پر حاشیه ترین های سیما در سال 90

بخش فرهنگی الف

18 فروردين 1391 ساعت 20:40

«نود» ورزشی، مجموعه «خنده بازار»، برنامه زنده «جمع ما»، مسابقات فوتبال و سریال‌های «شهر دقیانوس»، شهید تندگویان، «ساختمان پزشکان» و «تا ثریا» و البته «پارک ملت» از جمله برنامه‌هایی بودند که سال گذشته را برای رسانه ملی با حاشیه همراه کردند.


تلویزیون اگرچه نسبت به ادوار قبل، سال نسبتا کم حاشیه‌یی را گذراند، اما با نگاهی اجمالی به سال ۹۰، می‌توان اینگونه گفت که سال گذشته هم برای تلویزیون چندان به دور از حاشیه نبوده است؛‌ «نود» ورزشی، مجموعه «خنده بازار»، برنامه زنده «جمع ما»، مسابقات فوتبال و سریال‌های «شهر دقیانوس»، شهید تندگویان، «ساختمان پزشکان» و «تا ثریا» و البته «پارک ملت» از جمله برنامه‌هایی بودند که سال گذشته را برای رسانه ملی با حاشیه همراه کردند.
ـ در سال ۹۰ پخش نامعقول آگهی‌های تبلیغاتی تلویزیون که مسؤولان ارشد این سازمان آن را با کسب درآمد برای تولید برنامه‌های فاخر توجیه می‌کنند، ادامه پیدا کرد. مخاطبان تلویزیون در سالی که گذشت با حجم بسیاری از آگهی‌های تلویزیون بازرگانی در قبل، ‌بعد و حین پخش برنامه‌های تلویزیونی مواجه شدند. به طوری که تلویزیون حتی در میانه پخش داربی که مهم‌ترین رقابت‌ فوتبال باشگاهی ایران است ۲۰ دقیقه آگهی بازرگانی پخش کرد.
ـ در سال ۹۰، تلویزیون همچنان با کمبود بودجه مواجه بود. به طوری که برای تامین بخشی از بودجه‌ی مصرفی خود به زیاد کردن حجم آگهی‌های بازرگانی پرداخت و سریال‌ها و فیلم‌های تلویزیونی را در مضیقه بودجه قرار داد. بودجه کم تلویزیون باعث شد بودجه سریال «عملیات ۱۲۵» به طور ناگهانی قطع و ساخت آن به زمان دیگری موکول شود. سریال پربیننده «شهید بابایی» نیز به دلیل آنچه که عوامل آن نبود بودجه عنوان کردند از سفر به خارج از کشور برای تصویربرداری بخش‌های مربوط به زندگی شهید بابایی در خارج از کشور بازماند. همچنین ساخت برخی از پروژه های شبکه مستند هم به دلیل آنچه کمبود بودجه عنوان شده بود، متوقف شد و یا فاصله بین عقد قرارداد و ساخت بسیار طولانی تر از حد معمول شد. البته مدیر شبکه آموزش در ادامه اعلام کرد که این مشکل حل شده است.
ـ پخش «پارک ملت» شبکه اول با اجرای محمدرضا شهیدی‌فر هم با حواشی همراه شد و در نهایت شهیدی‌فر سال گذشته اعلام کرد که «چهارشنبه شب، ۲۴ اسفند ماه، پیش از اجرای برنامه از سوی مدیریت شبکه یک سیما، به او گفته شده که این آخرین برنامه پارک ملت خواهد بود.» با این حال مدیر شبکه اول اوایل سال ۹۱ اظهار امیدواری ‌کرد که برنامه محمدرضا شهیدی‌فر با فاصله و در فرصتی دیگر روی آنتن برود. اظهارات عماد افروغ در این برنامه از جمله پرحاشیه‌ترین «پارک ملت»های تلویزیونی را رقم زد.
ـ در سال ۹۰ سریال پرهزینه و سنگین «مختارنامه» به پایان رسید. با پایان پخش این سریال تقدیرهای نهادهای مختلف از جمله خود سازمان صدا و سیما از عوامل مختارنامه آغاز شد. این تقدیرهای پیاپی از سوی برخی از دست اندرکاران این سریال که از آنها تقدیر نشده بود مورد انتقاد واقع شد. نویسنده این سریال و مربی اسب‌های «مختارنامه» از جمله کسانی بودند که به روند تقدیرها انتقاد کردند.
ـ برنامه ورزشی «نود» و عادل فردوسی پور در سال گذشته کم حاشیه نبود. بر این اساس در برخی مقاطع در شرایطی که انتظار می‌رفت «نود» پخش شود و به حاشیه‌ی فوتبال ایران بپردازد، پخش این برنامه به دلایل مختلف قطع شد؛ این مساله در روزهای پایانی سال ۹۰ حتی انتقاد عادل فردوسی‌پور را هم به همراه داشت.
ـ برنامه «نود» در سال گذشته باز هم با حاشیه مواجه شد. قطع تلفن برنامه «نود» که عادل فردوسی‌پور در واکنشی انتقادی، آن را خودجوش(!) خوانده بود‌، یکی از حاشیه‌های «نود» بود. شرکت مخابرات نیز اعلام کرد به دلیل آنچه عادل فردوسی‌پور قطع خودجوش تماس تلفنی این برنامه خوانده و اتهامی که به آن وارد کرده از او شکایت خواهد کرد. آخرین «نود» سال ۹۰ نیز برای مخاطبان این برنامه غافلگیر کننده بود. بینندگان برنامه «نود» شاهد حضور هنرمندانی مثل سروش صحت و رامبد جوان در یک برنامه فوتبالی بودن که لحظاتی شاد و مفرح را برای آنها رقم زدند.
ـ «هفت» جیرانی نیز مانند «نود»، در سال گذشته به صورت منظم روی آنتن نرفت و قطع و پخش مکرر آن علاقه‌مندان به سینمای را متعجب کرد. پخش نشدن «هفت» در هفته‌ی بعد از برگزاری مراسم اسکار و دریافت این جایزه توسط اصغر فرهادی، برای مخاطبان تلویزیونی تعجب‌انگیز بود.
ـ شبکه آی‌فیلم که سال گذشته اولین سالگرد تاسیس خود را جشن گرفت در سال ۹۰ به پخش سریال‌ها و فیلم‌های قدیمی ایرانی ادامه داد. اما پخش سریال «همسران» که در روزهای پایانی سال گذشته آغاز شد به دلیل آنچه رعایت نکردن حق کپی رایت خوانده شد، از سوی بیژن بیرنگ کارگردان و نویسنده آن مورد انتقاد قرار گرفت.
ـ سال گذشته برخی برنامه‌های ماهواره‌یی از سوی تولیدکنندگان داخلی نمونه‌برداری شد. برنامه «شام ایرانی» به تهیه‌کنندگی بیژن بیرنگ از روی برنامه‌‌ی معروف «بفرمایید شام» که از یکی از شبکه‌های پرمخاطب ماهواره‌ای پخش می‌شود کپی‌برداری و سی‌دی های آن در شبکه نمایش خانگی توزیع شد. همچنین خبرها حاکی از آن است که یک آکادمی موسیقی به تقلید از آکادمی موسیقی همین شبکه ماهواره‌یی در حال تولید است.
ـ تلویزیون در ماه رمضان امسال نیز برای چندمین سال متوالی ربنای استاد شجریان را پخش نکرد. بنا به اعلام مسؤولان موسیقی سازمان صدا و سیما امسال بیش از صد ربنای جدید تولید شد.
ـ در سال گذشته یک شبکه تلویزیونی مراسم پایانی جشنواره فیلم فجر را برای نخستین بار به صورت زنده روی آنتن برد. مخاطبان عرب‌زبان شبکه آی فیلم ‌از یک هفته قبل در جریان پخش تلویزیونی این مراسم بودند، اما مخاطبان فارسی‌زبان با شگفت‌زدگی به صورت ناگهانی به تماشای آیین پایانی جشنواره فیلم فجر از شبکه فیلم و سریال عربی نشستند.
ـ پخش زنده مسابقات ورزشی یکی از نقاط قوت تلویزیون در سال‌های اخیر بوده است، اما در ماه‌های پایانی سال ۹۰ مخاطبان ورزش دوست شبکه سه سیما، به ناگهان با پخش با تاخیر این مسابقات مواجه شدند و البته مسؤولان مربوطه نیز پاسخگوی این تاخیرها نبودند. پخش نامنظم مسابقات مهم فوتبال خارجی در سال ۹۱ هم ادامه دارد.
ـ پخش سریال «تا ثریا» با حذف قسمت‌های پایانی و ممیزی شدن برخی قسمت‌ها، با حاشیه‌های فراوانی همراه شد به نحوی که اینگونه عنوان می‌شود داستان «تا ثریا» تا حدودی تغییر کرده است؛ علت ممیزی‌های وارد شده به سریال سیروس مقدم، تلخی بیش از حد آن اعلام شد.
ـ برنامه «خنده‌بازار» نیز از پرحاشیه‌ترین برنامه‌های سیما در سال گذشته بود. شوخی خنده‌بازاری‌ها با ورزشکاران‌، هنرمندان و سایر شخصیت‌ها انتقاداتی را از سوی آنها به همراه داشت. علی دایی و رضا صادقی از جمله کسانی بودند که اعلام کردند از «خنده بازار» شکایت خواهند کرد. پخش نوروزی این برنامه البته با حاشیه کمتری همراه بود و تهیه‌کننده این برنامه اعلام کرد به جز پرویز مظلومی (سرمربی استقلال) فرد دیگری به این برنامه انتقاد نکرده است.
ـ بعد از سریال‌های «قهوه تلخ» و «قلب یخی» که در نمایش خانگی حاضر شده بودند، «ساخت ایران» سومین سریال نمایش خانگی بود که توزیع آن از اسفند ماه سال ۹۰ آغاز شد. و البته این سریال هم از گزند قاچاق سی دی ها در امان نماند و در نخستین روزهای سال ۹۱ شاهد اعلام این خبر بودبم که ساخت ایران هم قاچاق شد.
ـ در شرایطی که معاونت سیما در اواخر سال خبری مبنی بر ممنوعیت تلخی سریال‌ها را اعلام کرده بود، به تدریج بر میزان طنزهای تلویزیونی افزوده شد و برخی از فیلم‌ها و سریال‌های تلویزیونی به دلیل آنچه تلخی بیش از حد عنوان شد، با حذفیات مواجه شدند. البته طنزهای شبانه سال گذشته سیما نیز با انتقاداتی از سوی مخاطبان و کارشناسان تلویزیونی همراه بودند. سخیف بودن این طنزها،‌ تکراری بودن تیم تولید و دستمایه قرار دادن داستان‌های تکراری از جمله مسائلی بود که منتقدان مطرح ‌کردند.
ـ در سال گذشته «عموهای فیتیله‌یی» و «عمو پورنگ» به شبکه نمایش خانگی راه پیدا کردند تا تلویزیونی که درصدد تقویت برنامه‌های کودک و راه‌اندازی شبکه‌ای برای این گروه سنی است، توفیقی در تولید و پخش برنامه‌های جذاب نداشته باشد و پرمخاطب‌ترین برنامه‌های کودک خود را در رسانه‌ای رقیب خود ببیند. هر چند بر اساس خبرهای جدید، انتظار می‌رود عمو پورنگ تابستان به تلویزیون برگردد و عموهای فیتیله‌یی نیز هنوز رسانه ملی را ترک نکرده‌اند؛ ضمن اینکه تلویزیون نوروز امسال به واسطه‌ی پخش برنامه‌ای چون کلاه قرمزی توانست تا حدودی مخاطب خود را پای آنتن نگه دارد.
ـ سال گذشته پخش سریال‌های ماورایی در ماه رمضان ادامه پیدا کرد. بی‌توجهی سازندگان به چگونگی نمایش دادن مفاهیم ماورایی و شتابزدگی در ساخت این سریال‌ها که با حساسیت بسیار همراه است، انتقاداتی را از سوی مخاطبان و روحانیون به همراه داشت. و اینگونه بود که روح سریال «پنج کیلومتر تا بهشت» می‌توانست به راحتی از اجسام عبور کند، نمی‌توانست روی صندلی بنشیند و یا انتخاب می‌کرد که زمینی برود یا هوایی!
ـ در سال ۹۰، تلویزیون سایر کشورها نیز با حاشیه‌هایی مواجه بود به عنوان مثال سریال «۲۴» که یک سریال طولانی مدت بود، فیلم سینمایی شد و لری کینگ مجری معروف انگلستان اعلام کرد می‌خواهد بعد از مرگش فریز شود.
ـ برنامه ترکیبی «چهل دقیقه بدون قضاوت» برنامه‌ای بود که سال گذشته از شبکه سوم سیما روی آنتن رفت و با نزدیک شدن به خط قرمزهایی مثل نشان دادن قربانی تجاوز‌، شرخر و آسیب‌دیده‌های اجتماعی در تلویزین حاشیه‌ساز شد اما این برنامه که با ماه رمضان مصادف شده بود بعد از ماه رمضان ادامه پیدا نکرد و ۹ قسمت باقیمانده‌ی آن در آرشیو سازمان صدا و سیما ماند تا پخش آن به زمانی نامعلوم موکول شود.
ـ سال گذشته با روی آنتن رفتن سریال‌هایی مانند «ستایش» و «پنج کیلومتر تا بهشت»، اسامی دختران تازه متولد شده ایرانی تحت تاثیر قرار گرفت به طوری که ستایش، آیدا و هستی که کاراکترهای تلویزیونی بودند، در رده نام‌های ایرانی صعود کردند و فراوانی بسیاری را شامل شدند.
ـ سریال «مزد ترس» ساخته‌ی حمید تمجیدی که در سال‌های دور از شبکه دو سیما روی آنتن می‌رفت، سال گذشته از این شبکه بازپخش شد. اما پخش شبکه دوم سیما قسمت‌هایی از سریال دیگر حمید تمجیدی، «بازی مرگ» را به جای «مزد ترس» روی آنتن برد تا پخش شبانگاهی این سریال با حاشیه‌هایی مواجه شود. در جریان این اقدام هیچ ارتباط منطقی بین قسمت‌هایی که پخش می‌شد وجود نداشت و حتی تیتراژ فیلم سینمایی «بازی مرگ» به جای «مزد ترس» روی آنتن می‌رفت.
ـ یکی از برنامه‌های پرحاشیه سال گذشته تلویزیون سریال «ساختمان پزشکان» بود که با بازی بهنام تشکر در نقش یک روان‌شناس حاشیه‌هایی را در جامعه‌ی روان‌شناسی ایران ایجاد کرد. حتی اینگونه عنوان شده بود که معاون سیما با این سریال مخالف است چراکه همسرش روانشناس است اما علی دارابی با اعلام حمایت از سازندگان این سریال در مراسم تقدیر از عوامل ساختمان پزشکان، از آنها خواست که نسبت به ساخت سری جدید این سریال اقدام کنند.
ـ سریال‌های سال گذشته تلویزیون باز هم با حاشیه‌هایی همراه بود. به عنوان مثال سریال «زمین انسان‌ها» که درباره‌ی چند پزشک جوان بود و از شبکه تهران روی آنتن می‌رفت از سوی پزشکان با این انتقاد مواجه شد که اصول پزشکی را رعاتی نکرده و نویسندگان و تولیدکنندگان آن بدون اطلاع از شرایط کار پزشکی و توجه به مسائل علمی تنها به ساخت یک سریال در زمینه پزشکان پرداخته‌اند.
ـ سال گذشته رسانه ملی با خبرهای غیررسمی مبنی بر کاهش تعداد مخاطبان این رسانه همراه بود حتی برخی علت عدم اعلام آمارهای رسمی در خصوص تعداد مخاطبان سریال‌ها و میزان رضایتمندی از برنامه ها توسط مرکز تحقیقات صداوسیما را به این امر نسبت می دادند اما سید عزت الله ضرغامی در سال گذشته طی گفت‌وگویی که با خبرنگاران داشت اعلام کرد‌ علیرغم آنچه که درباره کاهش مخاطبان رسانه ملی در جریان حوادث بعد از انتخابات سال ۸۸ گفته می‌شود، رسانه ملی نه تنها با کاهش مخاطب مواجه نشده است بلکه مخاطبان تلویزیون در سال‌های گذشته زیادتر نیز شده است.
ـ در سال گذشته شبکه تهران سریالی به نام «پنجره» را پخش کرد که از سوی برخی منتقدان به اشاعه‌ی اندیشه‌های فراماسونری محکوم شد که سازندگان «پنجره» این مساله را نپذیرفتند.
ـ سال ۹۰ برای سینمای ایران در تلویزیون سال خوبی نبود. در این سال علاوه بر اینکه فیلم‌های کمی از سینما ایران روی آنتن رفت، نقد برنامه‌های سینمایی هم قطع شد و برنامه‌هایی مثل سینما چهار‌، سینما پنج، ‌سینما یک‌ و سایر برنامه‌های سینمایی یا قطع شدند یا تنها به پخش فیلم بدون نقد و بررسی آن اکتفا کردند.
ـ سال گذشته شبکه پرس تی وی با مشکلاتی از سوی مجامع رسانه‌یی جهان مواجه شد. پخش پرس تی وی در سال گذشته در انگلستان متوقف شد. انگلستان پخش پرس تی وی را در این کشور را مغایر با یکسری قوانین اعلام و از پخش آن در این کشور جلوگیری به عمل آورد.
سازمان نظارت بر رسانه‌های بریتانیا (آفکام) هم در یک حرکت متناقض و با وجود تهدیدهای قبلی مبنی بر جلوگیری از پخش برنامه‌های پرس تی‌ وی، جریمه‌ای ۱۰۰هزار پوندی را به این شبکه خبری تحمیل کرد. و البته حمله ‌سایبری از سوی هکرهای امریکایی و اسرائیلی برای اختلال در وب سایت شبکه انگلیسی زبان پرس تی‌وی با شکست روبه‌رو شده است. حمله به پرس تی وی در سال جدید هم ادامه پیدا کرد و خبرهایی در خصوص قطع این شبکه در آلمان هم به گوش رسید.
ـ در روزهای پایانی سال گذشته، برنامه «در شهر» شبکه تهران برنامه‌ای روی آنتن برد که باعث تعجب بینندگان تلویزیون شد. «در شهر» که به مسائل مربوط به شهر تهران می‌پردازد، در یکی از آخرین برنامه‌های خود در سال ۹۰ به معرفی یک رستوران در تهران و تبلیغ باربیکوی مغولی پرداخت و البته پخش چنین برنامه‌ای از رسانه ملی غافلگیرکننده به نظر می‌رسید. ـ در سال گذشته یک کلاه‌بردار در یکی از شبکه‌های اجتماعی صفحه‌ای را به نام یکی از مجریان تلویزیون باز کرد و تحت نام او اقدام به کلاهبرداری از دختران جوان ‌کرد. این مجری قلابی در نهایت توسط نیروی انتظامی دستگیر شد تا محاکمه شود.
ـ سریال «شهر دقیانوس» شبکه اول در سال ۹۰ با حاشیه‌های فراوانی همراه بود. به نحوی که مردم جیرفت در اعتراض به این سریال تجمع کردند و خواستار عذرخواهی سازندگان شدند. عوامل شهر دقیانوس هم در واکنش به این اعتراض‌ها اعلام کردند که این سریال با مشاوره مردم جیرفت ساخته شد.
ـ حضور مرد سه زنه در برنامه‌ی «جمع ما» و شکسته شدن صندلی یکی از مهمانان در برنامه «جمع ما» شبکه دو از دیگر حواشی تلویزیون در سال ۹۰ بود. که واکنش‌های بسیاری را به همراه داشت.
ـ برنامه خاله نرگس هم در سال ۹۰ از حاشیه به دور نبود در این برنامه یکی از کودکان شرکت کننده در حالی که از وی درباره اینکه کدام یک از کارهای شخصی‌اش را خودش انجام می‌دهد سوال شد، از وظایف شخصی‌اش سخن به میان آورد و جمله‌ای گفت که شاید مطابق عرف برنامه‌های سیما نبود. بیان این حقیقت کودکانه‌ باعث شد که خاله نرگس در حالی که جا خورده بود و هی رنگ‌به‌رنگ می‌شد بگوید: ماشین لباسشویی؟ نه کار اشتباهیه نه نه!


کد مطلب: 149097

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdchwwnzq23nkvd.tft2.html?149097

الف
  http://alef.ir