انباشت پول در جیب های معدودی شده و فشار تورم و ... را به مردم وارد کرده (2041440) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۱-۰۷ ۱۶:۳۵:۴۱
چاقو وسیله ای است که اگر در دست جراحی با تجربه قرار گیرد می تواند جان کسی را از مرگ نجات دهد و اگر در دست دیوانه ای باشد می تواند جان کسی را بگیرد . اقتصاد و مدیریت و بر نامه های بنیادین به سان همان چاقو است که متاسفانه به جای این که در دستانی توانا و شفا بخش قرار بگیرد به دست کودک صفتان و افراد نا لایق سپرده شده . بنا بر این تا تحولی اساسی در مدیریت ها صورت نگیرد هزاران هزار برنامه و سند چشم انداز و ... کاری از پیش نخواهند برد (2041448) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۱-۰۷ ۲۰:۵۸:۵۰
در نهایت همه شاخص ها به قطع یارانه ها وافزایش دزدی ها وکتهش ترزش ریال ختم خواهد شد (2041838) (alef-13)
 
سعید
۱۳۹۳-۰۱-۰۸ ۱۳:۴۴:۲۴
با تشکر از جناب آقای بهمنی ، مطلب خوب و قابل تاملی بود! (2042692) (alef-13)
 
سپهدارنوروزی
۱۳۹۳-۰۱-۲۱ ۱۱:۵۴:۵۰
با سلام ان شاء الله هم ما و هم تمام جهان شاهداین باشیم که کشور مان ایران اسلامی در تمام زمینه ها چه اقتصادی،چه فرهنگی و....و اقتصادی و...بالاترین قله ها را فتح نماید......از نویسنده محترم تشکر و برای این بزرگوار و تمام دلسوزان نظام مقدس جمهوری اسلامی آرزوی سلامتی و تندرستی دارم همراه با تلاش. (2070382) (alef-13)
 
سارا
۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۰:۴۸:۰۵
با سلام
مطالب آقاي بهمني اگر صرفاً قصد تعريف و تمجيد از سخنان گرانبهاي رهبر نباشد خوب است. ولي تنها يك پرسش از ايشان دارم كه اميدوارم با دقت و دلسوزي پاسخ بدهند و آن اينست كه در حال حاضر توصيه ديگر فايده ندارد به من بگوئيد كه عزم ملي را چگونه مي‌توان ايجاد كرد؟ آن فضايي كه مردم در آن دست بدست هم بدهند و دور از منيت و تنها بخاطر رفتن به سوي كشوري قدرتمند (اقتصادي، علمي، فرهنگي،نظامي) تلاش نمايند چگونه ايجاد مي شود؟ لوازم سياسي و مادي آن چه هستند؟ (3204897) (alef-1)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.