پیادهروی در کاهش فشارخون و همچنین پیشگیری از ابتلا به آن بسیار موثر است؛ برای کنترل وزن و فشارخون خود، روزانه 30 دقیقه بهصورت تند پیادهروی کنید.برخی موادغذایی میتوانند بهطور طبیعی فشارخون را پایین بیاورند؛ کرفس، پیاز، سیر، شنبلیله، چایسبز، خرما، گلابی، زیتون و برگ زیتون، ترهفرنگی، سویا، گوجهفرنگی، گریپفروت و لیموترش از این جمله هستند اما یادتان باشد که مصرف این مواد اصلا به معنی قطع درمان دارویی نیست. بد نیست برای مصرف این مواد، نظر پزشک خود را هم جویا شوید، بهخصوص در مورد گریپفروت، زیرا این میوه میتواند غلظت برخی داروهای فشارخون را بالا ببرد و عوارض جانبی آنها را تشدید کند.
تامین پتاسیم برای بیماران مبتلا به فشارخون بالا ضروری است، موز، آناناس، زردآلو، انجیر، گریپفروت، هلو، انگور، آلو، سیبزمینی، سیر، بروکلی، کدوسبز، قارچ، گوجهفرنگی، انواع سبزیجات و حبوبات از منابع خوب پتاسیم هستند. از آنجا که درحین پخت غذا، از نمک استفاده میشود دیگر لزومی ندارد هنگام صرف غذا، دست به نمکدان ببرید. میتوانید از گلپر، آویشن، مرزه، ترخون، ریحان یا نعناع خشک یا کنجد بهعنوان جانشینهای نمک استفاده کنید، سیر، لیموترش تازه و آب نارنج نیز برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک مناسب هستند.
در تهیه غذاهای آماده و نوشابهها نیز سدیم فراوانی به کار میرود. سوسیس، کالباس، فرآوردههای گوشتی، چیپس و سایر تنقلات شور، ماهی دودی یا کنسرو شده، انواع سسها و سوپها حاوی نمک فراوان هستند و باید مصرفشان را محدود کنید.
در میان وعدهها و بهعنوان تنقلات، بهجای مصرف چیپس و پفک، چوب شور و سایر تنقلات دارای نمک، از ذرت بدون نمک و یا مغزها شامل بادام، پسته، فندق و گردو البته از نوع بونداده و کم نمک استفاده کنید.از آنجا که کاهش مصرف چربی، در کاهش وزن بدن و کنترل فشارخون تاثیر زیادی دارد از یک رژیم غذایی با چربی محدود استفاده شود و روغنهایی با منبع حیوانی مثل پیه، دنبه و کره را کمتر مصرف کرده و بهجای آنها از روغنهای گیاهی مایع مانند روغنذرت، کلزا و آفتابگردان استفاده کنید.محصولات لبنی(شیر، ماست و پنیر) کلسیم فراوانی دارند، ویتامینهای متنوعی هم درآنها وجود دارد؛ اما باید سراغ انواع کمچرب آنها(کمتر از 5/ 2 درصد چربی) بروید.
حبوبات سرشار از فیبرهای محلول در آب هستند و استفاده از آنها میتواند به کاهش فشارخون کمک کند و همچنین تامین کننده پروتئین مورد نیاز بدن باشد.
در بین انواع گوشتها، ماهی بهترین انتخاب است، چربی ماهی نه تنها موجب عوارض قلبیوعروقی نمیشود، بلکه به سلامت قلب و عروق کمک میکند،مرغ، ماهی و گوشت تازه بسیار مناسبتر از انواع دودی، کنسروی یا فرآوری شده هستند.
نوشیدنیهای حاوی کافئین از قبیل قهوه، چای و نوشابههای کولادار سبب افزایش فشارخون میشوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند، میتوانید بهجای آنها از انواع چای و دمنوشهای گیاهی یا دوغ کم نمک استفاده کنید، تا حد امکان از صرف غذا در رستورانها خودداری شود، زیرا در این اماکن برای بهبود طعم غذا از نمک و روغن فراوان استفاده میکنند.هنگام خرید مواد غذایی آماده، به میزان سدیم درج شده روی برچسبهای بستههای مواد غذایی دقت کنید.
توجه داشته باشید که نام علمی نمک، کلرید سدیم است؛ بنابراین روی برچسبهای مواد غذایی به جای نمک، «سدیم» درج میشود.به غذای کودک زیر یکسال نمک اضافه نکنید تا ذائقه او به غذاهای شور عادت نکند.
نیکوتین موجود در تنباکو حداقل تا یک ساعت بعد از مصرف، فشارخون فرد را بالا نگه میدارد و کسانی که در طول روز چند بار سیگار میکشند فشارخونشان دائما بالا میماند، بنابراین سیگار و قلیان را کنار بگذارید.بسیاری از مواد غذایی که ظاهرا شور نیستند، درواقع نمک دارند. انواع بیسکویتها، کلوچهها، سبزیجات کنسرو شده، سسهای سالاد، پنیرها، انواع نانها و غلات صبحانه و غیره از جمله این مواد هستند و مراقب نمک پنهان موجود در غذاها باشید.
منبع: آرمان ملی