نظر منتشر شده
۴۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 265073
گفت‌وگو بادکتر علی‌اکبر ولایتی؛
تجربه خدعه آمریکایی در مذاکرات
بخش داخلی الف، 10 فروردین 94
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۰ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۰۹
یکی از نکاتی که در طول مذاکرات هسته‌ای میان ایران و کشورهای ۱+۵ قابل تأمل است، به تعبیر رهبر انقلاب، پایبندی ایران به «اخلاق سیاسی- اسلامی» بوده است. گزارش‌های رسمی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز مؤید آن است که ایران تا به حال نقص عهد نکرده و به همه‌ی تعهدات خود عمل کرده است. در مقابل اما طرف آمریکایی همواره دچار تلون، تقلب و خدعه‌گری بوده است. رهبر انقلاب در بیانات خود در نخستین روز فروردین ماه ۹۴ به یکی از خدعه‌های مقامات آمریکایی اشاره کرده و فرمودند: «این یک خدعه‌ی آمریکایی است که می‌گویند قرارداد می‌بندیم، نگاه می‌کنیم به رفتارها، بعد تحریم‌ها را برمی‌داریم!» از این حیث، اگر چه تیم مذاکره‌کننده‌ی هسته‌ای ایران متشکل از افرادی امین و دلسوز است که تمام تلاش خود را به کار بسته‌اند، اما می‌بایست مراقب خدعه‌گری و شگردهای دشمن نیز بود. در این‌باره سایت KHAMENEI.IR با دکتر علی‌اکبر ولایتی، مشاور رهبر معظم انقلاب در امور بین‌الملل به گفت‌وگو نشست. دکتر ولایتی از احتیاج آمریکایی‌ها به مذاکرات با ایران به‌عنوان تنها گزینه‌ای که در اختیار دارند، و هم‌چنین کارشکنی‌های آنان در طول فرآیند مذاکرات صحبت کرده است.

* چرا امروزه حرکت ما به سمت داشتن فناوری هسته‌ای، یک ضرورت مهم است؟
تقریبا این موضوع را همه به خوبی می‌دانند که انرژی آینده‌ی جهان، انرژی هسته‌ای است. هم انرژی پاکی است و هم تقریباً پایان‌ناپذیر. البته نمی‌شود به لحاظ فلسفی گفت پایان‌ناپذیر، چون که یک امر مادی است؛ ولی عملاً که ما در طول سال‌ها و دهه‌ها و قرن‌ها نگاه می‌کنیم به انرژی هسته‌ای، می‌بینیم تنها منبعی که ما داریم و می‌توانیم روی آن تکیه بکنیم برای پیشرفت امور صنعتی و امور جاری رو به رشد جهان بشریت، انرژی هسته‌ای است.

انرژی هسته‌ای به دو گونه است: شکافت هسته‌ای و جوش هسته‌ای. شاید بتوان گفت جوش هسته‌ای منبع نهایی تولید انرژی خواهد بود که نمونه‌ی بسیار بارز آن خورشید است. در حقیقت انرژی عظیمی که طی میلیاردها سال از خورشید ساطع می‌شود، به‌وسیله‌ی جوش هسته‌ای است. اینکه منبع آینده‌ی انرژی، جوش هسته‌ای خواهد بود، حدس دانشمندان است و در حال حاضر نیز روی این موضوع کار می‌شود، ولی تاکنون آنچه رایج است، شکافت هسته‌ای است.

شکافت هسته‌ای زباله‌های زیادی دارد که بشر نمی‌داند با آن چه کند. هرجا که این زباله‌ها قرار بگیرند، صدها سال تشعشع هسته‌ای دارند و موجب بروز امراض و آلودگی می‌شوند. لذا بعضی‌ها آن‌ها را در کف دریاها دفن می‌کنند. یا در مقطعی معلوم شد که برخی کشورها با پرداخت پول به کشورهای آفریقایی می‌خواستند آنجا زباله‌ی‌ هسته‌ای دفن کنند که اعتراضاتی را به‌همراه داشت.

این در حالی است که در جوش هسته‌ای، زباله‌ها و زوائد ناشی از تولید انرژی هسته‌ای خیلی کمتر است. به‌هر‌حال اگر بخواهیم عاقبت‌اندیشی کنیم، باید بدانیم که دیر یا زود انرژی فسیلی تمام می‌شود و علاوه بر این، این انرژی‌ها آلودگی زیست‌محیطی زیادی دارند؛ به‌خصوص نفت و در درجه‌ی بعد گاز.

پس از یک طرف انرژی‌های فسیلی محدود و پایان‌پذیرند و از سوی دیگر آلودگی زیست‌محیطی ایجاد می‌کنند. علاوه بر این‌ها، نفت کاربردهای بسیار ارزشمندتری دارد تا اینکه فقط آن را بسوزانیم و انرژی تولید کنیم. بنابراین باید فکر آینده باشیم. هر کشوری که فکر آینده باشد و بخواهد «استقلال» خود را حفظ کند تا دستش زیر سنگ آسیای کشورهای دارنده‌ی نیروی هسته‌ای قرار نگیرد، باید به فکر تولید انرژی هسته‌ای باشد.

جمهوری اسلامی به همین دلیل به این امر اهتمام دارد و آن‌ها هم درست به همین دلیل، در جهت عکس، اهتمام دارند، چون ایران می‌خواهد استقلال خود را حفظ کند و به کشورهای بیگانه وابستگی نداشته باشد تا به‌خاطر وابستگی‌هایش مجبور شود از آرمان‌ها و اهداف اصلی خود دست بردارد.

* پس در حقیقت هدف اصلی آن‌ها این است که هم ایران را از این حق خود محروم کنند و هم از سویی دیگر، استقلال کشور را با مخاطراتی همراه نمایند.
بله، دقیقا. خودشان خوب می‌دانند ایران نمی‌خواهد سلاح هسته‌ای بسازد، ولی بهانه می‌گیرند و می‌گویند که ما مراقبت می‌کنیم که شما سلاح هسته‌ای نسازید. ما هم می‌گوییم اگر موضوع سلاح هسته‌ای است، همه‌ی کارهایی که در نطنز، فردو، اراک و... انجام می‌دهیم، تحت نظارت سازمان جهانی انرژی هسته‌ای قرار داده‌ایم. آن‌ها در زمان بوش و کلینتون ما را تهدید به جنگ کردند. بعد دیدند تهدید تأثیری ندارد، ما را تحریم کردند و بعد هم متوجه شدند که تحریم‌ها هم بی‌اثر هستند. البته تحریم برای ایران سخت است، ولی فهمیدند که ما تحریم‌ها را تحمل می‌کنیم. بنابراین تنها راهی که برایشان باقی مانده، مذاکره است.

* رهبر انقلاب در بیانات خود در حرم رضوی به این نکته اشاره کردند که آمریکایی‌ها به مذاکره با ایران احتیاج دارند، دلیل آن چیست؟
اینکه آن‌ها احتیاج به مذاکره دارند به این دلیل است که راه دیگری ندارند جز اینکه مذاکره کنند. در واقع همه‌ی راه‌های دیگر را امتحان کرده‌اند و موفق نشده‌اند. تهدید به جنگ را امتحان کردند، چرا اقدام نکردند؟ برای اینکه تجربه‌ی آن‌ها در عراق، افغانستان و... نشان داد که اگر بخواهند در منطقه دخالت کنند، هزینه‌های سنگینی باید پرداخت کنند. در عراق هرچند خسارت‌هایی به ملت این کشور وارد کردند، ولی خودشان هم متحمل هزینه‌های سنگینی شدند و در نهایت، مجبور به عقب‌نشینی شدند. لذا آن تجربه‌ها در کنار این محاسبه که ایران از عراق و افغانستان به‌مراتب مقتدرتر است، آن‌ها را به این نتیجه رساند که نمی‌شود در مقابل ایران، کار نظامی انجام داد. اگر چنین تصوری برای آن‌ها به وجود آمده باشد، که قطعاً به وجود آمده است، معلوم می‌شود تهدید نظامی آن‌ها بدون پشتوانه و تأثیرگذاری است. جمهوری اسلامی ایران نشان داده که آماده است با قوت از خود دفاع کند، ولو اینکه در مقابلش آمریکایی‌ها باشند. ما ثابت کرده‌ایم که به‌هیچ‌وجه زیر بار زور و تحریم نمی‌رویم. بنابراین تنها راهی که برای آن‌ها باقی می‌ماند، مذاکره است. چه‌بسا از راه مذاکره، گاهی اوقات با انواع طرح‌ها و فریبکاری‌ها سعی می‌کنند به اهداف خودشان برسند.

در واقع اغلب بنایشان بر این است که در باغ سبز نشان دهند تا ما وارد مذاکره شویم و بعد می‌گویند اگر شما در این قسمت عقب‌نشینی کنید، فلان امتیاز را می‌دهیم. وقتی که ما عقب‌نشینی کردیم، آن‌ها امتیاز نمی‌دهند و بهانه‌های دیگری می‌آورند و به‌ هر ترتیب، مرحله‌به‌مرحله با تبحری که در دیپلماسی پیدا کرده‌اند و ارتباطاتی که با کشورهای منطقه و قدرت‌های جهان دارند، اهدافشان را محقق می‌کنند. در همین راستا، مجموعه‌هایی مثل ۵+۱ را تشکیل داده‌اند و توانسته‌اند کشورهای صاحب حق وتوی شورای امنیت را دور هم جمع کنند برای اینکه وزنه‌ی آن‌ها سنگین‌تر شود. به این ترتیب، آمریکایی‌ها و طرفدارانشان در مذاکره با ایران، اکثریت را دارند.

گاهی آمریکایی‌ها این‌طور وانمود می‌کنند که اگر با آن‌ها تفاهمی برقرار شود، آن‌ها متکفل قانع کردن بقیه‌ی کشورها هم هستند. بعد که با آمریکایی‌ها صحبت می‌شود و به قرارهای اولیه‌ای می‌رسیم، در گام بعدی به عهدشان عمل نمی‌کنند و می‌گویند ما تلاش کردیم، اما موفق نشدیم دوستانمان را قانع کنیم. این اتفاق بارها رخ داده است.

* ممکن است مصادیقی از این دست کارها را بیان بفرمایید؟
برای مثال، با اینکه فرانسه با آمریکا در موارد مختلف هماهنگ است، وقتی آمریکایی‌ها با طرف ایرانی چند روز مذاکره می‌کنند، روز آخر وزیر امور خارجه‌ی فرانسه می‌گوید ما این را قبول نداریم و به این ترتیب، همه‌ی آنچه به‌صورت اولیه توافق شده را وزیر امور خارجه‌ی فرانسه به هم می‌زند. حال این به هم زدن بازی، به داخل آمریکا هم سرایت کرده است؛ یعنی یک‌مرتبه می‌بینیم تعدادی سناتور نامه می‌نویسند و می‌گویند این کاری که رئیس‌جمهور می‌کند ما قبول نداریم. در مقابل، وزیر خارجه‌ی آمریکا می‌گوید این‌ها حرفشان را می‌زنند، ولی ما کار خودمان را می‌کنیم.

* همین موضوع هم موضوع جالبی است که تا به حال سابقه نداشته است. تحلیل شما از این مسئله چیست؟
یک تحلیل این است که این یک جنگ زرگری است و یک تحلیل دیگر این است که واقعاً اختلافاتی بین آن‌ها وجود دارد. بین جمهوری‌خواه‌ها و دموکرات‌ها و یا به تعبیر دیگر، بین حزب صاحب قدرت در کنگره و هیئت اجرایی و دولت، بعضی اختلافات واقعی وجود دارد، ‌ولی از کشوری که خود را ابرقدرت معرفی می‌کند، پذیرفته نیست که وزیر امور خارجه‌اش مذاکره بکند و بعد اگر جایی به بن‌بست رسید، بگوید عقبه‌ی ما در داخل کشور به‌واسطه‌ی لابی صهیونیست‌ها با ما مخالفت می‌کند. هرچند ممکن است چنین چیزی واقعیت داشته باشد، اما تجربه‌ی ما با کشورهای دیگر از جمله آمریکایی‌ها نشان داده است که اگر حزبی سر کار باشد، به دنبال این است که هم منافع آمریکا و هم منافع حزبی‌اش را تأمین کند تا در دور بعدی، ‌مردم با توجه به دستاوردهای آن حزب، به نماینده‌ی آن رأی بدهند. بنابراین حزب مقابل ممکن است برای رقابت با این حزب، کاری کند که موفق نشود و به این ترتیب، در انتخابات برگ برنده‌ نداشته باشد، ولی وقتی خودش به قدرت رسید، همین راه را ادامه خواهد داد.

تجربه نشان داده است که در آمریکا، چه حزب جمهوری‌خواه سر کار باشد و چه حزب دموکرات، سیاست خارجی آن‌ها تفاوت اساسی نمی‌کند. ضمن اینکه اقدامات آن‌ها در رابطه با مذاکرات هسته‌ای با ما، یکی از مهم‌ترین محورهای سیاست خارجی آمریکاست و در تاریخ آمریکا سابقه ندارد که در یک امر اساسی سیاست خارجی، چنین دوگانگی و شکاف عظیمی در بین گروه‌های مختلف این کشور وجود داشته باشد؛ چراکه صرف‌نظر از اینکه جمهوری‌خواه‌ها سر کار باشند یا دموکرات‌ها، گروه‌های تصمیم‌گیر پشت‌صحنه مشترک‌اند. این‌طور نیست که یک امر سیاست خارجی را حزب قبلی به جایی برساند و حزب بعدی که قدرت را در دست می‌گیرد، آن را به هم بزند. برای مثال، سیاست‌ خارجی آمریکا در خصوص موضوعات مهمی مانند جنگ ویتنام، پشتیبانی از رژیم صهیونیستی، ارتباط با کشورهای مرتجع منطقه، روابط با اروپا، روسیه و چین، مسئله‌ی هسته‌ای ایران و مواردی از این دست، تغییری نکرده و نخواهد کرد.

لذا همان‌طور که مقام معظم رهبری فرمودند، در این مسئله‌ی اساسی که از زمان کلینتون دموکرات تا زمان بوش جمهوری‌خواه همه‌ی راه‌ها را در خصوص آن امتحان کرده‌اند، سیاست‌هایشان تفاوتی نکرده است. هرکدام که سر کار بوده‌اند، از جمله ریگان و کارتر، سیاست‌های مشخصی در مقابل ایران داشته‌اند. حالا هم که اوبامای دموکرات سر کار است، در مسیر همان سیاست‌های کلی حرکت می‌کند و در دور بعدی، چه دموکرات‌ها به قدرت برسند و چه جمهوری‌خواه‌ها، این سیاست‌های اصلی تفاوتی نخواهد کرد.

بنابراین می‌توان گفت هر دو تحلیل، بخشی از واقعیت را پوشش می‌دهند؛ یعنی می‌توانیم بگوییم هر دو تحلیل صحیح است، اما این‌گونه نیست که صد درصد باشند. در واقع این اتفاقات هم بخشی از این جنگ زرگری است و هم بخشی از منافع حزبی. البته همان‌طور که عرض کردم، منافع کلی آمریکا اقتضا می‌کند که با ایران مذاکره کنند، چون هم جمهوری‌خواه‌ها و هم دموکرات‌ها تهدید نظامی را تجربه کردند و گفتند گزینه‌‌ی نظامی روی میز است، ولی همیشه تحلیل‌گرهای خودشان هم گفته‌اند که جنگ با ایران به مصلحت نیست. جرئت نمی‌کنند با ایران وارد جنگ شوند، چون می‌دانند اگر با ما وارد جنگ شوند، منطقه به ناکجاآبادی خواهد رفت که کسی نمی‌تواند عاقبت آن را پیش‌بینی کند و مصالح آمریکایی‌ها چنین چیزی را اقتضا نمی‌کند. لذا دوستان خودشان هم این تهدیدها را جدی نمی‌گیرند. پس تنها راهی که برای آن‌ها باقی مانده، مذاکره است.

* در مقابل، ایران همواره نشان داده که از یک منطق و اصول همیشگی در سیاست خارجی خود پیروی کرده است.
بله، آنچه مربوط به طرف ما می‌شود، این است که ما باید به افکار عمومی جهان ثابت کنیم که اهل مذاکره هستیم و برای اثبات حقمان هیچ‌گاه به خشونت متوسل نمی‌شویم، بلکه منطق داریم. می‌گوییم مگر نه اینکه هرکس قرارداد ان‌پی‌تی را امضا کرد، حق استفاده‌ی صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای را دارد؟ ما هم امضا کرده‌ایم و مثل بقیه‌ی کشورها نظارت را قبول داریم و آژانس بر ما نظارت می‌کند. به تمام تعهداتی که داده‌ایم هم عمل کرده‌ایم و حتی در گذشته، پروتکل الحاقی را که مجلس هم تصویب نکرده بود، در یک دوره‌ی کوتاهی اجرا کردیم؛ یعنی بنا به ملاحظاتی که داشتیم و می‌خواستیم به دیگران نشان دهیم که یقیناً می‌خواهیم به‌صورت صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای استفاده کنیم، به چیزی فراتر از آنچه امضا کرده بودیم و قانونی بود، عمل کردیم.

لذا آمریکایی‌ها راه دیگری جز مذاکره ندارند، منتها هرجا بتوانند، اگر مراقبت نکنیم، ممکن است یک کلاهبرداری بین‌المللی انجام بدهند و عهدی ببندند و خلاف آن عمل کنند. به این بهانه که در داخل آمریکا فشارهایی وجود دارد. همین‌طور ممکن است فشارهای خارجی را مطرح کنند. اینکه یک‌مرتبه می‌بینید رئیس رژیم صهیونیستی می‌گوید نباید با ایران تواقفی امضا شود یا فلان کشور عربی حرفی بزرگ‌تر از حد خودش می‌زند و می‌گوید با ایران نباید قرارداد امضا شود یا مذاکره شود، در نهایت فقط یک بهانه‌ی سیاسی می‌تواند باشد؛ چراکه آمریکایی‌ها نشان داده‌اند هر وقت بخواهند، خواسته‌هایشان را به چنین کشورهایی تحمیل می‌کنند. نمونه‌اش پایین آوردن قیمت نفت برای ضربه زدن به ایران و روسیه است. پایین آوردن قیمت نفت در حقیقت اراده‌ی آمریکاست و بحمدالله ایران توانسته مقاومت کند. روسیه هم راه خودش را پیدا کرده است. ولی به‌هرحال، موقعی که آمریکایی‌ها تصمیم گرفتند چنین کاری انجام دهند، همین تولیدکنندگان نفت در منطقه، تبعیت کردند و عملاً قیمت نفت پایین آمد.

* رهبر انقلاب در دیدار اعضای مجلس خبرگان با ایشان فرمودند نامه‌ی آن ۴۷ سناتور نشان‌دهنده‌ی فروپاشی اخلاقی آمریکاست. با توجه به این مسئله، به نظر شما این نامه در همان فضای جنگ زرگری قرار می‌گیرد یا نشان‌دهنده‌ی به‌هم‌ریختگی سیاسی آمریکاست؟
شاید بتوان بین این نامه و نامه‌ای که بیش از سیصد نفر از نمایندگان مجلس امضا کردند، تفاوتی قائل شد؛ چراکه لحن و محتوای آن یکی، رقیق‌تر است. می‌خواهم عرض کنم همه نوعش را دارند؛ یعنی وقتی سناتورها نامه می‌نویسند و مذاکره‌کنندگان ایران به لحن نامه و محتوای آن اعتراض می‌کنند، می‌بینید نامه‌ی نمایندگان مطرح می‌شود که ملایم‌تر است، اما در همان جهت قرار دارد. هروقت می‌بینند جمهوری اسلامی ایران اعتراض می‌کند که چرا این دوگانگی وجود دارد، سعی می‌کنند سمتی را که بیشتر در جهت حمایت از دولت و قوه‌ی مجریه است، نشان دهند.

اما اینکه رهبر انقلاب فرمودند نشانه‌ی فروپاشی اخلاقی آمریکا است، در حقیقت توصیفش همین است که بنده عرض کردم. در واقع اگر کسی به‌عنوان وزیر امور خارجه‌ بر سر میز مذاکرات حاضر می‌شود، فقط نماینده‌ی شاخه‌ی اجرایی آمریکا نیست، بلکه نماینده‌ی کل حکومت آن کشور است. منطقاً نمایندگان مجلس آن‌ها که نباید با ما وارد مذاکره‌ی سیاسی شوند. همان‌طور که از طرف ما هم وزیر امور خارجه مذاکره می‌کند و از مجلس ما کسی برای مذاکره نمی‌رود. پس قوه‌ی مجریه و وزیر خارجه، نماینده‌ی کل حکومت است.

علاوه بر این، رئیس‌جمهور آمریکا وقتی می‌تواند فرمان بمباران اتمی، اشغال یک منطقه، بمباران شیمیایی آن یا جنایات دیگری که آمریکا در طور تاریخ مرتکب شده است را صادر کند، یعنی اختیارات گسترده‌ای دارد. چنین تجربه‌هایی نشان می‌دهد که رئیس‌جمهور آمریکا در بسیاری از امور اختیار تام دارد؛ اختیاری که در کمتر کشوری به رئیس‌جمهور داده می‌شود. مثلاً اگر بودجه‌ای را رئیس‌جمهور به مجلس پیشنهاد بکند و مجلس به آن رأی ندهد، او می‌تواند رأی مجلس را وتو کند و همان چیزی را که خودش می‌خواهد، اجرا کند.

بنابراین اگر وزیر خارجه به سر میز مذاکره آمد، فرض بر این است و اساساً قاعده‌ی دنیا بر این است که او از طرف کل نظام سیاسی آن کشور می‌آید. اینکه دیگران حرف‌هایی می‌زنند و تیم مذاکره‌کننده‌ی آمریکا آن حرف‌ها را بهانه قرار می‌دهد، از ترفندهای آن‌هاست.

در یک دور از مذاکرات، کار به جایی رسیده بود که مثلاً تا یکی دو ساعت مانده به پایان مذاکرات، همه و حتی متحدین آمریکا تصور می‌کردند که امضای بخشی از توافقات، قطعی است، ولی وزیر خارجه‌ی آمریکا گفت من با پایتخت و دولت صحبت کردم و آن‌ها نپذیرفتند. به این ترتیب، مدت مذاکرات پنج شش ماه تمدید شد! این یک نمونه مربوط به مذاکرات وین (۳ آذر) بود که حتی کشورهای متحد آمریکا خطاب به بقیه می‌گفتند موافقت‌نامه را تایپ و امضا کنیم. در همان موقع، وزیر امور خارجه‌ی آمریکا می‌‌گوید موفق نشدم واشنگتن را قانع کنم و بهتر است توافق نهایی پنج شش ماه تمدید شود. اصلاً هیچ منطقی بر این اتفاق حاکم نیست. اگر تو اختیار نداری، برای چه مذاکره می‌کنی؟ آن هم در کشوری مثل آمریکا که این همه ادعا دارد. چطور وزیر خارجه‌ی ما می‌رود آنجا و با اختیاراتی که دارد، صحبت می‌کند و پای حرفش می‌ایستد، اما وزیر امور خارجه‌ی کشوری که مدعی ابرقدرتی است، اختیار ندارد؟

* قبل از وین هم مصداق دیگری از این رفتار آمریکا می‌توان یافت؟
پیش از اینکه مذاکرات اتفاق بیفتد، واسطه‌ای از یکی از کشورهای منطقه آمد و پیام آورد که مثلاً آمریکایی‌ها بنا دارند مثبت حرکت کنند. این در حالی است که آن واسطه برای ما قابل اطمینان است و اطمینان داریم آنچه او می‌گوید واقعاً از طرف آمریکایی‌هاست. در اینجا باید به این مسئله توجه کنیم که وقتی آمریکایی‌ها از راه‌های مستقیم و غیرمستقیم علائمی می‌فرستند و اعلام می‌کنند تمایل به مذاکره دارند، نشان‌دهنده‌ی همان چیزی است که مقام معظم رهبری هم فرمودند؛ یعنی آن‌ها به این مذاکرات احتیاج دارند.

نکته‌ی دیگر این است که آن‌ها در چراغ سبزهای ابتدایی که از طریق آن واسطه فرستادند، گفتند حق دستیابی ایران به انرژی هسته‌ای را به رسمیت می‌شناسند، درحالی‌که پای میز مذاکرات به‌گونه‌ی دیگری عمل کردند. این موضوع هم نشان‌دهنده‌ی خدعه‌ای است که آمریکا همواره به کار می‌برد.

* این خدعه‌ای که می‌فرمایید چیست؟ آیا ما تجربه‌ای داشته‌ایم که در این مذاکرات از آن استفاده کنیم؟
خدعه همین تفکیک کلی و جزئی است. می‌گویند اول شما به آنچه تعهد می‌کنید عمل کنید، بعد ما ارزیابی می‌کنیم و اگر شما درست عمل کرده بودید، تحریم‌ها را به تدریج بر‌می‌داریم. قبلاً در اوایل دهه‌ی هشتاد هم این کار را کرده بودند. گفتند شما فقط برای مدت کوتاهی غنی‌‌سازی را متوقف کنید، بعد گفتند که کار یوسی‌اف را متوقف کنید. دو سال و خرده‌ای به همین منوال گذشت. ما کاملاً با آن‌ها همکاری کردیم، ولی دیدیم آن‌ها قدم‌به‌قدم جلوتر می‌آیند. کم‌کم گفتند شما موشک‌های با بُرد بلند برای چه می‌خواهید؟ بعد موضوع موشک‌های ما را در بروکسل (مرکز ناتو) مطرح کردند و گفتند شما می‌خواهید اروپا و اسرائیل را هدف بگیرید و ما با این اقدامات شما مخالفیم. تا آمدیم راجع‌به مسئله‌ی موشک‌ها صحبت کنیم، موضوع حقوق بشر را مطرح کردند. آن‌ها همواره این سه موضوع را مطرح می‌کنند و هیچ شکی نداریم اگر ما در قضیه‌ی هسته‌ای عقب‌نشینی کنیم، همان‌طور که پیش از این یک بار چنین کاری کردیم، آن‌ها موضوع دیگری را مطرح خواهند کرد.

برخی از واسطه‌ها و افرادی که نگاه بی‌طرفانه داشتند و می‌خواستند منصفانه به قضیه نگاه کنند، به ما می‌گفتند که شما برای مدت کوتاهی به خواسته‌ی آمریکا تن بدهید، اما تجربه نشان داد که به‌محض عقب‌نشینی در یک عرصه، آمریکایی‌ها موضوعات دیگری مطرح می‌کنند. حالا هم همین‌طور است. این فقط یک نظریه‌پردازی نیست، بلکه منطقاً وقتی آن‌ها تصور کنند با استفاده از فشار، توانسته‌اند ما را ملزم به عقب‌نشینی در موضوع هسته‌ای کنند، همین ابزار فشار را در موضوع موشکی هم به کار خواهند بُرد. کم‌کم موضوع حقوق بشر را هم پیش می‌کشند و مثلاً می‌گویند چرا شما به بهایی‌ها آزادی نمی‌دهید؟ آزادی به بهایی‌ها یعنی اینکه آن‌ها را آزاد بگذاریم تا بتوانند برای رژیم صهیونیستی جاسوسی کنند. چون ارتباط بهائیت با رژیم صهیونیستی بر کسی پوشیده نیست. اصلا مرکز بهائیت در سرزمین‌های اشغالی است. یا می‌گویند در داخل کشور چرا احکام شرعی را اجرا می‌کنید و امثالهم.

بنابراین نتیجه‌ای که از صحبت‌های قبل می‌گیریم این است که توافق باید متوازن باشد؛ یعنی این‌طور نباشد که ما فعالیت‌هایمان را متوقف کنیم و برداشتن تحریم‌ها موکول شود به چند سال نظارت و ارزیابی آن‌ها. در واقع همان‌طور که ما در این طرف به تعهداتمان عمل می‌کنیم، آن‌ها هم باید به‌صورت هم‌ز‌مان به تعهداتشان عمل کنند. به قول نظامی‌ها، در روز «ر» و ساعت «س» باید دو طرف به تعهداتشان عمل کنند. درست مثل اینکه ما و عراق در ساعت مشخصی از روز ۲۹ مرداد ۶۷، آتش‌بس را اجرا کردیم. به همین صورت، در قضیه‌ی هسته‌ای هم باید در یک زمان مقرر، دو طرف به اقدامات عملی بپردازند. آن‌ها می‌گویند اگر به تشخیص ما، شما درست عمل نکردید، ما تحریم‌ها را برمی‌گردانیم. ما هم در مقابل می‌گوییم اگر شما تحریم‌ها را برگردانید، ما هم همه‌ی فعالیت‌های هسته ای را به قبل از مذاکرات برمی‌گردانیم. آن‌ها با این موضوع مشکل دارند و می‌گویند تحریم‌ها باید برگشت‌پذیر باشند، ولی فعالیت‌های ما باید به صورت برگشت ناپذیری، متوقف شود. این در حالی است که ما به موازنه‌ی دوطرفه معتقدیم.

* رهبر انقلاب از تعبیر غیرمنطقی عمل کردن طرف مقابل استفاده کرده‌اند. آیا در گذشته مصداق دیگری وجود دارد که آن‌ها غیرمنطقی‌تر از امروز رفتار کرده باشند؟
بله، در زمان حکومت دکتر مصدق که ترومن رئیس‌جمهور آمریکا و آچسون وزیر امور خارجه بود، آن‌ها به دکتر مصدق قول دادند که در تحریم نفت ایران شرکت نمی‌کنند و اگر انگلیس نفت ایران را تحریم کند، آن‌ها از ما نفت می‌خرند. بعد که انتخابات شد و آیزنهاور روی کار آمد، درست خلاف آن چیزی که به دکتر مصدق قول داده بودند عمل کردند و با انگلیسی‌ها متحد شدند و کودتای ۲۸ مرداد را به راه انداختند. بنابراین این سوابق تاریخی وجود دارد و ربطی به جمهوری اسلامی ندارد.

* چرا رهبر انقلاب تا به حال چندین‌بار تکرار کرده‌اند که ایران فقط در مسئله‌ی هسته‌ای حاضر به مذاکره با آمریکا است؟
برای اینکه ایران و آمریکا در منطقه، دو هدف متفاوت دارند. ایران طرفدار حکومت مردم است و آمریکایی‌ها از دیکتاتورها و حکومت های قرون وسطایی و گروه‌های تروریستی مثل داعش حمایت می‌کنند و اصلاً به‌وجودآورنده‌ی داعش هستند. هدف آن‌ها این است که در منطقه آشوب راه بیندازند و کشورهای منطقه را تجزیه کنند. امروز می‌بینیم که دخالت آمریکا در لیبی موجب شده است عملاً این کشور، حاکمیت مرکزی نداشته باشد. همین کار را در یمن می‌خواهند انجام دهند. این اتفاق قبلاً در سومالی هم رخ داده است. حکومت مرکزی سومالی را آمریکایی‌ها مضمحل کردند و امروز این کشور به مقر دزدان دریایی و حاکمیت های پراکنده ی قبایل تبدیل شده است. در واقع آن‌ها می‌خواهند کشورهای منطقه حاکمیت مرکزی مقتدر نداشته باشند تا به‌راحتی بتوانند در امور داخلی آن‌ها دخالت کنند، درحالی‌که ایران درست برعکس عمل می‌کند. اگرچه ممکن است بر سر موضوعی خاص، امروز مذاکره کنیم، اما سیاست‌های ما در منطقه کاملا متفاوت از آمریکا است.

آن‌ها دنبال این نیستند که حکومت‌های دموکراتیک سر کار بیایند که خواسته‌ی مردم را اجرا کنند، بلکه می‌خواهند هیچ کشور مقتدری در این منطقه وجود نداشته باشد که جلوی رژیم صهیونیستی و آمریکا بایستد. بر همین اساس، آمریکایی‌ها طالبان را در افغانستان به وجود آوردند. خانم بوتو آن زمانی که زنده بود، در مصاحبه با بی‌بی‌سی اقرار کرد که آمریکا، عربستان، انگلیس و پاکستان همه دست‌به‌دست هم دادند و حکومت طالبان را درست کردند. امروز هم همان‌طور که عرض کردم، خانم کلینتون در کتابش نوشته است داعش را آن‌ها درست کرد‌ه‌اند. حکومتی که ادعای طرفداری از حقوق بشر و انسانیت دارد، گروهی را به وجود آورده است که بی‌رحمانه‌ترین و وحشیانه‌ترین رفتارهای حیوانی را مرتکب می‌شوند. وقتی مزدوران داعش زخمی می‌شوند، برای درمان به بیمارستان‌های رژیم صهیونیستی می‌روند.

از سویی دیگر یکی از مهم‌ترین اهداف آمریکا در منطقه این است که رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخته شود و توسعه پیدا کند. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران طرفدار آزادی فلسطین، برقراری حکومت مردمی در عراق، حمایت از مردم سوریه و حزب‌الله و به‌طور کلی، طرفدار حفظ حرمت ها و حقوق ملت ها است. این‌ها درست برعکس اهداف آمریکاست. بنابراین درباره‌ی منطقه، ما هدف مشترکی با آن‌ها نداریم که بخواهیم در این‌باره مذاکره کنیم. آن‌ها از این طریق می‌خواهند آبروی جمهوری اسلامی ایران را نزد انقلابیون منطقه ببرند و اهداف خودشان را پی بگیرند.

اهداف ما این است که کشورهای اسلامی مقتدر و معزز باشند و بتوانند از منافع خودشان حمایت کنند و در روز حادثه، دست‌به‌دست هم بدهند و از منافع کلی امت اسلام دفاع کنند. همه‌ی این اهداف در مقابل اهداف آمریکایی‌هاست. لذا اینکه اعلام می‌کنند تمایل دارند درباره‌ی موضوعات منطقه با ایران مذاکره کنند، به‌هیچ‌عنوان حسن نیت ندارند و می خواهند با آبروی ایران بازی کنند و مثل قرارداد اسلو که به سازمان آزادیبخش فلسطین تحمیل کردند و آن سازمان را به بایگانی تاریخ منطقه سپردند مجددا با ایران و دیگران تکرار کنند.

* این روزها شاهد حملات هوایی برخی کشورهای منطقه با حمایت لجستیکی و روانی آمریکا و کشورهای منطقه به کشور یمن هستیم، ارزیایی شما از این موضوع چیست؟
در مورد یمن دو نکته‌ی کلی قابل ذکر است:

اول؛ در بهمن‌ماه سال ۱۳۸۹ رهبر معظم انقلاب در خطبه‌های نماز جمعه آغاز امواج جدید بیداری اسلامی را در منطقه نوید دادند. از آن زمان تا به حال تحولات بی‌سابقه‌ای در کشورهای عربی رخ داده است که جمع‌بندی آن به نفع مردم منطقه بوده است. هرچند که رخدادهای مخرب و نگران‌کننده‌ای را هم در طی این مدت شاهد بودیم.

اما از جمله حوادث امیدوارکننده انقلاب مردم یمن بود که در زمره‌ی اصیل‌ترین آنها است. پایه‌های انقلاب یمن بر ارزش‌های اسلامی در حال احیا شدن قرار دارد و عامه‌ی مردم در این تحول عظیم شریکند. تمامی عوامل لازم برای بالندگی یک حرکت انقلابی نیز در این کشور جمع است.

اولین عامل اسلامی بودن آن است؛ لذا ریشه‌های آن در قلوب یمنی‌ها است.

دومین عامل مردمی بودن آن است.

سومین عامل حمایت تمامی علمای اسلام اعم از شیعه و سنی است.

چهارمین عامل وجود امکانات وسیع دفاعی در اختیار انقلابیون و عامه‌ی مردم است.

پنجمین عامل هم اتحاد تمامی احزاب، گروه‌ها و قبایل انقلابی از صعده در شمال تا صنعا در مرکز و عدن در جنوب است.
به این دلیل است که رئیس جمهوری مستعفی یمن نتوانست علی‌رغم حمایت وسیع بیگانگان بر سر قدرت بماند و قدم به قدم از مواضع خود عقب‌نشینی کرد و سرانجام ناچار شد از کشور بگریزد و به دامن اجانب پناه ببرد.

دوم؛ تکرار سناریوهای ضد ملت‌های منطقه محکوم به شکست است. امروز سناریوی مشترک آمریکا و متحدین غربی‌اش به اضافه‌ی صهیونیست‌ها و مرتجعین منطقه برای چندمین‌بار در یمن تکرار شده است. اگر این سناریو در لبنان، غزه، سوریه و عراق شکست خورد، در یمن هم به طریق اولی شکست خواهد خورد. کسانی که با هواپیماهای اهدایی آمریکا از آسمان، مردم بی‌گناه و غیرنظامی مردم یمن را بمباران می‌کنند جرأت روبرو شدن با مردم شریف، غیرتمند و مؤمن یمن را در زمین ندارند.

حمله‌ی هوایی چند کشور عربی به یمن با حمایت روانی بعضی کشورهای فرصت‌طلب منطقه‌ای و غربی هیچ مشکلی را از افزون‌طلبان و سلطه‌جویان حل نخواهد کرد. مهاجمین و حامیان آنها دچار یک اشتباه محاسباتی استراتژیک شده‌اند و قطعاً شکست خواهند خورد. کسانی که در اتاق‌های شیشه‌ای نشسته‌اند، به طرف مقابل خود سنگ پرتاب نمی‌کنند.

بمباران زیربناهای یک ملت دچار مشکلات فراوان مادی ولی باشرف و غیرتمند پایان این ماجرا نیست؛ بلکه آغاز بحران طولانی در جنوب جزیرةالعرب است؛ هرچند که دامن شروع‌کنندگان و آتش‌افروزان این معرکه را خواهد گرفت و سرانجام آنها را پشیمان خواهد کرد. لذا به آنها توصیه می‌شود تا دیر نشده از آتش‌افروزی دست بردارند؛ قبل از اینکه آتش خشم ملت آزاده، شجاع و با ایمان یمن، آنها و منافع ایشان را در کام خود فروبرد.
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۱:۴۹:۰۷
جناب ولایتی حرف شما کاملا درست است امریکا پرونده قطوری دارد در خدعه کاری و پایبند نبودن به قول و قرار خود اینها فقط به فکر ساقط کردن جمهوری اسلامی هستند تا یک حکومت دست نشانده مثل کشور های عربی را سر کار بیاورند حالا چه با قرار داد چه بدون قرارداد. (2773838) (alef-13)
 
یه بنده خدا !
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۲۲:۲۳:۲۲
خوب داداش شما که اینقدر خوب مطلبو میدونی ،

به آمریکاییا بگو دور ایران رو خط بکشن و هی در گوش ما مثل خرمگس ویز ویز نکنه .

ضمناً به قول شهید مدرس خطاب به رضا قلدر ، به این آمریکاییا برسون دمشون رو هم جمع کنن که هر جا ایران پا میذاره ،‌زیر پا نمونه و اینقدر از فرط درد به خودش نپیچه و به در و دیوار نزنه .

مرسی عزیزم (2774845) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۲ ۲۲:۲۵:۴۳
اتفاقا حرفهای ایشان اصلا درست نیست...ایشان اگر روابط خارجی بلد بودن در 16 سال وزارتشون روابط ما را با دنیا خوب میکردن (2778348) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۲:۰۰:۲۳
اینها با شل کن وسفت کن هایی که در اوردند و از طرف دیگر یک روز فرانسه نقش مخالف را بازی میکند و روز دیگر نتانیاهو حرف های گنده تر از خودش میزنه کاملا مشخص است که همگیشان دستشان با هم است و فقط دارند نقش سیاه بازی را در می اورند (2773865) (alef-13)
 
کاوه
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۲:۰۱:۵۲
پس طبق گفته اقای ولایتی ، ما چون می خواهیم مستقل باشیم و به کشورهای غربی وابسته نباشیم، رفته ایم دنبال اینکه خودمان منابه انرژی هسته ای خودمان را تامین کنیم!!
سوال اول: اقای ولایتی با احتساب فرمایش شما همه کشورهایی که برای تامین انرژی وابسته به واردات نفت هستند، اساسا استقلالی ندارند؟!!!!! مثلا فرانسه یا آلمان با وجود نیروگاه های اتمی، هنوز نیروگاه هایی دارند که با سوخت فسیلی کار می کنند و اینها به کشورهای تولید کننده نفت وابسته هستند؟
بدتر از همه اینها الان اروپا دارد گاز از روسیه وارد می کند، ایا می توان اینگونه نتیجه گرفت که اروپا به روسیه وابسته است؟ جناب ولایتی دنیای امروز تعاریف دیگری از وابستگی دارد و اگر واردات نیاز های اساسی یک جامعه مصداق وابستگی باشد ایا کشور ما که بزرگترین وارد کننده گندم یعنی قوت لایموت ایرانی ها است ، بیشترین و بدترین نوع وابستگی را ندارد؟
از همه اینها بگذریم ایا این استدلال شما را همه کشورهای دیگر نمی توانند بکنند و بروند دنبال غنی سازی ؟ ما که دارنده منابع عظیم نفت و گاز هستیم، باید دنبال انرژی هسته ای برویم پس ان کشورهایی که منابع نفت و گاز مانند ما ندارند هم باید دنبال انرژی هسته ای باشند؟ و انوقت ایا فکر می کنید دنیای ما دنیای امنی خواهد بود؟ این چه استدلالی است که می کنید؟!!!! و اگر شما که سالها سکاندار سیاست خارجی ایران بوده اید چنین استدلالات بچگانه ای بکنید، آدم باید فکر کند که چگونه آن سکان را دست شما داده بودند؟!!!

سوال دوم: ایا ایران منابع کافی مواد اولیه برای این کار را دارد و ایا این کار توجیه اقتصادی دارد و اساسا نقطه سر به سر برای توجیه اقتصادی غنی سازی توسط ایران کجاست؟

سوال سوم: ایا اثرات تخریب زیست محیطی سوخت های فسیلی بیشتر است یا تشعشع زباله های اتمی ؟

سوال چهارم: شما که از یافته ها و نظرات دانشمندان جهان مطلعید آیا می دانید که جهت تامین انرژی جهان رو به سمت انرژی های تجدید پذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی است که به هیج عنوان اثرات مخرب زیست محیطی ندارد؟ شما مگر نمی دانید و نمی بینید که کشور های دارنده انرزی هسته ای هر روز با مخالفت بیشتر مردم شان در استفاده از نیروگاه های هسته ای در نظر دارند طبق یک برنامه ، نیروگاه های هسته ای شان را جمع آوری کنند و من بعد مجاز به استفاده از انرزی هسته ای برای تولید برق نیستند؟

سوال پنجم: ایا شما چیزی از واقعه نیروگاه چرنوبیل به یاد دارید؟ ان دیگری را در فوکوشیما چطور؟

اقای دکتر ولایتی علیرغم احترامی که به شما قائل هستم اما باید عرض کنیم که پاسخ های شما صرفا توجیه بود آنهم بدون اینکه استدلالی پشت آن وجود داشته باشد- خیلی ضعیف بود - اطلا قانع کننده نبود. (2773869) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۶:۵۸:۱۶
متاسفانه شما اصلا توی باغ انرژی و جهان آینده نیستید!!! شما عزیزم تحصیلات تون چیه ؟ یک حرفهایی می زنید اعجاب برانگیز!!! هسته ای تعطیل داره میشه؟!!!! آلان کدام راکتور دنیا خاموش شده؟ همین فرانسه که ب90 درصد سهم انرژی اش از انرژی هسته ای هست طرح بلند مدت تعویض راکتورها و بروزسانی اونها رو در اختیار دارن ،همین آمریکا هم همین طور. شما اصلا پروژه ای جهانی به نام ITER به گوش مبارک خورده ؟!!!! جالبه یک سری بی آنکه سواد علمی اشته باشن میآن اظهارنظر می کنن.
در مورد انرژی باد و خورشید و . . . من دیگه حرفی ندارم . . . شما ظرفیت یک نیروگاه خورشید رو با یک نیروگاه هسته ای مقایسه می کنید ؟!!!!!

پ.ن: ما که نبودیم ولی میگن بازرگان اومده بود گفته بود ما F14 برای چی می خوایم به چه دردمون می خوره ، البته بگم بازرگان خودش استاد دانشگاه بود و فهمیده !!!!!!! (2774397) (alef-13)
 
کاوه
۱۳۹۴-۰۱-۱۱ ۱۰:۴۴:۱۴
اقای بی نام و نشان
همینکه تو توی باغ هستی ، کافی است .
من دکترای مهندسی برق از انستیتوی صنعتی ماساچوست (ام آی تی) در بوستون آمریکا دارم و اگر سوابق تحصیلی من را بدانی ، دو تا شاخ گنده از وسط پیشانی ات میزنه بالا. تو فکر کردی فقط تو می فهمی ظرفیت یک نیروگاه بادی چقدر است و ظرفیت یک نیروگاه هسته ای چقدر است؟ متاسفانه آدم های بیسواد و بی خبری مانند تو وقتی میخواهند مخالفت کنند، آنقدر این کار را بچگانه انجام میدهند که همه می فهمند چند مرده حلاجند. حالا تو سطح سواد و معلوماتت را فاش کن .
نه ITER به گوش من نخورده و همینکه به گوش تو خورده کافیه. البته در شان من نیست با کسی مثل تو کل کل کنم اما چون سوابق تحصیلی ام را پرسیدی، لازم شد بگویم.
به هر تقدیر خوانندگان محترم نظراتشان را با تعداد مثبت هایی که دادند ، اعلام نمودند- بد نیست تو هم به مثبت هایت نگاهی بیندازی. (2775443) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۱ ۱۹:۴۳:۱۱
اقای پروفسور..شما در سطحی نیستی که در مورد مرحوم بازرگان افاضه کنی...برو معلومات خودت را در مورد برچیده شدن یا جایگزینی راکتورهای هسته ای در سراسر جهان بیشتر کن.. (2776654) (alef-11)
 
جواب
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۸:۵۵:۱۲
سوال اول شما :
اینکه کشوری که در کالاهای اساسی خودش وابستگی داشته باشد استقلالش زیر سوال است، بله حتما همین طور است. وابستگی شدید در کالاهای اساسی کشور را به شدت آسیب پذیر میکند. تجربه بنزین را فراموش کرده اید که می خواستند با تحریم بنزین در کشور بحران دست کنند اما خوشبختانه مدیریت شد. همین فرانسه ای که نام بردید بیش از 75 درصد برقش را از انرژی هسته ای تولید می کند.
این جملات شما که دیگه شاهکاره :
" از همه اینها بگذریم ایا این استدلال شما را همه کشورهای دیگر نمی توانند بکنند و بروند دنبال غنی سازی ؟ ما که دارنده منابع عظیم نفت و گاز هستیم، باید دنبال انرژی هسته ای برویم پس ان کشورهایی که منابع نفت و گاز مانند ما ندارند هم باید دنبال انرژی هسته ای باشند؟ و انوقت ایا فکر می کنید دنیای ما دنیای امنی خواهد بود؟"
هر کشوری حق دارد بنا به تشخیص مصالح خودش ، از انرژی هسته ای هم استفاده کند. چطور امریکا و فرانسه و... بمب اتمی دارند. استفاده هم کرده اند اشکال ندارد اما کشورهای دیگر تا به خواهند انرژی صلح آمیز هم داشته باشند می شوند عامل نا امنی !!!
سوال دوم و سوم:
در مورد توجیه اقتصادی و اثرات زیست محیطی و ... هم کشور با توجه به نیاز و شرایط کشور باید تصمیم بگیرد. این موضوع فقط به انرژی مربوط نمی شود. مثلا ما چرا غنی سازی 20 درصد کردیم ؟! برای اینکه ذخیره مان تمام شد برای راکتور تهران نیاز داشتیم(برای مصارف دارویی) غربی ها ندادند مجبور شدیم تولید کنیم.
سوال چهارم:
چرا این انرژی ها به اندازه هسته ای جا باز نکرده اند ؟! به دلیل بازدهی پایین و مشکلات زیادی که هنوز حل نشده است. بله کشور ما هم خوب است در این زمینه ها هم ورود کند اما نمی توان از تکنولوژی هسته ای که هم در زمینه انرژی و هم در زمینه های دیگر کاربرد زیادی دارد صرف نظر کرد. این مثل این می ماند که شما بگی ماشین های بنزینی خیلی آلودگی داره و دنیا داره میره به سمت ماشین های برقی و خودروهایی که سوختهای پاک مصرف کنه پس ما چرا می خواهم تولید خودروهای بنزینی را کما و کیفا افزایش بدیم ؟!!!!

سوال پنجم:
وقوع سانحه دلیل بر استفاده نکردن نمی شه ! بلکه باید احتیاط های لازم را در نظر گرفت.
خود کشور ژاپن که آن فاجعه فوکویاما اتفاق افتاد چرا توسعه داد فعالیت هایش را.

به گزارش واشنگتن پست، به فاصله اندکي از حادثه فوکوشيما (مارس 2011/ فروردين 1390)، دولت ژاپن زماني که با بدترين بحران هسته اي در 25 سال گذشته مواجه بود، از برنامه بزرگ خود براي آينده و ساخت دو رآکتور هسته اي جديد در نيروگاه فوکوشيما دايچي درآينده نزديک خبر داد.
شرکت برق توکيو اين خبر را تنها دو هفته پس از انفجار در نيروگاه هسته اي فوکوشيما در روز 31 مارس به عنوان بخشي از فرآيند سالانه که براي ارزيابي جريان برق ژاپن در آينده طراحي شده است، ارائه کرد.
اخيراً نيز ژاپن اعلام کرده است در چارچوب برنامه هاي اقتصادي دولت آبه، قصد دارد، يک راکتور هسته اي جديد را در ژوئن سال جاري ميلادي (2015)، راه اندازي کند.

بخشی از یکی از گزارش های بی بی سی فارسی در مورد انگلیس هم بخوانید بد نیست:
«بریتانیا اعلام کرده است تأسیس اولین نیروگاه هسته ای جدیدش را آغاز کرده است. این نیروگاه ده سال دیگر آماده می شود. این شروعی است برای ساخت یک سری از نیروگاه های هسته ای در بریتانیا. با این که تأسیس این نیروگاه، 16 میلیارد دلار هزینه خواهد داشت؛ ولی دولت بریتانیا ابراز امیدواری کرده است برق تولید شده با قیمت بهتر به مصرف کننده ارائه شود.»
به گزارش بی بی سی فارسی، سیاستمداران انگلیسی سال هاست به دنبال ساخت نیروگاه های جدید بوده اند؛ اما دولت های قبلی به دلایلی نتوانسته اند. اکنون دولت دیوید کامرون قراردادی با یک شرکت فرانسوی و دو کمپانی چینی نهایی کرده تا اولین نیروگاه هسته ای بریتانیا ظرف 20 سال گذشته را بسازد.
دیوید کامرون در این رابطه گفت: «این کار صنعت ما را به حرکت در می آورد، هزاران شغل ایجاد می کند و منبع قابل اتکا و بلند مدتی برای کشور ماست.»
در ادامه گزارش بی بی سی فارسی آمده است: «انگلیس 16 رآکتور هسته ای دارد که در 9 نیروگاه مشغول به کارند. مشکل اینجاست که دو سوم صنعت تولید برق بریتانیا ظرف 15 سال آینده باید جایگزین شود؛ این یعنی 8 نیروگاه از این 9 نیروگاه عمرشان تمام شده و باید جایگزین شوند.»
بخش پایانی این گزارش هم تصریح می کند: «دولت بریتانیا امیدوار است با احداث نیروگاه های جدید هسته ای هم ظرفیت تولید برق خود را تا 60 سال آینده تضمین کند و هم میزان کربن تولید شده توسط صنایع سنتی را بکاهد. احداث هر نیروگاه جدید، 25000 شغل جدید در بازار کار بریتانیا ایجاد می کند. به همه این ها اضافه کنید نگرانی های مردم بریتانیا را که این روزها می شنوند شرکت های تأمین کننده انرژی حدود 10% قیمت هایشان را بالا برده اند.»

این حرف های شما که قبلا هم زده شده که هزینه بالاست و هسته ای خطر داره و... فقط به خاطر این فشارهاست والا اگه نداشتیم میگفتید ببینید دنیا چقدر پیشرفت کرده انرژی هسته ای داره و ما هیچی نداریم!!!

این صحبتهای دکتر نادر باقرزاده در برنامه صدای امریکا هم برای شما خوبه :
مجری شبکه صدای آمریکا(VOA) از کارشناس برنامه پرسید: «با اشاره به هزینه داشتن انرژی اتمی، آیا برای ایران داشتن انرژی اتمی مقرون به صرفه است؟
نادر باقر زاده، استاد دانشگاه کالیفرنیا، در پاسخ گفت: «در مورد صنعت ذوب آهن هم مانند انرژی هسته ای از این حرف ها زده می شد که به صرفه نیست و هزینه اولیه آن زیاد است. ذوب آهن را کسی به ایران نمی داد تا این که روس ها این کار را انجام دادند. ایران امروز از لحاظ ذوب آهن در رتبه 15 یا 17 دنیاست. بله در ابتدا باید خیلی سرمایه برای موضوع اتمی گذاشت اما موضوعی بسیار مهم از نظر سیاسی و نظامی است.» (2774554) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۱ ۱۴:۵۶:۴۴
اولا خیلی خوبه که شما سعی میکنی با دلیل و نه با شعار جواب کاوه را بدی.
ولی،به نظر من، سوالاتی که کاوه کرده خیلی ریشه‌ای و سوالات بسیار بجاست مخصوصا سوالهای سوم و چهارم و متاسفانه اشتباه استراتژیک ما را نشان میده!

ما همیشه کوتاه مدت فکر میکنیم و دنباله‌رو غرب در تکنولوژیهایی هستیم که به پایان عمر خودشون رسیده‌اند یا دارند میرسند! در بحث "انرژی" (توجه کنید من فقط در مورد انرژی حرف میزنم) تولید انرژی با نیروگاهای هسته‌ای برای ما که از صفر شروع میکنیم و احتیاج به سرمایه‌گذاری بسیار سنگین داریم اشتباهی بیش نیست. با همین سرمایه‌گذاری در تکنولوژیهای جدیدتر (در حال توسعه) از نظر استراتژیک خیلی جلوتر میافتیم. یکی از چند دلیلی که دنیا میخواهد چرخه "صنعتی" غنی‌سازی را کنار بگذاره، نیافتن روش بازیابی و یا از بین بردن زباله‌های اتمی هستش.

در مورد غنی‌سازی من شخصا معتقدم که ما باید در معیار کم "غیر صنعتی" داشته باشیم (البته توجیه اقتصادی بودن در معیار کم سخت است) و این توانایی را نگهداریم، ولی در بعد صنعتی در دراز مدت به نفع ما نیست.

در رابطه با کنارگذاشتن نیروگاهای هسته‌ای توسط دارندگان آنها باید بگم که هلند، آلمان، ژاپن و آمریکا بدنبال محدود کردن و یا بستن این نیروگاها هستند (آلمان تا ۲۰۲۶ و ژاپن تا ۲۰۳۰ برنامه بستن نیروگاهای خودشون را دارند) و فرانسه تنها کشوریه که در حال توسعه نیروگاهای خودش هست. انگلیس هم هنوز برنامه‌ای برای محدود کردن و یا توسعه نیروگاهاش نداده (در حال سبک سنگین کردن هستند). اینکه انگلیس برنامه ساخت یک نیروگاه را داره (به قول شما از ۱۶ نیروگاه که ۹ تاش کار میکنه و ۸ تاش "از این ۹ تا" باید جایگزین بشه) نشانه توسعه نیروگاها نیست!

مشکل اصلی کشورهای اروپایی هزینه حذف این نیروگاها از چرخه تولید انرژی (وابستگی شدید) و در کنار آن سرمایه‌گذاری در تکنولوژی جدیدتر در رکود اقتصادی این کشورهاست و نه عدم بازدهی تکنولوژیهای جدید. به نظر من اینجا جائیست که باید هوشیار بود و یک قدم از غرب جلو افتاد. (2776010) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۲۰:۰۶:۱۵
احسنت....کاملا با نظر این کاربر عزیز موافقیم..چه حیف که سایت الف برای کاربران امتیاز منفی را حذف کرده وگرنه امتیازات منفی بسخنان اقای ولایتی بسیار بسیار زیاد میبود..خیلی از کار بران تا بحال از اقای توکلی خواهش کرده اند نظرات منفی را هم دوباره راه بیندازند و البته ایشان چون میدونن خیلی از افرادی را که مطالبشون را میگذارند با "منفی" های زیاد مواجه میشوند ،راه اندازی نخواهند کرد! (2774651) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۲۱:۱۴:۱۱
با سلام تمام ایراد های شما به تحلیل های آقای ولایتی ققط و فقط مربوط به سوال اول از ایشون است یعنی دلیل استفاده از انرژی هسته ای بود که تا حدی منطقی به نظر می رسد، ولی بقیه دیدگاه آقای ولایت راجع به آمریکا و رویکرد امریکا یی ها در مذاکرات کاملا درست و منطقی است. (2774752) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۲۲:۵۷:۳۷
ایران حتی اگر هم به دنبال سلاح هسته ای باشد ایرادی ندارد چون پاکستان و اسرائیل هم دارند . اما اینکه فقط به خاطر انرژی این همه مشکل را تحمل کردیم جای سوال دارد .
فقط قسمتی از انرژی خورشید ایران می تواند تمام انرژی مورد نیاز را تامین کند . الان 50 درصد انرژی آلمان از انرژیهای تجدید پذیر است بخصوص که ما اصلا" معدن اورانیوم درستی نداریم . (2774871) (alef-13)
 
sajjad
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۲۳:۱۸:۵۵
سوالاتی بر نظر سوم کاوه
با توجه به این نقد ایا ایران بنا داد تمام انرژی مورد نیاز خود را از طریق هسته تامین کند یا تنها بخشی از ان را ؟
ایا تنها مسئله انرژی را مد نظر داشته یا سایر ابعاد دیگر را مد نظر داشته ؟
ایا ایران ابتدا اقدام به غنی سازی انهم در حد 20 درصد کرد یا انکه درخواست خرید نیاز خود را داشت اما از دادن ان دریغ کردن بر خلاف تعهدنامه اژانس ؟
ایا بخاطر حوادث پیشامده سایر کشور ها در این مسئله منصرف شده اند یا اقدامات ایمنی را بیشتر نموده اند و گرایشها چطور بوده ؟
انرژی بادی در شرایط اقیلمی ایران چه مقدار صرفه اقتصادی دارد ؟
ایا در مسئله گندم همواره بزگترین وارد کننده بوده ایم و اینکه نوع برخورد سایر کشورها با ما در مسائلی مانند گندم بامسائلی چون سوخت هسته انهم در غنای پایین تسلیحات نظامی انهم در سطوح متوسط و انهم در تجهیزات دفاعی و نه هجومی و داروهای ویژه و ارتباطات ماهواره ای و از این چطور بوده و با چه هزینه هایی ؟
تحلیل و قضاوت در این زمینه بدون توجه عمیق به سابقه تاریخی ایران خصوصا در دو صده اخیر و نوع برخورد کشورهای سلطه جو در بزنگاهها با ایران و در دوره جنگ تحمیلی مثلا ارسال خونهای الوده در دهه شصت از سوی فرانسه - خودداری المان از فروش مواد اولیه شیمیایی جهت مصارف صنعتی و کشاورزی در دهه هفتاد به بهانه احتمال استفاده در تولید تسلیحات شیمیایی حتی خودداری از فروش سیم خاردار و از این دست نمونه ها ایا منصفانه است که ما را به این نقطه برساند که این استدلالها را کودکانه خطاب کنیم و اساسا دوره وزارت خارجه ایشان نه نقد نقد بلکه لگد مال کنیم ؟
چشمها را باید شست منصفانه باید دید ! (2774899) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۲:۰۹:۵۲
ضمن احترام به آقای دکتر ولایتی نظر ایشان در خصوص آینده انرژی قابل نقد است به همان دلایلی که فرمودند انرژی هسته ای بسیار آلوده کننده است لذا با پیشرفت تکنولوژی در آینده عمده انرژی مورد نیاز بشر از انرژی بی پایان خورشید (برای چند میلیارد سال) و سایر انرژی های پاک مثل باد، امواج دریا، زمین گرمایی و...تامین خواهد شد. (2773881) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۲:۲۴:۳۲
ما که این حرف ها را خیلی وقته میزنیم اما عده ای سرشان را زیر برف کردن مثل کبک و باورشان هم انست که چون نمی بینند حقایق را فکر میکنند بقیه هم قدرت دیدن و یا تشخیص ندارند (2773909) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۲:۵۵:۰۰
البته به آقای ولایتی باید گفت : جناب ولایتی ! چرا این "خدعه آمریکایی" را در مناظرات انتخاباتی برای مردم تشریح نکردید ! آقای ولایتی در آن مناظرات سیاسی کاری کثیفی انجام دادید که تاریخ فراموش نمیکند . آنجا همه تقصیرها را گردن دولت ایران انداختید ... حالا که در این دولت هم هنوز پرونده حل نشده میگید خدعه آمریکایی !!! (2773978) (alef-13)
 
ذهن اگاه
۱۳۹۴-۰۱-۱۱ ۰۹:۲۹:۱۴
موقع مناظره چون سیاست های ایشون با سیسات تیم مذاکره کننده یکی نبود ایشون از هر دری وارد شدن تا با انتقاد بی مورد و جوسازی علیه دکتر جلیلی افکار عموم ملت رو به این سمت سوق بده که تمام بار مشکلات کشور بخاطر سیاست های اشتباه دکتر جلیلی در مذاکراته که موفق هم شدن البته باید از این نکته هم غافل نشیم اصلا ایشون برای ریاست جمهوری اسم ننوشته بودن فقط برای ضربه زدن به دکتر جلیلی و حمایت از روحانی اسم نوشتن و الحق و لانصاف نقششون رو هم خوب بازی کردن حالا هم دست پیش گرفتن که پس نیفتن ولی از این نکته غافل هستن که ما خیانت ایشون رو فراموش نخواهیم کرد (2775323) (alef-13)
 
مهدی
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۳:۰۲:۳۵
آقای ولایتی. شما تو مناظره انتخابات با حرفهاتون به آمریکایی‌ها امیدواری دادید و خوشحالشون کرد. چیزی که خانم کلینتون در کتابش علناً بهش اشاره کرده که چقدر حرفهای شما براش مسرت بخش بوده.
اما حالا بعد 2 سال دارید میفهمید که آمریکایی‌ها اهل خدعه و نیرنگ هستند. باز جای شکرش باقیه که نظر شما هم داره برمیگرده. (2774002) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۳:۱۷:۰۵
راستی چرا سازمان ملل ما را تحریم کرد ؟ سر کی زیر برفه ؟ (2774033) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۲۳:۲۰:۱۲
منطق زور و حاکم بر شورای امنیت (2774900) (alef-13)
 
جليل
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۳:۵۳:۰۶
هر چند انرژي هسته اي براي كشور ما جنبه حيثيتي پيدا كرده و از لحاظ امنيتي و قدرت چانه زني بين المللي مهم است ولي از ديدگاه انرژي اهميت آن چناني ندارد و روند سرمايه گذاري دنيا روي انرژيهاي باد و خورشيد است كه متاسفانه با وجود پتانسيل هاي زياد در كشور به آن توجه نمي كنيم و در آينده افسوس آن را خواهيم خورد. اين حرف آقاي دكتر ولايتي كه آينده انرژي مربوط به انرژي هسته اي است حرف دقيقي نمي باشد. (2774112) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۴:۱۸:۵۹
اقای ولایتی زمان حکومت شما بر وزارت خارجه نخبگان مشغول جنگ بودند و اصلا در جریان سیاست نبودند و بعد از جنگ چنان حکومتی تشکیل شد که صدای منتقد را کلا عادت داشت خاموش کند الان سرداران کار کشته و نخبه قادر به اداره هر گونه تنشی و جنگی هستند اینده از ان شیعه است اگر چه دلباختگان دنیا چند ضربه کاری به حرکت رو به جلوی اسلام وارد کنند ولی شاعر قدیمی می گه ای مگس عرصه سیمرغ نه جولانگه توست که حرض خود می بری و زحمت ما می داری از ته دل می خواهم نفرین کنم کسانی که اورانیوم ما خاکستر کردند و بجای انکه انها دنبال ما برای توافق بدوند ما دنبال انها باید بدویم چون چیزی نداریم که انها دنبالش باشند خدایا همه کسانی که به اسلام و ایران خیانت کردند و می کنند را لعنت دوجهان نصیبشان بفرما ای قادر متعال این ملت مظلومی که برای احیائ دین شما قیام کردند را یاری کن و شر بد دلان و شککان و نامردان را از سر این ملت شهید داده کوتاه بگردان و یاوران راستین دینت را یاری بفرما در این کشور از مومن واقعی و تا فرزند نامشروع وجود دارد خدایا مومنان را سروران این نظام اسلامی قرار بده و شر ناکسان را به خودشان بر گردان وحدت میان مومنان را حفظ بفرما نمی شو.د برای رسیدن به اینده روشن چند تا سکته ناقص هم کرد خدایا زندگی را برای مسلمانان سخت نگیر و انها محتاج نامردان نکن (2774160) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۴:۳۰:۴۹
اقای ولایتی پس حرف های تو مناظرات که خود شما زدید فراموش کردید. (2774187) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۱ ۱۸:۲۱:۱۴
آقای ولایتی کلا فراموشکارن (2776390) (alef-11)
 
sajjad
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۴:۳۸:۳۵
آقای ولایتی این حرف هایتان با حرف هایتان در مناظرات انتخاباتی تفاوت دارد، درست یا لط بودن حرف هایتان را کاری ندارم، اما حرفهای شما قابل اعتنا نیست چون مقابل حرف های 2سال پیش شماست، پس خواهشن شما صحبت نکنید و تیم مذاکره کننده رو از صحبت های خود بهره مند تکنید. (2774200) (alef-13)
 
تافردا
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۵:۰۹:۲۳
بسمه تعالي
بايد از خدعه ي کمونيست بويژه روسيه ترسيد اگر آمريکايياخدعه اي داشته باشند در جلسه و رو در رو اشت اما بايد از خدعه ي کمونيست ترسيد که باري به هر جهت است.وخنجراز ژشت مي زند. (2774246) (alef-13)
 
احمدی
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۵:۵۸:۲۰
اقای ولایتی
انرژی هسته ای انرژی اینده جهان نخواهد بود (2774317) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۱۸:۰۶:۱۱
چرا کشور آنقدر از نظر اقتصادی ضعیف باشد که بتوانند ایران را مورد تحریم قراردهند؟؟؟؟؟؟؟ تمام دولتهای بعد از انقلاب درمورد ضعف اقتصادی مقصرند بنده بعنوان کارشناس برق برای عدم وابستگی به بیگانگان انرژی های تجدید پذیر راترجیح میدهم وانرژی هسته ای غیر ازمشگلات عدیده خیری برای مردم ایران وجهان نخواهد د اشت (2774479) (alef-13)
 
سیدمهدی
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۲۰:۰۲:۰۳
حزب باد (2774641) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۱ ۰۰:۰۴:۳۲
درود بر صالح مقبول! دکتر دوست داریم (2774946) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۲۱:۴۹:۴۰
به نام خدا
با فرض سوالاتی مطرح است با فرض بی اهمیت بودن دانش و توانایی بهره برداری هسته ای در ابعاد اقتصادی . انرژی . توسعه . پزشکی و ......
دلیل این همه مخالفت و فشار با ایران با بالاترین میزان کنترل و بازدید در قضیه هسته از طرف کشورهایی که بیشترین استفاده را دارند چیست
ایا این توانایی تنها در بعد انرژی موثر میباشد
با اعتمادسازی مانند انچه در دهه گذشته به ان گستردگی رخ داد ایا هزینه ها تمام شد یا اینکه موضوع فشارها به مسائل دیگر کشیده شد (2774795) (alef-13)
 
الف ر
۱۳۹۴-۰۱-۱۰ ۲۳:۵۶:۲۰
اقای محترم کدام کشور با شما روراست بوده ؟ همین روسیه جقدر سر این ملت تو همین سه دهه اخیر کلاه گذاشته همچین دامنش را گرفتبد ول بکن هم نیستید هر کی دنبال منافع ملتش هستند الا .... (2774936) (alef-13)
 
امام زمان ع امام مستضعفان است
۱۳۹۴-۰۱-۱۱ ۰۰:۳۶:۲۰
نعره امام مستضعفان سالها بعد ارتحال جانسوز و کمر شکنش با گذشت از کوهها و دریاها
تازه بگوش مستضعفین جهان میرسد
این صدای امام است از یمن در میاید و ملتهای مستضعف بپاخواسته (2774987) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۱ ۰۵:۱۳:۰۹
شما که اینها را میدانستید چرا باب مذاکره را باز کردید!؟ چرا اینقدر تا بحال بهشان امتیاز عنایت فرمودید!؟ (2775128) (alef-11)
 
کفشدار
۱۳۹۴-۰۱-۱۱ ۰۶:۴۶:۱۸
کفگیر جناب ولایتی به ته دیگ خورده برا همین دست پیش گرفتن که پس نیفتن. حرفای ایشون رو توب مناظرات از یادمون نرفته. . انتقاد بی جهت و مقرضانه ایشچن از تبم قبلی باعث این همه بدبختیه که دچار شدیم . خدا جای حق نشسته جناب ولایتی اینو بدچنید هرکسی که این کشور امام زمانی به هر روشی خیانت کنه بلاخره به روز چوبشو میخوره . چوب خدا میگن صدا نداره ولی مطمئن باشبن همه میشنون (2775141) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۲ ۲۲:۳۳:۰۹
دکتر ولایتی تنها حرف درستی که زده اند همان انتقاد به جلیلی در مورد مذاکرات اتمی بود... (2778349) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۱ ۰۹:۴۲:۴۹
جناب آقای دکتر ولایتی
به عنوان یک استاد فیزیک عرض می کنم انرژی هسته ای نه یک انرژی پاک است و نه پایان ناپذیر. بلکه مثل سایر منابع انرژی مزایا و معایبی دارد. (2775346) (alef-13)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۲ ۰۸:۲۱:۰۲
استاد جان بخاطر همینه که همه کشورهای صنعتی دارای چندین نیروگاه هستهای هستند. (2777323) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۰۱-۱۱ ۱۴:۳۷:۰۹
با اینکه ایشان یک انسان واقع بین و منطقی هستند اما یکی از ضعیفترین وزرای خارجه تاریخ جمهوری اسلامی نیز میباشند در دوران کوتاهی که رسانه های کشور کمی آزادی پیدا کردند یکی از افرادی که بیشترین ضربه را از افشاگریهای آن زمان خورد ایشان بودند. ای کاش افراد قویتری در سمت ایشان قرار داشتند چراکه سمتی بسیار حیاتی میباشد! (2775959) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.