پایگاه خبری نشنال اینترست گزارش می دهد: آیا دونالد ترامپ در مرحله پيشافاشيستي است؟

  3990515118 ۳۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

"دونالد ترامپ در حال تغییردادنِ آمریکا به طرق و شیوه هایی است که بایستی برای هر آمریکایی، نگران کننده باشد."

آیا دونالد ترامپ در مرحله پيشافاشيستي است؟

 

 

 

به گزارش الف، "آمیتای اتزیونی" استاد امور بین المللی در دانشگاه جرج واشنگتن آمریکا، در مقاله ای برای "پایگاه خبری نشنال­اینترست"، به این پرسش پرداخته که آیا آمریکا با وجود ترامپ، در حال تبدیل شدن به یک دولت اقتدارگراست؟ وی در پاسخ به این سوال می نویسد: 

«من(آمیتای اتزیونی) در فاصله سال های 1929 تا 1935، یعنی دقیقا همان سال هایی که آدولف هیتلر در آلمان قدرت گرفت، در این کشور زندگی می کردم. اکنون، بسیاری از دوستان و همکارانم، با نگرانی از من می پرسند که آیا آمریکا نیز همچون آلمان، در مسیر تبدیل شدن به یک دولت اقتدارگرا قرار دارد؟ برای پاسخ به این پرسش، من به خاطرات دوران کودکی ام تکیه نمی کنم بلکه عمده استدلال های خود را بر دانش خود از جامعه شناسی استوار می سازم.

تا همین چند وقت گذشته، من این ایده را که آمریکا در مرحله پیشافاشیستی است، به شدت مسخره می کردم و بر این باور بودم که حفاظ های دموکراسی در این کشور نظیر دستگاه قضایی، مطبوعات و رسانه ها، فعالان اجتماعی، و جنبش های ملی که خواستار ایجاد اصلاحات در آمریکا هستند، بر سر راه رئیس جمهور ترامپ خواهند ایستاد و اجازه نخواهند داد وی دولت آمریکا را به یک ابزار سیاسی شخصی برای خود تبدیل کند. با این حال، تحولات اخیر در عرصه سیاسی آمریکا موجب شده اند تا من مجددا به بررسی سوال فوق­الذکر بپردازم. در این راستا، من بار دیگر اتفاقاتی که بر آلمان در سال های بحرانی اش، پیش از تبدیل شدن به یک دولت فاشیستی تمام عیار گذشت را مرور می کنم».

هیتلر در جامعه آلمان، در جلب آن نوع از حمایت مردمی که طالب آن بود، مکرر شکست می خورد و فقط، حمایت و طرفداری بخشی از رای دهندگان را با خود داشت. از این رو، وی به دنبال راه های دیگری جهت حضور در قدرت بود و در این راستا، به عنوان مثال، به سمت تشکیل یک دولت ائتلافی حرکت کرد. نقطه عطف اصلی و مهم در مورد هیتلر جهت قبضه قدرت در آلمان، در سال 1933 اتفاق افتاد. بر اساس قانون اساسی رایش در آلمان، رئیس جمهور وقت این کشور پل ون هیندنبرگ مسوول انتخاب صدراعظم برای آلمان بود. صدراعظم در آلمان مسوول ارائه طرح ها و لوایح قانونی به رایشتاگ پارلمان وقت این کشور بود(هیندنبرگ، هیتلر را به عنوان صدراعظم خود برگزیده بود). تلاش های هیتلر جهت تحکیم قدرتش در آلمان، با آتش گرفتن ساختمان رایشتاگ در فوریه سال 1933، تشدید شد. در مورد اینکه چه فرد یا گروهی(کمونیست ها یا نازی ها)، رایشتاگ را به آتش کشیدند اختلاف نظر است با این حال، این مساله در اصل قضیه تفاوتی ایجاد نمی کند. هیتلر، کمونیست ها را مسوول این حادثه دانست. روز پس از آتش سوزی در رایشتاگ، هیندنبرگ با تکیه بر ماده 48 قانون اساسی وقت آلمان، اختیارات فوق العاده ای را برای خود برقرار ساخت که به وی اجازه می داد توان یک دیکتاتور را در اداره کشور داشته باشد و مستقیما تمامی 19 ایالت وقت آلمان را تحت مدیریت بگیرد. کابینه دولت وقت آلمان نیز حکمی را با عنوان وظیف رئیس جمهور رایش مبنی بر حراست از دولت و ملت آلمان را برقرار ساخت که آزادی های بیان، تجمع، حریم شخصی و مطبوعات را لغو می کرد و اجازه شنود و رهگیری تلفن ها و مکاتبات را می داد و خودمختاری ایلات های آلمان نظیر باواریا را کاملا تعلیق می کرد. شبه نظامیان نازی حدودا چهار هزار نفر را در مدت کوتاهی بازداشت کردند و به طور مداوم، به سرکوب و بازداشت دیگران، ادامه می دادند. نازی ها، به طور خاص دست به بازداشت گسترده کمونیست ها زدند و عملا راه را برای یکه تازی های خود هموار کردند. اندکی بعد، قانونی به تصویب رسید که تمامی اختیارات قانونگذاری در آلمان را به هیتلر(به عنوان صدراعظم) و وزرایش محول می کرد که این مساله قدرتزیادی را به آن ها داد تا کل دستگاه و ساختار سیاسی آلمان را در کنترل گیرند. 

به نحور مشابهی، در هفته های گذشته، موقعیت ترامپ در نظرسنجی های انتخاباتی، فاجعه بار بوده است. وی در مجتمع کردن مردم پیرامون خود جهت پیروزی مجدد در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به شدت شکست خورده است. در این چهارچوب، سومدیریت وی در بحث بحران شیوع ویروس کرونا در آمریکا و همچنین لغو شتاب زده محدودیت های عمومی جهت مقابله با کرونا، تا حد زیادی وجهه وی را نزد افکار عمومی خدشه دار کرده است. مساله قتل جرج فلوید و اعتراضات گسترده در آمریکا بر عیه نژادپرستی های ترامپ نیز، 13 درصد آرا خاکستری که می توانست به سمت وی جذب شود را نیز از او دور کرده است. در ادامه اعتراضات به قتل جرج­فلوید، اقدامات خشونت بار چپ ها در آمریکا به وقوع پیوست که موحب شد وی(ترامپ) با طرح ادعای عزمش جهت برقراری قانون و نظم، یک خط حیاتی برای تنفس، جهت خروج از فشارها بیابد. در این راستا، مهم نیست که اغلب اعتراضات در آمریکا مسالمت آمیز هستند و معترضان، دلایل محکمی برای اعتراض دارند. تنها چیزی که در این میان مهم است این نکته می باشد که تعداد اندکی از معترضان اقدام به بی قانونی و خشونت و آتش زدن اتومبیل­های پلیس می کنند و کسی هم نمی تواند جلوی آن ها را بگیرد. این دقیقا همان وضعیتی است که ترامپ سعی دارد از آن سواستفاده کند. پس، آن را برجسته می کند. 

معترضان خشن، به درس هایی از تاریخ سیاسی آمریکا، بی اعتنا هستند. اعتراضات خشن در آمریکا، به طور تاریخی توجه عمومی مردم را از افکار و ایده های نو و همچنین اصلاح امور، به سمت مفهوم "کنترل اجتماعی" و ایجاد محدودیت های بیشتر سوق داده است. از سویی، "عمر واسو" از دانشگاه پرینستون، بر اساس تحقیقاتی که انجام داده می گوید: "اعتراضات خشن در تاریخ آمریکا موجب شده تا موقعیت جمهوری خواهان و اقبال برخی گروه های نژادی به سمت آن ها(نظیر سفیدپوستان) بیش از پیش تقویت شود". در این راستا، "دیوید ایگناتیوس" ستون نویس واشنگتن پست می گوید: "وقتی اعتراضات خشن شوند، رهبران اقتدارگرایی نظیر ترامپ از موقعیت سواستفاده خواهند کرد و در واقع، فرصتی مناسب برای پیشبرد دستورکار خود می یابند". به زعم وی، رهبران اقتدار گرا، خشونت و ناامنی معترضان را بهانه ای مناسب برای سرکوب دسته جمعی می بینند و به نوعی، منتظر استفاده حداکثری از آن هستند. 

در شرایط کنونی، دولت ترامپ و وزارت دادگستری و دیگر نهادهای دولتی در آمریکا که تبدیل به بازیچه رئیس جمهور این کشور شده اند، عملا با اقدامات خود، بر دامنه و آتش اعتراضات می افزایند. آن ها این کار را می کنند زیرا به بهترین وجه، منافع سیاسیشان را تامین می کند.  ترامپ در سال های اخیر بسیاری از نهادها و دستگاه­های حامی دموکراسی در آمریکا را به ابزار شخصی خود تبدیل کرده و من اصلا شگفت زده نخواهم شد اگر وی حتی به فکر برگزیده شدن برای بار سوم به عنوان رئیس جمهور آمریکا باشد. رهبران اقتدارگرایی نظیر او در سرتاسر جهان، یکچنین گرایش هایی را به وضوح دارند. 

حال اگر از من بپرسید آیا در مرحله دولتِ پیشانازی در تاریخ آمریکا هستیم یا خیر می گویم: هنوز امیدوارم که نباشیم. با این حال، اگر خشونت های دست چپی ها و دیگر اعتراضات خشونت بار ادامه یابند، امکان انتخاب مجدد ترامپ وجود دارد و احتمال دارد مسیر تبدیل شدن آمریکا به یک دولت اقتدارگرا، بیش از پیش، هموار شود.

***نویسنده: آمیتای اتزیونی، وی استاد امور بین المللی در دانشگاه جرج واشنگتن آمریکا است.

*لینک: https://nationalinterest.org/feature/america-road-becoming-authoritarian-state-165990