چهره پشت پرده مذاكرات هسته اي قائم مقام وزارت خارجه آمریکا شد

بخش خارجي الف، 26 آذر 93

26 آذر 1393 ساعت 8:55


دو تغيير اساسي در حوزه سياست خارجي و دفاعي ايالات متحده طي چند وقت اخير رخ داده است. ابتدا اشتون كارتر جايگزين هيگل شد و حال توني بلينكن نفر دوم وزارت خارجه شده است. بايد ديد آيا اين تغيير و تحولات كشتي طوفان زده سياست خارجي ايالات متحده را نجات خواهد داد يا خير.

به گزارش الف، مجلس سنای آمریکا روز سه‌شنبه با اکثریت آرا با انتصاب «تونی بلینکن» به عنوان قائم مقام جدید وزارت خارجه این کشور موافقت کرد تا قائم مقامی موقت «وندی شرمن» به پایان برسد. بلینکن توانست ۵۵ رأی مثبت در برابر ۳۸ رأی منفی به دست آورد.

آنتوني بلينكن جای ویلیام برنز را مي گیرد که در دولت باراک اوباما، از اصلی‌ترین چهره‌های مذاکرات میان تهران و واشنگتن بوده و عنوان شده كه نقش اساسي در از سرگیری مذاکرات هسته‌ای داشته است. همچنين برنز در جریان ادامه مذاکرات ایران و ۱+۵ که به توافق موقت ژنو منجر شد نیز نقشی محوری داشت.

بلینکن ۵۲ ساله است و هم اکنون معاون مشاور امنیت ملی باراک اوباما است. او دانش‌آموخته هاروارد است كه ابتدا در وزارت خارجه مشغول‌به‌کار شد. چند سال بعد در کاخ سفید، در دایره مشاوران نزدیک بیل کلینتون در حوزه سیاست خارجی قرار گرفت و در جریان بحران کوزوو به عنوان یکی از مقام‌های شورای امنیت ملی آمریکا در حوزه اروپا فعال شد. بعد از آن به جو بایدن، معاون اول کنونی رئیس‌جمهوری پیوست که آن‌زمان در کمیسیون روابط خارجی سنا بود.

رقابت زیادی میان وندی شرمن و بلینکن برای تصدی پست قائم مقامي وجود داشت. شرمن گزینه ی مد نظر جان کری بود، کری معتقد بود که شرمن به خاطر هدایت مذاکرات هسته ای شایستگی تصدی این پست را دارد ولی نظر کاخ سفید بر روی بلینکن بود. اين انتصاب نشانه عزم باراك اوباما برای تاثیرگذاری مستقیم و بیشتر بر سیاست خارجی آمریکا دارد.

يكي از مخالفان جدي انتصاب بلينكن به اين سمت جان مك كين، سناتور جمهوري خواه بود . از نظر او، بلينكن« نه تنها صلاحیت این پست را ندارد، بلکه یکی از بدترین انتخاب‌هایی است که رئیس‌جمهور انجام داده است. او بخشی از یک سیاست خارجی شکست‌خورده است که امنیت آمریکا را کاهش داده است.» مک‌کین در نشست روز سه‌شنبه گفت تمامی پیش‌بینی‌های بلینکن به خصوص در مورد تحولات خاورمیانه، اشتباه از آب درآمده است.

بلینکن یکی از طراحان استراتژی اوباما درمبارزه با داعش محسوب می شود، ادعا شده وی همچنین فرآیند تعیین جانشین پس از استعفای نوری مالکی از مقام نخست وزیری را مدیریت کرده است.
بلینکن، همچنين یکی از بازیگران با نفوذ در پشت صحنه ی مذاکرات هسته ای با ایران هم هست. او ۲۸ آبان در جلسه استماع بررسی صلاحیتش برای این سمت، در رابطه با مذاکرات هسته‌ای، مسئولیت عدم حصول توافق را بر عهده ایران گذاشت و گفته بود: «این به طور کامل به این بستگی دارد که آیا ایران می‌خواهد گام‌هایی را که لازم برداشته شود تا ما و شرکایمان اطمینان یابیم که برنامه هسته‌ای آن‌ها کاملا صلح‌آمیز است، بردارد یا نه.»

چند وقت پيش نيز اشتون كارتر جايگزين چاك هيگل در وزارت دفاع ايالات متحده شده بود. به طور كلي به نظر مي رسد تصمیم گیری های اصلي حوزه سياست خارجي و دفاعي ايالات متحده در حلقه کوچک مشاوران کاخ سفید، همانند سوزان رایس، مشاور امنیت ملی، دنیس مک دانا، رئیس کارکنان کاخ سفید، تونی بلینکن، بن رودز، معاون مشاور امنیت ملی و والری جارت، مشاور ارشد، گرفته مي شود. سياست هايي كه به نظر نمي رسد تا به حال چندان موفقيت آميز بوده باشند.

همچنين در حالی که دور کنونی سنا به زودی به پایان مي رسد و کنگره بعدی با اکثریت جمهوری‌خواه روی کار می‌آید، دموکرات‌ها در تلاش هستند تا اغلب تائید صلاحیت‌های مد نظر اوباما و طرح‌های مد نظر خود را در فرصت باقی‌مانده به سرانجام برسانند.


کد مطلب: 252895

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdci3rarwt1awv2.cbct.html?252895

الف
  http://alef.ir