صداهایی که شنیده شد، دست هایی که فشرده نشد

بخش تعاملی الف - ضیاء طرقدار – فارغ التحصیل رشته علوم سیاسی

8 مهر 1392 ساعت 6:56

اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.


سرانجام بعد از هفته ها که رسانه های مختلف داخلی و خارجی احتمال می دادند که رئیس جمهورهای ایران و آمریکا با یکدیگر ملاقات داشته باشند ، این ملاقات انجام نشد و دو رئیس جمهور فقط به صورت تلفنی گفتگو کردند تا فقط صداهای یکدیگر را شنیده باشند و فشردن دست ها برای زمانی دیگر ماند . البته وزرای امور خارجه دو کشور با یکدیگر به صورت حضوری و مستقیم ملاقات کرده و به گفتگو پرداختند.

در این نوشته به دلایل دیدار نکردن دو رئیس جمهور ایران و آمریکا و دلایل اختلافات این دو کشور پرداخته نخواهد شد. در اینجا به بحثی کلان و کلی تر درباره اینکه منشاء اختلاف بین کشورها کجاست و راه های حل این اختلافات چیست پرداخته خواهد شد.

(( تفاوت و اختلاف ، اختلاف و تفاوت ))

(( اختلاف ها ، نتیجه بیشتر تفاوت هاست ))

منشاء اختلافات کشورها چیست؟ کشورها با چه چیز یکدیگر مشکل دارند ؟ با فرهنگ یکدیگر، با دین، با فلسفه، با ایدئولوژی، و یا چیزهای دیگر؟ این اختلافات سطحی و ظاهری است و یا نه بسیار عمیق و ریشه در گذشته ها دارد؟

اختلاف بین دو فرد و یا دو کشور می تواند دلایل فراوانی داشته باشد . همان طوری که دو انسان در دو مکان مختلف دارای یک تاریخ ، یک فرهنگ ، یک فکر و مشخصات دیگر نیستند ، دو کشور نیز دارای نکات مشابه و مشترکی نیستند . تفاوت به قدری نزدیک است که حتی ممکن است در داخل مرزهای یک کشور هم وجود داشته باشد . از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب یک سرزمین ، فرهنگ ها و آداب و رسوم و سنتهای متفاوتی وجود دارد . تفاوتها ممکن است اندک باشند و یا نه درست در مقابل یکدیگر قرار بگیرند . مانند : فرهنگ متفاوت دو قوم مختلف در یک کشور . چرا که فرهنگ و آداب و رسوم و سنت های این دو قوم در طول تاریخ و در دو منطقه مکانی متفاوت شکل گرفته اند ، و حتی شاید موقعیت جغرافیایی و آب و هوای آن منطقه بر نوع فرهنگ آن قوم تأثیر داشته است.

این تاریخ و حوادث آن است که فرهنگ و نوع تفکر انسانها را شکل می دهد . همان طوری که در دو منطقه جغرافیایی، تاریخ و حوادثش به یک شکل روی نداده است ، بنابراین افراد آن مناطق دارای فرهنگ و تفکر یکسانی نیستند.

یکی دیگر از شکل دهنده های فرهنگ و تفکر مردم سرزمینی ، ورودیهایی است که به آن سرزمین وارد شده و می شود. مانند: وارد شدن یک فرهنگ خاص، وارد شدن یک تفکر، وارد شدن یک دین و مذهب، و یا یک ایدئولوژی. باید گفت اگر هر یک از این ورودیها، با قدرت بیشتری وارد شود و تأثیر بیشتری بگذارد، آن می شود یک ارزش و نوعی فرهنگ برای مردم آن سرزمین. اگر دین با قدرت بیشتری تأثیر بگذارد یک جامعه دینی و مذهبی، و اگر یک ایدئولوژی تأثیر بیشتری داشته باشد یک جامعه ایدئولوژیک خواهیم داشت. در نتیجه، این تأثیرات متفاوت در جوامع، باعث اختلافات مختلف در بین جوامع است و این امری طبیعی است، چرا که تاریخ و حوادثش این مسائل را به وجود آورده. بنابراین به خاطر تفاوت کشورها در فرهنگ ، دین و مذهب، ایدئولوزی، تفکر، هنجارها و ارزش ها، کشورهای مختلف در بعضی زمینه ها با یکدیگر اختلافاتی دارند، که این اختلافات ناشی از حوادث مختلف تاریخی و ورودیهای متفاوتی است که در طول تاریخ در کشورها وارد شده و شکل گرفته است.

(( هم شکل سازی نکردن و حل اختلافات ))

گاهی اوقات بعضی از کشورها ( مخصوصاً قدرت های بزرگ ) به خاطر زیاده خواهی و قدرت طلبی خود اقدام به هم شکل سازی کشورهای دیگر ( مخصوصاً کشورهای کوچک ) با خود می کنند . به عنوان مثال کشور قدرتمندی درصدد می شود که نوع حکومت کشور دیگری را با نوع حکومت خود هم شکل کند تا با آن کشور رابطه بهتر و بیشتری و در راستای منافع خود داشته باشد . در صورتی که این عمل باعث دشمنی و کینه می شود و رابطه بین دو کشور تیره خواهد شد . و اگر کشورهای بیشتری این سیاست را دنبال کنند ، تنش در نظام بین الملل افزایش خواهد داشت و این به سود هیچ یک از کشورها نیست.

کشورها باید به نوع حکومت ، نوع سیستم اقتصادی ، فرهنگ ، و دین و مذهب کشورهای دیگر احترام بگذارند و درصدد تغییر عناصر این کشورها و هم شکل سازی با خود نباشند. این موضوع را می توان به معماری در یک شهر تشبیه کرد. اگر ساختمانهای یک شهر همه یک معماری، یک ساختار، و یک رنگ داشته باشند ، آن شهر دیگر فاقد تنوع و روح خواهد بود. بگذارید ساختمانها، معماری ها و رنگ های مختلفی داشته باشند ولی دلهای انسانهای ساکن این ساختمانها یک رنگ بمانند. این یعنی محبت و دوستی و مدارا در دنیای رنگارنگ ما با دلهایی یک رنگ.

همان گونه که گفته شد اختلاف ها، نتیجه بیشتر تفاوت هاست . و راه حل اختلاف ها احترام گذاشتن به تفاوت هاست. راه صلح از احترام گذاشتن به تفاوت ها می گذرد . بیایید به تفاوت های یکدیگر احترام بگزاریم.


کد مطلب: 200322

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcgxz9xxak9zw4.rpra.html?200322

الف
  http://alef.ir