نظر منتشر شده
۲۴
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 251672
آنچه از روز دانشجو در لابه لای تاریخ گم شد
16 آذر؛ استکبارستیزی یا دعوای جناحی
نعیمه موحد، 16 آذر 93
روز دانشجوی امسال یک جلسه تاریخ خوانی بگذاریم و از دانشجویانمان بپرسیم که دانشجویان دانشکده فنی تهران ۱۶آذر۳۲ برای به کرسی نشاندن حقانیت یک حزب سیاسی شهید شدند یا خواستند در برابر کسی که عقیده مشترک ملتشان را تهدید می کرد ایستادگی کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۰۷
از دو روز قبل، زمانی که ارتشبد زاهدی خبر تجدید رابطه با انگلیس را اعلام کرد. بازار و دانشگاه شلوغ شده بود. ماجرا برمی گشت به صحبت های آیزنهاور که در کنگره آمریکا که خبر رفتن نیکسون به ایران برای بازدید از آنچه اسمش را "پیروزی سیاسی امیدبخش" گذاشته بودند و مردم ایران به «کوتای۲۸ مرداد» می شناختندش، اعلام کرده بود. این اعتراضات و راهپیمایی ها علیه سفر نیکسون دو روز طول کشید. روز سوم زمانی که دانشجویان دانشگاه تهران با تجهیزات و نیروهای نظامی در محوطه دانشگاه روبه رو شدند، دانشکده ها تعطیل شد، تعدادی از دانشجویان دستگیر شدند و امنیتی ها به کلاس یکی از اساتید ورود کردند و حادثه رقم خورد.

گرچه فردای آن روز نیکسون به ایران آمد و در دانشگاه قرق شده از نیروهای نظامی دکترای افتخاری گرفت؛ ولی این احمدقندچی، مهدی شریعت رضوی و مصطفی بزرگ نیا بودند که با شهادت خود در اعتراض به سفر رئیس جمهور آمریکا، برپاکننده کودتای نظامی علیه ایران، ۱۶آذر ۱۳۳۲ را برای همیشه در تقویم جمهوری اسلامی ماندگار کردند. در گذر این سال ها، حالا دیگر دانشگاه تهران و دانشکده هایش تنها موسسه مدرن آموزش عالی ایران نیستند و هزاران دانشگاه ایران هرسال روز ۱۶آذر را به نام «روز دانشجو» روز خاص و مهمی می دانند. اما آیا ۱۶آذر، همان ۱۶آذر سال۱۳۳۲ است، با همان آرمان و اهداف؟

شاید بعضی ها دوست داشته باشند تاریخچه اعتقادات وفعالیت های حزبی شهدای ۱۶آذر را بیرون بکشند و بگویند که درتاریخ احتمال توده ای بودن آنان مطرح بوده است. اما حتی با فرض صحت این موضوع آنچه در تمام تاریخ روی آن اتفاق نظر است، علت اعتراض دانشجویان دانشکده فنی است که فقط مربوط به سفر عامل کودتای۲۸مرداد به ایران است. حالا اگر واژه «آمریکاستیزی» بعدها رواج یافت، اسم اعتراضات ۱۶آذر هم چیزی جز آمریکا ستیزی نمی تواند باشد، همانطور که سال های بعد در تمام حکومت پهلوی، ۱۶آذر روز اعتراض و اعتصاب دانشجویان نسبت به حکومت وابسته به آمریکا و انگلیس بود.

اما این سال ها در۱۶آذرهای دانشگاه چه خبراست؟ این قبول که دانشگاه سال هاست از فضای تاثیرگذار انجمن های دانشجویی خالی شده و به هزاران دلیل که جای آن در این نوشتار نیست، از سیاسی شدن به معنای فهم سیاسی به سیاسی بازی روی آورده است، اما معلوم نیست که چرا رویکرد دانشگاه به ۱۶ آذر این طور عوض شد که گاه تاریخچه ذکرشده در ابتدای سخن، به کلی از یاد برود و این روز در دانشگاه مخصوص دانشجویان یک مشی سیاسی خاص شود که ازقضا، بعضا با نیت دانشجویان و شهدای ۱۶اذر بیگانه اند ویا تمام هم و غم دانشجوها بشود تقابل انجمن ها و بسیج دانشجویی با یکدیگر که کدام یک سکان اصلی و محور روز دانشجو در دانشگاه را به عهده داشته باشند.

سخنرانی رئیس جمهور و سیاسیون در روز دانشجو در دانشگاه ها توسط خاتمی پایه گذاری شد و از همان روزها تاریخچه سخنرانی های ۱۶آذر رئیس جمهورها پراست از دعواهای حزبی و سیاسی. یک بار هو کردن و فحاشی و یک بار به آتش کشیدن عکس رئیس دولت و جای تعجب نیست که اصلا بسیاری از دانشجویان ندانند که چرا روز دانشجو، ۱۶آذر است؟ نمی دانند چون سال هاست این روز به روز تقابل اصولگرا و اصلاح طلب و به رخ کشیدن قدرت قالب یکی از این گروه ها در فضای دانشگاه تبدیل شده است.

گاهی گذر زمان ریشه اصل تاریخ را کدر می کند و تا تغییر کامل ماهیتش هم پیش می رود. پس باید هرازچند گاهی به گذشته سرزد. مثلا در روز دانشجوی امسال به جای رقابت بر سر دعوت از بزرگان یکی از دو حزب کشور و تلاش برای گرفتن بهترین سالن و امکانات توسط گروه های دانشجویی، یک جلسه تاریخ خوانی بگذاریم و از خود دانشجویانمان بپرسیم که قندچی و شریعت رضوی و بزرگ نیا و دیگر دانشجویان دانشکده فنی تهران، روز ۱۶آذر۳۲ برای به کرسی نشاندن حقانیت یک حزب سیاسی قیام کردند و شهید شدند یا خواستند در برابر کسی که عقیده مشترک ملتشان را تهدید می کرد ایستادگی و مقاومت کنند. پاسخ صادقانه و صمیمی به این سوال می تواند تجدید نظری جدی در علل برپایی ۱۶اذرهای سال های بعد باشد.
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۰:۲۵:۰۸
دانشگاه تنها محل تحصیل و درس خواندن است. و محل تمرین سیاست نیست. دانشجو یک جوان احساساتی است که فاقد پختگی و تجربه است و از این لحاظ به سادگی گول می خورد. واقعه فتنه 88 مثال خوبی برای این حقیقت است.
دانشجو در دانشگاه باید فقط تحصیل کند و از امکانات بیت المال به خوبی استقاده کند. بعدها بعد از فارغ التحصیلی و بالا رفتن سن و کسب تجربه ،می تواند فعالیت سیاسی هم داشته باشد. (2532961) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۲:۰۸:۳۷
طبق فرمايش شما دانشجويان شهيد نيستند فضولى كردن (2533262) (alef-17)
 
محمد زر
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۲:۲۴:۰۹
واي به حال جامعه اي كه دانشجويش قدرت تحليل سياسي نداشته باشد دانشجو با يد سياسي باشد و سياست را بشناسد تا آينده ساز عرصه سياسي كشور شود.نبايد از شعور سياسي دانشجو ترسيد با يد از دانشجوي بي شعور هراسيد. (2533319) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۸:۱۴:۱۳
وقتی حرفای اساتید رو طوطی وار میگن تکرار کنین دیگه دانشجوی عالم به وجود نمیاد!
کافیه برخلاف برخی اظهارات اساتید صحبت کنی، اونوقت طمع عالم شدن رو با مشروطی تجربه میکنی! (2534691) (alef-17)
 
محمدشیر
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۳:۱۳:۴۶
به نظر میرسه که شما از دانشگاه و دانشجو فقط با اسمشون آشنایی دارید عزیزم دانشجو صرفاً به زعم شما یک جوان احساساتی نست بلکه یک نیروی پاک و عدالت خواه و پر انرژیست که سودای آبادانی کشورش را در سر می پروراند و همه چیز را به دید نگاه می کند سیاست هم یک دانشه که امروز هر کشوری که نیروها با تجربه و با دانشی در این زمینه دارد حرف اول مال اونه و دنیا دنباله رویش می باشد خواهشا تفکر غیر قابل انصافت را به دانشجوها نسبت نده کشور را در آینده همین دانشجوها باید ادره کنند پس دانشجو باید به خروشد و جلوی کچ رویها و منافع طلبان را بگیرد (2533527) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۳:۲۴:۳۹
پس طبق نظر و رای شما روز 16 آذر هم محلی از اعراب ندارد چون آن 3 آذر اهورایی هم باید سرشان به درسشان مشغول میشد نه اینکه اعتراضی داشته باشند بو نظام حاکم و استبداد و استکبار ... (2533569) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۵:۳۶:۰۵
در سال 1332 تعداد کل دانشجویان ایران به 1000 نفر هم نمی رسید و آمار بی سوادان به 90% جمعیت کل کشور بالغ می شد. نباید دانشجو آن زمان را با دانشجو فعلی مقایسه کرد.

وظیفه اصلی دانشجو درس خواندن است و نه سیاسی بازی! (2534189) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۰:۲۵:۴۹
روز دانشجو روز روشنگري و رسوا كردن استعمار خارجي و استبداد داخلي است (2532964) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۰:۲۶:۳۱
شما باید نگاه کنید کدوم گروه ضد آمریکاست و کدوم نوکر آمریکا (2532966) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۰:۳۰:۲۴
دانشجو باید مراقب باشد که از او استفاده ابزاری نشود. (2532977) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۳:۰۵:۱۶
دانشجو باید مراقب باشد که از او استفاده ابزاری بشود. (2533496) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۰:۳۴:۲۹
چرا عدالت مهمترین رکن جوامع پیشرفته دنیا است (2532989) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۰:۵۹:۰۲
وقتی یک عده می گویند سلام بر موسوی درود بر روحانی خوب در مقابل یک عده هم می گویند موسوی قاتل است محاکمه‌اش واجب است...
این فضا همون فضای مد نظر دولت هست یعنی تفرقه بنداز حکومت کن (2533053) (alef-17)
 
حمید
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۱:۴۰:۲۷
مساله این است که یک جریان خاص از مقابله با استکبار به زندگی مسالمت امیز با ان تغییر عقیده داده است !! دوستی با کدخدا !!!!! (2533179) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۲:۰۷:۵۵
سؤال از شوراى نگهبان ايا ملت ايران شهيد داده كه يك كروه حاكم شود يا با تمام ازادى مردم نماينده مورد نظرشون انتخاب كنند با تشكر از خانم موحد كه اين سؤال مطرح كرد (2533260) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۲:۲۱:۱۱
کسانیکه میخوان نمایده بشن آیا نباید نظام رو قبلو داشته باشن؟ (2533305) (alef-17)
 
محسن
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۲:۱۷:۱۰
نیکسون اون موقع رئیس جمهور نبود، معاون رئیس جمهور بود. (2533286) (alef-17)
 
feri
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۲:۵۷:۲۰
بد نیست از دانشجویان برگزار کننده و حاضرین در بزرگداشت روز دانشجو بصورت کتبی و با ارائه یک برگ کاغذ حداقل تاریخچه 16 آذر و علل وقوع و شهید شدن سه نفر استعلام شود تا سواد و آگاهی آنان محک زده شود. و معلوم شود که چه نسبتی از دانشجویان واقعا از تاریخ کشورشان آگاهند؟؟ و هویت برخی هواداران غرب که اصولا برای بر هم زدن مراسم دانشجویان شرکت می کنند که در آن به رئیس دولت فحش میدهند و درواقع عوامل مفت ظلمه و بیگانگان هستند روشن شود. روز دانشجو روز دشمنی و مبارزه با امریکا و انگلیس و نفوذ آنان در ایران بود و هست و هر کسی که آنرا خدشه دار کند خائن به مملکت و بخصوص خائن به شهدای این راه است. (2533449) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۳:۰۳:۱۸
فعلا که روز دانشجو شده روز دولت! روحانی میره دانشگاه و به منتقدین فحش میده! نمیذاره دانشجوها درست و حسابی حرفاشونو رو در روش بزنن (2533488) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۸:۴۳:۰۳
دستش درد نکنه!!!!! (2534769) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۱۴:۳۴:۰۹
احمدی نژاد در طول 8 سال یک بار هم در روز دانشجو به دانشگاه نرفت. معنی ارزش دانشجو و دانشگاه را در نظر اصولگرایان می دانیم.! (2533959) (alef-17)
 
حسینی
۱۳۹۳-۰۹-۱۷ ۰۹:۳۷:۰۲
ی بارهم نرفت؟!!!! آقای محترم از پشت کوه اومدی؟ ی سرچ کن بعد حرف بزن حداقل (2536061) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۲۰:۰۸:۵۵
در کشورهایی که احزاب فعالیت دارند اتفاقات سیاسی درون حزب می افتد تو ایران به دلیل نبود احزاب ،سیاسیون دانشگاه را تبدیل به تریبون سیاسی کردن و از جوانی دانشجو به نفع خودشون بهره برداری میکنن! (2535023) (alef-17)
 
۱۳۹۳-۰۹-۱۶ ۲۲:۴۰:۵۰
حقیقتی تلخ است اما باید پذیرفت که سالهاست هیچ چیز سر جای خودش نیست.علت آن هم همین است که دانشگاه و دانشگاهی که باید خاستگاه اندیشه درست و فارغ از تعصبات بی منطق باشد چنین به بیراهه میرود. گفتنی بسیار است (2535410) (alef-17)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.