نظر منتشر شده
۶۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 273020
آقای عراقچی! ما «گینه بیسائو» نیستیم!
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۶ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۲۳
برخلاف این ادعا که ۱۲۵ کشور پروتکل الحاقی را امضا کرده اند، مراجعه به متن پروتکل الحاقی امضا شده توسط آمریکا و انگلیس و فرانسه و هند نشان می دهد اصل دسترسی به هر مکان در هر زمان از جمله به مراکز نظامی، در پروتکل‌های الحاقی امضا شده توسط این کشورها وجود ندارد.

مداقه در اظهارات اعضای تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان، به ویژه سخنان جناب آقای دکتر عراقچی در برنامه گفت و گوی ویژه خبری ۴/۳/۱۳۹۴، به ما می‌گوید پیرو تفاهم لوزان میان دو نگرانی عمده موجود درباره توافق احتمالی، یعنی «لغو نشدن تحریم‌ها» و «افشای اسرار نظامی کشور»، یک ارتباط تنگاتنگ و دوسویه شکل گرفته و احتمال لغو نشدن تحریم‌ها یا بازگشت یک شبه آنها به بهانه عدم صدور مجوز دسترسی‌‌های بیشتر و بیشتر به سایت‌های نظامی، در عین «بازگشت‌ناپذیری محدودیت‌های اعمال شده بر برنامه هسته‌ای ایران»، بسیار زیاد شده است. به عبارت روشن تر، این احتمال قوی است که آژانس با استناد به مفاد توافق، پیوسته درخواست دسترسی به مکان‌های مختلف نظامی ایران را بدهد و اگر در هر مرحله‌ای این دسترسی داده نشد یا سطح دسترسی رضایت آژانس را جلب نکرد، تحریم‌ها بلافاصله به مرحله قبل از توافق بازگردند با این قید که ایران نخواهد توانست برنامه هسته‌ای خود را به سطح قبل از توافق بازگرداند.

۱- طبق اظهارات آقای عراقچی، «بدون پروتکل الحاقی توافقی در کار نخواهد بود» و لذا اگر درباره تصویب پروتکل الحاقی در مجلس، سخنی گفته می‌شود، مراد صرفا یک تصویب تشریفاتی است. در پروتکل الحاقی اصل «بازدید از هر مکان در هر زمان» وجود دارد و آژانس به استناد بند c‌ ماده ۵ می‌تواند درخواست دسترسی به مراکز نظامی را نیز بدهد. آقای عراقچی نیز این امر را تائید کرده و تصریح می کنند«در پروتکل الحاقی دسترسی به سایت‌های غیر هسته‌ای پیش بینی شده آن هم دسترسی مدیریت شده؛ و سایت غیر هسته‌ای ممکن است، شامل مراکز نظامی هم باشد».

آقای عراقچی معتقدند که می‌توان بازرسان را با چشم بسته به مکان نظامی مورد نظرشان برد و روی تجهیزات را پوشاند، آنها هم یک دستمال به جایی می‌کشند و دوباره چشمانشان بسته می‌شود و می‌روند و ماجرا تمام می شود. اما واقعیت این است که ماجرا تمام نمی شود! در مواد ۵ و ۹ پروتکل الحاقی آمده است که کشور امضاکننده پروتکل، باید رضایت آژانس را درباره مسئله مورد مناقشه جلب کند. در تفاهم لوزان نیز توافق شده است که ایران باید مسائل خود را با آژانس حل و فصل نماید. سابقه رفتار آژانس به ما می‌گوید حتی اگر به بازرسان آژانس دسترسی هم داده شود و آنها وارد اماکن نظامی کشور شوند، باز هم اعلام رضایت نخواهند کرد. در ماجرای پارچین، علی رغم دوبار دسترسی به این مکان نظامی، علی رغم وعده حل شدن ماجرا قبل از هر بار دسترسی،‌ و علی رغم ثابت نشدن ادعای آژانس پس از بازرسی، این ماجرا هنوز خاتمه نیافته و آژانس باز هم خواهان دسترسی به این مکان است. منتهی مسئله راضی نشدن آژانس تاکنون، با راضی نشدن آژانس پس از امضای توافق یک تفاوت اساسی دارد و آن این است: پس از امضای توافق اگر ایران نتواند آژانس را راضی کند و مسائلش با آژانس حل نشود، تحریم‌ها یا برداشته نخواهد شد و یا در صورت برداشته شدن، بلافاصله باز خواهد گشت! و این زمانی است که ما قلب رآکتور اراک را تخریب و با هزینه سنگین آن را بازطراحی کرده‌ایم، ذخایر اورانیوم خود را به ۳۰۰ کیلو رسانده‌ایم، غنی‌سازی در فوردو را متوقف ساخته‌‌ایم،‌ تعداد سانتریفیوژها در نطنز را کاهش داده و ده‌ها محدودیت دیگر را پذیرفته ایم.

۲- آقای عراقچی در برنامه گفت و گوی ویژه خبری در ادامه استدلال های خود درباره پروتکل الحاقی و برای رفع نگرانی مردم از این مسئله می گویند «پروتکل الحاقی، یک نظام متعارف بین‌المللی است که ۱۲۴ کشور آن را اجرا می‌کنند». یکی از پایه های استدلالی تیم مذاکره کننده و برخی طرفداران امضای پروتکل همواره همین نکته بوده است که ۱۲۵ کشور پروتکل را امضا کرده‌اند و مشکلی پیش نیامده و لذا سخنانی که درباره تهدیدات امنیتی ناشی از پروتکل به زبان رانده می‌شود، مهمل و ناشی از توهم توطئه است.

واقعا برای راقم این سطور مشخص نیست که دوستان خدای ناکرده با اطلاع از واقعیت پروتکل الحاقی، این اظهارات را مطرح می‌کنند و قصد انحراف افکار عمومی را دارند، یا اینکه از اصل ماجرا بی خبرند. اگر گزاره اخیر صحیح است،‌ بد نیست دوستان لیست کشورهای امضا کننده پروتکل را دریافت کرده و مطالعه بفرمایند. صحیح است که ۱۲۵ کشور پروتکل الحاقی را اجرا کرده‌اند، اما واقعیت آن است که بسیاری از این کشورها صرفا برای کسب یک وجهه بین‌المللی پیمان NPT و پروتکل الحاقی آن را امضا کرده‌اند و شاید تا ابد هم خواب داشتن تکنولوژی هسته‌ای را نبیینند که موضوع بازرسی های مطرح در پروتکل باشند و امنیت ملی‌شان به خطر بیفتد.

کشورهایی چون «گینه بیسائو» که پیش از این لیبرال‌ها برای تمسخر سیاست خارجی دولت قبل مدام نام آن را بر زبان می‌راندند، از امضا کنندگان پروتکل هستند و کم هم نیستند و شاید نام برخی از این کشورها اساسا برای عزیزان جدید باشد؛ به هر صورت مطالعه لیست امضا کنندگان خالی از لطف نیست. تقلیل‌گرایان در مسئله امضای پروتکل، در پاسخ به این سخن، شاید بلافاصله دست روی کشورهایی چون آمریکا، ‌انگلیس، فرانسه، روسیه، ‌چین و.. بگذارند و بگویند که این کشورهای مهم نیز پروتکل را امضا کرده‌اند و این‌طور نیست که فقط امثال «توگو» و «گینه بیسائو» ‌امضا کنندگان آن باشند. در پاسخ به این عزیزان باید از آنها خواست متن پروتکل الحاقی را که به موافقت‌نامه پادمان میان این کشورها و آژانس الحاق شده، ‌مراجعه کنند و ملاحظه فرمایند که متن پروتکل الحاقی آنان از اساس با متن پیش فرضی که قرار است به امضای ایران برسد، زمین تا آسمان متفاوت است! 

سوال اینجاست که اگر این دسترسی هیچ چیزی نیست و می‌شود با چشم بند و دستمال بازرسان را به داخل محیط‌های نظامی برد و مسائل را حل و فصل کرد، چرا آمریکا و فرانسه و انگلیس چنین تعهدی را نپذیرفته‌اند؟ با این اوصاف به نظر می‌رسد این سخن که «۱۲۵ کشور پروتکل را امضا کرده‌اند» بیشتر یک بازی با افکار عمومی برای دور نگه داشتن آنان از واقعیات ماجراست. مهم‌تر از این ماجرا اینکه دسترسی‌ها و نظارت‌هایی که طرف غربی قصد تحمیل به ایران دارد،‌بسیار فراتر از پروتکل است.

۳- در برنامه گفت و گوی ویژه خبری، از آقای دکتر عراقچی سوال می‌شود چه تضمینی وجود دارد که غربی‌ها تحریم‌ها را به بهانه‌های گوناگون مجددا اعمال نکنند؟ استدالی که آقای عراقچی در پاسخ به این سوال ارائه کردند،‌ کاملا محل تردید و مناقشه است و نمی‌توان بر آن اتکا کرد. ایشان می گویند «بازگشت تحریم‌ها به آن آسانی که آنها فکر می‌کنند، نیست. برای این تحریم‌ها هفت الی ۱۰ سال تلاش کردند که یک ساختار تحریمی را ایجاد کنند، این گونه نیست که یک شبه فرو بریزد به سرعت بازگردد». درباره این سخن باید گفت، اینکه منتقدان می‌گویند ما نباید زیر بار «تعلیق» ‌تحریم‌ها برویم و لغو تحریم‌ها باید در توافق گنجانده شود، دقیقا به همین دلیل است.

دکتر عراقچی تائید کرده‌اند که آمریکایی‌ها قرار نیست تحریم‌ها را لغو کنند و بناست در محدوده اختیارات رئیس جمهور آمریکا اجرای آنها تعلیق شود. بنابراین، «ساختار تحریم‌ها» یعنی «قوانین تحریم» باقی خواهد ماند و وقتی ساختار تحریم‌ها باقی بماند، درست برخلاف خوشبینی و نوع استدلال آقای عراقچی، تحریم‌ها «یک شبه» باز می‌گردند. جالب اینکه درباره تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل نیز همین امر صادق است و طبق تفاهم لوزان، مفاد قطعنامه‌های قبلی در یک قطعنامه جدید خواهد آمد که در صورت لزوم، همان تحریم ها مجددا اعمال شوند. برگشت پذیری سریع تحریم‌ها (Snapback) یکی از نقاط اصلی تمرکز طرف مقابل در مذاکرات بوده که اگر دقت نشود، ممکن است در توافق نهایی نیز گنجانده شود؛ در آن صورت این استدلال آقای عراقچی که برای ساختار تحریم‌ها ۱۰ سال زحمت کشیده شده و یک شبه قابل بازگشت نیست، کاملا رد می‌شود. راهکار جلوگیری از این پیشامد بسیار محتمل، همان است که بارها اصرار کرده‌ایم: تیم مذاکره کننده کشورمان نباید زیربار تعلیق تحریم ها برود و می بایست «لغو» تمامی تحریم‌های سازمان ملل، یکجانبه و چندجانبه را خواستار شود.

۴- وقتی در برنامه گفت و گوی ویژه خبری از دکتر عراقچی سوال شد که اگر غربی‌ها به هر بهانه ای تحریم ها را بازگرداندند یا به تعهدات خود عمل نکردند، آیا ما نیز امکان بازگشت به نقطه قبل از توافق داریم یا خیر؟ پاسخی که ایشان به این سوال دادند نیز، با واقعیت امر فاصله زیادی دارد. ایشان می گویند «اگر ما هم به نقطه‌ای برسیم که ببینیم آنها سوء استفاده از تعهدات ما خواهند کرد و اگر تصمیم بگیریم به نقطه اول برگردیم همه ظرفیت موجود برای اینکه برنامه ما به مرحله اول برگردد،‌ وجود دارد. ممکن است یک مقدار زمان ببرد.

در بعضی موارد برگشت پذیری فوری است فردو ۱۰۴۴ ماشین حفظ خواهد شد و در کمتر از یک ساعت گاز و برق می‌تواند وصل شود و ماشین‌ها شروع به کار کنند». اما واقعیت این است که در صورتی که توافق به شکلی که تاکنون اخبارش منتشر شده امضا شود، اگر غربی ها به تعهدات خود عمل نکنند، ایران امکان بازگشت به گذشته را نخواهد داشت. دقت کنیم که طبق گفته آقای دکتر ظریف، قرار است توافق سیاسی ایران با ۵+۱، از طریق تصویب یک قطعنامه در ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد، و قرار دادن آژانس به عنوان ناظر، تبدیل به یک توافق حقوقی شود. فرض بفرمائید که آژانس گزارشی منتشر کرده و اعلام کند مسائل من با ایران حل نشده و تهران از دادن دسترسی‌های مندرج در پروتکل خودداری می کند، یا دسترسی‌های داده شده، محدود است و مسائل فیمابین را حل نمی کند. در این صورت آمریکا و دیگر کشورهای غربی به بهانه اینکه طبق توافق قرار بوده ایران تمامی مسائل خود را با آژانس حل کند و نتوانسته این کار را انجام دهد، تمامی تحریم ها را یکجا و یک شبه بازخواهند گرداند. اما آیا ایران نیز خواهد توانست در واکنش به این اقدام،‌ برنامه خود را به سطح قبل از توافق بازگرداند؟

پاسخ منفی است! چرا که اگر چنین کند، قطعنامه فصل هفتمی شورای امنیت سازمان ملل -یعنی همین توافق جامع- را نقض خواهد کرد و متهم خواهد شد که صلح و امنیت بین المللی را به خطر انداخته است! پس از این نیز هر اقدامی ممکن است. جالب اینکه این ماجرا، یک بار طی ۱۲ سال اخیر دقیقا تکرار شده است. در تاریخ ۴/۱۲/۱۳۸۲ ایران و سه کشور اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) در بروکسل توافق کردند که تهران، مونتاژ و آزمایش سانتریفیوژها، ساخت قطعات داخلی سانتیرفیوژها، و غنی سازی در تمامی تاسیسات را تعلیق نماید. در تفاهم پاریس با همین سه کشور اروپایی در تاریخ ۲۵/۸/۱۳۸۳ نیز حوزه تعلیقات گسترده‌تر شد. این توافق‌ها همه توافق‌هایی سیاسی بودند و اساسا مسئله هسته‌ای ما هیچ ارتباطی به سه کشور اروپایی نداشت، اما دولت وقت این کشورها را طرف حساب ایران نمود و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز ناظر بر توافق معرفی شد و اعتبار حقوقی به توافق‌ها بخشید.

نتیجه این شد که وقتی سه کشور به تعهدات خود در همان توافقات عمل نکردند و ایران نیز، تعلیق داوطلبانه خود را متوقف ساخت، آژانس گزارش داد که ایران به تعهدات خود عمل نکرده و پرونده هسته ای کشورمان را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع داد، اما کسی سه کشور را به دلیل نقض تعهدات تحریم و حتی مواخذه نکرد. با این سابقه تاریخی، کاملا روشن است که اگر به تعبیر دکتر صالحی طرف مقابل دبه دربیاورد و ایران نیز بخواهد برنامه خود را به نقطه قبل از توافق بازگرداند، چه اتفاقی خواهد افتاد. لذا این گفته آقای عراقچی که ما نیز می‌توانیم در کمتر از یک ساعت به سانتریفیوژهای مستقر در فوردو گاز تزریق کنیم، با عرصه عمل و واقعیت شواهد عینی، فاصله زیادی دارد.

تردیدی نیست که هدف اساسی در بخش خارجی تمامی سرویس‌های اطلاعاتی و مراکز مطالعاتی در حوزه سیاست خارجی، دستیابی به داده‌هایی است که به تصمیم‌گیری نظام سیاسی یک کشور در روابط بین‌المللی آن کمک کند. اگر یک بازیگر دولتی، درک صحیح و دقیقی از ماهیت نظام بین‌الملل، ماهیت بازیگران بین المللی، ساز و کار درونی تصمیم‌گیری بازیگران مختلف، اهداف و مقاصد سیاست خارجی این بازیگران، موقعیت آنان در محیط بین‌الملل، مقدورات و محذورات آنان، روش‌های و تاکتیک‌های آنان برای رسیدن به مقصود، برنامه‌های اقدام آتی آنان و... داشته باشد، به تناسب دقت داده‌ها، می‌تواند رفتار طرف تعامل یا تقابل خود را پیش بینی کرده و متناسب با آن، دست به اقدام بزند. اما هراندازه در برآوردهای خود به خطا رفته و نتواند یا نخواهد پیش‌بینی درستی از رفتار آتی طرف مقابل داشته باشد، احتمال متضرر شدن آن تقویت خواهد شد.

طبیعی است که در این میان، دشمن سعی کند با شگردهای گوناگون از جمله ارائه تصویری متفاوت و غیر واقعی از خود و شرایط،‌ طرف مقابل را دچار خطای محاسباتی کند (به نظر نگارنده حتی رخدادهای ریز و ظاهرا کم اهمیت فضای مذاکره چون تسلیت گفتن جان کری به آقای حسین فریدون را جز در این قالب نباید دید).

درباره آمریکا، ما هم پاسخ‌های روشنی به سوالات فوق داریم و هم تجربه گران‌قیمتی در شناخت و مواجهه با واشنگتن و سابقه رفتاری آن داریم که پیش بینی رفتار آتی آن را برایمان تسهیل می‌کند. این شناخت به ما می‌گوید اگر بناست توافقی با آمریکا منعقد کنیم، اولا نباید زیر بار تعهداتی چون پروتکل الحاقی یا بحث درباره PMD برویم که امکان گریز طرف مقابل از انجام تعهداتش را افزایش دهد.

ثانیا نباید توافقی را قبول کنیم که لغو تحریم‌ها را منوط و مشروط به انجام و اتمام تعهدات ایران نماید. بهترین راهکار، پذیرش تعهداتی معقول و غیرقابل تفسیر و نیز اجرای گام به گام تعهدات است؛ به نحوی که در قبال انجام «تعهدات هم‌وزن» از جانب ایران، تحریم‌هایی متناسب و هم‌وزن توسط طرف مقابل «لغو» شود و برنامه زمان‌بندی به گونه‌ای باشد که با انجام آخرین گام ایران،‌ آخرین بخش تحریم نیز لغو شد.

عباراتی کلی چون «تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای» نیز باید کنار گذاشته شده و با مشخص کردن دقیق تحریم‌هایی که بناست لغو شوند و آثار آنها در متن اصلی توافق،‌ راه هرگونه تفسیر برای طرف مقابل مسدود شود. از اظهارات آقای عراقچی می‌توان دریافت که تیم مذاکره کننده کشورمان تلاش دارد جزئیات تحریم‌ها و آثار آنها را دقیقا مشخص کند که قابل تقدیر است. اگر توافقی که امضا می کنیم غیر از این باشد، فردا که توافق تبدیل به تعهد یکجانبه ایران شد و طرف مقابل پی در پی از لغو تحریم‌ها طفره رفت، سخنانی چون «آزرده شدن روح توافق» دردی از ما درمان نخواهد کرد.

هیچ کس در این کشور مخالف توافق نیست، توافقی مردود است که کسانی، هر نوعی از آن را بهتر از عدم توافق بدانند، توافقی نباید که برنامه هسته‌ای ایران را محدود کند، امنیت کشور را دچار مخاطره کند و راه‌های دررو برای طرف مقابل در آن به قدری باشد که نهایتا تحریم‌ها باقی بمانند.
* یاسر جبرائیلی، فارس
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۷:۴۴:۲۸
مطلب رو تا آخر خوندم ببینم این نویسنده کیه که اینقدر کینه از تیم هسته ای داره به اسم یاسر جبرائیلی رسیدم. خیالم راحت شد!!!1 (2916970) (alef-13)
 
حسین
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۸:۰۳:۰۴
وای به روزی که از پرده برون افتد راز ! این روزها که گوشه های کوچکی از واقعیّات درون مذاکرات عیان شد واقعآ خون به دل دلسوزان کشور شده و دقیقآ مصداق این عبارت شده ایم که جناب روحانی و جناب ظریف در مورد شما آقایان چه فکر می کردیم و چه شد!!!!! آیا ملّت کشور را به مرعوب شدگان و وادادگان سپرده است؟ یا به اعتدال گرایان مدّعی عقل و تدبیر؟!!! قد چه کسانی زیر فشار تحریم ها خمیده مردم یاصاحبان سرمایه های چندهزارمیلیاردی؟که بعضی از آن هادرهیئت محترم دولت جا خوش کرده اند؟ (2917009) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۸:۰۵:۲۹
معلومه که نیستیم. مردم گینه بیسائو هیچ وقت زیر فشار تحریم ها نبوده اند. دولت گینه بیسائو هم هیچ‌وقت شعار محو کشور دیگری را نداده. (2917011) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۸:۱۲:۱۱
الف جان، جان، از آنجا که 5 کشور دارنده سلاح هسته ای و کشورهای خارج از NPT متعهد به نساختن سلاح هسته اس نشده اند، لاجرم دارای تعهدات مشابه کشورهای دیگر نیستند! (2917024) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۱۲:۲۷
با سلام
اینطورنیست ،کلیه اعضای شورای امنیت متعهد به عدم اشاعه و امحا تدریجی سلاح های هسته ای شده اند ولی هیچکدام نه تنها توجهی به این تعهد ندارند بلکه بر خلاف آن روز به روز سلاححهای هسته ای بیشتری را امتحان می کنند. (2917195) (alef-13)
 
تبریزی
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۰:۰۴:۵۸
مهدی جان واقعیت اینه که اونها ابر قدرت دنیا هستن و دارن به ما زور می گن و واقعیت تلخ تر اینه که ما در توهم به سر می بریم و نمی خوایم قبول کنیم در عرصه جهانی عددی نیستیم و فکر می کنیم اونها میان به حرف ما گوش می دن. در اینجا بحث عدالت و حق و ناحق مطرح نیست. بحث واقع بین و آرمان گرا بودن مطرحه. وقتی آمریکا یک کشور ابرقدرت دیگه مثل روسیه رو تحریم می کنه ما باید حساب کار دستمون بیاد ولی چون آرمان گرایی جلوی قضاوت صحیحمون رو گرفته این همه به سختی می افتیم. (2917385) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۳:۵۱:۵۰
5 کشور فوق فقط متعهد شده اند به کشورهای دیگر سلاح هسته ای ندهند اما خودشان هیچ تعهد حقوقی به امحای سلاح های هسته ای ندارند! (2918417) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۲۳:۱۳:۵۳
خوب ما هم از ان پی تی خارج شویم (2920027) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۲۳:۲۳:۱۳
اصل مطلب این است که آمریکا قابل اعتماد نیست. (2920050) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۸:۱۴:۴۷
شما مگر بازي نميكنيد نمونش كشورهاي عضو عدم تعهد
مدام ميگفتيد صدو چهل و چند كشور از ايران حمايت كردند همين امسال گينه بيسائو نبودند
كمي انصاف البته اگر داريد، نداريد؟ (2917031) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۰۹:۳۳
چه ربطی داره ؟! ایشان گفتند خیلی از اینها فعالیت هسته ای ندارند در نتیجه پذیرش پروتکل براشون فرقی نمیکنه. (2917184) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۸:۱۹:۰۵
حمایت اون ها از ایران دلیل اینه که جامعه جهانی علیه ما نیست. اما عضویتشون در پروتکل به معنای مفید بودن پروتکل نیست چون اساسا هسته ای ندارند (2919438) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۸:۱۶:۵۳
از دید من که در خطر اخراجم و نمی دانم هزینه زندگی را چگونه در این کشور دنبال اتم در بیارم اینجا گینه است. (2917038) (alef-13)
 
شهروند درجه 2
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۴:۲۹:۵۰
گرچه من در خطر اخراج نيستم اما درد شما را درك ميكنم . ايكاش به فكر كار گران اخراج شده از كار هم ميبوديم . ضمنا از همه منتقدين ريز و درشت يك خواهش دارم و ان اين كه راه حل بدهند نه اينكه فقط ايراد بگيرند . همين سايت خود سانسور الف مرتبا انتقاد ميكند ولي راه حل نميدهد (2918562) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۸:۲۱:۴۲
آخرش چه می شود ؟؟؟؟؟؟؟ گره دست به دندان دادن است این دیگر جناب الف
تندروی وبی ملاحظگی در گذشته نه چندان دور نتایجش الان دارد هویدا میشود
چه قدر انرژی براست این ماجرای تحریم های کاغذ پاره ای؟؟؟!!! (2917051) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۱۱:۰۹
شما چکاره اید که می گویید تحریم ها باید قدم به قدم لغو شود. رهبر معظم انقلاب فرمودند که تحریم ها باید یکجا لغو شوند. حرف ایشان برای ما حجت است. (2917189) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۸:۳۰:۵۷
هدف فقط توافق است به گفته اقای ظریف توافق بد بهتر است از توافق نکردن
گرانی ها و این همه فشار فقط برای مجبور کردن مردم است (2917071) (alef-13)
 
تبریزی
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۸:۴۳:۲۸
الان این سوال به ذهنم رسید که بازرسی از مراکز نظامی چه ضرری برای ما داره؟ کشورهای همسایه ما که سلاح های آمریکایی رو دارن که جزو پیشرفته ترین سلاح هاست پس چه کسی تجهیزات ما رو ببینه چه نبینه می دونه که تجهیزات ما در برابر مال اونها اونقدرها هم پیشرفته نیست. در بهترین حالت می تونه با تجهیزات پیشرفته اونها برابری کنه. ما هم که هر تجهیزاتی می سازیم در رژه های نظامی ازش رونمایی می کنیم پس چیزی برای مخفی کردن نداریم سلاح هسته ای هم که نمی سازیم. اگر هم داریم روی یک تجهیزات جدید کار می کنیم ایده اش که مال ما نیست و حتما قبلا در کشورهای پیشرفته دیگه تولید شده و کسی هم اگه بدونه ما داریم مثلا فلان تجهیزات رو می سازیم که نمیاد جلوی ما رو بگیره چون ساخت هر سلاحی غیر از سلاح هسته ای آزاده. در نهایت هم که بعد از تکمیل و تولید اون سلاح در رژه های نظامی ازش رونمایی می کنیم. کسی بدش نمیاد دشمنامون ببینن چه قدر از نظر نظامی پیشرفته هستیم همونطور که هدف از رژه های نظامی هم همینه. حتی کشورهایی مثل آمریکا علاوه بر این که جدیدترین سلاح هاشون رو به رخ می کشن برنامه هایی مثل "مستند سلاح های پیشرفته" تهیه می کنن که نشون می ده دارن روی چه فناوری های جدیدی کار می کنن. من با دیدن این برنامه تعجب کردم چون ظاهرا باید اونها جزو اسرار نظامی شون می بودن که در یک برنامه تلویزیونی ساده در موردش حرف می زدن. پس دقیقا ضرر بازرسی از مراکز نظامی چیه؟ (2917101) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۰۸:۳۸
با این تعهداتی که ما داریم میدیم و اونها هر وقت بخواهند به بهانه ای زیرش میزنند کم از گینه بیسائو نداریم (2917180) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۰۹:۳۷
اقایان عراق را به همین وضع خلع سلاح کردند وبعد حمله (2917185) (alef-13)
 
حق بین
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۱۰:۴۲
انصافا تحلیل درستی بود. (2917188) (alef-13)
 
mehrad
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۱۱:۴۷
فقط فرقمون با گینه بیسائو اینه که اونجا دلواپس نداره...همه شاد وراضی هستند...همه را دوست میدانند ...نه مثل خودشان دشمن... (2917191) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۱۴:۳۴
کشتین ما رو با این هسته ایتون ... غیر از ضرر و زیان هیچج نتیجه ای برای کشور نداشته. بابا این همه حوزه برای فعالیت هست. برید یه جا دیگه سرمایه گذاری کنید! بخدا اگر اینکار رو کرده بودید کلی الان جلو بودیم! این همم تحریم نمیشدیم! اونا از خداشونه که شما توافق نکتید بزنن بابامونو درارن! چرخوندن مملکت که به حرف نیست!
این همه در بخش صنعت .. خودرو سازی، انرژی، آب، حوزه های نفتی و گازی، تولید و ... عقبیم! برید یه جای دیگه سرمایه گذاری کنید! انرژی هسته ای حقمون هست درست! اما الان ما بخاطر اشتباهات گذشته دولتمردان در تنگنا قرار گرفتیم! وقتی دنیا روی ما حساس شده حساسیت رو بیشتر نکنیم! کاری نکنید که اگر امروز بابت حق هسته ایمون داریم مذاکره میکنیم فردا مجبور شیم بابت پس گرفتن حق و حقوقمون در سایر حوزه ها هم دستو پا بزنیم! ساده بگیرید، امروز وقتش نیست!!! (2917203) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۰:۳۸:۰۲
اونها اگر میتونستند تا حالا هزاران بار ما رو زده بودند
ای کاش کمی استقلال اقتصادی داشتیم.... (2917529) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۱:۱۱:۵۲
ای کاش به همین سادگی که میگی بود! یعنی تا قبل از هسته‌ای تحریم نبودیم و تحریم‌هامون روز به روز به بهانه‌های مختلف زیاد نمی‌شد؟!
بعلاوه دنیا بحران انرژی رو پیش رو داره و اگر کشوری در این حوزه مشکل داشته باشه در هیچ حوزه‌ی دیگری هم نمیتونه رشد کنه. حالا ما الان نفت داریم. ۳۰-۴۰ سال دیگه که نفت تموم شد چیکار می‌کنیم؟ اون وقته که انرژی هسته‌ای اصلی ترین منبع تامین انرژی در دنیا خواهد بود اگرچه همین الان هم یکی از مهم‌ترین هاست. چشم به هم بزنی رسیدیم به اون دوران و علی مونده و حوضش! (2917676) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۴:۲۹:۵۲
موافقم تیم مذاکره کننده کل هسته ای رو بده بره با زیرساختاش به شرطی که واقعا تحمریم ها همون روز لغو شه و همچنین امنیت کشور رو به فنا ندن مثل نظاگگی و اینا ضمنا اگه مثلا رفتیم تو حوزه نانو و باز هم تحریم کردن چی? (2918563) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۵:۳۷:۱۳
یعنی شما فکر میکنی اگه هسته ای تعطیل بشه، اونا دست از سر ما برمیدازن؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ یعنی واقعا فکر میکنی مشکل اونا با ما انرژی هسته ای است؟؟؟؟؟؟؟؟ (2918881) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۵:۴۱:۵۹
استاد تحريم ربطي به هسته اي نداره ...
آمريكا و اسرائيل تا ايران و ايراني رو به خاك سياه ننشونن از هيچ كاري دريغ نمي كنند ...
كي قراره اين روشن كله هاي ما اينو كليشون فرو كنن كه آمريكا و اسرائيل هيچوقت دوست ما نميشن تا وقتي كه كاملا به خاك سياه نشته باشيم ...
كي بايد بفهميم كه تا چند سال ديگه كه نفت تموم شد ... چه انرژي بايد جايگزين كنيم ؟؟؟
چرا نمي خواهيم بفهميم كه ما يك كشور در حال جنگيم ؟؟؟
كي ميخوايم بفهميم كه تو جنگهاي نيابتي داره از ما دفاع ميشه؟؟؟
چقدر بايد حرفاي ذهن متروك به اصطلاح روشن فكر هارو تحمل كنيم؟؟؟
ما 1001 مشكل داريم چرا نمك به زخم ميپاشين ؟ ؟؟ چرا با دشمني كه ميخواد به خاك سياه بشونه و طالب اجراي كاپيتولاسيون هست هم صدا ميشيم ؟؟؟ (2918899) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۶:۵۳:۰۵
الان مثلن مشکلات رو حل کردی؟ انرژی هسته ای بهانست اگه اینو بزاریم کنار فردا به ساخت موشکای بالستیک گیر میدن بعدشم ساخت ناو و ... .

با عراق و لیبی هم همین کارو کردن بعد زدن پدرشونو درآوردن. الانم شده کشور ضعیفی مثل عراق جولانگاه تروریستا. (2919182) (alef-3)
 
44
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۱۵:۴۸
خدایابه الف بینش واگاهی بده به ماهم پول تااموراتمان بگذرانیم (2917210) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۲۲:۳۰
این حرفها تکراری و احساساتی است. (2917231) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۲۳:۳۷
انتقادهای گسترده بر عراقچی و ظریف مشکل رو حل نمی کند می خواهید من هم 10 تا شماره دیگر به نوشته های شما اضافه کنیم. همه باید کمک کنند این مشکل از سر راه مملکت برداشته شود. راهکار پیشنهاد دهند. نه اینکه برخی ها در مجلس یا روزنامه ها یا تریبونهای متعدد تیم مذاکره کننده را سرزنش کنند. این مشکل یک واقعیت است و باید حل شود در غیر اینصورت اقتصاد کشور به هیچ سمت مشخصی نخواهد رفت.
لذا همه گروهها صرف نظر از اینکه می خواهند در انتخابات آتی مجلس یا ریاست جمهوری شرکت کنند از این مساله بعنوان ابزاری برای پیروزی خود استفاده نکنند چون این مساله فراتر از یک ابزار برای رسیدن به اهداف سیاسی است. (2917234) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۴:۳۱:۱۷
راه حل نشان داده شده اقتصاد مقاومتی و این که دوستان دولتی همه چیز حگتی فرهنگ رو به مذاکرات گره نزنند (2918570) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۲۴:۰۴
نویسنده دیپلمات و متخصص و دلسوز و دانشمند این متن به جای این همه ضغرا کبری، به راحتی متن پروتکل الحاقی در بخش دسترسی ها را ترجمه و با متن انگلیسی آن برای قضاوت در اختیار بقیه قرار دهید، خوانندگان خودشان فهم و درک دارند و لازم نیست شما برای آنها تحلیل کنید. اتفاقا گینه بیسائو جاییست که عده ای بدون تخصص دیپلماتیک، بدون تخصص زبان و حقوق بین الملل فریاد برمی آوردند و وا مصیبتا سر می دهند! (2917235) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۲۸:۲۴
نمدونم منتشر میشه یا نه اما بذارید چند خطی از کتابهای علمی دانشگاهی براتون بخونم. در سال اول تحصیلاتم! در ابتدایی ترین صفحات کتاب! نوشته بود " منظور از توسعه یافتگی؛ توسعه همه جانبه است نه فقط ابعادی از آن، که مطلوب هیچ کشوری نیست و توسعه نامتوازن نام دارد. به عنوان مثال هند سالهاست تاسیسات اتمی پیشرفته ای دارد که معدود کشورها از آن بهره مندند اما خیلی از مردمانش در گوشه خیابان متولد شده و همانجا ادامه حیات داده ومی میرند و یا اندونزی که کاخانه هلیکوپتر سازی دارد اما مردمانش در جزایر بیشمار آن در فقر دست وپا میزنند"
فکر کنم با این اوصاف موضع من درباره قضیه هسته ای مشخص شد... (2917246) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۶:۵۹:۱۴
یه خورده سیاست بین الملل بخونین نه کتابای کلیشه ای دانشگاهی. هندوستان بمب اتم هم داره ولی چرا اجازه این کارو بهش دادن چون با دشمن و رقیب قدیمیش پاکستان که به اونم اجازه داشتن سلاح اتم رو دادن توی یک رقابت مادام العمر قرار بگیره.

چرا هند و اندونزی رو مثال می زنی و ژاپن و فرانسه رو مثال نمی زنی که مقدار زیادی از انرژی شونو بوسیله ی همین انرژی هسته ای دارن تامین می کنن. (2919211) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۳۱:۲۳
و كشورهاي مورد اشاره با تحريم هاي مشابه ايران روبرو نيستند ،
كاش مي شد شفافتر صحبت كرد ، هنگامي كه نفت صد دلار بود ، ما تهديد مي كرديم كه در صورت تحريم نفتي ما ، تنگه هرمز را خواهيم بست و قيمت به دويست دلار افزايش خواهد يافت ، اما در عوض نفتمان تحريم شد ف قيمت نفت به چهل دلار رسيد و بار ديگر ناوهاي امريكايي به خليج فارس برگشته اند ،

باور كنيد براي هر اقدام قهرمانانه اي اول بايد از شر تحريم ها راحت شويم (2917255) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۱:۱۳:۳۷
به شرط اینکه واقعا از شر تحریم‌ها راحت بشیم! (2917686) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۳:۲۰:۴۶
کاش به همین راحتی که شما میفرمایید با امضای توافق از شر تحریم ها راحت میشدیم. نمیدونم دوستان کلا ساده ان یا خودشونو به سادگی میزنن (2918274) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۴:۳۳:۰۳
شما مطمئنی ک با این مذاکرات از شر تحریم خلاص میشی? (2918577) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۲۳:۰۵:۱۶
اگه یه عده دلواپس سنگ اندازی نکنن، بله. (2920008) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۴۴:۰۳
فرض نوسنده مثل فرض سایر حضرات سیاسی خاص است که همه کشورهای دنیا نوکر آمریکا هستند غیر از ایران . هیچ کشوری در دنیا مستقل نیست غیر ایران . همه دروغ می گویند غیر ایران همه .... خب اگر فرض را براین گذاشته اید که آژانس بین المللی هسته ای یک ارگان صوری است و نوکر کامل آمریکا و اسرائیل است ، از آژانس بیایید بیرون ولی اگر مثل 126 کشور دنیا که عضو آژانس هستند و پروتکل الحاقی را اجرا می کنند شما هم اجرا کنید . (2917302) (alef-13)
 
ازاده
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۴۷:۴۹
به نظر من ما خیلی کوتاه اومدیم محکم نایستادیم والا اینا کم کم میخوان همه چی دست خودشون باشه جانم فدای رهبر که متوجه نیرنگشو ن هست (2917318) (alef-13)
 
مهندس جنت شهري
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۰۹:۵۲:۴۱
اقاي باسواد..اقاي مقاله نويس ..چطور گينه وكشورهاي افريقايي و امريكاي جنوبي تا دو سال پيش جزو افتخاراتتان اين بود كه با انها مراودات داريد حالا تحقير ميكنيد...شما هم مثل اينكه مانند مجري ان برنامه حرفهاي عراقچي را نشنيديد يا اين كه گزيده ميشنويد..اقاي عراقچي در برنامه گفت كه ما هم ميتوانيم توسط مجلس استثنا شامل شويم ويا اينكه اصلا مجلس انرا تصويب نكند ..ويا موارد ديگر كه از بس روشن گفته شد نيازي به دوباره گويي نيست ..ولي يك چيز مشخص است كه شما نميخواهيد بشنويد ...شما دنباله رو كسي هستيد كه ظريف را متهم به نشر اكاذيب ميكند ..انهم با انهمه مصاحبه و مدارك مستند...اصلا مثل هاله نور هم از رو نميرود...واقعا كه (2917338) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۰:۵۳:۵۳
تا دولت قبل که از خدا تون با اجرای پروتکل الحاقی از شر تحریم خلاص شوید حالا چی می گید ؟ (2917599) (alef-13)
 
صادق
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۱:۳۲:۰۰
گاهی اقایون جوری عمل میکنندو حرف میزنند که گاهی ادم فراموش میکنه ایشان طرف مذاکره کننده امریکایی هستند یا ایرانی نمیدونم ایا تحصیل در امریکا و انگلیس ادم اینجور علاقه مند و شیفته میکند که ملیت خود را فراموش میکنند ودر مذاکره شیفته امریکا وانگلیس میشوند و گل به خودی میزنند.بازرس ها ی آژانس در برزیل که پروتکل را پذیرفته نتنها اجازه ندارند از مراکز نظامی و دانشمندان بازرسی کنند بلکه در اماکن هسته ای هم برایشان محدودیت بازرسی هست یعنی ایران اینقدر حتی از امثال برزیل هم کمتره؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
اقای عراقچی واقای ظریف درود بر شما با این تفسیرتان از بازرسی!!!

امیدوارم چون درود فرستادم پیام من سانسور نشه و نمایش داده شودنه از ترسه اینکه اقای توکلی دوباره در دادگاه بازخواست شوند شما هم سانسور خبری داشته باشید (2917754) (alef-13)
 
محمد
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۱:۳۴:۴۸
الف جان تحلیلت هیچ حرف تازه و نویی ندارد.
وقتی پروتوکل الحاقی را پذیرفتی بازرسی ها را هم باید بپذیری.
درواقع کشوری که پروتوکل الحاقی را می پذیرید قبل از آن رهبرد هسته ای در حوزه نظامی را به کلی کنارگذاشته است ، ما هم که به حکم شرع و فتوای رهبری همین کار را کرده ایم پس نگرانی از چیست؟ (2917762) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۱:۵۰:۱۰
اینا میخوان ایران خلع سلاح بشه توان نظامی رو تا حدودی از دست بده بعدشم خیلی قشنگ داعش رو به جون ایران بندازن و بگن ما که حمله نکردیم به داعش هم تسلیحات بدن هم مشاوره همه چیز خودشون پشت پرده (2917833) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۲:۰۶:۲۲
هند حتي ان پي تي را نپذيرفته چه برسه پروتكل الحاقي. بنابراين متني براي هند در اين خصوص نيست. احتمالا خطايي رخ داده است. (2917922) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۲:۳۶:۲۲
اين نوشته آكنده از بي دقتي و شعارزدگي است. در هيچ جاي پروتكل نمونه گفته نشده است دسترسي به هر چيزي در هر زمان. بند ج ماده ٥ هم ناظر به اماكني است كه اطلاعات راجع به آن به آژانس داده شده است. نويسنده حتي زحمت نكشيده سري به سايت آژانس بزنه و ببينه ١٤٧ كشور ونه ١٢٣ كشور پروتكل را امضا يا تصويب كرده اند. مقايسه با كشورهاي امريكا فرانسه و چين هم اساسا نادرست است چون آنها مطابق ان پي تي تعهدي به انعقاد موافقتنامه پادمان و پروتكل ندارند و داوطلبانه ميتوانند تعهداتي براي بازرسي بپذيرند. موارد ديگر از كژي هاي نوشته وجود دارد كه در اين كامنت نمي گنجد (2918082) (alef-13)
 
امید
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۲:۵۹:۵۶
به نظر می رسد با ید در تیم مذکره کننده افراد قوی تری در حقوق بین المل جایگزین شوند (2918195) (alef-3)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۳:۴۱:۲۱
اگر اکثریت نظراتی که در کامنتهای ذیل مطلبِ انصافا قوی، منطقی و درست آقای جبراییلی آمده، به فرض، ملاک و برآوردی درست از نظر کل ملت باشد - که قطعا چنین نیست وقاطبه ملت، به حول و قوه الهی، مرگ را که بر زندگی ذلت بار ترجیح می دهد ان شاء الله - ، باید گفت که کل داستان وابستگی ما در گذشته حقمونه و خواستمونه و ادعای استقلال و آزادی و مانند آن درباره ما یک سوء تفاهم بوده که باید با خودمون روراست باشیم و دست ازش برداریم و به خودمون اینقدر دروغ نگیم و معنی استقلال و ... رو هم عوض نکنیم که اون دروغ بزرگتریست به خود.
موفق باشیم!! (2918366) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۳:۵۰:۱۲
شما لطفاً اگر آمريكا و انگليس و فرانسه را مثال نمي زنيد حداقل گينه بيسائو را نگوئيد و از كشور هاي ديگر نظير سوئيس ،اطريش، هلند و.... بگوئيد كه بدون داشتن چرخه هسته اي و حتي نيروگاه هسته اي و حتي نيروي نظامي جزء ثروتمند ترين و مرفه ترين كشور هاي دنيا هستند و مردمشان به خوبي و خوشي زندگي مي كنند در مقابل كشوري مثل پاكستان را ببينيد كه با داشتن بمب اتمي و ارتش قوي جزء نا امن ترين ،فقيرترين و بدبخت ترين كشور هاي دنياست حالا خودتان مقايسه كنيد و به جاي احساسات و حرف هاي نادرست كمي فكر كنيد و درست قضاوت نمائيد . (2918409) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۳:۵۳:۴۹
اگر ما 8 سال پیش که تحریم ها کاغذ پاریه ای بیش نبودند درست عمل می کردیم الان اینجوری گیر نمی کردیم (2918424) (alef-3)
 
مجتبی
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۴:۰۶:۲۷
جناب اقای جبرائیلی
با تشکر از مقالتون. عرض کنم که شما در قسمت راه حل هاتون چنان مطالبی رو بیان کردید که ادم فکر میکنه شرایط بر عکس شده. اونا دارن زور میگن همه اینو میدونن! ولی زور میگن چون زورشون میرسه! ثروتمند هستن. قدرت نظامی دارن پس زور میگن! خیلی واضح هست. اون موقع که رئیس جمهور میگفت تحریم ها کاغذ پاره هست و شما براش سوت کف میزدید باید فکر الانشم میکردید. امریکایی ها با غلدری ما رو تحریم کردند تا بتونن ایران رو کنترل کنن. حالا به نظرتون میذارن خیلی راحت همه چیز گل و بلبل بشه! توافق برای شرایط کنونی بهترین راه حل هست و جایگزین هاش اصلا جالب نیست. عراق رو بازرسی ها از به باد نداد عراق به دلیل تحریم ها و حماقت صدام سقوط کرد.
درنهایت من به دکتر ظریف و تیم کارکشتشون اعتماد کردم. به نظرم بذاریم کارشون رو بکنن. (2918475) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۴:۴۶:۳۳
انرژی هسته ای بهانه ای شده بود و هست برای جنگ طلبان درون کشور که بیشتر مزدور بیگانه هستند تا نقشه ی هانتیگتون و لوییس رار در تجزیه ی کشورمان، پیاده کنند یا گروهی نادان و احساساتی که کوچکترین بویی از سیاست های جهانی نبرده اند و خیال می کنند با جنگیدن می توانند کاری کنند و به نتیجه برسند. کشور های قدرتمند هم با بینش سیاسی بالا و نقشه ی از سی سال پیش دارند یک به یک کشور ها را به جنگ و تجزیبه می کشانند و گروهی با همدستی با انان، انرژی هسته ای را که بسیاری از مردم ایران نمی دانند چی هست، بهانه برایب راه انداختن جنگ خانمان سوز کرده اند. مردم ایران نه انرژی هسته ای می خواهند نه جنگ و نه دشمنی. ما صلح و ارامش می خواهیم .و رابطه با کشور ها و پیشرفت و ابادانی کشورمان را. (2918634) (alef-13)
 
ارشیا
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۴:۴۶:۴۶
میگن یه بنده خدایی یه سنگ میندازه توی چاه که 10 تا بنده خدای دیگه هم نمیتونند درش بیارند... میدونم باز هم تکراره ... ولی تاریخ پره از این تکرار ها و به قول حضرت علی کجایند پندگیران و عبرت آموزان... اولا این مذاکرات اراده نظامه... و به نظرمن هر دولت دیگری هم که می آمد مکلف به انجام این مذاکرات میبود... به نظر بنده این اتفاقات باید سرلوحه شود تا کسی دیگر نگوید کاغذپاره... یا اخبار 20:30 خانم کلینتون رو که بابت هماهنگ کردن کشورها درباره تحریم ایران مدام در حال مسافرت و دیدار مقامات کشور های دیگه بود رو مسخره کند که :خسته نشدی همش تو مسافرتی(اتفاقا فارغ از اینکه این تحریمها ظالمانه و ناجوانمردانه بود ... کار این خانم قابل ستایش بود چون برای اهداف کشورش از جان مایه گذاشت و حال میتونه ادعا کنه که من یا کشور من بلند پروازیهای هسته ای ایران رو کنترل کردیم) ویا خاطره ای که آقای خرازی از آقای ولایتی همین چند روز پیش نقل کردند که میگفتند :آقای ولایتی در شورای عالی امنیت ملی فریاد میزد که از کجا اطمینان دارید که پرونده ما رو به شورای حکام نبرند و وزیر خارجه وقت میگفت : نه ما تحقیق کردیم این کار رو نمیکنند و بعد از سه روز اولین قطعنامه صادر شد... ویا گفتند مگر میشود نفت ایران رو تحریم کرد؟؟!! قیمت نفت میشود بشکه 200 دلار... درصورتیکه همین آقایان اگر نگاهی به تاریخ می انداختند از عامل عربستان غافل نمیشدند(عاملی که با افزایش تولید نفت یکی از تاثیر گزارترینها در سقوط شوروی بود... ویا حتی چاههای نفت عراق ) و دهها مثال دیگر که فقط ما خبر داریم و هزارانش را بیخبریم... بله اینجا ایران است با مردمی فرهیخته که نمی توان مثل مردم کره شمالی درون دیوارهای بتنی نگه داشت....مملکت داری یک هنر ویک فن پیچیده است...این راباید در ابتدای سیاست آموزی همه مسوولان به آنها آموخت... ببخشید صحبتهایی که کردم همه اخباری هست که خودتان هم قبلا نقل کرده اید... فقط بنده لازم به تکرار آنها میدیدم...
با تشکر از سایت خوبتون (2918635) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۴:۵۰:۲۷
اولش میگفتن آمریکا با ما توفاق نمیکنه، حالا که با زحمات فراوان تیم دیپلماسی با امریکا تفاهم می کنیم، شروع کردن به چیزهای کوچیک گیر دادن، نمونش این بود که آقایون می گفتن با این مقدار سانتریفیوژ موافقت نمیکنن الان که موافقت کردن، میخوان بززن زیر پروتکل الحاقی، آقا جان پروتکل الحاقی یک میثاق بین اللملی هست و به نظرم اگر قبولش نکنیم حق دارن بهمون مشکوک بشن (2918652) (alef-13)
 
فرشاد
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۴:۵۳:۰۵
اگر عراقچی و امثال ایشان توافق کرده اند که از مراکز نظامی و یا هرجای این مملکت را طبق پرو تکل هروقت دوست داشتند بیایند حتی مدیریت شده بگردند مطمئن باشید امثال این آقایان رشوه کلان و ویلاهای بزرگ برای اینده خود و فرزندانشان خدای نکرده در صورت بروز جنگ گرفتند تا بروند آنجا خدمت آنها بکنند (2918660) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۴:۵۷:۳۰
این مقاله همانند بسیاری از انتقادها به توافق هسته ای ایرادات قابل تاملی وارد میکند ولیکن در تمامی انتقادها به یک مورد اصلا توجه نشده است وان اینکه ر
در صورت عدم توافق در مذاکرات وشکست ان چه خواهد شد و احتمالا تحریمها شدید تر شده وفرصت مذاکره با دولت فعلی امریکا از دست خواهد رفت. وبا اوضاع فعلی خاور میانه چه بر سر مملکت و ملت ایران خواهد امد. (2918678) (alef-13)
 
حسن
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۸:۰۸:۲۲
راه حل؛ اعتماد و تکیه به مردم و درون است. از چه می هراسیم؟ (2919401) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۲۱:۰۵:۱۴
اگر آقاي دکتر عراقچي يا مذاکره کننده ديگري طبق پاراگراف متن شما گفته باشد:
"
آقای عراقچی معتقدند که می‌توان بازرسان را با چشم بسته به مکان نظامی مورد نظرشان برد و روی تجهیزات را پوشاند، آنها هم یک دستمال به جایی می‌کشند و دوباره چشمانشان بسته می‌شود و می‌روند و ماجرا تمام می شود."

در اينصورت به ايشان بگويد يک دوره ادوات جديد جاسوسي که در زير پوست در اندازه سر سوزن کاشته ميشود را بروند دوباره ببيندد بعد نگويند چشمشان را با دستمال ميبنديم.
براي يک آدم فني اين حرف ايشان محل جدي اشکال دارد. (2919759) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.