نظر منتشر شده
۴۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 258621
سوغات پر دردسر همسایگان خارجی؛
منشا ریزگردها از کجاست؟
بخش اجتماعی الف، 13 بهمن 93
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۲۹
"ایران رده‌بندی جهانی ازنظر آلودگی هوا در وضعیت خوبی قرار ندارد". این جمله‌ای است که معصومه ابتکار به نقل از آمارهای بهداشت جهانی درباره هوای تنفس شده ایرانیان می‌گوید.

تصاویر منتشر شده از اهواز و خراسان جنوبی در روزهای اخیر نشان از آغاز پخش سریال تکراری گردوغبار و ریز گردهای عربی داشته است. گزارش‌ها از شدت حجم ریز گردها حاکی از آن است که لایه‌هایی از خاک قرمز معابر، خودروها و تمام سطح استان حتی درختان را آغشته کرده است.



این البته داستان امروز و دیروز نیست، مردم این استان‌ها به‌خصوص آن‌ها که هم‌مرز با عراق هستند، دست‌کم ١٠ تا ١٥سال است به این درد گرفتارند. در این مدت به‌خصوص در سه سال گذشته تابستان و بهار و گاه پاییز و زمستانی نبود که برای استان‌های مرزی ایران در غرب کشور بی‌ریزگرد بگذرد.

در ابتدای پیدایش پدیده ریز گردها، هر چه مردم استان‌هایی نظیر خوزستان دراین‌باره اعتراض می‌کردند، اعتراضشان راه به‌جایی نمی‌برد و مسئولان تنها زمانی به فکر حل این مشکل افتادند که این پدیده دامن شهر‌هایی نظیر تهران را نیز گرفت.

فراگیرشدن پدیده ریز گردها و نفوذ تدریجی آن به دشت‌های مرکزی کنجکاوی‌های زیادی را برانگیخته و اظهارنظرهای زیادی را به‌صورت موج به حرکت درآورده است. بخش زیادی از اظهارنظرها بر پایه‌های علمی و منطقی استوار نیست. چراکه موضوع ریز گردها بسیار پیچیده و چندعلیتی است. شناسایی عوامل مرتبط به آن و اندازه‌گیری خطرات آن نیازمند یک مطالعه جامع علمی است. بسیاری از افراد بر پایه یافته‌ها و حتی شنیده‌های ناچیز خود تصاویر ذهنی و دریافت‌های حسی خود را به‌جای مباحث علمی به یکدیگر منتقل می‌کنند و بر سطح و گستره ابهام و آشفتگی می‌افزایند. رایج‌ترین دیدگاه که با اقبال توده مردم مواجه شده است مسئولیت کشور عراق در عدم مقابله با بیابان‌زدایی و مهار کنترل عوارض منفی آن است.
دراین‌باره یک نماینده مجلس در تشریح عامل پیدایش ریز گردها می‌گوید: ریز گردها از کشورهایی نظیر عراق و عربستان وارد خاک ایران می‌شوند و مهم‌ترین دلیل آن‌ها نیز بی‌توجهی این کشور‌ها به زیست‌بومشان است. او یادآور شد: سیاست‌های غلط توسعه‌طلبانه کشور ترکیه که همان بستن سد‌های پی‌درپی روی سرمنشأ دجله و فرات است این رودخانه را با کمبود آب مواجه ساخته، درنتیجه گردوغبار حاصل از آن به چشم مردم منطقه نظیر ایران می‌رود.



از طرف دیگر بیابان‌های ایران و عربستان چندین برابر مساحت کشور عراق است و خود ایران در فهرست شش کشور اول بیابان‌زا قرار دارد. با توجه به گستره صحرای آفریقا و بیابان‌های جنوب عربستان می‌توان بخشی از مسئولیت را متوجه جغرافیا و طبیعت عربستان و کشورهای آفریقایی کرد.

اما درباره کانون داخلی ریز گردها بحث‌ها معطوف به رواج بیابان‌زایی در داخل کشور و عدم مدیریت مطلوب آب ‌بازمی‌گردد. طی سال‌های اخیر عدم مدیریت منابع آب، توسعه سدسازی روی رودخانه‌های کارون، کرخه، زاینده‌رود، زرینه‌رود و سیمینه‌رود و...که نتیجه آن تخریب زیستی دریاچه‌ها، تالاب‌ها، دشت‌ها ازجمله گاوخونی، دریاچه ارومیه، پریشان، هامون، شادگان و... شده است، تغییر کاربری‌های جنگلی و قطع درختان باعث اوج‌گیری پدیده ریز گردها با منشأ داخلی شده است.

دراین‌بین، تنها مردم هستند که هزینه‌های آن را به‌طور مستقیم پرداخت می‌کنند؛ ریز گردها تاکنون آسیب‌های بسیاری به مردم این استان‌ها وارد کرده‌اند، چه در حوزه سلامت و جانوران محلی و چه در بحث محیط‌زیست و مسائل اقتصادی.

اقدامات انجام شده
در جلسه اخیر هیئت دولت به دستور رئیس‌جمهور مقرر شد وزرای نفت و جهاد کشاورزی و رؤسای سازمان‌های حفاظت محیط‌زیست و مدیریت و برنامه‌ریزی و استاندار خوزستان موضوع را با فوریت بررسی و گزارشی از اقدامات و نتایج در دولت ارائه شود. البته این اولین‌بار نیست که پای موضوع ریز گردها به مقامات مسئول کشیده می‌شود، سال ۹۱ مجلس شورای اسلامی طرحی را پیشنهاد کرد که دولت موظف به پرداخت فوق‌العاده بدی آب‌وهوا به کارکنان شاغل در استان‌های مورد هجوم پدیده ریز گردها به میزان دو برابر مبالغ فعلی و پرداخت خسارت ناشی از این پدیده به کشاورزان، باغداران، زنبورداران، دامداران و سایر بخش‌های اقتصادی بر اساس نظر کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان‌های مربوطه می‌شد.

به نظر می‌رسد علی‌رغم اظهارات معصومه ابتکار، رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست مبنی بر تلاش‌های انجام‌شده در سالهای گذشته در زمینه مقابله با گردوغبار مردمان این مناطق هنوز راه طولانی برای خلاصی از این وضعیت دارند.
 
رضا
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۳:۵۳:۱۳
پس چرا قبلا این مقدار گردوخاک نداشتیم عربستان وعراق از قبلا بیابون بودن (2657321) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۴:۰۴:۱۵
سدهای غرب ایران را بردارند، حداقل 50 درصد مشکل حل می شود. (2657348) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۲۰:۴۱:۳۹
من نمي دونم شماها كجاي ايران زندگي مي كنين آذري ها صداشون در مياد ميگين چرا سد ساختين !! خوزستاني ها اعتراض مي كنن مي گين چرا سد ساختين !! جالب تر اينكه براي منطقه محروم سيستان هم نوشتن چرا سد ساختين!!! (2658443) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۰۹:۳۰:۱۲
خوب راست میگن. چرا اینقدر سد ساختن؟؟؟؟؟ شما میدونی اطراف دریاچه ارومیه چه محصولاتی داره کشت میشه؟؟ ذرت!!!! آخه چرا باید اون همه آب صرف کاشت ذرت بشه بعد دریاچه خشک بشه؟؟؟ چرا باید آب تبریز از بزرگترین رودخانه آبریز دریاچه ارومیه یعنی زرینه رود تامین بشه؟ اطراف دریاچه ارومیه 100 تا سد وجود داره! واقعا این همه نیازه!؟ (2659104) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۰ ۱۱:۲۶:۱۴
حالا باید در آینده نزدیک منتظر طوفانهای نمک دریاچه اورمیه هم باشیم من که یک روز پاییزی که باد می آمد اونجا بودم واقعاً وحشتناک بود !!! چون نه می تونی چشماتو باز کنی ببینی که کجا می ری و نه می تونی نفس بکشی . (2671585) (alef-10)
 
علی
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۴:۱۳:۱۴
در خوزستان ،سد سازی ایران ، ترکیه و سوریه بر رودخانه ها هور العظیم و هور هویزه و شادگان خشک شدند و منشا ء ریزگرد شدند. در خراسان جنوبی هم با خشک شدن دریاچه هامون منبع ریز گرد بوجود آمد . حالا این فرا فکنی برای چیست؟؟ (2657371) (alef-13)
 
اکبر
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۹:۵۰:۳۴
احسنت عادت کردیم همه چیزروگردن دیگران بندازیم.چرااین همه سدسازی بی حدوحصروکارشناسی نشده رانمیگندکه باعث خشکاندن مناطق باتلاقی شده است.
مگربیابان های عراق وعربستان یک شبه ایجادشدند . (2658285) (alef-13)
 
abbas
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۴:۳۵:۵۲
نمی دونم چرا منشاء این ریزگردها را عراق میدانیم ، منشا، آن عدم توجه به محیط زیست توسط کشورهای ایران و ترکیه است. ایران و ترکیه روی تمام رودها سد احداث کرده اند و تالاب های ایران و عراق را خشکانده اند. ایران باید با ترکیه و عراق ، کویت ، سوریه و عربستان مذاکره مستقیم داشته باشد (2657422) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۴:۴۹:۳۱
سدهای فراوان پی در پی روی کارون و دز و کرخه و انتقال آب ،مهمترین عوامل هستند.تازه دارند سد خرسان 3 و معشوره و ... را هم می زنند.مگر این رودخانه ها چقدر توان دارند.من که دارم تهران دنبال خونه می گردم و حاضر نیستم دیگه خوزستان زندگی کنم. (2657467) (alef-13)
 
کاوه
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۵:۴۳:۴۴
خوش آمدی به تهران دوست عزیز اما تهران هم دست کمی از خوزستان ندارد و علاوه بر گردو غبار، ترافیک و گاز کربنیک و منو اکسید کربن و ترافیک و سرطان و ناراحتی های اعصاب و روان هم در کنار غباری که خوب می شناسی، مجانا در اختیارت خواهد بود. تو که جلای وطن کردی ، چرا یه جای بهتر نمیری؟ (2657631) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۰۹:۱۸:۵۹
آقا کاوه عزیز،امکانات تهران با هیچ جا قابل مقایسه نیست. (2659093) (alef-11)
 
soham_81@live.com
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۱۸:۲۴:۵۶
اقای کاوه اگر به خودتان زحمت میدادید و ی serch در اینترنت انجام میدادید میبینید که اهواز به عنوان آلوده ترین شهر دنیا رده بندی شده پس انقرد نگید که تهرن آلودس (2660463) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۰ ۱۱:۲۱:۱۵
چطور جاتو تنگ کرده؟ چیکار به مهاجرت مردم داری ؟ ماشاءالله تهرانیها همه چی رو برا خودشون می خوان ، بقیه ایران محکومند کار کنند که در تهران وسط بیابان سرمایه گذاری بشه که آقایان راحت باشند . (2671571) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۴:۵۷:۵۷
مسئولان مملکت رو باید ببرن اهواز اسکان بدهند برای زندگی (2657500) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۰۰:۴۵:۲۸
مرگ بر آمریکا !!! (2661250) (alef-11)
 
اهوازی
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۴:۵۹:۲۴
آقایون در مناطق خوش آب و هوای شمال تهران ساکن هستند و از دل مردم غبار زده اهواز خبر ندارند . (2657505) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۵:۲۴:۵۰
اگر یک روز در هوای اهواز تنفس کنید متوجه می شوید چه سختی به این مردم می شود ، چرا که حق نفس کشیدن را هم از مردم جنوب غربی گرفته شده
به زودی ارومیه واطراف آن هم با غبار نمک به وضعیت بسیار خطرناک تری دست پیدا خواهند کرد .
امیدوارم مسئولان متوجه شوند (2657579) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۵:۲۷:۰۶
این هم شد تقصیر خارجی ها نه بی تدبیری و سد زدنهای بدون هیچ کارشناسی این خارجیها بمیرند ما دیگر از شما چه بهانه ای ببینیم میگیرید از اینکه میمیرند ایراد میگیرید بابا همه چیز تقصیر خودتان است همه چیز یکی دو تا سد که نزدید هی قدم به قدم سد زدید حالا شد تقصیر خارجیها حتما میگید دشمن و امریکا و اسرائیل اخر شعور که ندارید حس مسولیت هم ندارید همه چیز را گردن دیگری میاندازید تمام شد رفت شما اخر شعور و مسولیت هستید (2657589) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۵:۳۸:۴۰
این چیزی که شاهدش هستیم اوج بی مسئولیتی را می رساند. بابا یه مالج پاشی که این همه معطلی ندارد؟ ایا واقعا نظام ما این قدر به سلامت مردم بی توجه است؟ (2657620) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۵:۴۰:۰۷
اول اشتباهات محيط زيستي داخل کشور و خودمان را حل کنيم , مسلما ٨٠% مشکل حل ميشود و بعدا با کشورهاي اطراف وارد مذاکره براي پيداکردن راه حل شويم (2657623) (alef-13)
 
فریدون مصدق
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۹:۰۲:۱۱
البته ریزگردهای اخیر داخلی است و ربطی به کشور های همسایه ندارد . از حدود ده سال پیش گروهی از نیروهای متخصص .کار بلد وتوانا موسوم به گروه تحقیقاتی جهادی 11+11بصورت کاملا علمی .زمینه ای .میدانی وهمزمان ازمایشگاهی انجام و مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی را به صورت حضوری با آقای دکتر احمد توکلی در میان گذاشته ولی متاسفانه سازمانهای ذیربط بجز برگذاری چند جلسه همکاری لازم را بعمل نیاوردند. در حال حاضر این تحقیق آماده و چنانچه دولت محترم تمایل به بررسی و ارایه آن باشد گروه آمادگی کامل دارد، آدرس روی همین پایگاه موجود است . (2658154) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۲۰:۵۴:۵۰
سوالی از کارشناسان دارم . درست است که میگویند از سال84 ایران هزینه قیرپاشی بیابانهای عربستان و سوریه را پرداخت نکرده واین باعث شده که ریزگردها کشور ما را فرا گیرد؟ (2658468) (alef-13)
 
کارشناس
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۰۸:۱۷:۰۸
نه جانم این طور قراردادی وجود نداشته و تا حالا هم ایران به هیچ کشوری بابت مالچ پاشی پول نداده. (2659022) (alef-11)
 
م
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۲۳:۲۲:۲۵
دوست عزیز امروزه سیستم های نوین بیابان زدایی وجود دارد که در استان یزد با ان همه وسعت اجرا شده است و کدام کشور است که اجازه دهد میلیونها کیلومتر از کویر و بیابان های سرزمین انها را قیر پاشی کنند ؟ (2661128) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۰ ۱۱:۳۵:۰۲
می دانید برای تشکیل یک متر مربع خاک حدود 700 سال نیاز هست ؟ همین الان امارات خاک ایران رو خریداری می کنه که سواحل خودشو توسعه بده اون موقع کشور های دیگه اجازه بدند ایران زمینهاشو قیر پاشی بکنه ؟ اگه بر روی خاک قیر پاشی کنند یک معضل زیست محیطی جدید ایجاد می کنند آخه اون موقع چند دهه طول می کشه که خاک به حالت اولیه برگرده . (2671612) (alef-13)
 
م
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۰۴:۵۲:۰۴
اتفاقا ما در سال جاری کمتر از یک هفته در خرم اباد ریزگرد داشتیم و جنگل های بلوط جان تازه ای به خود گرفتند . ولی متاسفانه در برخی از مناطق غرب و جنوب وشمال غرب مشاهده میشود تعداد اندکی از افراد سود جو جهت هموار کردن زمین ها جنگل ها را اتش میزنند . چرا که ما در عمل ضعف و نبود قانون داریم ؟منابع طبیعی و جها دکشاورزی و نهایتا دولت به تنهایی بجز جریمه بسیار کمی که برای اندسته از کشاورزانی در بین جنگل ها (منابع ملی )را بصورت زراعت دیم یا گندم می کارند .البته به دلیل ناچاری دست به این اقدام می زنند . تا زمانی که مجلس و دولت محترم پای مردم (کشاورزان )را قانونی به میدان نکشاند وبا بستر سازی و ایجاد کارخانه های کنسانتره بلوط مانند یاسوج بدون شک موجب اشتغال زایی دائم و فصلی گردیده و قطعا روستاییان زحمتکش برای بار دهی بیشتر بلوط و درامد زایی بهتر از این جنگل ها نگهداری مینمایند .در این راستا نیازی نیست دولت هزینه کلانی را صرف تشکیلات گسترده ای را بنام حفاظت از منابع طبیعی نماید /در خاتمه چون زراعت در بین جنگل های بلوط برای حفظ گونه های انواع گیاهان دارویی مانند سم است و ضررهای فراوان دیگر ............... امیدواریم دراین خصوص اقدام جدی بعمل اید (2658907) (alef-10)
 
حمید
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۰۴:۵۵:۳۴
چرا استانهای نفت خیز مثل خوزستان و بوشهر . سهمی از درآمدهای کلان نفت و گاز کشور ندارند؟ آیا این عدالت است؟ (2658908) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۰ ۱۱:۴۰:۵۷
برادر عزیزم شما تنها نیستید متاسفانه مردم آذر بایجانغربی هم هیچ سهمی از درآمدهای استخراج معادن طلایی که در استان استخراج می شوند ندارند ، همه ما بدواً نوکریم که چند استان در رفاه باشند و بس ! کدام استان مرزی مرفه داریم ؟ کاربرد ما در استخراج معادن و در زمان جنگ هست و بس ! بقیه خوش باشند. (2671628) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۰۷:۴۸:۵۵
بهترین کار اینه که بچه های خوزستانم همه بیان تهران. همه دارن میان چرا شما نیایید؟؟؟!! (2658995) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۰۰:۴۷:۱۱
کا، تهرانم جزو آبادانه.
به تمامیت ارضی ما احترام بذار! (2661252) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۰۰:۴۸:۳۷
حیف بنزین! (2661254) (alef-11)
 
صادق
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۰۹:۰۶:۵۰
مگر میشود امام زمان ما را تنها بگذارد؟ شما چه جور شیعه ای هستید که اینقدر یاس را در جامعه پخش می کنید الف؟ ریزگردها حل میشود به لطف آقا امام زمان. (2659073) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۰۸:۲۳:۲۴
من نمی دونم آقا صادق این مطلب رو به چه نیتی گذاشتید ولی مسایل مذهبی رو با این مشکلات قاطی نکنید!!! (2661479) (alef-13)
 
مهدی از ماهشهر
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۱۱:۱۲:۳۰
کجای این سخن قابل نشر نیست وآن را فلیتر میکنید انتظار دیگری ازتون داشتم .من می گویم اکثر این ریزگردها در سه سال اخیر در روز های پنجشنبه ویا جمعه می اید ودلیلش هم مبهم است. (2659198) (alef-11)
 
کاوه
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۱۳:۵۳:۵۹
تو را سر جدت نگو که برای حیواناتی که در معرض هوای آلوده هستند نگران هستی!! این حرفها و ژستها به ما نیامده و مال از ما بهتران با خرد است. خودمان داریم هلاک می شویم پس فعلا گور پدر همه حیوانات!!!!! (2659644) (alef-11)
 
محمد
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۲۲:۲۰:۵۴
سد سازی و منطقه نفتی بودن این منطقه باعث به وجود آمدن ریزگرد ها شده است
بالا برید پایین بیاید آخرش همینه (2660999) (alef-11)
 
۱۳۹۳-۱۱-۱۴ ۲۲:۵۵:۳۲
بهتر است کشور را به هفتاد میلیون تقسیم کرده و سهم هر نفر پرداخت شود (2661071) (alef-11)
 
محسن
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۰۲:۵۹:۴۲
منشا ریزگردها جایی است در فاصله بین دو گوش برخی مسئولان! (2661348) (alef-13)
 
شهرزاد
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۱:۱۱:۱۴
من خوزستانی هستم .بدی آب و هوای ما را به بهانه اعتراض سایر استانها کم کردند .این ماهی 50 تومان اضافی هم که دردی رو دوا نمیکنه مسولین خودشون رو جای کسانی بگذارن که عزیزانشون با انواع سرطان دست و پنجه نرم میکنن.بترسید از خدا . خوزستان ثروتمند باید بهترین امکانات رو داشته باشه نه شهرهای نفت خیزش نام مناطق محروم رویدک بکشن. (2661894) (alef-13)
 
س.م.م.ش
۱۳۹۳-۱۱-۱۵ ۱۳:۵۱:۴۳
بگذار كه تا عمق دل و جان برسد
هر لحظه بر اين شهر دوچندان برسد
ليكن بايد فكر سريعي بشود
اين گرد و غبار اگر به تهران برسد (2662462) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۱۱-۲۰ ۰۹:۰۵:۵۷
ولی این حرف بسیار به جایی است که تا ریز گردها به تهران نرسید دولت هیچ اقدامی نکرد ایران=تهران (2671309) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.