آیا عربستان به شکست در جنگ یمن اعتراف می کند؟!

گروه جهان الف،   4000912068 ۱۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

عربستان درحالی به مرحله اعتراف به شکست در جنگ یمن نزدیک می شود که دیگر همانند گذشته خبری از حمایتهای مستمر متحدانش همچون آمریکا نیست.

آیا عربستان به شکست در جنگ یمن اعتراف می کند؟!

به گزارش الف، نزدیک به 7 سال است که از جنگ بیهوده ائتلاف متجاوز عربی به سرکردگی عربستان در یمن میگذرد و درحالی که همه شاخصها در این جنگ کاملا عکس تصورات سعودیهاست، ریاض در میان فروپاشی ائتلاف خود با هم پیمانان اصلیش یعنی آمریکا و امارات چشم اندازی برای خروج از باتلاق یمن نمیبیند.

عربستان چه در روزهای آغازین جنگ و چه بعد از آن حساب زیادی روی حمایت های آمریکا باز کرده بود و تسلیحات ایالات متحده یکی از مهمترین عوامل ادامه جنگ ویرانگر یمن است. به طوری که 74 درصد تسلیحات عربستان در جنگ یمن را آمریکا تامین می کند.

جبهه اصلی جنگ یمن درحال حاضر مربوط به استان استراتژیک «مأرب» بوده و با پیشروی های قابل توجه نیروهای انصارالله، عربستان به زودی آخرین دژ خود را در یمن از دست خواهد داد. سعودیها میدانند که سقوط مأرب به معنای پایان کار آنها در یمن است و از طرف دیگر هیچ یک از گزینه های نظامی آنها ضد نیروهای صنعا در این منطقه کارساز نبود.

بر همین اساس عربستان طی چند هفته گذشته به استراتژی سنتی خود یعنی قتل عام غیرنظامیان یمنی روی آورده تا شاید با این اهرم فشار بتواند نیروهای صنعا را وادار به عقب نشینی کند. اما نیروهای مسلح یمن با پیامی که از طریق عملیات «موازنه بازدارندگی هشتم» برای ائتلاف متجاوز فرستادند تاکید کردند که هرگونه تجاوز به یمن و مردم این کشور با پاسخی شدیدتر مواجه خواهد شد.

بازتاب این تهدید انصارالله را میتوان در عملیات مذکور و حمله پهپادی به پایگاه های نظامی و فرودگاه های سعودی و همچنین تاسیسات نفتی آرامکو مشاهده کرد. 

اما عمده ترین چالش عربستان در مرحله فعلی فروپاشی اتحاد آن با هم پیمانانش است. امارات متحده عربی یک بار در جولای 2019 بعد از غرق شدن عربستان در باتلاق یمن اعلام کرد که از این جنگ عقب نشینی میکند پایان اتحاد خود با عربستان را در این جنگ اعلام کرد. هرچند که تصمیم مذکور امارات در حد ادعا بود و این کشور عملا همچنان در یمن حضور دارد، اما در راستای تلاشهای ابوظبی برای جدا کردن مسیر خود از ریاض بود و نتیجه آن را اکنون در جاه طلبی های امارات در جنوب یمن با دور زدن عربستان میبینیم. درحال حاضر نیز عقب نشینی نیروهای تحت حمایت امارات از الحدیده شوک دیگری به عربستان است.

اما پرواضح است که از همان ابتدا بزرگترین حامی عربستان در جنگ یمن آمریکا بود و ریاض هنوز هم امید زیادی به این کشور برای نجات خود دارد. 

اما شواهدی وجود دارد که نشان میدهد آمریکا با درک اینکه جنگ یمن به مرحله فرسایشی برای ائتلاف متجاوز عربی رسیده فشارهای خود را جهت توقف این جنگ بیهوده بر عربستان تشدید کرده است. بر این اساس در اوایل سال جاری میلادی  «جویی هود» معاون وزیر خارجه آمریکا امور خاور نزدیک در نشستی که با برخی دیپلماتهای کشورهای عربی حوزه خلیج فارس برگزار کرده بود گفت که اکنون هیچ چیز حتی حذف نام «حوثی ها» (انصارالله) از لیست تروریسم آمریکا موضع آنها را تغییر نخواهد داد و عقب نشینی نخواهد کرد.

این مقام آمریکایی خواستار توقف عملیاتهای عربستان در یمن شده و آن را تنها راه برای پایان دادن به جنگ دانست. «تیم لندرکینگ»  فرستاده آمریکا در امور یمن نیز در سفر اخیر خود به عربستان با مقامات این کشور درباره راه های پایان دادن به جنگ یمن صحبت کرده و سعودیها گفتند که پیشروی یمنی ها در جبهه مأرب مهمترین مانع رسیدن به راه حلی جهت پایان دادن به جنگ است.

مقامات سعودی همچنین اعلام کردند که عقب نشینی عربستان از یمن در مرحله فعلی هزینه زیادی برای ریاض خواهد داشت و کشورهای دیگری همچون ترکیه و قطر و امارات برای نقش آفرینی وارد میدان میشوند.

همانطور که مشخص است عمده ترین دلیل شکست عربستان در جنگ  یمن در مرحله فعلی به پیشروی های انصارالله در مارب مربوط میشود. حتی آمریکایی ها نیز به عربستان پیغام داده اند که یمنی ها احساس میکنند به شکل کامل در مارب پیروز خواهند شد به همین دلیل حاضر نیستند در هرگونه مذاکره برای پایان دادن به جنگ یمن امتیازی به طرف مقابل بدهند.

جویی هود، معاون وزیر خارجه آمریکا امور خاور نزدیک در همین زمینه به سعودیها توصیه کرد که روی هیچ طرف سومی برای میانجیگری جهت مهار انصارالله حساب باز نکنند. درواقع آمریکاییها تلویحا به عربستان پیغام داده اند که نباید روی ادامه حمایتهای متحدانش در جنگ یمن حساب باز کند و به جای آن به فکر راهی برای خروج از این باتلاق باشد.

همانطور که آمریکاییها نیز اعتراف کردند، انصارالله اکنون دست برتر را در جنگ یمن دارد و حاضر نیست به هر قیمتی تن به پایان این جنگ بدهد. بلکه شروط اساسی دولت صنعا برای توافق جهت پایان جنگ شامل رفع کامل محاصره یمن، بازگشایی فرودگاه صنعا و پرداخت غرامت جنگی توسط متجاوزان است.

این شرایط نشان میدهد ادامه جنگ یا توقف آن عملا هیچ دستاوری برای عربستان سعودی نخواهد داشت و در هردو موقعیت باید هزینه بالایی بپردازد. اما در هر صورت خروج از این جنگ ویرانگر میتواند هزینه های نظامی و سیاسی ریاض را دست کم متوقف کند.