آشوراده آزاد شد

گروه اجتماعی الف،   3990411177 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

با حکم دادستان کل طرح ساخت و ساز در جزیره آشوراده که به گفته کارشناسان محیط زیست منجر به نابودی این جزیره میشد متوقف شد .

ببینید 

تنها جزیره ایرانی دریای خزر با دستور معاونت قضایی دادستان کل کشور از خطر تخریب و تغییر کاربری همیشگی نجات یافت.

به گزارش همشهری اجرای طرح گردشگری جزیره آشوراده به‌عنوان یکی از مصوبات سفر ریاست‌جمهوری در سال۹۳ به استان گلستان به تصویب رسید ولی با مخالفت‌های بیشمار از سوی متخصصان مواجه شد. ۲۲هکتار از مساحت آشوراده که در دل پناهگاه حیات‌وحش میانکاله قرار گرفته است قرار بود شامل طرح گردشگری شود که حالا حکم نجات این زیستگاه مهم صادر شده است. ماجرای واگذاری آشوراده به حدود ۲دهه قبل و ماه‌های پایانی دولت اصلاحات بازمی‌گردد.

زمانی که معصومه ابتکار، رئیس وقت سازمان حفاظت محیط‌زیست در تلاش برای واگذاری این منطقه ارزشمند محیط‌زیستی بود و با در بسته مواجه شد. پس از آن بار دیگر در دولت بهاری‌ها ماجرای واگذاری آشوراده مطرح شد و فاطمه واعظ‌جوادی،معاون وقت این سازمان با جدیت از آشوراده دفاع کرد و این منطقه حفاظت‌شده مصون ماند. اما در دولت تدبیر و امید بار دیگر با تصدی ابتکار بر سازمان حفاظت محیط‌زیست ماجرای واگذاری آشوراده جدی شد و این جزیره مهم زیست‌محیطی کشور این‌بار با محوریت وزارت میراث فرهنگی به بهانه رونق گردشگری مصوبه هیأت وزیران را گرفت و فعالان محیط‌زیست و کارشناسان صدای اعتراض را بلند کردند و درنهایت دادستانی حکم توقف طرح گردشگری آشوراده و واگذاری این جزیره را صادر کرد.

بدین‌ترتیب طرحی که سازمان حفاظت محیط‌زیست با محوریت وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و البته سازمان همیاری شهرداری‌های استان گلستان به‌دنبال اجرای آن بودند. احداث منطقه نمونه گردشگری در جزیره آشوراده بود که اجرای آن با ۲مصوبه در اسناد بالادستی کشور مغایرت داشت.

محمد داسمه، وکیل پرونده شکایت ستاد مردمی نجات آشوراده از مجریان و تصویب‌کنندگان طرح واگذاری آشوراده برای اجرای پروژه‌های گردشگری با اعلام خبر توقف اجرای این طرح به دستور دادستانی کل کشور به همشهری گفت: در سال۹۴ شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران مصوبه‌ای را به تصویب رساند که براساس آن صدور هرگونه مجوز ساخت «مناطق نمونه گردشگری» در مناطق چهارگانه محیط‌زیست اکیدا ممنوع است. پناهگاه حیات‌وحش میانکاله و جزیره آشوراده نیز جزو مناطق چهارگانه محیط‌زیست است.

سال۹۷ نیز شورای‌عالی معماری و شهرسازی، ایجاد هرگونه «شهرک گردشگری» در مناطق چهارگانه محیط‌زیست را مطلقا ممنوع اعلام کرد. علاوه براین، براساس «دستورالعمل تهیه طرح‌های مدیریت حفاظتی» که در «نشریه۲۵۷» ابلاغی از سوی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و سازمان حفاظت محیط‌زیست منتشر شد، آمده است که پناهگاه حیات‌وحش فاقد زون تفرجی متمرکز است که این دستورالعمل نیز در تأیید مصوبات شورای‌عالی شهرسازی و معماری است.

وکیل پرونده شکایت ستاد مردمی نجات آشوراده با اشاره به مکاتباتی که سال گذشته با دادستانی کل کشور برای نجات آشوراده داشت، گفت: اسنادی که عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست و امیر عبدوس، مدیرکل وقت حفاظت محیط‌زیست گرگان، در مکاتبات خود در مورد آشوراده ابلاغ کردند شامل ارزیابی زیست‌محیطی، تفاهمنامه‌ سازمان حفاظت محیط‌زیست و وزارت میراث‌فرهنگی و گردشگری با بخش خصوصی و ابلاغیه‌های داخلی در سازمان می‌شود که زیر عنوان «منطقه نمونه گردشگری آشوراده» است. درحالی‌که همین عنوان نیز با مصوبات شورای‌عالی شهرسازی و معماری در تناقض کامل است.

محمد داسمه اعلام کرد: همین تعارض با مصوبات شورای‌عالی شهرسازی و معماری منجر به صدور دستور توقف واگذاری آشوراده برای اجرای طرح‌های گردشگری از سوی معاون حقوق عامه، معاونت قضایی دادستان کل کشور شد و این حکم به دادستان گرگان نیز ابلاغ شد. طرح گردشگری آشوراده که در یک دوره تحت عنوان طبیعت‌گردی مطرح شد شامل ساخت اسکله، مسیر دسترسی، آلاچیق، رستوران و دیگر زیرساخت‌های مورد نیاز حضور گردشگران بود و قرار بود با سرمایه‌گذاری ۴۰۰میلیارد تومانی بخش دولتی و خصوصی تا ۳سال پس از تصویب به بهره‌برداری برسد. این طرح در حالی ارائه شد که جزیره آشوراده تمام سال میزبان انواع پرندگان بومی و مهاجر است و در ردیف نخستین مناطق زیست‌کره جهان معرفی و ثبت شده است. به‌گفته وکیل پرونده شکایت ستاد مردمی نجات آشوراده که خود فعال محیط‌زیست است، طراحان تغییر کاربری آشوراده، حق تبدیل این منطقه برای طبیعت‌گردی را هم ندارند. چون سازمان جنگل‌ها و مراتع نیز براساس قانون حفاظت از جنگل‌ها و مراتع با این موضوع موافقت نمی‌کند. بنابراین مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری شامل همه ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره است و نمی‌توان ۲۲هکتار از آشوراده را برای ساخت‌وساز جدا کرد.

بیشتر بخوانید

آشوراده توان کیش شمال شدن ندارد/ فساد و زمین‌خواری در راه است

اگر واگذار می‌شد


واگذاری جزیره آشوراده به بخش خصوصی با هدف رونق گردشگری، با اعتراض فعالان محیط‌زیست و حتی کارشناسان این حوزه مواجه شد به‌طوری که به گفته علی‌محمد شاعری، نماینده وقت نکا، بهشهر و گلوگاه در مجلس دهم، «این واگذاری به یک شخص حقیقی بوی زمین‌خواری می‌دهد و به‌معنای زیر پا گذاشتن مفاد معاهده بین‌المللی رامسر است.»  محمد داسمه نیز می‌گوید: سازمان حفاظت محیط‌زیست، مالک عرصه‌های طبیعی نیست و صرفا در تمام امور، قائم‌مقام دولت است. در نتیجه صلاحیت واگذاری ندارد و اگر واگذاری صورت می‌گرفت، سرمایه‌گذار می‌توانست با پیشرفت‌های فیزیکی با استفاده از قانون «رفع موانع سرمایه‌گذاری و تولید»، سند انتقال عرصه ملی یکی از مهم‌ترین مناطق ارزشمند محیط‌زیستی را بگیرد.

به گزارش همشهری، کارشناس رسمی دادگستری نیز در این پرونده اعلام کرده است که اجرای طرح گردشگری آشوراده در راستای حفاظت از این منطقه نیست و با اهداف سازمان حفاظت محیط‌زیست در تقابل است که منجر به تخریب آخرین و امن‌ترین زیستگاه فوک خزری و پرندگان آبزی و کنارآبزی می‌شود. محمد داسمه می‌گوید: تمام دستوراتی که معاونت قضایی دادستان کل کشور به‌عنوان عالی‌ترین مرجع قضایی رسیدگی در دادسراها صادر می‌کند در راستای اجرای ماده۲۲ و ۲۹۰ قانون آیین دادرسی کیفری است و برای همه دادسراها لازم‌الاجراست.
به‌گفته محمد داسمه، در وصف جرم کیفری در پرونده آشوراده نیز باید بدانیم مسئولیت سازمان حفاظت محیط‌زیست در ماجرای واگذاری آشوراده در دادسرای کارکنان دولت نیز پیگیری می‌شود.

نمی‌گذاریم آشوراده کیش شود


خدیجه رضوی، دبیر ستاد مردمی نجات آشوراده نیز از تلاش دستگاه قضایی و سازمان جنگل‌ها در حمایت از توقف اجرای طرح گردشگری در آشوراده قدردانی کرد و به همشهری گفت: ۴۰درصد خاویار ایران در نزدیکی جزیره آَشوراده به‌دست می‌آید و اگر کسی ادعای کارآفرینی دارد باید بتواند برای اشتغال‌زایی مردم از تولید ماهی خاویاری حمایت کند. علاوه بر این، آشوراده و میانکاله، پناهگاه فوک خزری و پرندگان مهاجر است و نمی‌گذاریم این منطقه به سرنوشت جزیره کیش و تخریب بدون بازگشت طبیعت دچار شود.

از نظر او دستور توقف واگذاری آشوراده برای مدیران حوزه محیط‌زیست یک پیام دارد. «آنها دیگر نمی‌توانند پشت درهای بسته برای محیط‌زیست کشور تصمیم بگیرند.»

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۵۰۵۵۶۵۲۱:۱۲:۲۹ ۱۳۹۹/۴/۱۱
واقعا دست دادستان درد نکنه
طبیعت دوست۱۵۰۵۵۶۶۲۱:۱۳:۴۵ ۱۳۹۹/۴/۱۱
این کار قوه قضائیه یکی از کارهای اساسی در جهت احیای حقوق مردم است. متشکریم
ناشناس۱۵۰۵۵۸۲۲۱:۴۵:۵۶ ۱۳۹۹/۴/۱۱
ابتکار باید محاکمه شود. حتی اگر یک روز به عمرش باقیمانده باشد.
رضا میراثی۱۵۰۵۵۸۹۲۱:۵۵:۲۴ ۱۳۹۹/۴/۱۱
پیروزی بزرگی برای ملت ایران که با پایداری فعالان محیط زیست و حقوقدانان پیگیر این امر و درواقع حقوق عامه بدست آمده است. روسیاهی بزرگی برای عواملی چون پیمانکار و معاون وقت گردشگری و ..که برای سرو سامان دادن این کار مثل یک وصله ناجور از امور اقتصادی به گردشگری آمده بود و مسئولین بدنام .. که موافق این امر بودند بجای ماند. باید از دادستان مربوطه و کسانی که در قوه قضاییه به این درخواست مغایر با طبیعت منطقه پایان دادند تشکر کرد.
ناشناس۱۵۰۵۵۹۳۲۲:۰۲:۱۱ ۱۳۹۹/۴/۱۱
واقعا متوجه نمی شوم. چرا در همین غرب آشوراده و در تالاب گرگان در منطقه شرق مازندران یعنی بهشهر با تاسیس بندر نفتی نکا و اجازه پالایشگاه زیستگاه منطقه را نابود کردند اما جزیره چندهکتاری آشوراده را که قبلا مسکونی هم بوده فعالان محیط زیست رگ گردنشون باد می کنه در حالی که خود جزیره آشوراده پناهگاه محیط زیست نیست.
ناشناس۱۵۰۵۶۸۵۰۰:۳۹:۲۳ ۱۳۹۹/۴/۱۲
خدایا شکرت
ناشناس۱۵۰۵۷۱۵۰۱:۱۳:۲۸ ۱۳۹۹/۴/۱۲
آخر نبايد خود دولت ما سازمان محيط زيست ما هيئت وزيران ما و مديريت كشور ما ، مواظب و مراقب منابع طبيعي و محيط زيست باشند چرا گرفتار افكار مادي و مالي و سودجويي هاي كوتاه مدت هستند اين دولتها راست ميگوييد برويد همچون دبي بيابانها را آباد كنيد ، سواحل درياي عمان و خليج فارس را آباد كنيد برويد براي گردشگري آنچه كه گذشتگان كشورمان به ميراث گذاشته اند را حفاظت و تعمير و نمايش دهيد بس كنيد از اينهمه شعارها و دروغ ها از خدا بترسيد از حق ملت بترسيد از حق الناس بترسيد يخورده بفكر آخرت باشيد ، اينقدر به كانادا و غرب فكر نكنيد ، بفكر خودتون و آبروتون باشيد
مجتبی۱۵۰۵۸۳۸۰۸:۵۴:۱۶ ۱۳۹۹/۴/۱۲
آقای روحانی ادعای دولت محیط زیستی دارد بعد باید با حکم قضایی جلوی کارهای تخریبی معاون ش رو گرفت. خداروشکر رئیسی با کسی تعارف ندارد وگرنه الان این جزیره هم به سرنوشت دریاچه ارومیه تبدیل شده بود
سعید۱۵۰۵۸۵۳۰۹:۲۱:۰۶ ۱۳۹۹/۴/۱۲
بالاخره یه خبر خوب شنیدیم
علی 671۱۵۰۵۹۸۱۱۱:۱۹:۰۳ ۱۳۹۹/۴/۱۲
جایی دیگر را سراغ دارید که این دولت برای از بین بردنش اقدام نکرده باشد .کل مملکت را که نابود کرد.مردم را که با گرانی و نداری بیچاره کرد .حالا می خواهد بافت طبیعی تفرجگاه ها را هم دستکاری کند .دست دادستان درد نکند که با دستورش محوطه ی وسیعی را از دست رانتخوران آینده نجات داد .
ناشناس۱۵۰۶۰۲۹۱۲:۲۱:۴۱ ۱۳۹۹/۴/۱۲
واقعا که چه مملکتی شده مردم باید بجنگند که مسئولین کشورشون رو تخریب نکنند، این کشور میراث اجدادی ماست باید سالم و دستنخورده به آیندگان داده بشه.
ناشناس۱۵۰۶۳۶۹۱۸:۵۲:۰۳ ۱۳۹۹/۴/۱۲
کار بیهوده ای کردن.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. این نامه دلسوزانه است؟!

  2. واکنش قوه قضائیه به شایعه ای درباره زیباکلام

  3. نامه روحانی به مردم ایران درباره دلایل رد صلاحیتش/ این دفاعیه‌ شخصی نیست، دفاع از جمهوریت نظام است

  4. امضای مردم گیلان پای طومار حمایت از طرح نور

  5. مقاومت بی‌مبنای طلافروشان در مقابل شفافیت/ دولت عدول نکند، مردم هم حمایت می‌کنند

  6. فردا دیر است...

  7. آقای رئیس جمهور خاطرجمع نباشید

  8. جریمه کشف حجاب ۴ و نیم میلیون تومان است

  9. نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب!

  10. نظرات برگزیده مخاطبان الف: مردم عملکرد دولت روحانی را فراموش نکرده‌اند/ گسترش مصرف مشروبات الکلی زنگ خطری برای مردم و مسئولین است

  11. خودمان بیگناهان زیادی را کشتیم نمی توانیم از اسرائیل انتقاد کنیم

  12. محکومیت ساداتی‌نژاد به حبس/ روایت خاندوزی از کاهش تورم/ شانس قالیباف برای ریاست مجلس دوازدهم چقدر است؟

  13. واکنش روزنامه اصولگرا به زندانی‌شدن زیباکلام/ دستور اژه‌ای درباره پرونده چای دبش

  14. در آستانۀ سکولارشدنِ زیارت؟

  15. مأمور خاطی بازداشت شد

  16. انتقاد روزنامه اصولگرا از وزیر ارتباطات/ واکنش فرزین به انتشار اطلاعات مالی موسسه رائفی‌پور

  17. نتانیاهو: ‌صدها سرباز را از دست داده‌ایم

  18. واکنش وزیر کشور به برخورد خشن برخی ماموران / نظر واعظی درباره نقاط ضعف و قوت دولت رئیسی

  19. صادق زیباکلام روانه زندان شد

  20. بزرگ‌نمایی مشکلات به ضرر کشور است

  21. راه سخت قالیباف/ پیشنهاد جالب شریعتمداری درباره واکنش به اسرائیل

  22. اعتراض بانوان به پوشش‌های نامناسب

  23. نرخ رشد جمعیت با روند فعلی در سال ۱۴۰۹ به صفر می‌رسد

  24. تبلیغات پرحجم قدرت‌های بزرگ به وسیله دانشجویان غرب رنگ باخت

  25. شنبه‌ای که تکلیف تعطیلی شنبه‌ها را روشن کند هنوز نرسیده است!

آخرین عناوین