نظر منتشر شده
۳۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 233619
در سکوت وین چه خبر است؟
عبدالحمید بیاتی، 17 تیر 93
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۷ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۲۲
مدت زمان کمی تا تاریخ ۲۰ جولای (۲۹ تیر) یعنی مهلت تعیین شده در توافقنامه ژنو باقی مانده و با وجود آنکه نمایندگان ایران و کشورهای ۱+۵ در حال انجام گفتگوهای گسترده در وین هستند اما اخبار چندانی از این مذاکرات و پیشرفت و یا پسرفت آن منتشر نمی شود.

حدود یک هفته از آغاز دور پایانی مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ می گذرد و در این میان نه دیپلمات های حاضر در وین سخن چندانی درباره روند گفتگوها می گویند و نه روزنامه نگاران غربی مرتبط با این دیپلمات ها که در دورهای قبلی اغلب خبرها را پیش از اعلام رسمی آن مخابره می کردند در خصوص گفتگوهای در حال انجام وین مطلبی را منتشر می کنند.

در این میان فقط "آلن ایر" سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا در گفتگو با مهر اعلام کرد که طرفین به شدت در تلاش هستند تا تاریخ ۲۰ جولای به توافق جامع هسته ای برسند.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با بیان اینکه رسیدن به توافق هسته ای در وین امکان پذیر اما خیلی دشوار است، گفت: به تمدید فکر نمی کنیم و فقط به رسیدن به توافق تا ۳۰ تیر ماه متمرکز شده ایم.

وی در توضیح سکوت خبری موجود در خصوص مذاکرات وین گفت:‌ همانطور که می دانید ما بطور اصولی در رسانه ها درباره جزییات خاص این مذاکرات صحبت نمی کنیم. اما می شود گفت که مذاکرات در سطوح مختلف انجام می شود. در یک سطح تلاش برای نزدیکتر کردن دیدگاه ها و کم کردن اختلافات و در سطح دیگر در نگارش متن کار کمتر کردن پرانتزها (اختلافات) صورت می گیرد.

پیگیری دیدارهای دو جانبه
در این میان آنچه بیش از هر چیز به گوش می رسد انجام دیدارهای دو جانبه و گاه چند جانبه میان نمایندگان ایران و کشورهای ۱+۵ است. در همین رابطه قرار بود امروز سه شنبه دیداری میان "محمد جواد ظریف" وزیر امور خارجه ایران، و "کاترین اشتون" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شود.

علاوه بر این دیدار، قرار است امروز "سید عباس عراقچی" معاون وزیر امور خارجه ایران، و "هلگا اشمید" معاون کاترین اشتون بصورت جداگانه دیدار دو جانبه ای را انجام بدهند. در این میان سیدعباس عراقچی، مجید تخت روانچی، معاونان ظریف و هلگا اشمید، معاون کاترین اشتون، تا اواخر شب یکشنبه روی متنی کار کردند که هنوز مشخص نیست که پرانتزهایش چقدر کم شده ‌است.

پرانتز اشاره به مواردی دارد که ایران و ۱+۵ در مورد آن مشکل دارند و قرار است از طریق مذاکره این پرانتزها (اختلافات) از میان بروند اما با وجود گذشت یک هفته هنوز مشخص نیست که چه تعداد از این پرانتزها حذف شده باشند.

اختلافاتی که غرب منکر آن است
یک هفته پیش از آغاز مذاکرات وین، دیپلمات های ارشد کشورهای ۱+۵ در بروکسل گردهم آمدند تا مشکلات و اختلافات موجود میان خود در مورد برنامه هسته ای ایران را کنار گذاشته و به نوعی اتحاد در قبال جمهوری اسلامی برای مذاکرات وین برسند.

جهان امروز عرصه سهم خواهی و به عبارت دیگر "بده بستان" است. در این میان و در صورت حصول توافق هسته ای با ایران کشورهای ۱+۵ تلاش خواهند کرد تا سهم بیشتری از ارتباط با ایران را بهره مند شوند. تلاش کشورهای اروپایی در این راه از ماه ها پیش آغاز شده و گروه های متعددی از سیاستمداران و تجار اروپایی به ایران سفر کرده اند و روسیه نیز در پی عقد یک قرارداد عظیم نفتی با تهران است. آمریکا نیز تحرکاتی را در این رابطه آغاز کرده و از همین رو نوعی رقابت و اختلاف پنهان میان این کشورهای وجود دارد.

با وجود این اختلافات اما مقامات غربی مدعی هستند که هیچ اختلافی میان آنها در مورد ایران وجود ندارد بطوری که "مایکل مان" سخنگوی کاترین اشتون، و "اولی هاینون" معاون سابق مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در گفتگوهای جداگانه با خبرگزاری مهر به کلی منکر وجود این اختلافات شده اند.

پیشرفت اندک به دلیل پافشاری بر حقوق مسلم
روز گذشته منابع دیپلماتیک از پیشرفت اندک مذاکرات هسته ای بین ایران و گروه ۱+۵ به علت پافشاری ایران بر حق هسته ای خود خبر داده بودند و دو دیپلماتی که آسوشیتدپرس اشاره ای به نام آنها نکرده، از وجود اختلاف هایی بین ایران و طرف مقابل سخن گفته بودند. البته این موضوع در حالی است که ایران به تمامی تعهدات خود پایبند بوده است.

این اختلاف بر سر محدودیت هایی است که غرب می خواهد بر برنامه هسته ای ایران اعمال کند. ایران خواستار ادامه فعالیت ۵۰ هزار سانتریفیوژ غنی سازی خود است و مذاکرات دیروز در حالی شروع شد که هیچ تغییری در مواضع ایران در این خصوص دیده نشد.

همچنین این دیپلمات ها گفته اند بر سر نحوه به حداقل رساندن خطر توسعه سلاح های هسته ای ناشی از یک رآکتور ساخته شده که می تواند مقادیر قابل توجهی پلوتونیم تولید کند اختلافاتی باقی هست.

از دیگر اختلافات موجود اشاره شده توسط این دو دیپلمات، مخالفت ایران با تغییر کاربری یک مرکز غنی سازی است که در دل کوهستان ساخته شده و مصون از حملات هوایی است.

تاریخ پایان نامعلوم است
در مورد اینکه این گفتگوها و دیدارهای دو جانبه چه زمانی به پایان و یا به نتیجه می رسد، "مایکل مان" سخنگوی کاترین اشتون، اطلاع داد: زمان مشخصی برای پایان‌ دادن به کار این دور از مذاکرات تا قبل از فرارسیدن ۲۰ جولای (زمان توافقی شش ماهه اول) وجود ندارد. این گفتگوها به شکل سازنده و در فضای کاری مثبتی انجام شده، البته در مواردی دشواری هایی وجود دارد.

وی همچنین احتمال داده که با ادامه‌ یافتن مذاکرات، برخی روسای هیات ها به‌منظور رایزنی به کشورهایشان بازگردند. آلن ایر نیز به مهر گفت: زمان در حال از دست‌ر فتن است، ما به تمدید فکر نمی‌کنیم و فقط به رسیدن به توافق تا ۳۰ تیر متمرکز شده‌ایم.

نشانه ای مثبت برای امکان حصول توافق
آلن ایر در گفتگو با مهر از امکان سفر "جان کری" وزیر امور خارجه آمریکا به وین سخن گفته است. مرور مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ نشان می دهد که هرگاه دو طرف به نقطه ای حساس رسیده و امکان حصول توافق وجود داشته باشد جان کری نیز در محل مذاکرات ظاهر می شود.

نگاهی به تحولات منتهی به توافق ژنو در نوامبر سال گذشته نشان می دهد که یک روز مانده به حصول توافق ابتدا وزیر خارجه آمریکا و در ادامه سایر وزیران خارجه کشورهای ۱+۵ در ژنو حاضر شدند تا در امضای توافق تاریخی حضور داشته باشند.

اکنون نیز مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ به مرحله ای حساس رسیده و بر اساس تحولات سیاسی موجود در آمریکا و فشارهای افراطیون حاضر در کنگره این کشور بر کاخ سفید در مورد برنامه هسته ای ایران، بعید نیست که دولت امریکا بخواهد تا تاریخ ۲۰ جولای توافق جامع هسته ای میان ایران و ۱+۵ به امضا برسد.

از سوی دیگر وضعیت خاورمیانه و بویژه عراق به گونه ای است که کشورهای غربی برای فرونشاندن آتش فتنه در این کشور نیازمند کمک ایران هستند. هر چند بارها اعلام شده که در مذاکرات وین فقط در مورد برنامه هسته ای ایران و رسیدن به توافق جامع بحث می شود اما این احتمال بعید نیست که اگر آمریکا و دیگر کشورهای غربی قصد پایان دادن به بحران عراق را داشته باشند با دست کشیدن از مواضع غیر اصولی خود در خصوص برنامه هسته ای ایران،خواستار کمک جمهوری اسلامی در خصوص عراق شوند.
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۴:۲۶:۰۱
میخوان دوباره مانند ژنو، هیأت ایرانی‌ را دوره کنند و با ایجاد فشار روانی‌ و سیاسی حداکثر فشار را روی تیم ایران بیاورند و بیشترین امتیاز را از ایران بگیرن، واقعاً باید متاسف بود، اگر ژنو برای ۶ ماه بود، اینبار فشار برای گرفتن امتیاز ۲۰ ساله و بیشتر خواهد بود! و جو سیاسی و اقتصادی در داخل و خارج توری است که آقای ظریف هرگز نمیتواند در برابر این فشارها مقاومت کند و باد‌ترین نوع عهد نامه‌ها در تاریخ ایران دوباره امضا خواهد شد. (2244379) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۸:۴۷:۰۸
الان فرق میکنه. اونموقع اقتصاد مملکت در لبه پرتگاه اقتصادی بود و هنوز ایران تحت تاثیر سیاست احمدی نژاد در جهان منفی بود. الان اولا اقتصاد کشور حداقل از مرز فروپاشی کنر رفته و به ثمره سیاست لبخند و صحبتهای معقول رییس جمهور و وزراش چهره ایران ترمیم شده. در این شرایط قطعا تیم مذاکره کننده قدرت چانه زنی بیشتری داره. (2244911) (alef-10)
 
جواد
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۹:۵۹:۳۲
این اظهار نظر رو که دیدم نمی دونم چرا ناخودآگاه بیاد اون شخصیت منفی کارتون گالیور افتادم که دایم می گفت :
"من میدونم نمی شه ، من می دونم!" (2245029) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۲۲:۲۱:۱۸
چقدر شما ايه نا اميدى هستى ! رهبرى به اين گروه اعتماد دارند و اساس كار زير نظر ايشان است . (2245243) (alef-10)
 
ایرانی
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۴:۳۲:۵۴
زنده باد ظریف زنده باد ملت ایران (2244389) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۸:۳۶:۲۷
عزیز من با زنده با و مرده باد که کشور اداره نمیشه. بذار ببینیم چه خبره (2244899) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۵:۰۲:۰۸
خداوند ظریف و همکارانش را جزای خیر دهد. جمع کردن میراثی مشوش در عرصه سیاست خارجی بویژه موضوع هسته ای به جای مانده از دوران 8 سال سو تدبیر در این عرصه کاری بس دشوار است که امیدواریم به سر انجام مطلوب برسد. (2244443) (alef-13)
 
ایمان
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۷:۴۱:۰۳
با وجود بی تدبیری های زیاد دولت قبل، اما باید قبول کنیم که حداقل یک برگ برنده ما ایستادگی روی حقمون و پیش بردن پروژه‌های هسته ای توسط دولت قبل بوده. (2244803) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۰۰:۰۱:۱۹
چی حالا برنده شدیم با این برگ ؟ (2245385) (alef-10)
 
ناشناس
۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۰۹:۱۶:۵۱
بروبابا ازهیچ چیز خبرنداری (2245635) (alef-10)
 
ابراهیم
۱۳۹۳-۰۴-۱۹ ۰۷:۳۹:۱۳
به چه قیمتی. تورم 40 درصدی و منزوی کردن کشور و وووو (2247202) (alef-10)
 
شناس
۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۰۴:۳۲:۰۷
چیزی که الان داره روش مذاکره میشه، از هشت سال گذشته به دست اومده! کمی انصاف! (2245514) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۵:۱۳:۴۸
طولانی شدن مذاکرات هسته‌‌ای نشان می‌دهد هدف رقیبان ایران توافق نیست بلکه می‌خواهند به صورت یک طرفه تسلیم آنان بشویم. ما هم نباید اهل باج دادن باشیم و نیستیم. (2244468) (alef-13)
 
.....
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۲۰:۲۹:۳۸
طولانی شدن مذاکره نشانه دقت واستواری مذاکره کنندگان ایرانی است. (2245086) (alef-10)
 
امیر
۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۱۹:۰۵:۲۵
بنظر شما بمباران غزه نشانه چیست (2246786) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۵:۱۶:۴۳
مقاومت ملت شجاع و با غیرت ایران اسلامی نه تنها کاسه تحریم بلکه پیکره کاخ‌سفید (سیاه) را هم درهم می‌شکند وقتی که با منافع ملی و استقلال عزیز کشورمان توأم باشد. و هیچ بندزنی نیز قادر به بازسازی هیمنه فرو ریخته استکبار نخواهد بود اما مادامی که در مذاکرات قدمی به عقب برنداشته و از ارزشها و عزتمداریمان کوتاه نیاییم. غمخواران و ارزشمداران و دوستان قدیم نیز تنها به این فکر می‌کنند که دشمن میدان‌دار نگردد و دائم به دور ما برگردد. (2244479) (alef-13)
 
حسن
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۲۲:۱۳:۵۰
شما فقط شعار بده
اما از دل پدر بی پول بدهکار که خبر نداری (2245231) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۶:۰۷:۰۰
قراره از امریکا پول بگیرید مشکلات اقتصادی رو حل کنید ؟؟؟رهبر عزیز فرمودند در حل مشکلات نگاه به داخل باشد اگه فقط بانکها معوقاتشون دریافت کنند و وامها به تولیذد کنندگان داده بشه نه دلالها بسیاری از مشکلات حل میشه (2256307) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۶:۲۶:۲۳
بی خبری خوش خبری است انشالله (2244636) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۹:۰۹:۳۵
امان از تندروی!! چه در مجلس ایران چه در کنگره امریکا !! (2244948) (alef-10)
 
جلیل
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۹:۲۶:۱۲
اینمه به دولت قبل حمله می کردند که شما مذاکرات زو طوبلنی کردید و دیپلماسیتون ضعیفه حالا یکساله که به هیچ نتیجه ای نرسیدند که هیچ میلیاردها دلار به تاسیسات هسته ای خسارت وارد کردند اگر تیم قبلی ده درصد این امتیازات رو داده بود الان هیچ تحریمی وجود نداشت این دولت در تمامی عرصه های داخلی و خارجی شکست خورده (2244971) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۹ ۰۲:۲۳:۲۲
اگه تیم قبلی هنوز بود که الان دلار بالای ده هزار تومن بود. (2247150) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۹:۲۶:۳۲
اگر افراطی های دو طرف سنگ اندازی نکنند این بار کار تمام است (2244974) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۶:۰۸:۱۳
منظورت از تموم شدن کار چیه ؟؟یعنی همه تحریمها برداشته میشه؟؟ (2256310) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۹:۴۱:۰۷
در حال حاضر سكوت كه علامت رضايت است بهترين وسيله براي حمايت از تيم مذاكره كننده است (2244994) (alef-10)
 
دکتر.الف.پ
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۹:۴۵:۰۶
کاسبان تحریم جشن خواهند گرفت اگر به نتیجه ای نرسیم یادمان باشد غرب یک کشآر نیست و اقتصاد ما به اندازه کافی نحیف شده است (2245001) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۲۰:۲۳:۵۸
خدا کند به خاطر این مردم نجیب و بی گناه گشایشی حاصل شود (2245078) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۲۰:۴۵:۳۱
بعد از ماه مبار انشاالله برمی گردند با یک لبخند گسترده و دستانی خشک و خالی و استخوانی سبک! (2245109) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۰۰:۱۷:۲۴
لبخند گسترده رو خوب اومدی (2245411) (alef-10)
 
نصیر
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۲۱:۴۷:۴۶
امیدوارم تیم آقای ظریف با پشت کار و اون همت همیشگی ای که ما ازشون دیدیم این بار هم مدبرانه غایله را مدیریت کنند و خوشحالیم که هرچند دیر ولی بالاخره این نکته که کشوری با وسعت گرفتاریهای ما هنوز خیلی مانده تا قضیه هسته ای را سرلوحه کار خودش کند را دریافته اند.اخوی گاماس گاماس،استپ بای استپ فعلا مشکلات کف جامعرو دریابید بعد میریم سراغ علوم های تک!! (2245184) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۰۰:۲۳:۳۱
دلواپس شدیم (2245419) (alef-10)
 
احمد
۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۰۷:۵۱:۵۸
سادگیست اگر فکر کنیم اختلاف بر سر تعداد سانتریفیوژهاست. اما هرچه هست امیدوارم نتیجه هرچه که باشد در نهایت موجب سربلندی ملت شریف ایران و افتخاری برای کشور عزیزمان باشد. (2245574) (alef-10)
 
سحر
۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۰۷:۵۵:۴۵
بیایید به دور از تعصبات کور کورانه به قضیه نگاه کنیم
ملتی که از نظر اقتصادی ضعیف شود شکننده خواهد شد حال چه از داخل چه از خارج.
برای اداره با قدرت به پول نیاز است نه به شعار
آقای ظریف ملت ایران پشتیبان شماست با تدبیر ودر چارچوب قوانین بین المللی که رعایت آن در تمام دنیا الزام است مذاکرات را جلو ببرید
ما به عنوان یک ملت متمدن که دارای یک فرهنگ غنی وتمدن چندین هزار ساله هستیم می خواهیم در صدر جوامع بین المللی باشیم نه منزوی و با بر چسب هایی که ناشی از تندروی های بی خردانه بوده است .
خداوند زمانی که بنده ای را دوست دارد حل مشکلات مردم را در دستانش قرار می دهد . (2245577) (alef-10)
 
صمصام
۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۰۸:۲۸:۲۷
من اميدوارم نتيجه مذاكرات براي كشور ما خير و بركت و منفعت و البته عزت باشه باشه .... اميدوارم نفعي كه كشور ما از مذاكرات پيش رو ميره طوري باشه كه دست كساني كه دارن از تحريمها سودهاي هنگفت و عظيم ميبرن قطع بشه ...اميدوارم براي مردممون بركت و وسعت رزق و روزي بياره ،اميدوارم به حق اين ماه عزيز ديپلماتهاي كشورمون از اين مذاكرات سربلند و پيروز بيرون بيان و يك تو دهني محكم به كساني بزنند كه مدام ميگويند بايد مقاومت كنيم (2245597) (alef-10)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۰۸:۴۸:۲۵
یک توافق معقول قدم بزرگی در مسیر منافع ملی کشورمان می باشد. (2245608) (alef-10)
 
سادات
۱۳۹۳-۰۴-۱۸ ۰۹:۵۴:۱۲
باسلام
هیئت ایرانی بایدبا توکل به خدا ودرنظر داشتن بیانات رهبری وانتظار مردم از عملکرد این هیئت سعی برصددرصد برد رابه همراه داشته باشد وسر سوزنی نمی تواند کوتاه بیاید وچنانچه اوباش غربی قصد دوره کردن را داشته باشند خیلی راحت جلسات راترک وبلادرنگ ایران تاانشاالله در زمان حال مایه افتخار ودرزمان اینده ایندگان شما را لعن ونفرین ننمایند (2245690) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۲۴ ۱۶:۱۱:۲۶
توافق معقول خیلی خوبه توافق ژنو را مطالعه بفرمایید (2256325) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.