آمادگی عربستان، ترکیه و رژیم اسرائیل برای فردای مذاکرات

2 آذر 1393 ساعت 11:30


چندساعت مانده به پایان مهلت رسیدن به توافق جامع هسته‌ای رایزنی مقامات آمریکایی و به ویژه وزیر خارجه این کشور با متحدان منطقه‌ای آمریکا به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده است و در مقابل مقامات رژیم اسرائیل به نحو غیرمنتظره‌ای سکوت کرده‌اند. به نظر می‌رسد کری در حال اطمینان دادن و جلب حمایت کشورهای عربی و ترکیه است و در مقابل مقامات اسرائیلی منتظر روزهای پس از ۲۴ نوامبر هستند.

به گزارش تابناک، دیدارهای روزهای اخیر مقامات آمریکایی با دیدار یک ساعته کری با وزیر خارجه عمان در فرودگاه مسقط و در مسیر برگشت وی از اجلاس اپک در چین آغاز شد، سپس کری در لندن با سامح شکری وزیر خارجه مصر دیدار کرد. سپس در دیداری اعلام نشده بار دیگر با یوسف بن علوی در لندن دیدار کرد.

کری پس از لندن به پاریس رفت و در آن جا علاوه بر دریافت نظرات چهارگانه فرانسوی‌ها از فابیوس، با سعود الفیصل وزیر خارجه سعودی نیز مذاکره کرد.

شنبه ساعتی پس از این که خبرگزاری‌ها از زبان یکی از وزرای سعودی نقل کردند که مذاکرات هسته‌ای مساله‌ای بین ایران و آمریکا نیست بلکه تبعات جهانی دارد، اعلام شد که جان کری وزیر خارجه آمریکا که در وین به سر می‌برد برای گفت‌وگو و تبادل نظر درباره مذاکرات هسته‌ای با ایران با همتایان عرب خود در حاشیه جنوبی خلیج فارس ارتباط تلفنی برقرار کرده و کنفرانسی تلفنی با همتایان اماراتی، کویتی، بحرینی و قطری خود برگزار کرده است.

این در حالی است که اخبار تائید نشده از حضور کوتاه مدت وزیر خارجه عمان در وین و سپس ترک این شهر از جانب وی نیز منتشر شده است.

همزمان جو بایدن معاون رئیس جمهور آمریکا به اوکراین و پس از آن ترکیه سفر کرده است و در خبری که نمی‌تواند کاملا از این حوادث جدا باشد، از برخی مقامات روس نقل شده است که این کشور نسبت به برنامه تسلیحات هسته‌ای کره شمالی هیچ احساس خطری نمی‌کند.

در هیاهوی همین اخبار، مقام ارشد رژیم اسرائیل به نحو بی‌سابقه‌ای در قبال مذاکرات هسته‌ای سکوت کرده‌اند. خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی ناشناس مدعی شده است که این آرامش قبل از طوفان است و اسرائیلی‌ها با فرض این که مذاکرات در مهلت تعیین شده به توافق جامع نخواهد رسید و تمدید خواهد شد، همه انرژی خود را صرف تاثیرگذاری بر فضای بعد از ۲۴ نوامبر خواهند کرد و طی دوره جاری نیز ارتباطات پشت پرده خود را با کنگره تشدید کرده‌اند.

اگر چه مقامات سعودی در رسیدن به هدف یکسان خود با اسرائیلی‌ها یعنی برچیده شدن بخش‌های قابل توجهی از برنامه هسته‌ای ایران ناکام مانده‌اند ولی در حال یکسان کردن اهداف و برنامه‌های خود برای دوره بعد از توافق احتمالی هستند.

نگرانی کشورهای منطقه و دوستان آمریکا از آینده برنامه هسته‌ای و قابلیت ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای، تردید این کشورها در میزان تعهد امریکا به امنیت آنها، احتمال پذیرش برتری ایران در منطقه از سوی برخی از کشورهای منطقه و جدا شدن صف آنها از عربستان و تمایل به همراهی بیشتر با ایران و باز شدن دست ایران برای بازیگری موثرتر در مسائل منطقه‌ای از جمله در عراق، شام، یمن، افغانستان، آفریقا، احتمال بروز رقابت هسته‌ای بین کشورهای منطقه و ناکارآمدی روش‌های معمول مهار و بازدارندگی آمریکا و متحدانش در برابر ایران مهم‌ترین نگرانی‌های مطرح در محافل آمریکایی از یک توافق احتمالی هسته‌ای هستند.

به همین سبب تاکید مجدد آمریکایی‌ها نسبت به حمایت از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، مراقبت برای پیشگیری از لغزش آنها به سوی ایران مانند عمان و زمینه‌چینی برای فشار بیشتر به ایران از زوایای دیگر بخشی از محتوای مذاکرات غرب با کشورهای حاشیه خلیج فارس و ترکیه است. سفر بایدن به ترکیه و مذاکرات وی با مقامات این کشور در باره سوریه احتمالا بخشی از همکاری‌های آتی آمریکا و متحدانش برای فشار به ایران در منطقه را کلید خواهد زد.


کد مطلب: 249986

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcfc1d0vw6dj1a.igiw.html?249986

الف
  http://alef.ir