نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 243969
زوایای رشد بهاری اقتصاد
بخش تعاملی الف - حبیب نیکجو
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۱۱
هواي اقتصاد کشور در ابتداي پاييز، بهاري شد. رشد اقتصادي ۶/۴ درصدي بانک مرکزي در بهار امسال، از اين موضوع حکايت دارد که رکود ۲ ساله اقتصاد پايان يافته است. اين عدد نشان مي دهد که ميزان توليد کالاها و خدمات در سه ماهه اول سال ۹۳ نسبت به سال قبل، حدود ۶/۴ درصد بيشتر شده است. هرچند که از شنيدن اين خبر بسيار خرسنديم، اما نبايد از فرط خوشحالي واقعيات پيرامون آن را فراموش کنيم. برخي از اين واقعيات عبارتند از:

۱. اقتصاد کشور بعد از تحمل دو سال رکود پياپي، ظرفيت هاي خالي فراواني براي خروج از رکود داشت اما مثبت شدن نرخ رشد بدون انضباط پولي و بازگشت ثبات به بازارها ايجاد نمي شد. بدون شک بخشي از اين دستاورد را بايد مديون تيم اقتصادي دولت دانست و بخش کمتر آن وام دار وزارت خارجه است. با اين حال، اقتصاد ايران با وجود دستيابي به رشد بالاي ۶/۴ درصدي در سه ماهه اول سال ۹۳، هنوز به سطح توليد سال ۹۰ نرسيده است و حدود شش درصد کمتر از آن مقدار است. لذا بهتر است به جاي پايکوبي براي اين رشد، به فکر سياست گذاري براي دستيابي به اهداف سندچشم انداز توسعه باشيم که در اين سال ها فاصله زيادي از آن گرفته ايم.

۲. رشد ۷/۱۷ درصدي در سرمايه ثابت ماشين آلات از نکات مثبت اين آمارها به حساب مي آيد. اين رقم نشان مي دهد که تجهيزات سرمايه اي در اقتصاد کشور افزايش يافته اند که خود سنگ بنايي براي رشد و شکوفايي در دوره هاي آتي است. لذا با تکيه بر اين افزايش پتانسيل توليد کشور قادر خواهد بود در فصل هاي بعدي به رشدهاي مورد نظر خود دست يابد. البته نبايد فراموش کنيم که استمرار اين ميزان رشد در فصول آتي تقريبا غير ممکن است؛ چراکه وضعيت توليد در سه فصل انتهايي سال ۹۲ بهتر از بهار آن سال بوده است و هم چنين سطح توليد در دو فصل آخر سال کاهش مي يابد.

۳. اين رشد فراتر از آن چيزي بوده است که همگان انتظار آن را داشتند. وزير اقتصاد براي اولين بار عنوان کرد که نرخ رشد اقتصادي به ميزان اندکي مثبت شده است. هم چنين دکتر نوبخت در بهترين حالت رشد ۲ درصدي تا پايان سال را در نظر گرفته بود. حتي شخص رييس جمهور که بر آمارهاي يک پژوهش استناد کرده بود، از رقم ۵/۲ درصدي سخن گفته بود.

۴. اگرچه در سه ماهه اول سال نرخ رشد اقتصادي مثبت ۶/۴ شده است، اما در بازار نيروي کار هيچ گونه تحرکي متناسب با اين رشد ايجاد نشده است. در پاسخ به چرايي اين واقعيت بايد گفت تنها عامل توليد نيروي کار نيست و عامل سرمايه و بهره وري نيز به همان ميزان در توليد سهم دارد. در کوتاه مدت بنگاه ها براي افزايش توليد خود به جاي تکيه بر اشتغال بر دو عامل موثر ديگر تاکيد مي کنند. لذا در بلندمدت انتظار مي رود اشتغال نيز از وضعيت توليد تبعيت کرده و افزايش پيدا کند.

۵. نکته جالب توجه ديگر آمارهاي منتشر شده، رشد ۱۵ درصدي خدمات موسسات پولي و بانکي است. اين اتفاق در حالي رخ مي دهد که در تمامي فصول سال قبل رشدي منفي و بالا(ميانگين منفي ۱۲ درصد) داشته است. شايد بتوان ريشه اصلي اين افزايش ارزش افزوده را وجود ظرفيت هاي بالاي خالي، بالارفتن نرخ سود بانکي و بنگاهداري بانک ها دانست. در مقابل رشد ارزش افزوده بخش کشاورزي تنها نيمي از رشد سال قبل را شامل مي شود. علت عمده اين اتفاق، نه بي کفايتي مسئولين، بلکه کاهش نزولات آسماني بوده است.

در پايان بايد عنوان کرد که همراهي رشد مثبت اقتصادي و کاهش نرخ تورم، حاکي از آن است که اقتصاد ايران بيش از هر چيز تشنه ثبات و آرامش است و اگر اين شرايط مهيا شود بنگاه هاي اقتصادي به خوبي قادر خواهند بود رشد اقتصادي بالايي را رقم بزنند. لذا در اين شرايط پرهيز از شتابزدگي سياستگذاري و استمرار انضباط پولي مي تواند به رشد مستمر اقتصاد بينجامد.
کلمات کلیدی : حبیب نیکجو
 
۱۳۹۳-۰۷-۱۱ ۱۹:۱۳:۳۹
دولت ساعات کار اداری را تا شانزده و ربع گذاشت آیا مصرف برق و گاز و آب که جزو مخارج دولتی می باشند رشد نکرده و یکی از دلایل رشد نبوده است به نظر می آید سهم این موارد را باید از رشد کم کرد نه جزو رشد به حساب آورد!!!! (2406268) (alef-10)