بازگشت استعمار کهنه به خلیج فارس؛

اهداف واقعی انگلیس از تاسیس پایگاه نظامی در بحرین

بخش خارجی الف، 16 آذر 93

16 آذر 1393 ساعت 18:14


«ما دوباره آمده‌ایم تا برای مدتی طولانی در خلیج‌فارس بمانیم»؛ این جمله وزیر دفاع انگلیس به‌دنبال امضای توافقنامه ایجاد پایگاه نظامی این کشور در بحرین به خوبی نشان داد که انگلیسی‌ها بعد از ۴ دهه توافق خروج از خلیج‌فارس و پایان استعمارگری، بار دیگر برای بازگشت به این منطقه راهبردی خیز بلندی برداشته‌اند.

انگلیس ادعا کرده برای مبارزه با داعش نیازمند احداث این پایگاه است. مقامات بحرینی نیز گفته اند به خاطر امنیت و ثبات منطقه به هواپیماهای غربی اجازه داده‌اند از پایگاه‌های این کشور برای حملات هوایی استفاده کنند. این در حالی است که طرح انگلیس برای ایجاد یک پایگاه نظامی در بحرین از دو سال پیش تدوین شد، یعنی زمانی که خبری از داعش در عراق نبود.

امضای این قرارداد برای بحرین که با تظاهرات گسترده شیعیان علیه دولت مواجه است، بی‌دردسر نبوده و درست در زمانی که دو طرف در حال امضای قرارداد بودند، مردم در اعتراض به این قرارداد خیابان‌ها را به اشغال خود درآوردند. آنها معتقدند افزایش پایگاه‌های نظامی خارجی در بحرین منافع و ثبات این کشور را به خطر می‌اندازد. روزنامه انگلیسی گاردین به طور ضمنی ترس از پیروزی قیام مردم بحرین را دلیل انعقاد این قرارداد نظامی ـ امنیتی بین دو پادشاهی انگلیس و بحرین اعلام کرد و نوشت: « هراس از ایران و ناآرامی‌های منطقه دلایل اصلی اتخاذ تصمیم ساخت پایگاه دریایی جدید در بحرین است».

در همین حال، برخی از چهره‌های مخالف بحرین از جمله اعضای انجمن اسلامی ملی الوفاق، اصلی‌ترین حزب شیعه مخالف، مراتب نگرانی خود را از افزایش حضور نظامی خارجی در این کشور حاشیه خلیج فارس ابراز داشتند. الوفاق استدلال کرد این توافق، کشور را به پایگاهی اصلی برای عملیات‌های نظامی خارجی در منطقه تبدیل می‌کند. نبیل رجب، سیاستمدار مخالف و رئیس مرکز حقوق بشر بحرین، از این پایگاه به عنوان «پاداشی به دولت انگلیس به خاطر سکوتش در برابر موارد نقض حقوق بشر در بحرین و ادامه حمایت آن‌ها از این رژیم مستبد و فاسد» نام برد.

گفتنی است هم‌زمان با حضور فيليپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس در منامه، « مایکل فالون » وزیر دفاع انگلیس در بیانیه کوتاهی اعلام کرد: « این پایگاه، حضور ناوگان دریایی سلطنتی را به طور دائمی گسترش داده و بریتانیا را قادر می‌سازد تا کشتی‌های بیشتر و بزرگ‌تری را برای تقویت ثبات خلیج اعزام کند. حالا ما بار دیگر برای مدت طولانی در خلیج مستقر خواهیم شد».

گفتنی است رژیم آل خلیفه مدت هاست با بحران مشروعیت دست و پنجه نرم می کند و در مارس ۲۰۱۱ بود که پادشاه بحرين با دعوت از نیروهای سپر جزیره(نیروهای نظامی مشترک شورای همکاری خلیج‌فارس که در سال ۱۹۸۲ با هدف حمایت از امنیت شش کشور عضو این شورا در برابر هر گونه حمله خارجی تشکیل شد) به بهانه دفاع از منافع استراتژيک کشور خود اما در واقع براي سرکوب قيام مردم بحرين، زمینه دخالت نیروهای خارجی را در این کشور فراهم نمود. درخواست پادشاه بحرين از نيروهاي سپر جزيره، فرصت خوبي به عربستان سعودي داد تا نيروهاي نظامي خود را براي سرکوب انقلاب مردمي بحرين وارد کند و عملا نيز نيروهاي نظامي عربستان به محض ورود با حمله به مردم اين کشور ده‌ها تن از شهروندان را کشته و مجروح نمودند.


کد مطلب: 251756

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcdkf0x9yt0k56.2a2y.html?251756

الف
  http://alef.ir