نظر منتشر شده
۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 233519
برنامه ششم و تنفس مردم
بخش تعاملی الف - رامین امینی زارع، 16 تیر 93
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۶ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۵۵
همگی با این موضوع موافقیم که نخستین نیاز انسان حتی پیش ازآب که مایه زندگی است، هواست.
حال باید دید در طبیعت وچرخه های حیات بر روی کره فیروزه ای وزیر سپهر چرخنده،آب و هوایی که به آن نیاز داریم تحت تاثیر چیست؟

تمیزی آب وهوا، لطافت و شادابی آنها، گیاهانی که در ساعت قرار هرساله ترنم کنان ودامن افشان می آیند تابرای عارفان نوید رستاخیز و برای بشریت زندگی بیاورند، در کدام دامان می رویند و زندگی را می پرورانند؟
پاسخ یک واژه، فقط یک واژه ودنیایی معنی درون آن نهفته؛ مرتع

آنگونه که آمارهای تقریبی می گویند؛ میهن ما حدود ۸۴ میلیون هکتار از این موهبت خداوندی که مرتع است رادر دامان خویش دارد یا به سخنی دیگر در بیش از نیمی از خاک خود در دامان این مادر مهربان زندگی می کند.

مراتع ایران که در سده اخیر با بی مهری میهمان ناخوانده ای که خودرا مدرنیته می خواند و درباطن خویش بهره برداری غیرعلمی را نهان داشته، روبرو بوده است وضع و حال شادابی ندارد ولی باین وجود هنوز هم دردامان باکرامت خویش، همچون رمضان کریم بیش از ۷ هزار گونه گیاهی رنگارنگ با خواص گوناگون از جمله دارویی را برای التیام دردهای رنجوران و خستگان و درمان بیماران هر بهار، بلکه هر فصل به ما عرضه می نماید.

از سوی دیگر منبع طبیعی آب وهوای سالم برای شهرهای ما همین مادر مهربان مرتع است که نجوای زنگوله برگان در پهنه آن ، به سفره مردمان گوشت و شیر تقدیم داشته و لباس و فرش پر نقش و نگار و نازنده ایرانی را به جهان عرضه نموده است.


سیمای مرتع ایران دریک نگاه
براساس تعریف رایج که مورد استفاده سازمان جنگل ها و مراتع و آبخیزداری کشور نیز می باشد؛ مرتع زميني است با پوشش نباتات طبيعي خودرو كه پوشش گياهي آن غالباً علفي چندساله، بوته اي، بعضاً درختچه اي و به ندرت داراي درختان پراكنده بوده ودر فصل چرا عرفاً مورد تعليف دام قرار مي گيرد و همچنين داراي كاركردهاي متعددي از قبيل حفظ آب و خاك، ارزشهاي زيست محيطي و در صورت فراهم بودن شرايط يكي از منابع تأمين غذاي دام اهلي و وحوش ميباشد .



بيش از ۵۲ درصد از سطح كشور را مراتع تشكيل ميدهند که بیش از ۷۰۰۰ گونه گیاهی در قلمرو آن رشد مییابند. مراتع در حفظ خاك و جلوگيري از فرسايش، تنظيم گردش آب در طبيعت، تأمين علوفه مورد نياز دام، توليد محصولات دارويي و صنعتي، حفظ ذخاير ژنتيك گياهي و جانوري نقش اساسي دارند. در حال حاضر سرانه مرتع در كشور ۳۲/۱ هكتار و سرانه جهاني آن ۸۲/۰ هكتار است. ۲۵ درصد ارزش هر هكتار مرتع مربوط به توليد علوفه و ۷۵ درصد آن مربوط به ارزشهاي زيست محيطي است. برآورد شده است که حدود ۷/۱۰ میلیون تن علوفه در شرایط بارش نرمال در مراتع کشور تولید شود. همچنین مراتع محل تولید و رشد گیاهان دارویی و صنعتی است که ارزش بازاری آن بیش از ۲ میلیارد دلار در سال است. بنابراين حفظ، احياء، توسعه و بهره برداري از مراتع بيش از آنكه از ديدگاه تعليف دام داراي اهميت باشد از نظر زيست محيطي ارزشمند است.

جمعيت دامي كشور حدود ۱۲۴ ميليون واحد دامي اعلام شده كه حدود ۸۳ ميليون واحد دامي آن وابسته به مرتع هستند. اين در صورتي است كه مراتع موجود كشور تنها ميتواند خوراك ۳۷ ميليون واحد دامي در مدت ۷ ماه يا ۶/۲۴ ميليون واحد دامي در مدت يكسال را تأمين نمايد. مطابق اين آمار در حال حاضر بيش از ۲/۲ برابر ظرفيت مجاز از مراتع كشور بهره برداري ميشود و معيشت حدود ۹۱۶ هزار خانوار روستايي و عشايري به بهره برداري از مراتع وابسته است. بدين ترتيب افزايش تعداد بهره بردار و دام سبب شده كه استفاده از مراتع به شكلي غير اصولي افزايش يافته و نظارت و كنترل بهره برداري از مرتع را ضروري نمايد. در همين راستا سازمان، برنامه ها و طرح هاي متعددي جهت بهبود و اصلاح وضعيت مراتع كشور اجرا كرده است.

برنامه‌های توسعه ایران
برنامه‌های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، به مجموعه برنامه‌های میان مدتی گفته می‌شود که به صورت پنج‌ساله و توسط دولت وقت تنظیم می‌شود و به تصویب مجلس شورای اسلامی می‌رسد.
برنامه‌های توسعه کشور
• برنامه اول توسعه ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۲
• برنامه دوم توسعه۱۳۷۴ تا ۱۳۷۸
• برنامه سوم توسعه۱۳۷۹ تا ۱۳۸۳
• برنامه چهارم توسعه ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸
• برنامه پنجم توسعه ۱۳۹۰ تا 1394
اما اینک که نگارش ششمین برنامه توسعه کشور آغاز گردیده است،ضمن سپاس از مجموعه افکاری که این امر مهم رابرعهده دارند، ذکرچند نکته اگرچه برای برنامه ریزان درحکم زیره به کرمان بردن هم باشد، ضروری می نماید:

۱- نقدوبررسی برنامه جاری از نظرمشکلات اجرای برنامه،میزان تحقق وظرفیت های برنامه ای حوزه منابع طبیعی وبه ویژه مراتع
۲- ایجادوتقویت سرمایه اجتماعی برای احساس خویشاوندی با محیط زیست ومنابع طبیعی
۳- معرفی وتشریح فوایددوستی وپاسداشت محیط زیست
۴- تاکید برترویج ومشارکت مردمی در حفظ محیط ریست
۵- نظام مندی کاربری اراضی، اجرای کاداستر
۶- تقویت اکوتوریسم با ملاحظات مربوطه
۷- آمایش و پایش مراتع کشوربه عنوان ابزار سنجش وضعیت وروندمراتع کشور،به کارگیری GISونیزRS
۸- نکوداشت استادان عرصه علوم وپژوهش مرتع

جالب وستودنی اینکه شماری ازدانشمندان بنام کشور در عرصه منطقه ای و جهانی، متخصصان مرتع کشور هستند که دردانشگاه های معتبری همچون دانشگاه تهران ودانشگاه آزاداسلامی واحدعلوم وتحقیقات ،به آموزش وپژوهش فرزندان این مرزوبوم می پردازند وشایسته است ضمن نکوداشت قدر و منزلت علمی ایشان ،دستگاه اجرایی از رهنمودهای آگاهانه و دلسوزانه آنان بهره مضاعف ببرد.

۹- تشکیل اتاق فکربرای تدوین متن مواد مرتبط با منابع طبیعی ومراتع کشورباحضورصاحب نظران، به گونه ای که متن پیشنهادی برآیند آراء واندیشه های علمی واجرایی باشد.

۱۰- تشکیل و حمایت از سازمان های مردم نهاد و انجمن های تخصصی همچون انجمن های مرتعداری و جنگلبانی ایران.

۱۱- حمایت از دستگاه هایی که هدف مشابه را به خوبی پیگیری نموده اند مانند،دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست و بخش های مشابه در سازمان تخصصی جنگل ها مراتع وآبخیزداری کشور که دارای نظام اطلاع رسانی موثری می باشد.

۱۲- انجام مطالعات تطبیقی با کشورهای توسعه یافته.

درپایان امیدوارم مراتع که حکم ریه های سرزمین ما را دارند همواره شاداب و پرنفس بوده و شادابی را به فرزندان این سرزمین جاوید هدیه نمایند، بی تردید متخصصان مرتع کشور هیچ گاه مشورت مهربانانه خویش را از تصمیم سازان و تصمیم گیران دریغ نخواهند کرد.

بیائیم به تنفس مردم بیشتر بیاندیشیم ؛بنویسیم مرتع بخوانیم نفس.................
 
کلمات کلیدی : رامین امینی زارع
 
م.ساغشکی
۱۳۹۳-۰۴-۱۶ ۱۵:۴۸:۱۶
مقالۀ خوبیست و سپاس از توجه نویسنده و سایت الف.

مرتع به معنی چراگاه است و اینکه نویسنده به نیاز فوری و حیاتی هوا شااره کردند که منم در ده لزوم عقل و اخلاق جهان‌شمول، هوا نخستین نیاز فوری انسان قلمداد کرده ام:
===================
1- هوا 2- آب، 3- خوراک 4- پوشاک 5- سرپناه 6- عشق 7 - دانش 8- عدالت 9- معنویت 10- آزادی... =» 10 لزوم رمو: خرد/عقل و اخلاق جهان‌شمول
================

نکته اینجاست که جمعیت رو فزونی است ولی زمین مقدرا ثابت است. حتا اگر ما بتوانیم مراتع خسارت دیده را ترمیم کنیم باز هم نمیتواند تامین کننده علوفه احشام بادش. چاره یی جز دامداری صنعتی و تولید علوفه از طریق کشت مکانیزه و صنعتی نیست. همان طور اخیرا رئیس جمهور گفتند کشاورزی هم بایت صنعتی شود و ایران چاره ی جز صنعتی شدن ندارد. در واقع ایارن حدود 15 درصدش قابلیت کشت دارد و باز استاد کردوانی در تلویزیون گفتند ما نبایست دنببال افزایش زیر کشت برویم چرا زمینهای مستعدمان محدود است. بلکه بایست بهره وری در اراضی را افزایش دهیم، ایشان فرمودند الان از هر هکتار حدود دو تن گندم بدست میاوریم در حالی کشورهای دیگر چند برابر بدست میاورند (نقل به مضمون)

===============
یک نکته دیگر دباره برنامه ریزی عرض کنم:
الان در کشوری مثل آمریکا بودجه کشور دوسالانه تصویت میکنند. اینکه ما برنامه و بودجه 5 ساله داشته باشیم و هر سال دوبراه بودجه و برنامه ارئه بدهیم مشکل است و در عمل هم هیچگاه برنامه و بودجه سالانه به موقع تصویت و اجرا نمیشود!
چرا یک جا ارقام تصویت نمیشود که هر سال دولت مجبور نباشد برنامه و بودجه سالانه بدهد. اگر لازم شد در میانه سال متمم و اصلاحیه بدهد. همان برنامه برنامه و بودجه 5 سالانه اجرا کند دولت. این طوری همه ارکان دولتیو حکومتی و بخشهای غیر دولتی و خصوصی میتوانند برنامه میان مدت داشته باشند.

این پیشنهاد منست. ارائه بودجه سالانه متوقف شود و دولت و مجلس با محاسبه دقیقتر نیازها اجازه دهند دولت برنام ریزی واقعی بلند مدت داشته باشد.
گفتم هر جا لازم بود دلوت یا مجلس متمم یا اصلاحیه بیاورد. (2242658) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۰۹:۱۹:۰۹
سلام از مهررای ساغشکی تشکر می کنیم
فریباصالحی از مشهد (2243787) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۰:۴۹:۵۵
سوال کرده : چرا یک جا ارقام تصویت نمیشود که هر سال دولت مجبور نباشد برنامه و بودجه سالانه بدهد.

جواب : درآمد بسیاری از دلالان و متنفذین اقتصادی از راه دسترسی به تصمیمات آینده بودجه بندی است که من و شما نداریم.
چطور توقع دارید این افراد اجازه دهند بودجه کشور 5 ساله نوشته شود؟
آنوقت دلالان بانکی و بورسی و املاک و ... سرشان بی کلاه می ماند (2243883) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۶ ۱۷:۰۸:۵۶
کوتاه مختصر می گویم.

خود را گول نزنیم. سالهاست که در ایران، همه چیز فدای مسائل اقتصادی شده است. از آب ناسالم و سم سرطانزا و هوای آلوده بگیرید تا برسید به آموزش بی کیفیت و شهریه کلان و خدمات عمومی.

تا وقتی اقتصاد اولویت اول است، حقوق اولیه انسانی برای زیست، فدا می شود. همانطور که مراتع و جنگلهای ما تبدیل به ویلا می شود و سبزیجات خوراک خانواده با پسماند آب فاضلاب بیمارستانها آبیاری می شود.

بازدید کننده کم از این مقاله باارزش نسبت به موضوع مثلا نرخ خودرو یا انحطاط بورس، نشاندهنده کم توجهی مردم و مسئولین به این موضوع است. (2242780) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۰۹:۱۵:۵۳
باشما موافقم


بازدیدکنندگان حتما هم توصیه کنند(علامت توصیه بالای صفحه)

هم

نظرهاشونوبنویسند (2243785) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۶ ۲۲:۱۴:۴۲
فقط برنامه ریزی میکنید
اما دریغ از یه ذره عمل
و به قول سخن معروف:
عالم بی عمل همانند زنبور بی عسل میماند و بس (2243271) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۶ ۲۳:۲۷:۱۱
""مراتع ايران که درسالهاي اخير با مهمان ناخوانده اي که مدرنيته نام دارد و درباطن خويش بهره برداري غيرعلمي را نهان داشته "" برادر من ماکه مدرنيته تراز آمريکا و کانادا و فرانسه و روسيه نيستيم که , اگر ما مدرنيته بوديم که دستمان دائم پيش اين کشورها براي خريد گندم و جو و ذرت دراز نبود . اگر مدرنيته داشتيم افراد صاحب علم ميتوانستند از نابودي مراتع و جنگلها جلوگيري کنند . سازمانهاي غير دولتي ngo ها تأسيس و بسياري اشتباهات را متذکر و ممانعت ميکردند (2243394) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۱۰:۲۶:۲۸
شما مطلب رودقیق نخوندی داداش
نوشته درلباس وظاهر مدرنیته ومنظورش مدرنیسم واقعی نبوده
یک کم انصاف هم خوبه
به نظرمن که این مقاله حرف نداشت وبه درد روزنامه ها میخوره که ازش استفاده کنند.
محمودی ازنورنبرگ (2243851) (alef-10)
 
دکتر میرزاده
۱۳۹۳-۰۴-۱۷ ۰۸:۵۲:۵۴
سلام از الف عزیز در پرداختن به این موضوع حیاتی ممنونیم

بدون شک اعتبار الف که رسانه خودمردم به شمار می رود در اعتبار متخصصانی است که ازآنها بهره می برد اما مشکل مملکت ما جای دیگری است!!!!!!!!!!!!

مشکل

این است که کار دست متخصصین نیست!

می پرسید چرا؟

نمونه اش همین آقایی که این مقاله را نوشته است به این خوبی وجامعیت

الف بنویسد او چه مسئولیتی در سطح تصمیم گیری کلان در کشور دارد
دوم اینکه
چندبار تابه حال برای مشاوره یا همان اطاق فکری که نوشته به او مراجعه یا به حرفش گوش شده؟

پس آقای روحانی وآقای مهندس حجتی وزیرمحترم وزارت جهاد کشاورزی

مشکل
عدم استفاده از متخصصین واقعی مثل ایشان است.
من اگر جای رییس جمهور بودم اورا که چنین دیدگاهی برای منابع طبیعی دارد وتخصص لازم رادارد به عنوان رییس سازمان جنگل ومرتع کشور منصوب می کردم

تخصص بنده مدیریت است ودرزمینه مدیریت صنعتی کار می کنم وگفته هایم براساس بیش از 27 سال سابقه صنعتی در کشوراست
درآخر اگر بخواهیم حتی صنایع خوبی داشته باشیم هم باید مرتع سالمی
داشته باشیم
الف عزیز باز هم از مقالات خوب ایشان بنویسید

ممنون از الف وخوانندگان خوبش



دکتر میرزاده (2243762) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.