دور جدید تحریم‌های غرب علیه مسکو؛

آیا روسیه مجبور به عقب نشینی می شود

بخش خارجی الف، 29 آذر 93

29 آذر 1393 ساعت 17:23


بر اساس تجربه تاریخی می توان گفت که بعید است روسیه بر اثر فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم ها، به عقب نشینی جدی در موضوع اوکراین دست بزند و منافع حیاتی و استراتژیک خود را قربانی نماید.

به گزارش الف، درحالي‌كه ارزش روبل، واحد پول رسمي روسيه، طي يك هفته ۱۵ درصد كاهش داشته، آمریکا، اتحاديه اروپا و کانادا تحريم‌هاي جديد عليه روسيه تصويب كرده‌اند.

براساس مصوبه جديد اتحاديه اروپا، شهروندان و شركت‌هاي تابع كشورهاي عضو اتحاديه حق سرمايه‌گذاري و خريد ملك و ارائه خدمات به كريمه را ندارند و مؤسسات جهانگردي اين كشورها، به‌خصوص ترتيب‌دهندگان سفرهاي دريايي، مجاز به حمل مسافر براي بازديد از اين منطقه نيستند. كشتي‌هاي اروپايي هم به جز در موارد اضطراري، نمي‌توانند به بنادر اين منطقه سفر كنند. فروش برخي اقلام و اجناس به شركت‌هاي ثبت شده در كريمه هم ممنوع شده است.

فدريکا موگريني مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا اعلام کرد که در حالي که نزول روبل خبر خوبي براي روسيه، اتحاديه اروپا و جهان نيست، تحريم‌ها تا زماني که مسکو دست از حمايت شورشيان در شرق اوکراين بر ندارد، ادامه خواهد يافت. وي در جمع خبرنگاران افزود: پوتين و مقامات روسيه بايد تغييرات اساسي را در رويکرد خود نسبت به جهان نشان دهند و به سمت تعامل روي آورند.

همزمان با تصويب تحريم‌هاي جديد اتحاديه اروپا عليه مسكو، باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، روز پنجشنبه قانون ضدروسی حمایت از آزادی اوکراین را که در آن اعمال تحریم های جدید پیش بینی شده امضا کرد. براساس طرح كنگره، دولت آمريكا مجوز پيدا كرده كه تحريم‌هاي بيشتري را عليه شركت‌هاي نفتي و نظامي دولت روسيه اعمال كند و تجهيزات راهبردي مانند هواپيماهاي بدون سرنشين و تسليحات ضد‌تانك را در اختيار دولت اوكراين قرار دهد. وزارت امورخارجه روسیه روزجمعه در بیانیه ای هشدار داد که این کشور اقدامات ضدروسی آمریکا را بدون پاسخ نمی گذارد.

کانادا نیز روز جمعه اعلام کرد تحریم های جدید علیه رهبران جدایی طلبان اوکراین و بخش نفت و گاز روسیه وضع کرده است.

اين در حالي است كه ولاديمير پوتين، رئيس‌جمهور روسيه در آخرين نشست خبري خود در سال ۲۰۱۴ تأكيد كرد كه در بدترين حالت خروج از وضعيت فعلي اقتصادي اين كشور ۲سال طول مي‌كشد و بازگشت روسيه به رشد اقتصادي، قطعي است.

کشورهای غربی، روسيه را به دامن زدن به بحران اوکراين که منجر به کشته شدن ۴۷۰۰ نفر و آوارگي يک ميليون تن شده است، متهم می کنند. این کشورها بر این اعتقادند که پوتین به‌عنوان رییس‌جمهور روسیه در امتداد آمال و آرزوها خود به دنبال بازیابی مرزهای روسیه تزاری است. طبق این نگاه پس از اشغال اوکراین نوبت به کشورهای اروپای شرقی خواهد رسید و متعاقباً خلع قدرت رییس‌جمهور سابق اوکراین، تنها بهانه ای برای کشورگشایی روسیه است.

این در حالی است که از نگاه روس ها ریشه اصلی بحران اوکراین را باید در سیاست گسترش ناتو به شرق جستجو کرد که این خود بخشی از استراتژی کلان ایالات‌متحده آمریکا یعنی خارج کردن اوکراین از دایره نفوذ و قدرت روسیه و الحاق آن به غرب است. افزون بر این، از نگاه روس ها از علل درگیری های اوکراین باید به گسترش اتحادیه اروپا به شرق و حمایت از انقلاب های رنگی نیز اشاره کرد.

نکته واضح این است که تجربه تاریخی ثابت کرده که قدرت‌ها حاضر نیستند از منافع حیاتی استراتژیک خود در مقابل فشارهای اقتصادی سیاسی چشم‌پوشی کنند و بعید است روسیه نیز بر اثر فشار تحریم ها حاضر گردد در قضیه اوکراین عقب نشینی جدی انجام دهد.


کد مطلب: 253302

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdccx1qii2bqp18.ala2.html?253302

الف
  http://alef.ir