اهميت و ضرورت ايجاد شفافيت در دولت

محمدعلی حسین زاده

22 مهر 1391 ساعت 22:36

اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.


اوضاع نامساعد اقتصادي ، می­توان گفت به آشفتگي بدل شده است و در اين ميان گلايه‌ها گسترده‌تر شده و بعضی نمايندگان مجلس هم انتقادات گسترده‌اي از وضع موجود مي‌کنند که دولت نيز همچنان بي تفاوت از کنار انتقادات مي‌گذرد.. بازار طلا و ارز یکباره التهابات بسیار جدی ای را در ماه های اخیر تجربه کرده و این روزها تورم و موج فزاینده گرانی و سخت شدن شرایط ادامه حیات کارخانجات کوچک و تولیدات داخلی و بنگاه های اقتصادی به معضلی در اقتصاد ما بدل شده است.
در این شرایط دولت از جمله رئیس جمهور و وزرا باید پاسخ های شفاف و دقیقی برای این اوضاع اقتصادی و اجتماعی به مردم بدهند و در زیر مجموعه دولت، ادارات دولتی نیز باید با خدمات بهتر و شفاف سازی در مجموعه خود اعتماد عمومی را که در این روزها کمرنگ شده است باز گردانند.
مديريت دولتي همچون ساير نهادها در دنياي معاصر در معرض دگرگونيها و تحولات چشمگيري قرار گرفته است به گونه اي كه بقاي آن در آينده، با رويكردهاي كنوني ناممكن بنظر مي رسد. تغيير و تحولات محيطي، ذهني، فرهنگي و دانشي، مديريتي دولتي را در شرايطي قرار داده است كه ادامه حيات آن جز با مديريت صحيح اين تحولات ميسر نيست، مديريتي كه نياز به تحول ذهن وانديشه مديران و تغييرات ساختاري در خود دارد تا بتواند بر چالشهاي پيش روي خود توفيق يابد،يعني يك مديريت پويا و متكي بر اراده ملي براي اصلاح ساختارها و فرآيندها.
امروزه شاهدیم که کم کاری و عدم مدیریت صحیح در بازار ارز و طلا و در سطح کلان تر مشکلات اقتصاد ایران را پنهان میکنند و علت این اتفاقات اخیر را فتنة عده ای محدود که قصد برهم زدن آرامش جامعه و ایجاد نارضایتی اقتصادی را دارند، عنوان می­کنند چه بسا قبلا هم شاهد بودیم که عامل التهابات ارزی را پیامک یک خبرگزاری عنوان می­کردند، در صورتی که چیزی که مشخص است مشکلات به وجود آمده به دلایل ضعف مدیریتی در دولت و غفلت بانک مرکزی بوده است و هرچند که اثرات تحریم را نمیتوان نادیده گرفت ولی هرگز عامل اصلی نبوده است.
جايگزيني استراتژي شهروند محوري[۱] بعنوان يك بعد برون بوروكراسي بجاي پرداختن صرف به مسائل درون بوروكراسي و ايجاد ديدگاه مشاركت جويانه به جاي ديدگاه سلسه مراتبي در دنياي معاصر خود شاهدي بر مدعاي ما مبني بر ضرورت شفاف سازي و پاسخگويي است. بنابر اين پرداختن به بحث شفافيت بعنوان شرط لازم براي كارآمد بودن دولت در امور اقتصادي، سياسي، فرهنگي و اجتماعي از اهميت بسزايي برخوردار مي باشد لذا:
- از آنجائيكه افراد داراي نقش در يك جامعه به نحوي داراي مسئوليت هستند پس هم مي توانند پرسشگر باشند و هم پاسخگو فلذا طراحي يك سيستم عادلانه و كارآمد پرسش و پاسخ براي جمع آوري، ثبت و هدايت پرسشهاي افراد به مجراي صحيح آن و طراحي يك مكانيسم صحيح براي رسيدگي به پيشنهادات، پرسشها و شكايات و پاسخگويي به آنها براي تضميمن نظم اجتماعي و كاستن از هرج و مرج و فساد ضروري بنظر مي رسد.
- براي جلوگيري از به هدر رفتن منابع نيروي انساني متخصص و در راستاي عقلاني نمودن كارها وجود يك چنين سيستمي ضروري است.
- تنوع و تشتت پرسشها و شكايات و نظرات ارباب رجوع يك نظام كارشناسانه متخصص و خبره براي پاسخگويي مي طلبد.
- همچنين پاسخگويي مبناي رشد و پيشرفت است و نشانه توسعه و تكامل، داشتن يك سيستم پاسخگويي مناسب است.
- براي تقويت رابطه دولت و شهروندان و احقاق حقوق شهروندان و ايجاد فرهنگ مشتري مداري در ارائه خدمات توسط سازمانهاي دولتي و عمل كردن بر مبناي خواسته ها و تقاضاهاي مردم، فرهنگ پاسخگويي و شفافيت بايد حاكم گردد.


کد مطلب: 168249

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdchk6nzw23n-id.tft2.html?168249

الف
  http://alef.ir