توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 243482
پیشنهاد کتاب / «درمان شناختی رفتاری برای اختلال اضطراب فراگیر»؛ مایکل داگاس و ملیسا رابی‌چاود؛ ترجمه دکتر مهدی اکبری و...؛ نشر ارجمند
در بلا بودن به از بیم بلا
محمدهادی دهرویه، 7 مهر 93
تاریخ انتشار : دوشنبه ۷ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۴۶
درمان شناختی رفتاری برای اختلال اضطراب فراگیر
نویسندگان: مایکل داگاس و ملیسا رابی‌چاود
مترجمان: دکتر مهدی اکبری، مسعود چینی‌فروشان و احمد عابدیان
ناشر: ارجمند، چاپ اول ۱۳۹۳
شمارگان۱۵۰۰ نسخه
۲۲۷ صفحه، ۱۲۰۰۰ تومان

فروشگاه اینترنتی شهر کتاب، این کتاب را تا یک هفته پس از معرفی، با ۱۰% تخفیف ویژه عرضه می‌کند، در صورت تمایل اینجا کلیک کنید.

****

اگر شما یا یکی از نزدیکان‌تان هنگام برخورد با مشکلات روزمره‌ی زندگی، نگرانی زیادی را تجربه می‌کنید، اگر در بسیاری از موارد تسلط بر اضطراب و نگرانی برایت‌ان دشوار است و یا در اغلب اوقات احساس بی‌قراری، دلواپسی و خستگی مفرط دارید و یا در برخی از اعضاء و قسمت‌های بدن خود دردهایی را تجربه می‌کنید که دلایل جسمانی مشخصی ندارند شاید جزو پنج تا هشت درصدی از افراد جامعه باشید که به «اختلال اضطراب فراگیر» دچارند.

اختلال اضطراب فراگیر یکی از انواع اختلالات اضطرابی است که سالانه افراد زیادی را در تمام کشورهای جهان به خود دچار می‌کند. طبق آمارهای رسمی، این اختلال از نظر ابتلا بیشترین فراوانی را در بین افرادی دارد که برای رهایی از اضطراب خود به مراکز مراقبت‌های روانی مراجعه میکنند. دامنه‌ی سنی مبتلایان به آن نیز از کودکان خردسال تا سالخوردگان را در برمیگیرد. هرچند که در اکثر موارد شیوع آن در زنان بیشتر از مردان است. مؤلفه‌ی اصلی این اختلال «نگرانی» است. در تعریفی ساده از نگرانی می‌توان گفت، نگرانی، تفکری منفی و معطوف به آینده است که به وقایعی که احتمال وقوع آنها وجود دارد نگاهی فاجعه‌آمیز دارد. افراد مبتلابه این اختلال مانند تمام افراد دیگر، در هنگام برخورد با وقایع خطرناک و تهدیدآمیز دچار نگرانی می‌شوند اما برخلاف بقیه، آنها نگرانی را با شدت زیاد و در رابطه با اغلب وقایع روزمرهی زندگی تجربه می‌کنند.

به عبارت دیگر نگرانی و اضطراب در آنها به‌طور «فراگیر» در زمینه‌های مختلفی مشاهده می‌شود. نگرانی و اضطراب گسترش یافته از طریق تشدید آشفتگی فرد، عملکرد شغلی، تحصیلی و اجتماعی را کاهش داده و در ادامه با ایجاد علائم نامطلوب جسمی از قبیل درد، سوءهاضمه و... سلامت فرد را نیز تهدید می‌کند.
شیوع نسبتاً زیاد این اختلال و ضرورت مداخله‌ی درمانی در بهبود آن، اهمیت وجود منابع علمی برای تشخیص و درمان آن را آشکارا افزایش می‌دهد. خلائی که تا پیش از چاپ این کتاب، وجود آن در عرصه‌ی ادبیات تخصصی علم روانشناسی، به‌وضوح احساس می‌شد.

خوشبختانه در سالهای اخیر، انتشارات ارجمند توانسته است با بهره‌گیری از مترجمانی کار بلد و انتخاب کتاب‌هایی مناسب، در راستای برطرف کردن کمبودهای منابع علمی در زمینه‌های مختلفی از علم روانشناسی، قدم‌های مؤثری بردارد. کتاب حاضر نیز بخشی از این برنامه‌ی کلی است که می‌تواند شروع خوبی برای تألیف و ترجمه‌ی آثار بیشتر در جهت تشخیص و درمان اختلال اضطراب فراگیر باشد.
نویسندگان کتاب، تجربه‌ای بیست و چندساله در زمینه‌ی پژوهش و درمان این اختلال داشته و با نگاهی کاملاً اختصاصی و ویژه این اختلال را از سایر اختلال‎‌های اضطرابی متمایز کرده‌اند. آنها بدون پیچیدن نسخه‌ای کلی برای تمامی انواع اضطراب‌ها، سعی در ارائه‌ی روشی مدون، هدفمند و آزموده شده داشته‌اند. از طرفی ترجمه‌ی کم نقص کتاب که توسط تعدادی از متخصصان حوزه‌ی روانشناسی انجام‌گرفته است بر سودمندی و کارآمدی کتاب افزوده است.

کتاب حاضر مشتمل بر هفت فصل و ۱۸ پیوست، همراه با مقدمه‌ای از دکتر لادن فتی (یکی از مدرسان و درمانگران برجسته‌ی کشور در زمینه‌ی درمان شناختی رفتاری (CBT)) به چاپ رسیده است. فصل اول کتاب به معرفی اختلال اضطراب فراگیر پرداخته و با ارائه‌ی آمار و ارقامی در زمینه‌ی شیوع و فراوانی این اختلال و هزینه‌های درمانیِ تحمیل شده بر جامعه، می‌کوشد تا اهمیت رسیدگی به این موضوع را تبیین سازد.

در فصل دوم، نویسندگان کتاب با ارائه‌ی مدلی شناختی از این اختلال قصد دارند با رویکردی شناختی رفتاری، روش متفاوتی در درمان و جلوگیری از عود این اختلال معرفی می‌کنند. مدل شناختی ارائهشده چهار مشخصه‌ی اصلی دارد: ۱) عدم تحمل بلاتکلیفی؛ ۲) باورهای مثبت در مورد نگرانی؛ ۳) جهت‌گیری منفی نسبت به مشکل و ۴) اجتناب شناختی. در این فصل آنها به توضیح این چهار مشخصه پرداخته و در فصول دیگر، این مفاهیم را در رابطه با پروتکل درمانی خود توضیح می‌دهند.

قسمت اول این مدل یعنی «عدم تحمل بلاتکلیفی» هسته‌ی کلیدی مدل را تشکیل میدهد. درواقع عدم تحمل بلاتکلیفی، همان ترس از ابهام و تلاش برای کسب اطمینان و به کنترل درآوردن وقایع است. نویسندگان معتقدند که ابهام و تردید نسبت به آینده، بخش جدائی‌ناپذیر نگرانی است و این همان چیزی است که عدم تحمل بلاتکلیفی نامیده می‌شود. همان عاملی که افزایش آن در فرد همراه با افزایش نگرانی، مسبب اصلی ابتلا به این اختلال است. پس بهترین راه برای درمان این اختلال، حذف یا کاهش عدم تحمل بلاتکلیفی است. برای انجام این مهم باید یا «عدم تحمل» را کاهش داد و یا »بلاتکلیفی» را. ازآنجاکه بلاتکلیفی و ابهام جزء لاینفک زندگی بشری بوده و از آن گریزی نیست. پس بهترین راه ممکن «افزایش تحمل» است. مفهومی که نویسندگان کوشیده‌اند در تمام طول کتاب با روش‌های مختلف آن را محقق سازند. آنها قصد دارند این نکته را گوشزد کنند که رخ دادن واقعه‌ی نگرانکننده، بهاندازهی ابهام درباره‌ی احتمال وقوع آن دردناک نیست. به عبارتی می‌توان گفت: «در بلا بودن به از بیم بلا».
فصل سوم کتاب تحت عنوان تشخیص و سنجش از طریق ارائه‌ی راهکارهای مصاحبه‌ای و به کمک پرسشنامه‌هایی که در پیوست  فصل موجودند برای تشخیص این اختلال اقدام کرده و آن را از سایر اختلال‌های مشابه متمایز می‌سازد. در فصول چهارم و پنجم، نویسندگان به اجرای روش درمانی خود پرداخته و در روندی مدون همراه با تمرین‌های خانگی، درمانگر و درمانجو را در چگونگی اجرای سیر رمان، راهنمائی می‌کنند. فصل‌های ششم و هفتم در رابطه با اثربخشی درمان و جلوگیری از عود آن از طریق رفع عوامل مشکل‌ساز بوده و بر تداوم مراحل درمانی، حتی پس از حصول نتیجه تأکید می‌ورزد تا از بازگشت مجدد اختلال جلوگیری به عمل آید.

درمجموع میتوان گفت که هرچند کتاب از دسته کتاب‌های «خودیاری» در روانشناسی نیست و بیشتر برای استفاده‌ی درمانگران و پژوهشگران این حوزه تألیف شده است. اما مطالعه-ی آن برای افرادی که آشنای می‌تواند دارای فواید فراوانی باشد. مقدماتی با مفاهیم روانشناسی دارند نیز می‌تواند دارای فواید فراوانی باشد.
۱۳۹۳/۰۸/۱۹ ۱۷:۳۵
 
۱۳۹۳/۰۷/۲۸ ۰۹:۴۹
 
 
کلمات کلیدی : درمان شناختی رفتاری برای اختلال اضطراب فراگیر + مایکل داگاس + ملیسا رابی‌چاود + دکتر مهدی اکبری + نشر ارجمند
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
در بلا بودن به از بیم بلا