مونیز: اگر من اسرائیلی بودم از توافق هسته‌ای حمایت می‌کردم

13 مرداد 1394 ساعت 10:07


وزیر انرژی آمریکا در نشستی با خبرنگاران صهیونیستی گفت اگر او اسرائیلی بود از توافق هسته‌ای با ایران حمایت می‌کرد.

به گزارش فارس، «ارنست مونیز» در جلسه توجیهی با خبرنگاران صهیونیست در پاسخ به این سئوال که اگر از نگاه یک اسرائیلی به توافق نگاه می‌کرد، هنوز از آن حمایت می‌کرد، گفت: «اگر من یک شهروند اسرائیلی بودم از توافق هسته‌ای حمایت می‌کردم. به نظرم تعداد نسبتا خوبی از اسرائیلی‌ها نیز چنین دیدگاهی دارند».

به گزارش پایگاه خبری «تایمز اسرائیل»، مونیز در این نشست که روز گذشته (دوشنبه) در دفتر کار او در وزارت انرژی آمریکا برگزار شد، اظهار داشت: «اما واضح است، توافق هسته‌آی بخشی از مسئله بزرگتری است که ما چگونه می‌خواهیم به نیازهای امنیتی جمعی خود در منطقه پاسخ دهیم. این (توافق) ابزار مهمی برای ماست که با کنار گذاشتن تهدید امنیتی از روی میز به وسیله آن، چنین کاری را انجام دهیم».

وی در ادامه سخنان خود تاکید کرد که این توافق نشانه چرخش آمریکا به سمت ایران و تضعیف روابط واشنگتن با تل‌آویو نیست. مونیز در این رابطه افزود:‌« اشتباه نکنید؛ این توافق یک ذره تغییر در این موضوع ایجاد نمی‌کند که دوستان و متحدان ما در منطقه چه کسانی هستند. دوستان و متحدان ما اسرائیل، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و احتمالا تعدادی از کشورهای عرب در منطقه هستند. ایران از چارچوبی که بوده خارج نمی‌شود مگر اینکه مسئله حمایت از تروریسم حل شود. این شامل حزب‌الله است مگر اینکه فعالیت‌هایی که بی‌ثباتی منطقه را افزایش می‌دهد، مورد توجه قرار گیرد و مگر اینکه مسئله حقوق بشر حل شود. به عقیده من، لفاظی علیه اسرائیل به طور چشمگیری تغییر کرده است».

وزیر انرژی آمریکا در بخش دیگری از سخنان خود وجود توافقات محرمانه جانبی با ایران را رد کرد و گفت، توافقات پادمانی بین‌المللی محرمانه میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی کاملا اقدامی متعارف و قانونی است.

ارنست مونیز اظهار داشت، کشورهای ۱+۵ که با ایران توافق را به امضا رسانده‌اند، اطمینان یافته‌اند که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دسترسی‌های لازم دست یافته است و بقیه مسائل میان ایران و آژانس است.

وی در تشریح این موضوع بیان کرد: «ما در مذاکرات به مسئله دسترسی‌های آژانس اتمی دست یافتیم. بعد آنچه آنها انجام دادند، مذاکره درباره پروتکل‌های پادمانی محرمانه بود درباره اینکه این بازرسی‌ها چگونه انجام شود. این وظیفه ما نبود. همیشه این اتفاق رخ می‌دهد و تنها راهی که همیشه این اسناد به بیرون از آژانس راه می‌یابد، مجوز کشور مدنظر برای انتشار آن است».

این مقام ارشد آمریکایی سپس به اقدام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در منحل کردن برنامه تسلیحات هسته‌ای آفریقای جنوبی در ۲۵ سال پیش اشاره کرد که اسناد آن همیشه محرمانه باقی ماندند.

مونیز در پاسخ به سئوال «تایمز اسرائیل» مبنی بر اینکه چرا او ۲۰ آوریل گفته انتظار دارد توافق نهایی شامل بازرسی هر زمان، هر مکان خواهد بود که که در نهایت بخشی از برنامه جامع اقدام مشترک نبود. وزیر انرژی آمریکا در پاسخ گفت، «این حرف از متن خارج شده است. من هرگز قصد نداشتم به رژیم بازرسی‌های سرزده دست یابیم». وی درباره موضع آمریکا در قبال رژیم بازرسی‌ها اظهار داشت:‌« هیچ چیز تغییر نکرده است.وقتی می‌گویم بازرسی‌های «هر زمان، هر مکان» به این معناست که بازرسی‌ها یک پروسه تعریف شده‌ با زمان پایان مشخص باشد. این یک روش متعارف و قانونی است».

این مقام ارشد آمریکایی در پاسخ به این انتقادات که این توافق به ایران ۲۴ روز فرصت می‌دهد تا فعالیت غیرقانونی هسته‌ای خود را در سایت‌های بیان نشده مخفی کند، گفت، این، مدت زمان بسیار کوتاهی است که پنهان کردن مواد غنی‌شده در آن غیرممکن است.

ارنست مونیز در این باره توضیح داد، تعیین مدت زمان ۲۴ روزه، نخستین بار است که در توافق هسته‌ای به عنوان پایان زمان یک کشور برای خودداری از دسترسی بازرسان، گنجانده شده است. در توافقنامه‌های قبلی، کشورهای مظنون به فعالیت‌های غیرقانونی، تحت پیمان منع اشاعه هسته‌ای می‌توانستند برای همیشه از دسترسی بازرسان به سایت‌های مشکوک خودداری کنند.

وی با بیان مطالب فوق افزود: «کاری که ما برای نخستین بار انجام دادیم این بود که یک دوره زمانی محدود داشته باشیم. بنابراین اگر ایران با آژانس همکاری نکند، این نهاد می‌تواند درخواست دسترسی رسمی کند که در این صورت مهلت ۲۴ روزه شروع می‌شود».

وزیر انرژی آمریکا مدعی شد، اقدامات مخفیانه دیگری نیز وجود دارند که ایران می‌تواند انجام دهد تا برنامه تسلیحات هسته‌ای خود را پیش ببرد؛ فعالیت‌هایی که شناسایی آنها دشوارتر است، به ویژه اگر این تاسیسات از مواد هسته‌ای واقعی پاک شوند. ارنست مونیز اضافه کرد: «آژانس‌های اطلاعاتی ما و بازرسان آژانس ابزارهای دیگری در اختیار دارند تا این فعالیت‌ها را شناسایی کنند. اما روشن است که استفاده از مواد هسته‌ای بهترین فرصت برای کشف این فعالیت‌ها فراهم می‌سازد».

وی با اشاره به اینکه مقامات اسرائیلی همیشه می‌گفتند راکتور اراک مسئله اصلی است، گفت: «اکنون هیچ سخنی از آنها درباره اینکه ما این موضوع را حل کرده‌ایم، نمی‌شنویم».


کد مطلب: 287043

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcbazb5frhbwgp.uiur.html?287043

الف
  http://alef.ir