توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 493791
وخامت اوضاع یمن با جانبداری سازمان ملل از عربستان
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۹ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۵۳
رخدادهای یمن ازشیوع بیماری و قحطی تا تلاش برای از سرگیری گفت وگوهای صلح و جانبداری« اسماعیل ولد الشیخ احمد» از ائتلاف حمله به یمن، مورد توجه ویژه رسانه های عرب زبان قرار گرفت و گزارش ها و تحلیل های بسیاری در این باره منتشر شد.

به گزارش ایرنا، «اسماعیل ولد الشیخ احمد» نماینده سازمان ملل در امور یمن 26 تیرماه، نمایندگان کشورهای عضو اتحادیه عرب را در جریان آخرین تحولات و تلاش های صورت گرفته برای رسیدن به راه حل صلح آمیز در بحران این کشور قرار ‌داد. «اسماعیل ولد الشیخ احمد » در حاشیه نشست اتحادیه کشورهای عربی در قاهره اعلام کرد بندر الحدیده یمن باید زیر نظارت سازمان ملل متحد قرار بگیرد.

به گفته وی طرحی جامع برای مدیریت این بندر زیر نظارت سازمان ملل متحد تهیه و تنظیم شده است که به عنوان پیش زمینه برای حل بحران در این کشور اجرایی خواهد شد. اسماعیل ولد الشیخ احمد جمعه گذشته به منظور تلاش برای آغاز دور جدید مذاکرات صلح و مشورت با طرف های یمنی وارد این کشور شد. گزارش پیش رو به مهمترین محورهای خبری- تحلیلی رسانه های عرب زبان درباره تحولات یمن طی روزهای گذشته می پردازد.

** جانبداری اسماعیل ولد الشیخ احمد از ائتلاف حمله به یمن
تارنمای «البدیل» مصر اقدام ها و جانبداری های نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن را در کانون توجه قرار داد. به نوشته تارنمای البدیل، همواره درباره بی طرفی اسماعیل ولد الشیخ فرستاده ویژه سازمان ملل در یمن تردیدهایی وجود دارد. هواداران «علی عبدالله صالح» رئیس جمهوری پیشین یمن و اعضای گروه مردمی انصارالله او را به جانبداری از عربستان متهم می کنند. به نظر می رسد نماینده سازمان ملل هم با اقدامات خود این مساله را تقویت می کند.

در حالی که انتظار می رود او در این حوزه با بی طرفی عمل کند، اما او گفت از کشورها می خواهیم که در ارائه کمک ها به عربستان اقتدا کنند. ضروری است که خدمات در یمن بهبود یابد و خواهان از سرگیری پروازهای هوایی در صنعا هستیم و طرحی برای تامین امنیت بندر الحدیده وجود دارد.

قابل ذکر است عربستان در کنفرانس کمک کنندگان به یمن در سازمان ملل تنها چند میلیون دلار کمک کرد به طوری که «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس تعهد دادند 1.1 میلیارد دلار از 2 میلیارد نیازهای ضروری برای کمک به مردم یمن را تامین کنند.

عربستان در این کنفرانس متعهد شد 150 میلیون دلار کمک کند. طبیعتا اسماعیل ولد الشیخ احمد هیچ سخنی از کمک های 500 میلیارد دلاری عربستان به واشنگتن به میان نمی آورد. اظهارات این مقام درباره کمک های ریاض به مردم یمن ظلمی در حق این مردم است. گویا او با این اقدام خود از عربستان در حمله به یمن تمجید می کند. چند میلیون دلاری که عربستان به یمن می دهد هرگز با میلیاردها دلاری که این کشور برای خرید اسلحه با هدف ویران سازی یمن هزینه کرده، قابل مقایسه نیست. این کشور به تازگی قرارداد 110 میلیارد دلاری را شامل؛ خرید 84 جنگنده «اف 15» و مدرن سازی 70 جنگنده از این نوع، خرید 72 عدد هلی کوپتر «بلاک هوک»، 70 هلی کوپتر «آپاچی» و 36 هلی کوپتر «لیتلبرد» با واشنگتن امضا کرده است.

افزون بر این، عربستان قراردادی به ارزش 30 میلیارد برای توسعه قدرت نیروی دریایی خود با آمریکا به امضا رساند. گزارش ها از هزینه های میلیاردی عربستان در جنگ یمن حکایت می کند. بنابر گزارش های نشریه «فارین پالیسی» عربستان طی 6 ماه نخست جنگ یمن 725 میلیارد دلار برای به خاک و خون کشیدن زنان و کودکان یمن هزینه کرده است. با افزایش صحبت ها درباره هزینه جنگ عربستان علیه یمن، «عبدالرقیب» وزیر توسعه یمن گفت: بازسازی یمن 70 میلیون دلار نیاز دارد و عربستان تنها چند میلیون دلار به یمن داده است. این در حالی است که یمن فقط برای آبادانی ویرانی ها به میلیاردها دلار نیازمند است. سازمان بهداشت جهانی سازمان ملل هم گفته است تعداد کسانی که به دلیل شیوع بیماری وبا کشته شده اند بیش از یک هزار و 500 تن هستند. صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل اعلام کرد 15 هزار و 46 نفر کودک از زمان حمله به یمن کشته شده اند. درخواست اسماعیل ولد الشیخ احمد که خواستار پیروی از عربستان شده بود حتی به مذاق «استفان اوبراین» معاون دبیر کل سازمان ملل در امور انسانی و هماهنگ کننده کمک های فوق العاده خوش نیامد. او گفت ما باید احساس خواری کنیم. اولویت ما باید حمایت از غیرنظامیان و نجات آنان باشد.

اسماعیل ولد الشیخ احمد در حالی خواستار الگو قرار دادن عربستان شد که واشنگتن به عنوان هم پیمان این کشور، ریاض را به کمک به گروه های تروریستی متهم کرده است. آمریکا در بحران روابط کشورهای عربی با قطر گفت؛ طرف های این بحران درحمایت از تروریسم نقش دارند. حتی در بسیاری از موارد عربستان در مسیر رسیدن کمک های انسان دوستانه به یمن سنگ اندازی هم کرد؛ به طوری که «محمد البخیتی» عضو شورای سیاسی جنبش انصارالله گفت در شرایطی که تاسیسات از تولید بازمانده اند یمن در تامین 80 درصد از نیازهای خود به مواد غذایی به خارج تکیه می کند. به دلیل محاصره یمن توسط عربستان، بندرها و ماشین آلاتی که نقل و انتقال را انجام می دادند از کار افتاده اند و تولیدات کاهش یافته است. وی در ارتباط با پیشنهاد اسماعیل ولد الشیخ احمد درباره واگذاری بندر الحدیده گفت این پیشنهادی برای باج خواهی از مردم یمن و گرسنه نگه داشتن آن است.

** مردم یمن قربانی حمله های کورکورانه عربستان
روزنامه های «الاخبار» لبنان، شبکه خبری «رصد» مصر جنایت های عربستان در جنگ یمن که گسترش بیماری، فقر و گرسنگی را به دنبال داشته است در کانون توجه قرار دادند. به نوشته روزنامه الاخبار، پس از سپری شدن بیش از 29 ماه از حمله کورکورانه به مناطق مسکونی و ویران سازی هدفمند یمن، اکنون در سایه تحریم زمینی، دریایی و هوایی، بیماری وبا در این کشور شیوع پیدا کرده است. وبا به عنوان یکی از نتایج حمله ائتلاف به یمن به سردمداری عربستان بر فقیرترین کشور عربی سایه انداخته است.

نهادهای بین المللی و سازمان های مسوول در بخش های بهداشتی در این موضوع که «حمله عربستان به یمن عامل گسترش این بیماری است.» اتفاق نظر دارند. محاصره یمن مانع رسیدن کمک های انسان دوستانه و دارو برای مردم این کشور شده است. طی هفتاد روز گذشته ده ها تن از مردم یمن که از دست حمله های هوایی جنگنده های عربستان و همپیمانانش رهایی یافته بودند، قربانی وبا شده اند.

«روبرت ماردینی» مدیر سازمان صلیب سرخ در منطقه خاورمیانه در این زمینه گفت روزانه 7 هزار نفر به این بیماری دچار می شوند. کشور در قحطی به سر می برد، فروپاشی بخش های بهداشتی و اقتصادی در یمن زمینه ساز شیوع این بیماری شده است. همچنین «جیمی ماکغولدریک» هماهنگ کننده سازمان ملل در یمن گفت وبا در حال گسترش است و هر روز قربانیان بیشتری برجای می گذارد. این در حالی است که کشورهای جهان در برابر جنایت های ائتلاف حمله به یمن سکوت اختیار کرده اند. در این زمینه «مارکو بالدان» یکی از بزرگترین جراحان سازمان بین المللی صلیب سرخ گفت بیمارستان ها به دلایلی نظیر کمبود دارو و پزشک نمی توانند پذیرای بیماران باشند. سیستم بهداشتی در حال فروپاشی است و تنها 45 درصد از تاسیسات پزشکی قادر به ارائه خدمات هستند.

شبکه خبری رصد به نقل از روزنامه «لوس آنجلس تایمز» آمریکا نوشت: عربستان پس از سقوط دولت مرکزی یمن به دست گروه مردمی انصارالله با این گروه وارد جنگ شد. در نتیجه این جنگ هزاران تن کشته، میلیون ها تن آواره و با خطر قحطی روبرو شدند. ریاض در این جنگ قوانین جنگی را نادیده گرفت و با اقدام های نادرست خود غیرنظامیان یمنی را به خاک و خون کشید. به دلیل ویرانی زیر ساخت ها حدود 300 هزار تن از مردم یمن با بیماری وبا دست و پنجه نرم می کنند و هر روز هم دامنه شیوع این بیماری گسترش می یابد.

وعده دولت آمریکا به عربستان مبنی بر ارسال سلاح به ارزش 110 میلیارد دلار، سبب شده است که گروه های حقوق بشری؛ آمریکا را در به خاک و خون کشیدن مردم یمن همدست عربستان به شمار آورند.

این روزنامه افزود: برای پایان دادن به تنش ها در یمن به راه حل های سیاسی و مذاکره به جای راهبرد نظامی محکوم به شکست عربستان نیاز است. باید به محاصره فرودگاه ها و بندرها پایان داده شود تا کمک های انسان دوستانه و داروها در امنیت کامل به مناطق مورد نیاز برسد. سازمان ملل بدون گشایش فرودگاه ها و بندرها نمی تواند واکسن های مربوط به بیماری وبا را به بیماران برساند. اگر عربستان در مسیر ورود کمک های انسان دوستانه سنگ اندازی کند کنگره باید به فکر مجازات آل سعود در این زمینه باشد.

** آثار بحران در روابط کشورهای عربی بر تحولات یمن
تارنمای «اخبار الیمن» با اشاره به پیدایش بحران در روابط عربستان و متحدان آن با قطر گروه مردمی انصارالله را پیروز میدان های نبرد به شمار آورد.
به نوشته تارنمای اخبار یمن، پس از تحولاتی که به تازگی در منطقه رخ داده، سرنوشت مردم یمن مبهم است. این تحولات در روند بحران یمن تاثیر گذار خواهد بود.

تنش در روابط کشورهای عربی متحد عربستان با قطر از برجسته ترین تحولاتی است که در روند بحران یمن تاثیر می گذارد. به ویژه که این روزها مسائلی مطرح می شود که نشان می دهد هدف برخی از کشورهای ائتلاف حمله به یمن بازگردان «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهوری فراری یمن به قدرت نبوده است بلکه آنها اهداف دیگری را در سر می پروراندند. هم پیمانان دولت عبدربه منصور هادی هدف های متفاوت و اختلاف هایی دارند. نیروهای مردمی انصارالله با استفاده از این اختلاف ها و شکاف به وجود آمده در روابط کشورهای عربی، دست برتر را دارند.

در این زمینه «علی الذهب» تحلیل گر مسائل نظامی معتقد است که آینده جنگ علیه یمن از تحولات منطقه ای و داخلی تاثیر می پذیرد و گروه مردمی انصارالله و هواداران علی عبدالله صالح با شرط بندی بر روی این تحولات می توانند جایگاه خود را در مقایسه با گذشته تقویت کنند. با نگاهی به پیامدهای بحران در روابط قطر و کشورهای محاصره کننده قطر و در راس آنها عربستان و امارات، دیگر ائتلاف حمله به یمن قدرت و کارایی گذشته را ندارد.
 
کلمات کلیدی : عربستان ، یمن
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.