رایزنی های فشرده هسته ای در ژنو با میهمانان جدید/ آیا روند مذاکرات هسته ای تغییر یافته است

بخش خارجی الف، 2 اسفند 93

2 اسفند 1393 ساعت 18:41


همزمان با دومین روز مذاکرات اتمی ایران و آمریکا در ژنو، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان به همراه علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و حسین فریدون دستیار ویژه رئیس‌جمهوری به منظور رایزنی با طرف آمریکایی وارد این شهر شدند. در حال حاضر، عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزارت امور خارجه در ژنو سرگرم مذاکره با همتایان آمریکایی خود هستند.

به گزارش بی بی سی، علی اکبر صالحی، معاون رئیس جمهور ایران و رئیس سازمان انرژی اتمی برای مذاکره با ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا، عازم ژنو شده است. این نخستین بار است که در طول مدت مذاکرات اتمی ایران و آمریکا، یک مقام بلندپایه به غیر از وزیر امور خارجه طرفین در این گفت و گوها حاضر می شود. مقام هایی از وزارت انرژی آمریکا و سازمان انرژی اتمی ایران همواره در مذاکرات اتمی حضور داشته اند اما این اولین بار است که سطح گفت و گوها در این بخش هم افزایش یافته است.

حضور دو مقام دیگر از دو کشور ایران و آمریکا در مذاکرات هسته ای باعث توجه رسانه‌ها و ارائه تحلیل هایی شده است. در این ارتباط آسوشيتدپرس در گزارشي از ژنو نوشت مقامات غربي مي گويند پس از آنکه ايران اعلام کرد صالحي به اين مذاکرات خواهد پيوست، آمریکایی ها نیز تصميم گرفتند مونيز را براي ملحق شدن به اين نشست اعزام کنند. از دیدگاه این خبرگزاری حضور همزمان صالحي و مونيز مي تواند شانس دستيابي به يک توافقنامه را از طريق حل سريعتر جزئيات فني پيچيده در زمينه محدود شدن برنامه هسته اي ايران که براي تهران نيز قابل قبول باشد، افزايش دهد.

آسوشیتدپرس در ادامه گزارش خود به نقل از مقامات غربی نوشته است «انتظار می‌رود آنها درباره تعداد سانتریفیوژ برای غنی سازی اورانیوم توسط ایران (در توافق نهایی هسته‌ای)، میزان موادغنی شده که می‌تواند ذخیره کند، نوع تحقیق و توسعه در رابطه با غنی سازی و آینده رآکتور آب سنگین بحث و گفت‌وگو کنند».

این اتفاق بعد از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش روی می دهد که ایشان در آن دیدار با اشاره به برخی مباحث مطرح شده درخصوص توافق دو مرحله ای که ابتدا توافق بر اصول کلی و بعد از مدتی توافق بر جزئیات باشد، خاطرنشان کرده بودند: چنین توافقی پسندیده نیست زیرا با تجربه ای که از رفتار طرف مقابل داریم، توافقِ صِرف در کلیات، وسیله ای خواهد شد برای بهانه گیری های پی در پی در جزئیات. از دیدگاه رهبری اگر توافقی انجام شود، باید در یک مرحله و در بردارنده کلیات و جزئیات، با یکدیگر باشد و مفاد این قرار داد نیز باید روشن، واضح و غیرقابل تفسیر و تأویل باشد و مفاد توافق نباید به گونه ای باشد که طرف مقابل که عادت به چانه زنی دارد، در قضایای مختلف بهانه جویی کند.

خبرگزاری مهر نیز به نقل از بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی گزارش داد که قرار است علی‌اکبر صالحی درباره‌ی موضوعات فنی با ارنست مونیز بحث و مذاکره داشته باشد. یک سخنگوی وزارت انرژی آمریکا نیز اعلام کرد که وزیر انرژی این کشور به درخواست جان کری، وزیر خارجه‌ی آمریکا به مذاکرات می‌پیوندد.

این در حالی است که عباس عراقچی در گفت‌وگویی با ایسنا با اعلام این‌که مذاکرات به مرحله‌ای جزئی و حساس رسیده است،تاکید کرد که ایران توافق دومرحله‌ای نمی‌خواهد و قصد آن دارد که در توافق نهایی کلیات و جزئیات یک‌پارچه باشد. عراقچی اضافه کرد که برای رسیدن به چنین توافقی دو طرف مجبورند که در همه‌ی موضوعات مربوط به بحث و در تمامی مراحل، وارد جزئیات دقیق شوند. معاون محمدجواد ظریف همچنین گفته است، ایران به دنبال نوآوری و تحول در شکل مذاکرات است تا مذاکرات با سرعت بیشتری پیش رود. او جزئیات بیشتری را درباره‌ی شیوه‌های احتمالی تحول مطرح نکرد.

همچنین گفته می شود حسین فریدون به‌منظور مشورت‌ها و هماهنگی‌های لازم در طول مذاکرات فعلی به ژنو سفر کرده است.

لازم به ذکر است ایران و گروه ۱+۵ توافق کرده اند که تا پایان ماه مارس (اوایل سال پیش روی شمسی) به یک تفاهم سیاسی و تا ۹ تیرماه ۱۳۹۴ به یک توافق جامع با هدف حل و فصل نهایی پرونده ایران و رفع تحریم ها در برابر رفع نگرانی از اهداف برنامه هسته ای ایران برسند.


کد مطلب: 260934

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcbfgb5arhb09p.uiur.html?260934

الف
  http://alef.ir