نظر منتشر شده
۲۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 268620
درباره لایحه پرسر و صدای این روزهای مجلس؛
نگاهی به طرح استانی شدن انتخابات
نعیمه موحد، 6 اردیبهشت 94
تاریخ انتشار : يکشنبه ۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۴۱
«استانی شدن انتخابات» همان لایحه پرسر و صدای این روزهای مجلس است و به این معنی است که انتخابات مجلس شورای اسلامی از حالت شهر و شهرستان‌ها و یا همان حوزه‌های انتخاباتی حذف و به انتخاباتی استانی تبدیل می‌شود.

لایحه که کلیت آن در روز دوم اردیبهشت ماه سال جاری به تصویب رسید، می‌گوید که در صورت تصویب، ازاین به بعد به تعداد نمایندگان حوزه‌های انتخاباتی، نماینده برای هراستان انتخاب خواهد شد.

نامزدها باید یکی از این سه ویژگی شامل متولد محدوده جغرافیایی یا سابقه نمایندگی یا سابقه ۵ سال سکونت در حوزه انتخابیه محل ثبت نام را داشته باشند.

البته این اولین بار نیست که مجلس شاهد بررسی لایحه استانی شدن انتخابات مجلس است. اولین بار در مجلس ششم و دوباره در مجلس هفتم این موضوع مطرح شد که هردوبار شورای نگهبان به دلایلی مثل تحمیل هزینه به فرآیند انتخابات مجلس و استنباط این نکته از متن موضوع که استانی شدن انتخابات موجب تقلیل اتکا به آرای عمومی و کاهش مشارکت می‌شود، آن را رد کرد.

استانی شدن انتخابات و دغدغه کاهش مشارکت مردمی
بحث تقلیل اتکا به آرای مرمی و کم شدن مشارکت یکی از ایرادات مخالفین این طرح است. نمایندگان و صاحبنظران مخالف، معتقدند که جامعه ایرانی از قومیت‌های مختلفی تشکیل شده است و با استانی شدن انتخابات چون قومیت‌ها نتیجه و فرد انتخابات شده را از محدوده جغرافیایی محل زندگی خود نمی‌دانند، ممکن است نسبت به مشارکت درانتخابات رغبتی نشان ندهند، درحالی که با سازوکار کنونی انتخابات مجلس می‌توانند فردی از بین خودشان را برای نمایندگی به مجلس بفرستند.

اگرچه توجیه بالا امری منطقی به نظر می‌رسد و جامعه ایرانی در برخی امور ازجمله امور سیاسی هنوز قائل به مسئله قومیت و تعصب است، اما به نظر می‌رسد چاره حل این مشکل با کمک گرفتن از رسانه و تبلیغات و فرهنگ سازی مجدد چندان دور از ذهن نباشد.

وظایف نمایندگی اولویت موافقین است
در قانون نمایندگی برای مجلس شورای اسلامی آمده است که در طول یک ماه، نمایندگان باید سه هفته را در مجلس بگذرانند و یک هفته را به حوزه انتخاباتی خود سرکشی کنند.

موافقین لایحه استانی شدن انتخابات معتقدند که با وضعیت کنونی، این قانون عملاً امکان اجرا شدن ندارد و نمایندگان بیشتر وقتشان را صرف حوزه‌های انتخاباتی خود می‌کنند.

آنها معتقدند که مهم‌ترین وظیفه نمایندگان قانونگذاری است و استانی شدن انتخابات باعث می‌شود نمایندگان وقت یشتری برای رسیدن به به وظایف نمایندگی خود داشته باشند.

نکته اشتباهی که در برخی از حوزه‌های انتخاباتی برای مردم جاافتاده شده است این است که مسئول تمام اتفاقاتی که در شهر می‌افتد، از خراب شدن یک پل عابرپیاده تا زیادشدن تعداد بیکاران و... مستقیماً به نماینده مورد انتخابشان مربوط می‌شود، درحالی که در شهرهای بزرگ‌تر این تفکر وجود ندارد و ازاین نظر نمایندگان دروضعیت بهتری از نظر حجم مطالبات مردمی به سر می‌برند. به همین خاطر است که بسیاری از نمایندگان مجلس در حالی که متولد شهرستان می‌باشند و حتی سال‌ها درآنجا زندگی کرده‌اند ترجیح می‌دهند که در تهران یا کلان شهرهای دیگر نماینده شوند.

قانون استانی شدن انتخابت این مزیت را دارد که سابقه فعالیت‌های نمایندگی این افراد را به شهر خودشان بازگرداند و برای بهبود وضعیت استان به کار بگیرد.

بهبود وضعیت امکانات در استان‌ها مزیت دیگری است که موافقین به آن اشاره می‌کنند. موافقین معتقدند که کلان شهرها به علت داشتن چندین نماینده امکان این را دارند که وضعیت رفاهی و امکانات بیشتری را برای حوزه انتخاباتی خود فراهم کنند ولی تک نمایندگان شهرهای کوچک این امکان را ندارند.

با همه این مزیت‌ها با توجه به تعلقات قومیتی که ذکر آن رفت مشخص نیست که وقتی چندین نماینده از قومیت‌ها و شهرهای مختلف در یک استان جمع شوند چگونه قرار است که مصلحت تمام استان را به صورت یک کل واحد در نظر بگیرند یا مطالبات همشهریان خود را پاسخ بدهند.

***

کلیات طرح استانی شدن انتخابات مجلس هفته گذشته با ۱۴۹ رأی موافق و ۶۹ رأی مخالف به تصویب مجلس رسید اما برای رفع برخی از ایرادات به کمیسیون شوراها رفت و بعد از آن نیز در صورت تصویب دوباره مجلس، نیاز به تأیید شورای نگهبان دارد.

باید منتظر ماند ودید که این بار سرنوشت این لایحه به کجا می‌رسد و درصورت تصویب، ابلاغ واجرایی شدن موفق خواهد بود یا خیر.
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۱:۵۱:۲۸
بهتر است چون کمی از قوم و قبیله ای در خواهد امد. (2848681) (alef-11)
 
فریدعثمانی
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۲:۰۸:۲۷
کاملاموافقم .زیراکنون با پول ونهار دریک شهرستان 20هزارنفری میتوان به راحتی نماینده شد. باید حتما استانی شود.ضمنانمایندگان مجلس باید قانون های جامع مدون کنند ودنبال برنامه هایی برای چشم اندازکشور. نه هرنماینده ی دنباله آب وجاده ی روستا..اینهاوظایف قوه مجریه هست وقصورقوه مجریه راباید به قوه قضاییه گزارش داد. (2848715) (alef-17)
 
مخالف
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۵:۵۱:۰۷
اشتباه می کنی عزیزم بحث قوم و قبیله نیست طرف برای دلخوشی هم که شده میره پیش نماینده درد دل می کند و یک نامه ای می گیرد حلا شد یا نشد !
اگر استانی بشه من خودم که در تمام انتخابات شرکت کردم در صورت استانی شدن به کسی رای نمی دهم چون الان که نماینده خونه اش در شهر من است نمی توانم شش ماه یکبار ایشان را ببینم
این یک اشتباه محض هست که به محض اولین انتخابات با ریزش آرا خود بخود قانون کنسل می شود (2849314) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۶:۱۳:۲۵
عزیزدل برادر درهمه کشورهاپارلمانهامنافع اکثریت رامیبینند ووقتشان صرف برنامه ریزی میکنند نه اینکه بیایند باتک تک مردم درددل کنند. این کارهاوظیفه بخشداری وفرمانداری هاست. (2849361) (alef-13)
 
حقگو
۱۳۹۴-۰۲-۰۷ ۰۰:۴۳:۲۱
در این صورت تعداد نماینده های استان بسیار زیاد میشود و خیل عظیمی از عوام که حوصله ندارند بدنبال لیست احزاب میگردند آونوقت همانها که نباید بروند به راحتی لابلای تعدادی کاندید سرشناس وارد مجلس میشوند . این بک نمونه مهندسی سازی انتخابات است. تا کی میخواهیم درست بشویم؟! (2850422) (alef-11)
 
حقیقت جو
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۲:۰۵:۲۲
اصلا موافق نیستم
این کار باعث میشه در هر استان فقط تعدادی افرادی سیاسی صاحب نام که از گذشته در مناسب حکومتی بوده اند و مردم نامشان را میدانند انتخاب شوند و از میان توده مردم عادی کسی انتخاب نشود.
(2848707) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۵:۵۷:۳۷
درسته اگر استانی بشه هم مشارکت کم میشه هم و چون مردم نمی دانن برای مشکلاتشان به چه کسی مراجعه کنند انوقت هر کس به گردن ان یکی می اندازد ولی الان فرد مورد نظرشان معلوم است ما مردمی حذبی نداریم چرا به زور می خواهید دسته بندی بشن بگذارد مستقل باشن و هر طور می خواهند عمل کنند نه برطبق لیست (2849329) (alef-11)
 
حقیت یاب
۱۳۹۴-۰۲-۰۷ ۲۰:۳۹:۵۵
کار دیگری میشه کرد انتخابات را مر حله کنید نماینده شوراها نماینده شهرستان را انتخاب کنند شهرستان استان را و استان کشوری را مردم هم به درد سر نمی افتند هزینه های اضافی هم نمی کنند کاغذ هم زیاد مصرف نمیشه اونوقت یک نفر که پول زیااد داره جند نفررا خریداری می کند و رای می گیره (2852712) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۱۱ ۱۹:۱۸:۳۴
عزیز من همینجوریش شوراها پدر ملت رو درآوردن وای بحال اینکه علاوه بر شهرداری مجلسم بیفته دستشون (2861069) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۲:۱۴:۳۷
اگر اجازه داده شود که احزابی قوی و پاسخگو تشکیل شود مسلما هر حزبی برای پیروزی برنامه هایی را برای استان ارایه خواهد داد که منافع اکثریت مردم را با در نظر گرفتن حقوق همه قومها حفظ کند و در این صورت استانی شدن میتواند موفقتر از وضعیت کنونی باشد اما اگر احزاب به درد بخور نداشته باشیم این طرح هم شکست میخورد. (2848735) (alef-17)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۲:۴۹:۰۰
خوب دوباره کنگره رو احیا کنین دیگه چه چیزیه که مجلس رو تغییر بدین.برین تو طرح دو مجلسی شدن.یکی سنا و اون یکی کنگره (2848829) (alef-17)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۳:۲۰:۳۹
تا وقتي احزاب بمعناي واقعي و در يك چارچوب قانونمند و نظام مند كه داراي رسانه و تشكيلات مستقل حزبي باشند وجود نداشته باشد اساسا ساير موارد اثري موثر نخواهند داشت . وقتي يك نفر يا مسئول كه عضور حزب حاكم فرضا در مجلس يا دولت باشد خطا كند و يا كم كاري خود حزب براي اينكه فرصت تبليغات سوء به ديگر احزاب رقيب ندهد سعي در اصلاح ويا حذف مورد سوء دارد . واگر چنين نكند فرصت تبليغاتي خوبي در اختيار ساير رقبايش مي گذارد. ولي الان هر مسئولي خطايي كند و يا كم كاري به هيج حزب يا نهاد و حتي كسي آسيب نمي زند بنابراين براحتي در بدترين شرايط جايش ( پستش) را با پست ديگري كه گاه ممكن است بهتر هم باشد عوض ميكند و ميتوان فضاي رسانه اي محدود شده را نيز تقريبا كنترل كرد . (2848909) (alef-17)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۳:۵۸:۲۲
اینطوریبه نفع شهر ماست دیگر یک جناح نمیاید که طرف دیگر را له کند توازن رعایت می شود (2849017) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۴:۴۲:۳۳
در این صورت باید منتظر عواقب آن در استانهای دو یا چند قومیتی مثل خوزستان،آذربایجان غربی،سیستان و بلوچستان و استان گلستان باشیم (2849138) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۴:۴۸:۴۸
تجربه بشر نشان داده که سالم ترین شکل مردمسالاری از طریق احزاب قانونی فراگیر شکل می گیرد نماینده مجلس در صورتی قابل اعتماد است که صرفا قایم به شخص نبوده بلکه حزب متبوع در قبال عملکرد وی پاسخگو باشد وقتی که نماینده به شکل مستقل وارد مجلس می شود نمی تواند برنامه خاصی برای کشور داشته باشد و مجبور است سلیقه ای، باب طبع حوره انتخابیه و با روش سعی و خطا عمل کند پس از پایان دوره هم هیچ کس یا سیستمی مسولیت عملکرد وی را نمی پذیرد. لایحه فوق درست مثل اینست که شکل مدور چرخ را نپذیریم و برای روان شدن حرکت آن مرتبا شکل های جدید آزمایش کنیم. (2849151) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۵:۲۹:۴۸
مخالفم. چون باندهای شبه مافیایی رو تشدید میکنه. (2849238) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۸:۱۳:۲۱
این که این طرح در این برهه زمانی مطرح می شود محل پرسش است؟؟؟ (2849582) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۸:۱۵:۵۷
این قبیله ای بودن انتخابات را از شهرستان به استان تسری میبخشد و در کلانشهر ها نماینده کلانشهر وجود نخواهد داشت چون درصد شرکت کننده شهرهای بزرگ کم است (2849586) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۸:۱۸:۲۰
تنها راه حزب است و لاغیر مردم به برنامه حزب رأی بدهند نماینده اول مهمترین استان این مملکت از روزی رفته مجلس حتی یکبار هم خبری ازش نیست (2849594) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۸:۴۲:۰۶
اگر تک رای به یک فرد داده بشه بنظرم مشکل حله.البته نمیدونم باید تو شهرستانها به یک نفر رای بدیم یا یک لیست استانی (2849648) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۱۹:۲۶:۵۹
مخالفم چون توجیه قابل قبولی ندارد و کشور را به طرف تک قطبی بودن بیشتر می برد. (2849734) (alef-3)
 
hasan
۱۳۹۴-۰۲-۰۶ ۲۲:۲۸:۳۰
كاملا با اين طرح موافقم زيرا از حضور افراد بي سواد و كم تجربه كه فقط بدليل قوم گرايي در شهرستانهاي متبوع به مجلس راه پيدا ميكنند جلوگيري مي گردد (2850158) (alef-3)
 
كوروش
۱۳۹۴-۰۲-۰۷ ۰۰:۰۴:۴۸
لازمه اين امر اينه كه مردم از شناخت فردي به شناخت حزبي برسند
و احزاب رو به جاي افراد بشناسند. در حالي كه ما حزب فراگير و
و پاسخگو و شناسنامه دار كه در تمام كشور پايه مردمي داشته باشه
نداريم.
هنوز هم مردم در شهرستانها به علت سيستم متمركز قدرت نيازمند
يك مذاكره كننده ارشد در دستگاه قدرت براي پيشبرد اموراتشون دارن. (2850352) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۲-۰۷ ۰۸:۵۶:۰۴
با سلام بنده با اين نظر موافق نيستم در حال مجلس بر اساس قبيله و بي معيار است واي به حال اينكه استاني شود (2850718) (alef-3)
 
باغستانی
۱۳۹۴-۰۲-۰۷ ۱۳:۴۶:۲۶
وقتی کسانی که سالها در سمتهای کلان خدمت می کنند به فکر آبادانی شهر ودیار خود هستند وکشور را فراموش کرده اند چطور از نماینده می توانید توقع تفکر استانی را داشته باشید.
وقتی نماینده ای مسیر راه آهن را از داخل کویر عبور می دهد تا از فلان شهر رد نشود چطور اینها می توانند تفکر استانی داشته باشند.
چشمهای همه را باید شست وجور دیگری نگاه کرد.
نگاهی به مسیر انحراف خورده راه آهن در نزدیکی بجستان این مشکل را به واضح نشان می دهد.
وای برروزی که ندای وقفوهم انهم مسئولون سر داده شود. (2851561) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۲-۰۷ ۱۳:۵۷:۲۵
با این طرح راه ورود افراد توانمند اما غیر معروف به حوزه رقابت انتخابات مسدود می شود و افراد نامی و معروف که چه بسا هنری نیز ندارند گوی سبقت را از افراد توانمند و شایسته ای که فرصتی برای شهرت نداشته اند خواهند ربود (2851616) (alef-13)
 
میثم لور
۱۳۹۴-۰۲-۰۷ ۱۶:۱۴:۱۳
با سلام
با استانی شدن موافق ام و درشهرستان ما تا جایی که من به یاد دارم نماینده لایق و باسواد نداشتیم و تنها به دلیل غلبه مسائل قومیتی و طایفه گرایی است که نمایندگان به مجلس میروند و هرچند سال یکبار قدرت در دست گروهی خاص رد و بدل می گردد و مردم بی پناه اسیر دست این گروه ها هستند
من به آقای توکلی و مطهری صدها بار بیشتر از نماینده شهرخودم اعتماد و امید دارم . (2852085) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.