چرا سود دلالی در اقتصاد ایران بالاست؟!/ نبض اقتصاد چیست؟

عبدالمجید شیخی،   3980201044 ۲۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار
چرا سود دلالی در اقتصاد ایران بالاست؟!/ نبض اقتصاد چیست؟

مشکلات کنونی تولید کشور چیست؟ چرا هیچ‌گاه رشد اقتصادی گنجانده شده در برنامه‌های توسعه اقتصادی محقق نمی‌شود؟ چه عواملی باعث جذاب شدن بخش دلالی و غیرتولیدی در کشور شده و موجب می‌گردد که انگیزه برای سرمایه‌گذاری در تولید روند نزولی به خود گیرد؟! … وظیفه دولت چیست؟

مشکلات کندی رشد تولید داخلی
۱. بخشی از نیروی کار درگیر در تولید نیست. از این رو، سرانه‌ی انسانی تولید پایین است.

۲. ارتزاق کسر عظیمی از جمعیت، ناشی از مشارکت در سهم ارزش افزوده‌ی عناصر اصلی ایجاد این ارزش در تولید حقیقی است. در واقع بخش عظیمی از جمعیت، سر بار نیروی مولد اصلی اقتصاد هستند.

۳. اقتصاد شامل دو بخش و دو لایه‌ی حقیقی و مجازی است. لایه‌ی مجازی شامل بازار پولی و مالی می‌شود. در لایه‌ی مجازی ارزش افزوده‌ی حقیقی خلق نمی‌شود بلکه این بخش از اشتغال (کار و سرمایه) سر بار بخش حقیقی است، به همین دلیل در اسلام به کارهای حقیقی مانند کشاورزی، صنعت و حِرَفِ حقیقی ترغیب و تأکید شده است. اگر لایه‌ی مجازی بیش از اندازه بزرگ شود، آفت جان اقتصاد شده و حباب ایجاد می‌شود و آتش زیر خاکستر می‌گردد و کافی است تا دولت عنان این لایه را رها کند، بحرانی ایجاد می‌گردد که هم اکنون غرب با آن دست به گریبان است.

متأسفانه این مصیبت کورکورانه به دلیل فقدان الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، دو دهه است که به اسم ایجاد رقابت و کوچک سازی دولت و خصوصی سازی جامعه رواج پیدا کرده است. البته قبول است که دولت نباید کار مردم را انجام دهد اما این درست نیست که دولت کار خود را که هدایت، حمایت، تنظیم بازار، کنترل، دخالت موردی، تشویق و تنبیه و … است را رها و به دیگران واگذار کند.

مشکل ما بزرگ بودن اندازه‌ی دولت نیست که مطالعات محققین ما از جمله کارشناسان بانک مرکزی نشان می‌دهد که اندازه‌ی دولت مرکزی (سهم هزینه‌های دولت) پس از انقلاب اسلامی در حدود حداکثر ۳۰ درصد تولید ناخالص داخلی تا کنون بوده است.[۱] بلکه مشکل ما ناکارآمدی بدنه‌ی اداری دولت است. به طور مثال مجوز تأسیس بانک‌های جدید، شرکت‌های لیزینگ و مجوزهای مختلف مشاغل زاید و کاذب در بازار خدمات در همین راستا سبب بزرگ شدن لایه‌ی مجازی و ایجاد حباب می‌شود و به اصطلاح عامیانه نان خورهای اقتصاد را زیاد کرده و اقتصاد را از درون خالی می‌کند.

۴. مزید بر مشکل بالا- وجود دور باطل حاکمیت بازرگانی بر سایر بخش‌ها، مجال باروری، بالندگی و ترغیب تولید را می‌گیرد. این دور باطل عبارت است از: «وجود سود باد آورده در بازرگانی داخلی و خارجیجذب سرمایه‌ها در بازرگانیکاهش سرمایه‌گذاری در سایر بخش‌هاکاهش فرصت اقتصادی در سایر بخش‌ها در کسب مهارت برای رقابتافزایش شکاف سودآوری بین بخش بازرگانی و سایر بخش‌هاافزایش بیش‌تر سودآوری بازرگانیوجود سود باد آورده‌ی بیش‌تر در بازرگانی داخلی و خارجی»

با وجود این بخش (به خصوص فعالیت‌های توزیعی) با مشخصات: «سود باد آورده و با بالاترین درصد، سریع‌ترین گردش مالی، استعداد بسیار بالا برای فرار از مالیات، کم‌ترین درگیری با قانون کار، امکان فرار از نظارت و کنترل دولتی، امکان زیاد کم فروشی و غبن‌های مختلف در معاملات، سودآوری غیر متعارف و رانتی فعالیت‌های خدماتی در محیط‌های شهری و…

و با وجود ضعف دولت در تنظیم بازار، کنترل، نظارت، تنبیه، تشویق و…

در نتیجه مجالی برای شکوفایی تولید نمی‌ماند.

۵. بخش اعظم امکانات ثروت و سرمایه (کالاهای سرمایه‌ای) نیز در خدمت تولید نیست. از این رو سرانه‌ی نسبت تولید به سرمایه‌ی انباشته، پایین است.

۶. به دلیل حصر تاریخی ۲۰۰ ساله‌ی کشور توسط بیگانگان، تولید داخلی نتوانسته از نظر کمّی و کیفی پا به پای بازار جهانی به رقابت بپردازد. از این رو در کیفیت، قیمت تمام شده و تولید مقیاس بالا و انبوه، مزیت کم‌تری داریم.

۷. قوانین راه اندازی تولید بسیار دست و پاگیر هستند که از همه مهم‌تر گرفتن تسهیلات بانکی است. (در بررسی اینجانب درباره‌ی «پروژه‌ی صنعتی نمونه در سال ۱۳۸۳ نشان داده می‌شود که زمان صرف شده برای طی مراحل مختلف احداث پروژه بیش از ۴/۲۱ تا ۹/۱۲ برابر زمان حقیقی برای تحقق پروژه بوده است. از جمله مهم‌ترین موانع، شبکه‌ی بانکی و ضعف تخصص فنی در بدنه‌ی دستگاه اداری است.»

۸. واردات بی‌رویه با حجم بالا و قاچاق که موجب رکود نسبی تولید در کشور است، اجازه‌ی بهره‌وری از تمام ظرفیت را نمی‌دهد.

۹. سایر موانع: موج‌های کاذب در فرصت‌های کاذب بازار پول، سکه و ارز – مشکلات اجرایی عملیات بانک‌داری بدون ربا – فقدان و ضعف دانش فنی برای جلب سرمایه‌گذاری – ضعف بدنه‌ی اداری در تسهیل جذب سرمایه‌گذاری و بالاخره فقدان وجود یک مدیریت یک پارچه همراه با یک سامانه‌ی تمام عیار معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری است.

۱۰. ضعف قوانین جلب سرمایه‌گذاری و عدم ارایه‌ی راهکارهای عملی برای ایجاد یک مرکز «کاملاً پیگیر، جواب‌گو، معین و تمام عیار واقعی سرمایه‌گذاری.»

راه حل تقویت تولید داخلی

رشد تولید در دو بعد مطرح است. ۱– تقویت تولید و ارکان فعلی تولید –۲ و دیگری تشکیل ارکان جدید با رویکرد ایجاد اشتغال و افزایش کمّی و کیفی تولید.

اول) تقویت تولید و ارکان فعلی تولید: در طرح تحول اقتصادی به ویژه هدفمند سازی یارانه‌ها می‌بایست همزمان بخش تولید با حمایت ویژه وادار به اصلاح روش‌های تولید و تجدید ماشین‌ها، تجهیزات و لوازم سرمایه‌ای می‌شد تا مانند شرایط فعلی افزایش قیمت‌ها به مصرف کننده تحمیل نمی‌گردید. در واقع همان طور که به مصرف کننده یارانه‌ی مستقیم پرداخت شده تا خود روال سابق را با مدیریت هزینه‌هایش دنبال کند، می‌بایست تولید کننده نیز خود مدیریت اصلاح هزینه‌هایش را پی می‌گرفت و هزینه‌ی انرژی خود را بر مصرف کننده، تحمیل نمی‌کرد. با این حال این امکان هنوز وجود دارد. باید آحاد تولیدی فعلی با نظارت دولت اقدام‌های زیر را انجام دهند:

– تغییر روش تولید با حمایت دولت برای کاهش هزینه‌ی تمام شده، افزایش کیفیت، افزایش تولید و مقیاس تولید- سالم سازی تولید به ویژه مواد غذایی سالم و ارگانیک- همه در حد امکان طبق قانون خدمات کشوری که ارکان دولتی را تکلیف کرده، موظف به تهیه‌ی آنالیز قیمت تمام شده باشند تا عیوب روش و فرآیند تولید آن‌ها مشخص شود. در عرصه‌ی کشاورزی اولویت‌ها: کاهش مصرف آب با روش‌های جدید و سرمایه‌گذاری در تأسیسات آبیاری نوین، پیاده سازی الگوی کشت، یک‌پارچه سازی اراضی، تشویق تولید ارگانیک و سالم، تغییر رویکرد فعلی تخریبی اراضی شمال به سمت انتقال مازاد نیروی کار به ورای زاگرس با انتقال آب از آنجا به جای انتقال صنایع به شمال و تخریب آب، خاک و هوا و محیط زیست؛

– در عرصه‌ی صنعت و خدمات: هدف‌گذاری راهبرد بیشینه سازی درآمد ارزی (که هم راهبرد توسعه‌ی صادرات و هم راهبرد جایگزینی واردات را در بر دارد. هم در چشم انداز چشمش محدود به بازار داخلی نیست و هم با قصد خود اتکایی و خود کفایی خطر سلطه‌ی تحریم و چانه زنی دشمن و رقبا را کاهش می‌دهد. بازار)؛

– توسعه‌ی تولید علم و فن‌آوری.

دوم) تشکیل ارکان جدید با رویکرد ایجاد اشتغال و افزایش کمّی و کیفی تولید؛

چهار دسته فعالیت موج آفرین در اقتصاد وجود دارد که منجر به جهش در وضع کنونی و خروج از مدار کمبود سرمایه و دانش فنی می‌شود.

لذا این چهار دسته راهبرد خلاق ارزش افزوده‌ی فوق‌العاده توأم با عدالت، عبارت‌اند از:

۱. نهضت تولید علم و فن‌آوری با بسیج عمومی(جهاد علمی)؛

۲. مهار آب‌ها با اصلاح الگوی تولید، ذخیره سازی، توزیع و مصرف آب زیرا در اصل هر تحولی در اقتصاد نیاز به منابع آب دارد. در قرآن کریم بر این اصل عقلایی تأکید شده که حیات هر پدیده و حیات اقتصادی بستگی به آب دارد؛

۳. پیاده سازی طرح ایجاد تشکل‌های اقتصادی ویژه با روش منطبق بر الگوی حمایت در اقتصاد اسلامی؛

۴. در فرآیند تشکیل ارکان جدید با رویکرد ایجاد اشتغال و افزایش کمّی و کیفی تولید دقت در نقش‌ها بسیار مهم خواهد بود.

در مرحله‌ی ایجاد تشکل‌های تولیدی


نقش‌های ضروری

۱. رویکرد مادر سالاری دستگاه دولتی برای پرورش و عرضه‌ی خدمات حمایتی همانند نقش مادر برای نوزاد

۲.  نقش نهادی مؤسسه‌های اعتباری برای تأمین مالی و ضرورت اصلاح عمیق نظام بانکی؛

۳.  نقش محوری تشکیل تعاونی‌ها در جهت اهداف برنامه‌ی پنجم و وصول به سهم ۲۵ درصد سهم تعاونی، توزیع درآمد و عدالت بیش‌تر، ایجاد اشتغال بیش‌تر و جذب سرمایه‌های خرد؛

۴.  نقش قوه‌ی مقننه در تصویب قوانین تسهیل کننده‌ی مراحل سرمایه‌گذاری؛

۵. نقش الگو بودن این تشکل‌ها با تجهیز آن‌ها به دانش و روش تولید پیشرفته به روز برای واحدهای قدیمی تولیدی که بالطبع، افزایش بهره‌وری واحدهای قدیمی را نیز در پی دارد. در این صورت بهترین شیوه‌ی ترویج با همین شگرد است، بنابراین:

۶.  نقش دستگاه‌های آموزشی و ترویجی با اتخاذ شگرد نمونه سازی یاد شده؛

۷. نقش دولت در ایجاد یک شبکه‌ی گسترده «بازار مجازی فرصت‌های سرمایه‌گذاری با طبقه‌بندی‌های ویژه مانند روستایی، شهری، تولید ارگانیک و سالم، صنعتی، خدماتی و کشاورزی برای جلب سرمایه‌گذاران داخلی، خارجی و عرضه‌ی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در قالب پروژه‌های ارزیابی شده با مدیریت و هدایت دولت؛

۸. نقش این تشکل‌ها در استفاده از امکانات آزاد شده: مانند آب صرفه‌جویی شده در تبدیل روش‌های غرقابی به آبیاری نوین که امکان صدور مجوز بهره‌برداری‌های جدید را می‌دهد، اراضی یک‌پارچه شده با تصویب قانون تکمیلی برای تجمیع اراضی خرد علاوه بر قانون فعلی جلوگیری از خرد شدن اراضی که کافی نیست، جلب نیروی فارغ‌التحصیل در تمام تشکل‌ها؛

۹. نقش دولت در تنگ کردن عرصه‌ی ولنگاری بخش بازرگانی در قیمت‌ها و فرار مالیاتی و … در بازار از راه طراحی ضوابط نظارت و ارزشیابی، نظارت، کنترل، تنظیم بازار، کنترل قیمت و… تا فرصت‌های باد آورده‌ی سودآوری محو شده و سرمایه‌ها را به سمت بخش تولید بیش‌تر سوق دهد؛

۱۰.  نقش تکمیلی دستگاه دیپلماسی کشور در بازاریابی صدور کالاها و خدمات فنی؛

۱۱. نقش فعالیت‌های عمرانی دولت و بخش خصوصی در جهت ایجاد زیر ساخت‌های بهتر برای تشکل‌های جدید و… .

جا دارد که تمامی مردم و مسؤولین بر این مسأله توجه داشته باشند که نبض اقتصاد تولید است و حیات اقتصادی یک کشور با اتکای به تولید داخلی ممکن می‌شود. وابستگی به بیگانه مرگ تدریجی به دنبال دارد که با عدم استقلال کشور آغاز می‌گردد. مقدمه‌ی تقویت تولید داخلی حمایت از به کارگیری نهادهای کار و سرمایه‌ی داخلی است. این سرمایه می‌تواند فکری، فیزیکی، مالی، پولی و عزم معنوی باشد. همه‌ی ما مسؤولیت داریم تا در جهت تقویت بنیان اقتصاد کشور تلاش نماییم.

 

پی‌نوشت‌ها
[۱] . منبع گزارش بانک مرکزی: اندازه‌ی دولت در اقتصاد ایران، گزارش ۲۹ سال ۱۳۸۵

 

منبع: اندیشکده برهان 

دیدگاه کاربران

ناشناس۸۶۵۵۴۰۰۹:۳۴:۴۸ ۱۳۹۸/۲/۱
علت بالا بودن سود دلالی در همه کالاها و اجناس و ملک و ماشین و غیره نبود نظارت و عدم دریافت واقعی مالیات است چگونه بعد از 30 سال یک دلال فقیر به میلیارد ها ثروت می رسد یک معلم و کارگر و کاسب جز محتاج نان شب است یک جای کار اشکال دارد یا مقامات ناتوان هستند یا اینکه از این راه سود می برند
ناشناس۸۶۵۸۹۷۱۷:۵۷:۰۶ ۱۳۹۸/۲/۱
چون خود مدیران و آقازاده ها علاوه بر مدیریت دستی هم در واردات انحصاری کالاها و توزیع آن دارند و اصلا دنبال تولید نیستند
ناشناس۸۶۵۵۵۳۰۹:۵۰:۵۴ ۱۳۹۸/۲/۱
چرا به این موضوع توجه نمی کنید که تولید ما تنوع نداره زیبا نیست شکلی نیست مشتری پسند نیست چرا صنعت تولید کفش و لباس ما به ترکیه و چین واگذار شد چون تولید ما طرح و رنگ و مواد عهد دقیانوس را دارد چرا لوازم خانگی ما بازار را به کره ای ها باخت زیرا طرح و تکنولوژی و مواد بروز استفاده نشد کالا این رو بگذارید کنار می رسیم که کیفیت بد محصولات از نظر انقلاب صنعتی این طرح های متنوع بود و ایجاد مد و استفاده از مواد و مصالح جدید بود که انقلاب صنعتی رو رقم زد حالا برو بگو به جوان ها کفش مدل مامان بزرگشون رو بپوشن
ناشناس۸۶۵۵۶۷۱۰:۰۶:۱۷ ۱۳۹۸/۲/۱
رونق فعالیتهای دلالی بیشتر بواسط عدم شفافیت در نظام پولی و بانکی کشور بوجود آمده است اگر سیستم بانکی کشور نسبت به منشا پول های واریز شده به حساب افراد حساسیت بیشتری می داشت و مالیات بر اساس مجموع درآمد افراد مستند به گردش حسابهای بانکی وصول میشد تمرکز بر روی فعالیت های دلالی و واسطه گری کمتر میشد و تولید و فعالیتهای اشتغال زا رونق می یافت.
ناشناس۸۶۵۵۸۴۱۰:۱۷:۱۷ ۱۳۹۸/۲/۱
در ایران کلیه خلاف ها ؛ سود بالایی داره !!!
ناشناس۸۶۵۵۸۷۱۰:۱۹:۱۸ ۱۳۹۸/۲/۱
چون دلال مالیات نمی دهد. دلالی همان کاسبی است و کاسب از دوران آدم تاکنون پول پارو میکرد و می کند
ایرانی۸۶۵۶۴۰۱۱:۰۳:۳۵ ۱۳۹۸/۲/۱
چرا؟ چون بانکهای ایران به دلالی دامن میزنند تا سود کسب کنند. چرا در کشورهای جنگ زده ای مثل عراق عراق قیمتها ثابت است؟ چون بانکهای دولتی و خصوصی ندارند و پول دست بانکها نیست تا بتوانند سودجویی کنند و اقتصاد را بهم بریزند. ضمنا فضای امنیتی و نظارتی عراق هم مانند دلالی میشود. پس باید در ایران این بانکهای ورشکسته جمع شوند و نظارت شدید روی بانکها و شرکتهای سرمایه گذاریشان ایجاد شود. مگر مردم میتوانند با پول خردی که در اختیار دارند تلاطم قیمت ارز و خودرو و سهام و... ایجاد کنند؟ این کار خود بانکهاست که با پول دولتی و پول سپرده خود مردم دارند دلالی و گرانی را به مردم تحمیل میکنند. پیگیری کنید لطفا.
از۸۶۵۶۵۰۱۱:۱۶:۵۸ ۱۳۹۸/۲/۱
چون دستهای پنهان مقامات در دلالی هست
ناشناس۸۶۵۶۵۷۱۱:۲۱:۳۷ ۱۳۹۸/۲/۱
شرایط بی ثبات اقتصادی که عمدتاً ناشی از رفتار ماجراجویانه و به دور از در نظر گرفتن اقتصاد در تصمیمات است.
ناشناس۸۶۵۷۰۰۱۲:۲۰:۴۸ ۱۳۹۸/۲/۱
یعنی خدایی نمی دانید..مثل این می ماند که می آیید در تلویزیون و می گویید دنبال این هستیم که ببینیم چرا فاصله طبقاتی ایجاد شده..یعنی مسولان نمی دانند چرا فاصله ایجاد شده.یکی نمی تواند دوچرخه بخرد و یکی 5 میلیارد ماشین می خرد......
ققنوس۸۶۵۷۴۶۱۳:۱۷:۵۵ ۱۳۹۸/۲/۱
شخصی به من گفت اگه روزی خواستی بدترین دشمنت را نابود کنی برای مدتی هر روز به ان شخص هزینه زندگی روزانه او را بپرداز بعد از مدتی که طرف به این زندگی عادت کرد این عمل را متوقف کن مطمين باش او دیگر نخواهد توانست کار و فعالیت بکند و نابود میشود مثل امروز که با وجود سودهای سپرده بانک و پرداخت یارانه ها همین اتفاق برای خیلی ها افتاده!!!!!!!! اکثر مردم از جمله خودم فقط به دنبال کسب درامد بدون زحمت و دردسر هستیم
الف ر۸۶۵۷۶۳۱۳:۵۳:۳۰ ۱۳۹۸/۲/۱
چون تواین کشور تو لید را کسی حمایت نمیکند آنهم بدلیل داشتن درآمد بی زحمت نفت است برای همین مسولان نگران هزینه ها نیستند خود بخود دلالی که راحت ترین راه تامین نیاز مردم است توسعه پیدا کرده است
ناشناس۸۶۵۸۸۶۱۷:۵۰:۱۱ ۱۳۹۸/۲/۱
فعلا دولت دست دلالهارا باز گذاشته که هر بلائی بخواهند سر مردم بیچاره وفقیر در بیاورند چرا دولت برای کاهش قیمت پیاز قدمی بر نمیدارد وقیمت آن از10000تومان بالااست
مصطفي۸۶۵۸۹۲۱۷:۵۴:۴۷ ۱۳۹۸/۲/۱
بايد هم دلالي بهتر باشه فقط بازي با كلمات و حرفهاي گنده گنده ولي بي مصرف زدن اقا با بهره وام بانكي ، واقعي ٢٦٪ نميشه توليد كرد نميشه رقابت صادراتي كرد نميشه با واردات مقابله كرد فقط بايد دلالي كرد ، شيرين مثل قند و عسله كشورهاي دنيا مثل ژاپن ، كانادا و.... براي تسهيل و تشويق صادرات وام هاي بلاعوض ميدن ما جريمه بلاعوض معلومه ديگه ، همه بسمت دلالي گرايش خواهند داشت
ناشناس۸۶۵۹۸۵۱۹:۵۴:۱۸ ۱۳۹۸/۲/۱
چون همه چیز رانتی و هر کی مدیر و مسئول میشه یا بیسواد یا فاسد
ناشناس۸۶۶۰۶۰۲۱:۳۳:۱۰ ۱۳۹۸/۲/۱
بخاطر پول نفت است دلالی شیوه توزیع این پول در جامعه ماست دولت ها برای ایجاد اشتغال مبتنی بر به گردش در آوردن این پول، دلالی را توسعه می دهند. چون حذف واسطه ها یعنی حذف صد ها هزار شغل آسان. تولید مهارت می خواهد ولی دلالی نه
ناشناس۸۶۶۰۸۰۲۲:۰۷:۲۵ ۱۳۹۸/۲/۱
اقتصاد به مفهوم جهانی در ایران وجود ندارد
ناشناس۸۶۶۰۹۴۲۲:۲۶:۴۰ ۱۳۹۸/۲/۱
چون اقتصاد نداریم فقط مشتی دلال رانت خور مشغول غارت هستند . مجلس برای همین غارتگران قانون وضع می کند ، دولت پادوی همین جماعت است . خلاصه مردم بدبخت باید تحمل کنند وعده ای هم سواری بگیرند و به ریش همه بخندند
ناشناس۸۶۶۱۰۰۲۲:۳۳:۴۳ ۱۳۹۸/۲/۱
جوامع به رنگ مدیران خود در می ایند
ناشناس۸۶۶۱۱۲۲۲:۴۷:۳۵ ۱۳۹۸/۲/۱
اینجا ایرانه و نبض اقتصاد در اینه که باج بدی و هر غلطی خواستی انجام بدی ، باکی نیست .
فرشيد۸۶۶۲۵۴۰۷:۲۹:۲۵ ۱۳۹۸/۲/۲
عدم ثبات سياسي و پيامد آن عدم ثبات اقتصادي بطور كلي وقتي توي يك اقتصاد نوسان وجود داره دلالي بوجود مياد
ناشناس۸۶۶۲۵۹۰۷:۴۲:۰۷ ۱۳۹۸/۲/۲
چون دلالی ها با رانت اطلاعاتی ( اطلاع از مصوبات آینده ) همراه است .
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

آخرین عناوین