مهم‌ترین مطالب اقتصادی روزنامه‌ها؛

مردم عاقلند و انتظار ارزان شدن خودرو را ندارند/ کالاهای اساسی تا 50 درصد ارزان شده

بخش اقتصادی الف، 23 دی 93

23 دی 1393 ساعت 9:47


* آرمان
- دولت در کاهش بیکاری موفق نبوده است

این روزنامه حامی دولت یازدهم در گزارشی درباره اوضاع بیکاری نوشته است: انتظار می‌رفت دولت تدبیر و امید بتواند با تصحیح روش‌های نادرست گذشته در مواجهه با بیکاری و اشتغالزایی، برنامه‌ریزی‌های جدیدی را به‌منظور خروج بازار کار ایران از بن‌بست ارائه کند که تاکنون چنین نشده است. هرچقدر دولت دکتر حسن روحانی در مباحث مربوط به مذاکرات هسته‌ای و مهار تورم موفقیت‌های نسبی کسب کرده؛ در زمینه بازار کار به‌عنوان یکی از وعده‌های مهم انتخاباتی وی به گواه آمارهای رسمی کشور، تاکنون موفق نبوده است. دستکم تا به امروز گشایش جدیدی در اشتغال‌زایی کشور رخ نداده است. آمارها می‌گویند تعداد جمعیت فعال کشور از ۲۳ میلیون و ۷۵۶ هزار و ۱۹۴نفر در تابستان امسال به ۲۳ میلیون و ۹۳۲ هزار و ۱۸۶ نفر رسید که نشان‌دهنده افزایش جمعیت فعال کشور به میزان ۱۷۵ هزار و ۲۲۰ نفر است. به بیان دیگر در فاصله تابستان تا پاییز امسال، ۱۷۵ هزارنفر دیگر نیز در جمعیت شاغلان و یا صف بیکاران کشور قرار گرفتند.

* ایران
- کالاهای اساسی در دولت یازدهم تا ۵۰ درصد ارزان شده است

روزنامه دولت در گزارشی از ارزان شدن کالاهای اساسی خبر داده است: درهفته‌های اخیرتولیدکنندگان رقابت معکوسی را نسبت به سال‌های گذشته آغاز کرده‌اند. آنها برخلاف گذشته که مجبور بودند قیمت‌ها را بالا ببرند، دراین روزها برای کاهش قیمت کالاهای عرضه شده خود، رقابت می‌کنند. به طوری که این روزها ویترین و شیشه تمام فروشگاه‌ها و سوپرمارکت‌ها پراست از کاغذهایی که با فونت درشت از فروش کالا با تخفیف‌های ۱۰ تا ۵۰ درصدی خبر می‌دهد. حتی دایره این تبلیغات به پیامک‌ها هم رسیده است و فروشگاه‌های بزرگ در هر نوبت برخی از کالاهای خود را به نوعی حراج می‌کنند. رقابت تخفیف دهی تولیدکنندگان کالاهای اساسی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای که این کالاها در کنار هم قرار گرفته‌اند، بیشتر خودنمایی می‌کند. از لبنیات گرفته تا برنج، چای، روغن و... با تخفیف به مشتریان عرضه می‌شود و در این راستا تولیدکنندگان برای به دست گرفتن سهم بیشتری از بازار باهم رقابت می‌کنند. این رویه علاوه براینکه به نفع خریداران است، تولیدکنندگان و اصناف را هم منتفع می‌کند... درحال حاضر اکثر کالاهای خوراکی با تخفیف ۵ تا ۳۰ درصدی به فروش می‌رسد و مردم هم از این روند استقبال کرده‌اند... پس از سال‌ها مردم دوباره طعم تخفیف و ارزانی را می‌چشند.

* جمهوری اسلامی
- حرکت‌های نمایشی دولت راه نجات بورس نیست

این روزنامه در سرمقاله‌اش درباره بازار سرمایه نوشته است: راهکار افت شاخص بورس را باید خارج از بازار جستجو کرد. دولت و تمامی نهادهای مرتبط و مسئول باید اقدامات لازم را برای حل یا دستکم کاهش مشکلات بخش‌های مختلف اقتصادی انجام دهند. در این صورت شاخص بورس نیز خود به خود جهت حرکتی را تغییر خواهد داد. در چنین شرایطی انجام حرکات نمایشی، تشکیل کمیته‌ها و کارگروه‌های موسمی برای یافتن روش‌های مثبت کردن شاخص بورس، چندان تاثیری نخواهد داشت، به ویژه اینکه تجربه نشان داده است خروجی این قبیل تصمیمات و حرکات تزریق مقطعی نقدینگی به بازار، الزام سهامداران حقوقی به بازارگردانی و... است که طبیعتاً نتیجه‌ای عمیق و واقعی ندارد. واقعیت این است که گشتن به دنبال مقصر و اعمال فشار به مجموعه وزارت اقتصاد، سازمان بورس و سایر نهادهایی که روی کاغذ و در ساختار بروکراتیک مسئول بازار سرمایه به حساب می‌آیند و در این شرایط اقدامی نمایشی و ناپخته است که تنها نتیجه آن سوق دادن آنها به اقدامات نمایشی و تصمیمات ناپخته کوتاه مدت خواهد بود. درحال حاضر وزیر نفت، وزیر صنعت، وزیر نیرو و حتی وزیر خارجه همان مقدار می‌توانند در بهبود شرایط بورس نقش‌ داشته باشند که وزیر اقتصاد، چرا که وضعیت نامطلوب بازار سرمایه محصول و معلول مشکلات اقتصاد در بخش‌های مختلف اعم از تولید، تجارت و روابط بین‌المللی است.

* جوان
- گزارش تكان‌دهنده از ظهور پرونده‌هاي بزرگ در سايه تساهل مسئولان با فساد

روزنامه جوان با انتقاد از افزایش مفاسد اقتصادی نوشته است: در حالي چندي پيش در «همايش ملي اقتصاد ايران» به جاي پرداختن به مشكلات اقتصادي و مطالبات مردم، فرمان «همه‌پرسي!» صادر شد و رسانه‌هاي وابسته به تجديدنظرطلبان با حرص و ولع وصف ناشدني به استقبال آن رفتند كه آمارهاي فساد اقتصادي يكسال گذشته كه در اختيار رسانه‌ها قرار گرفت، از رشد تخلفات و جرايم اقتصادي در ۱۰ ماهه نخست سال جاري خبر مي‌دهند. رئيس پليس آگاهي ناجا ديروز در حاشيه نشست تخصصي رؤساي ادارات مبارزه با جرائم اقتصادي در جمع خبرنگاران از افزايش ۲۷درصدي اختلاس، ۲۰درصدي تباني در معاملات دولتي و ۴۰درصدي زمين‌خواري در ۱۰ ماهه نخست امسال خبر داد... در نظام جمهوري اسلامي ايران نيز از سال ۱۳۸۰ با فرمان هشت ماده‌اي مقام معظم رهبري به سران قوا وارد عصر تازه‌اي شد. از آن زمان تا كنون ۱۳ سال گذشته است و به نظر مي‌رسد كه پيام مقام معظم رهبري به اجلاس سلامت نظام اداري نشان دهد كه همگان منتظر كار قاطعي در اين زمينه هستند. در اين ميان دولت نيز با وجود به راه انداختن همايش‌هاي گوناگون و تأكيد مرتب بر شعار مبارزه با فساد توان كمتري را در اين زمينه مصروف كرده است. سخنان فرمانده نيروي انتظامي درباره برخي تخلفات اقتصادي و ضرورت تشكيل پليس اقتصادي و هشدارهاي نمايندگان مجلس نهيب‌هايي است به دولت تا مبارزه با فساد اقتصادي را جدي بگيرد.

* دنیای اقتصاد
- مردم عاقلند و انتظار ارزان شدن خودرو را ندارند

رئیس شورای رقابت درباره قیمت خودرو گفته است: به نظر من چون انتظارات مردم عقلایی است؛ بنابراین بعید می‌دانم آنها منتظر کاهش قیمت خودرو باشند. در این جامعه‌ای که زندگی می‌کنیم و با این وضع اقتصاد، مردم انتظار ارزانی از کدام کالا را دارند! شما به وضع درآمد نفتی و ارزی و اوضاع تولید کشور نگاه کنید؛ با این شرایط چه کسی انتظار دارد خودرو یا هر کالای دیگری ارزان شود! خودرو هم مواد اولیه استفاده می‌کند، نیروی انسانی دارد و...؛ خب همه اینها مشمول افزایش قیمت هستند و بر اساس شرایطی که الان داریم هیچ علامتی مبنی‌بر ارزان شدن خودرو وجود ندارد. اصلا متغیرهای فرمول قیمت‌گذاری خودرو نیز نشان نمی‌دهند که کاهشی در آنها صورت گرفته باشد.

* همشهری
- ۱۲۰میلیارد دلار ایران در دسترس نیست

روزنامه همشهری در گزارشی نوشته است: ریزش قیمت نفت در بازار جهانی که طی هفته‌های اخیر با شتاب بیشتری ادامه داشته، تأمین درآمدهای کشور را با دشواری مواجه کرده است. نگراني‌ها از كاهش درآمدهاي ارزي در حالي افزايش يافته است كه بخش قابل توجهي از دارايي‌هاي ارزي ايران، از دسترس خارج شده است. تحريم‌هاي اقتصادي كه نقل و انتقال وجوه ارزي را نشانه رفته است، از سال ۹۱وارد مراحلي شد كه انتقال ارزهاي حاصل از فروش نفت خام به كشور را با چالش مواجه ساخت. از سوي ديگر نوسانات ارزي در سال‌هاي ۹۰و ۹۱موجب شد تا سفته‌بازي در اين بازار رواج پيدا كند... برآوردها نشان مي‌دهد كه مجموع اين دو رويداد حدود ۱۲۰ميليارد دلار از دارايي‌هاي كشور را منجمد كرده است. ۱۰۰ميليارد دلار در بانك‌هاي خارجي و ۲۰ميليارد دلار ارز كه مردم نزد خود نگهداري مي‌كنند و به ارزهاي خانگي مشهور شده است. البته ۲ روز پيش، محسن رضايي، دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام هم خبر داد طي ۳ سال گذشته روزانه يك و نيم ميليون بشكه صادرات نفت ايران كاهش يافته است كه اين موضوع بيش از يكصد ميليارد دلار از درآمد ارزي ايران را كاهش داده است. اما اگر آمار ارائه شده توسط رضايي را هم درنظر نگيريم، ۱۲۰ميليارد دلار نقدينگي بالقوه داريم كه امكان فعال‌سازي‌ آن وجود دارد.


کد مطلب: 256021

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcdx90xfyt0kz6.2a2y.html?256021

الف
  http://alef.ir