عصری جدید برای تکرار فرمول‌های یک ذهن زیبا/ «عصر جدید» چه شباهتی به «ماه عسل» دارد؟

گروه فرهنگی الف،   3971223074 ۱۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار
عصری جدید برای تکرار فرمول‌های یک ذهن زیبا/ «عصر جدید» چه شباهتی به «ماه عسل» دارد؟

احسان علیخانی سال­‌هاست به عنوان یک‌ برند رسانه‌ای توانسته است تضمین­‌کننده مخاطبان صداوسیما باشد. آخرین کار او هرچند با واکنش‌ها و انتقادات متعددی از سوی مخاطبان عام و متخصصین امر مواجه شده است، توانسته مخاطب را مجذوب خود کند. پرداختن به این موضوع که چرا باید «عصر جدید» را یک برنامه متفاوت و در نهایت مخاطب­‌پسند دانست، نیازمند مجالی دیگر است.

در مطلب حاضر آنچه مورد توجه است، خود علیخانی و انتخاب‌های او برای تولید برنامه‌های تلویزیونی است. در ادامه به نخ تسبیح علیخانی برای تولید آثار تلویزیونی می­‌پردازیم و به مهم‌ترین روش او برای جلب نظر مخاطبان اشاره می­‌کنیم.

گرچه این مجری و تهیه­‌کننده تلویزیون تجربه‌های متفاوتی در تلویزیون دارد، ویژه برنامه مناسبتی «ماه عسل» بهانه شهرت او در صداوسیما بود. به بیانی ساده، روش او برای جلب نظر مخاطب در برنامه ماه عسل، نمایش چهره‌هایی بود که به واسطه یک اتفاق خاص، با سایر همنوعان خود متفاوت بودند یا یک مسئله پیرامونی زندگی آن‌ها را تحت تاثیر قرار داده است.

وی در ماه عسل دنبال نمایش اتفاقات و چهره­‌های خاص بود. آنچه امروز مشخص است، او از ماه عسل به بعد، «خاص بودن سوژه» را قطعه محوری پازل رسانه‌ای خود قرار داد.

علیخانی همچنین برنامه‌های «پشت صحنه» با موضوع مدال­‌آوران مسابقات المپیک ۲۰۱۲ و «سه ستاره» را با دعوت از چهره­‌های مشهور تلویزیونی (شامل مجریان، خواننده‌ها، بازیگران، کارگردان­‌ها و ...) به بهانه انتخاب چهره‌های برتر تلویزیون از دید مخاطبان، تولید کرد.

او در این برنامه­‌ها نیز به نوعی دنبال سوژه­‌های خاصی رفت که پیش­تر برای مخاطبان به عنوان چهره‌های مورد قبول جذابیت داشتند. حضور مهران مدیری و رضا عطاران در اولین سری از برنامه­‌های سه­ ستاره می­‌توانست بزرگترین اتفاق برای مخاطبان تلویزیون به حساب بیاید.

او در برنامه سه ستاره از المان­های برنامه­‌های ترکیبی بهره برد تا شکل متفاوت­‌تری نسبت به سری برنامه­‌های گفتگو محور ماه عسل داشته باشد و در نظر مخاطب در برنامه‌­سازی صرفا در یک جایگاه تکراری قرار نگیرد.

و اما «عصر جدید». عصر جدید آخرین تلاش رسانه‌ای علیخانی در تلویزیون است. این شوی تلویزیونی نه‌تنها در فرم برنامه‌سازی هیچ شباهتی به تولیدات سابق او ندارد، بلکه یک حرکت پیشرو در رسانه ملی است.

او در عصر جدید با تولید کپی‌شده از فرمول مسابقه­‌های استعدادیابی که در چندسال اخیر نمونه‌های موفقی را در عرصه بین المللی داشته است، در چند هفته اخیر واکنش‌های متفاوتی را بین مخاطبان برانگیخته است.

عصر جدید باوجود آنکه در فرم نظیر پیشینی نداشته است ولی اگر به اصل ماجرا و حضور احسان علیخانی در بطن تولید آن نگاه کنیم، متوجه خواهیم می‌شویم که او دوباره از یک شیوه رسانه‌ای تکراری برای تولید این برنامه بهره برده است. او دوباره سراغ سوژه‌هایی رفته است که در تلاشند تا خاص بودن خود را به داوران و مخاطبان اثبات کنند.

شاید نتوان قضاوت صحیحی در این باره داشت که آیا هدف علیخانی از تولید مجموعه برنامه­‌های ماه عسل و عصر جدید این بود که خود را مهم‌ترین کوریدور برای شناساندن سوژه‌های خاص به مردم نشان دهد تا به نوعی نقش پدر معنوی را برای آن‌ها بازی کند یا صرفا می‌خواهد از این شیوه به عنوان یک تکنیک رسانه‌ای برای جلب نظر مخاطب استفاده می‌کند.

هرچه که هست، او‌ توانسته با یک انتخاب دقیق به همه این اهداف نایل شود. در ابتدا گفتیم او به یک برند رسانه‌ای برای تضمین توجه مخاطبان به صداوسیما تبدیل شده است. راز این اتفاق را باید در شیوه برخورد او در پرداخت سوژه‌ها دانست.

او طی این سال­‌ها ضمن توسعه مخاطبان خود، آن­‌ها را در برنامه‌­هایش برای مواجهه با سوژه‌های خاص شرطی کرده است و این روزها هر شنبه و یکشنبه، مخاطب شرطی‌شده خود را پا­به­‌پای خود می‌کشد. او این بار برای آنکه دستش برای مخاطبان رو‌ نشود، با یک فرم کاملا متفاوت، تکراری بودن شیوه پرداخت رسانه‌ای خود را پنهان کرده است.

این ذکاوت علیخانی است که همه را وادار کرده است تا از یک برنامه متفاوت حرف بزنند، از او‌تعریف کنند یا برنامه‌اش را از اساس به چالش بکشند؛ آری او زیر این فرم متفاوت، قاعده‌­ی تکراری و پنهانِ شعبده‌بازی رسانه‌­ای خود را جدید جلوه داده است.

این شیوه او در نهایت چه معنایی را درپی خواهد داشت؟ جز این است که فقط یک آدم خاص می‌تواند این همه سوژه خاص را در این سال‌ها به مخاطبش بشناساند؟ آیا مخاطب در پس و پشت ذهنش به این نمی‌­اندیشد که اگر علیخانی، یک بشر فرازمینی و فردی خاص نبود می­توانست عرصه را برای شناخته شدن سوژه­های خاص فراهم کند؟

این همان تصویری است که علیخانی خودآگاه یا ناخودآگاه از خود ساخته و با تولید عصر جدید به‌صورت جدی به آن دامن زده است. حال باید منتظر نشست و دید، او بعد از پایان عصر جدید، آینده‌­ی خود را با چه فرم و سوژه‌هایی تضمین می­‌کند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۸۲۱۷۷۰۰۹:۰۳:۱۲ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
این مسابقات کپی ناکارآمد از نمونه های خارجی هستند که به لطف ماهواره مردم از کم و کیف خارجی آنها اطلاع دارند. چرا ما نباید خودمان باشیم؟ چرا باید فقط مقلد باشیم؟ صدا و سیما با این مسابقات تقلیدی، فقط این فرهنگ غلط را در جامعه جا می اندازد.
ناشناس۸۲۱۷۷۳۰۹:۰۵:۰۸ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
علیخانی یک بشر فرازمینی نیست و برنامه هایش هم گرچه مخاطبان زیادی دارد، اما این قلمفرسایی شما از حد بیرون رفته است. لازم نیست از سلبریتی ها خدا بسازید و پس فردا با دیدن اشتباهاتش، مثل مجسمه یک بت چوبی او را به زمین بکوبید. کمی واقع بین باشید.
ناشناس۸۲۱۷۹۸۰۹:۱۸:۳۷ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
این نوع برنامه ها برای افراد بی ماهواره تازگی دارد که حداقل 20 سال عقبتر از دنیا است
ناشناس۸۲۱۸۸۴۱۰:۴۹:۰۱ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
یک برنامه تقلیدی از برنامه های آمریکا با داورانی بی دانش
امیر۸۲۲۳۴۹۱۷:۱۱:۵۰ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
دقیقا همینطوره , با این تفاوت که به دلیل محدودیت های موجود در ایران و صدا و سیما , این مسابقه استعداد یابی محدود میشه به یه عده که با توپ روپایی میزنن و یه عده دیگه که آواز میخونن و داورهایی که هیچ سنخیتی با این مدل برنامه ها ندارند و با کوچکترین هیجانی قلب ظریفشون طاقت نمیاره و رای منفی میدن
ناشناس۸۲۱۹۱۲۱۱:۱۳:۵۹ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
اگر علیخانی بتواند برنامه ای را تولید کند که ساخته وپرداخته دهن خودش باشد آنوقت می توان اورا یک فرد خلاق وتاثیر گذار تلقی کرد. اما متاسفانه نه تنها علیخانی بلکه تمام تهیه کنندگان تلویزیونی وحتی سینمای ما کپی برداران خوبی هستند . جالبتر این که بسیاری از این تولیدات اثر گذار وجذاب وفراگیر در دنیا محصول ذهنهای خلاق آمریکایی ها هستند !
ناشناس۸۲۱۹۳۰۱۱:۲۸:۱۸ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
این تحلیل شماست.این برنامه کاملا برنامه کپی برداری شده از کشورهای دیگه س چرا با این همه بودجه نو آوری ندارن و همش کپی کارن
ناشناس۸۲۱۹۷۳۱۱:۵۶:۱۰ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
عصر جدید یک کپی زشت از آمریکن آیدل است.
ناشناس۸۲۲۰۳۷۱۲:۲۲:۱۱ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
این برنامه فقط مسخره بازی و کپی انابرابر با اصل است؟
ناشناس۸۲۲۲۱۲۱۵:۰۷:۱۵ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
نویسنده محترم , خواهشمندم در انتخاب الفاظ برای بیان نظارت خود بیشتر دقت فرمایید, در قسمت پایانی که سخنی را بصورت سوالی مطرح کرده اید ( اگر علیخانی یک فرد فرا زمینی و خاص نبود . . . . ؟ ) اینقدر این سخنتان با موضوع و سایر متن نوشته شده ناهمخوان است که . . . . . بگذریم . لطفا با دقت کلمات را انتخاب کنید .
ناشناس۸۲۲۳۷۵۱۷:۴۵:۰۸ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
عجب تعریف و تمجیدی کرده این نویسنده از علیخانی! اگه کسی علیخانی و برنامه هاش رو نشناسه و این متن رو بخونه فکر میکنه در مورد مثلا روپر مورداک میگه! چیه بابا مگه چکار کرده؟ ؟..
ناشناس۸۲۲۴۳۷۱۹:۳۰:۴۵ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
برنامه خیلی مسخره ای هست و همچنین داورهایی به مراتب.. !! کپی هم دیگه مرسوم شده در ایران !! باید نوآوریهایی هم در این برنامه ایجاد می شد که انگار حالی برای این نوآوری ها نیست !!! کپی ...
سعید۸۲۲۶۰۶۲۲:۳۰:۳۱ ۱۳۹۷/۱۲/۲۴
نویسنده خودش متوجه شد چه نقد یا تحلیل یا تمجید ...ضعیفی ارایه داده ؟؟؟
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. علم‌الهدی: نباید بیکار نشست تا تنها دولت بیاید تلخی معیشت را از سفره مردم بردارد

آخرین عناوین