نظر منتشر شده
۳۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 240520
دولت جلوی خونریزی درونی اقتصاد را بگیرد!
ارسلان ظاهری، 15 شهریور 93
تاریخ انتشار : شنبه ۱۵ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۵۵
نگاه اول
خودتان را در اورژانس یک بیمارستان فرض کنید؛ شخصی که بر اثر یک شوک و ضربه خارجی دچار جراحت شده است در بخش اورژانس بستری است. پزشکان مدام در حال رفت و آمد بر بالین اویند و تمام تلاش شان این است که علائم حیاتی او را بهبود ببخشند!

عکسبرداری و سی تی اسکن بیمار هم نشان می دهد که بدن او از درون دچار خونریزی است. پزشک اورژانس به خانواده بیمار می گوید؛ آزمایش ها نشان می دهد بیمار شما به دلیل ضعف و مشکلات جسمانی که قبل از این حادثه از آن رنج می برده، نتوانسته آنگونه که انتظار می رفت در مقابل این شوک مقاومت کند و ما در حال تلاش برای پایدار کردن سیستم تنفسی بیمار هستیم و بلافاصله پس از آماده شدن شرایط او را به اتاق عمل می بریم تا با یک جراحی سریع جلوی این «خون ریزی درونی» را بگیریم.

اقدامات اولیه و ضروری که بر روی بیمار صورت می گیرد، او را برای ادامه درمان به بخش مراقبت های ویژه (ICU) منتقل می کنند تا در اولین فرصت این عمل جراحی انجام بشود…

نگاه دوم
اگر «نظام اقتصادی» را به ارگانیسم بدن یک انسان تشبیه کنیم، «نقدینگی در اقتصاد» همان نقشی را ایفا می کند که «خـون در بدن». اهمیت خون کاملاً مشخص است، در نتیجه «مکانیزم توزیع خون» که از طریق «رگـهای بدن» صورت می پذیرد، دارای اهمیتی است دو چندان. «کارکرد نظام بانکی» در اقتصاد، دقیقاً به مانند همان «کارکرد رگـهای بدن انسان» است. نظام بانکی، این وظیفه حیاتی را به عهده دارد که خون را در رگ های تولید به جریان بیاندازد.

نگاه سوم
کیست که نداند اقتصاد ایران امروز با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کند، اقتصاد بیماری که وابستگی اش به نفت باعث شد که سالیان متمادی، دردها و ضعف های اساسی اش در پسِ دلارهای نفتی پنهان بماند و البته اصلی ترین کارکرد تحریم های اخیر این بود که واقعیت های پنهان اقتصادمان را به ما نشان داد!

اما واقعیت های اقتصاد ما چه بود؟
اولین واقعیت این بود که ما بالاخره پس از سال ها واسبستگی به نفت، می بایست فکری برای رهایی از نفت می کردیم! کدام انسان عاقلی است که نداد، گذاشتن همه ی تخم مرغ های اقتصاد، در «سبد نفت» یک سوء تدبیر کُشنده است، اما با کمال تاسف ما سالیان متمادی به این رویه ادامه دادیم و علی رغم تذکرات جدی رهبر انقلاب، هر سال به میزان وابستگی اقتصادمان به نفت افزوده شد. تا آنجا که ایشان فرمودند؛ «من هفده هجده سال قبل به دولتی که در آن زمان سر کار بود و به مسئولان گفتم کاری کنید که ما هر وقت اراده کردیم، بتوانیم درِ چاههای نفت را ببندیم. آقایانِ به قول خودشان “تکنوکرات” لبخند انکار زدند که مگر می شود؟! بله، می شود؛ باید دنبال کرد، باید اقدام کرد، باید برنامه‌ریزی کرد. وقتی برنامه‌ی اقتصادی یک کشور به یک نقطه‌ی خاص متصل و وابسته باشد، دشمنان روی آن نقطه‌ی خاص تمرکز پیدا می کنند»

واقعیت دوم اقتصاد ایران این بود که همواره از «فقدان یک راهبرد مشخص »رنج می بُرد، خلأای که البته با تدبیر رهبر انقلاب به خوبی پوشش داده شد؛ استراتژی مشخص و راهبرد اصلی اقتصاد ایران اکنون حرکت مبتنی بر «سیاست های اقتصاد مقاومتی » است.

سومین واقعیت غیرقابل انکار اقتصاد ایران که به علت همان واقعیت های پیش گفته یعنی وابستگی به نفت و تکیه بر این ماده خام و نداشتن راهبرد مشخص، اساساً «تولید ملی» در کشور ما هیچ گاه بدرستی شکل نگرفت! و البته این جمله را رهبر انقلاب همین امسال فرمودند که ؛ «ستون فقرات اقتصاد مقاومتی تولید داخلی است».

نظام بانکی مانع بزرگ بر سر راه تولید
خلاصه آنچه گفته شد این است که اگر می خواهیم دردهای اقتصادمان را درمان و برای آن نسخه پیچی صحیح کنیم، می بایست مبتنی بر راهبرد اقتصاد مقاومتی قدم برداریم، وقتی عالی ترین مقام نظام می گوید؛ ستون فقرات اقتصاد مقاومتی تولید داخلی است، یعنی باید همه ظرفیت ها را برای حمایت از تولید ملی و برداشتن موانع اصلی بر سر راه تولید ملی بسیج کرد! تولید داخلی و تولید ملی ما امروز یک مانع بزرگ بر سر راه خود دارند و آن هم کسی نیست جز «نظام بانکی» ما!

اساساً فلسفه وجودی بانک در اقتصاد این است که منابع مالی و سپرده ی سپرده گذاران را بگیرد و با سپردن آن به بخش تولید، به «رونق اقتصاد» کمک کند و نهایتاً سود حاصل از این رونق را در بین سپرده گذاران توزیع کند!

اما با کمال تاسف باید گفت بانک های ما نه تنها این نقش را به درستی ایفا نکرده و نمی کنند، بلکه به جای حمایت از بخش تولید، در نقطه مقابل به تقویت «دلالی و سوداگری» کمک می کنند!

نه! نه! بگذارید همین جا به «واقعیت چهارم» اقتصاد ایران اشاره کنم، واقعیت این است که بانک های ما امروز خود به بزرگترین دلال و اصلی ترین رقیب «بخش تولید ما» تبدیل شده اند! این واقعیتی بود که ما از برکت تحریم اخیر به آن پی بردیم، اما چگونه؟

وقتی تحریم ها به عنوان یک شوک به اقتصاد ما تحمیل شد، دیدیم که درپی این شوک قیمت دلار و سکه به شدت افزایش یافت و این یعنی آماده شدن شرایط برای رونق بازار دلال ها! و درمقابل سقوط بازار تولید!

اگر بانک می خواست و می توانست نقش خود را در مواجه با تحریم به درستی ایفا کند، می بایست در حمایت از تولید ملی به صحنه می آمد و با بسیج امکانات و هدایت منابع مالی خود، مانع از زمین خوردن تولید و ورود اقتصاد به «شرایط اورژانسی رکود تورمی» می شد! اما متاسفانه نه تنها بانک ها منابع مالی شان را برای سرپانگه داشتن پیکرِ نیمه جان بخش تولید تخصیص نداند، بلکه در سایه این شلوغی ها و نابسامانی ها و در کمال ناباوری شروع کردند به خرید و فروش سکه، طلا، دلار و مسکن! و این یعنی بزرگترین دلالی!

نگاه چهارم
حکایت این روزها و سال های اقتصاد ما، حکایت همان بیمار است! که بر اثر یک شوک و ضربه خارجی به نام «تحــریم» به حالت اورژانسی فرو رفت و البته اصلی ترین علت اثرگذار بودن این تحریم، «مشکلات ساختاری و درونی» خود اقتصاد ما بود. یکی از مشکلات اساسی و ساختاری اقتصاد ما، «ساختار ناکارآمد نظام بانکی» ما بود!

نتیجه این ساختار ناکارآمد این بود که بر اثر شوک تحریم، سیستم اقتصاد ما دچار یک «خونریزی درونی» شد! بدین معنی که بانک ها که می بایست در آن وضعیت خطیر «نقش مثبت» ایفا می کردند و به پیشتیبانی از «بخش تولید» بر می آمدند، دقیقاً در نقطه مقابل عمل کرده و با ایفاء «نقش منفی»، مانع از هدایت نقدینگی به بخش تولید شدند!

البته پزشکانی که در این مدت بر بالین این اقتصادبیمار حاضر شدند و برای بهبود هرچه سریعتر او نسخه پیچی کردند، نیز آنگونه که باید موفق نبودند و به همین دلیل «وضعیت اورژانسی اقتصاد» قدری به طول انجامید…

نگاه پنجم
نگارنده معتقد است امروز پس از گذشت سه سال از تحریم های غرب، تنفس اقتصاد ما در یک شرایط Stable و تقریباً پایداری است (یعنی دولت توانسته تورم را تا حدودی مهار کند و تائید رهبر انقلاب در دیدار اخیر هیات دولت مبنی بر موفقیت دولت در کنترل تورم گواهی است بر این مدعا)، اما «خونریزی درونی اقتصاد» همچنان به قوت خود باقی است و اینک زمان جراحی فرا رسیده است! و البته هرگونه غفلت و تاخیر در انجام این «جراحی ضروری» می تواند پیامدهای ناگواری بدنبال داشته باشد.

«ساختار موجود و نامناسب نظام بانکی» بگونه ای است که هر لحظه بر میزان این ناکارآمدی می افزاید. ما هر قدر هم بخواهیم با نیت عمل به فرامین اقتصاد مقاومتی و در پشتیبانی از بخش تولید، نقدینگی را به این بخش سرازیر کنیم، موفق نخواهیم بود! مگر با یک جراحی اساسی این ساختار نامناسب را اصلاح کنیم.

نگاه ششم
همین چند روز قبل بود که مسعود نیلی مشاور اقتصادی رئیس جمهور گفت؛ «وضعیت اقتصادی ما اکنون مانند بیماری است که تصادف کرده، پزشک برای وی نسخه می‌نویسد، ولی داروهای آن یافت نمی‌شود؛ ضمن اینکه به دلیل وضعیت اورژانسی این بیمار، کار دولت، نجات از مرگ است».

لذا در همین جا باید گفت؛ اصلی ترین ایرادی که می توان به «بسته خروج از رکود دولت» وارد کرد این است که متاسفانه توجهی به «رفع ایرادهای ساختاری» اقتصاد نداشته است و در کمال ناباوری، نسخه هایی را برای این بیمار می پیچد که به اعتراف خودشان، داروهای آن هم یافت نمی شود!

اینکه چگونه باید ساختار نظام بانکی را جراحی و اصلاح کرد، یک موضوع اساسی است که اقتصاددان های باران دیده و عالم، نسخه آن را بخوبی می دانند.
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۰:۰۴:۳۰
اقتصاد ما حرفى است ،، زياد حرف و شعار زده ميشود ،، ملاك عمل است ،، كه كمتر انجام ميشود ،، در حقيقت در ايران در بيشتر امور و كارها حرف بسيار و عمل كم ! (2360595) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۱:۱۷:۲۷
خونریزی درون سیستم، قابل مشاهده و درمان است

از عارضه سرطان فساد و رانت در مراکز بانکی و بورسی باید ترسید که قابل مشاهده نیستند. نه نظارتی، نه حسابرسی. (2360770) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۱:۵۳:۰۲
وابسته به نفت بودن مو ضوع نیست بلکه به بهانه وابستگی به نفت 800 میلیارد پول مردم ناپدید شده( همه مقامات هم در آن شریک هستند چه قبلی ها و چه فعلی ها چه دولتی ها چه غیر دولتی ها ) اشکال اصلی در این هست و دلار را مصنوعی بیش از سه برابر کردند به بهانه جدا کردن نقت از اقتصاد !

در صورتی که این امر باید به مرور انجام پذیرد مانند کشور نروژ اول یعنی با تزریق پولهای نفت رفاه مردم و اقتصاد را درست کرد و کم کم از اقتصاد وابسته به نفت رها شد نه اینکه پولهای نفت مردم به بهانه جدا کردن آن و بهانه های تحریم و .... بالا کشید و دلار را مصنوعی بیش از سه برابر قیمت واقعی آن کرد
بعد بگویند جراحی کردیم خب حالا دارد بیمار می میرد خب طبیعی هست ( بسته شدن بیش از 14000 واحد صنعتی ) ! برای جراحی اول باید دید بیمار توان عمل جراحی را دارد یا زیر عمل خواهد مرد شاید بدون جراحی و با دادن دارو دیرتر اما بی خطرتر بهبود یابد!

تنها چاره اقتصاد ایران هم برگشت دلار به قیمت واقعی زیر 1000 تومان آن هست با ممانعت از ورود کالاهای خارجی مشابه داخلی و کالاهای قاچاق (2360861) (alef-10)
 
آریابان
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۷:۵۹:۰۳
دولت قبل ، با بوق و کرنا ، سلام و صلوات ، مبتکر و مجری " جراحی اقتصادی " (بخوانید : سلاخی اقتصادی !!!!) بود ولی در عمل اثبات شد که " تفاوت " اقتصاد بیمارکشور ایران " پیش و پس از "سلاخی اقتصادی" در اینجا بود که چنانچه این بیمار قبلا تر ها ، فقط و فقط در برابر بیماری های همه-گیر و کلان-ویروس ها ، بیماریش عود می کرد ( و با مداوا ها و دارو های همیشگی و رایج ، به حالت معمولی بر می گشت )، پس از " سلاخی " ، آن چنان رنجور و نحیف شد که میکروب !!! های پشیز ، خرد و ناتوانی همچون گوجه فرنگی ، پیاز ، سیب زمینی و البته مرغ و تخم مرغ و.... (که اصولا نباید تهدیدی برای سلامتی اینگونه بیماران به حساب آیند) نیز به شاخ- و- شونه !!!! کشیدن برای این بیمار البته برومند و 4 شونه !!!! سابق ، بر آمدند ؛
چه برسه به کلان ویروس هائی با عفونت های شدید همچون : تحریم های تجاری ، دریائی ، نفتی ، بانکی و...........؟!؟!؟!؟!؟ (2361659) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۸ ۱۸:۰۶:۵۳
دولت فعلی که بدتر از قبلی همان راه را می رود ؟ (2366924) (alef-13)
 
بلیلی
۱۳۹۳-۰۶-۱۶ ۰۰:۲۲:۴۶
اقتصاد ایران بمانند وارد کننده و فروشنده ای است که انباری پر از کالا انباشته و حالا همین فروشنده تعیین کننده نرخ فروش و شرایط تولید و سایر مسایل هم هست. حالا شما چقدر احتمال میدین کالایی در داخل تولید شود و قیمت ها هم متعادل و منصفانه باشد موقعی که مسئول سیاست گذاری نفعش در عدم تولید و قیمتهای بالای فروشه؟ (2362164) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۰:۱۰:۴۹
فرش دستباف ایران یکی از مهمترین اقلام کشور در بحث صادرات بود. ولی امروز به جایی رسیده که باید گفت بهتر است از صحنه تولید و تجارت محو شود چرا که پیکر بی جان آن وقت و عمر بسیاری را گرفته است و امیدی به بهبود و بازگشت دوباره آن با این سیستمی که در جریان است نیست! (2360612) (alef-3)
 
مهناز نیازی خواه
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۰:۵۴:۴۸
من خودم روزی چهار ساعت زرچارک میبافم لطفا چیزی که نمیدونی دربارش نظر ندیدهرسال چیزی حدود 9 میلیون تومن از بافت فرش درآمد دارم!!!! (2360712) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۶:۱۶:۵۰
خانم محترم بنده دانشجوی کارشناسی ارشد فرش هستم و از جزییات بسیاری از چیز ها خبر دارم! تا جایی که ما تحقیق می کنیم و میبینیم دیگر رمقی در بدنه فرش دستباف نمانده است!
لطفا اگر تجربه و توانایی بالایی دارید و این حرف ها را قبول ندارید خوشحال میشویم خود را به مرکز ملی فرش معرفی نمایید تا شما را به عنوان سخنران بین دانشجویان و تولید کنند گان و فعالان فرش ببرند تا روشن شوند که فرش دستباف وضعیت اسفناکی ندارد!! (2361495) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۶:۴۹:۲۰
9 میلیون تومان می شود ماهی 750000 تومان یعنی 234 دلار در ماه یعنی هیچی این همه زحمت 234 دلار یعنی کشک (2361551) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۹:۳۴:۰۸
بعله تو تنهایی داری میبافی که 9 میلیون در میاری ولی اگر سرمایه گذاری بشه چند برابر از نفت در آمد داره......... (2361791) (alef-3)
 
سیاوش
۱۳۹۳-۰۶-۱۶ ۰۹:۱۸:۳۰
فکر میکنی 9 میلیون تومان در یک سال ارزش چشمها و دستا و وقتت رو داره؟ الان کوچیکترین جراحی یا بیماری 2 3 میلیون خرج داره! خدا نیاره ولی آیا بیمه خرج روزهای نیاز مارو میده؟ (2362359) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۹:۱۳:۵۳
همین طور صنایع نساجی و ابریشم بافی که کلا نابود شد. (2361759) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۰:۴۰:۰۸
اشكال كار اينه كه راننده اى كه با اين اقتصاد تصادف كرده فرار كرده و به گوشه اى رفته و كسى از وى بازخواستى هم نميكنه عجيبه نه (2360670) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۰:۵۶:۴۶
به طور مثال پژویان که طرح ریزی یارانه رو شاگرد های نشون داد (2360722) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۵:۰۰:۲۶
الان سینه چاک های این شخص میان می گن بهترین شرایط اقتصادی کشور از زمان مادها تا کنون سال 92 بوده ! (2361342) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۰:۴۲:۵۸
از بزرگترین معلولیت های بیماری اقتصاد ما حجم انبوه کارمندان و مدیران دولتی ناکارآمد است که به علت منشا درآمدهای نفتی و تصمیم گیریها بر اساس درآمدهای وافر نفتی در طی سی سال گذشته به وجود آمده است و قوه مجریه کنونی نمی تواند به راحتی این مشکل که عمده ترین خونریزی بیماری اقتصادی کشور ناشی از آن است را برطرف کندو نسخه های پیچیده شده صرفاً جنبه نوعی داروی تسکین دهنده دارد نه درمان (2360684) (alef-10)
 
آرش
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۸:۱۴:۵۶
من در یکی از شرکتهای آب و فاضلاب وابسته به وزارت نیرو کار میکنم طی هشت سال پرسنل شرکت دوبرابر شد اکنون کار به جایی رسیده که سه ماه حقوق عقب هستیم و کلی بدهی داریم و جالب اینکه از اول سال 10 نفر پرسنل به شرکت اضافه شده است (2361676) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۶ ۰۹:۳۹:۲۰
حرفتان درست است و معضل بیشتر در تعداد زیاد واسطه ها و فروشندگان است مگر یک شهر و کشور چقدر فروشنده و بقال و میوه فروش می خواهد ؟
این را هم باید فکری برایش بشود زیرا تعداد زیاد این واحدهای به اصطلاح تجاری که روز به روز بر تعدادشان افزوده میشود معضلی برای اقتصاد است (2362393) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۰:۵۰:۴۰
مثال درست این است اب که از سر گذشت چه یک وجب چه صد وجب. (2360706) (alef-3)
 
maram
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۰:۵۲:۰۶
تا زمانی که مدیران براساس شایسته سالاری بر سر کار نیایند وضع اقتصاد بدتر از این خواهد شد (2360707) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۰:۵۶:۳۳
در کلاف سردرگم اقتصاد ایران، تولید کننده هم وام بانکی رو میگیره میره دنبال دلالی و واردات. چون دردسرش از تولید کمتره. پس بیخودی فریاد واویلا سر ندین که چرا منابع بانکی رو به تولیدکننده نمیدین. یعنی هموطنان خودمون روبعد از این همه سال نمی شناسین؟ (2360721) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۱:۰۳:۳۹
اقتصاد ایران بدون نفت هیچ چیز نیست ،اگه نفت حذف بشه همه چی از بین میره ،بقیه حرفها و طرحها شعار است. (2360739) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۳:۰۶:۱۷
آیا نظام بانکی در کشورهای توسعه یافته هم تحت فشار عمل می کنند؟ مشکل ما این است که تمام عوامل اقتصادی کشور را تحت فشار قرار داده ایم تا یک کار دیگر بکنند (غیر از کار سود آور)
ایراد نه از بانک است نه از خودروساز
ایراد از ماست که سیاست هایمان عوامل اقتصادی را به سمت نامطلوب سوق می دهد یعنی سود در کار درست نیست
بانک یک بنگاه اقتصادی است و خودش باید تصمیم بگیرد پولش را چه کند
به من و شما چه ربط دارد او پولش را چه می کند؟
خودروساز یک بنگاه اقتصادی است و دلش می خواهد هر کیفیتی را با هر قیمتی بفروشد به من و شما چه ربطی دارد؟
سیاست های کلان باید به شکلی تنظیم شود که بانک تمایل به مشارکت در تولید بکند، خودروساز تمایل به تولید باکیفیت و حداقل قیمت بکند
بجای اینکه سیاست های کلان را نقد کنیم که علت هستند دائم به معلول می پردازیم
وظیفه حکومت فقط هم راستا کردن منافع مردم و بنگاه ها با منافع ملی است همین
این را فراموش کرده ایم خودمان را به کارهای بی ربط مشغول کرده ایم (2361062) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۴:۳۲:۵۷
شما رو به قرآن قسم می دهیم این اقتصاد را دوباره جراحی نکنید ... دفعه قبلی نتیجه اش را دیدیم . خدا خیرتان دهد (2361289) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۴:۴۳:۰۹
بزرگترین اشتباه تاریخی ما خصوصی کردن بانکها بود وبس.
هرچه زودتر این بانکها وصندوقها وتعاونی اعتبارها بسته بشود کشور از این مشکلات خارح می شود. (2361311) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۹:۱۷:۳۱
اشتباه ما؟؟؟؟؟؟ما چکاره ایم؟؟؟ (2361767) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۵:۰۹:۱۱
دولت باید جلوی دهن یه عده دلوپاس و خرابکار رو بگیره (2361358) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۵:۱۶:۳۴
مجوز گرفتن برای هر فعالیت تولیدی از هر اداره ای چندین سال وقت می خواهد ورفت وامد های مکرر که در نهایت به گرفتن رشوه ختم می شود. برای تسهیل در دادن مجوز در هر اداره ای کارمند مسئول باید نمونه تولید را گرفته ودر هر جائی که لازم است مورد ازمایش های استاندارد ان محصول قرار دهد و حداکثر در مدت سه ماه جواب قبول ویا رد نمونه را با ذکر دلایل اعلام نماید وبرای اینکه طرح دزدید ه نشود ادارات اجبار به ارائه فرمول و روش تولید نکنند. چون حتی سالم بودن یا نبودن محصول برای سلامتی در طی سه ماه احراز می شود. برای جلوگیری از حیف ومیل ثروت ملی به هیچ طرحی از ابتدا وام داده نشود وهر کس یا ارگانی اول طرح را در مقیاس کوچک اجراء نماید واگر محصول طالب بیشتری داشت روی ان سرمایه گذاری بروش های مختلف انجام گیرد. (2361377) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۶:۰۴:۳۸
خیلی وقته که اقتصاد ایران داره با تنفس مصنوعی ادامه حیات میده .
امیدوارم که قلبش کاملا از کار نیفته . (2361473) (alef-3)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۶:۲۶:۴۵
طرح تثبيت قيمتها كه يادتون نرفته شمارم ديديم (2361516) (alef-3)
 
حامد
۱۳۹۳-۰۶-۱۵ ۱۸:۵۷:۱۶
مطلبی شعار گونه بااستنادهای بی درو پیکر ! (2361729) (alef-3)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۶-۱۶ ۰۰:۲۶:۴۰
دلت خوشه!! انگار خیلی هم خوشه! اقتصاد ایران در انحصار ٬ رانت٬ سرمایه سالاری دفن شده است. (2362171) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۶ ۰۷:۲۷:۱۱
آمارسازی، دادن اطلاعات غلط و دروغ در بین مسئولان رده پایین تا بالای مملکت، عامل وضعیت فعلی اقتصاد (2362291) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۶-۱۶ ۱۳:۴۰:۴۴
چقدر خوب بود اگر نگارنده محترم زحمت می کشید و مستنداتی را می آورد کدام بانک دلالی کرده آیا بانکهای دولتی نبوده اند کدام بانک سکه خریده
واقعا آیا همه بانکها بر علیه تولید عمل میکنند کلی گویی کاری ندارد به ویژه حالا که دیوار بانکها از همه کوتاهتر است میتوان راحت همه مشکلات را گردن آنها انداخت و لم داد و خود را راحت کرد (2362718) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.