درخواست آمریکا از آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره ایران

گروه جهان الف،   3971214237 ۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

نماینده آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه‌ای که سه‌شنبه منتشر شده از نهاد دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل خواسته به راستی‌آزمایی تعهدات هسته‌ای ایران ادامه دهد.

به گزارش فارس، «جکی ولکات»، سفیر آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در جلسه شورای حکام برای بررسی راستی‌آزمایی تعهدات هسته‌ای ایران بیانیه‌ای را قرائت کرد. 

ولکات در این بیانیه که متن آن سه‌شنبه روی وب‌سایت وزارت خارجه آمریکا قرار گرفته از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواسته به راستی‌آزمایی تعهدات هسته‌ای ایران ادامه دهد. 

نماینده آمریکا از گزارش مورخ ۲۲ فوریه مدیر کل آژانس اتمی درباره فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارت در ایران استقبال کرده و گفت: «دبیرخانه [آژانس] می‌تواند برای اجرای ماموریت‌های آژانس در ایران روی حمایت کامل ایالات متحده حساب کند.»

نماینده آمریکا، با اشاره به اقدام این کشور برای خروج از توافق هسته‌ای برجام مدعی شده که واشنگتن به دنبال دستیابی به توافقی جامع با ایران است. 

در بیانیه ولکات آمده است: «رئیس‌جمهور ترامپ تصریح کرده ما به دنبال دستیابی به توافقی جامع با ایران هستیم که ضمن رفع کردن تمامیت نگرانی‌های ما، ایران را به طور کامل از لحاظ سیاسی و اقتصادی با جامعه بین‌المللی ادغام می‌کند.»

نماینده آمریکا همچنین ادعا کرده ایران برای نرمال‌سازی روابطش با آمریکا بایستی رفتارش را تغییر دهد و گام‌هایی را برای نشان دادن ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای خود نشان دهد.

وی در بخش دیگری از سخنانش ادعا کرد که آمریکا با خروج از برجام قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت که برای تایید این توافق صادر شده را نقض نکرده است. او گفت که آمریکا صرفاً به مشارکتش در این توافق خاتمه داده است. نماینده آمریکا گفت: «ما از توافق خارج شده‌ایم، ناقض ان نیستیم.» 

«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه ۱+۵) حاصل شد. 

دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنی‌ها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا این کارشکنی‌ها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هسته‌ای خارج خواهد کرد.

ترامپ سرانجام سه‌شنبه ۸ می (۱۸ اردیبهشت‌ماه) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج کرد و فرمانی را برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران پس از دوره‌های زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرد.

او شامگاه ۱۵ مردادماه با امضای فرمانی رسماً دستور اجرای اولین بسته تحریم‌ها علیه ایران را صادر کرد. دومین بسته تحریم‌ها که بخش‌های کشتی‌رانی، مالی و انرژی ایران را هدف قرار می‌دهند هم از روز ۱۴ آبان‌ماه از سر گرفته شده‌اند.

دولت ترامپ، در این بسته تحریم‌ها از تلاش‌های اولیه برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران عقب‌نشینی کرده و برای ۸ کشور معافیت از تحریم‌های نفتی صادر کرد. 

تصمیم ترامپ برای اعمال مجدد تحریم‌ها علیه ایران با مخالفت‌های زیادی در سراسر جهان رو به شده است و غیر از رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای عربی، جامعه جهانی به مخالفت با آن برخاسته‌اند.