لطیفه مشهور خاورمیانه‌ای‌ درباره سعودی ها به روایت گاردین

گروه جهان الف،   3980701138 ۲۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۹ تکراری یا غیرقابل انتشار
لطیفه مشهور خاورمیانه‌ای‌ درباره سعودی ها به روایت گاردین

روزنامه انگلیسی گاردین در تحلیلی با اشاره به تنش میان ایران و عربستان نوشت، ریاض هرگز مستقیما با ایران نخواهد جنگید، بلکه با استفاده از گروه های نیابتی درگیر این مناقشه می شود.

گاردین در این مقاله تصريح مي كند سیاست خارجی عربستان مبتنی صرف پول برای خریدن دوستان و ساکت کردن آنها است.

 

" لطیفه ای درخاورمیانه درباره خودداری عربستان از جنگیدن وجود دارد که میگوید:" عربستان سعودی تا آخرین نیروی پاکستانی خود می جنگد!"، اشاره ای به این مساله که سربازان پاکستانی از مدتها قبل در عملیات نظامی عربستان حضور داشته اند.

این لطیفه اکنون به نیروهای سودانی هم رسیده. عربستان عادت دارد برای کارهایی که برای شهروندانش دشوار و خسته کننده است، نیرو بخرد.

همواره یک کشور فقیر وجود دارد که به بهای مناسب، نیروی نظامی به دیگر کشورها اعزام کند. مثلا در جنگ یمن که از آن به عنوان "ائتلاف عربی" یاد می شود، که علاوه بر متحدان عربستان در خلیج فارس، نیروهایی از مصر، اردن، مراکش و کودکان سرباز سودانی هم حضور دارند که مرگ آنها با پرداخت پول نقد به خانواده هایشان جبران می شود. وقتی از نیروهای سودانی پرسیده می شود که جنگیدن در یمن تحت امر عربستان شبیه چیست؟ می گویند فرماند هان عربستان که از نزدیک شدن به خطوط جنگ می ترسند، از طریق تلفن های ماهواره ای به سربازان اجاره ای فرمان های پیش و پا افتاده می دهند. در مکان های خطرناک هم نیروهای تحت امر عربستان به سادگی با هواپیماها از ارتفاع زیاد بمب پرتاب می کنند، که این امر به افزایش تلفات غیرنظامیان منجر می شود. سبک پرواز جنگنده های عربستان اینگونه است: تا حد امکان از هدف دور بود، و به دیگران پول داد تا بمیرند.

به دنبال حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان، قابل درک نیست که اینقدر شایعه درباره جنگ عربستان با ایران برسر زبان ها افتاده است. عربستان "درگیر جنگ نمی شود": گروه های نیابتی استخدام و بر خوش باوری آمریکا تکیه می کند تا همچنان به دروغ بگوید آنها صلح بانان منطقه اند و هرگونه تهدیدی علیه عربستان، منطقه را بی ثبات می کند.

آمریکا و عربستان، مکررا ایران را به دخالت در این حملات متهم کرده اند. پنتاگون هم اعلام کرده است صدها نظامی آمریکایی را به همراه تجهیزات دفاع هوایی به عربستان اعزام می کند. اما چرا کشوری که از 2014 تا 2018 بزرگ ترین وارد کننده تسلیحات بود، به اینقدر کمک نیاز دارد؟

در سال 2018 آمریکا 88 درصد از تسلیحات فروخته شده عربستان را تامین کرد. تا پایان سال 2018، 12 درصد از کل خریدهای تسلیحاتی جهان به عربستان اختصاص یافت. ریاض قطعا برای دفاع از خود به تسلیحات بیشتر آمریکا نیاز ندارد.

کشوری که درگیر جنگ در یمن است و ظاهرا در قبال حملات آسیب پذیر بوده و به حمایت دائم دیگران نیاز دارد، با این همه سلاح چه کار می کند؟ نکته این است که صرفا خریدن سلاح و نه استفاده از آن. این خریدهای چندین میلیارد دلاری روابط تجاری عربستان را با متحدان غربی که از آنها سلاح می خرد، حفظ می کند. و آن کشورها هم در قبال این مساله، چشم خود را به نقض حقوق بشر، قتل و آدم ربایی در عربستان می بندند زیرا پای مبالغ هنگفتی پول در میان است. سیاست خارجی عربستان کلا بر استفاده از پول برای خریدن دوستان و ساکت کردن آنها استوار است.

و عربستان باید همچنان از نگرانی های آمریکا درباره ایران برای رسیدن به اهداف خود استفاده کند، تا تضمین شود محافظش – آنطور که ترامپ گفت- همواره "برای اقدام نظامی آماده است."  در عین حال عربستان از طریق دخالت در امور بین الملل کشورهای عربی، انتقال تسلیحات به دیگر حکومت های دیکتاتوری در خاورمیانه و شمال آفریقا، ترساندن دیگران در رسانه های اجتماعی، و همچنین پویش های مبتنی بر اطلاعات غلط، منطقه را  بی ثبات می کند. حتی توئیتر هم اخیرا حساب های کاربران عربستان را محدود کرد و همچنان از این کشور به عنوان یک بی گناه اسیب پذیر یاد می شود که با آشوب در خاورمیانه مقابله می کند.

عربستان با رفتارهای نهایت تندروانه خود، می داند که بسیار بعید است بتواند عواقب رفتارهای زشت خود را تحمل کند. ریاض در حال حاضر درگیر مناقشات با ایران، قطر و یمن بوده  و به حمایت اقتصادی از رژیم های سودان و مصر پرداخته، در امور لبنان وقیحانه دخالت و همچنان از اقدامات تندروهای سنی در سراسر جهان حمایت میکند  آن هم بدون آنکه مواخذه شود. عربستان با ایران جنگ نخواهد کرد اما آمریکا شاید خود این کار را بکند. عربستان مانند همیشه بدون آنکه خود مستقیما درگیر باشد، عامل اقدامات تحریک آمیز در خاورمیانه خواهد بود."