بررسي آخرين وضعيت ميداني جنگ در حلب؛

سوريه به چه سمتي پيش مي رود

بخش خارجی الف؛ 14 تیر94

14 تير 1394 ساعت 8:52


در حال حاضر جنگ در چندين جبهه در سوريه در جريان است. ارتش سوریه علاوه بر مبارزه با تروريست ها در اطراف شهر درعا در جنوب و شهر حلب در شمال، با تندروهای سازمان تکفیری و صهیونیستی داعش نیز که تلاش می کنند مناطق تحت کنترل دولت در شهر حسکه در شمال شرقی این کشور را تصرف کنند مبارزه می کند.

جبهه الزبداني

حمله ارتش سوریه و نيروهاي حزب الله برای بازپس گیری الزبدانی از چند روز پیش قابل پیش بینی بود. ارتش سوریه و حزب الله لبنان اعلام کردند روز شنبه حمله گسترده زمینی و هوایی را به شهر الزبدانی که تحت سیطره تروريست ها قرار دارد انجام دادند و محاصره را در این شهر تشدید کرده اند. الزبداني نزدیک جاده اصلی بیروت - دمشق که دو کشور را به هم مرتبط می کند قرار دارد و سیطره بر آن دستاوردی راهبردی برای دولت بشار اسد رئیس جمهور سوریه به شمار می آید.

در اين باره ارتش سوریه اعلام کرد « یگانهایی از نیروهای مسلح ما با همکاری مقاومت لبنان عملیات نظامی گسترده ای را در شهر الزبدانی در استان ریف دمشق آغاز کردند و محاصره سازمانهای تروریستی در این شهر را تشدید کردند. درحال حاضر نیروهای ما به طرف اهداف خود از چند محور پیشروی می کنند و خسارتهای جانی و تجهیزاتی سنگینی به تروریستها وارد کرده اند.» ارتش سوریه افزود سیطره خود را بر قلعه التل در غرب الزبدانی نیز تقویت کرده است.

اهمیت راهبردی حلب

استان حلب نيز در چند روز اخیر شاهد درگیری های سنگین بوده است. حلب؛ از نقاط استراتژیک و دومین شهر بزرگ سوریه به شمار می رود که از سال ۲۰۱۲ و با شدت یافتن درگیری‌های داخلی در سوریه، یکی از متشنج‌ترین مناطق این کشور بود و طی سال‌های اخیر هیچ‌کدام از طرفین درگیر کنترل کامل بر این شهر نداشتند. این شهر در فاصله ۵۰ کیلومتری جنوب مرز ترکیه و در ۳۱۰ کیلومتری شهر دمشق واقع شده است و از این لحاظ اهمیت راهبردی دارد.

از سوي ديگر، پیروزی غیرمنتظره تكفيري ها در ادلب و جسر الشغور، باعث شد که تروريست ها با افزایش اعتماد به نفس، فاز عملیاتی و اجرایی برای تجزیه سوریه و تشکیل دولت انتقالی در شمال این کشور را کلید بزنند. در واقع در میان استان های مختلف، مهم ترین هدف براي تكفيري ها، تصرف استان حلب و بیرون راندن نیروهای وفادار به بشار اسد است تا بتوانند با تکرار الگوی «بنغازی-طرابلس» و تشکیل دولت انتقالی در شمال سوریه، سرنوشت مشابه معمر قذافی را برای بشار اسد کلید بزنند. از سوی دیگر در صورتی که ارتش سوریه بتواند این شهر را آزاد کند، عملا دژ اصلی مخالفان تسخیر شده و قلب عملیاتی آنان فتح شده است. در نتیجه تا حدی می توان ادعا کرد سرنوشت و آینده سوریه در این عملیات رقم خواهد خورد.

اهمیت حلب از چند جهت است که مهمترین آن، موقعیت استراتژیک، نقش اقتصادی، محسوب شدن حلب به عنوان آخرین سنگرهای دولت سوریه در شمال، برخورداری حلب از پایگاههای نظامی مهم، وجود کردها در حلب و تلاش آنکارا برای ایجاد مناطق امن در اطراف حلب یعنی در خاک سوریه است. همزمان آنکارا نگران این است که سیطره کردها بر حلب، به تشکیل حکومت کرد منجر شود. در همین حال سیطره مخالفان سوری بر حلب، به معنای خروج نیروهای ارتش سوریه از شمال این کشور است.

وضعيت جنگ در حلب
درگیری هاي جديد در حلب پس از آن آغاز شد که ۱۳ گروه تروریست که اغلب آنها وابسته به القاعده بودند، ائتلافی با عنوان «انصار الشریعه» تشکیل دادند و پس از حملات شدید خمپاره ای علیه مناطق مسکونی غرب حلب، حمله به مناطق أکثار البذار، اللیرمون و جمعیت الزهراء را آغاز کردند.

این ۱۳ گروه تروریستی- تکفیری که جبهه النصره، آزادگان شام، جبهه أنصار الدین، أنصار خلافه، مجاهدین اسلام، گردان‌های فجر الخلافه، گردان‌های ابوعماره، جندالله، یگان اول، کتیبه توحید و جهاد، سرایا المیعاد، لشکر سلطان مراد و کتیبه صحابه را شامل می‌شوند، در بیانیه مشترکی اعلام کردند که در قالب اتاق عملیات انصار الشریعه عملیات تصرف بخش غربی شهر حلب آغاز کرده‌اند. در این اتاق عملیات بیشتر تروریست های خارجی یا مهاجران حضور داشتند که عمدتا تحت حمایت قطر و ترکیه هستند.

همزمان نیروی هوایی ارتش سوریه مواضع گروه های تروریست در جب غبشه، دکوانه، الجبول، کویرس و دیر حافر در حلب را بمباران کردند. در همین اثنا اعلام شد وائل الخلقی، نخست وزیر سوریه جمعه برای بازدید از یگان های نظامی ارتش سوریه در خطوط مقدم جبهه جنگ علیه تروریست ها به شهر حلب سفر کرده است. گروه دیده‌بان حقوق‌بشر سوریه نيز می‌گوید گروه‌های اسلام‌گراي تكفيري در این حمله، صدها موشک به‌سوی مناطقی از حلب شلیک کرده‌اند که همچنان در اختیار نیروهای دولتی قرار دارد.

هم اكنون اوضاع در حلب بدين گونه است كه داعش در حومه شرقی شهر حلب حضور دارد، ارتش برخی مناطق غربی و مرکزی را تحت کنترل گرفته و نيروهاي تحت رهبری ارتش آزاد مناطق غربی، شمال غرب و جنوب غرب شهر را در اختیار دارند. کردها نیز محله‌های کرد نشین حلب را به تصرف خود درآورده‌اند و هر یک از گروه‌ها برای کنترل کامل بر حلب تلاش می‌کند.

همزمان با تشدید درگیری‌ها در حلب که در نزدیکی مرز سوریه و ترکیه قرار دارد، ارتش ترکیه، سربازان و تجهیزات بیشتری در طول مرز با سوریه مستقر کرده است. با این حال احمد داوود اوغلو نخست‌وزیر ترکیه اعلام کرد، آنکارا طرحی فوری برای مداخله نظامی در سوریه ندارد.

گفتني است بحران سوریه از ابتدا با دخالت های خارجی به ویژه برخی همسایگان این کشور رقم خورد. همسایگانی که با نظام دمشق به دلیل حضور در محور مقاومت، میانه خوبی نداشتند و به زعم خود ظهور پدیده موسوم به بهار عربی را فرصت مناسبی جهت سرنگونی این نظام قلمداد می کردند.

اسناد فاش شده از وزارت خارجه عربستان که ویکی لیکس آن را منتشر کرده، نيز نشان می دهد که ریاض در سال ۲۰۱۲ با دو کشور ترکیه و قطر برای براندازی نظام کنونی سوریه توافق کرده است. طیق گزارش «روسیا الیوم»، آسانژ در گفت وگویی با «کانال ۱» روسیه اعلام کرد که آمریکا و فرانسه و انگلیس نیز در این توطئه شرکت داشته اند.


کد مطلب: 280638

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcex78wvjh8vpi.b9bj.html?280638

الف
  http://alef.ir