تی آر تی: عربستان و متحدانش عامل بی ثباتی در خاورمیانه

گروه ترجمه الف،   3980528052 ۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

یک سایت تحلیلی امور خاورمیانه می نویسد عربستان سعودی و برخی متحدانش به دلایل مختلف از جمله جنگ یمن و حمایت از خلیفه حفتر - ژنرال لیبیایی - گرفته تا محاصره قطر، در حال ایجاد بی ثباتی در خاور میانه هستند.

تی آر تی: عربستان و متحدانش عامل بی ثباتی در خاورمیانه

به گزارش الف سایت تی آر تی با اشاره به آنچه بهار عربی در سال 2011 می نامد، نوشت از آن زمان تاکنون عربستان و متحدانش فعالانه در بسیاری از کشورها دخالت کرده اند تا خواسته های دمکراتیک مردم این کشورها  را سرکوب کنند.

مشروح نوشته تی آر تی  را بخوانید:

 « در برخی موارد، عربستان و متحدانش از دخالت مستقیم نظامی، حمایت از فرماندهان جنگی و اعمال تحریم های اقتصادی به منظور تحقق خواسته های خود، اِبایی نداشته اند.

عربستان و متحدانش به خصوص در زمان ولیعهدی محمد بن سلمان، در یمن دخالت نظامی و در لیبی هم از خلیفه حفتر، فرمانده جنگی حمایت کرده اند.

نگاهی به برخی کشورها که ریاض و متحدانش در امور آنها دخالت کرده و تاثیر این سیاست ها:

 

لیبی

بعد از سرنگونی معمر قذافی رهبر لیبی، امارات عربی متحده به سرعت سراغ خلیفه حفتر، ژنرال سابق قذافی رفت. حفتر هم خود را یک نیروی سکولار نشان داد که قادر است این کشور تقسیم شده را متحد ساخته و مانع از حضور رهبران تندرو در آن شود.

وی برای کنترل کشور بسیار تلاش کرده است اما موفقیت هایش محدود بوده اند.

بعد از تسخیر شهر بن غازی در شرق لیبی، کنترل طرابلس پایتخت این کشور که دولت قانونی لیبی در آن واقع شده، کاری دشوار بوده است.

نیروهای حفتر با وجود حمایت امارات، عربستان و فرانسه، نتوانسته اند این شهر را تسخیر کنند.

البته نمی توان گفت که نیروهای حفتر بی تاثیر بوده اند. آنها به صورت غیر قانونی زندانیان را به قتل رسانده اند و عملیات کنونی آنها نیز میلیاردها دلار برای کشور هزینه داشته است.

"اندراس کریگ" استادیار دانشگاه و تحلیلگر امور امنیتی خاورمیانه در کینگ  کالج لندن می گوید:" حفتر به صورت نظام مند تلاش کرده است خواسته های مردمی را به بهانه مقابله با "تروریسم" خاموش کند."

 

مصر

در سال 2013، ژنرال عبدالفتاح السیسی در یک کودتای نظامی، محمد مرسی، نخستین رئیس جمهور منتخب مصر را برکنار کرد.

آنچه که درباره کودتای السیسی کمتر اشاره می شود آن است که این اقدام با حمایت مالی گسترده کشورهای حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان صورت گرفت.

عربستان و متحدانش میلیاردها دلار پول روانه مصر کردند تا اقتصاد آن را در اختیار گرفته و انتقال قدرت به دیکتاتوری نظامی سیسی، تضمین شود. سیسی که این کشورها را به خاطر آنکه "مثل ریگ پول خرج می کنند" به تمسخر گرفته بود، از آنها درخواست 10 میلیارد دلار کمک مالی می کرد.

با وجود امیدهایی که به انقلابیون مصر در سال 2011 بسته شده بود، اکنون در مصر صدای مخالفان خاموش شده و دهها هزار نفر در زندان های شلوغ آن به سر می برند، چون با رژیم نظامی این کشور مخالفند.

 

یمن

عربستان و متحدانش در سال 2015 جنگی را علیه فقیرترین کشور عربی آغاز کردند. هدف این جنگ ظاهرا بازگرداندن قدرت به دولت سرنگون شده یمن بود که پس از مواجهه با نیروهای حوثی مجبور شد از کشور فرار کند.

با وجود توان فراوان هوایی، ائتلاف تحت امر عربستان بعد از 5 سال جنگ نتوانسته است بخش اعظم این کشور را از حوثی ها که کنترل صنعا پایتخت یمن را در اختیار دارند، بگیرد.

از طرف دیگر، امارات از جدایی طلبان جنوب یمن حمایت کرده است، نیروهایی که تلاش می کنند از کنترل دولت خارج شوند.

یمن هم اکنون در آستانه گرسنگی قرار داشته و با بحران وبا روبرو است، و علت این امر بخشی مربوط به دخالت کشورهای خلیج فارس است.

قطحی و بیماری در یمن نیز نزدیک به 100 هزار نفر را کشته است.

 

قطر

در ژوئن 2017 عربستان و برخی متحدانش از جمله مصر و بحرین، روابط خود را با قطر قطع کرده و آن را از خشکی، هوا و دریا محاصره کردند.

این کشورها، قطر را به حمایت از تندروها در خاورمیانه متهم کردند، اتهامی که دوحه آن را قویا رد می کند.

درخواست ازسرگیری روابط مشروط به مسایلی از جمله تعطیلی شبکه الجزیره قطر و پرداخت میلیاردها دلار "غرامت" است. حاکمان قطر این خواسته ها را رد کرده اند.»