نظر منتشر شده
۲۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 236869
استفتای الف از مراجع تقلید؛
تورم،‌ مجوز دریافت مازاد وام نیست
بخش داخلی الف، 15 مرداد 93
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۲۹
این روزها شبهه هایی در مورد ربوی بودن تسهیلات برخی موسسات مالی و بانکی در میان اقشار متعهد وجود دارد، علاوه بر این، این فرضیه در برخی محافل و به ویژه توسط برخی سیاستگذاران مرتبط با موسسات مالی و بانکی در حال تقویت شدن است که در شرایط تورمی، گرفتن مازاد وام به اندازه تورم مشکلی ندارد و ربا محسوب نمی شود.

الف در استفتایی، نظر مراجع عظام تقلید در مورد این مساله جویا شده است. متن این پرسش و پاسخ به این شرح است:

پرسش : آیا فرد یا شرکت یا موسسه ی مالی می تواند به میزان افزایش در قیمت سبدکالاهای مصرفی مردم یا میانگین افزایش قیمت این کالاها، سود پول از مردم بگیرند و آن را ربا حساب نکنند؟
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای(دامت برکاته) : صرف آنچه که در سؤال آمده مجوّز اخذ زیاده در قرض نيست ولى اگر ارزش پول در مقام اداء، كاهش يابد که در این صورت بنابر احتیاط واجب باید مصالحه کنند.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(دامت برکاته): گرفتن سود اگر در ضمن عقد شرعی نباشد و در قبال قرض باشد حرام و ربا است.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(دامت برکاته): خیر، دریافت سود پول بدون هیچگونه قرارداد شرعی (از جمله مضاربه و جعاله و امثال آن) حرام است.
 
برنامه ريز
۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۱۲:۲۱:۰۳
بنده نه بانکدارم و نه در این موسسات کار میکنم اما از پاسخ این عزیزان هر چه خواندم نفهمیدم کجایش مخالف در یافت سود پول ناشی از کاهش ارزش پول به دلیل افزایش نورم بود فقط قید شده بود باید قراردادی در این رابطه وجود داشته باشد ولا غیر در ثانی این منطقی نیست که شما هزار تومن به شخصی قرض بدهی و او بعد از مدت زمانی همان هزار تومن را به شما برگرداند شاید در همان زمان ارزش هزار تومن به نصف و یا کمتر تقلیل یافته باشد فرمولهای اقتصادی شرایط تورم کاملا با شرایط ثبلت متفاوت است در این میان روشی که بنده میبینم بهتر کار میکند این است که به جای پول نقد مثلا سکه طلا قرض داده شود و عینا همان نیز دریافت شود که خدای نخواسته خطایی نباشد. باسپاس (2289858) (alef-10)
 
dfvfj
۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۱۴:۲۵:۲۷
مراجع مکدر شدند و رییس جکهور هم مکدر شد ولی آب تو دل بانکها و خودرویی ها تکون نخورد. البته بعد از مدتی تکدر با تغییر آب و هوا بهتر میشن برای همین جای نگرانی برای بانکها و خودرویی ها نیست. (2290186) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۱۵:۳۱:۳۳
حرف شما درست است ولی وقتی حرف از سیستم بانکی به میان می آید حرف هزار تومان نیست حرف هزاران میلیارد تومان گردش مالی است که اگر با هدف ربا خواری بخواهند کل آن را برخوانند می توان گفت یکی از مهمترین دلایل ایجاد تورم خود بانکها هستند . یعنی خودشان تورم را بالا برده و ارزش پول را کم میکنند و بعد خودشان خسارت ناشی از کم شدن ارزش پول را به اسم تور از مردم میگیرند . یعنی یک چرخه ربا خواری کامل که کاملا یک طرفه به نفع از ما بهتران است . (2290307) (alef-10)
 
بيژن
۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۱۸:۴۸:۳۹
و درستش هم همينه
يعني اگر وام قرض الحسنه پرداخت ميشود , نبايد انتظار سود از ان داشت حتي اگر با تورم همراه باشد .
و. اگر قرار بر دادن قرضي به كسيست كه تورم سبب پايين امدن ارزش ان نشود , بهترين راه دادن كالا (مثلا معادل سكه , اتومبيل و يا حتي نخود لوبيا) است چون ارزش پول حفظ ميشود .
ولي ايا اين بانكها و موسسات كه با سرمايه هاي مردم داماد ميشوند و روز بروز چاقتر و گنده تر و براي مردم طاقچه بالا ميزارن از سود و منافع خودشون ميگذرند ؟؟؟؟؟؟ (2290666) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۲۰:۲۲:۳۹
قرض اگر با شرط زیاده باشد رباست. اگر فکر میکنید منطقی نیست، قرض ندهید! همان طور که خیلی فکر میکنند کمک کردن به فقرا منطقی نیست و این کار رو نمیکنند. این چه منطقی ایست، خدا میداند! (2290782) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۲۰:۲۸:۱۳
این که گفتید 100 میلیون بدهیم و 110 بگیریم، این دقیقاً رباست و حلال نمیشود.
در مورد قراردادهای سوری هم اگر قرارداد سوری باشد باز رباست.
پیشنهاد میکنم مطالعاتی در مورد حیله های ربا انجام بدید. احتمالاً با یک جستجوی ساده بتونید مواردی پیدا کنید. (2290787) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۲۲:۴۸:۱۴
رهبرى بهترين جواب را دادند در صورت كاهش ارزش پول بايد مصالحه نمايند ..... و شايد بهتر باشد به هنگام معامله قرار بگذارند كه كاهش و افزايش ارزش پول لحاظ گردد . (2290981) (alef-10)
 
بيژن خاوري
۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۱۲:۵۰:۳۱
فرمايش مقام معظم رهبري مبهم است و لازم است كه شخصا توضيحاتي كاملتر بدهند , نه اينكه مفسراني كوچه بازاري برداشتهاي شخصي از ان نمايند
2 - جناب ايت الله همداني - ايا مگر دريافت سود از عين مال بصورت مشابه (كندم به گندم و پول به پول) طي هر شرايطي شرعي و غير شرعي دارد ؟
يا اينكه طي قراردادي 100 ميليون بدهيم و 110 ميليون بگيريم شرعا حلال ميشود ؟
3 - جناب ايت اله شيرازي - بنده اينطوري فهميدم كه اگر بصورت قرارداد شرعي مثل مضاربه يا جعاله و يا مشاركت مدني (در عرف قراردادهاي بانكي) هرچند كه بصورت سوريه تهيه و تنظيم ميشود و طرفين قرارداد نيز كاملا بدان واقفند و اگاهانه قراردادي سوري را ردو بدل ميكنند ,حلال است (يعني كلاه شرعي) .
ولي اگر بدون قرارداد كسي به كسي پولي بدهد ورسيدي بگيرد (چك يا سفته) و سودي بابت ان بگيرد حرام است .
و در كل جوابي در خور فهم عامه به پرسش داده نشد .
و عرض بنده اينه كه طي هر شرايطي كه در بده و بستان كالا به همان كالا , درصورت تعيين نرخ كاملا حرام است زيرا هرگونه معامله اي در برهه هاي مختلف با تورم و تنزل مواجه و سود و زياني دربردارد كه بايد طرفين در ان سهيم باشند , نه اينكه طي قرارداد مضاربه و يا مشاركت احدي فقط در سود از قبل تعيين شده كه براي خود در نظر ميگيرد ذينفع و در زيان ان بيطرف باشد . (2289961) (alef-1)
 
میعاد
۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۱۹:۳۹:۲۶
برادر محترم طبق قراردادهای بانکی عقود اسلامی وموارد تبصره ای تسهیلات چنانچه گیرنده تسهیلات تمامی بندهای قرار داد را رعایت نماید در صورت متضرر شدن ، بانک حداقل از سود خود چشم پوشی مینماید منتهی مراتب این تبصره با شرایطی عملیاتی میشود منجمله 1- معامله صوری نباشد 2- گیرنده تسهیلات صددرصد تسهیلات دریافتی را درمورد مطرح شده در قرار داد بکارگرفته باشد 3- دفتر جداگانه ای برای کنترل این وجه ونحوه هزینه کرد آن داشته باشد که باسایر درآمدهای مشتری تداخل پیدا نکرده باشد 4- در ابتدای مشکل پیدا کردن بانک را مطلع نماید / بارعایت شرایط فوق واثبات آن بانک ملزم است تا حد امکان برای مشتری متضرر شده تخفیف قائل شود / مثلا فردی که مضاربه دریافت مینماید تا برنج خریدری کند واز این پول طلا ویا ماشین میخرد شروط معامله را رعایت نکرده است ویا فردی دو ماه پس از دریافت تسهیلات دچارمشکل شده است آنقدر ماجرا را مکتوم نگه میدارد وپس ار چندین سال که تسهیلات فوق به مشکوک الوصول تبدیل شده است بانک را مطلع مینماید ووو (2290734) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۱۶:۱۸:۵۶
برادر عزيز پول كه يك تكه كاغذ است كه در حالت اصلى اش ارزش ندارد شما ارزش پولت را به بانك ميگذارى و يا وام ميدهى و يا ميگيرى ١٠ كيلو گندم هميشه ١٠ كيلو گندم است اما ١٠٠٠٠ تومان يك زمان ١٠ كيلو گندم مى ارزد و دوسال بعد مثلا ٦كيلو گندم مى ارزد حالا اقاى مفسرى كه كوچه بازارى نيستى تكليف چيست ... توصيه ميكنم كتاب اقتصاد ما. امام موسى صدر را بخوانيد . (2291986) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۱۴:۴۴:۱۶
جناب آقای توکلی اقتصاددان
لطفا 20 میلیون به من قرض بده و بعد از چند سال همان 20 میلیون را بگیرید که خدای نکرده ربا نباشد و شبه نداشته باشد. با تشکر. (2290231) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۵ ۱۹:۱۴:۲۴
اسود بانکی با نرخ تورم رابطه ای مستقیم دارد و اینکه عده ای بصورت ناشیانه انرا در نظر نمیگیرند یک خطای فاحش است.اقتصاد یک علم کاملا تخصصی است و فقط اهل فن باید در مورد ان اظهار نظر کنند و برای مردم نسخه بپیچند. (2290707) (alef-13)
 
ایرانی
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۰۰:۱۴:۴۱
با سلام از یکی از بانک های خصوصی 10 میلیون وام گرفته ام باید 16500000 تومان پرداخت کنم و یک میلیون و دویست هزار تومان هم مسدودی هست و مبلغ 150 هزارتومان هم کارمزد اولیه گرفتند اسم این را چه بگذاریم ربا - حلال- حرام و........ شما لطفا پاسخ بدهید (2291121) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۰۹:۴۲:۱۱
اسم این روش بانکداری اسلامی است که هر سال مناسبتی مفتضح به این نام بر پا و رقص و پایکوبی راه می اندازند ! (2291294) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۱۶:۲۰:۰۸
ميخواستى نگيرى اگر ربا باشد گيرنده و دهنده هر دو گناه كرده اند . (2291990) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۰۰:۲۰:۲۳
یکی از نزدیکان ما کارمند بانک است چندی قبل بانک منزل فردی را مصادره نمود به خاطر عقب افتادن اقساط البته مقدار وام زیاد نبوده ولی جریمه دیر کرد آن بالا بوده مامور بانک به همراه نیروی انتظامی صاحبخانه را وهمسر باردار وی را بیرون نمودند حال با چه قراردادی در اسلام چنین عملی جایز است و ای کسانیکه سود بانکی میل میکنید کمی فکر کنید این سودهای بیشمار از کجا می آیند (2291127) (alef-10)
 
متحیر
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۰۱:۳۱:۱۸
با عرض سلام و خسته نباشید اینجانب 3 سال قبل دارای مشکلات مالی بوده و برای خرید لوازم منزل نیاز به پول داشتم که به یکی از آشنایان مراجعه نموده و تقاضای 5 میلیون قرض نمودم .ایشان با توجه به اعتباری که نزد فروشگاهی داشتند بجای دادن پول اینجانب را معرفی نمودند و لوازم موردنیاز خود را ازآنجا تهیه نمودم که جمع آن چیزی در حدود 5 میلیون تومان شد حال میخواهم قرض خود را ادا نمایم با توجه به آنکه ارزش کالاهای انروز هم اینک در بازار بیش از 15 میلیو ن تومان شده است تکلیف اینجانب از لحاظ شرعی چیست و اگر من آن موقع بجای کالاها پول گرفته بودم چه میشد؟ با تشکر (2291202) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۰۸:۴۹:۳۷
اتفاقا تورم باید در سود بانکی لحاظ شود و گرنه بانک که وام می دهد منجر به فساد بیشتر می شود چون تورم بالاست و سود بانکی کم است همه دلال می شوند اتفاقا باید سود بانکی بعلاوه تورم باشد و کسی که کار اقتصادی به صرفه باشد. برای عموم مردم نیز وام با درصد پایین برای کارهای رزومره زندگی همچون خرید کالا و خودرو و مسکن داده شود و گرنه این امر عادلانه نیست. (2291266) (alef-13)
 
علی
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۰۹:۲۱:۲۶
تورم یعنی چاپ اسکناس بدون پشتوانه . اگه من اسکناس چاپ کنم دستگیر میشم اما اگه بانک مرکزی چاپ کنه اشکال نداره . از ارزش پول من کسر میشه که اسکناس تازه چاپ شده ارزش داشته باشه . آیا این دزدی از من نیست ؟؟؟؟ (2291274) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۰۹:۲۶:۲۵
آقایون محترم اقتصاد علم است و ما هزار مشکل بانکی و غیر بانکی در جامعه داریم که که حتی خود دولت آنها را انجام می دهد و آقایون نماینده مجلس هم در خواب غفلت هستند و آنها تصویب می کنند و حرام اندر حرام است و در قرآن عذابهای زیادی برای آنها ذکر شده است و آنکاه آقایون هنوز دنبال این هستند که فلان چیز حلاله و فلان چیز حرام پس چرا ما که ادعای مسلمانی داریم حتی یک آیه از قرآن را عمل نمی کنیم !!!!! (2291280) (alef-13)
 
الفف ر
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۰۹:۳۱:۳۱
مگر صرف قزار دادموجب از بين رفتن زشتي عمل ربا ميگردد در صورتي همه ميدانند بيشتر قرارداد با بانك صوري بوده وبانكهم كاملا در جريان است پس سود هاي بانك حلال است اگه ميگويد من به اين كه گيرنده وام چكار ميكند ربطي نداره پس حكومت چكار هاست در صورتيكه حكومت در خصوص استفاده شخصي مردم وارد حريم مردم ميشه وبا موضع ماهواره بعنوان ابزار منكراتي بر خورد ميكنه حالا چون منافعش در كار است هيچ اقدام نميكنه متاسفانه اين دوگانگي در احكام شرعي موجب خسرا ن زياديميشه (2291281) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۰۹:۳۵:۵۷
کشورای پیشرفته بارعایت قوانین واصول ومنطق.هر روز پیشرفته تر میشن/ما خودمونو در بازی با الفاظ وکلمات مشغول کردیم (2291287) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۱۰:۳۸:۱۵
كاهش نرخ سود بانكى در دولت قبل امتحان شد و باعث هجوم پولهاى مردم به بازار هاى كاذب مثل دلار و سكه شد و اقتصاد را ويران كرد . آزموده را دوباره آزمودن خطاست . (2291350) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۱۱:۰۱:۰۵
مشكل اينجاست كه ما داريم درباره اسكناس ثحبت مي كنيم ، اسكناس پول نيست ، بلكه برگه چكي است كه ارزش آن از سوي بانك مركزي تضمين شده ، اصولا"‌آيا مي دانستيد حفظ ارزش پول يكي از وظايف حكومت است ؟
اينكه اگر من يك هزار توماني در جيبم دارم و مي توانم مثلا"‌2 عدد تخم مرغ بخرم ، حكومت وظيفه دارد ارزش آن را طوري حفظ كند كه سال بعد هم بتوان آن دو تحم مرغ را با اين هزار تومان خريد .

خلاصه اينكه فرض كنيد شما ده ميليون وام گرفته ايد ،و همزمان دولت تعداد صفرهاي پول ملي را كم مي كند ، آنوقت بازهم ده ميليون بدهكاريد ؟
ده ميليوني كه ارزش يك ميليارد امروز را دارد ؟

متاسفانه بايد اعتراف كنيم حوزه علميه تاكنون در زمينه فرمول هاي اقتصادي كم كاري كرده است (2291372) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۵-۱۶ ۱۱:۳۶:۳۰
در هر سه فتوا فقط گفته شده كه بايد قراردادى در ابتدا منعقد شود و مخالفتى با دريافت سود متناسب با تورم نشده . تيتر شما كاملا نادرست است و خواستيد نظر خودتان را به مراجع منتسب كنيد . (2291406) (alef-13)
 
سینا
۱۳۹۳-۰۵-۲۰ ۰۲:۲۸:۵۸
بفرمایید صحبت شفاهی ننمایده موسسه وام دهنده مبنی بر اینکه این مبلغ وام را سه نفر ضمانت می کنند تا چه اندازه وجاهت قانونی، شرعی و عرفی دارد؟
آیا اخذ بدهی از یک ضامن با عرف و شرع سازگار است. (2300440) (alef-3)
 
سینا
۱۳۹۳-۰۵-۲۰ ۰۲:۲۴:۰۲
سلام و عرض ادب به الف
بنده ضامن وام 25 ملیونی به همراه دو نفر از موسسه مالی در مشهد شدم با عمال نفوذ یکی از ضامن ها ملکی که همه دارایی ام بود توقیف شد و موسسه مزبور تنها چک دوبرابری بدهی را اجرا من یکی از سه ضامن را اجرا نمود علاوه بر مبلغ چک به خسارت تاخیر تادیه یعنی حدود سه برابر اصل بدهی محکوم شدم، دادگاه هم اعتراض من مبنی بر تعیین بدهی بر مبنای اصل و سود مسموع ندانست، و بر اساس استقلال اسناد تجاری محکوم به پرداخت وجه چک یعنی دو برابر وام و خسارت تاخیر یعنی اصل وام که در مجموع سه برابر اصل وام محکوم کرد، چه کنم و به که پناه برم!!! (2300436) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.